Blokada puteva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
madner

#2151 Re: Blokada puteva

Post by madner »

uglavnomja wrote:
madner wrote:Ne moze se ni jedno udruzenje ukinuti, bilo ono lazno ili pravo.

Moze se jedino napraviti neka crna lista udruzenja, ali nista ne sprijecava te iste ljude da naprave novo.
samo zavrnuti pipu, ukinuce se sami nakon mjesec dana bez budzetskih para

na stranu provjeriti broj (laznih) zaposlenih, clanova, korisnika :-)

i narvno poslovnih prostora, kafana, restorana, parkinga ... jednokratnih i visekratnih pomoci ...

a i stanova
To je radikalna ideja. I kako ce se onda praviti programi pomoci? :D

SIstem je savrsen na papiru.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2152 Re: Blokada puteva

Post by Tomahawk11 »

uglavnomja wrote:
madner wrote:Ne moze se ni jedno udruzenje ukinuti, bilo ono lazno ili pravo.

Moze se jedino napraviti neka crna lista udruzenja, ali nista ne sprijecava te iste ljude da naprave novo.
samo zavrnuti pipu, ukinuce se sami nakon mjesec dana bez budzetskih para

na stranu provjeriti broj (laznih) zaposlenih, clanova, korisnika :-)

i narvno poslovnih prostora, kafana, restorana, parkinga ... jednokratnih i visekratnih pomoci ...

a i stanova
Sve to stoji, ali bi moglo u onoj verziji Alisa u zemlji čuda.
ja1977

#2153 Re: Blokada puteva

Post by ja1977 »

toska wrote:
madner wrote:Broj od 500 000 boraca je realan. ARBiH je na svom vrhuncu imala na spisku oko 230 000 ljudi,.. a HVO oko 50 000. Ako je bilo rotacija kroz godine, sasvim realan broj.
Meni jako smeta što ne postoje kategorije boračke populacije kao u Hr.

Nije isto biti u namjenskoj industriji ili logistici i jurišnoj-manevarskoj jedinici.
Apsolutno si u pravu. Takodje treba napraviti razliku izmedju onih koji su bili do kraja i onih koju su otisli ranije (pobjegli).
Ti drugi nisu boric nego dezerteri.
ultima_palabra

#2154 Re: Blokada puteva

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Broj od 500 000 boraca je realan. ARBiH je na svom vrhuncu imala na spisku oko 230 000 ljudi, VRS 130 000 a HVO oko 50 000. Ako je bilo rotacija kroz godine, sasvim realan broj.
Pa valjda se govori o Federaciji.
duminjo

#2155 Re: Blokada puteva

Post by duminjo »

A neka klix drzi naslovnicu SA upitnikom za evropu u koju nikada necemo UCI. I neka je slijedeca vijest "pet savjeta za dobar ljubavni zivot"

Fini su Putin i Erdogan. Nedo nam bog da imamo jedbog da nas jase. Pocrkali bi za 4 godine, ko god jaho.
toska

#2156 Re: Blokada puteva

Post by toska »

ja1977 wrote:
toska wrote:
madner wrote:Broj od 500 000 boraca je realan. ARBiH je na svom vrhuncu imala na spisku oko 230 000 ljudi,.. a HVO oko 50 000. Ako je bilo rotacija kroz godine, sasvim realan broj.

Nije isto biti u namjenskoj industriji ili logistici i jurišnoj-manevarskoj jedinici.
Apsolutno si u pravu. Takodje treba napraviti razliku izmedju onih koji su bili do kraja i onih koju su otisli ranije (pobjegli).
Sama namjenska industrija čini značajan dio boračke populacije.
Njihov doprinos je značajan, ali oni nisu borci.
uglavnomja

#2157 Re: Blokada puteva

Post by uglavnomja »

kanton saraj'vo

Ministarstvo za boračka pitanja u 2016. godini isplatilo je 11.817.702KM,što predstavlja 15,62% tekućih transfera pojedincima izvršenih iz Budžeta Kantona Sarajevo

ukupno preko 15 ,iliona sa kapitalnim transferima

http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... zeta_2.pdf

str. 151 detaljno
commendatore

#2158 Re: Blokada puteva

Post by commendatore »

podrska ljudima koji protestvuju protiv ovakve nakarade od drzave i ljudi.....
umjerenaNaoblaka

#2159 Re: Blokada puteva

Post by umjerenaNaoblaka »

toska wrote:
ja1977 wrote:
toska wrote:

Sama namjenska industrija čini značajan dio boračke populacije.
Njihov doprinos je značajan, ali oni nisu borci.
Nemojmo gubiti iz vida da su pripadnici namjenske proizvodnje bili vecinom oni koji su imali i ratni staz, te su kasnije (osnivanjem namjenske proizvodnje) prekomandovani u namjensku proizvodnju. Sam doprinos namjenske proizvodnje i njenih pripadnika u odbrani ne zelim ni dovoditi u pitanje....
toska

#2160 Re: Blokada puteva

Post by toska »

umjerenaNaoblaka wrote:
Nemojmo gubiti iz vida da su pripadnici namjenske proizvodnje bili vecinom oni koji su imali i ratni staz, te su kasnije (osnivanjem namjenske proizvodnje) prekomandovani u namjensku proizvodnju. Sam doprinos namjenske proizvodnje i njenih pripadnika u odbrani ne zelim ni dovoditi u pitanje....
Ne većinom nego svi u namjenskoj industriji se vode kao borci.

Ne osporavam njihov doprinos, ali oni jednostavno nisu i ne mogu biti borci ni po kojem logičkom osnovu.
hamza_sa

#2161 Re: Blokada puteva

Post by hamza_sa »

Better Man wrote:Dva zahtjeva ovih boraca odmah treba ispuniti i podržavam ih u tome, a to je objava spiska branilaca (da se zna ko su pravi borci, a ko lažni) i ukidanje finansiranja borački udruženja. Kad bi im ispunili ovaj drugi zahtjev, dobio bi se novac kojim bi mogli im dati tu minimalnu naknadu koju traže.
Samo da ti kazem da od toga nema nista.

Pozadina ovoga svega je mnogo dublja od ovoga sto se iznosi u javnost.

Samo da napomenem, da sam ja svog bivseg prijeratnog dobrog druga prijavljivao da je lazni invalid. Covjek koji je uspjevao da se krije do kraja 94. godine od mobilizacije (lutajuci od Sarajeva do Konjica i nazad) napokon biva uhvacen i mobilisan.

U ARBiH provodi manje od godinu dana. Niti je ranjavan, niti je ucestvovao u borbama. Nakon rata sam ga sreo ispred njegovog auta i vidim zvanicnu naljepnicu RVI na sajbi. Pitam ga odakle mu, a on mrtav-hladan kaze pa ja sam RVI. Nakon par dana odem u opcinu i prijavim ga.

Ljudi me ispocetka gledaju sa cudjenjem, a onda pocnu raspravljati se samnom. Nas se je razgovor pretvorio u zestoku raspravu i galamu.

Nikada nije skinut sa liste RVI. A, danas obavlja duznost direktora u jednoj firmi.

E, zasto sam ovo napisao i napomenuo da je ovo malo dublje. Zato sto ovakve kao sto je moj bivsi drug nikada, ali nikada niko nece skinuti sa tih famoznih lista boraca i RVI, jer to su glasaci univerzalci. Koja god stranka je na vlast zna da, a ko njih ne dira ima odredjeni broj glasova. Zagarantovano. Mali kotacic u masineriji, ali veoma bitan.

Potom slijede udruzenja. Grantovi tih udruzenja su od 10 000 do 15 000 KM na godisnjem nivou, za rad istih. U tim udruzenjima, na celu, sjede pretezno oni koji su to najmanje zasluzili, ali su veoma odani. Naravno vladajucim. Ko je iz Dobrinje, ima primjer u nasem udruzenju. Ne govorim samo o zadnjem predsjedniku. Posebno se prica odnosi na prethodnog.

Kada bi se ukinulo finansiranje tih silnih udruzenja (preko 1600), a koji usput receno najmanje rade ono zbog cega postoje, vlast bi nasla pare da ispuni i treci zahtjev boraca. Ali tim potezom bi izgubili sigurne glasove. Matematika je egaktna nauka, pa da ja ne pametujem imate brojeve, samo je potrebno mnoziti. Dobicete i koliko je to para koje se izdvajaju za udruzenja, a i koliko glasova se ima, zagarantovanih.

Objava registra boraca je vec uradjena, ali nije javno. Pristup imaju samo nosioci vlasti, cisto kako bi ljudi imali uvid u svakom momentu na koliko glasova mogu racunati. Laz je sto govori Fadil Novalic da ga ne smiju javno objaviti zbog Zakona o zastiti podataka.

Rjesenje je vrlo jednostavno. Jednostavno, pristup registru mogu imati samo pripadnici Oruzanih snaga iz perioda rata i to uz pomoc maticnog broja, kao pasworda. Aplikaciju napraviti tako da pri ulazu u istu borac moze vidjeti svoj cjelokupan karton sa svim podacima iz vremena rata. Naravno u slucajuda nestonije ispravno uneseno. Svaki ostali pristup neka bude ogranicen na pripadnost jedinici u kojoj je boravio.

Fino otvoris spisak pripadnika svoje jedinice, vidis ko je na njemu, od kada do kada je bio, da li je ranjavan i gdje. Za svaku nepravilnost ili sumnju napraviti na aplikaciji pored svakog imena gumb "prijavi". Otvori se prozor i ti napises razlog zbog kojeg doticnog prijavljujes. I gotova prica.

Ne moraju se vidjeti niciji podaci tipa maticni broj i sl.

Za sve one borce koji nemaju pristup internetu, isti omoguciti po opcinama. Ja vam garantujem da bi ova prica bila gotova u roku 3 mjeseca. Barem sto se tice boraca. Ostalo bi bilo na vlastima.

A, vi sada vidite ko ovo nece i zbog cega.
umjerenaNaoblaka

#2162 Re: Blokada puteva

toska wrote:
umjerenaNaoblaka wrote:

Ne osporavam njihov doprinos, ali oni jednostavno nisu i ne mogu biti borci ni po kojem logičkom osnovu.
Nisi razumio, procitaj jos jednom...
toska

#2163 Re: Blokada puteva

Post by toska »

umjerenaNaoblaka wrote:
toska wrote:
umjerenaNaoblaka wrote:

Razumjeo sam,
sve koji znam u Sarajevu iz namjenske industrije nemaju dana staža sa puškom.
strong69

#2164 Re: Blokada puteva

Post by strong69 »

Ovi borci su samo pocetak sranja koja nas cekaju. Sljedeci su RVI i poljoprivrednici.
toska

#2165 Re: Blokada puteva

Post by toska »

dupli
Last edited by toska on 02/03/2018 14:50, edited 1 time in total.
toska

#2166 Re: Blokada puteva

Post by toska »

umjerenaNaoblaka wrote:
toska wrote:
umjerenaNaoblaka wrote:

Razumjeo sam,
sve koji znam u Sarajevu iz namjenske industrije nemaju dana staža sa puškom.,
a vodi im se puni ratni-borački staž.
umjerenaNaoblaka

#2167 Re: Blokada puteva

toska wrote:
umjerenaNaoblaka wrote:
toska wrote: Ne većinom nego svi u namjenskoj industriji se vode kao borci.

Razumjeo sam,
sve koji znam u Sarajevu iz namjenske industrije nemaju dana staža sa puškom.
Ne znam za Sarajevo, mozda i jeste tako, ali nije namjenska samo u Sarajevu postojala...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2168 Re: Blokada puteva

Post by Truba »

van Basten wrote: Kad su bili protesti radnika Feroelektra protiv STanića izjave davao svako malo onaj njihov predsjednik sindikata, meni bi drago prepoznati ljudinu od 2 metra iz naselja... dok jednom na tv nije mahao knjižicom (mislim RVI da je bila), zar smo ovo MI borci zaslužili... ja... :shock: :shock: :shock:
frajer od mobilizacije bježao mjesecima, pretrčavao Miljacku svaki 3 dan haman... bavio se ševercom preko pistei tu ga rane u list noge i onda nosio fiksator preko godinu dana... kad su ga opet stisli da dugo to nosi pukne granata u naselju 20 metara od njega i rani ga po nogama... opet fiksator opet godina... dolijao sredinom '95... eto mu ratnog staža
tento?
on i žuti glavni maratonci :D :lol:
Truba

#2169 Re: Blokada puteva

Post by Truba »

madner wrote:Broj od 500 000 boraca je realan. ARBiH je na svom vrhuncu imala na spisku oko 230 000 ljudi, VRS 130 000 a HVO oko 50 000. Ako je bilo rotacija kroz godine, sasvim realan broj.
meni su ovo šokantne brojke
Truba

#2170 Re: Blokada puteva

Post by Truba »

strong69 wrote:Ovi borci su samo pocetak sranja koja nas cekaju. Sljedeci su RVI i poljoprivrednici.
samo nek ne blokiraju ilidža skenderija i nemaju problema sa mnom :mrgreen:
van Basten

#2171 Re: Blokada puteva

Post by van Basten »

Black swan wrote:
van Basten wrote: Kad su bili protesti radnika Feroelektra protiv STanića izjave davao svako malo onaj njihov predsjednik sindikata, meni bi drago prepoznati ljudinu od 2 metra iz naselja... dok jednom na tv nije mahao knjižicom (mislim RVI da je bila), zar smo ovo MI borci zaslužili... ja... :shock: :shock: :shock:
frajer od mobilizacije bježao mjesecima, pretrčavao Miljacku svaki 3 dan haman... bavio se ševercom preko pistei tu ga rane u list noge i onda nosio fiksator preko godinu dana... kad su ga opet stisli da dugo to nosi pukne granata u naselju 20 metara od njega i rani ga po nogama... opet fiksator opet godina... dolijao sredinom '95... eto mu ratnog staža
tento?
on i žuti glavni maratonci :D :lol:
Jašta... ja klinac u njih do '92 gledao kao u Rambe... poslije vidim ćorak :-)
Truba

#2172 Re: Blokada puteva

Post by Truba »

:mrgreen: onda se znamo iz viđenja ako ništa drugo :D

a kad je Juka došao u naselje bio praznik :D

žuti nema koga nije lemao prije rata... poslije rata je sa sjekirom dolazio na razredne sate
ali u ratu :D pacifista :D
madner

#2173 Re: Blokada puteva

Post by madner »

Black swan wrote:
meni su ovo šokantne brojke
Jos kada se vidi broj poginulih, bude jasno da je bio itekako zestok rat do koske.
Iz BiH u WWI je smrtno stradalo manje vojnika tokom WWI nego izmedju 92-95.
Matzan

#2174 Re: Blokada puteva

Post by Matzan »

hamza_sa wrote:
Samo da ti kazem da od toga nema nista.

Pozadina ovoga svega je mnogo dublja od ovoga sto se iznosi u javnost.

Samo da napomenem, da sam ja svog bivseg prijeratnog dobrog druga prijavljivao da je lazni invalid. Covjek koji je uspjevao da se krije do kraja 94. godine od mobilizacije (lutajuci od Sarajeva do Konjica i nazad) napokon biva uhvacen i mobilisan.

U ARBiH provodi manje od godinu dana. Niti je ranjavan, niti je ucestvovao u borbama. Nakon rata sam ga sreo ispred njegovog auta i vidim zvanicnu naljepnicu RVI na sajbi. Pitam ga odakle mu, a on mrtav-hladan kaze pa ja sam RVI. Nakon par dana odem u opcinu i prijavim ga.

Ljudi me ispocetka gledaju sa cudjenjem, a onda pocnu raspravljati se samnom. Nas se je razgovor pretvorio u zestoku raspravu i galamu.

Nikada nije skinut sa liste RVI. A, danas obavlja duznost direktora u jednoj firmi.

E, zasto sam ovo napisao i napomenuo da je ovo malo dublje. Zato sto ovakve kao sto je moj bivsi drug nikada, ali nikada niko nece skinuti sa tih famoznih lista boraca i RVI, jer to su glasaci univerzalci. Koja god stranka je na vlast zna da, a ko njih ne dira ima odredjeni broj glasova. Zagarantovano. Mali kotacic u masineriji, ali veoma bitan.

Potom slijede udruzenja. Grantovi tih udruzenja su od 10 000 do 15 000 KM na godisnjem nivou, za rad istih. U tim udruzenjima, na celu, sjede pretezno oni koji su to najmanje zasluzili, ali su veoma odani. Naravno vladajucim. Ko je iz Dobrinje, ima primjer u nasem udruzenju. Ne govorim samo o zadnjem predsjedniku. Posebno se prica odnosi na prethodnog.

Kada bi se ukinulo finansiranje tih silnih udruzenja (preko 1600), a koji usput receno najmanje rade ono zbog cega postoje, vlast bi nasla pare da ispuni i treci zahtjev boraca. Ali tim potezom bi izgubili sigurne glasove. Matematika je egaktna nauka, pa da ja ne pametujem imate brojeve, samo je potrebno mnoziti. Dobicete i koliko je to para koje se izdvajaju za udruzenja, a i koliko glasova se ima, zagarantovanih.

Objava registra boraca je vec uradjena, ali nije javno. Pristup imaju samo nosioci vlasti, cisto kako bi ljudi imali uvid u svakom momentu na koliko glasova mogu racunati. Laz je sto govori Fadil Novalic da ga ne smiju javno objaviti zbog Zakona o zastiti podataka.

Rjesenje je vrlo jednostavno. Jednostavno, pristup registru mogu imati samo pripadnici Oruzanih snaga iz perioda rata i to uz pomoc maticnog broja, kao pasworda. Aplikaciju napraviti tako da pri ulazu u istu borac moze vidjeti svoj cjelokupan karton sa svim podacima iz vremena rata. Naravno u slucajuda nestonije ispravno uneseno. Svaki ostali pristup neka bude ogranicen na pripadnost jedinici u kojoj je boravio.

Fino otvoris spisak pripadnika svoje jedinice, vidis ko je na njemu, od kada do kada je bio, da li je ranjavan i gdje. Za svaku nepravilnost ili sumnju napraviti na aplikaciji pored svakog imena gumb "prijavi". Otvori se prozor i ti napises razlog zbog kojeg doticnog prijavljujes. I gotova prica.

Ne moraju se vidjeti niciji podaci tipa maticni broj i sl.

Za sve one borce koji nemaju pristup internetu, isti omoguciti po opcinama. Ja vam garantujem da bi ova prica bila gotova u roku 3 mjeseca. Barem sto se tice boraca. Ostalo bi bilo na vlastima.

A, vi sada vidite ko ovo nece i zbog cega.

:thumbup: :thumbup:

Čovjek sve objasnio.
Sve ostalo je šuplja priča i presipanje iz šupljeg u prazno.
vatrogasac

#2175 Re: Blokada puteva

Post by vatrogasac »

Kaže Salko...
Salko Bukvarević, Federalni ministar za pitanja boraca nalazi se u Tuzli gdje u zgradi Sekretarijata odbrene čeka predstavike boraca da dođu na pregovore. Bukvarević je iskoristio priliku da pregleda Registar boraca Sjeveroistočne Bosne koji je već uspostavljen i koji će biti pokazan borcima ukoliko dođu na pregovore. Ministar je naglasio i da je sa predstavnicima boraca na Federalnom nivou dogovoreno da Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca pod hitno ide u parlamentarnu proceduru i to već početkom sljedeće sedmice.

„Pozivam ih još jednom da deblokiraju cestu. Naši sugrađani iz Tuzle i TK, naši saborci nisu zaslužili da ne mogu dijete dovesti u dom zdravlja, da ne mogu u školu i na predavanja. Istinske patriote, borci BiH ne ruše BiH, nego pregovaraju u institucijama te države. Spremni smo da zajedno rješavamo ova pitanja. Uvažavamo da su demobilisani borci kategorija koju treba pod hitno zakonski riješiti u narendom periodu“, izjavio je Salko Bukvarević, Federalni ministar za pitanja boraca.
....a borci odgovorili...
Kako nam javlja naša reporterska ekipa s terena, a što nam je potvrdio i policijski komesar Dževad Korman, razgovori s borcima u kojima se nastojalo odrediti kojih pet predstavika demobilisanih boraca okupljenih na petlji Šićki Brod, će ići na pregovore s ministrom, završeni su bezuspješno.

Tvrde da ne žele susresti se s ministrom sve dok im ne obeća, da će Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH u parlamentarnoj proceduri biti u ponedjeljak, a ne za 20 do 30 dana kako je istaknuto jučer na press konferenciji održanoj nakon vanredne sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.

Kako nam je kazao komesar Korman, policija će još jednom pokušati urazumiti borce da ipak prisustvuju sastanku i to što poručuju, kažu ministru dok je u Tuzli.
Locked