iPhone - All about
Moderator: Benq
-
PeppermintSA
#21451 Re: iPhone - All about
evo, nakon 2-3 hefte korištenja iPhonea mogu dati recenziju.
Ovo je prvi put da sam prešao na iOS, do sad sam uvijek bio na Androidu i mogu reći da sam u roku dan i po se totalno udomaćio i prešaltao. Ne kapiram kad neko kaže da mu je komplikovano ili iritantno. Prejednostavno je, nevjerovatno fluidno, sve ide k'o mlijeko, ne štopa, ne iskaču ti nekakva upozorenja, reklame, ponude. Ima mali milion sitnih detalja koji tako lijepo izgledaju i pojednostavljuju sve (ono što na androidu zahtjeva tri poteza, na iOSu zahtjeva 1), dok ogromna većina aplikacija su vizuelno totalno iste kao na Androidu tako da stvarno ne kapiram kad neko kaže da mu to nije to, odnosno da se ne može naviknuti.
Nije toliko caka u tome da iOS donosi nešto wow, koliko je caka u tome da prestaneš razmišljati o mobitelu kao o mini kompjuteru kojeg moraš održavati, čistiti, updejtovati, personalizovati itd. Sve ide tečno, pojednostavljeno je, prestaneš razmišljati o bench marks, mijenjaju fontova, ring toneova, backgrounda, widgetsa, pički materina. Prestaneš razmišljati o rezolucijama, mega pixelima, procesorima. Došao je kakav je došao, pojma nemam koje su mu hardware karakteristike, sve funkcioniše ekstra, ništa ne pitaš, ništa ne čačkaš i to je to.
Baterija je fenomenalna - po dva dana je ne punim. Kamera maestralna - kako prednja, tako i zadnja. Ne bi ga mijenjao za tri androida, ne zato što su androidi loši, nego zato što je iOS neko drugo iskustvo. Negdje u glavi znaš da je sve kako treba da bude. Kao da je svaki mobitel pravljen upravo za tebe.
Prestao sam koristiti google, skroz sam prešao na safari. iMessage je odličan, Face Time je odličan, aplikacije koje inače puno koristim poput Instagrama, Facebooka, Tindera isl su brže i tečnije, koraci su pojednostavljeni - izaći iz aplikacije, vratiti se stranicu unazad, stranicu unaprijed itd. Baterija se jako brzo puni, zvučnici su odlični.
Jedino što mi se ne sviđa je što ne mogu mobitel ubosti u računar i s dva klika prebaciti fotke. Moram se jebati sa iTunes, ali mi opet i to nekako ulijeva sigurnost. Opet kažem, kao da nije mini kompjuter, nego neki virtualni sistem koji veze nema sa računarima. To je neki dojam.
Ovo je prvi put da sam prešao na iOS, do sad sam uvijek bio na Androidu i mogu reći da sam u roku dan i po se totalno udomaćio i prešaltao. Ne kapiram kad neko kaže da mu je komplikovano ili iritantno. Prejednostavno je, nevjerovatno fluidno, sve ide k'o mlijeko, ne štopa, ne iskaču ti nekakva upozorenja, reklame, ponude. Ima mali milion sitnih detalja koji tako lijepo izgledaju i pojednostavljuju sve (ono što na androidu zahtjeva tri poteza, na iOSu zahtjeva 1), dok ogromna većina aplikacija su vizuelno totalno iste kao na Androidu tako da stvarno ne kapiram kad neko kaže da mu to nije to, odnosno da se ne može naviknuti.
Nije toliko caka u tome da iOS donosi nešto wow, koliko je caka u tome da prestaneš razmišljati o mobitelu kao o mini kompjuteru kojeg moraš održavati, čistiti, updejtovati, personalizovati itd. Sve ide tečno, pojednostavljeno je, prestaneš razmišljati o bench marks, mijenjaju fontova, ring toneova, backgrounda, widgetsa, pički materina. Prestaneš razmišljati o rezolucijama, mega pixelima, procesorima. Došao je kakav je došao, pojma nemam koje su mu hardware karakteristike, sve funkcioniše ekstra, ništa ne pitaš, ništa ne čačkaš i to je to.
Baterija je fenomenalna - po dva dana je ne punim. Kamera maestralna - kako prednja, tako i zadnja. Ne bi ga mijenjao za tri androida, ne zato što su androidi loši, nego zato što je iOS neko drugo iskustvo. Negdje u glavi znaš da je sve kako treba da bude. Kao da je svaki mobitel pravljen upravo za tebe.
Prestao sam koristiti google, skroz sam prešao na safari. iMessage je odličan, Face Time je odličan, aplikacije koje inače puno koristim poput Instagrama, Facebooka, Tindera isl su brže i tečnije, koraci su pojednostavljeni - izaći iz aplikacije, vratiti se stranicu unazad, stranicu unaprijed itd. Baterija se jako brzo puni, zvučnici su odlični.
Jedino što mi se ne sviđa je što ne mogu mobitel ubosti u računar i s dva klika prebaciti fotke. Moram se jebati sa iTunes, ali mi opet i to nekako ulijeva sigurnost. Opet kažem, kao da nije mini kompjuter, nego neki virtualni sistem koji veze nema sa računarima. To je neki dojam.
-
exampLe.
#21452 Re: iPhone - All about
Sve je covjek rekao. 
- diablobih
#21453 Re: iPhone - All about
Steta sto pola nije istina, cuj baterija se puni brzo, baterija fenomenalna, kao vrhunski je sto ne mozes promijeniti ringtone, widgete itd. Haman sve sto je rekao je smijesno.
@example, stvarno bi se vratio na LCD ekran?
-
exampLe.
#21454 Re: iPhone - All about
Da. To bi zrtvovao za fluidnost iOS-a, jer evo koristim Mate 10 Pro mjesec i po i svako malo se desavaju "fps dropovi" (kao kad igras igricu npr. pa ti padne fps svako malo).diablobih wrote:Steta sto pola nije istina, cuj baterija se puni brzo, baterija fenomenalna, kao vrhunski je sto ne mozes promijeniti ringtone, widgete itd. Haman sve sto je rekao je smijesno.
Ko nije koristio iOS to ne moze primjetiti, ali ja nazalost mogu jer sam prije mjesec dana imao Iphone 8.
-
PeppermintSA
#21455 Re: iPhone - All about
Baterija je odlična, za moje poimanje se brzo puni + sam uzeo fast charger.diablobih wrote:Steta sto pola nije istina, cuj baterija se puni brzo, baterija fenomenalna, kao vrhunski je sto ne mozes promijeniti ringtone, widgete itd. Haman sve sto je rekao je smijesno.
Opet, to je moj dojam. Ne možeš empirijski ili statistički dokazati neke stvari. Ovdje je čisto riječ o osjećaju, dojmu. Neko se voli peglati sa benchmarks, procesorima, petim desetima, a neko upija iskustvo. I ja sam isti bio.
- xoklix
#21456 Re: iPhone - All about
Ja sam 8 Plus prodao jučer i doplatio za p20 Pro.
Prvi dojam je da sam se fino zajebao
iOS je iOS nek priča ko šta hoće.
Razlika izmedju Androida i iOS je nešto poput razlike PD i CommonRail motora.
Od 0 do 100 ubrzavaju isto,ali CR to radi ravnomjerno i ugladjenije.
Eh, na p20 pro mogu instalirati šta mi je volja što ne mogu na iOS osim ako ne platim,a tamo se svaki klinac plaća.
Prvi dojam je da sam se fino zajebao
Eh, na p20 pro mogu instalirati šta mi je volja što ne mogu na iOS osim ako ne platim,a tamo se svaki klinac plaća.
- Ady88
#21457 Re: iPhone - All about
Gdje ces bolan sa iPhone prelaziti na android
zahebes se ako cak i pomislis na to
prodaj taj p20 pa dodaj malo i uzmi sebi iphone X da vidis sta je telefon 
Hebes krekovane aplikacije, napunis 50-100dolara i kupis sta zelis, podrzis kreatore a i znas da nece biti nikakvih virusa i jebada reklama itd.
Problem je kad se uzme telefon od 2000KM a nema 2KM za aplikaciju
Hebes krekovane aplikacije, napunis 50-100dolara i kupis sta zelis, podrzis kreatore a i znas da nece biti nikakvih virusa i jebada reklama itd.
-
exampLe.
#21458 Re: iPhone - All about
I ja dao Iphone 8 za Mate 10 Pro, samo se nisam bas toliko zayebao jer nisam doplacivao, a dobio sam dosta veci (i iskreno bolji) display, ali kad se sve sabere opet se vracam na iOS.xoklix wrote:Ja sam 8 Plus prodao jučer i doplatio za p20 Pro.
Prvi dojam je da sam se fino zajebao![]()
- diablobih
#21459 Re: iPhone - All about
Jbg, Huawei ima taj heavy skin na sebi, da si uzeo nesto blizu stock androida kao Nokia (samo oni sa android one programom), OnePlus, Pixel ili sta ja znam pa ti ne bi bilo "fps dropova". Opet cudno da bi se vratio na LCD, da barem kontas desetku, pa bih i razumio.exampLe. wrote:Da. To bi zrtvovao za fluidnost iOS-a, jer evo koristim Mate 10 Pro mjesec i po i svako malo se desavaju "fps dropovi" (kao kad igras igricu npr. pa ti padne fps svako malo).diablobih wrote:Steta sto pola nije istina, cuj baterija se puni brzo, baterija fenomenalna, kao vrhunski je sto ne mozes promijeniti ringtone, widgete itd. Haman sve sto je rekao je smijesno.
Ko nije koristio iOS to ne moze primjetiti, ali ja nazalost mogu jer sam prije mjesec dana imao Iphone 8.
- diablobih
#21460 Re: iPhone - All about
Pa naravno kad nisi imao poimanje sa drugim tj. u rangu mobitelima. Da vidis osjecaj kad se napuni 70 % za 30 minuta.PeppermintSA wrote:Baterija je odlična, za moje poimanje se brzo puni + sam uzeo fast charger.diablobih wrote:Steta sto pola nije istina, cuj baterija se puni brzo, baterija fenomenalna, kao vrhunski je sto ne mozes promijeniti ringtone, widgete itd. Haman sve sto je rekao je smijesno.
Opet, to je moj dojam. Ne možeš empirijski ili statistički dokazati neke stvari. Ovdje je čisto riječ o osjećaju, dojmu. Neko se voli peglati sa benchmarks, procesorima, petim desetima, a neko upija iskustvo. I ja sam isti bio.
- xoklix
#21461 Re: iPhone - All about
Može li na iPhone X mirror/revert prednje kamere?Ady88 wrote:Gdje ces bolan sa iPhone prelaziti na androidzahebes se ako cak i pomislis na to
prodaj taj p20 pa dodaj malo i uzmi sebi iphone X da vidis sta je telefon
Na 8 Plus nije moglo pa sam kupio mirror app,ali opet to nije to.
Neću X kupovati jer će brzo novi modeli izaći pa ću sačekati.
-
Saka
#21462 Re: iPhone - All about
Ma nije stvar u Androidu već u implementaciji Androida. Nije svaki Android isto iskustvo, pogotovo kineski. Kinez ga napuca da sve na papiru izgleda top ali kad kupiš dobiješ lag i nepostojeću podršku. Ako hoćeš Android kako treba zna se šta se uzima: Pixel ili Galaxy, eventualno OnePlus, ako baš mora kinez.
- xoklix
#21463 Re: iPhone - All about
Samsung nije ništa fluidniji od Huaweija.
Imao sam i prije Huawei zato sam ga opet uzeo.
Samo što su jebalii softver zadnjim updateom pravo.
Sad nekad bi trebao taj neki update. Krajem ovog mjeseca su rekli.
Zaboravio reći da je na p20 pro mnogo bolji displej nego na 8 Plus.
Ne bih više uzimao IPS ekrane, OLED klasu iznad.
Imao sam i prije Huawei zato sam ga opet uzeo.
Samo što su jebalii softver zadnjim updateom pravo.
Sad nekad bi trebao taj neki update. Krajem ovog mjeseca su rekli.
Zaboravio reći da je na p20 pro mnogo bolji displej nego na 8 Plus.
Ne bih više uzimao IPS ekrane, OLED klasu iznad.
-
exampLe.
#21464 Re: iPhone - All about
Samsung Galaxy, odnosno Samsung Experience nije nista fluidniji od EMUI-a na Huaweiu.Saka wrote:Ma nije stvar u Androidu već u implementaciji Androida. Nije svaki Android isto iskustvo, pogotovo kineski. Kinez ga napuca da sve na papiru izgleda top ali kad kupiš dobiješ lag i nepostojeću podršku. Ako hoćeš Android kako treba zna se šta se uzima: Pixel ili Galaxy, eventualno OnePlus, ako baš mora kinez.
-
ado_sar
#21465 Re: iPhone - All about
Nemas ti meni sta objasniti. Android odnosno njegove aplikacije se vrte na javi i takav OS nikada nece valjati. To sto on ima dobre korijene, odnosno neku vrstu linux kernela ga na moze spasiti od sranja koje je donijela java.strong69 wrote:
Dobro, nisam rekao da se vrti na Linuxovom kernelu. Izjavu sam uopstio. U pravu si mada mislim da si razumio sta sam napisao. Htio sam pojednostaviti ne ulazeci u pojedinosti jer sam prije svega htio odgovoriti forumasu koji je napisao da se Android "vrti" na Javi.
-
kindlas
#21466 Re: iPhone - All about
To se kaze 'kad covjek sazrije', nije vise tinejdzer pa mu ne mora Metallica ili Linkin Park svirati kad zvoni mobitel i ne moraju display da bljesti i sljasti od 100 widgetadiablobih wrote:Steta sto pola nije istina, cuj baterija se puni brzo, baterija fenomenalna, kao vrhunski je sto ne mozes promijeniti ringtone, widgete itd. Haman sve sto je rekao je smijesno.
-
Saka
#21467 Re: iPhone - All about
Niđe veze.ado_sar wrote:Nemas ti meni sta objasniti. Android odnosno njegove aplikacije se vrte na javi i takav OS nikada nece valjati. To sto on ima dobre korijene, odnosno neku vrstu linux kernela ga na moze spasiti od sranja koje je donijela java.strong69 wrote:
Dobro, nisam rekao da se vrti na Linuxovom kernelu. Izjavu sam uopstio. U pravu si mada mislim da si razumio sta sam napisao. Htio sam pojednostaviti ne ulazeci u pojedinosti jer sam prije svega htio odgovoriti forumasu koji je napisao da se Android "vrti" na Javi.
Java je samo programski jezik koji se koristi, kod se kompajlira i nativno izvršava u Android runtime. Ti si pomiješao Java Virtual Machine zbog kojeg su programi u Javi spori na PC-ju. Android ne koristi VM i Java sigurno nije razlog što Android štuca i treba više resursa. Postoje drugi tradicionalni razlozi, između ostalog što je Android od početka dizajniran kao full-multitasking sistem za razliku od iOS-a, ali te razlike se postepeno smanjuju.
-
ado_sar
#21468 Re: iPhone - All about
Haha, pa upravo suprotno, android koristi VM, koji se do verzije 4.4 zvao Dalvik. Sada ga zovu drukcije, ali je to isto sranje. Pa imate wikipediju, procitajte malo.Saka wrote: Niđe veze.
Java je samo programski jezik koji se koristi, kod se kompajlira i nativno izvršava u Android runtime. Ti si pomiješao Java Virtual Machine zbog kojeg su programi u Javi spori na PC-ju. Android ne koristi VM i Java sigurno nije razlog što Android štuca i treba više resursa. Postoje drugi tradicionalni razlozi, između ostalog što je Android od početka dizajniran kao full-multitasking sistem za razliku od iOS-a, ali te razlike se postepeno smanjuju.
-
Saka
#21469 Re: iPhone - All about
Džaba tebi Wikipedija kad ne kontaš. Dalvik (a sad Android Runtime) tehnički nije virtuelna mašina jer prekompajlira i builda Java kod u mašinski bytecode prilikom instalacije. Dakle sve aplikacije u runtime idu u mašinskom jeziku. U svakom slučaju sigurno Java nije razlog sporosti Androida kako si ti tvrdio, to veze s vezom nema.ado_sar wrote:Haha, pa upravo suprotno, android koristi VM, koji se do verzije 4.4 zvao Dalvik. Sada ga zovu drukcije, ali je to isto sranje. Pa imate wikipediju, procitajte malo.Saka wrote: Niđe veze.
-
ado_sar
#21470 Re: iPhone - All about
nije tehnicki, ali u stvari jeste: Dalvik is a discontinued[1] process virtual machine (VM) in Google's Android operating system. Prva recenica sa wikipedije.Saka wrote: Džaba tebi Wikipedija kad ne kontaš. Dalvik (a sad Android Runtime) tehnički nije virtuelna mašina jer prekompajlira i builda Java kod u mašinski bytecode prilikom instalacije. Dakle sve aplikacije u runtime idu u mašinskom jeziku. U svakom slučaju sigurno Java nije razlog sporosti Androida kako si ti tvrdio, to veze s vezom nema.
-
Saka
#21471 Re: iPhone - All about
Ma nema veze kako se zvala, skroz drugačije radi. Eto sad se ni ne zove više VM, sad se zove Android Runtime, kad si se svezao za ime. I nije Virtual Machine ni po imenu ni po načinu rada.
-
ado_sar
#21472 Re: iPhone - All about
znaci prije se zvala Virtual Machine, ali nije bila Virtual Machine. Sada se zove Android Runtim i sada je jos manje Virtual Machine nego prije. OK.Saka wrote:Ma nema veze kako se zvala, skroz drugačije radi. Eto sad se ni ne zove više VM, sad se zove Android Runtime, kad si se svezao za ime. I nije Virtual Machine ni po imenu ni po načinu rada.
-
Saka
#21473 Re: iPhone - All about
U biti se s tobom slažem da je iOS u praksi fluidniji i brži OS od Androida, samo se ne slažem da je Java glavni uzrok tome. Zato što Android ne interpretira Java code već ga pre-kompajlira u mašinski code prije pokretanja. Pri pokretanju ne bi trebalo da bude razlike između code-a za iOS i Android jer oba idu u mašinskom kodu za odgovarajući procesor. E sad da li ima razlika u procesu kompajliranja pa je iOS aplikacija bolje optimirana za svoj procesor, vjerovatno da ima. Ali mislim da je glavni razlog štucanja Androida arhitektura OS-a i ne tolika prisnost hardvera i softvera kao kod Apple-a. Ali u zadnje vrijeme Android je poprilično napredovao u tom smislu pa se nadam da će iOS sa verzijom 12 napraviti malo veći skok u pogledu optimizacije jer 11-ka me nije posebno impresionirala, pogotovo ne RAM management.ado_sar wrote:znaci prije se zvala Virtual Machine, ali nije bila Virtual Machine. Sada se zove Android Runtim i sada je jos manje Virtual Machine nego prije. OK.Saka wrote:Ma nema veze kako se zvala, skroz drugačije radi. Eto sad se ni ne zove više VM, sad se zove Android Runtime, kad si se svezao za ime. I nije Virtual Machine ni po imenu ni po načinu rada.
-
exampLe.
#21474 Re: iPhone - All about
Napredovali jesu, svaki novi Android, odnosno verzija istog je po tom pitanju sve bolja i bolja, ali opet to nije to, pogotovo sad kad je Apple odlucio da poboljsa jos vise brzinu i fluidnost na iOS 12.
iOS 11 je dosada jedan od najnestabilnijih iOS verzija, a i dalje "sisaju" Android.
iOS 11 je dosada jedan od najnestabilnijih iOS verzija, a i dalje "sisaju" Android.
- Dr Kova
#21475 Re: iPhone - All about
Bezveze trolate, razlike između flagshipova androida i iPhonea su milisekundama, negdje iPhone brži, negdje nije. Bukvalno milisekunde, tako da je ta priča smiješna. Bajke za malu djecu