Alfons Kauders wrote:travnik wrote:Interesanto je kod nas, u Ustavu, a i svi trube o jednakosti naroda. Šta bi trebalo značiti? Pa da ne treba jedan narod drugom nešto davati ili dozvoliti, već da se to podrazumijeva, sve dok prava drugog nisu ugrožena. To je ta famozna jednakost. Šta to dalje implicira? Pa da se bošnjačkoj djeci u RS-u ne treba dati ili dozvoliti nastava na bosanskom jeziku, već bi se to trebalo podrazumijevati (ukoliko postoji želja, a očita je), jer tim nisu ugroženba prava nikog drugog, kao i to da se hrvatima ne treba dati ili dozvoliti kanal na hrvatskom jeziku, već bi se to trebalo podrazumijevati (ukoliko potoji želja, a očita je) jer tim nisu ugrožena prava nikog drugog.
Drugo pitanje je da li se mi osobno slažemo sa nacionalnim grupama predmeta ili nacionalnim tv kanalima, odnosno da li je to najsretnije rješenje. Međutim, naše slaganje ili ne, ne može rušiti garantovana prava cijelog jednog naroda ili najvećeg dijela jednog naroda.
Pa podrazumijeva se, naravno, i sta je sad tu problem?
Ah, kanal na hrvatskom... Dakle Hrvatima treba "dati" (citaj platiti) kanal na hrvatskom jeziku... Da bi bili jednaki sa Bosnjacima... Koji nemaju kanal na bosanskom?
Ok, hajde da kazemo da Bosnjaci ipak imaju svoj kanal i da na FTV nema hrvatskog jezika i Hrvata. Onda treba "dati" Hrvatima jos jedan javni servis... Koji ne bi placali Hrvati, jer su kao narod jednaki...
Mozemo li taj princip preslikati na neke druge stvari i institucije? Mislim, ako su svi narodi jednaki, onda bi valjda isti principi trebalo da vaze za druge narode. Gdje je RTRS na hrvatskom i bosanskom jeziku? Zasto Hrvati nemaju kanton u Posavini, u RS? Ili Bosnjaci u Podrinju? Srbi u Drvaru? Ako je izbor Komsica kao clana Predsjednistva, koji predstavlja sve gradjane a ne samo Hrvate, toliko problematican, kako to da Hrvati i Bosnjaci nemaju nikakvog utjecaja na izbor treceg clana Predsjednistva, koji je takodjer njihov predstavnik?
Postavio si mnogo pitanja, pa pokušat ću nekako redom:
1. Osobno sam PROTIV kanala na hrvatskom jeziku jer smatram da se može sve rješiti unutar postojećeg sustava. Prije sam bio protiv FTV-a u onim crnim danim našeg novinarstva kada je glavni i odgovorni uirednik bio Zlatko Lagumdžija i zahvaljući Bakari H. u funkciji Zlajine medijske toljage obračunavao se sa neistomišljenicima. Slično kao i RTRS i Davidović. Međutim, postojeću infrastrukturu, kako zgradu RTRS-a, tako i sivi dom u Sarajevu, nisu platili samo Srbi, odnosno Bošnjaci, već svi građani BiH. Isto se odnosi i na opremu i svi ostale, pa shodno tome Bošnjaci ne plaćaju Hrvatima ništa. Hrvati hoće kanal na svom jeziku, zašto to smeta Bošnjacima? Da Hrvati hoće samo kanal na hrvatskom, ja bih razumio, ali nitko ne spori Bošnjacima da imaju jedan, pet ili deset kanala na bosanskom jeziku, dok Bošnjaci spore Hrvatima i jedan kanal. Tako da dođemo do paradoksa da Bopnjaci bolje znaju od Hrvate što je za Hrvate dobro.
2. Kanal bi bio na državnoj razini, tako da RTRS se ne može porediti jer je ro entitetski (čitaj: srpski, SNSD kanal), koji također treba reformirati ukoliko želi entitetski, a ne kao do sad, jer tamo nema voditelja druge etničke pripadnosti, nema nitkog da govori na bosanskom ili hrvatskom i sl.
3. Hrvati imaju kanton u Posavini,a ako ciljaš na Derventu ili B. Brod, nemaju jer tamo nije kontrolirao HVO. Srbi nemaju u Drvaru jer tamo nije kontrolirala VRS. Pretpostavljam da nisi tinejdžer i znaš kako su kantoni i entiteti nastajali, to je druga priča. Pored toga, Hrvati nemaju kanton u Derventi jer ih više i nema, tako da se kanton i formira, to bi bio srpski kanton. Čemu smisao u srpskom entitetu? To ne bi puno utjecalo na povratak, da je urađeno prije deset, onda da.
4. Komšić ne predstavlja sve građane. Valjda Srbi i Hrvati znaju da li ih on predstavlja ili ne predstavlja. Govorim o većini S i H. Izbor ŽK je problematičan iz prostog razloga: da bi S član PBiH bio izabran mora imati VELIKI broj S glasova, da bi B član PBiH bio izabran mora imati VELIKI BROJ glasova, da bi H Član PBiH bio izabran me mora imati NITI JEDAN H glas. Dakle, prema postojećem etničkom konceptu jedan narod bira dva člana, drugi jednog, treći niti jednog, a četvrti ne mogu se ni kandidovati. To je problem, a ove forumske gluposti o certifikatu, pečatima i sl., su doista samo gluposti. To je de facto tako, a ne ono da bi oni kao trebali kao predstavljati sve. To bi bilo idealno, ali nije moguće. I pored toga, ŽK je politička štetoćina i ništa nije uradio. Da sam na njegovom mjestu, stidio bih se da je moj rezultat jednak rezultatu IMJ ili Paravca.