Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
- Dr. Kuca
#2151 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kifla je mocan lik. Sve mu prolazi, sve je poklopio opozicija ne smije da pisne.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2152 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
i kod nas bi bila neradna nedjelja da imamo jak sindikat
i da je na vrijeme crkva djelovala
i da je na vrijeme crkva djelovala
-
Nepass
#2153 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ova vlada je bila hrabra i kad je padala cijena energenta na svjetskom tržištu pa smo povećali cijenu grijanja u Toplanama i na taj način izjednačili ove dvije kategorije potrošača. Možemo reći da od tada imamo stabilno tržište ovog energenta i nemamo strahova da zimi neće biti grijanja", kazao je Konaković.
Ako ova hrabrost ne zasluzuje sestoaprilsku onda ne treba niko da je dobije!
Ako ova hrabrost ne zasluzuje sestoaprilsku onda ne treba niko da je dobije!
- drndalo
#2154 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kifli je odavno vrijeme za pokazivanje zuba organizovanim bojkotom placanja svih racuna kantonalnim preduzecima... Hebli bi sami sebi majku da im zavrnemo 5-6 miliona priliva odjednom... A ako nije za 6 aprilske nagrade, narodu svakako jeste za 16cm implantacije u dupe...yasaq wrote:Ljudi nemojte plaćati ništa retroaktivno pa nek tuže gube svakako plus troškovi suda taman da im se ovih 8.3 % obije o glavu !
Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije KS
Član 46.
(Informisanje o promjeni cijene toplotne energije)
(1) Davalac usluge jedužam putem sredstava javnog informisanja,
elektronskim putem ili na drugi pogodan način obavijesti
kupce o promjeni cijene toplotne energije prije njene primjene.
(2) U slučaju promjene cijene u toku obračunskog perioda, u
objektima sa ugrađenim mjerilima toplotne energije davalac
usluge je dužan očitati sva mjerila toplotne energije najkasnije
u roku od osam dana od dana promjene cijene i primijeniti
promijenjenu cijenu od datuma očitanja.
(3) U slučaju promjene cijene tokom obračunskog perioda, u
objektima bez ugrađenih mjerila toplotne energije davalac
usluge je dužan primijeniti promijenjenu cijenu od datuma
promjene cijene.
- Dozer
#2155 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ovo povecanje cijene grijanja sada, odradjeno je tako perfidno da zaista zasluzuje dvije stvari da se kazu o tome:
1. Svaka cast SDA manipulatorima, i
2. Narode, jebem te u glupa usta!
Dakle, prvo su pocetkom grijne sezone napravili novi nacin placanja, pri cemu su dotadasnju cifru (inace previsoku, s obzirom na cijene energenata), podijelili u omjeru od oko 70-30%, i rekli da se veci dio placa tokom grijne sezone (oktobar-april, tj. 7 mjeseci), a manji iznos izvan grijne sezone (maj-septembar, tj. 5 mjeseci).
Kako je to izgledalo na racunu od recimo 100 KM...
12 x 100 = 1.200 KM (linearno mjesecno placanje)
Nakon podjele iznosa na manji i veci, pri cemu su povecali cifre tokom sezone za oko 42%, to je onda doslo otprilike na ovo:
142 x 7 = 1.000 KM (tokom grijne sezone, tj. +42% u odnosu na linearno placanje), i
40 x 5 = 200 KM (izvan grijne sezone, tj. -60% u odnosu na linearno placanje)
Ovo je samo uopstena racunica, prikaza radi.
Sta imamo danas, a u odnosu na prethodnu racunicu...
Prvo, racun u slucaju linearnog placanja je sada 108,30 KM x 12 = 1.300,00 KM. Dakle, 100 KM vise na godisnjem nivou.
Tokom grijne sezone ce iznositi 153,80 x 7 = 1.076,60
Izvan grijne sezone ce iznositi 43,3 x 5 = 216,50 KM
--------------
Iskreno, ovo sta se radi, i to bez ikakve reakcije naroda, naprosto je klasicna pljacka od strane drzavnih/kantonalnih firmi, a koje nisu nista drugo neko klasicne krave muzare za vladajuce stranke, tj. SDA.
Ovdje je najbolje raskinuti ugovor s njima, preci na struju ili plin, ko vec kakvu mogucnost ima, a onda se s njima godinama povlaciti po sudu radi instalacija koje ce ostati u stanu i za koje oni potrazuju po, cini mi se, 30% od cijene grijanja.
E, nece moci ni to! Te cijevi su u stanove ugradjivane kada su ti stanovi bili drustveni, a ne privatni. Sad je taj stan moj privatni, i masno sam ga platio, a nikada nisam potpisao nikakvu saglasnost ili odobrenje kojim Toplanama dajem pravo da kroz njega provuku instalacije.
Onog momenta kada raskinemo ugovor, imaju dvije mogucnosti:
1. Ili da cijevi rezu i izmjeste izvan stana, a to znaci na vanjsku fasadu zgrade, ili
2. Da oni meni placaju isti iznos koji potrazuju, a radi koristenja mog privatnog vlasnistva za obavljanje svog biznisa, tj. da se nuliramo.
I ovo cu ovako i uraditi.
1. Svaka cast SDA manipulatorima, i
2. Narode, jebem te u glupa usta!
Dakle, prvo su pocetkom grijne sezone napravili novi nacin placanja, pri cemu su dotadasnju cifru (inace previsoku, s obzirom na cijene energenata), podijelili u omjeru od oko 70-30%, i rekli da se veci dio placa tokom grijne sezone (oktobar-april, tj. 7 mjeseci), a manji iznos izvan grijne sezone (maj-septembar, tj. 5 mjeseci).
Kako je to izgledalo na racunu od recimo 100 KM...
12 x 100 = 1.200 KM (linearno mjesecno placanje)
Nakon podjele iznosa na manji i veci, pri cemu su povecali cifre tokom sezone za oko 42%, to je onda doslo otprilike na ovo:
142 x 7 = 1.000 KM (tokom grijne sezone, tj. +42% u odnosu na linearno placanje), i
40 x 5 = 200 KM (izvan grijne sezone, tj. -60% u odnosu na linearno placanje)
Ovo je samo uopstena racunica, prikaza radi.
Sta imamo danas, a u odnosu na prethodnu racunicu...
Prvo, racun u slucaju linearnog placanja je sada 108,30 KM x 12 = 1.300,00 KM. Dakle, 100 KM vise na godisnjem nivou.
Tokom grijne sezone ce iznositi 153,80 x 7 = 1.076,60
Izvan grijne sezone ce iznositi 43,3 x 5 = 216,50 KM
--------------
Iskreno, ovo sta se radi, i to bez ikakve reakcije naroda, naprosto je klasicna pljacka od strane drzavnih/kantonalnih firmi, a koje nisu nista drugo neko klasicne krave muzare za vladajuce stranke, tj. SDA.
Ovdje je najbolje raskinuti ugovor s njima, preci na struju ili plin, ko vec kakvu mogucnost ima, a onda se s njima godinama povlaciti po sudu radi instalacija koje ce ostati u stanu i za koje oni potrazuju po, cini mi se, 30% od cijene grijanja.
E, nece moci ni to! Te cijevi su u stanove ugradjivane kada su ti stanovi bili drustveni, a ne privatni. Sad je taj stan moj privatni, i masno sam ga platio, a nikada nisam potpisao nikakvu saglasnost ili odobrenje kojim Toplanama dajem pravo da kroz njega provuku instalacije.
1. Ili da cijevi rezu i izmjeste izvan stana, a to znaci na vanjsku fasadu zgrade, ili
2. Da oni meni placaju isti iznos koji potrazuju, a radi koristenja mog privatnog vlasnistva za obavljanje svog biznisa, tj. da se nuliramo.
- Haris.ba
#2156 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Po zakonu možeš samo preći na grijanje koje je ekološkije od toplana. Plin inače ne daju u zgrade više od 5 spratova. Znači samo struja.Dozer wrote:Ovdje je najbolje raskinuti ugovor s njima, preci na struju ili plin, ko vec kakvu mogucnost ima, a onda se s njima godinama povlaciti po sudu radi instalacija koje ce ostati u stanu i za koje oni potrazuju po, cini mi se, 30% od cijene grijanja.
Ne moraš ni potpisati. Zakonski je to uređeno. Niko ti potpis niti traži, niti mu treba da bi te cijevi bile u tvom stanu.Dozer wrote:E, nece moci ni to! Te cijevi su u stanove ugradjivane kada su ti stanovi bili drustveni, a ne privatni. Sad je taj stan moj privatni, i masno sam ga platio, a nikada nisam potpisao nikakvu saglasnost ili odobrenje kojim Toplanama dajem pravo da kroz njega provuku instalacije.
Ima i još jedna mogućnost. Bićeš tužen za 30% računa kada se skineš sa grijanja, uredno će tužbe slati, iće i na izvršenje sa vremenom - i ako se nakupi nekoliko desetina hiljada - a ako se još i tužakaš, samo ti stave stan na izvršenje.Dozer wrote:Onog momenta kada raskinemo ugovor, imaju dvije mogucnosti:
I odjedanput masno plaćen stan ide na javnu aukciju.
- jazzer
#2157 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Da mogu, istog trena bih se otkacio sa Toplana. Ali su kurvini sinovi (citaj SDA) smislili stavku da meni,Dozer wrote:...
koji zivim na prvom spratu, komsija sa osmog mora dati saglasnost da bih se ja odjavio sa grijanja.
8 spratova X 4 stana..32 saglasnosti mi trebaju izmedju svega ostalog, sve im jebem.
- Dozer
#2158 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Super, to sam i kontao jer u zgradi nemam plin.Haris.ba wrote: Po zakonu možeš samo preći na grijanje koje je ekološkije od toplana. Plin inače ne daju u zgrade više od 5 spratova. Znači samo struja.
Daj taj zakon, a da je iz poslijeratnog perioda, po kojem neko JKP moze instalirati svoje instalacije u necije privatno vlasnistvo bez saglasnosti vlasnika tog nekog prostora.Ne moraš ni potpisati. Zakonski je to uređeno. Niko ti potpis niti traži, niti mu treba da bi te cijevi bile u tvom stanu.
Stvar je u tome sto cu tuziti i ja njih.Ima i još jedna mogućnost. Bićeš tužen za 30% računa kada se skineš sa grijanja, uredno će tužbe slati, iće i na izvršenje sa vremenom - i ako se nakupi nekoliko desetina hiljada - a ako se još i tužakaš, samo ti stave stan na izvršenje.
Jaran mi se upravo tuzi s njima po ovom osnovu, vec dvije godine. Odjavio se, raskinuo ugovor, oni uredno dosli i izrezali cijevi do radijatora, a onda mu slali racune za tih 30-ak%. I on ih tuzio za to, a prvostepena presuda je u njegovu korist - Toplane mu moraju placati naknadu za koristenje njegovog privatnog prostora za svoje instalacije. Sad se Toplane zalile, pa proces ide dalje.
---
Shvatite da ne postoji zakon po kojem se nekoga moze prisiliti da koristi neku javnu uslugu. Svasta...
Ako necu da koristim struju EP - odjavim se, iskljuce mi struju, i vozdra.
Ako necu da koristim vodu ViK-a - odjavim se, iskopcaju me s cijeci, i vozdra.
Ako necu da koristim grijanje Toplana - odjavim se, neka izrezu cijevi, jebe mi se, i vozdra.
Po toj nekakvoj nakaradnoj logici, i EP i ViK bi mogli potrazivati nekakvu cifru jer u stanu i dalje imam zice u kojima ima struje i cijevi kroz koje ide voda.
- Haris.ba
#2159 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Zovni jarana da ti da prvostepenu presudu, pa skeniraj i zamrači imena i slično, pa postavi ovdje.
-
PM72
#2160 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Moraš "kakiti i piškiti" a i to košta.Po toj nekakvoj nakaradnoj logici, i EP i ViK bi mogli potrazivati nekakvu cifru jer u stanu i dalje imam zice u kojima ima struje i cijevi kroz koje ide voda.
Jebem ga Dozer,ti bi se isključio i sa vode i sa struje i sa grijanja...jeftiniji ti je šator -imaš sav taj komfor.
- Truba
#2161 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
PM72 wrote:Moraš "kakiti i piškiti" a i to košta.Po toj nekakvoj nakaradnoj logici, i EP i ViK bi mogli potrazivati nekakvu cifru jer u stanu i dalje imam zice u kojima ima struje i cijevi kroz koje ide voda.![]()
Jebem ga Dozer,ti bi se isključio i sa vode i sa struje i sa grijanja...jeftiniji ti je šator -imaš sav taj komfor.
ljubomora što ljudi zarađuju
pusti ljude nek uživaju
- seoBIH
#2162 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ovo. Daj da vidimo dokument, vjerujem da bi barem 5 osoba koje znam na osnovu toga krenule u postupak.Haris.ba wrote:Zovni jarana da ti da prvostepenu presudu, pa skeniraj i zamrači imena i slično, pa postavi ovdje.
- Thorgerson
#2163 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Vidi, ovo sto su uradili jeste harac, ali ajd malo razmisli sta bi se desilo da eto svi imaju mogucnost da se tek tako otkace sa grijanja?jazzer wrote:Da mogu, istog trena bih se otkacio sa Toplana. Ali su kurvini sinovi (citaj SDA) smislili stavku da meni,Dozer wrote:...
koji zivim na prvom spratu, komsija sa osmog mora dati saglasnost da bih se ja odjavio sa grijanja.
8 spratova X 4 stana..32 saglasnosti mi trebaju izmedju svega ostalog, sve im jebem.
Pa haos bi nastao.
Dakle, raja bi presla na ugalj, drva, pelet. Nebitno. Zagadjenje, koje je ionako visoko bi bilo jos vise. Pa jbmu o tome se mislilo prije 40-50 godina, i sad se jel treba ponovo vratiti nazad u to vrijeme?
Nije to rjesenje. Nije rjesenje da se otkacimo, niti da ne placamo. Rjesenje je da se narod pobuni. Evo sad jbt da ti se okupi 10.000 ljudi, ma sta 10, eto 5000 ljudi. Pa haos bi nastao. I vratili bi ti cijenu. Dali bi ti sta god, da ustukaju narod. A samo da napomenem da u Sarajevu ima 70.000 nezaposlenih ljudi. Dakle, ljudi od kojih vecina ima bukvalno citav jebeni dan na raspolaganju... Pa ti vidi.
I neka povecavaju cijene koliko god mogu! Samo naprijed.
- Thorgerson
#2164 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Kojem zakonu i ko ce te tuziti i provjeravati na sta se grijes?Dozer wrote:Super, to sam i kontao jer u zgradi nemam plin.Haris.ba wrote: Po zakonu možeš samo preći na grijanje koje je ekološkije od toplana. Plin inače ne daju u zgrade više od 5 spratova. Znači samo struja.
.
Mislim, vjerujem da postoji clan zakona, ali isto tako postoji i clan koji kaze da ne mozes ustakljivati lodje i balkone, odnosno da moras dobiti saglasnosti. Pa...? od 100 ljudi 1 mozda to ganja i pegla se...
Kakav zakon ba.
Ovdje ide bosnjin zakon. Grij se ono sta je jeftinije. Pa makar cumur liftom izvlacio.
- jazzer
#2165 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
O tome ko bi se i na koji nacin grijao, nije moje da ja razmisljam. Ja samo zelim mogucnost izbora,Thorgerson wrote: Vidi, ovo sto su uradili jeste harac, ali ajd malo razmisli sta bi se desilo da eto svi imaju mogucnost da se tek tako otkace sa grijanja?
Pa haos bi nastao.
Dakle, raja bi presla na ugalj, drva, pelet. Nebitno. Zagadjenje, koje je ionako visoko bi bilo jos vise. Pa jbmu o tome se mislilo prije 40-50 godina, i sad se jel treba ponovo vratiti nazad u to vrijeme?
Nije to rjesenje. Nije rjesenje da se otkacimo, niti da ne placamo. Rjesenje je da se narod pobuni. Evo sad jbt da ti se okupi 10.000 ljudi, ma sta 10, eto 5000 ljudi. Pa haos bi nastao. I vratili bi ti cijenu. Dali bi ti sta god, da ustukaju narod. A samo da napomenem da u Sarajevu ima 70.000 nezaposlenih ljudi. Dakle, ljudi od kojih vecina ima bukvalno citav jebeni dan na raspolaganju... Pa ti vidi.
I neka povecavaju cijene koliko god mogu! Samo naprijed.
nista vise od toga. Da sam odlucujem da li cu se grijati na plin, struju ili sta vec..a ako ja odlucim da lozim
u stambenoj zgradi, neka dodje inspekcija i odvali mi 5000 KM kazne. Pa ako ne platim, neka mi oduzmu stan.
Al' za tako nesto treba da postoji uredjena drzava a zasto nasa nije takva, opet nije moj problem.
A ne da ja, pod plastom cijene grijanja, finansiram Dininu stranku, Dinine jarane i rodbinu
koji su po stranackoj liniji zaposljavani u tim istim toplanama i kojih je masa viska.
Pa im uvijek treba jos para a kako ih nametnuti nego tako sto ce povecavati cijene grijanja, vode,
struje..
- seoBIH
#2166 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Stigli racuni za grijanje. Uz standardni racun, prikacen i dodatni, za retroaktivno uvecanje cijene
Jako su ekspresni...
Treba obasuti ombusmena za zastitu potrosaca. Nema sanse da je ovo legalno. Znaci sutra da dignu cijenu na 1.000KM mjesenco, ako ne placas, tuze te?
Treba obasuti ombusmena za zastitu potrosaca. Nema sanse da je ovo legalno. Znaci sutra da dignu cijenu na 1.000KM mjesenco, ako ne placas, tuze te?
-
PM72
#2167 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Potpisao si ugovor
i za grijanje i struju i vodu...
- pepeljara
#2168 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
seoBIH wrote:Stigli racuni za grijanje. Uz standardni racun, prikacen i dodatni, za retroaktivno uvecanje cijeneJako su ekspresni...
Jedna od aktivnosti koji trebaju, i planiram poslati. samo sto treba osmisliti dobar tekst za zalbu, a ne lupetat, eto meni krivo, uzese mi 5 marki vishe i slicno
Sarajevo
Područni ured
Grbavička br.4
71000 Sarajevo,Bosna i Hercegovina
Tel: +387 33 666 006
Fax: +387 33 666 007
[email protected]
- P308
#2169 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
I je li na ovom standardnom racunu vec uracunata ta puna cijena sa povecanjem? Do septembra placamo tu cijenu? Zimi sam placao 103 KM, a sada su dosle 33 KM + 9 KM na drugom racunu. Hocu li u narednom periodu (do septembra) placati 33 KM ili 42 KM? Preselio sam se u februaru pa se po prvi put susrecem sa toplanama, ne zamjerite na glupim pitanjimaseoBIH wrote:Stigli racuni za grijanje. Uz standardni racun, prikacen i dodatni, za retroaktivno uvecanje cijeneJako su ekspresni...
-
statixx
#2170 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Placat ces 33 km, a da nisu digli cijenu placao bi oko 29 km. Meni je doslo 49+13, sto znaci da, ako pred zimski obracun ne spuste cijenu, placat cu 172 km.
Lopovi!
Lopovi!
-
yasaq
#2171 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Već sam ranije postavio za retroaktivno povečanje :pepeljara wrote:seoBIH wrote:Stigli racuni za grijanje. Uz standardni racun, prikacen i dodatni, za retroaktivno uvecanje cijeneJako su ekspresni...
Jedna od aktivnosti koji trebaju, i planiram poslati. samo sto treba osmisliti dobar tekst za zalbu, a ne lupetat, eto meni krivo, uzese mi 5 marki vishe i slicno
Sarajevo
Područni ured
Grbavička br.4
71000 Sarajevo,Bosna i Hercegovina
Tel: +387 33 666 006
Fax: +387 33 666 007
[email protected]
Uredba o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije KS
Član 46.
(Informisanje o promjeni cijene toplotne energije)
(1) Davalac usluge je dužan putem sredstava javnog informisanja,
elektronskim putem ili na drugi pogodan način obavijesti
kupce o promjeni cijene toplotne energije prije njene primjene.
(2) U slučaju promjene cijene u toku obračunskog perioda, u
objektima sa ugrađenim mjerilima toplotne energije davalac
usluge je dužan očitati sva mjerila toplotne energije najkasnije
u roku od osam dana od dana promjene cijene i primijeniti
promijenjenu cijenu od datuma očitanja.
(3) U slučaju promjene cijene tokom obračunskog perioda, u
objektima bez ugrađenih mjerila toplotne energije davalac
usluge je dužan primijeniti promijenjenu cijenu od datuma
promjene cijene.
P.S.
Nemojte plačati ovu razliku za april i maj, pustite nek' tuže, gube na sudu plus troškovi suda, prisjeće im ovih 8,3 %
- supercali
#2172 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ove uporedbe sa strujom i vodom ne iduDozer wrote:Super, to sam i kontao jer u zgradi nemam plin.Haris.ba wrote: Po zakonu možeš samo preći na grijanje koje je ekološkije od toplana. Plin inače ne daju u zgrade više od 5 spratova. Znači samo struja.
Daj taj zakon, a da je iz poslijeratnog perioda, po kojem neko JKP moze instalirati svoje instalacije u necije privatno vlasnistvo bez saglasnosti vlasnika tog nekog prostora.Ne moraš ni potpisati. Zakonski je to uređeno. Niko ti potpis niti traži, niti mu treba da bi te cijevi bile u tvom stanu.
Stvar je u tome sto cu tuziti i ja njih.Ima i još jedna mogućnost. Bićeš tužen za 30% računa kada se skineš sa grijanja, uredno će tužbe slati, iće i na izvršenje sa vremenom - i ako se nakupi nekoliko desetina hiljada - a ako se još i tužakaš, samo ti stave stan na izvršenje.
Jaran mi se upravo tuzi s njima po ovom osnovu, vec dvije godine. Odjavio se, raskinuo ugovor, oni uredno dosli i izrezali cijevi do radijatora, a onda mu slali racune za tih 30-ak%. I on ih tuzio za to, a prvostepena presuda je u njegovu korist - Toplane mu moraju placati naknadu za koristenje njegovog privatnog prostora za svoje instalacije. Sad se Toplane zalile, pa proces ide dalje.
---
Shvatite da ne postoji zakon po kojem se nekoga moze prisiliti da koristi neku javnu uslugu. Svasta...
Ako necu da koristim struju EP - odjavim se, iskljuce mi struju, i vozdra.
Ako necu da koristim vodu ViK-a - odjavim se, iskopcaju me s cijeci, i vozdra.
Ako necu da koristim grijanje Toplana - odjavim se, neka izrezu cijevi, jebe mi se, i vozdra.
Po toj nekakvoj nakaradnoj logici, i EP i ViK bi mogli potrazivati nekakvu cifru jer u stanu i dalje imam zice u kojima ima struje i cijevi kroz koje ide voda.
Kad ti iskljuce struju i vodu ne koristis to nikako za grijanje je vec druga stvar jer oko tebe stanovi se griju i automatski i ti imas grijanje indirektno e sad jel to 30% ili manje pitanje je al nije isto svi stanovi oko tebe hladni i svi stanovi oko tebe griju ipak se zimi osjeti ta toplota
- Thorgerson
#2173 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Ja ne shvatam zasto onda pojedinci zive u gradu? Ja vas ne kontam, necete da placate grijanje, necete odrzavanje, necete prevoz da placate...pa sta hocete koji qrac? Kad zivis u gradu, u zgradi - moras prihvatiti odredjena pravila ponasanja i zivljenja.
Toplane su u gabuli zato jer postoji veliki broj neplatisa. Pa zbog tih degena, mi ostali koji redovno placamo moramo da to nadoknadimo, pa nas svake godine jebu sa cijenom. Jer bosnjo je naviko da nista ne placa, socijale ti njemu daj. Igrom slucaja, zbog posla cesto vidim dugove pojedinih gradjana, pa to je bolan da padnes u nesvjest. 10.000, 15.000 KM...
Pogledaj ovo: Stanje ukupnih potraživanja od korisnika centralnog grijanja na dan 20.05.2016. godine iznosi 82,52 miliona KM
I onda ti isti grajdani koji duguju haman sto jebenih miliona maraka, seru kako toplane ne valjaju. Da, upravo ti, koji marke nece da daju, seru. Oni bi da sijeku cijevi, oni bi ovo, oni bi ono
Izvoli brate, prodaj stan, kupi plac, napravi sebi grijanje kakvo zelis i uzivaj. Pa da te onda vidimo. Nece ti niko ispostavit racun, sam ces ga sebi ispostavljati.Ne kontam pojedine ljude koji ulaze u taj neki clash sa toplanama i hodaju po sudovima, gube dane, mjesece, godine zivota na nekakvu "borbu". Sta je vama ba?
U mom stanu su toplane, ja se zimi kuham. Novija je zgrada, dobra je izolacija - nebitno. Bio sam kod jarana kod kojih su starije zgrade u pitanju, npr. Alipasino, znaci liku otvoreni prozori - jer je vruce.
Nisu toplane idealne, daleko od toga, ali realno u ovoj situaciji za neko masovnije grijanje - mi u Sarajevu nemamo boljeg rjesenja.
p.s. Ovaj post nije upucen nikome ovdje, ali ko se pronalazi u njemu, onda jeste.
Toplane su u gabuli zato jer postoji veliki broj neplatisa. Pa zbog tih degena, mi ostali koji redovno placamo moramo da to nadoknadimo, pa nas svake godine jebu sa cijenom. Jer bosnjo je naviko da nista ne placa, socijale ti njemu daj. Igrom slucaja, zbog posla cesto vidim dugove pojedinih gradjana, pa to je bolan da padnes u nesvjest. 10.000, 15.000 KM...
Pogledaj ovo: Stanje ukupnih potraživanja od korisnika centralnog grijanja na dan 20.05.2016. godine iznosi 82,52 miliona KM
I onda ti isti grajdani koji duguju haman sto jebenih miliona maraka, seru kako toplane ne valjaju. Da, upravo ti, koji marke nece da daju, seru. Oni bi da sijeku cijevi, oni bi ovo, oni bi ono
Izvoli brate, prodaj stan, kupi plac, napravi sebi grijanje kakvo zelis i uzivaj. Pa da te onda vidimo. Nece ti niko ispostavit racun, sam ces ga sebi ispostavljati.Ne kontam pojedine ljude koji ulaze u taj neki clash sa toplanama i hodaju po sudovima, gube dane, mjesece, godine zivota na nekakvu "borbu". Sta je vama ba?
U mom stanu su toplane, ja se zimi kuham. Novija je zgrada, dobra je izolacija - nebitno. Bio sam kod jarana kod kojih su starije zgrade u pitanju, npr. Alipasino, znaci liku otvoreni prozori - jer je vruce.
Nisu toplane idealne, daleko od toga, ali realno u ovoj situaciji za neko masovnije grijanje - mi u Sarajevu nemamo boljeg rjesenja.
p.s. Ovaj post nije upucen nikome ovdje, ali ko se pronalazi u njemu, onda jeste.
- Truba
#2174 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
da vidite samo vlage kad oko tebe ne griju
ili štede... onda biste razliku potrošili na krečenje i one protiv gljiva sprejeve
ili štede... onda biste razliku potrošili na krečenje i one protiv gljiva sprejeve
-
neki
#2175 Re: Toplane iskljucuju grijanje neplatisama
Po stoti put...vlasnička prava u stanu i vlasnička prava u kući na livadi nisu ista..
Kupovinom stana niste postali vlasnici instalacija i nosivih zidova u njemu..ideja o naplaćivanju toplanama zato što koriste instalacije koje prolaze kroz vaš stan je smiješna..
Kupovinom stana niste postali vlasnici instalacija i nosivih zidova u njemu..ideja o naplaćivanju toplanama zato što koriste instalacije koje prolaze kroz vaš stan je smiješna..