Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
zippoo87
#21451 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... kon-o-radu
prihvaceni amandmani NSa... i jos neke izmjene zakona...NS ce glasati za novi zakon o radu
prihvaceni amandmani NSa... i jos neke izmjene zakona...NS ce glasati za novi zakon o radu
-
Hakiz
#21452 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Član 35palermo wrote:Jedno malo banalno pitanje, a jel predviđeno da se ta pripravnost plaća ??....Mislim, ako postoji obaveza da se ta pripravnost plati, onda ne vidim ja tu neki posebni problem. Te pripravnosti već negdje postoje, i ako postoji obaveza da se plati ne vidim ja da bi tu došlo do nekog masovne zloupotrebe pripravnosti.Hakiz wrote:Pedja,
Koji je razlog zbog kojeg se nije amandmanima pokusalo uraditi nesto u vezi clana 35, to jeste famozna pripravnost?
Zamisljam situaciju u kojoj radnik zavrsi sa poslom za taj dan i gazda mu kaze da bude spreman se vratiti na posao u roku 30 minuta ako ga pozove. Pita dijete roditelje da odu na izlet, u kino, bilo gdje i oni mu kazu da na mogu nigdje jer moraju biti sprtemni pojaviti se na poslu ako ih gazda pozove. I tako godinama.
U tom clanu nema uslova kada se radnik moze staviti u pripravnost, pise samo u slucaju potrebe. Pa, kao gazda odlucim da je u mojoj firmi potreba za pripravnost uvijek, 24/7/365, za sve radnike, sve dok postoji firma. Pa i dok su radnici na godisnjem odmoru.
Možda i griješim...
(1)Radno vrijeme je vremenski period u kojem je radnik, prema ugovoru o radu, obavezan obavljati poslove za poslodavca.
(2)Radnim vremenom ne smatra se vrijeme u kojem je radnik pripravan odazvati se pozivu poslodavca za obavljanje poslova, ako se ukaže takva potreba.
(3)Vrijeme pripravnosti za rad i visina naknade za vrijeme pripravnosti uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Ja bih više volio da pripravnost ulazi u radno vrijeme, ili redovno ili prekovremeni rad. Recimo da se kolektivnim ugovorom ne reguliše naknada za pripravnost. Ostaju pravilnik o radu i ugovor o radu. Moja firma donese pravilnik o radu i u ugovoru o radu propiše da je naknada za pripravnost 10 KM mjesečno. A firma zahtijeva pripravnost 24-7-365. Imaš mogućnost ne pristati na takav govor o radu, a to znači da nemaš posao. Ako pristaneš, jebo takav život. Sve po zakonu.
-
calculator
#21453 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Bi li Peđa Kojović na sljedećim opštim izborima mogao doseći poziciju člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda... ? Bi li morao kosu ošišati ako pobijedi?
-
quarterback
#21454 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hakiz wrote: Ja bih više volio da pripravnost ulazi u radno vrijeme, ili redovno ili prekovremeni rad. Recimo da se kolektivnim ugovorom ne reguliše naknada za pripravnost. Ostaju pravilnik o radu i ugovor o radu. Moja firma donese pravilnik o radu i u ugovoru o radu propiše da je naknada za pripravnost 10 KM mjesečno. A firma zahtijeva pripravnost 24-7-365. Imaš mogućnost ne pristati na takav govor o radu, a to znači da nemaš posao. Ako pristaneš, jebo takav život. Sve po zakonu.
dobro si
-
quarterback
#21455 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
koliko ja znam srpskog clana predsjednistva mogu birati samo iz rs-acalculator wrote:Bi li Peđa Kojović na sljedećim opštim izborima mogao doseći poziciju člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda... ? Bi li morao kosu ošišati ako pobijedi?
meni bi bilo turbo cool da mi predsjednik bude sa kosarom
-
calculator
#21456 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nije član Predsjedništva srpski član, već član iz reda srpskog naroda.quarterback wrote:koliko ja znam srpskog clana predsjednistva mogu birati samo iz rs-acalculator wrote:Bi li Peđa Kojović na sljedećim opštim izborima mogao doseći poziciju člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda... ? Bi li morao kosu ošišati ako pobijedi?
meni bi bilo turbo cool da mi predsjednik bude sa kosarom
Ali ipak, radije bih Peđu vidio u zakonodavnoj vlasti nego u izvršnoj, bio bi produktivniji.
-
zulfo
#21457 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa vi ponovo galsujete za Našu Stranku- Oni se tobože zalažu za boljitak građana.
Samo budala je mogla vjerovati da će naša stranka glasati ptotiv zakaona.
Pa kako neko može glasati protiv sebe .pa i tu stranku drže privrednici .
Sjetimo se slučaja iz Betonare NEXE .Radnik došao u Nedjelju(moro doči iz pionirske doline sa djecom) da radi.
Ko mje vlasnik Betonare.
Naravno djeca nisu njihova djeca su naša ,al ko danas mari za našu djecu
Haram da im bude.
Dabogda i njihova djeca radila po ovom zakonu oradu
Sjetimo se slučaja iz Betonare NEXE .Radnik došao u Nedjelju(moro doči iz pionirske doline sa djecom) da radi.
Ko mje vlasnik Betonare.
Haram da im bude.
Dabogda i njihova djeca radila po ovom zakonu oradu
-
zulfo
#21458 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa vi ponovo galsujete za Našu Stranku- Oni se tobože zalažu za boljitak građana.
Ko mje vlasnik Betonare.
Haram da im bude.
Dabogda i njihova djeca radila po ovom zakonu o radu.
Ko mje vlasnik Betonare.
Haram da im bude.
Dabogda i njihova djeca radila po ovom zakonu o radu.
-
Saka
#21459 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A ljudi moji vi sad u svemu polazite od toga da će poslodavci sve zloupotrebljavati ako se ne stavi u zakon. Tako se nikad neće donijeti nikakav zakon jer ćete svemu naći manu. Pa ne može sve zakon regulisati, nešto moraju i kolektivni ugovori, nešto individualni, nešto inspekcije, a nešto samo tržište. Niko ne spominje zloupotrebe od strane radnika koje itekako postoje. Niko ne spominje nezaposlene koji nemaju nikako šansu da uđu na tržište rada.Hakiz wrote:Ja bih više volio da pripravnost ulazi u radno vrijeme, ili redovno ili prekovremeni rad. Recimo da se kolektivnim ugovorom ne reguliše naknada za pripravnost. Ostaju pravilnik o radu i ugovor o radu. Moja firma donese pravilnik o radu i u ugovoru o radu propiše da je naknada za pripravnost 10 KM mjesečno. A firma zahtijeva pripravnost 24-7-365. Imaš mogućnost ne pristati na takav govor o radu, a to znači da nemaš posao. Ako pristaneš, jebo takav život. Sve po zakonu.
Pustite malo da tržište reguliše situaciju. Vjerovali ili ne postoje ovdje i deficitarna zanimanja za koje se poslodavci otimaju (IT, inžinjeri, programeri itd). Takvi radnici ne da se ne mogu iskorištavati već im se mora dati dobra plata i dobre beneficije da bi uopšte pristali da rade za nekog. Ali se mora dati šansa poslodavcima da mogu slobodno zapošljavati, ali isto tako i lakše pustiti radnika kad za tim poslom više nema potrebe. Tržište rada mora biti dinamično, radnici se moraju stalno edukovati i razvijati da bi bili konkurentni, zakon to mora pratiti. Nema više lezi hljebe da te jedem.
- Orange Revolution
#21460 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Vi ste smeće od stranke.
Pitate li se kako ćete podigunute glave hodati gospodine Kojoviću,Gratzu i ostali.
Izdali ste i svoje članstvo i građane.
Pitate li se kako ćete podigunute glave hodati gospodine Kojoviću,Gratzu i ostali.
-
calculator
#21461 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A NS bi vama trebala odgovoriti da ste vi "prošlost".....Orange Revolution wrote:Vi ste smeće od stranke.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#21462 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zakon , kao i cijeli reformski paket uopće nije ni izum ni ideja SDA, nego EU u smislu pristupa. Da se ne rade reforme (a ovaj zakon je samo početak) prigovaralo bi se da neće u EU, da vole da kradu itd. Kad rade reforme, opet ne valja, kao da smo mi neka velika nezavisna zemlja puna resursa pa mi sami možemo prkostiti cijelom svijetu. Varaju se i budžetlije koji toliko kmeče, neće MMF vječno davati, odnosno davaće onoliko koliko nam ima uzeti, valjda ovo vode i šume , a i to je pri kraju. Utoliko je reforma neophodna, pomenuti zakon conditio sine qua non nastavka i NS je maximaln o izvukao ovim amandmanima. Dalje i više je iluzorno očekivati, jedino ako nam se želi dusbina Sjeverne Koreje, ali nemamo ni njene oružane potencijale..
-
zippoo87
#21463 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
imaj malo postovanja prema sebi i skini taj avatar ...Orange Revolution wrote:Vi ste smeće od stranke.
drugo,zasto bi njih bilo sram i cega bi ih bilo sram...ubaceni su amandmani koji ce poboljsati zakon i ispod kojih NS ne bi dala podrsku zakonu...a Pedja je fino napisao da je ovaj prijedlog bolji od postojeceg zakona
a sa ovim amandmanima ,jos je bolji
-
rajvosa1
#21464 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ovo sa amandanima je primjer kako treba raditi. Plus za Našu stranku. Oni su nešto konkretno uradili, ostala tzv. opozicija samo kmeči i ništa ne radi
-
mg
#21465 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Orange Revolution wrote:Vi ste smeće od stranke.
Stranacki trolu bar napisi nesto smisleno, te tvoje demagoske recenice kao da izlaze iz usta dragog Vam vodje, sviju zna pljuvat al uradit nista ne zna. Sve sto zna je izgovorit par recenica, jeftinih i populistickih.
NS Vam je odrzala lekciju, i barem nesto uradila. Vi ste pokupili guzove i napustili sjednicu. Ko uvrijedjena mlada. Fujjj
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#21466 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
KatarinaKosaca wrote:Zakon , kao i cijeli reformski paket uopće nije ni izum ni ideja SDA, nego EU u smislu pristupa. Da se ne rade reforme (a ovaj zakon je samo početak) prigovaralo bi se da neće u EU, da vole da kradu itd. Kad rade reforme, opet ne valja, kao da smo mi neka velika nezavisna zemlja puna resursa pa mi sami možemo prkostiti cijelom svijetu. Varaju se i budžetlije koji toliko kmeče, neće MMF vječno davati, odnosno davaće onoliko koliko nam ima uzeti, valjda ovo vode i šume , a i to je pri kraju. Utoliko je reforma neophodna, pomenuti zakon conditio sine qua non nastavka i NS je maximaln o izvukao ovim amandmanima. Dalje i više je iluzorno očekivati, jedino ako nam se želi dusbina Sjeverne Koreje, ali nemamo ni njene oružane potencijale..
I gurati maksimalno bilo koji reformski zakon, al da se provodi, da ne bude samo 'prazno slovo na papiru'.
EU integracije, i put ka njima, je jedina moguca opcija da se sustinske reforme sprovedu. Svi samosvjesni i dobronamjerni ljudi moraju biti za taj put. Druga opcija ne postoji, sem da ostanemo u ovom feudalnom sistemo, k'o sada.
- KatarinaKosaca
#21467 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Eno kažu budžetlije da je sve to SDA smislila da njih vrijedne ostavi bez posla , a mi zlobni i zavidni da se uvalimo na njihova mjesta-LIBERO- wrote:![]()
I gurati maksimalno bilo koji reformski zakon, al da se provodi, da ne bude samo 'prazno slovo na papiru'.
EU integracije, i put ka njima, je jedina moguca opcija da se sustinske reforme sprovedu. Svi samosvjesni i dobronamjerni ljudi moraju biti za taj put. Druga opcija ne postoji, sem da ostanemo u ovom feudalnom sistemo, k'o sada.
- KatarinaKosaca
#21468 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Netačno. Mene ni kao građanina ni kao glasača nisu izdali. Prije me izdao ajfon i kućni nasilnik koje glasah na državnom nivou, oni jesu, NS nije nikako, ničim.Orange Revolution wrote:Vi ste smeće od stranke.
I ako imam primjedbu , bar imam priliku to da im napišem, za razliku od svih ostalih....
- It_is_a_Leclerc
#21469 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Divim vam se i čestitam na hrabrosti.
Vi ste jedina prava ljevica u ovoj državi.
Samo nikad nemojte pristajati na napuštanje sjednice. To nije demokratski metod, to je bezobrazno prema građanima i parlamentu.
Vi ste jedina prava ljevica u ovoj državi.
Samo nikad nemojte pristajati na napuštanje sjednice. To nije demokratski metod, to je bezobrazno prema građanima i parlamentu.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#21470 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A nije im 'smjestila' kad im je izmisljala radna mjestaKatarinaKosaca wrote:Eno kažu budžetlije da je sve to SDA smislila da njih vrijedne ostavi bez posla , a mi zlobni i zavidni da se uvalimo na njihova mjesta-LIBERO- wrote:![]()
EU integracije, i put ka njima, je jedina moguca opcija da se sustinske reforme sprovedu. Svi samosvjesni i dobronamjerni ljudi moraju biti za taj put. Druga opcija ne postoji, sem da ostanemo u ovom feudalnom sistemo, k'o sada.![]()
![]()
Suplja prica. Eto neka izadju na proteste, nek ne glasaju vise za njih, il' sta god vec. I onako nikada do sada se nisu bunili ni zbog cega. Sada su, valjda, svjesni da ovo nije 'Svicarska', nego Bosna. Realni sektor, narocito uposleni kod privatnika, 'puse' tri puta gore stvari, nego sto je u ovom zakonu, par decenija vec.
Ne kazem da nece i sada, vjerovatno hoce. Al cemo barem biti u pribliznoj PM.svi, pa mozda ovi uhljebljeni, il barem neki od njih, uvide realnu problematiku sistema u kojem smo. A hoce, jer serija slicnih, i puno bolnijih, zakona tek prestoji.
Put ka EU, postepeno, bolno, al'i ucinkovite + otreznjenje barem dijela ovih na budzetu...ko zna, mozda izadje na dobro, za par godina, recimo
- MuaDib
#21471 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ova nazovi reforma je samo zamazivanje očiju i EU i građanima BiH. Međutim u ovoj kakofoniji oko zakona o radu, to se izgubilo iz vida. Ono što je još gore jestu razmjere vjerovanja u spinove SDA i Fadila Novalića. Cilj ovog svega je samo jedan, a to je tranša MMF i još jedno kupovanje socijalnog mira, bez suštinskog rješavanja problema. Budžetlije koji su kao meta ovog zakona će i dalje zadržati privilegije, koje će ironično gledajući opet finansirati MMF. Dok će radnici u realnom sektoru trpiti pritisak poslodavaca kojima je otvoren put da konkurentnost postižu kroz umanjenja radničkog dohotka. Što predstavlja stvaranje novog balasta na leđima radnika, koji će pratiti dugoročan pad prihoda po osnovu doprinosa, što će se najviše osjetiti u socijalnim i penzionim fondovima. U prevodu to znači dalje siromašenje države i njeno čvrsto vezivanje za MMF, koji će pripremiti teren za preuzimanje profitabilnih resursa u Federaciji. Što će u konačnici dovesti do svođenja BIH na klasičnu sirovinsku bazu EU.KatarinaKosaca wrote:Zakon , kao i cijeli reformski paket uopće nije ni izum ni ideja SDA, nego EU u smislu pristupa. Da se ne rade reforme (a ovaj zakon je samo početak) prigovaralo bi se da neće u EU, da vole da kradu itd. Kad rade reforme, opet ne valja, kao da smo mi neka velika nezavisna zemlja puna resursa pa mi sami možemo prkostiti cijelom svijetu. Varaju se i budžetlije koji toliko kmeče, neće MMF vječno davati, odnosno davaće onoliko koliko nam ima uzeti, valjda ovo vode i šume , a i to je pri kraju. Utoliko je reforma neophodna, pomenuti zakon conditio sine qua non nastavka i NS je maximaln o izvukao ovim amandmanima. Dalje i više je iluzorno očekivati, jedino ako nam se želi dusbina Sjeverne Koreje, ali nemamo ni njene oružane potencijale..
- Maystor
#21472 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zašto niste predložili svoju verziju zakona, ili bar amandmane?
-
mg
#21473 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
MuaDib wrote:
Ova nazovi reforma je samo zamazivanje očiju i EU i građanima BiH. Međutim u ovoj kakofoniji oko zakona o radu, to se izgubilo iz vida. Ono što je još gore jestu razmjere vjerovanja u spinove SDA i Fadila Novalića. Cilj ovog svega je samo jedan, a to je tranša MMF i još jedno kupovanje socijalnog mira, bez suštinskog rješavanja problema. Budžetlije koji su kao meta ovog zakona će i dalje zadržati privilegije, koje će ironično gledajući opet finansirati MMF. Dok će radnici u realnom sektoru trpiti pritisak poslodavaca kojima je otvoren put da konkurentnost postižu kroz umanjenja radničkog dohotka. Što predstavlja stvaranje novog balasta na leđima radnika, koji će pratiti dugoročan pad prihoda po osnovu doprinosa, što će se najviše osjetiti u socijalnim i penzionim fondovima. U prevodu to znači dalje siromašenje države i njeno čvrsto vezivanje za MMF, koji će pripremiti teren za preuzimanje profitabilnih resursa u Federaciji. Što će u konačnici dovesti do svođenja BIH na klasičnu sirovinsku bazu EU.
To je sustina, od BiH ce ostat prazna ljustrura kad MMF zavrsi sa nama. Prodat ce oni sve sto bude moglo, i opet nam za kamata neće bit, a kamoli glavnice.
Želje za stvarnim promjenama i stvaranjem države u punom smislu te riječi nema. Stoga, ni sva ova kozmetika ništa ne znači. Kao što napisah, realni sektor će da gine i dalje, uhljebi malo da osjete neke stvari, ali suština ostaje ista. Države nema, nit će je kad biti. Prazno slovo na papiru.
- gospodja profiterka
#21474 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hajde, dosta više te demagogije! Zna se kako funkcionira ili bi trebao funkcionirati parlamentarni sistem, a ukoliko još poneko ne zna - pitajte Kojovića i Gratza, oni će vam objasniti. Stida i srama nemate. Da su svi samoproglašeni opozicionari i branitelji radničkih prava uradili ono što je uradila Naša stranka imali bismo danas najbolji zakon o radu u Evropi. Vi ste obična haustorska spadala i štetočine. Ubijte se zbog onoga što ste u zadnjih pet-šest godina uradili od opozicije u ovoj zemlji, bruko jedna. Onaj vam budalaš po tviteru bunca o "bošnjačkoj Syrizi", a vi mi ovdje naprđujete o borbi protiv nacionalista i eksploatatora. I to ko? Ljevičari koji skijati mogu samo u Austriji, o državnom trošku. Jedan ratni milioner, ispao iz vagine SDA, koji, provjereno, radnike godinama drži na ugovoru o djelu, ne uplaćuje doprinose, ljudi nemaju ni zdravstveno ni penziono niti pravo na godišnji odmor, a primanja su im mizerna, najblaže rečeno. Kad slome nogu, skupljaju po komšiluku za doktora. I ONO prdi o radničkim pravima. Bagro!
I još nešto da vam kažem: ovdje Majdan nećete praviti, budite sigurni!! Mojoj familiji nećete staviti nož pod grlo zbog svojih fotelja, pa kud puklo da puklo. Meni je, kao građanki benignih namjera u svijetu vukova, najvažnija pravna sigurnost koja proističe iz poštivanja propisanih procedura. U zemlji koja se klati na ivici ponora i raspada, onaj ko mi pokuša od Sarajeva praviti Kijev bit će moj smrtni i zakleti neprijatelj, pa da nas je jedna majka rodila. Iš!
I još nešto da vam kažem: ovdje Majdan nećete praviti, budite sigurni!! Mojoj familiji nećete staviti nož pod grlo zbog svojih fotelja, pa kud puklo da puklo. Meni je, kao građanki benignih namjera u svijetu vukova, najvažnija pravna sigurnost koja proističe iz poštivanja propisanih procedura. U zemlji koja se klati na ivici ponora i raspada, onaj ko mi pokuša od Sarajeva praviti Kijev bit će moj smrtni i zakleti neprijatelj, pa da nas je jedna majka rodila. Iš!
- don vito
#21475 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve cestitke Nasoj stranci za doprinos donosenju novog Zakona o radu. Opravdali su povjerenje onih koji su dali glasove NS.
P.S. Samo ignorisati narandzaste ublehase.
P.S. Samo ignorisati narandzaste ublehase.