Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
SA 071

#2151 Re: AW: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

newlevel wrote:Sigurno da oba OS_a imaju svoje mane, medjutim citam dosta o wp8, jer mi je prilicno interesantan. No ove nedostatke sto ljudi govore, mene kao nekog potencijalnog korisnika i ljubitelja nokie stvarno odbijaju od te platforme.

Sent from my Nokia 3310
Ma nisu to toliki nedostaci. I uglavnom su preuvelicani. Otidji na stranicu o androidu, na svakoj stranici teme od 20 postova 4-5 su razni problemi kod raznih proizvodjaca, 10-tak ih je u kojima se nude rjesenja problema (koja ne rjesavaju problem uvijek) a ostalo je samozadovoljavanje androidom. Na ovoj temi se od pocetka vrti ovih nekoliko stvari kao problem stalno iznova. Baterija (uglavnom je do baterije), viber (zale se a stvar je rjesena), nemogucnost odvojenog podesavanja jacine zvuka (bice rjeseno sa narednim updateo-valjda), nemogucnost zatvaranja otvornih app direktno (opet u narednom update-u, valjda) i sl.
Spacer

#2152 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

AccuWeather nakon zadnjeg ažuriranja 11.12.2013. na verziju 2.4.0.0 ne radi uopće. Ruši se istoga trena kada pokušava otvoriti aplikaciju.
Ovo potvrđuju i korisničke recenzije, koje je poželjno pročitati prije instalacije svake aplikacije.

Kada srede stvar ponovo ću koristiti ovu aplikaciju jer je najtočnija za manja mjesta/sela. Za sada kao solidnu rezervu koristim The Weather Channel.
Za velike gradove nije toliko bitno koju odaberete jer sve pokazuju uglavnom istu temperaturu, ali kada treba uzeti u obzir neku lokaciju koja je na većoj nadmorskoj visini od najbližeg grada, onda većina uzima (pogrešne)podatke iz toga grada, dok se AccuWeather pokazao kao najtočniji po prikazu trenutne temperature, kao i procjene za slijedeća 3 dana.
Seherovac

#2153 Re: Nokia Lumia

Post by Seherovac »

Do klixa je, na taptalku na 925ici kaze da klix koristi neki stariji plugin za taptalk i da moze doci do problema u radu aplikacije. Rusenje IE mi se takodjer desilo samo kada klix gledam u desktop varijanti, inace sve ostale stranice koje koristim u pregledavam u desktop varijanti jer je i na taj nacin nevjerovatno fluidno... Baterija , ne znam sta da kazem nit mirise nit smrdi ali i meni ne ide u glavu onolika baterija a 2000 miliampera. Pa jedan lg 7 II ima bateriju 2460 miliampera jbt
AmADin_gospo

#2154 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

Spacer wrote:Ti stvarno vjeruješ da kinez moze napraviti bateriju koja je fizički ista, a ima više od duplo kapaciteta od Nokie, Sony, LG.. ???
DA, iz kako rekoh ličnog iskustva i iskustva mnogih prijatelja kojima sam naručivao iste
Stalker wrote:I ovo da cujem da neko fali kineske baterije.Narucuvao sam kineske baterije od onih za mobitel do litijumskih celija,sve su isto lose bez obzira.Kinez jednostavno pise na njima razne gluposti GOLD,HIGH,4500mAh itd.Pisu nemoguce kapacitete za litijumske celije baterije,tipa 4900mAh a ne postoji veca od 3500mAh itd.Moja Lumia 920 sa stalno svim upaljenim bez ikakve stednje interneta,poslije 12 sati dugog dana, doceka punjenje sa preostalih 30-25 % baterije ,jos nikad nije pala nize
kakve si ti baterije naručivao, neznam, ali ove "Gold" su definitivno ono što piše
Image
a također, jel ti stvarno misliš da se baterije za brendirane telefone proizvode u pogonima te fabrike, il ih narucuju iz kine il koreje po LOTovima?
http://www.hardwareheaven.com/reviewima ... attery.jpg
http://www.technobuffalo.com/wp-content ... 80x853.jpg
Spacer

#2155 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

Malo je to, trebali su napisati 13303 mAh :D
Šta sve placebo radi..
Quaresma

#2156 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

e bas bih volio vidjeti jednu bateriju takvu sa bar 2600mah a da je fizicki ista

Sent from space
AmADin_gospo

#2157 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

vjerujte i obojca, uzeo sam bateriju s velikom rezervom, kontajuči da nije neki trošak i ako nebude valjala, al kad sam se uvjerio u kvalitet iste, nisam mogao iznarucivati beterija raji i familiji. oko 50 sam ih narucio i sve rade odlično.

dok ne probate sami, nemojte suditi. ne prave kinezi samo fuš robu. kod kineza kao i kod sviju, vrijedi, koliko para toliko kvaliteta.
Spacer

#2158 Re: Nokia Lumia

Post by Spacer »

AmADin_gospo wrote:.....
ne prave kinezi samo fuš robu. kod kineza kao i kod sviju, vrijedi, koliko para toliko kvaliteta.
Eeeeee upravo je ovo najbitnija rečenica.
Ti si sa poštarinom tu "zlatnu" i "čudotvornu" bateriju platio 15-16$ i misliš da si dobio nešto posebno ???
Pa nema dobre baterije koja ima max. 10% veći kapacite od originalne, a da košta ispod 50$
Samo i JEDINO baterija koja je fizički puno veća može imati i puno veći kapacitet.
Sve drugo je prodavanje magle!!
AmADin_gospo

#2159 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

jel ti stvarno mislis da baterija na vratima fabrike kosta 40-50 USD?
na velike serije one kostaju po par dolara.
evo racunice za iPhone 5icu
http://www.isuppli.com/Teardowns/News/P ... veals.aspx

evo za samsung S4 s baterijama s NFC cipovoma
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_ ... s-5732.php

Nokia lumia 900
http://www.wpcentral.com/cost-building-nokia-lumia-900

jel to dovoljno il trebas jos dokaza?
Stalker

#2160 Re: Nokia Lumia

Post by Stalker »

AmADin_gospo wrote:jel ti stvarno mislis da baterija na vratima fabrike kosta 40-50 USD?
na velike serije one kostaju po par dolara.
evo racunice za iPhone 5icu
http://www.isuppli.com/Teardowns/News/P ... veals.aspx

evo za samsung S4 s baterijama s NFC cipovoma
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_ ... s-5732.php

Nokia lumia 900
http://www.wpcentral.com/cost-building-nokia-lumia-900

jel to dovoljno il trebas jos dokaza?
Moguce je sve u Kini.Oni muljalju na razne nacine,znaju kupovati refuzno originalne dijelove pa sastavljati neke artikle kvalitetne ali i sto taku lazu za sve njihove vrijednosti i kapacitete.Pa na kraju krajeva sva proizvodnja svijeta je kod njih.Ali kod baterija zna se maksimalni kapacitet kod svake velicine.
Filter

#2161 Re: Nokia Lumia

Post by Filter »

AmADin_gospo wrote:
Spacer wrote:Ti stvarno vjeruješ da kinez moze napraviti bateriju koja je fizički ista, a ima više od duplo kapaciteta od Nokie, Sony, LG.. ???
DA, iz kako rekoh ličnog iskustva i iskustva mnogih prijatelja kojima sam naručivao iste
Stalker wrote:I ovo da cujem da neko fali kineske baterije.Narucuvao sam kineske baterije od onih za mobitel do litijumskih celija,sve su isto lose bez obzira.Kinez jednostavno pise na njima razne gluposti GOLD,HIGH,4500mAh itd.Pisu nemoguce kapacitete za litijumske celije baterije,tipa 4900mAh a ne postoji veca od 3500mAh itd.Moja Lumia 920 sa stalno svim upaljenim bez ikakve stednje interneta,poslije 12 sati dugog dana, doceka punjenje sa preostalih 30-25 % baterije ,jos nikad nije pala nize
kakve si ti baterije naručivao, neznam, ali ove "Gold" su definitivno ono što piše
Image
a također, jel ti stvarno misliš da se baterije za brendirane telefone proizvode u pogonima te fabrike, il ih narucuju iz kine il koreje po LOTovima?
http://www.hardwareheaven.com/reviewima ... attery.jpg
http://www.technobuffalo.com/wp-content ... 80x853.jpg

ja narucio za HTC desire HD ovu gold bateriju i opasno dere (cinjenica stoji da je to vec dvije godine stara baterija) staru originalnu.
obzirom da je cijena bila ispod 4$ meni je to extra
AmADin_gospo

#2162 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

Stalker wrote:Moguce je sve u Kini.Oni muljalju na razne nacine,znaju kupovati refuzno originalne dijelove pa sastavljati neke artikle kvalitetne ali i sto taku lazu za sve njihove vrijednosti i kapacitete.Pa na kraju krajeva sva proizvodnja svijeta je kod njih.Ali kod baterija zna se maksimalni kapacitet kod svake velicine.
ti ba opet tjeraš mak na konac. svi ljudu koji su koristili iste su zadovoljni, samo ti koji je nikad vidio nisi, si nezadovoljan.
dimenzija nije direktno povezana s kapacitetom baterije. kapacitet zavisi od materijala, tehnologije izrade, projekta i mnogo drugih faktora.
dok lično ne probaš nešto, nemoj biti tako tvrdoglav i tvrditi da nešto nije a nešto jeste ovako ili onako.
SamMot

#2163 Re: Nokia Lumia

Post by SamMot »

Pozdrav forumaši.

Danas sam dobio na poklon Lumiu 620 da WP 8.0. E sad ne znam ništao WP pa me zanima slijedeće:

1. Da li WP ima potrebe za aplikacijama "task killer i sl?
2. Kako da brišem cache od pretrazivanja, aplikacija i ostalog?
3. Da li 3G troši više bateriju?
4. Da li "Mobilni podaci" troše više bateriju kada su uključeni? Inaće pretplata sam pa me ne zanima što mi badwidth troši.

Hvala :)
Filter

#2164 Re: Nokia Lumia

Post by Filter »

eh sad nesta o baKteriji na nokiji... u subotu uvece mi se sam telefon iskljuci, baterija dogurala do kraja, ja malo mahno :mrgreen: mrsko mi bilo da trazim punjac.
u nedelju ujutro, mahinalno ga ukljucim i i napise mi da ima jos 33% baterije
jos se nije ugasio, radi regularno i pise da ima jos 12%
pusticu ga da se skroz isprazni... opet :D
Tiger 033

#2165 Re: Nokia Lumia

Post by Tiger 033 »

Opet ja :D lumia 520 ...NE znam sta se desava ali mi niĐe one ikonice "3G" na displeJu :?: samo da kazem 3G je ukljucen na telefonu
Malik Urcic

#2166 Re: Nokia Lumia

Post by Malik Urcic »

Kupljena danas 520-ka u telecomu, žuta :D . Odlicno izgleda, i sistem mi se dopada ovako na prvu ruku.
AmADin_gospo

#2167 Re: Nokia Lumia

Post by AmADin_gospo »

Tiger 033 wrote:Opet ja :D lumia 520 ...NE znam sta se desava ali mi niĐe one ikonice "3G" na displeJu :?: samo da kazem 3G je ukljucen na telefonu
pa neče se ni pojavljivati dok ne počneš koristiti internet ;)
SA 071

#2168 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Filter wrote:eh sad nesta o baKteriji na nokiji... u subotu uvece mi se sam telefon iskljuci, baterija dogurala do kraja, ja malo mahno :mrgreen: mrsko mi bilo da trazim punjac.
u nedelju ujutro, mahinalno ga ukljucim i i napise mi da ima jos 33% baterije
jos se nije ugasio, radi regularno i pise da ima jos 12%
pusticu ga da se skroz isprazni... opet :D
Ti si ga bio malo mahno, pa si je mozda slucajno u dzepu iskljucio. Zna se desiti i trijeznima isto. :-D

A mozda zna nekad i polupati loncice aplikacija za bateriju, pa mozda ako je telefon na hladnom ocita pogresno stanje baterije :-D Ko ce ga znati :)
Tiger 033

#2169 Re: Nokia Lumia

Post by Tiger 033 »

AmADin_gospo wrote:pa neče se ni pojavljivati dok ne počneš koristiti internet

Najgore je pasa moj sto je ni tad neJma ;-) :roll:
SA 071

#2170 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

SamMot wrote:Pozdrav forumaši.

Danas sam dobio na poklon Lumiu 620 da WP 8.0. E sad ne znam ništao WP pa me zanima slijedeće:

1. Da li WP ima potrebe za aplikacijama "task killer i sl?
2. Kako da brišem cache od pretrazivanja, aplikacija i ostalog?
3. Da li 3G troši više bateriju?
4. Da li "Mobilni podaci" troše više bateriju kada su uključeni? Inaće pretplata sam pa me ne zanima što mi badwidth troši.

Hvala :)
Ne treba ti ni task killer, ni clean master niti bilo sta slicno. Pa nije android da usporava u radu kod vise otvorenih aplikacija ili ne daj Boze da zaglavi. :)
Za brisanje stranica koje si posjecivao, udjes u IE u recent kod pretrazivanja i deleten sve koje si oznacio. Ako si na ovo mislio. Za aplikacije ne znam.
3G ili 2G nebitno, osim sto je 3G bolja. Ali najvise ti trosi wifi i mobilni internet kada su ukljuceni.
U data sense mozes pratiti i limitirati potrosnju mobilnog interneta.
SA 071

#2171 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Tiger 033 wrote:
AmADin_gospo wrote:pa neče se ni pojavljivati dok ne počneš koristiti internet

Najgore je pasa moj sto je ni tad neJma ;-) :roll:
Pa imas li mrezu. Ako imas, koji ce ti k.... da ti u vrhu stoji 3G :-D

Salim se. Lijevo imas slikicu mreze i jacine signala. Kada uhvati 3G, H (ne radi mi plus) ili neku drugu pojavi se i to. Kada udjes u neke app izgubi se sve iz zaglavlja... Da vratis to, tapni vrh displeja...
Tiger 033

#2172 Re: Nokia Lumia

Post by Tiger 033 »

Malik Urcic wrote:Kupljena danas 520-ka u telecomu
Izrada buraz ovdje je puno jeftinija Lumia 520 za tu lovu si mogao dobiti Lumia 620 a za 50 KM vise Lumia 900 Hebiga i ja sam se izradio :D zaletio se k'o ovan :mrgreen:
Tiger 033

#2173 Re: Nokia Lumia

Post by Tiger 033 »

SA 071 wrote:Ako imas, koji ce ti k.... da ti u vrhu stoji 3G
:thumbup: ima ti i ta mjesta :D
SA 071 wrote:Lijevo imas slikicu mreze i jacine signala. Kada uhvati 3G, H (ne radi mi plus) ili neku drugu pojavi se i to. Kada udjes u neke app izgubi se sve iz zaglavlja... Da vratis to, tapni vrh displeja...

Haveru sta god uradio nje neJma :-) iskreno od kad sam kupio telefon NIKAD je nisam vidio da da sam cesto obracao paznju na to :roll:
SA 071

#2174 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Tiger 033 wrote:
Izrada buraz ovdje je puno jeftinija Lumia 520 za tu lovu si mogao dobiti Lumia 620 a za 50 KM vise Lumia 900 Hebiga i ja sam se izradio :D zaletio se k'o ovan :mrgreen:
Jebo L900, ta je na WP 7.5 (ili 7.8 nakon updatea). Ali tek WP 8 ima karakteristike modernog i ozbiljnog OS-a. A i on treba nekih sitnih dorada...
belami1111

#2175 Re: Nokia Lumia

Post by belami1111 »

Tiger 033 wrote:
neće mu niko dati telefon da mu daje 20 km mjesečno odnosno prva rata 60km sa pdv_om...
Post Reply