SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
muniza

#2151 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by muniza »

dječak sa šibicama wrote:
sheilak wrote: Ne bih se u potpunosti s ovim podvučenim složila. Možda, u početku i možda u teoriji, u praksi s druge strane promovirale su se, onako lafo suptilno, neke sasvimd ruge vrijednosti. Pogotovo tokom 80tih. :wink:
Ja govorim o drzavi koja je izgradila ove nesretne prostore, od cesta, zeljeznicke mreze do fabrika i zgrada.

Sta su ovi danas izgradili?

Osim sto su odgojili armiju idiota koji se sprdaju sa "tudjim" povratnicima a najgrlatiji su kad "nasi" povratnici imaju iste probleme.
Govoriš o austrougarskoj čini mi se :D
"Ona" država je napravila samo puteve koji su pomogli lakšem izvozu iz BiH (Banovići/Brčko) prema BG i ostalim većim centrima, izgradila socijalna naselja za jeftinu radnu snagu jer su samo tako na nas i gledali, smjestili tešku industriju u gradove i ostavili zagađenja, baš im hvala. Razumijem jugonostalgičare iz Srbije, Makedonije, Hrvatske ali iz Bosne, nikako, neovisno o naciji...

Nije da branim ove lopine od danas ali oni su produkt upravo ovog sistema koji se spominje kao bajan, sorry zbog nastavljanja ove priče ali stvarno ne mogu gledati ovakve zablude...
drugi_profil

#2152 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drugi_profil »

Svasta...
zateznistub

#2153 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

muniza wrote:
dječak sa šibicama wrote:
sheilak wrote: Ne bih se u potpunosti s ovim podvučenim složila. Možda, u početku i možda u teoriji, u praksi s druge strane promovirale su se, onako lafo suptilno, neke sasvimd ruge vrijednosti. Pogotovo tokom 80tih. :wink:
Ja govorim o drzavi koja je izgradila ove nesretne prostore, od cesta, zeljeznicke mreze do fabrika i zgrada.

Sta su ovi danas izgradili?

Osim sto su odgojili armiju idiota koji se sprdaju sa "tudjim" povratnicima a najgrlatiji su kad "nasi" povratnici imaju iste probleme.
"Ona" država je napravila samo puteve koji su pomogli lakšem izvozu iz BiH (Banovići/Brčko) prema BG i ostalim većim centrima, izgradila socijalna naselja za jeftinu radnu snagu jer su samo tako na nas i gledali, smjestili tešku industriju u gradove i ostavili zagađenja, baš im hvala. Razumijem jugonostalgičare iz Srbije, Makedonije, Hrvatske ali iz Bosne, nikako, neovisno o naciji...

Nije da branim ove lopine od danas ali oni su produkt upravo ovog sistema koji se spominje kao bajan, sorry zbog nastavljanja ove priče ali stvarno ne mogu gledati ovakve zablude...
Pobogu, jesi li ti ssvjesna sta napisa?
Znas li ti kkoliko je porodica zivilo od tih "zagađivača"?
Koliko porodica danas nema ni hljeba tupavo da pojede? Koliko je danas fabrika u pogonu?
sema911s

#2154 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sema911s »

znal ko sto su sinoc bili specijalci na olimiskom,. kod amko supermarket,. oko 2130 tak nesto,., oblacili su pancire i too nesto su spremali il,.
muha_sa

#2155 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by muha_sa »

zateznistub wrote: Pobogu, jesi li ti ssvjesna sta napisa?
Koliko porodica danas nema ni hljeba tupavo da pojede? Koliko je danas fabrika u pogonu?
da zna ne bi pisala :-) samo ne kontam ljude koji pricaju jal pišu o necem o cem pojma nemaju :-)

-kad bih sad poceo nabrajat predratne fabrike samo u i oko Sarajeva izgubio bih pola dana pišuci al jok............ :-)
muniza

#2156 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by muniza »

zateznistub wrote:
muniza wrote:

Autoputevi u BiH, željeznice? I ovo malo što imamo napravila je austrougarska a Juga eventalno zakrpila ili proširila kako bi nas lakše pljačkala. Robovali smo i za to dobijali crkavicu i sad treba biti zahvalan za to? Bili smo među najsiromašnijim republikama iako bi po svim kriterijima trebali biti najbogatiji, među najneobrazovanijim i najnepismenijim, jednostavno jeftina radna snaga. Malo nas po ramenu potapšaju i šatro volimo mi bosance, i onda se čudimo vicevima o nama...
Što se tiče tog hljeba i fabrika, da imali smo ih ali nisu bile naše, isto kao da ih je švabo napravio i kao da smo radili za njega. Većina stvari u ovom zemlji što iole vrijedi je iz perioda austorugarske a ovo danas ne želim ni komentarisati, bolje gledati kako šta popraviti a ne sanjariti o sistemu i pokušpaju države koji je završio znamo svi kako.
ultima_palabra

#2157 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ultima_palabra »

Zar mislite da među tim "povratnicima" nisu većina oni koji bi opet pravili spiskove za odvođenje i odlučivali ko će biti ubijen a ko razmijenjen, samo da dobiju priliku? Ne budite naivni...

BTW, WTF is this? :shock:
Image
Hajlac

#2158 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

Zox wrote:
alibegoa wrote:Aha ali prije rata nismo bili pa nam sad fali desetine hiljada glava ukljucujuci i djece pobijene na najzvjerskiji nacin. Moramo znati s kim imamo posla.
Ne zelim rat i, ako ga bude, ja cu sigurno biti negdje iza sedam mora. Ali, iduci rat ce ako nista imati tu prednost da prekine stoljetni zacarani krug: "a, nismo znali s kim imamo posla, mi s njima zivjeli a oni nas ufatili na foru, ali DRUGI PUT cemo biti spremni!". Cini mi se da su napokon svi spremni, svi znaju s kim imaju posla i niko ni s kim ne zivi.
:lol:

nasa realnost

bolje se smijat nego plakat :)
zateznistub

#2159 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

muniza wrote:
zateznistub wrote:
muniza wrote:

Autoputevi u BiH, željeznice? I ovo malo što imamo napravila je austrougarska a Juga eventalno zakrpila ili proširila kako bi nas lakše pljačkala. Robovali smo i za to dobijali crkavicu i sad treba biti zahvalan za to? Bili smo među najsiromašnijim republikama iako bi po svim kriterijima trebali biti najbogatiji, među najneobrazovanijim i najnepismenijim, jednostavno jeftina radna snaga. Malo nas po ramenu potapšaju i šatro volimo mi bosance, i onda se čudimo vicevima o nama...
Što se tiče tog hljeba i fabrika, da imali smo ih ali nisu bile naše, isto kao da ih je švabo napravio i kao da smo radili za njega. Većina stvari u ovom zemlji što iole vrijedi je iz perioda austorugarske a ovo danas ne želim ni komentarisati, bolje gledati kako šta popraviti a ne sanjariti o sistemu i pokušpaju države koji je završio znamo svi kako.
Nemam bas ni snage a ni vremena, ali cu se potruditi da ti slikovito to objasnim:
znaci stanes fino na Marijinom Dvoru i pogledas prema Ilidži i bukvalno sve sto vidis je napravila ta lopovska juga od fabrika (doduse, njih bas i ne mozes vidjeti, jer braca rasturila), naselja, cesta, puteva...
Onda, odes malo u ulicuDžemal Bijedica pa opet pogled prema Ilidži pa fino pocene nabrajati kojekakve fabrike, kojih by the way danas nema jer ih je ova gamad raprodala ili eventualno pretvorila u skladisne prostore.

Evo ti ovi demokrati, vrati ti meni moje komunjare, meni bilo bolje.
Hajlac

#2160 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

muniza wrote:
zateznistub wrote:
muniza wrote:

How yes no :-)

Vecina fabrika je osnovana 1897. jelda, masine u tim fabrikama napravljene 1886. :-)
Vecina infrastrukture gradova je takodje izgradjena tamo negdje 1902. :-)
Pruge su takodje jos uvijek one Made in Austrohungarian empire :lol:
Hidroelektrane, termoelektrane, dalekovodi takodje, Princ Ferdinand licno&personalno Hin svecano otvarao :lol:
Vecina tunela takodje, Hidrogradnja&ZGP samo plagijatori koji su preko AU znakova iznad tunela stavljali svoje :-)
U Sa, od M.Dvora do Ilidze ko je napravio moderni grad? Uh pardon za Vas je Sarajevo do M. Dvora - dalje mrakaca :-)
muniza

#2161 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by muniza »

zateznistub wrote:
muniza wrote:
Nemam bas ni snage a ni vremena, ali cu se potruditi da ti slikovito to objasnim:
znaci stanes fino na Marijinom Dvoru i pogledas prema Ilidži i bukvalno sve sto vidis je napravila ta lopovska juga od fabrika (doduse, njih bas i ne mozes vidjeti, jer braca rasturila), naselja, cesta, puteva...
Onda, odes malo u ulicuDžemal Bijedica pa opet pogled prema Ilidži pa fino pocene nabrajati kojekakve fabrike, kojih by the way danas nema jer ih je ova gamad raprodala ili eventualno pretvorila u skladisne prostore.

Evo ti ovi demokrati, vrati ti meni moje komunjare, meni bilo bolje.
Hvala ti i na jednim i na drugim, ne trebaju mi ali kako danas i očekivati bolje kad pola ljudi živi u prošlosti ma koliko se mi oko nje slagali ili ne. Sarajevo je tokom i koncem 2. svjetskog imalo ogroman priliv stanovništva prvenstveno iz istočne Bosne tako da je širenje bilo logičan slijed okolnosti ali mi ovdje pričamo o BiH kao republici a ne o sarajevskim uličicama. Fakt je da su ostale republike dobile puno više nego mi koji smo praktično robovali ostalima, opet ponavljam, mislim na sve stanovnike BiH, neovisno o naciji.
Comrad

#2162 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Comrad »

Ma sta se uopste prepirete oko tih stvari. Zar ne vidite da su u pitanju osobe koje nisu makle iz kantona.

Ista naselja, dosta fabrika i cega sve je bilo i u Srbiji i u Hrvatskoj...

Kenjate bezveze. Sta smo to mi imali toliko od te 'teske' industrije. Rudnike i termoelektrane jesmo, jer pobogu bogati smo ugljem, gdje drugo da napravi rudnik? Hidroelektrane, opet smo imali zahvaljujuci bogatsvu voda...itd.

Sta je sa Energovinestom, Hidrogradnjom, Famosom, TAS-om, Pretis, Zrak...iste ili slicne firme su bile i u drugim zemljama.

Isto da se sad pocnu buniti oni iz BG ili ZG, sto kod njih nije organizovana olimpijada, a nemaju brda kako treba, kamo li planine. Tada se sve planski radilo i namjenski. Da se nisu onolike pare bacale na vojsku, bili bi najrazvijenija zemlja evrope. Pa neki od najkvalitetniji proizvoda su dolazili upravo iz nasih fabrika, nase ljudi su angazovali po svijetu da grade puteve, hidroelektrane, vodovode, dalekovode itd.
Hajlac

#2163 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

Comrad wrote:Ma sta se uopste prepirete oko tih stvari. Zar ne vidite da su u pitanju osobe koje nisu makle iz kantona.

Kenjate bezveze. Sta smo to mi imali toliko od te 'teske' industrije. Rudnike i termoelektrane jesmo, jer pobogu bogati smo ugljem, gdje drugo da napravi rudnik? Hidroelektrane, opet smo imali zahvaljujuci bogatsvu voda...itd.

Sta je sa Energovinestom, Hidrogradnjom, Famosom, TAS-om, Pretis, Zrak...iste ili slicne firme su bile i u drugim zemljama.

Isto da se sad pocnu buniti oni iz BG ili ZG, sto kod njih nije organizovana olimpijada, a nemaju brda kako treba, kamo li planine. Tada se sve planski radilo i namjenski. Da se nisu onolike pare bacale na vojsku, bili bi najrazvijenija zemlja evrope. Pa neki od najkvalitetniji proizvoda su dolazili upravo iz nasih fabrika, nase ljudi su angazovali po svijetu da grade puteve, hidroelektrane, vodovode, dalekovode itd.
Dzaba sve! muniza ce ti reci kako smo bili robovi :-)

eee koliko je samo Bosanaca i njihovih porodica desetljecima dobro zivjelo od tih gore kompanija :roll:
muniza

#2164 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by muniza »

Hajlac wrote:
muniza wrote:
How yes no :-)

Vecina fabrika je osnovana 1897. jelda, masine u tim fabrikama napravljene 1886. :-)
Vecina infrastrukture gradova je takodje izgradjena tamo negdje 1902. :-)
Pruge su takodje jos uvijek one Made in Austrohungarian empire :lol:
Hidroelektrane, termoelektrane, dalekovodi takodje, Princ Ferdinand licno&personalno Hin svecano otvarao :lol:
Vecina tunela takodje, Hidrogradnja&ZGP samo plagijatori koji su preko AU znakova iznad tunela stavljali svoje :-)
U Sa, od M.Dvora do Ilidze ko je napravio moderni grad? Uh pardon za Vas je Sarajevo do M. Dvora - dalje mrakaca :-)
Za fabrike nisam rekao, fabrike i ostalo je napravila Juga, trebo je neko i crnčiti za gospodu jel, mislio sam na infrastrukturu i iza toga i dalje stojim. Većina puteva i željeznica je izgrađena na već postojećim, pruga proširena, modernizovana. Napravljene su i neke nove tipa Banovići/Brčko, tada je bilo u interesu da naše rude izvoze ka istoku, ne zapadu kao u vrijeme AU. Nisam ponosan na hidroelektrane kao ni na fabrike i rudnike jer su najmanje valjali nama, danas opet valjaju nekim drugim...
zateznistub

#2165 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Tobejarabi! :-)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2166 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Woody »

@Comrad dijete drago,

Uglavnom se slažem sa tvojim postom (pa recimo nekih 40%), ali nemogu sa ovim, pa Bog:
Pa neki od najkvalitetniji proizvoda su dolazili upravo iz nasih fabrika
Koji, hljeba ti?

ili, opet:
nase ljudi su angazovali po svijetu da grade puteve, hidroelektrane, vodovode, dalekovode itd.
Ko ih je angažovao, hljeba ti? Moamer Gadafi? Sadam Husein? Nicolae Causecu? Kurac-palac iz neke svjetske vukojebine.

U, stvari, toliko si me naljutio da se sada uopšte ne slažem s tobom :x

Ma bjaaaažiii :run:
zateznistub

#2167 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Woody wrote:@Comrad dijete drago,

Uglavnom se slažem sa tvojim postom (pa recimo nekih 40%), ali nemogu sa ovim, pa Bog:
Pa neki od najkvalitetniji proizvoda su dolazili upravo iz nasih fabrika
Koji, hljeba ti?

ili, opet:
nase ljudi su angazovali po svijetu da grade puteve, hidroelektrane, vodovode, dalekovode itd.
Ko ih je angažovao, hljeba ti? Moamer Gadafi? Sadam Husein? Nicolae Causecu? Kurac-palac iz neke svjetske vukojebine.

U, stvari, toliko si me naljutio da se sada uopšte ne slažem s tobom :x

Ma bjaaaažiii :run:
Iskreno se nadam da je ovo sarkazam!
muniza

#2168 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by muniza »

Hajlac wrote:
Comrad wrote:Ma sta se uopste prepirete oko tih stvari. Zar ne vidite da su u pitanju osobe koje nisu makle iz kantona.

Dzaba sve! muniza ce ti reci kako smo bili robovi :-)

eee koliko je samo Bosanaca i njihovih porodica desetljecima dobro zivjelo od tih gore kompanija :roll:
:D
Pa dobro normalno da nije sve tako crno bilo, živjelo se, više životarilo ali bio je mir i uređena država pa eto, nostalgično se gleda kad se usporedi sa ovim haosom danas.
Kad se već spominju ovi giganti, većina mašina je završila u Srbiji sasvim slučajno i nakon toga su uništeni, i to bi trebalo reći štošta ali niko da čuje, jednostavno radili smo i živjeli u službi drugih.
drugi_profil

#2169 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drugi_profil »

BiH je ucestvovala u izradi djelova za Airbus (Soko-Mostar), pravile su se licencno i Gazelle helikopteri. U Hrasnici se pravili teski motori za Mercedes od nule do kraja. Daleko poznati TAS u Vogosci cija su vozila bila u vrhu kvaliteta VW i koja su vise od 50% bila od djelova iz YU fabrika.
Nisu se izvozili balvani nego namjestaj. Nije se izvozila ruda nego gotovi proizvodi. TAT na Stupu radio opremu za termo i nuklearne elektrane, Orao u Rajlovcu servisirao avionske motore, itd. da ne idem na druge kantone.
SFRJ napravila pruge i ceste. Pitaj nekog ko ti je tako glavu napunio, kako i kojim putem se iz Bosne islo u Hercegovinu, koliko je trebalo do Banja Luke ili Tuzle iz Sarajeva. Jesu li sela imala struju i skolu prije SFRJ... samo pitaj.
A sigurno ce rudnike uglja otvarati tamo gdje nema uglja i termoelktranu na taj ugalj negdje daleeeko. Sta bi bilo da su ti zviznuli Krsko u Kladanj, sta bi onda rekla?

A te masine je odnio agresor koji je srusio SFRJ a ne SFRJ.
Hajlac

#2170 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Hajlac »

drugi_profil wrote:BiH je ucestvovala u izradi djelova za Airbus (Soko-Mostar), pravile su se licencno i Gazelle helikopteri. U Hrasnici se pravili teski motori za Mercedes od nule do kraja. Daleko poznati TAS u Vogosci cija su vozila bila u vrhu kvaliteta VW i koja su vise od 50% bila od djelova iz YU fabrika.
Nisu se izvozili balvani nego namjestaj. Nije se izvozila ruda nego gotovi proizvodi. TAT na Stupu radio opremu za termo i nuklearne elektrane, Orao u Rajlovcu servisirao avionske motore, itd. da ne idem na druge kantone.
SFRJ napravila pruge i ceste. Pitaj nekog ko ti je tako glavu napunio, kako i kojim putem se iz Bosne islo u Hercegovinu, koliko je trebalo do Banja Luke ili Tuzle iz Sarajeva. Jesu li sela imala struju i skolu prije SFRJ... samo pitaj.
A sigurno ce rudnike uglja otvarati tamo gdje nema uglja i termoelktranu na taj ugalj negdje daleeeko. Sta bi bilo da su ti zviznuli Krsko u Kladanj, sta bi onda rekla?

Ova ti je zlata vrijedna. Isto se odnosi i na nekadasnju JNA koja je unistena i pretvorena u SNA.

Nazalost podsjecanje na ove tehnoloske gigante i jeste crna hronika jer smo dozvolili unistenje citave privrede koja je stvarana desetljecima.
muniza

#2171 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by muniza »

drugi_profil wrote:BiH je ucestvovala u izradi djelova za Airbus (Soko-Mostar), pravile su se licencno i Gazelle helikopteri. U Hrasnici se pravili teski motori za Mercedes od nule do kraja. Daleko poznati TAS u Vogosci cija su vozila bila u vrhu kvaliteta VW i koja su vise od 50% bila od djelova iz YU fabrika.

Uh, dobro me podsjeti za vojnu indrustriju koja nam se kasnije debelo odbila o glavu, slučajnost pih :-)
Struja, modernizacija? Pa to je generalno bio period modernizacije u cijeloj evropi s tim što smo mi od 1914 pa do 1945 debelo zaostali, period odprilike kao i ovaj naš poslijeratni, možda je ovaj danas čak i bolji...
Sve te silne fabrike što spominješ su sa Jugom otšle prema istoku što je još jedan od dokaza da smo radili za njih.
drugi_profil

#2172 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drugi_profil »

muniza wrote:

Uh, dobro me podsjeti za vojnu indrustriju koja nam se kasnije debelo odbila o glavu, slučajnost pih :-)
Struja, modernizacija? Pa to je generalno bio period modernizacije u cijeloj evropi s tim što smo mi od 1914 pa do 1945 debelo zaostali, period odprilike kao i ovaj naš poslijeratni, možda je ovaj danas čak i bolji...
Sve te silne fabrike što spominješ su sa Jugom otšle prema istoku što je još jedan od dokaza da smo radili za njih.
Ukratko. Veze ti nemas.
JThomas

#2173 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by JThomas »

bivši sistem je bio daleko od idealnog i zato je i propao. ali za poslijeratnu "demokratiju" i privatizaciju je bio skandinavija. pa nije se moglo sa onoga što je bilo prije 1945. odmah na metroe, od jedne potpuno ruralne države u kratkom roku je podignuta makar ta teška industrija. a danas nema ni to, još nismo ni na pola prijeratne industrijske proizvodnje, pa vas pitam šta je bolje, da ima to ili da nema ništa?

dovoljno je uporediti sa drugim zemljama u ista doba, prije trideset godina smo mi čehe gledali sa podsmijehom, a danas je bogami obratno. danas je češka amerika za nas.
bubi_mama

#2174 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by bubi_mama »

Joj muniza ti se jos nisi probudio,pa lupas li lupas nebuloze. Eto nek su nam sad unistili sve i da zivimo u ekolosko cistoj BiH. Jest da smo nezaposleni,ali sta ima veze,zrak nam je cist. A rezona majko milosna.
ultima_palabra

#2175 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:bivši sistem je bio daleko od idealnog i zato je i propao. ali za poslijeratnu "demokratiju" i privatizaciju je bio skandinavija. pa nije se moglo sa onoga što je bilo prije 1945. odmah na metroe, od jedne potpuno ruralne države u kratkom roku je podignuta makar ta teška industrija. a danas nema ni to, još nismo ni na pola prijeratne industrijske proizvodnje, pa vas pitam šta je bolje, da ima to ili da nema ništa?

dovoljno je uporediti sa drugim zemljama u ista doba, prije trideset godina smo mi čehe gledali sa podsmijehom, a danas je bogami obratno. danas je češka amerika za nas.
A bila je Amerika za nas i prije 80 godina. Što također dosta govori.
Locked