Da li jos uvijek u ZOBS-u postoji onaj clan za nepostivanje saobracajnog znaka, te kazna na osnovu toga?selma 83 wrote:član 43? šta ima?ako si ti to tu našao ,kopiraj i postavi ovdje. član 43 i svi ostali nemaju to za prolazak kroz stop.NEMA a pogotovo kaznene odredbe. ja sam čitao eto vi ako nađete postirajte. ne izbacuje ni google baš ništa slično ni u Srbiji, ni Hrvatskoj.IZgalamiti SE može svako, ali dokažite članom zobsa...najozbiljnije. :?:ima zobs evo svima pristupan na internetu...
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- xamp
#21426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- kokuz_sa
#21427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mene prosle godine u Kaknju pisao policajac.selma 83 wrote:ljudi, ne postoji kazna za nestajanje na Stop, nek neko pokaže suprotno. za crveno svjetlo imamo novčanu kaznu, sličan je smisao, ali nema sankcije osim ako se skrivi prekršaj/sudar itd, tad je druga priča. u Skandinaviji ima, USA, za Njemačku moguće da policija kažnjava...itd., itdJavierBosnia wrote:Onda na tom mjestu svaki dan cinim prekrsaj, ne samo ja nego i 99% ostalih ucesnika u saobracaju sem autoskola.
Ali mislim da treba razlikovati razinu prekrsaja, kao u fudbalu, nesto je za zuti, nesto za crveni karton.
Mislim i kazne su prema tezini prekrsaja odredjene, tako da nije isto ako prodjes kroz crveno i ako gazis liniju.
Naravno, nema opravdanja za prekrsaj i ne treba ga biti, ali sam misljenja da se saobracajni propisi ne mogu 100% postovati i treba ih nastojati postovati, a ako ce se vec neki krsiti, onda nek to bude tako da ne ugrozava nikoga.
Na prekrsajnom nalogu lijepo pisalo
Vozac se nije zadrzao 5 sekundi ispred znaka Stop..
Ne znam na koji clan se pozvao, ne sjecam se..uglavnom kazna 50KM..
Sitiacija ovakva..
Ima znak stop i trebam desno..
Dosao, dao zmigavac, zastao 1 sekundu, vidio da nema nikog lijevo..
Smotao desno.. i onda me lizalo smotalo opet desno..
Razgovor tekao ovako nekako
Znas sta si uradio?
Nisam nista, sve po ps. Zmigavac, vezan, svjetla..
A stop?
Pa stao sam.
Koliko
Sekund dva da vidin imal koga..
Hajd u auto..
U autu izvuce onu policijsku bibliju, pise lijepo
Vozac je duzan na znaku stop da se zaustavi 5sekundi..
Ne bi me on zaustavio da auto nije bilo od firme garant..
- Travnički Noćni Šetač
#21428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izgalamiti ??? ... Ko? Kada ?...selma 83 wrote:član 43? šta ima?ako si ti to tu našao ,kopiraj i postavi ovdje. član 43 i svi ostali nemaju to za prolazak kroz stop.NEMA a pogotovo kaznene odredbe. ja sam čitao eto vi ako nađete postirajte. ne izbacuje ni google baš ništa slično ni u Srbiji, ni Hrvatskoj.IZgalamiti SE može svako, ali dokažite članom zobsa...najozbiljnije. :?:ima zobs evo svima pristupan na internetu...
...
Ne razumijem... teško pročitati član već ga moramo kopirati ovdje ?
...
Kažeš: ":ima zobs evo svima pristupan na internetu" ... pa u čemu je konkretan problem ?
-
selma 83
#21429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
problem je što ja nisam našao. član 43 je vezan za škripu guma i buci prilikom pokretanja vozila i nešto vezano za polukrug. eto ako je to tako kako iznad 2 posta čovjek navodi haj eto IMA i ok. ali u zobsu bar ovo na internetu ja nisam našao. jasno da bi trebalo da bude jer autoškole se zaustavljajuTravnički Noćni Šetač wrote:Izgalamiti ??? ... Ko? Kada ?...selma 83 wrote:član 43? šta ima?ako si ti to tu našao ,kopiraj i postavi ovdje. član 43 i svi ostali nemaju to za prolazak kroz stop.NEMA a pogotovo kaznene odredbe. ja sam čitao eto vi ako nađete postirajte. ne izbacuje ni google baš ništa slično ni u Srbiji, ni Hrvatskoj.IZgalamiti SE može svako, ali dokažite članom zobsa...najozbiljnije. :?:ima zobs evo svima pristupan na internetu...
...
Ne razumijem... teško pročitati član već ga moramo kopirati ovdje ?
...
Kažeš: ":ima zobs evo svima pristupan na internetu" ... pa u čemu je konkretan problem ?
-
BadBoy
#21430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dobit ćeš kaznu za nepoštivanje saobraćajnog znaka.
- Travnički Noćni Šetač
#21431 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hajde onda da nadjemo :selma 83 wrote: problem je što ja nisam našao.
Član 43
Stav (1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti,
preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim
znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred
svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.
Član 236
(1) Novčanom kaznom od 50,00 KM do 250,00 KM kazniće se za prekršaj:
7) vozač koji brzinu kretanja svog vozila ne prilagodi osobinama i stanju puta i drugim
saobraćajnim uslovima tako da vozilo ne može blagovremeno da zaustavi pred preprekom
koju pod datim uslovima može da predvidi (član 43. stav (1)[/b]);
...
čini mi se da je ovo primjenljivo... moguće je i da postoji još nešto vjerujem da će neko još postaviti ako zna ili pronadje...
Last edited by Travnički Noćni Šetač on 30/04/2019 14:35, edited 1 time in total.
-
shandrprcSA
#21432 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
cl.130 st.4 kaznjivo cl.238 st.1 tc.36selma 83 wrote:problem je što ja nisam našao. član 43 je vezan za škripu guma i buci prilikom pokretanja vozila i nešto vezano za polukrug. eto ako je to tako kako iznad 2 posta čovjek navodi haj eto IMA i ok. ali u zobsu bar ovo na internetu ja nisam našao. jasno da bi trebalo da bude jer autoškole se zaustavljajuupravo 5 sekundi. ali da ima kazna to evo prvi put čujem i još kažnjen da je neko, ...
- Travnički Noćni Šetač
#21433 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
eto ga ... još preciznije...shandrprcSA wrote:cl.130 st.4 kaznjivo cl.238 st.1 tc.36selma 83 wrote:problem je što ja nisam našao. član 43 je vezan za škripu guma i buci prilikom pokretanja vozila i nešto vezano za polukrug. eto ako je to tako kako iznad 2 posta čovjek navodi haj eto IMA i ok. ali u zobsu bar ovo na internetu ja nisam našao. jasno da bi trebalo da bude jer autoškole se zaustavljajuupravo 5 sekundi. ali da ima kazna to evo prvi put čujem i još kažnjen da je neko, ...
-
selma 83
#21434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ok hvala . ;-)pročitaću.Travnički Noćni Šetač wrote:eto ga ... još preciznije...shandrprcSA wrote:cl.130 st.4 kaznjivo cl.238 st.1 tc.36selma 83 wrote:problem je što ja nisam našao. član 43 je vezan za škripu guma i buci prilikom pokretanja vozila i nešto vezano za polukrug. eto ako je to tako kako iznad 2 posta čovjek navodi haj eto IMA i ok. ali u zobsu bar ovo na internetu ja nisam našao. jasno da bi trebalo da bude jer autoškole se zaustavljajuupravo 5 sekundi. ali da ima kazna to evo prvi put čujem i još kažnjen da je neko, ...
- JavierBosnia
#21435 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ouu 5 sekundi na stopu
Drugovi milicajci i forumski postivaoci saobracajnih zakona, oprostite
-
Throttle
#21436 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato kupiš Porše, ima štopericu gore na tabli 
-
shandrprcSA
#21437 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
citaj, trebat ce ti kao i veciniselma 83 wrote: ok hvala . ;-)pročitaću.
- Logovan
#21438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesavje ... /190430085
Šta on meni ima stavljati zabrane, prolazit ću gdje hoću....
Koja je STOKA naš narod. STOKA!
-
selma 83
#21439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
fakat, može biti da je gosp. policajac, ovo u Kaknju da mu se desilo. da je pisao.JavierBosnia wrote:Ouu 5 sekundi na stopu
-
selma 83
#21440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Hajde onda da nadjemo :
Član 43
Stav (1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti,
preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim
znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred
Član 236
7) vozač koji brzinu kretanja svog vozila ne prilagodi osobinama i stanju puta i drugim
saobraćajnim uslovima tako da vozilo ne može blagovremeno da zaustavi pred preprekom
...
čini mi se da je ovo primjenljivo... moguće je i da postoji još nešto vjerujem da će neko još postaviti ako zna ili pronadje...[/quote]ok ok
Član 43
Član 236
...
čini mi se da je ovo primjenljivo... moguće je i da postoji još nešto vjerujem da će neko još postaviti ako zna ili pronadje...[/quote]ok ok
-
selma 83
#21441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Logovan wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/nesavje ... /190430085
- Laplace
#21442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U pravu je selma83. Nema kazne za nestajanje na Stop. Što je i logično - kako te mogu kazniti ako si nestao? Nema te pa nemaju koga da kazne.Travnički Noćni Šetač wrote:Član 43, kazna propisana članom 236 od 50 do 250 KM ...jedan ili 2 kaznena boda ... a može i vozačka do dva mjeseca...selma 83 wrote:ljudi, ne postoji kazna za nestajanje na Stop, nek neko pokaže suprotno. za crveno svjetlo imamo novčanu kaznu, sličan je smisao, ali nema sankcije osim ako se skrivi prekršaj/sudar itd, tad je druga priča. u Skandinaviji ima, USA, za Njemačku moguće da policija kažnjava...itd., itd
...
Stvarno ljudi dajte malo normalnog razgovora prestanite lupati napamet...
- amar1994
#21443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
joj autoskola i govana,za nezaustavljanje na znak stop ili pruzanje puta sa pravom prvenstva automatski padas na ispitu tj. 100 bodova,ja cu i dalje da jebem mater svakom ko ne postuje ta 2 znaka,jer misli da je u pravu i u vecini slucajeva nastavlja pravolinijsku kretnju
eto znak STOP! je onako tu reda radi kao i svi ostali,sad me i ne cudi kad papci ne citaju dopunske table,jer ocigledno ne poznaju ili ne zele da postuju i ove glavne..
- Travnički Noćni Šetač
#21444 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ima logike...Laplace wrote:
U pravu je selma83. Nema kazne za nestajanje na Stop. Što je i logično - kako te mogu kazniti ako si nestao? Nema te pa nemaju koga da kazne.
- Laplace
#21445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam par puta pred policijom prolazio kroz crveno. Nisu me zaustavljali, samo su mahali da požurim pa da mogu propustiti iz drugih pravaca.un1ted wrote:selma 83 wrote:ljudi, ne postoji kazna za nestajanje na Stop![]()
koliki broj ubica u saobracaju, prosto nevjerovatno. Ovaj ne poznaje signalizaciju, onaj ne priznaje.
Kao i onome sto sjece krivinu i prelazi punu, pitanje i za ovog sto se ne zaustavlja na STOP, koja je razlika izmedju tebe koji u nekim pripizdicima po vlastitom nahodjenju mislis da nema smisla stati na stop i onoga koji ne vidi smisao crvenog u centru grada i isti ne postuje?
Koja je razlika?
Ne vidjeh smisljen odgovor, a pitanje odlicno
{Zezam se, znam da je policajac koji reguliše saobraćaj iznad svjetlosne signalizacije.}
- Laplace
#21446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ubuduće vozim sa štopericom na gotovs.kokuz_sa wrote:Mene prosle godine u Kaknju pisao policajac.selma 83 wrote:ljudi, ne postoji kazna za nestajanje na Stop, nek neko pokaže suprotno. za crveno svjetlo imamo novčanu kaznu, sličan je smisao, ali nema sankcije osim ako se skrivi prekršaj/sudar itd, tad je druga priča. u Skandinaviji ima, USA, za Njemačku moguće da policija kažnjava...itd., itdJavierBosnia wrote:Onda na tom mjestu svaki dan cinim prekrsaj, ne samo ja nego i 99% ostalih ucesnika u saobracaju sem autoskola.
Ali mislim da treba razlikovati razinu prekrsaja, kao u fudbalu, nesto je za zuti, nesto za crveni karton.
Mislim i kazne su prema tezini prekrsaja odredjene, tako da nije isto ako prodjes kroz crveno i ako gazis liniju.
Naravno, nema opravdanja za prekrsaj i ne treba ga biti, ali sam misljenja da se saobracajni propisi ne mogu 100% postovati i treba ih nastojati postovati, a ako ce se vec neki krsiti, onda nek to bude tako da ne ugrozava nikoga.
Na prekrsajnom nalogu lijepo pisalo
Vozac se nije zadrzao 5 sekundi ispred znaka Stop..
Ne znam na koji clan se pozvao, ne sjecam se..uglavnom kazna 50KM..
Sitiacija ovakva..
Ima znak stop i trebam desno..
Dosao, dao zmigavac, zastao 1 sekundu, vidio da nema nikog lijevo..
Smotao desno.. i onda me lizalo smotalo opet desno..
Razgovor tekao ovako nekako
Znas sta si uradio?
Nisam nista, sve po ps. Zmigavac, vezan, svjetla..
A stop?
Pa stao sam.
Koliko
Sekund dva da vidin imal koga..
Hajd u auto..
U autu izvuce onu policijsku bibliju, pise lijepo
Vozac je duzan na znaku stop da se zaustavi 5sekundi..
Ne bi me on zaustavio da auto nije bilo od firme garant..
- Laplace
#21447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Travnički Noćni Šetač wrote:Hajde onda da nadjemo :selma 83 wrote: problem je što ja nisam našao.
Član 43
Član 236
...
čini mi se da je ovo primjenljivo... moguće je i da postoji još nešto vjerujem da će neko još postaviti ako zna ili pronadje...
Ne razumiješ. Znak Stop se zove znak obaveznog zaustavljanja zato što je kod njega zaustavljanje neobavezno. Logično.
- Laplace
#21448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Izvini, ali gore nije naveden termin "nezaustavljanje" nego "nestajanje".amar1994 wrote:![]()
![]()
joj autoskola i govana,za nezaustavljanje na znak stop ili pruzanje puta sa pravom prvenstva automatski padas na ispitu tj. 100 bodova,ja cu i dalje da jebem mater svakom ko ne postuje ta 2 znaka,jer misli da je u pravu i u vecini slucajeva nastavlja pravolinijsku kretnju
eto znak STOP! je onako tu reda radi kao i svi ostali,sad me i ne cudi kad papci ne citaju dopunske table,jer ocigledno ne poznaju ili ne zele da postuju i ove glavne..
- Laplace
#21449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da, ali kojim gumama je nekad nagaziš? Lijevim ili desnim? Nije svejedno.JavierBosnia wrote:E jbg, kazem ti, ne sjecem pune vec je nekad nagazim, jer sam blize lijevoj strani svoje trake i vracam se u normalu. I to pod uslovom da nikog bas oko mene nema ni naprijed ni nazad. Inace se striktno svoje trake i gabarita drzim.
Ne jebi me
- Laplace
#21450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A razlog je? Pogrešna procjena brzine ulaska u krivinu?славянин wrote:Ja govorim o “sjecenju” krivina sa razlogom- znaci vozis brzo i ganjas manje “uglove napada” na krivinu i smanjujes mogucnost proklizavanja - ovaj ispred tebe je samo moron koji je mozda noc prije gledao fast and furiousTravnički Noćni Šetač wrote:Ne mora biti... na snimku je vidljivo da pratim mercedesa istom brzinom, čak me negdje i usporava ali ne sječem krivine... ovdje nije došlo do potrebe spašavanja radi prebrzog ulaska u krivinu, i ovdje uopšte i nije riječ o jednoj krivini već o svakoj krivini na cijeloj dionici dok ga nisam pretekao , te je ovo što radi vozač mercedesa jednostavno bahata navika ...славянин wrote:Ako vec sjeces krivine onda bi trebalo da vec vozis toliko brzo da te niko ne planira preticati.
Moj instruktor mi je tokom obuke više puta napomenuo da je "sječenje krivina" znak da vozač nije dobro procijenio brzinu ulaska u krivinu. slučajno ili namjerno, dalo bi se diskutovati.