Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
proljece101

#2151 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by proljece101 »

Naravno, u kombinaciji sa ugljem..sam se ne isplati loziti.
peletiisamopelet

#2152 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Ima li neko grijanje na plin. Moze li reci koja mu je potrosnja za koliko kvadrata, koliko vremenski radi i koju temperaturu drzi

Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока
boshniak

#2153 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by boshniak »

Pratim ovu temu i razmišljao sam o zamjeni kotla i grijanju na pelet. Već 15god koristimo banovicki ugalj koji je definitivno najbolji i ima najbolju kaloricnu moc, a može ga se nabaviti i po 100-120KM/tona i ima ga uvijek, međutim zbog vremena koje oduzima loženje, čišćenje... mislio sam zamijeniti samo kotao jer je grijanje razvedeno. Ali gledajući ovo variranje cijena peleta za više od 100% za samo par mjeseci nije normalno, po trenutnim cijenama peleta jeftinije je grijanje na struju definitivno, i ako se uz još doda različit kvalitet peleta, i nestašice, to je baš riskantno.
Filter

#2154 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

boshniak wrote:Pratim ovu temu i razmišljao sam o zamjeni kotla i grijanju na pelet. Već 15god koristimo banovicki ugalj koji je definitivno najbolji i ima najbolju kaloricnu moc, a može ga se nabaviti i po 100-120KM/tona i ima ga uvijek, međutim zbog vremena koje oduzima loženje, čišćenje... mislio sam zamijeniti samo kotao jer je grijanje razvedeno. Ali gledajući ovo variranje cijena peleta za više od 100% za samo par mjeseci nije normalno, po trenutnim cijenama peleta jeftinije je grijanje na struju definitivno, i ako se uz još doda različit kvalitet peleta, i nestašice, to je baš riskantno.
pa jbga i kad kupujes cumur nije ista cijena u junu i u januaru.
ova godina je malo zesca, navikli se na slabe zime i uzelo danak. mene vec 7 godina ubjedjuju da ce se trziste peleta slomiti, cijene podivljati itd itd
a evo vec 7 godina kupujem po istim cijenama.
cinjenica, nekad naletis na srot i djubre ali ne bih se nikad vise igrao sa cumurom i drvima.
Pitarrr82

#2155 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitarrr82 »

Ma i ovi clanci su placeni od jednih da opravdaju dizanje cijena a od drugih da se pokaze da imaju peleta...
boshniak

#2156 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by boshniak »

Filter wrote:
boshniak wrote:Pratim ovu temu i razmišljao sam o zamjeni kotla i grijanju na pelet. Već 15god koristimo banovicki ugalj koji je definitivno najbolji i ima najbolju kaloricnu moc, a može ga se nabaviti i po 100-120KM/tona i ima ga uvijek, međutim zbog vremena koje oduzima loženje, čišćenje... mislio sam zamijeniti samo kotao jer je grijanje razvedeno. Ali gledajući ovo variranje cijena peleta za više od 100% za samo par mjeseci nije normalno, po trenutnim cijenama peleta jeftinije je grijanje na struju definitivno, i ako se uz još doda različit kvalitet peleta, i nestašice, to je baš riskantno.
pa jbga i kad kupujes cumur nije ista cijena u junu i u januaru.
ova godina je malo zesca, navikli se na slabe zime i uzelo danak. mene vec 7 godina ubjedjuju da ce se trziste peleta slomiti, cijene podivljati itd itd
a evo vec 7 godina kupujem po istim cijenama.
cinjenica, nekad naletis na srot i djubre ali ne bih se nikad vise igrao sa cumurom i drvima.
Cijena uglja varira 20-30KM bez obzira na zimu/ljeto, i ja ga nabavljam od istih ljudi već godinama tako da mi je cijena 100-130KM+prevoz, a ovo sto rade sa peletom nije normalno sa 200KM u junu na 500KM i više sad, sačekat ću još sezonu dvije da pratim cijene peleta. Logično bi mi bilo da cijene padnu zbog veće proizvodnje, tačno je da sa potražnjom ide i veća cijena ali kratkoročno jer veća potržnja će dovesti i do veće proizvodnje i ponude tako da bi se cijene trebale ustabiliti.
Filter

#2157 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

boshniak wrote: Cijena uglja varira 20-30KM bez obzira na zimu/ljeto, i ja ga nabavljam od istih ljudi već godinama tako da mi je cijena 100-130KM+prevoz, a ovo sto rade sa peletom nije normalno sa 200KM u junu na 500KM i više sad, sačekat ću još sezonu dvije da pratim cijene peleta. Logično bi mi bilo da cijene padnu zbog veće proizvodnje, tačno je da sa potražnjom ide i veća cijena ali kratkoročno jer veća potržnja će dovesti i do veće proizvodnje i ponude tako da bi se cijene trebale ustabiliti.
ovo sad je divljanje cijena, jbga, ako ti treba plati... bezobrazno, ali tako je.
i, nikad nisam nasao pelet po 200KM.
Pitarrr82 wrote:Ma i ovi clanci su placeni od jednih da opravdaju dizanje cijena a od drugih da se pokaze da imaju peleta...
dosta se muti, rekla kazala, puno spekulacija, malo novinari hajcaju...
Nadzorna_ploca

#2158 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Tona peleta sa prevozom po cijeni do 300km je fina svota. A ja evo vec cetvrta godina tako uzimam u maju(Kovanov pelet).
Ja ne bi poslije peleta lozio ugalj da mi ga daju dzabe, a s obzirom i da sam uglja trosio 7-8 tona skoro mi isto dodje i ovih 4 tone peleta.
sabanss

#2159 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

boshniak wrote:Ali gledajući ovo variranje cijena peleta za više od 100% za samo par mjeseci nije normalno, po trenutnim cijenama peleta jeftinije je grijanje na struju definitivno, i ako se uz još doda različit kvalitet peleta, i nestašice, to je baš riskantno.
Cijena peleta bi morala biti 600 KM/t da bi bilo izjednaceno sa strujom po srednjoj tarifi od 12 kpf/kWh. Jos nisam vidio takvu cijenu...

Pelet se ne kupuje u Januaru, pogotovo ako je zima poput ove, no razumijem ako se nema para / prostora.
armin_jocker

#2160 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by armin_jocker »

Hajmo sad malo realno. Ti sto prodaju pelet po cijeni od 500 ili 600 KM po toni ako ga ne prodaju za 10 dana mogu ga samo pojesti. Situacija se vec stabilizuje, i vec mozes kupiti pelet po cijeni od 5 do 6 KM po vreci. Ja sam se prvi put ove godine zajebao (citaj nisam imao odmah dovoljno para da kupim zalihe za cijelu sezonu ) i sad sam malo popusio, ali nisam puno. Ukupno sam od nove godina do juce kupio 47 vreca peleta ( 17 vreca na hifinoj pumpi po 6 KM, u Kerametalu 10 vreca po cijeni od 5,5 KM i juce 20 vreca u Peny plusu po cijeni od 6 KM ). Sigurno necu kupovati vece kolicine i dati 500 - 600 KM po toni. Za 15 dana ce biti druga prica, vidjecete, i naslove na klixu: cijena peleta u padu, proizvodjaci spremni za distribuciju :D
Armin2013

#2161 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Možda cijena peleta trenutno nije relana. Svrha svakog biznisa je makimiziranje profita, što znači treba prodati svoj proizvod po najvišoj cijeni (osim osnovnih namirnica za život, a smatram da to pelet nije), pa nije proizvodnja peleta humanitarni rad. Cijena proizvoda kao što je pelet diktira se ponudom i potražnjom, prošle godine u ovo doba niko nije htjeo pelet za 220 KM/t, sada mole za 400 KM/t. Za mene je grijanje na pelet gospodsko grijanje (nemojte mi ekologiju spominjat), pritisnete dugme i peć radi za razliku od uglja i drva gdje valja izići pa malo i lopatat.
E sad kod nekih je opravdanje nema prostora za pelet, pelet se pakuje na palete dimenzija 1,1m x1,1m, znači ako stavite paletu na paletu (tako se skladišti i u prodaji, proizvodnji) za 4t vam treba prostor od 1x2m, koliko treba prostora za ugalj i drva? Drugi se opravdavaju da nemaju para, koliko košta da nabavite drva i ugalj, koji ste vjerovatno koristili prije nego ste uveli pelet? Ja mogu razumit da je bila zima jača ali da odmah nestane peleta početkom januara, ehh. Nego se uglavnom kontalo ima peleta cijelu godinu, a sada imamo važnijih stvari (recimo odlazak na more).

Što se tiče nestašice peleta i ove pomame po novinama. U BiH ima proizvođača peleta ali nema trgovaca peletom kao recimo u EU. Šta to znači, proizvođač proizvodi pelet i gleda da ga odmah proda jer mu trebaju pare a i skladište za čuvanje istog, tu se pojavljuje trgovac koji ima kapital i kupuje pelet ljeti po niskoj cijeni i skladišti da bi zimi prodao po većoj cijeni. Svi proizvođači u BiH su se rješavali peleta, s obzirom kakva je prošla godina bila s prodajom, međutim zbog velike zime proizvođači nisu proizvodili punim kapacitetom i ono što je radilo bila je patnja, previše vlažna sirovina teško osušit, mrzne voda itd. I zbog toga je ovakvo stanje. Za one koji tvrde da ima peleta a da proizvođači samo dižu cijene mislim da nije tačno jer teško da će cijena peleta se povećat za ovu sezonu.

Za one koji će me sad psovat da kažem, nisam vlasnik firme, nemam peć na pelet nego lopatam.
Izvinjavam se ako sam nekog uvrijedio, možda ima ljudi koji iz nekih opravdanih razloga nisu kupili pelet ljeti.

lp,
nemezis

#2162 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nemezis »

Nadzorna_ploca wrote:Tona peleta sa prevozom po cijeni do 300km je fina svota. A ja evo vec cetvrta godina tako uzimam u maju(Kovanov pelet).
Ja ne bi poslije peleta lozio ugalj da mi ga daju dzabe, a s obzirom i da sam uglja trosio 7-8 tona skoro mi isto dodje i ovih 4 tone peleta.
Nema sanse da se isto grijes sa 4 tone peleta i sa 7-8 tona uglja.
golfiista

#2163 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

nemezis wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Tona peleta sa prevozom po cijeni do 300km je fina svota. A ja evo vec cetvrta godina tako uzimam u maju(Kovanov pelet).
Ako je 1 kg peleta = 2 kg uglja, sanse su velike, bar tako stoji na zvanicnoj stranici Termofluxa Jajce.
Nadzorna_ploca

#2164 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Nadzorna_ploca »

Ima, itekako ima sanse.
peletiisamopelet

#2165 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by peletiisamopelet »

Provjereno, trgovirov pelet po kupcu dnevno 300kg, po cijeni od 5,25km vreca.

Послато са LG-D290 уз помоћ Тапатока
rolenc

#2166 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

Nema teoretske sanse da se ugrijes isto sa 7-8 t uglja i 4 t peleta za potpuno iste uslove (kvadratura koja se grije, izolacija prije i sada...). Npr ugalj Banovići orah 18,2 MJ/kg, pelet 18 MJ/kg. Ako trošiš 4 tone peleta onda možeš potrošiti max. 6 t ovog uglja gdje razlika nastaje zbog slabije efikasnosti peći na ugalj od ove za pelet, kao i optimizacije doziranja i sagorijevanja koju odrađuje automatika koju nisi imao ranije. Moguća je i potrošnja od 7-8 tona u ekstremnim uslovima ako je peć za ugalj bila predimenzionisana (npr. umjesto 25 kW je odabrana od 35 kW) i ako je ugalj baš lošije kvalitete. Kod mene je potrošnja Banovića za kvadraturu koja se grije od cca 150 m2 bila između 4 i 5 tona (zavisno od jačine zime) uz obavezno dva metra drva (bukva) za potpalu i brže zagrijavanje kod starta. Prema trenutnim kalkulacijama utrošak peleta za ovu godinu će biti cca 4 - 4,3 tone za istu kvadraturu.
armin_jocker

#2167 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by armin_jocker »

rolenc wrote:Nema teoretske sanse da se ugrijes isto sa 7-8 t uglja i 4 t peleta za potpuno iste uslove (kvadratura koja se grije, izolacija prije i sada...). Npr ugalj Banovići orah 18,2 MJ/kg, pelet 18 MJ/kg. Ako trošiš 4 tone peleta onda možeš potrošiti max. 6 t ovog uglja gdje razlika nastaje zbog slabije efikasnosti peći na ugalj od ove za pelet, kao i optimizacije doziranja i sagorijevanja koju odrađuje automatika koju nisi imao ranije. Moguća je i potrošnja od 7-8 tona u ekstremnim uslovima ako je peć za ugalj bila predimenzionisana (npr. umjesto 25 kW je odabrana od 35 kW) i ako je ugalj baš lošije kvalitete. Kod mene je potrošnja Banovića za kvadraturu koja se grije od cca 150 m2 bila između 4 i 5 tona (zavisno od jačine zime) uz obavezno dva metra drva (bukva) za potpalu i brže zagrijavanje kod starta. Prema trenutnim kalkulacijama utrošak peleta za ovu godinu će biti cca 4 - 4,3 tone za istu kvadraturu.
I po tebi sta je bolje, lakse za lozenje, pripremu i sve ostalo??? JA sam se godinama grijao na cumur, i nema sanse da se vise ikad vratim na tu opciju grijanja iako mi je na kotlu ostala opcija grijanja na cumur ( na postojeci centrometal kotao sam samo uradio gorionik, spremnik i ostalo).
Mislim da ti je potrosnja drva bar za 1m2 veca (realno) jer sam se grijao na isti princip kako si i ti objasnio.
AKo uzmemo u obzir potrosnju cumura i drva i potrosnju peleta po sezoni, kod mene je to neka razlika od cca 100-150 Km vise po sezoni.
SaltCity__

#2168 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

nemezis wrote:

Ja trosio 7 t uglja za sezonu, ove sezone sam uzeo pelet i necu potrositi vise od 4 tone peleta. Ali nisam trosio Banovice , nego lignit Dubrave. Tako da je vrlo moguće.
rolenc

#2169 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

Moguća je ovako velika potrošnja jer je lignit lošiji ugalj po kaloričnosti (10,5 MJ/kg). Bespotrebno je diskutovati šta je bolje, pelet ili ugalj/drva uzimajući u obzir sve beneficije komfora kod grijanja na pelet.
nemezis

#2170 Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nemezis »

SaltCity__ wrote:
nemezis wrote:

Ja trosio 7 t uglja za sezonu, ove sezone sam uzeo pelet i necu potrositi vise od 4 tone peleta. Ali nisam trosio Banovice , nego lignit Dubrave. Tako da je vrlo moguće.
Lignit ok.
kokolina

#2171 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

Hemel wrote:Je li iko vagao vrece od peleta? Uporedjivao njihovu zapreminu?

Osnovna gustina predstavlja odnos suve mase i zapremine punog svežeg drveta.

Osnovna gustina odabranih vrsta drveta –drvo sušeno u peci

Smrča 430 kg/m3
Jela 410
Beli bor 490
Ariš 550
Bukva 680
Hrast 650
Breza 610
Topola 410
Bagrem 730

Iz ovoga se vidi da nam za 1t peleta treba 1,47 m3 bukve a 2,44m3 jele.
Ako to sve trebamo sabiti u 66,66 vreca po 15 kg, zapremina ne bi trebala biti ista. U ova dva drasticna primjera i razlika u zapremini bi trebala biti ocita.
nismo vagali al smo uporedjivali vrece :
onaj sa vise jele u sastavu je veci zapreminski od onoga sa vise bukve

u boks nam je stalo svega 15 vreca jelovog dok bukovog stane 17
Hemel

#2172 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

kokolina wrote: nismo vagali al smo uporedjivali vrece :
onaj sa vise jele u sastavu je veci zapreminski od onoga sa vise bukve

u boks nam je stalo svega 15 vreca jelovog dok bukovog stane 17
to je to. o tome sam i pisao ali je prica otisla u neki drugi pravac.
prije neki dan sam procitao da je neko od kolega ostecen za xy kilograma peleta kada je prevagao vrece.
Kondenzator

#2173 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Kakvo je stanje po trznim centrima u Sarajevu? Ima li kakvih promjena? Penny, obi?
seiko

#2174 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by seiko »

Pratim zadnjih dana ovu temu i cudom se ne mogu nacudit koliko se zakomplikovala situacija sa peletom. Od tako super dobro grijanja napravise jedno od skupljih i komplikovanijih vrsta grijanja od svih trenutno dostupnih u bih. Pa taj pelet je trebao da bude malo skuplja i puno komfornija zamjena za ugalj/drva a ispade puno skuplja i malo komfornija, Ispade opet da je struja i gas opet najbolje kod nas jer tu se nema sta komplikovat mada kog ovog drugog nisam bas siguran. Ja licno se grijem na toplotne pumpe ili ti ga klime. Radio sam novogradnju i u startu planirao grijanje na klime i komplet grijanje me doslo kao jedan kotao na pelet. mjesecni racun za grijanje 135 kv dvospratne kuce oko 10 do 20 vreca peleta. Kuca non stop na 23-24C cak i nocu. Niko te ne zeza sa cijenom energenta i nemoze se desit da ti neko podvali kao sto podvaljuju pelet pa cak i gas.
Last edited by seiko on 28/01/2017 06:45, edited 3 times in total.
kokolina

#2175 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

proljece101 wrote:Kod mene je kombinovani kotao sa gorionikom za pelet. Ozbiljno razmisljam da zamjenim vrata (imam ih) i predjem na drva i ugalj dok ova skupotinja i nestasica ne prodje. Hvala Bogu pa imam alternativu..samo se treba oko mijenjanja vrata pozabaviti..
mozes li mi rec koja ti je potrosnja, povrsina,pec i slicno jer je i kod mene kombinovana pa me zanima

pozz
Post Reply