Better Man wrote:Dva zahtjeva ovih boraca odmah treba ispuniti i podržavam ih u tome, a to je objava spiska branilaca (da se zna ko su pravi borci, a ko lažni) i ukidanje finansiranja borački udruženja. Kad bi im ispunili ovaj drugi zahtjev, dobio bi se novac kojim bi mogli im dati tu minimalnu naknadu koju traže.
Samo da ti kazem da od toga nema nista.
Pozadina ovoga svega je mnogo dublja od ovoga sto se iznosi u javnost.
Samo da napomenem, da sam ja svog bivseg prijeratnog dobrog druga prijavljivao da je lazni invalid. Covjek koji je uspjevao da se krije do kraja 94. godine od mobilizacije (lutajuci od Sarajeva do Konjica i nazad) napokon biva uhvacen i mobilisan.
U ARBiH provodi manje od godinu dana. Niti je ranjavan, niti je ucestvovao u borbama. Nakon rata sam ga sreo ispred njegovog auta i vidim zvanicnu naljepnicu RVI na sajbi. Pitam ga odakle mu, a on mrtav-hladan kaze pa ja sam RVI. Nakon par dana odem u opcinu i prijavim ga.
Ljudi me ispocetka gledaju sa cudjenjem, a onda pocnu raspravljati se samnom. Nas se je razgovor pretvorio u zestoku raspravu i galamu.
Nikada nije skinut sa liste RVI. A, danas obavlja duznost direktora u jednoj firmi.
E, zasto sam ovo napisao i napomenuo da je ovo malo dublje. Zato sto ovakve kao sto je moj bivsi drug nikada, ali nikada niko nece skinuti sa tih famoznih lista boraca i RVI, jer to su glasaci univerzalci. Koja god stranka je na vlast zna da, a ko njih ne dira ima odredjeni broj glasova. Zagarantovano. Mali kotacic u masineriji, ali veoma bitan.
Potom slijede udruzenja. Grantovi tih udruzenja su od 10 000 do 15 000 KM na godisnjem nivou, za rad istih. U tim udruzenjima, na celu, sjede pretezno oni koji su to najmanje zasluzili, ali su veoma odani. Naravno vladajucim. Ko je iz Dobrinje, ima primjer u nasem udruzenju. Ne govorim samo o zadnjem predsjedniku. Posebno se prica odnosi na prethodnog.
Kada bi se ukinulo finansiranje tih silnih udruzenja (preko 1600), a koji usput receno najmanje rade ono zbog cega postoje, vlast bi nasla pare da ispuni i treci zahtjev boraca. Ali tim potezom bi izgubili sigurne glasove. Matematika je egaktna nauka, pa da ja ne pametujem imate brojeve, samo je potrebno mnoziti. Dobicete i koliko je to para koje se izdvajaju za udruzenja, a i koliko glasova se ima, zagarantovanih.
Objava registra boraca je vec uradjena, ali nije javno. Pristup imaju samo nosioci vlasti, cisto kako bi ljudi imali uvid u svakom momentu na koliko glasova mogu racunati. Laz je sto govori Fadil Novalic da ga ne smiju javno objaviti zbog Zakona o zastiti podataka.
Rjesenje je vrlo jednostavno. Jednostavno, pristup registru mogu imati samo pripadnici Oruzanih snaga iz perioda rata i to uz pomoc maticnog broja, kao pasworda. Aplikaciju napraviti tako da pri ulazu u istu borac moze vidjeti svoj cjelokupan karton sa svim podacima iz vremena rata. Naravno u slucajuda nestonije ispravno uneseno. Svaki ostali pristup neka bude ogranicen na pripadnost jedinici u kojoj je boravio.
Fino otvoris spisak pripadnika svoje jedinice, vidis ko je na njemu, od kada do kada je bio, da li je ranjavan i gdje. Za svaku nepravilnost ili sumnju napraviti na aplikaciji pored svakog imena gumb "prijavi". Otvori se prozor i ti napises razlog zbog kojeg doticnog prijavljujes. I gotova prica.
Ne moraju se vidjeti niciji podaci tipa maticni broj i sl.
Za sve one borce koji nemaju pristup internetu, isti omoguciti po opcinama. Ja vam garantujem da bi ova prica bila gotova u roku 3 mjeseca. Barem sto se tice boraca. Ostalo bi bilo na vlastima.
A, vi sada vidite ko ovo nece i zbog cega.