Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
irac300

#2151 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by irac300 »

Što bi Iblis (Lucifer) bio vjernik ili nevjernik kada je upozn'o lično glavnog Baju. Ne kontam? Vjeruju oni koji misle da Bog postoji, tj. ne vjeruju oni koji misle da ne postoji. On se po mitologiji samo oholio, tj. uskurčio pa dobio po p.... te je katapultiran južnije. (sve sam ovo naučio gledajući Supernatural, šta veliš @Kroksice) :D
nasa

#2152 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

@zagor
Svejedno, mozes vjerovati ali ipak ciniti suprotno od uvjerenja, uzoholiti se...desava se i ljudima...

Pa dobro koristimo termmin vjernik radi definisanja njegovog statusa ne u smislu njegovog saznanja o Bozijem postajanju itd.Mada vjernik moze biti u smislu da vjeruju u Boziju milost, oprost itd.
Towelie

#2153 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
zagortenej wrote: Znaci Allah uslisava dove i kafirima? :)
Da, konkretna dova koju je Iblis uputio je primljena. Uostalom, Allah prima dovu mazluma pa makar bio i kafir.
Iblis nije bio mazlum nego ohol, i Allah mu je primio dovu, i to da zavodi Njegove robove, zar to nije malo čudno? Čak Iblis kaže: ...gospodaru moj..., a kafir je...
Znam koji je greh Iblisa. O dovi mazluma govorim kao o posebnoj dovi koja se prima i nevernicima.
UltraMatematicar

#2154 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by UltraMatematicar »

Imam problem pri uzimaju abdesta, kada ispiram nos imam strasne bolove u nosu(kada uvlacim vodu u nos) jel ima neki drugi nacin da se ispere nos a da je abdes ispravan?
fatamorgana

#2155 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote: Možda zato što raste bržeg od vjere i plus se vidi a vjera ako je prava ne.
Kako to možeš kazat? Možda čistotu nečije vjere, njenu snagu, njenu dubinu - nazovimo to kako god - ne može nikada potpuno (pa možda ni najvećim dijelom) sagledati u nečemu pojavnom, ali itekako se ta prava vjera vidi, otkriva i pokazuje, bilo kroz djelovanje u dobru ili nedjelovanjem u zlu.
Ovo iz liĆnog primjera? :wink:
kritichar

#2156 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

UltraMatematicar wrote:Imam problem pri uzimaju abdesta, kada ispiram nos imam strasne bolove u nosu(kada uvlacim vodu u nos) jel ima neki drugi nacin da se ispere nos a da je abdes ispravan?
jedino ako ti doktor ne može pomoći po tom pitanju, onda možeš koristiti olakšice
zagortenej

#2157 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

UltraMatematicar wrote:Imam problem pri uzimaju abdesta, kada ispiram nos imam strasne bolove u nosu(kada uvlacim vodu u nos) jel ima neki drugi nacin da se ispere nos a da je abdes ispravan?
ne moras ga nikako ispirati :

O vi koji vjerujete! Kad ustanete na salat, tad operite lica svoja i ruke svoje do lakata; i potarite glave svoje, i (operite) noge svoje do članaka.(5:6)

Allah je olaksao vjeru, ali ljudi hoce da otezavaju, komplikuju, zabranjuju.
arzuhal

#2158 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
arzuhal wrote:
fatamorgana wrote: Možda zato što raste bržeg od vjere i plus se vidi a vjera ako je prava ne.
Kako to možeš kazat? Možda čistotu nečije vjere, njenu snagu, njenu dubinu - nazovimo to kako god - ne može nikada potpuno (pa možda ni najvećim dijelom) sagledati u nečemu pojavnom, ali itekako se ta prava vjera vidi, otkriva i pokazuje, bilo kroz djelovanje u dobru ili nedjelovanjem u zlu.

Ne, na temelju čiste logike: ako vjera, prava vjera kako si rekao, podrazumijeva nešto lijepo, dobro i plemenito, onda će se njena prisutnost manifestirati i kroz lijepa, dobra i plemenita djela, unutarnje se pokazuje kroz vanjsko.
Obrnuto, ako pričamo o nametanjima, dobivaš one koji samo pričaju da su vjernici i produhovljeni ljudi a ustvari su pokvarenjaci: ISIL ili budističku vlast Burme koja ubija, spaljuje domove i protjeruje Rohinja muslimane smatrajući ih nedostojnim bićima...Sreća pa kod nas nisu na vlasti budisti, vjerovatno bih već bio mrtav negdje na dnu Jadranskog mora, potopljen u pokušaju da se domognem Italije...
zijancer

#2159 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

Da li postoji negdje dobar transkript svih Kur'anskih sura i da se moze pratiti prevod ajet po ajet?
m_l

#2160 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

zijancer wrote:Da li postoji negdje dobar transkript svih Kur'anskih sura i da se moze pratiti prevod ajet po ajet?

http://tekija-mejtas.orgfree.com/index. ... sanskiT=on
m_l

#2161 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

A evo i audio verzija nekoliko ucaca Kur'ana sa prevodom na bosanski poslije svakog ajeta.

https://mega.co.nz/#F!gkMDCZ5Y!KRTP61iVKRBIY9R2OLt37A
zijancer

#2162 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

eh, to je to.. hvala ti puno m_l (:

Al 'Alaq
Az Zilzal
RNG_25

#2163 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Edit: Nemam više to pitanje... koje sam imao.
fatamorgana

#2164 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:

Ne, na temelju čiste logike: ako vjera, prava vjera kako si rekao, podrazumijeva nešto lijepo, dobro i plemenito, onda će se njena prisutnost manifestirati i kroz lijepa, dobra i plemenita djela, unutarnje se pokazuje kroz vanjsko.
Obrnuto, ako pričamo o nametanjima, dobivaš one koji samo pričaju da su vjernici i produhovljeni ljudi a ustvari su pokvarenjaci: ISIL ili budističku vlast Burme koja ubija, spaljuje domove i protjeruje Rohinja muslimane smatrajući ih nedostojnim bićima...Sreća pa kod nas nisu na vlasti budisti, vjerovatno bih već bio mrtav negdje na dnu Jadranskog mora, potopljen u pokušaju da se domognem Italije...
Tako je Arzika, budiste na vrbe! :kiss:
Deda Kurcoje

#2165 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Deda Kurcoje »

Islam, uuuuuuuuh.http://www.dailymail.co.uk/news/article ... order.html
Ona dva sa bradom, k'o neki devijantni patuljci...
kritichar

#2166 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Dočekajte Iftar u prekrasnom ambijentu Pivnice Sarajevo
http://www.ekupon.ba/ekupon/ponuda/doce ... e-sarajevo

Image
kritichar

#2167 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Image
Potraga za “svetim” kamenjem na Ajvaz dedinoj stijeni.

Pa kaže reis, glavna poruka Ajvatovice, čuvajmo tradiciju.
zagortenej

#2168 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Sta bi mi da nas saff redovno ne obavještava o stanju ummeta? Tekfire se ljudi na osnovu slike :roll:
UltraMatematicar

#2169 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by UltraMatematicar »

Procitao sam negdje da covjek ako ubaci u sebe haram hranu itd itd, da mu se nece primiti dove 40 dana. Meni se to nazalost desilo, prije nekih 20-tak dana pojeo sam nesto od para sa kladionice, ali sam se iskreno i pokajao za to i trazio oprost, da li Allah prima oprost i uslišava dove ili mi nece primiti dok ne prodje 40 dana iako sam se pokajao i trazio oprost?
zagortenej

#2170 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

UltraMatematicar wrote:Procitao sam negdje da covjek ako ubaci u sebe haram hranu itd itd, da mu se nece primiti dove 40 dana. Meni se to nazalost desilo, prije nekih 20-tak dana pojeo sam nesto od para sa kladionice, ali sam se iskreno i pokajao za to i trazio oprost, da li Allah prima oprost i uslišava dove ili mi nece primiti dok ne prodje 40 dana iako sam se pokajao i trazio oprost?
Prema novom pravilniku, ako se pokajes odmah, smanjuje se kazna 50%, prema tome 20 dana.
kritichar

#2171 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

UltraMatematicar wrote:Procitao sam negdje da covjek ako ubaci u sebe haram hranu itd itd, da mu se nece primiti dove 40 dana. Meni se to nazalost desilo, prije nekih 20-tak dana pojeo sam nesto od para sa kladionice, ali sam se iskreno i pokajao za to i trazio oprost, da li Allah prima oprost i uslišava dove ili mi nece primiti dok ne prodje 40 dana iako sam se pokajao i trazio oprost?
Nije ti baš pametno ovdje postavljati ta pravna pitanja, možeš imati više štete nego koristi.
na rijasetovoj stranici imaš rubriku pitanja i odgovori, pa tu potraži ili sam postavi pitanje
imaš i stranicu minber, oni imaju tvrđe stavove po nekim pitanjima
5 0 5

#2172 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by 5 0 5 »

pare su pare. kakve to veze ima odakle poticu? a odakle ti pare sa kladionice, ako smijem pitati?
arzuhal

#2173 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:

Tako je Arzika, budiste na vrbe! :kiss:
Ne prišivaj meni ono što rade burmanski budisti muslimanskoj manjini :kiss:
arzuhal

#2174 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

5 0 5 wrote:
pare su pare. kakve to veze ima odakle poticu? a odakle ti pare sa kladionice, ako smijem pitati?
Ovo što ti govoriš ima smisla. Koliko je meni poznato: ukoliko sam čovjek nije stekao pare na islamom nedozvoljen način, dakle bilo kakvim haramom, on nije odgovoran za njihovo porijeklo (ako je riječ, recimo, o ukradenom novcu ili zarađenom na kocki). Haram se zaustavlja na samom akteru, ne proteže se na nekog drugog, makar novac došao na haram način. E sad, ono što ne znam zasigurno, a što treba provjeriti, je to da li se to odnosi samo na osobu koja ne zna porijeklo novca ili se odnosi i na onoga ko zna kako je stečeno. Odnosno da li je takav novac (ili bilo što drugo) dozvoljen (halal, i nema potrebe za ikakvim pokajanjem) samo nekome ko uopće i ne zna odakle taj novac, a da je onome ko nije lično ''zaradio'' taj novac na haram način ali zna odakle je i kako je stečen - haram (dakle samo iz razloga što zna da je stečeno na haram način a ipak će se okoristiti njime), to ne znam...
arzuhal

#2175 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
Prema novom pravilniku, ako se pokajes odmah, smanjuje se kazna 50%, prema tome 20 dana.
Vidiš, ljigo, kako u jednom postu izražavaš čuđenje što se neko tekfiri na osnovu slike, a odmah u drugom se izigravaš s čovjekom koji pita sasvim normalno pitanje koje se tiče jednog muslimana?
Post Reply