Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

ABH017

#2151 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Towelie wrote:
Plavo-bijeli wrote:( 5 ) Nek čovjek pogleda od čega je stvoren!
( 6 ) Stvoren je od tekućine koja se izbaci,
( 7 ) koja između kičme i grudi izlazi,

:lol:

(1) Tako Mi Sunca i svjetla njegova,
( 2 ) i Mjeseca kada ga prati,
Mjesec ne prati sunce nigdje :)

O zvijezdama koje će popadati, o Zemlji koja je ravna-prostrana kao ćilim, o "mjestu gdje sunce zalazi" i tako dalje, nemam šta više raspravljati.
Kao ni o tvom poznavanju arapskog i problematici prevodjenja znacenja Kur'ana na bilo koji jezik.
Ma nemoj tako. :D
Sad će ti odgovor kako mi nismo pravi muslimani i kako mi tumačimo Kur'an i Islam kako nam se prohtije. Lažemo sami sebe. Trebali bi njih da slušamo i da budemo ono što oni hoće.
Wehabija i pokušaj ateiste, na istoj deredži, pardon nivou. :lol:
broj dva

#2152 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

-----------
Drugim rjecima bog sadista zeljan osvete ?[/quote]

znaci vi bi da se sprdate sa onim koji je stvorio univerzum a da vas poslije doceka sa cvijecem na sudnjem danu. Evo da video kaze onako kako jeste ali jok nego izokrece na svoju ruku da ucini Kur'an bezvrijednim

Allah kaze:
38. A oni koji se budu trudili da se dokazima(Ajetima) Nasim suprotstave, da ih onemoguce, oni ce biti kaznjeni." [/quote]
-----
Mi se sprdamo sa konceptom stvaranja univerzuma, makar ja...
Nema problema, mene je pakla strah jednako kao sto me strah bozje poplave...ono, kad ne vjerujes u to nemas se cega strasiti tako da me ne pogadja, mene je samo interesovalo da li vi cheerleaders viditie svoga asa iz iste perspektive, kao krvolocnog sadistu zeljnog osvete i hvala na odgovoru, drago mi je da se makar u tome slazemo.
Smrcak15

#2153 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote: -----
Nema problema, mene je pakla strah jednako kao sto me strah bozje poplave...ono, kad ne vjerujes u to nemas se cega strasiti tako da me ne pogadja, mene je samo interesovalo da li vi cheerleaders viditie svoga asa iz iste perspektive, kao krvolocnog sadistu zeljnog osvete i hvala na odgovoru, drago mi je da se makar u tome slazemo.
sprdas se znaci sa Big bang teorijom koja je naucno dokazana od NASA:e

a jos Allah kaze ovo za Big bang u Kur'anu:

21:30 Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

tako da neznam sa cime se sprdas de nam reci???

I ne samo to nego cak i kaze da se siri univerzum

Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (51:47)

Waalssamaa banaynaha biaydin wainna lamoosiAAoona
doslovno prevedeno je Mi smo nebo sazdali sa snagom, i Mi smo uistinu njegovi siritelji
Last edited by Smrcak15 on 07/04/2016 12:16, edited 1 time in total.
jasko_ba

#2154 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Ovaj paravojni hodza jos uvijek aktuelan kod ovih debila :-)
http://saff.ba/otvoreno-pismo-profesora ... amofobiju/
jasko_ba

#2155 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Image
Invincible

#2156 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

EVo @ABH gotovo doživi nervni slom u sitnim satima s ciljem da nam prenese istinu, i ispade veći inkvizitor od svih onih koje ovdje proziva, daje sebi za pravo da određuje kako su vehabije ustvari oni koji nanose štetu islamu, osporava ljudima pravo na tumačenje izdanja Muhamedovih pustinjskih bajki.

Eto oni to pogrešno rade, kao da je u pitanju nešto egzaktno o čemu se može donijeti konačan sud na osnovu dokaza, a ne tumačenje vizija jednog čovjeka koji je evidentno bio bolestan, imao vizuelne i slušne halucinacije, naučnici pretpostavljaju da je bolovao od epilepsije i pri napadima iste imao svoja božanska ukazanja, naravno uz dodatak ranijih mitologija egipatske,grčke, zatima arapske mitologije, kao i zbirke Isusovih besjeda koje su zapisivali ljudi, a do kojih je uspio doći u kontaktu sa kršćanima, i sada se vodi rasprava ko to ispravnije tumači.

Ja ne kažem da ti nisi musliman, ni da Smrčak nije musliman, niti bilo ko drugi ko to sam za sebe tvrdi, od Bagdadija do nekog svjetskog mirotvorca, svi razumiju islam na svoj način, jer islam je svakako ideja koja prerasta u ideološki sistem, i nema relevantnog načina tumačenja ispravnosti, po čemu tumačiti knjigu mitova od prije 1400 i kusur godina, a ako ćemo o dosljednosti i prihvatanju napisanog bez kritičkog promišljanja, zašto onda pljujete vehabije? Za Smrčka i njemu slične, kur'anska odredba kao takva je svetinja i nema nije Allah to mislio tako, ako piše da je suđenje mimo Allahovog zakona nevjerstvo, tu je kraj, samo šerijat može da se slijedi, sad što neki to izvrću i tumače drugačije, i to je njihovo pravo, ali pljuvati na one koji dosljedno slijede tu knjigu bez ikakvih metafora, je već razlog da se sami zapitate neke stvari.
Invincible

#2157 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Hoće li i mene Džemica tužiti za blasfemiju i islamofobiju? Isti onaj Džemica koji je govorio za djecu iz ,,miješanih'' brakova da su šejtanska kopilad, koju treba istrijebiti, zaboravljajući da je Muhamed ženio nemuslimanke, pripisujući tako i njegovoj djeci taj atribut..
hajib

#2158 Re: Svijet bez religija

Post by hajib »

religija je izum jedne (obično vladajuće odnosno privilegovane) grupe ljudi kao sredstvo zaštite privilegija iste te grupe ljudi.
broj dva

#2159 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

jasko_ba wrote:Ovaj paravojni hodza jos uvijek aktuelan kod ovih debila :-)
---
Jebo te citam i ne mogu da vjerujem koji bolesnici, sta je njima. Smetaju im sledece trvdnje :

-da je poslanik Muhammed – sallallahu ‘alejhi ve sellem (neka su blagoslov i mir sa njime) pedofil;

-da su pogledi na ženu poslanika Muhammeda,s.a.v.s., i šovinističke francuske stranke Front Nationale isti ili slični;

-da je islam totalitarna religija;

-da je islam „muška religija, kao stvorena za mačoa kome mlade, „pokrivene“ djevojke treba da robuju“;

-da je Kur'an pjesničko djelo;

-da je Kur'an pun „mračnih“ sura, a od svih njih da je „najmračnija“ sura Nūr;

-da je Kur'an neautentična Božija Knjiga jer je, navodno, prema riječima spomenutog lica, „zapisan više od sto godina nakon što ga je Muhamed diktirao svojim pristalicama“;

-da je Kur'an Muhammedovo djelo;

-da je Kur'an mješavina Biblije i judaizma.

Po meni svaka tvrdnja je tacna, pogotovo zadnja ali to je NEBITNO, poenda je da mozes i smijes tvrditi sve ovo pa i jos vise. Ovi Latic i Fatic bi da nas vrate u srednji vjek, da uvedu serijatsku policiju...ali nece moci gospodo, nije Bosna Iran ili Saudiska Arabija ili Banglades, ako hocu da napravim tariguz isprintanim stihovima kurana i da time guzicu brisem mogu jer to je moje pravo a ako vas vrjedja Laticu i Faticu, pa sta budite uvrjedjeni.
mousstapha

#2160 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

hajib wrote:religija je izum jedne (obično vladajuće odnosno privilegovane) grupe ljudi kao sredstvo zaštite privilegija iste te grupe ljudi.
Nemoj vise, bgti. :-)
ABH017

#2161 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ako si pismen primjetit ćeš da ja nisam nigdje pljuvao. To pljuvanje je karakteristično za tebe (očigledno) i takve kao ti.
Ja sam samo opisivao potrebu da se ono drugačije prikaže što gore pa se onda uzimaju najgori primjeri kao eklatantni. Valjda znaš razumiti ono što pročitaš, majka mu stara.
Što se tiče mog nervnog sloma, ne sekiraj se sviju ti, samo da ti ne pozli od brige. Ja se samo tako izražavam, a inače sam jako smirena osoba. Neko ko je u toku akcije, dok su granate i meci od PAT-a orali zemlju oko nas, na Treskavici, pitao drugove borce, šta da jedemo, ribu ili narezak, sigurno se neće nervirati zbog pisanja nebuloza od strane nekog tamo forumaša, koji viri iz rupe i čeka da napiše nešto, čime će pokušati da ismije vjeru na pdf religija.
Nazivati Kur'an knjigom mitova, Muhammeda a.s. epilepsičarem i bolesnim čovjekom kojem se priviđalo da dobija objavu od Boga (kod pravoslavaca je moderno da ga nazivaju luđakom), smatrati Islam nazadnim i smijurijom, pljuvati po muslimanima, a istovremeno visiti na pdf religija i palamuditi iznoseći nekakvo "svoje uzvišeno mišljenje", za mene bi bio razlog da pod hitno odem do psihologa i vidim šta nije u redu sa mnom.
ABH017

#2162 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

broj dva wrote:
jasko_ba wrote:Ovaj paravojni hodza jos uvijek aktuelan kod ovih debila :-)
---
Jebo te citam i ne mogu da vjerujem koji bolesnici, sta je njima. Smetaju im sledece trvdnje :

-da je poslanik Muhammed – sallallahu ‘alejhi ve sellem (neka su blagoslov i mir sa njime) pedofil;

-da su pogledi na ženu poslanika Muhammeda,s.a.v.s., i šovinističke francuske stranke Front Nationale isti ili slični;

-da je islam totalitarna religija;

-da je islam „muška religija, kao stvorena za mačoa kome mlade, „pokrivene“ djevojke treba da robuju“;

-da je Kur'an pjesničko djelo;

-da je Kur'an pun „mračnih“ sura, a od svih njih da je „najmračnija“ sura Nūr;

-da je Kur'an neautentična Božija Knjiga jer je, navodno, prema riječima spomenutog lica, „zapisan više od sto godina nakon što ga je Muhamed diktirao svojim pristalicama“;

-da je Kur'an Muhammedovo djelo;

-da je Kur'an mješavina Biblije i judaizma.

Po meni svaka tvrdnja je tacna, pogotovo zadnja ali to je NEBITNO, poenda je da mozes i smijes tvrditi sve ovo pa i jos vise. Ovi Latic i Fatic bi da nas vrate u srednji vjek, da uvedu serijatsku policiju...ali nece moci gospodo, nije Bosna Iran ili Saudiska Arabija ili Banglades, ako hocu da napravim tariguz isprintanim stihovima kurana i da time guzicu brisem mogu jer to je moje pravo a ako vas vrjedja Laticu i Faticu, pa sta budite uvrjedjeni.
Slažem se sa ovim što si napisao velikim slovima.
r_faruk

#2163 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Nazivati Kur'an knjigom mitova, Muhammeda a.s. epilepsičarem i bolesnim čovjekom kojem se priviđalo da dobija objavu od Boga (kod pravoslavaca je moderno da ga nazivaju luđakom), smatrati Islam nazadnim i smijurijom, pljuvati po muslimanima, a istovremeno visiti na pdf religija i palamuditi iznoseći nekakvo "svoje uzvišeno mišljenje", za mene bi bio razlog da pod hitno odem do psihologa i vidim šta nije u redu sa mnom.
sve ovo iznad je prihvatljivije od seksa sa djetetom... i smatrati muhameda ludim, i nazivati kuran knjigom mitova.... jedno je definitivno, ovi koji rade sve sto im u knjizi pise nisu za psihologa, vise su za psihijatra....
hajib

#2164 Re: Svijet bez religija

Post by hajib »

"Preklinjem vas, braćo moja, ostanite vjerni zemlji i ne vjerujte onima koji vam govore o nadzemaljskim nadama! Trovači su to, svjesno ili nesvjesno. To su oni što preziru život, to su oni što umiru i što su samootrovani, sita ih je zemlja ova: mogu stoga da nestanu!"
ABH017

#2165 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

r_faruk wrote:
sve ovo iznad je prihvatljivije od seksa sa djetetom... i smatrati muhameda ludim, i nazivati kuran knjigom mitova.... jedno je definitivno, ovi koji rade sve sto im u knjizi pise nisu za psihologa, vise su za psihijatra....
Sve ja tebe razumijem šta hoćeš da kažeš. Ali ako imaš takvo mišljenje, koja je tvoja potreba da visiš na pdf religija? Kako to definisati? Nisam ja rekao da treba stručnu pomoć onaj koji vjeruje ovako ili onako, već onaj koji pati za nečim (dok je stalno tu), a istovremeno to ismijava.
Ja na pdf-ove koji me ne zanimaju i ne zalazim nikako.
r_faruk

#2166 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

pa ne zalazim ni ja na one teme koje me ne zanimaju... ovo me zanima jer ce mi sutra o glavi raditi, a i veoma je interesantno citati neke postove, nekada se nasmijem, nekada zabrinem (ne mogu da vjerujem sta pojedini pisu)... jednim dijelom je i radoznalost....generalno ne patim ni za cim, u stvari patim. patim za normalnom zemljom sa kulturnim i pristojnim stanovnistvom, normalnom policijom, slobodom misljenja i izrazavanja, eto za pocetak za tim stvarima patim...

hoces da kazes da ako mi se misljenje ne poklapa sa tvojim ne bih trebao dolaziti na ovaj pdf?
ABH017

#2167 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Nisam ja ništa rekao. Samo pitam.
To što ti želiš, žele svi. Samo je upitan način na koji se to može ostvariti.
A glede tog da će ti neko o glavi raditi, mogu ti reći da takve sigurno nećeš naći na forumu, niti njihovo mišljenje.
Gledajući kako neki ateisti zdušno atakuju na forumu i ja bih trebao pratiti njihova piskaranja. Djeluju jako konfliktno i uznemirujuće. Mogu mislit šta bi bilo da su u prilici sprovesti misli u djela. Sva sreća pa nisu. Isto kao i neki vjernici.
asurbanipal

#2168 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote: a jos Allah kaze ovo za Big bang u Kur'anu:

21:30 Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

Nešto slično u svojoj Teogoniji ("Postanak bogova") navodi i starogrčki pjesnik Hesiod. Smatra se da je živio između 750. i 650 pr.n.e. (8. i 7. vijek p.n.e.), dakle nekih 1300 godina prije Objave Kur'ana. Teogonija je uz Ilijadu i Odiseju najstariji izvor grčke mitologije.

Image

Dakle, radi se o mitu o Urani i Geji i događaju poznatom kao "Kastriranje Urana". Uran je u grčkoj mitologiji primordijalni je bog neba, Gejin muž i sin. Zajedno s Gejom otac je većine ostalih bogova i Titana. Uranovo grčko ime znači "nebo". Najvjerojatnije potiče od pragrčke riječi *worsanos", od ie. korijena *wers- = "vlažiti, kapati" (kiša). Robert Graves povezao je Urana s hinduističkim bogom zvanim Varuna. Uran je bog neba, a nije shvaćan antropomorfno, osim kod kastriranja. On je samo nebo, jednostavno shvaćano kao takvo.

Hesiod u svojoj Teogoniji govori da je Uran dolazio svake noći da bi spavao s Gejom, Majkom Zemljom, ali je mrzio djecu koju mu je rodila. Ovdje vidimo spajanje Urana (Neba) i Geje (Zemlje), što je ekvivalent za "cjelinu" u kojoj su bili Zemlja i Nebo, a što je spomenuto u Kur'anu. Događaj "komadanja" te cjeline vidimo u "kastriranju" Urana, tj. njegovom odvajanju od Geje (Zemlje).

Graves navodi:
Uran je izrodio Titane sa Majkom Zemljom, pošto je svoje buntovne sinove Kiklope strpao u Tartar, u sumorni podzemni svet. Da bi se osvetila, Majka Zemlja je nagovorila Titane da udare na oca, a oni su to i učinili. Predvodio ih je Kron, koji je bio najmlađi od njih sedmorice i koga je majka naoružala kremenim srpom. Oni su iznenadili Urana na spavanju i nemilosrdni Kron ga je kremenim srpom kastrirao, zgrabio njegove genitalije levom rukom (od tada se leva ruka uvek smatrala kao rđav predznak) i bacio ih u more pored rta Drepanum. Ali kapi krvi iz rane padoše na Majku Zemlju, i ona rodi tri Erinije, furije koje osvećuju zločine roditeljoubistva i krivokletstva; one su se zvale Alekta, Tisifona i Megajra.

Robert Graves - Grčki mitovi, str. 17.-18.

Uz događaj "kastriranja", tj. Zemlje i Neba, primjetio sam nešto što se nerijetko navode kao hadisi tj. predaje od Muhammeda a.s..Odnosi se na upotrebu lijeve ruke, kada se jede ili piše, npr.

U hadisu koji prenosi Džabir, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, upozorava: Ne jedite lijevom rukom, jer, doista, šejtan jede lijevom rukom!

U predaji Abdullaha b. Omera, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, istice: Kada neko od vas jede, neka jede desnom rukom, a kada pije neka pije desnom rukom, jer, uistinu, šejtan i jede i pije lijevom rukom!

Seleme b. el-Ekve', r.a, prenosi da je neki covjek jeo u prisustvu Vjerovjesnika, s.a.v.s, lijevom rukom, na što ga je on upozorio: Jedi desnom! Taj covjek je odgovorio: Ne mogu! Poslanik, s.a.v.s, mu rece: I ne mogao?! A on nije htio, ustvari, poslušati zbog oholosti. Prenosilac, dalje kaže: Nije nikada više mogao ruku podici do svojih usta!

Iz gornjeg mita vidimo da je Kron genitalije svog oca Urana uzeo lijevom rukom i bacio ih u more, i da se od tada lijeva ruka smatrala lošim znakom...
skupljac_zeljeza

#2169 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Intermezzo... :mrgreen:

arzuhal

#2170 Re: Svijet bez religija

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:

Nešto slično u svojoj Teogoniji ("Postanak bogova") navodi i starogrčki pjesnik Hesiod. Smatra se da je živio između 750. i 650 pr.n.e. (8. i 7. vijek p.n.e.), dakle nekih 1300 godina prije Objave Kur'ana. Teogonija je uz Ilijadu i Odiseju najstariji izvor grčke mitologije.

Image

Dakle, radi se o mitu o Urani i Geji i događaju poznatom kao "Kastriranje Urana". Uran je u grčkoj mitologiji primordijalni je bog neba, Gejin muž i sin. Zajedno s Gejom otac je većine ostalih bogova i Titana. Uranovo grčko ime znači "nebo". Najvjerojatnije potiče od pragrčke riječi *worsanos", od ie. korijena *wers- = "vlažiti, kapati" (kiša). Robert Graves povezao je Urana s hinduističkim bogom zvanim Varuna. Uran je bog neba, a nije shvaćan antropomorfno, osim kod kastriranja. On je samo nebo, jednostavno shvaćano kao takvo.

Hesiod u svojoj Teogoniji govori da je Uran dolazio svake noći da bi spavao s Gejom, Majkom Zemljom, ali je mrzio djecu koju mu je rodila. Ovdje vidimo spajanje Urana (Neba) i Geje (Zemlje), što je ekvivalent za "cjelinu" u kojoj su bili Zemlja i Nebo, a što je spomenuto u Kur'anu. Događaj "komadanja" te cjeline vidimo u "kastriranju" Urana, tj. njegovom odvajanju od Geje (Zemlje).

Graves navodi:
Uran je izrodio Titane sa Majkom Zemljom, pošto je svoje buntovne sinove Kiklope strpao u Tartar, u sumorni podzemni svet. Da bi se osvetila, Majka Zemlja je nagovorila Titane da udare na oca, a oni su to i učinili. Predvodio ih je Kron, koji je bio najmlađi od njih sedmorice i koga je majka naoružala kremenim srpom. Oni su iznenadili Urana na spavanju i nemilosrdni Kron ga je kremenim srpom kastrirao, zgrabio njegove genitalije levom rukom (od tada se leva ruka uvek smatrala kao rđav predznak) i bacio ih u more pored rta Drepanum. Ali kapi krvi iz rane padoše na Majku Zemlju, i ona rodi tri Erinije, furije koje osvećuju zločine roditeljoubistva i krivokletstva; one su se zvale Alekta, Tisifona i Megajra.

Uz događaj "kastriranja", tj. Zemlje i Neba, primjetio sam nešto što se nerijetko navode kao hadisi tj. predaje od Muhammeda a.s..Odnosi se na upotrebu lijeve ruke, kada se jede ili piše, npr.

U hadisu koji prenosi Džabir, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, upozorava: Ne jedite lijevom rukom, jer, doista, šejtan jede lijevom rukom!

U predaji Abdullaha b. Omera, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s, istice: Kada neko od vas jede, neka jede desnom rukom, a kada pije neka pije desnom rukom, jer, uistinu, šejtan i jede i pije lijevom rukom!

Seleme b. el-Ekve', r.a, prenosi da je neki covjek jeo u prisustvu Vjerovjesnika, s.a.v.s, lijevom rukom, na što ga je on upozorio: Jedi desnom! Taj covjek je odgovorio: Ne mogu! Poslanik, s.a.v.s, mu rece: I ne mogao?! A on nije htio, ustvari, poslušati zbog oholosti. Prenosilac, dalje kaže: Nije nikada više mogao ruku podici do svojih usta!

Iz gornjeg mita vidimo da je Kron genitalije svog oca Urana uzeo lijevom rukom i bacio ih u more, i da se od tada lijeva ruka smatrala lošim znakom...
Niđe vala veze to povezivanje s hadisom, kao ni "komadanje neba" (naravno, razumijem tvoj ideološki pokušaj "kritičkog sagledavanja hadiske građe" i "razotkrivanje arapske i nearapske mitologije u svekolikim predajama islama", hihi :mrgreen: ), ali zato što čitaš Grevsa i Hesioda od mene imaš :thumbup:
Smrcak15

#2171 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:

Image

Graves navodi:

braco mila i draga jeli moguce :lol: bas se vidi da si poshiizio od Shiizma :lol:

ama bas veze svezom nema, bogovi se hvatali za jaja bacali ih te ovo te ono....kakvo palamudjenje do bezsvijesti :lol:
Invincible

#2172 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

I egipatski mit o postanku svemira je sličan, naveo sam ga u jednom od prethodnih postova, a kako nazvati čovjeka koji ima halucinacije i na osnovu njih razvija učenje, ja samo gledam Muhameda kao svakog drugog čovjeka, ne kažem da je bio malouman, štaviše, bio je prilično dobar vojskovođa i državnik, ali je također bio čovjek sa psihičkim smetnjama, ili patološki lažov ako nećete to da priznate, jer ako vam dođe čovjek iz pećine i kaže da je pričao s duhom, te dvije opcije su u igri, moguća je i njihova kombinacija, ali sve drugo je puka fikcija, eto on je sveti čovjek i Bog priča s njim, danas su ustanove za mentalno zdravlje pune takvih ljudi.

Što se tiče epilepsije kao mogućeg uzroka, ja navodim samo ono što su ljudi ponudili kao moguću soluciju takvih manifestnih simptoma, znači u samom začetku svega stoji takav čovjek i onda rasprava ko ga bolje razumije i pravilnije slijedi, pa dajte molim vas, uključite barem na minutu analitičko promišljanje, ne kažem ja da je on neki izuzetak u tom svijetu proroka, oko Isusa se vode polemike da li je uopšte bio stvarna ličnost, a djela koja mu se pripisuju su također suluda, dosta muslimana i kršćana se spori je li sin božiji, ali i jedni i drugi kreću od nemogućeg polazišta da je rođen bez da mu je mama primila tuki i samim tim diskredituju sve daljnje zaključke kao validne.

Niko od vas nema problem da kaže kako je Joseph Smith, utemeljitelj mormonizma, šarlatan, varalica, poremećen čovjek, vješt manipulator, jer jasno vidite da sve to što nudi nema smisla, ali kada se pojavi Muhamed ili neki drugi prorok, kojeg neko slijedi, onda odjednom to više ne važi, emotivna nota pobijedi i mozak prihvati to kao realnost.

Kada čitate Harry Pottera ili Gospodara prstenova, svjesni ste da je to fikcija, samim čitanjem sklapate nešto što se u teoriji književnosti naziva fikcijski sporazum, znate da to nije realnost, ali u toku čitanja prihvatate konstrukciju koja se nudi, kako bi priča imala smisla, međutim kada zatvorite knjigu, ne tvrdite da je Potter realna pojava ili da orke, trolovi i ostala bića postoje, kada se to primjeni na Kur'an, Bibliju i ostale spise, ljudi prihvate da je ta mitska konstrukcija realnost i nakon što prestanu sa čitanjem.
asurbanipal

#2173 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote: ama bas veze svezom nema, bogovi se hvatali za jaja bacali ih te ovo te ono....kakvo palamudjenje do bezsvijesti :lol:

Razumijem da su tebi kao bukvalcu riječi poput šifra, alegorija, metafora, nepoznati pojmovi, ali kao što već rekoh, ljudi su u zabitima Grčke, živeći u straćarama i baveći se zemljoradnjom znali za neke stvari i događaje koji su spomenuti u jednoj Knjizi, oko 1300 godina kasnije na Arapskom poluostrvu...
skupljac_zeljeza

#2174 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: ama bas veze svezom nema, bogovi se hvatali za jaja bacali ih te ovo te ono....kakvo palamudjenje do bezsvijesti :lol:

Razumijem da su tebi kao bukvalcu riječi poput šifra, alegorija, metafora, nepoznati pojmovi, ali kao što već rekoh, ljudi su u zabitima Grčke, živeći u straćarama i baveći se zemljoradnjom znali za neke stvari i događaje koji su spomenuti u jednoj Knjizi, oko 1300 godina kasnije na Arapskom poluostrvu...
Ma jah....Muhammed a.s. studirao prvo kod Sokrata pa kod Platona.
asurbanipal

#2175 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Invincible wrote:I egipatski mit o postanku svemira je sličan, naveo sam ga u jednom od prethodnih postova...

Isto tako, koliko samo pojmova u kršćanstvu i islamu ima, vezanih za smrt i zagrobni život, a koji su mnogo ranije spomenuti u egipatskoj Knjizi mrtvih.
Locked