upravo... nema to toliko veze sa željama koliko sa potrebama... za hranom, odjećom, krovom nad glavom i sl.Zeljoooo wrote:Internetowska wrote:Pa... osobno mislim, mada ne mora da znači da sam u pravu da osobe koje su zavrsile ekonomiju, nemaju neminovno želju irgetovati u Njemačkoj. Nemaju tu želju ni osobe koje su završile neki drugi fakultet. Takve osobe, opet da napomenem ima izuzetaka i ne mora da znači da sam u pravu, žele da rade posao u struci u svojoj zemlji. Pa eto i ne mora da bude u struci, ali ne mora da bude ni mijenjanje pelena u Njemačkoj. Ili tako nešto.Zeljoooo wrote:Da pitam vas nezaposlene sto ste dugo vremena bez posla u struci zasto se ne prekvalifikujete? Znam par osoba koje su zavrsile ekonomiju i nisu imale posla pa su vanredno zavrsili Medicinsku skolu i eno ih rade u Njemackoj mislim u nekim starackim domovima ili tako nesto.
Jbg. pa sta ces kad nema posla. Nuzda te natjera. Nakon zavrsenog faxa ako ne dobijes posao prvih 4-5 godina halali se sa strukom i prekvalifikacija i daj sta das.
Pa bolje je Njemackoj mijenjati pelene nego sjediti u BiH 10 godina onako i opet na kraju nista.
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- medvjed23
#2151 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Internetowska
#2152 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne znam odakle ti ovakva ideja? Stručno se usavršavaš valjda cijelog svog života. Osim ako nisi završio onu 'ekonomiju bez matematike' ili neki od 'renomiranih, a nelicenciranih privatnih fakulteta', onda nemaš šta da usavršavaš.Zeljoooo wrote:....Nakon zavrsenog faxa ako ne dobijes posao prvih 4-5 godina halali se sa strukom i prekvalifikacija i daj sta das.
Pa bolje je Njemackoj mijenjati pelene nego sjediti u BiH 10 godina onako i opet na kraju nista.
- Zeljoooo
#2153 Re: Jadi nas nezaposlenih
Cuj otkud mi ideja. Okreni se malo oko sebe. Zivimo u BiH i znas li ti koliko je ekonomista na birou (zavrsen fakultet Ekonomije na drzavnim fakultetima) koji nikad nece raditi u struci a i kamara je takvih fakulteta poslije kojih u Bosni nikad neces dobiti posao.Internetowska wrote:Ne znam odakle ti ovakva ideja? Stručno se usavršavaš valjda cijelog svog života. Osim ako nisi završio onu 'ekonomiju bez matematike' ili neki od 'renomiranih, a nelicenciranih privatnih fakulteta', onda nemaš šta da usavršavaš.Zeljoooo wrote:....Nakon zavrsenog faxa ako ne dobijes posao prvih 4-5 godina halali se sa strukom i prekvalifikacija i daj sta das.
Pa sta ces se strucno usavrsavati kod kuce. Nema sta veliki ces strucnjak postati na taj nacin tako da je posao na Wall Street-u zagarantovan.
- Sodom1
#2154 Re: Jadi nas nezaposlenih
Treba biti flexibilan i imati cilj,viziju. I onda je samo nebo granica.
A pre svega toga treba biti odogovoran,iskren,pouzdan,..to su te neke cake koje nam kao narodu tako i pojedincu nedostaju.
Nije trebala nastati recenica od zla oca i od gore matere
A pre svega toga treba biti odogovoran,iskren,pouzdan,..to su te neke cake koje nam kao narodu tako i pojedincu nedostaju.
Nije trebala nastati recenica od zla oca i od gore matere
-
mali_balon
#2155 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima jedna stara narodna mudra izreka: "Lako je tudjim kur..m gloginje mlatit".
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2156 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako ovo fukncionise?meLisaAaa wrote:Dosta ljudi je u ovoj zemlji nezaposleni, i bukvalno vise po facebooku, nekim forumima i ostalim glupostima..
podržavam kad se uči nešto iz toga, gledaju neki tutorijali, čita koristan materijal, ali ne razumijem kad 90% omladine ostane po facebooku, igra neke glupe farme itd..
Koji sklop moraš biti da to radiš, pojma nemam. Bogu se nikad neću moći dovoljno zahvaliti što se ne bavim glupostima.
Ionako u slobodno vrijeme, zarađujem preko interneta..nagura se dovoljno dolara da se uzme nekih stvari sa ebaya, plati neki račun i tako
Evo i link gdje zarađujem, http://www.clixsense.com/?6838625
- Ime Korisničko
#2157 Re: Jadi nas nezaposlenih
mali_balon wrote:Ima jedna stara narodna mudra izreka: "Lako je tudjim kur..m gloginje mlatit".
- dobar osjecaj
#2158 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ja se polako povlacim i smanjujem trud koji sam ulagala da shvatim par bliskih osoba koje su vec neko vrijeme bez posla i ikakvih prihoda.
Ja ne razumijem njih. Oni ne razumiju mene. Sve sto pokusam reci uglavnom nailazi na jak otpor. Prija im cuti samo nesto u sta ja ne vjerujem. Sve me to iscrpljuje i ucim se da ih izbacujem iz svog zivota, mada je i to tesko.
Primjera tih cudnih sukoba i razlicitih poimanja je bezbroj jer se desavaju kadgod se sretnemo/razgovaramo/dopisujemo.
Vecina meni bliskih nezaposlenih osoba se cvrsto drzi za ideju zivota kakav su imali prije dok su imali dobar posao/bolje uslove zivota/dovoljno novca za sve. Svaki posao koji sam im proslijedila su prvo prihvatili pa su onda poceli da se zale, kasne, pa im se nije isplatilo, pa je to bila pljacka...nista ne zavrse pa ih poslodavac naravno ne moze ni isplatiti. Ispocetka sam uskakala, spasavala njihove radove, dovrsavala, placala iz svog dzepa ali to je sve jalova rabota. Redovno mi se javljaju da mi kukaju kako nemaju sta jesti. S vremena na vrijeme ih odvedem u kupovinu hrane. Ne znaju kupovati u skladu s novim uslovima zivota. Kupuju skuplje varijante hrane od kojih se niko ne moze najesti pa za par dana opet nemaju nista.
Jedna rodica mi se javila prije par dana. Njenu djecu svake godine obucem/obujem od glave do pete pred svaku skolsku godinu. Sad se javila da me zamoli da njoj kupim cizme. Poslala mi je link na planikine cizme od 250 maraka. Kad sam rekla da je to previse i da je prikladnije da kupi nesto u Deichmannu ljutito mi je rekla "kupi ih sebi" i spustila mi slusalicu. Nakon toga je na moj FB profil postavila neku sliku dvoje djece od kojih jedno drzi u ruci MacBook a drugo dijete pored njega umire od gladi.
Dakle, slazem se s vama da je lako tudjim k...mlatiti svasta. Sve je u zivotu samo crno ili samo bijelo.
Ja ne razumijem njih. Oni ne razumiju mene. Sve sto pokusam reci uglavnom nailazi na jak otpor. Prija im cuti samo nesto u sta ja ne vjerujem. Sve me to iscrpljuje i ucim se da ih izbacujem iz svog zivota, mada je i to tesko.
Primjera tih cudnih sukoba i razlicitih poimanja je bezbroj jer se desavaju kadgod se sretnemo/razgovaramo/dopisujemo.
Vecina meni bliskih nezaposlenih osoba se cvrsto drzi za ideju zivota kakav su imali prije dok su imali dobar posao/bolje uslove zivota/dovoljno novca za sve. Svaki posao koji sam im proslijedila su prvo prihvatili pa su onda poceli da se zale, kasne, pa im se nije isplatilo, pa je to bila pljacka...nista ne zavrse pa ih poslodavac naravno ne moze ni isplatiti. Ispocetka sam uskakala, spasavala njihove radove, dovrsavala, placala iz svog dzepa ali to je sve jalova rabota. Redovno mi se javljaju da mi kukaju kako nemaju sta jesti. S vremena na vrijeme ih odvedem u kupovinu hrane. Ne znaju kupovati u skladu s novim uslovima zivota. Kupuju skuplje varijante hrane od kojih se niko ne moze najesti pa za par dana opet nemaju nista.
Jedna rodica mi se javila prije par dana. Njenu djecu svake godine obucem/obujem od glave do pete pred svaku skolsku godinu. Sad se javila da me zamoli da njoj kupim cizme. Poslala mi je link na planikine cizme od 250 maraka. Kad sam rekla da je to previse i da je prikladnije da kupi nesto u Deichmannu ljutito mi je rekla "kupi ih sebi" i spustila mi slusalicu. Nakon toga je na moj FB profil postavila neku sliku dvoje djece od kojih jedno drzi u ruci MacBook a drugo dijete pored njega umire od gladi.
Dakle, slazem se s vama da je lako tudjim k...mlatiti svasta. Sve je u zivotu samo crno ili samo bijelo.
- JanuaryJones
#2159 Re: Jadi nas nezaposlenih
Obuka i stažiranje u Austriji
Studenti ekonomije i prava ili oni koji su završili svoje studije na univerzitetima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji (FYROM) ili studenti na austrijskim univerzitetima koji dolaze iz jedne od ovih zemalja će imati mogućnost da završe program obuke ili stažiranja u štajerskoj Sparkasse Banci ili u drugim štajerskim firmama. Izabrani predmeti na Univerzitetu u Grazu će upotpuniti akademsku obuku i obrazovanje studenata.
Studenti koji su upisani na dodiplomski studij u vrijeme podnošenja aplikacije (do 06.03.2015) se takođe mogu prijaviti za program stažiranja.
Oba programa traje godinu dana od septembra do avgusta.
Apliciranje se u dva koraka: Online aplikacija (korak 1) i slanje dokumenta putem pošte (korak 2).
Kontakt za dobivanje koda za online aplikaciju [email protected]. i mail treba da sadrži podatke:
-ime i prezime (onako kako je navedeno u pasošu)
-naziv matičnog univerziteta na maternjem i engleskom jeziku
-nivo i područje studija na koje je student trenutno upisan; za one koji su diplomirali: zadnja stečena diploma
-u slučaju da je student već studirao na univerzitetu u Austriji, treba navesti kada i na kojem univerzitetu je student studirao kao i navesti ID broj
Detaljne informaciije o dokumentima koji se moraju poslati su dostupne nakon što se započne sa online aplikacijom.
Kontakt osoba za pitanja vezana za aplikacije: Karl-Franzens-University Graz, Mag. Christa Grassauer, [email protected]. el.: +43 (0)316 380-1254+43 (0)316 380-1254, Fax:+43 (0)316 380-9156
Web site projekta: http://international.uni-graz.at/en/stu ... southeast/
Kontakt osoba u Sparkasse u Štajerskoj: Steiermärkische Sparkasse Bank, Johann Mehrl [email protected].
Tel.: +43 (0)5 0100-35532+43 (0)5 0100-35532, Fax: +43 (0)5 0100 9-35532
(Kancelarija za međunarodnu saradnju, Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru)
austria
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2160 Re: Jadi nas nezaposlenih
Znaci ne vjerujem! Pa jbt koji bezobrazlukdobar osjecaj wrote:Ja se polako povlacim i smanjujem trud koji sam ulagala da shvatim par bliskih osoba koje su vec neko vrijeme bez posla i ikakvih prihoda.
Evo ja koji radim i imam svoj dinar uvijek gledam da prodjem sto jeftinije ako mogu.
To naravno ne znaci da sam skrt i da mi je zao potrositi i pocastiti ljude.
Ali znaci da cu npr. radije kupiti deterdzent na akciji nego kupovati skupi Arijel, da cu u potrazi za odjevnim predmetom prvo pogledati varijatne ulicne mode (New Yorker je zakon), da cu ugraditi LPG u auto, opcenito malo vise obracati paznju na snizenja, akcije i uskladiti realne potrebe sa potrosnjom...
Stvarno se velika razlika moze napraviti. Ali odosmo u offtopic.
Kako ljudi mogu biti tako nezahvalni, to me uvijek nanovo iznenadi i porazi. Imam ih koliko hoces traze mi pozajmnice, a ja dam koliko mogu halaliti i kazem nemoj mi vracati, to je moj poklon. I naravno 99% se ni ne ponudi da vrati, kao sto ne bi vratilo ni pozajmnicu.
- dobar osjecaj
#2161 Re: Jadi nas nezaposlenih
Djelimicno jeste druga tema a opet je vezana za nit rasprave koja se periodicno provlaci ovom temom kada se javljaju prividni pametnjakovici koji drugima stvarno ili prividno sole pamet o mogucnostima koje prakticno vrebaju na nas na svakom koraku a onda se nezaposleni nadju uvrijedjenim i vecinu tih rasprava zakljuce rijecima da je tudjim..._BataZiv_0809 wrote: Ali odosmo u offtopic.
Mene licno ta tema dotice jako a iz ovih primjera u svom okruzenju dozivljavam problem nezaposlenosti i nemogucnosti da se radi i zivi od svog rada kao neku ludjacku kosulju. Postoje sasvim razlicite kategorije ljudi koje se potpuno razlicito nose sa tim. Neki ne prezu ni od cega, ne cekaju, ne oslanjaju se ni na koga, grabe stagod im se nadje na putu bez osjecaja stida, nize vrijednosti i slicnih emocija. Rade stagod znaju, neki fizicke, neki intelektualne, neki kombinaciju svakakvih poslova. Drugi, kao ovi moji rodjaci ne mogu da se pokrenu iz paralize koja ih je snasla da iz zivota izobilja postanu socijalni slucaj i samo tonu dublje i dublje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2162 Re: Jadi nas nezaposlenih
Slazem se.dobar osjecaj wrote:Djelimicno jeste druga tema a opet je vezana za nit rasprave koja se periodicno provlaci ovom temom kada se javljaju prividni pametnjakovici koji drugima stvarno ili prividno sole pamet o mogucnostima koje prakticno vrebaju na nas na svakom koraku a onda se nezaposleni nadju uvrijedjenim i vecinu tih rasprava zakljuce rijecima da je tudjim..._BataZiv_0809 wrote: Ali odosmo u offtopic.
Mene licno ta tema dotice jako a iz ovih primjera u svom okruzenju dozivljavam problem nezaposlenosti i nemogucnosti da se radi i zivi od svog rada kao neku ludjacku kosulju. Postoje sasvim razlicite kategorije ljudi koje se potpuno razlicito nose sa tim. Neki ne prezu ni od cega, ne cekaju, ne oslanjaju se ni na koga, grabe stagod im se nadje na putu bez osjecaja stida, nize vrijednosti i slicnih emocija. Rade stagod znaju, neki fizicke, neki intelektualne, neki kombinaciju svakakvih poslova. Drugi, kao ovi moji rodjaci ne mogu da se pokrenu iz paralize koja ih je snasla da iz zivota izobilja postanu socijalni slucaj i samo tonu dublje i dublje.
Da je situacija teska-jeste. Da je bezizlazna-nije.
-
mali_balon
#2163 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dedera ti meni koji taj posao prosljedi, moze i na PP, kad vec imas toliko poslova. Moras prvo napraviti razliku izmedju idiota i normalnih ljudi. Ali sama kazes ne razumiju oni tebe niti ti njih, ali to ne znaci da treba generalizovati, to sto su idioti oko tebe ne znaci da je su idioti svukuda. To sto ti pomazes rodbini je za pohvalu ali to ne bi trebalo da ti bude nesta cime ces se hvaliti, ruzno je to cuti, budi skromna ima neko to sve pise.dobar osjecaj wrote:Ja se polako povlacim i smanjujem trud koji sam ulagala da shvatim par bliskih osoba koje su vec neko vrijeme bez posla i ikakvih prihoda.
Takodje moras shvatiti da bi neko poceo raditi taj neko cim predje preko praga mora izdvojiti odredjenu sumu novca (400, 500, 600KM), nekom se ne isplati, neko zadovoljan da je na 0.
Zato kazem lako je tudijm k gloginje mlatit, jer niko ne zna kako je onom drugom. Treba malo tolerancije, malo spustiti loptu upitati se neke stvari, a ne misliti da si ti (svi mi opcenito) najpametniji da ti najbolje radis i da bi tako trebali svi da rade.
-
prog321
#2164 Re: Jadi nas nezaposlenih
Eventualno ce se morati u BiH uvesti neka vrsta socijale da se kronicnim nezaposlenicima kao ovaj Balon dostavi neki osnovni iznos za prezivljavanje.
Ne mislim na EU vrstu socijale nego na onu kao u Kanadi ili USA.
Znaci, davati ljudima bonove za hranu i neke popuste sa stan i odjecu.
-
prog321
#2165 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dobar Osjecaj,,
to sto si ti radila je pogresno na mnogo nacina.
-
razonoda
#2166 Re: Jadi nas nezaposlenih
pogrenim osobama, sve ostalo je ok.prog321 wrote:Dobar Osjecaj,,
-
razonoda
#2167 Re: Jadi nas nezaposlenih
I ko je kvalifikovan za tu pomoc?prog321 wrote:Eventualno ce se morati u BiH uvesti neka vrsta socijale da se kronicnim nezaposlenicima kao ovaj Balon dostavi neki osnovni iznos za prezivljavanje.
-
prog321
#2168 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jasno sam naveo ko je kvalifikovan. Kronicno nezaposleni.
-
razonoda
#2169 Re: Jadi nas nezaposlenih
kronicno bolesni ili kronicno lijeni?Ovi drugi nemogu dobiti tu pomoc.prog321 wrote:Jasno sam naveo ko je kvalifikovan. Kronicno nezaposleni.
-
prog321
#2170 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ako cemo cjepidlačit i kronično lijeni su u neku ruku bolesni 
-
razonoda
#2171 Re: Jadi nas nezaposlenih
drzva je velika cjepidlaka. radije ce sebi ostaviti.prog321 wrote:Ako cemo cjepidlačit i kronično lijeni su u neku ruku bolesni
-
razonoda
#2172 Re: Jadi nas nezaposlenih
Imati stan u vlasnistvu i ne placati odrzavane zgrade , izgovorm nemam para-moze samo u BIH. 
- medvjed23
#2173 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima na susjednoj temi jedan sličan post:
Da nisam ovuglao, ovakvi postovi bi me deprimirali, jer pokazuju da priliku često dobivaju ljudi koji je ne žele ili ne zaslužuju. S druge strane, neki ljudi, koji žele raditi najbolje što znaju, ne mogu dobiti šansu za to.Black swan wrote:ovih dana se otvorilo mjesto za čuvara noćnog svaku drugu noć se radi 500
obveze nikakve... imaš tv i ostalu tehniku
toplo dobra izolacija grijalica... dva lika rade... može se i prespavati pola večeri eto samo ako si peh da ti neko ukrade armaturu ili nešto s gradilišta...ono baš ako nikad ne proviriš vani i spavaš svaku noć
zovemo invalide, nezaposlene, one što stalno kukaju, neobrazovane, starije ljude koji u 45. nemaju ni godine uvezane staža...
ono sto su spavali po klupama i haustorima jer nisu imali gdje to veče ili razdoblje
uglavnom svakog onog za koga misliš da se pati i da zaista nema da mu treba pomoći
da vi vidite izvlakušašupljiranja
imaju neke druge planove ( od 1993. ista priča), onaj ne može, onaj čeka nešto drugo, onom ispod časti...
na kraju upo lik koji ima već jedan drugi poso... a drugi čuvar već ima dnevni posao![]()
![]()
![]()
ne bih da trolam temu niti da širim razgovor ali eto... da podijelim info kako se izgleda više ja nerviram oko toga kako neko nema posao...i kako zaista živi u bijedi
drugi primjer... zaposlili lika u komericjalu teška sirotinja... drugi dan mazno 25 kila kafepomozi sirotu na svoju sramotu
oprostite što kradem topik
-
razonoda
#2174 Re: Jadi nas nezaposlenih
medvjed23 wrote:Ima na susjednoj temi jedan sličan post:Da nisam ovuglao, ovakvi postovi bi me deprimirali, jer pokazuju da priliku često dobivaju ljudi koji je ne žele ili ne zaslužuju. S druge strane, neki ljudi, koji žele raditi najbolje što znaju, ne mogu dobiti šansu za to.Black swan wrote:ovih dana se otvorilo mjesto za čuvara noćnog svaku drugu noć se radi 500
obveze nikakve... imaš tv i ostalu tehniku
toplo dobra izolacija grijalica... dva lika rade... može se i prespavati pola večeri eto samo ako si peh da ti neko ukrade armaturu ili nešto s gradilišta...ono baš ako nikad ne proviriš vani i spavaš svaku noć
zovemo invalide, nezaposlene, one što stalno kukaju, neobrazovane, starije ljude koji u 45. nemaju ni godine uvezane staža...
ono sto su spavali po klupama i haustorima jer nisu imali gdje to veče ili razdoblje
uglavnom svakog onog za koga misliš da se pati i da zaista nema da mu treba pomoći
da vi vidite izvlakušašupljiranja
imaju neke druge planove ( od 1993. ista priča), onaj ne može, onaj čeka nešto drugo, onom ispod časti...
na kraju upo lik koji ima već jedan drugi poso... a drugi čuvar već ima dnevni posao![]()
![]()
![]()
ne bih da trolam temu niti da širim razgovor ali eto... da podijelim info kako se izgleda više ja nerviram oko toga kako neko nema posao...i kako zaista živi u bijediblack swan-je napisao STVARNO stanje u praksi sta se desava kad nezaposleni trazi posao.IZNENADILA sam se da i USA, kad apliciras za posao-slijedi imas li drugi posao.Ako je neg.odg ,male su sanse da ce te uzeti u razmatranje.
drugi primjer... zaposlili lika u komericjalu teška sirotinja... drugi dan mazno 25 kila kafepomozi sirotu na svoju sramotu
oprostite što kradem topik
-
mali_balon
#2175 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kao sto rekoh, da se ne ponavljam. Eki kronicno nezaposlen
nova dijagnoza. Nego molite Boga vi da ne budete kronicno nezaposleni.
cuj kronicn nezaposlen.