Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
noviclan

#2151 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by noviclan »

Sunce, cisto, jutros ukidanje pripravnosti, izgleda krenuo radni narod na posao nema ko upaliti visoke peci
Nadzorna_ploca

#2152 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nadzorna_ploca »

AhmetShabo wrote: u Zivinicama su sve same kuce, ljudi nemaju 2 zgrade
Ne blamiraj se.
AhmetShabo

#2153 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AhmetShabo »

Nadzorna_ploca wrote: 02/01/2020 08:42
Ne blamiraj se.
šta je, boli te istina?
90minut

#2154 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 90minut »

AhmetShabo wrote: 02/01/2020 11:47
Ne blamiraj se.
šta je, boli te istina?

https://malacgenijalac.ba/wp-content/up ... vinice.jpg
Nadzorna_ploca

#2155 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nadzorna_ploca »

Ne blamiraj se.
šta je, boli te istina?
Nauci brojati.
skafiskafsnjak

#2156 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

AhmetShabo wrote: 01/01/2020 21:16

Ovi sto pricaju i neboderima i strujanju vazduha provaljuju se
Na ovom forumu sve strucnjak do strucnjaka jbt. Procitaj forum od do i smatraj se prof dr mr mag svega moguceg .
AhmetShabo

#2157 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by AhmetShabo »

Nadzorna_ploca wrote: 02/01/2020 14:04

Ne blamiraj se.
šta je, boli te istina?
Nauci brojati.
de ba drug, pa zivim an Tk, ne mozes meni prodati ovu sliku

ovo je prava slika Zivinca, a ko ne vjeruje kako smrdi neka dodje

Vidimo da je sve puno od solitera i nebodera

Image
Nadzorna_ploca

#2158 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Nadzorna_ploca »

Ja sam zivio u Zivinicama 30 godina, sta ces ti mene nesto uciti?
Ti si ustvari bezobrazan jer nisi ni gledao sta stavljas ili pod svaku cijenu lazes jer sve zgrade o kojima pricas si izostavio, ocigledno namjerno. A ima ih u gradu 20tak, ukljucujuci i novih 5 koje su nastale u perioud od 4-5 godina.
Drzi se svoje sredine u kojoj si sa TK i u kojoj sigurno smrdi isto kao i u Zivinicama. Osim ako nisi Kladnjak ali onda nemas pravo da pricas ni o kakvim zgradama.

Btw sa ove visine i iz ovog ugla i Sarajevo izgleda kao Ilijas.
skafiskafsnjak

#2159 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by skafiskafsnjak »

Svake jebene godine ista stvar. Kad krene zagadjenost, palamude do besvijesti... cim nastupi mart i ljepse vrijeme, zagadjenost nestane, kao da nista nije bilo. Pa onda opet nov/dec dogodine, pa opet u krug....
Naslovnica

#2160 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

skafiskafsnjak wrote: 03/01/2020 09:49 Svake jebene godine ista stvar. Kad krene zagadjenost, palamude do besvijesti... cim nastupi mart i ljepse vrijeme, zagadjenost nestane, kao da nista nije bilo. Pa onda opet nov/dec dogodine, pa opet u krug....
Oni što bi trebali poduzeti konkretne mjere prezime u apartmanima na Bjelašnici.
Thorgerson

#2161 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

skafiskafsnjak wrote: 03/01/2020 09:49 Svake jebene godine ista stvar. Kad krene zagadjenost, palamude do besvijesti... cim nastupi mart i ljepse vrijeme, zagadjenost nestane, kao da nista nije bilo. Pa onda opet nov/dec dogodine, pa opet u krug....
Otkud ti to da zagađenost nestane?

Zagađenost je tokom čitave godine, istina index zagađenosti nije kao zimi, ali zrak je i u junu ili julu zagađen.

Samo što je tada nivo zagađenja niži, u pitanju je prašina i sitne čestice, nema magle, nema dima. Ne smrdi, pa raja se onda i ne obazire na to. A to što ne smrdi ne mora značiti da je nije zagađeno.
Thorgerson

#2162 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Inače, saobraćaj je ovih dana bio na minimumu, uopšte nije bilo gužve, niti je bilo autobmobila po ulicama. Svi su bili kod kuce i ložili, ložili i ložili.

Niko nece nece da se uhvati u kostac sa glavnim problemom - individualnim lozistima. Bilo je tu nesto malo pomaka, ali tanko.

Kaze utoplili 40 objekata, da jeste...40 koji su ionako bili na plin. Vi utoplili 40, za to vrijeme 400 novih lozista niklo. I sta ste postigli?

Ukine euro 1 i euro 2 vozilima, a komsija preko puta mene ima euro6 i ima u podrumu nuklearku, bog sami zna sta lozi jer smrdi da stipa za oči. I sta smo dobili? Nece izaci 6-7 automobila, ali ce zato svi loziti sta hoce i kad hoce.

Ili jos bolje, svalit ce na nekakvu zgradu, ko biva eto zgrada je problem.

:-)
ultima_palabra

#2163 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ultima_palabra »

Sto kazes, bolje je da taj sa euro1 izadje malo vani, da par sati ne lozi nista :D
Thorgerson

#2164 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Ja sam prosle godine bas u ovo vrijeme pisao da se ovaj problem trebao rjesavati u aprilu, u maju jer je sad (decembar, januar) kasno... To isto sada kazem. Dakle, sva prica o zagadjenju pada u vodu ako ti o njoj pricas u decembru. :roll:

I ko biva molimo eto ljude da ne loze. Hahahah, da...bas ce vas poslusati komsija preko puta mene koji je dovukao kamion uglja. Sad ce on taj ugalj vratit odakle ga je kupio i obuce se malo toplije. Sto bi rekli englezi - Said and done noone EVER!

- U maju zabrani ugalj! Ne mozes zabranit? Udari namete na ugalj da bude 10x skuplji od struje i plina! Ako si udario namete na plin, mozes i na ugalj! Uvedi rigorozne kazne ko god pokusa dovuci isti u grad.

- U maju donesi zakon oporezuj drvo jebeno da kosta 10x skuplje od struje ili plina!

- U maju najavi ljudima da od 2021. godine NE MOGU VOZITI automobile euro 1 i euro 2 norme, a od 2022. godine ne mogu ni euro 3. Po gradskim opstinama i Ilidzi ne moze! Ostavi auto na Palama, ostavi ga u Trnovu, ostavi ga u Vogošći, Blažuju i dođi u grad. Kako ćeš, šta ćeš - tvoj problem. Imaš voz, imaš bus, imaš taxi, imaš kolege...uostalom imaš evo godinu dana da skontaš šta ćeš i kako ćeš.

- obrazuj ljude. Objasni im da je jeftinije dugoročno da se griju na struju nego na cumur.

- nemoj dozvoliti bagri da pravi kucetine od 400m2 bez fasada, krovova, adekvatne izolacije - onda im svi krivi jer im treba 500 megavata da to ugriju. Nemas fasadu - nema ni uknjizbe. Nema uknjizbe - ne mozes dobit adresu - nema adrese nema prebivalista - nemas adresu i prebivaliste ne mozes dobit vodu, ne mozes dobit struju. Izvoli snadji se koji si qrac pravio 5 spratova.

Ali kažem vam nijedna vlada nema muda za ovo. Nijedna. Jer je ovo kačenje sa 100.000 ljudi koji žive na nekoj ivici zakona, paralalni neki sistem gdje ono što za mene važi, za njih ne važi. Mene niko ne može ubjediti da je svih tih 100.000 siromašno, da nemaju, da ovo, da ono. Nemoguće.

I samo navodim primjera gdje je u blizini moje zgrade nekih 20-ak kuća, gdje se nekoliko njih i prodaje po cijeni od 200-200 hiljada KM. I vidio sam da lože ugalj. I sad će meni neko reći da ja trebam da sažalijevam nekoga ko ima nekretninu te vrijenosti? Pa jeste li vi normalni?

A ako budemo čekali, da svi stanu na noge, pa eto ko nemojte ima ugroženih, proći će još sto godina. Jer kod nas ti i onaj sa Mercedesom GLK kuka istim intenzitetom kao i onaj sa golfom dvicom. Ako ne i više.

I zato kažem ako ćemo mi čekati eto ko biva da se ljudi sami odluče i prekontaju da ne koriste ugalj, ćumu, drvo itd. E onda smo najebali.

Jednostavno - nekad će se morati presjeći.

p.s. moramo li svi živjeti u Sarajevu? Ko ne može, postoje i drugi gradovi. Postoje druge opštine. Druga naselja. Pa jbt i moj rodjak koji zivi u njemackoj u nekakvom gradu ne znam ni izgovoriti naziv bi volio da zivi u Minhenu. ali ne moze jer bi citavu svoju platu morao dati za kiriju. Zato zivi tu gdje zivi.

Jebo vas vise sadaka.
Haris.ba

#2165 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 03/01/2020 09:54
Oni što bi trebali poduzeti konkretne mjere prezime u apartmanima na Bjelašnici.
Volio bih ja da je tako. Treba vidjeti neku osnovnu školu, gimnaziju napraviti gore. To bi bila ljepota.

Ipak se gore ne živi tokom radnih dana. Tak, da svi se truju.
Juni

#2166 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Juni »

Zagadjenost u Sarajevu na prestaje u martu .zagadjeno je tokom cijele godine, samo u manjoj mjeri, izuzimajući dane kad puše baš jak vjetar.
BadBoy

#2167 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Imam sam jedno ozbiljno pitanje. Ja ujutro kad krenem od kuće i spuštam se niz Vratnik gledam Sarajevo. Najveće kolumne dima su iz zgrada (toplane). Vidio sam do sada jednu ili dvije kuće na Kovačima iz kojih ide dim iz dimnjaka i to nije bila ništa strašno (nije neki crni gusti dim). Samo Mahir pekar nekada zna naložiti neku katastrofu tako da smrdi cijela Čaršija, ali to Mahir zna uradit i u sred ljeta zbog pekare.

Gdje su ta tolika individualna ložišta koja zagađuju sve?
geralt

#2168 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by geralt »

BadBoy wrote: 04/01/2020 18:49 Imam sam jedno ozbiljno pitanje. Ja ujutro kad krenem od kuće i spuštam se niz Vratnik gledam Sarajevo. Najveće kolumne dima su iz zgrada (toplane). Vidio sam do sada jednu ili dvije kuće na Kovačima iz kojih ide dim iz dimnjaka i to nije bila ništa strašno (nije neki crni gusti dim). Samo Mahir pekar nekada zna naložiti neku katastrofu tako da smrdi cijela Čaršija, ali to Mahir zna uradit i u sred ljeta zbog pekare.

Drug, hajd se prvo edukuj na kojem principu rade toplane i sta izlazi iz njihovih dimnjaka, pa onda mozemo nastaviti diskusiju.
90minut

#2169 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 90minut »

geralt wrote: 04/01/2020 21:12
BadBoy wrote: 04/01/2020 18:49 Imam sam jedno ozbiljno pitanje. Ja ujutro kad krenem od kuće i spuštam se niz Vratnik gledam Sarajevo. Najveće kolumne dima su iz zgrada (toplane). Vidio sam do sada jednu ili dvije kuće na Kovačima iz kojih ide dim iz dimnjaka i to nije bila ništa strašno (nije neki crni gusti dim). Samo Mahir pekar nekada zna naložiti neku katastrofu tako da smrdi cijela Čaršija, ali to Mahir zna uradit i u sred ljeta zbog pekare.

Drug, hajd se prvo edukuj na kojem principu rade toplane i sta izlazi iz njihovih dimnjaka, pa onda mozemo nastaviti diskusiju.
Pita covjek ozbiljno pitanje zašto mu ozbiljno ne odgovoriš nego se praviš forumski genijalac koji sve zna i sve razumije profesor svih nauka i svega što postoji.

Treba vas zakonom zabranit i loviti preko IP adresa da padnu maske životnih propaliteta.
BadBoy

#2170 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Pa znam šta lože toplane i kažem ti da samo vidim dimove iz tih dimnjaka. Ne vidim tog gustog crnog dima od loženja ćumura, guma i smeća. Fakat ne vidim.
geralt

#2171 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by geralt »

BadBoy wrote: 04/01/2020 21:17

Pa znam šta lože toplane i kažem ti da samo vidim dimove iz tih dimnjaka. Ne vidim tog gustog crnog dima od loženja ćumura, guma i smeća. Fakat ne vidim.
Jedno individualno loziste koje grije stotinjak kvadrata ne proizvodi toliko dima niti zagadjenja da bi to bilo vidljivo sa vise od 20 metara. Nijedno loziste (cak ni Mahirovo) ne moze samo napraviti neko veliko zagadjenje, niti ce njegovo gasenje rijesiti problem.

Problem nastaje kad imas 100 000 takvih malih lozista u kotlini od 30 km2.
insaneinthebrain

#2172 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

prebacili smo 4 stoje. idemo u stanje totalnog gusenja :zaraza: :-?

Image
insaneinthebrain

#2173 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

:( :sad: :odustajem:
koja je epizoda na redu da vlada objavi. epizoda ne disanja. :roll:
Image
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2174 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by plain vanilla »

Kod nas ugodnih 200 :mrgreen: vjetar raspuhao, bilo je oko 400 veceras
90minut

#2175 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by 90minut »

bojim se pogledati kroz prozor
Post Reply