Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Maystor
#21426 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Gostovao premijer Dilfa na dnevniku BHT. Hvali amandmane Nase stranke i onako u zanosu priznaje voditeljici "znate, ja nisam ni znao da postoji ta stranka"
-
ušće
#21427 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pročitah nešto što je Denis napisao na svom FB profilu o SDP i DF svaka čast , ali bih više volio kad bi to u prigodnoj prilici rekao istim javno u oči ...Inače svaka čast za to što ste progurali amandmane ...Još da malo poradite na omasovljenju čalnstva na širem području BiH , bila bi To NS u koju sam vjerovao u osnivanju ...Sretno u budućem radu ....
- alphonse kauders
#21428 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
p.k. - svaka čast na amandmanima , koji zaista imaju smisla, pogotovo u dijelu koji se odnosi na korekciju "prekida radnog odnosa" kod ugovora na određeno. A, održali ste svima (i sindikatima i opozicionim strankama) lekciju iz vođenja dijaloga.Pedja Kojovic wrote:Objasnjenja za neke od usvojenih amandmana...
Prijedlog je propisao da poslodavac ima pravo traziti deset sati prekovremenog rada sedmicno od radnika ali da povrh toga radnik moze dobrovoljno raditi jos 10 prekovremenih sati u sedmici. EU direktiva odredjuje maksimalni broj sedmicnih sati - 48. To smo predloizli i to je usvojeno, dakle niko ne moze raditi vise od 48 sati sedmicno.
Prijedlog je propisao da poslodavac koji zaposljava radnika na odredjeno vrijeme (maksimalno tri godine) mora prekinuti radni odnos na najmanje 15 dana. Smatrali smo da je to prilicno komforna varijanta za poslodavca i da ga ne stimulise da radnika koji mu je potreba na tri godine primi na neodredjeno s obzirom da je propisana "pauza" samo 15 dana. Analizom efekata koja su imala neka druga rjesenja o ovom istom problemu predlozili smo da obavezna "pauza" izmedju dva ugovora na odredjeno vrijeme mora bit 60 dana. To je predug period da bi se poslodavac odrekao tog radnog mjesta odnosno radnika i stimulise ga da tog radnika primi na neodredjeno vrijeme.
Prijedlog je zaposlene maloljetnike tretirao kao i sve druge radnike po pitanju godisnjeg odmora i odredio; najmanje 20 a na najvise 30 radnih dana odmora. Mi smatramo da maloljetni radnici spadaju u posebnu kategoriju i da minimalno trajanje odmora za njih mora biti 24 dana.
Prijedlog je takodje propisao da se kolektivi ugovori nakon isticanja trajanja primjenjuju jos 90 dana. Dakle, sindikat i poslodavac imaju 90 dana da postignu sporazum o novom a za to vrijeme (90 dana) vazi stari. (Vlada ima pravo da odlukom produzi trajanje jos 90 dana, ali sindikat to pravo nema).
Analizom procedura kao i analizom prosjecnog trajanja pregovora u proslosti dosli som perioda od 120 dana u kojem bi stari kolketivni ugovor jos vazio.
Prihvaceno.
Sutra, nadamo se, ce nas Dennis uspjeti izboriti amandman o radnicima kojima je zbog invaliditeta promjenjena radna sposobnost a koji sam objasnio u jednom od prethodnih postova na sljedeci nacin. Kopiram da ne pisem ponovo.
...
Radi se o clanu koji govori o radnicima kod kojih je zbog invaliditeta doslo do promjene radne sposobnosti.
Sadasnje rjesenje kaze da je poslodavac takvom radniku duzan pokusati naci drugi posao koji radnik sa promjenjenom radnom sposobnoscu moze obavljati i da ga tek ukoliko takvog radnog mjesta nema moze otpustiti.
Nas prijedlog je da se to pitanje uredi na nacin da se uspostavi jos jedan jedan korak a to je da ga ne moze otpustiti ukoliko bi radnik nakon sto mu poslodavac omoguci prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogao obavljati posao na drugom radnom mjestu.
Mislim da ovakvu intervenciju u zemlji koja je nedavno prosla kroz rat i ima vise invalida nego sto je uobicajeno ne treba posebno objasnjavati.
p.k.
Imao bih dodatna tri pitanja:
1. Obzirom na način kako su dosad vođeni razgovori između Sindikata i Udruženja poslodavaca te na dodatno zategnute odnose između ta dva tijela, bojim se da će čak i rok od 120 dana za usklađivanje kolektivnih ugovora biti prekratak te da postoji realna opasnost da će u jednom trenutku svi kolektivni ugovori biti silom zakona stavljeni van snage. To može predstavljati priličnu opasnost za sve zaposlenike, budući da je Opštim kolektivnim ugovorom ipak regulisana i minimalna plaća, naknade za prekovremene sate i sl. Interesuje me, postoji li ikakav plan u slučaju da se OKU ne uskladi u zadatom roku (adute sada drže poslodavci, jer teško da će pristati na uslove koje su propisani važećim OKU, odnosno mogu gotovo ucjenjivati sa "uzmi ili ostavi") te da nastane pravni vakuum u kojem ćemo imati Zakon o radu, ali neće biti propisana ni minimalna satnica, niti naknade za bolovanje/topli obrok itd, tj. radnici će biti ostavljeni na (ne)milost poslodavcima i nadati se da će ovi to ipak nekako regulisati Pravilnikom o radu firme (btw. zašto povećanje na min 30 radnika za Pravilnik, zašto ne 5, po mom mišljenju bi sve firme trebale imati isti)?
2. Otkaz iz ekonomskih/tehničkih/organizacionih razloga je prilično šturo definisan i ostavlja poslodavcima na volju da manipulišu istim. Ok, razumijem da firma posluje s gubitkom (ekonomski razlozi) ili jednostavno neko radno mjesto postane zastarjelo i zamijeni se automatikom (tehnološki), ali organizacioni razlozi su tu vrlo škakljivi, jer do otpuštanja može dovesti blaga korekcija sistematizacije radnog mjesta, gdje ti jedan dan samo kažu - "ne trebaš nam, nema te u sistematizaciji" (otpremnina je tu slaba utjeha), iako 80% firme radi npr. prekovremeno da bi te pokrilo.
Ok, može i to biti opravdano, ali praksa je pokazala da je ovo vrlo čest slučaj u visokoprofitabilnim firmama (pogotovo finansijskim institucijama) sa višemilionskim godišnjim dobitima i stranim kapitalom, gdje se svake godine traži ostvaranje budžeta za 5-10% veće nego protekle godine.
Naravno, u jednom trenutku firma to ne ostvari (i dalje je visokoprofitabilna), vlasnik iz inostranstva zatraži smanjenje broja ljudi, lokalci promijene sistematizaciju i radnik je na ulici - a firma i dalje u ogromnoj dobiti, menadžment i dalje sa visokim naknadama.
Poenta je da je potrebno ograničiti na neki način otpuštanje ljudi uslijed gramzivosti vlasnika kojem nikada dosta.
Vjerujem da je ovo utopija i da kapitalizam ne gleda individualne ljudske sudbine već samo rezultat, ali bilo bi lijepo kada bi se i ovo moglo na neki način bolje regulisati.
3. Kako se boriti protiv jednostranog smanjena plaća od strane poslodavca? Dakle, gazda nešto nervozan i samo izda nalog "ovaj mjesec svima od plate 10%, loše ste radili, nemamo love"). Da li je moguće uvesti mehanizam koji će propisati proceduru ili naložiti da je potrebna saglasnost radnika za ovakve poteze?
Hvala unaprijed i
- All Apologies
#21429 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Svaka cast, posebno za ovaj drugi dio!Pedja Kojovic wrote:Objasnjenja za neke od usvojenih amandmana...
Prijedlog je propisao da poslodavac ima pravo traziti deset sati prekovremenog rada sedmicno od radnika ali da povrh toga radnik moze dobrovoljno raditi jos 10 prekovremenih sati u sedmici. EU direktiva odredjuje maksimalni broj sedmicnih sati - 48. To smo predloizli i to je usvojeno, dakle niko ne moze raditi vise od 48 sati sedmicno.
Prijedlog je propisao da poslodavac koji zaposljava radnika na odredjeno vrijeme (maksimalno tri godine) mora prekinuti radni odnos na najmanje 15 dana. Smatrali smo da je to prilicno komforna varijanta za poslodavca i da ga ne stimulise da radnika koji mu je potreba na tri godine primi na neodredjeno s obzirom da je propisana "pauza" samo 15 dana. Analizom efekata koja su imala neka druga rjesenja o ovom istom problemu predlozili smo da obavezna "pauza" izmedju dva ugovora na odredjeno vrijeme mora bit 60 dana. To je predug period da bi se poslodavac odrekao tog radnog mjesta odnosno radnika i stimulise ga da tog radnika primi na neodredjeno vrijeme.
Radim preko 10 godina, a radi tih kratkih pauza nikad nisam stekla pravo na ugovor na neodredjeno. To odmah povlaci za sobom i mnoge druge stvari od kojih me najvise boli podstanarski zivot.
Svojim danasnjim potezom, a posebno ovim amandmanima dobili ste moju naklonost i glas na iducim izborima!
-
The BEN10
#21430 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Takvim primitivnim "spuštanjima" se obrati ćaći i materi. Trollčino na aparatima!Maystor wrote:To "na aparatima" je vjerovatno najgluplja konstrukcija koja se ove godine overloadira na forumu do besvijesti. Iskreno, od tebe nisam ni ocekivao nesto sofisticiranije.The BEN10 wrote:Drugim riječima, DF, SDP i SBB na aparatima.Anabella wrote:Odrzali ste lekciju DF-u, SBB-u i SDP-u danas, veoma zreli i drzavotvorni stavov, koliko god bili iskljucivi prema koaliciji sa SDA drago mi je vidjeti da ne odbijate sve sto ta ekipa predlozi
- Maystor
#21431 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Slika i prilika tipicnog SDAovca.
Kako je bilo na Cevljanskoj koridi?
-
The BEN10
#21432 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Malo smo isfrustrirani danas? I na aparatima kako vidim.Maystor wrote:
Kako je bilo na Cevljanskoj koridi?
Kad budzetlija pobjesni taj grize sve redom. Hahahahaha!
- Maystor
#21433 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Preleti malo temu "Zakon o radu", pa se onda javiThe BEN10 wrote:Malo smo isfrustrirani danas? I na aparatima kako vidim.Maystor wrote:
Kako je bilo na Cevljanskoj koridi?![]()
![]()
Kad budzetlija pobjesni taj grize sve redom. Hahahahaha!
Uglavnom, iza nas je lijep i važan dan. Napisao sam mnogo postova tamo o značaju usvajanja Zakona o radu. Nisam koristio komplicirane rečeničke strukture, slobodno pogledaj.
-
The BEN10
#21434 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Maystor wrote:Preleti malo temu "Zakon o radu", pa se onda javi
Ne pada mi na pamet analizirati nekoga koga sam davno iksirao kao iole ozbiljnog diskutanta. K tome još, očigledno isfrustriranog budžetliju sveznalca na aparatima. Svoje kvazi-znanje prodaji jadnim studentima koji su te prinuđeni slušati!
Btw, Zakonu o radu se upravo radujem više nego ti. I za razliku od teladi koja razmišljaju onako kako čoban kaže, znam razlikovati dobro od lošeg, te mi stoga nije strano naružiti Novalića jer se zaletio ko sivonja bez konsultacija sindikata i bez korigovanja zakona kroz redovnu parlamentarnu proceduru (mada, u principu, pokazalo se da je opozicija, osim NS kao čestitog izuzetka, obična NULA), niti mi je problem pohvaliti NS na izuzetnom doprinosu i poboljšanju prijedloga Zakona. I još više - jer su pokazali šta je konstruktivna opozicija. I naročito im čestitam na tome što su spremni pokazati dosljednost i glasati sutra za prijedlog Zakona ako bude usvojen i zadnji amandman. Valja stisnuti pa reći tako nešto! A opet, sa druge strane, stalno kritikovati SDA...
Nije mi problem pohvaliti korektan potez bilo koga drugog, neovisno o tome na kojoj je ko strani. Time se ponosim.
E sad, ponekad žalim junoše koji ne vide dalje od vlastitog tora - ne radi toga što će meni neko nešta prigovoriti: iskreno, fućka mi se za stav takvih pojedinaca, već radi toga što će živjeti u balegi i kaljuži vlastitih frustracija.
Adios bljedoliki.
- Maystor
#21435 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
[quote="The BEN10"]
Nego, dok na red nije došla reforma visokog obrazovanja, preporučio bih ti da se malo doškoluješ. Još uvijek može bez prijemnog na nekim fakultetima. Ćao
Nego, dok na red nije došla reforma visokog obrazovanja, preporučio bih ti da se malo doškoluješ. Još uvijek može bez prijemnog na nekim fakultetima. Ćao
-
Saka
#21436 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Primjena zakona će biti ključna u narednom periodu. Novalić je donekle i najavio pooštrenu inspekciju, navodno će se poslodavcima olakšati ali da će ih i pritisnuti. Jer ovo što smo dosad imali sa Tirkom i kompanijom je smijurija. Čuj akcija izdavanja fiskalnih računa 3 mjeseca. I dok je akcija ganja te teta iz trafike što nisi uzeo račun za žvake. Prođe akcija nema računa nigdje za lijeka. Pa koji smo klinac uvodili i plaćali silne pare za tu fiskalizaciju ako je nećemo konstantno kontrolisati, kakva akcija. Zaposli 500 inspektora umjesto 5 (eto sad može i na određeno), plaćaj ih parama iz naplaćenih kazni i nulta tolerancija prema svima. Zatakni im kamere ko amerikanci drotovima i svaki mjesec da vidimo šta ste uradili.-LIBERO- wrote:Mene je samo strah da ce to biti 'mrtvo slovo na papiru', a da ce se opet, k'o i sa starim zakonom, prava radnika primjenjivati selektivno i u segmentima koje puno vise odgovaraju poslodavcima.
U svakom slučaju pridružujem se čestitkama za NS. Ovo danas mi je i lična satisfakcija zbog pravog izbora prošle godine.
-
Org
#21437 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo da pozdravim danasnje ponasanje NSa. Mislim da konacno imamo zdravu opoziciju, a ne samo populiste koje vrijedjaju inteligenciju biraca. Mogu reci da vas konacno percepiram kao ozbiljnu stranku.
Imam pitanje vezano za radna prava, a nisam siguran da se ovo sto me zanima definise zakonom o radu. Zanima me, na koji se nacin moze regulisati minimalna satnica zaposlenika, odnosno kako povecati minimalnu zakonom dozvoljenu platu. Mislim da su to stvari kojim se zakonodavac ili sindikat treba baviti. A ne zaposlenim u bh telecomu, elektroprivredi i inim...
Imam pitanje vezano za radna prava, a nisam siguran da se ovo sto me zanima definise zakonom o radu. Zanima me, na koji se nacin moze regulisati minimalna satnica zaposlenika, odnosno kako povecati minimalnu zakonom dozvoljenu platu. Mislim da su to stvari kojim se zakonodavac ili sindikat treba baviti. A ne zaposlenim u bh telecomu, elektroprivredi i inim...
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#21438 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Negdje sam procitao, parafraziram, da samo poslodavac moze odrediti koje je sindikalno udruzenje validno, i legitimno za pregovore s njim, kao i za zastupanje prava i interesa uposlenika.
Moguce da nisam dobro parafrazirao, al'je nesto tako bilo.
Pedja?
Moguce da nisam dobro parafrazirao, al'je nesto tako bilo.
Pedja?
-
kluz franjo
#21439 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve tačno, sve ispravno!Pedja Kojovic wrote: mi vjerujemo da je u demokratiji procedura podjednako vazna kao i sadrzaj i stalno na tome insistiramo - morali smo izaci.
p.k.
Za građane FBiH je NS danas uradila dobar i opipljiv posao. Sve pohvale i za D. Duraković.
Najteže je pokrenuti točak. Puno lakše je održavati inerciju kretnje. Samo tako i ubuduće.
PS: osvrt na zakon o vladi KS možemo drugi dan.
- It_is_a_Leclerc
#21440 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Može li meni Peđa Kojović odgovoriti zašto je odbio biti na radnom mjestu za vrijeme glasanja, unatoč činjenici da je Vlada FBiH prihvatila amandmane Naše stranke, i da li je zvanični stav Naše stranke da je ok napustiti radno mjesto ako ti se ne sviđa atmosfera ili radni zadatak ?
Hvala.
Hvala.
- Freamon Lester
#21441 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Iskreno odusevljen sam Nasom strankom u proteklih par dana. Nema politiziranja, konkretni potezi i prijedlozi i ponasanje osim ovog izlaska sa sjednice.
Sto se tice samog zakona negdje oko 40-te stranice na onoj temi sam napisao da je problematican clan zakona po kojem sva potrazivanja iz radnog odnosa zastarjevaju u roku 3 godine (clan 117). Poznavajuci nase privatnike ne bi me cudilo da se iz ovog clana izrode razlicite vrste malih monstruma koji ce ucjenjivati radnike za novac koji su zaradili.
A ovaj clan zakona je kriminalan pogotovo jer je struka upozoravala na probelmatiku neisplacenih plata zbog toga sto je kod nas gotovo pa praksa da plate cesto kasne vise mjeseci, a da za to nema sankcija. Sad se jos predvidja da pored toga sto nema sankcija i sama potrazivanja zastarjevaju nakon tri godine
. Naravno ona nece zastariti ukoliko radnik tuzi poslodavca, ali koliko je realno da radnik u privatnoj firmi u ovoj drzavi tuzi poslodavca, a zatim ostane da radi u toj firmi. Citiram iz knjige Finansijsko racunovodstvo prof. dr. Mehmed Jahic 360-ta strana (Ima nas koji smo to stivo detaljno citali
)
"Ako nema novaca za isplatu plata, ostaje otvorena obaveza na racunima neto plate obaveze prema zaposlenima i obaveze za ostale poreze, doprinose i druge obaveze prema drzavnim institucijama, do isplate konacne obaveze.
Karakteristicno je napomenuti da obaveze formirane po osnovu plata i naknada plata nisu opterecene kamatom zbog neizmirenja tih obaveza, sto se moze smatrati nerealnoscu privrednog sistema da jedino neizmirene obaveze prema radnicima nemaju obavezu kapitalisanja.
Obaveze prema banci, dobavljacima i drzavnim organima nakon obracuna i knjizenja i isteka ugovorenih rokova imaju propisanu ili ugovorenu zateznu kamatu, dok takva propisana mogucnost za plate i naknade plata ne postoji.
Ovo zapazanje bi se moglo smatrati propustom drzavnih organa da je jedino obaveza prema radnicima od strane poslodavca ostala kao obaveza bez zastite, a ponekad i upozoravajuca mjera za ispalatu.
Vjerujemo da bi poslodavac bio malo oprezniji i obazriviji prema radnicima, kada bi znao da neisplacene plate, treba naknadno priznati sa kamatom.
Uistinu MRS(medjunarodni racunovodstveni standard) - br. 19, Primanja zaposlenih, upozorava na mogucnost da neisplacena kratkorocna obaveza moze nakon dvanaest mjeseci postati dugorocna, i samim tim imati dva rjesenja: da preraste u mogucnost da se prizna kao dionicki kapital ili da se od tog dana pocinje obracunavati zatezna kamata zbog neplacanja.
Ova mogucnost kod nas zakonski nije rijesena i ako je Medjunarodni racnovodstveni standardi predvidjaju kao mogucnost u rjesavanju neisplacenih plata i naknada plata."
I ako neko moze pitati predlagaca zakona zasto nisu definisani normalni i otezani uslovi rada u samom zakonu. Ipak je fer prema radnicima da se JASNO definise jer ako se prepusti poslodavcima onda zidanje na +55 i kopanje na -30 spadaju u normalne uslove rada. Ovdje bi trebalo konsultovati i doktore medicine rada kao i ostale strucnjake koji ce dati svoje misljenje o tome koliko jedna prosjecna osoba moze prenjeti u jendom danu, biti izlozena visokim i niskim temperaturama, koliko smije biti dozvoljeno izlaganje buke i sl. A onda jasno u zakonu definisati sta je to normalno, a sta otezano. Mozda je to sad kasno, ali u narednom periodu opozicija bi svakako mogla uloziti amandman koji se tice ove problematike.
Eto toliko. Sretno u radu.
Sto se tice samog zakona negdje oko 40-te stranice na onoj temi sam napisao da je problematican clan zakona po kojem sva potrazivanja iz radnog odnosa zastarjevaju u roku 3 godine (clan 117). Poznavajuci nase privatnike ne bi me cudilo da se iz ovog clana izrode razlicite vrste malih monstruma koji ce ucjenjivati radnike za novac koji su zaradili.
A ovaj clan zakona je kriminalan pogotovo jer je struka upozoravala na probelmatiku neisplacenih plata zbog toga sto je kod nas gotovo pa praksa da plate cesto kasne vise mjeseci, a da za to nema sankcija. Sad se jos predvidja da pored toga sto nema sankcija i sama potrazivanja zastarjevaju nakon tri godine
"Ako nema novaca za isplatu plata, ostaje otvorena obaveza na racunima neto plate obaveze prema zaposlenima i obaveze za ostale poreze, doprinose i druge obaveze prema drzavnim institucijama, do isplate konacne obaveze.
Karakteristicno je napomenuti da obaveze formirane po osnovu plata i naknada plata nisu opterecene kamatom zbog neizmirenja tih obaveza, sto se moze smatrati nerealnoscu privrednog sistema da jedino neizmirene obaveze prema radnicima nemaju obavezu kapitalisanja.
Obaveze prema banci, dobavljacima i drzavnim organima nakon obracuna i knjizenja i isteka ugovorenih rokova imaju propisanu ili ugovorenu zateznu kamatu, dok takva propisana mogucnost za plate i naknade plata ne postoji.
Ovo zapazanje bi se moglo smatrati propustom drzavnih organa da je jedino obaveza prema radnicima od strane poslodavca ostala kao obaveza bez zastite, a ponekad i upozoravajuca mjera za ispalatu.
Vjerujemo da bi poslodavac bio malo oprezniji i obazriviji prema radnicima, kada bi znao da neisplacene plate, treba naknadno priznati sa kamatom.
Uistinu MRS(medjunarodni racunovodstveni standard) - br. 19, Primanja zaposlenih, upozorava na mogucnost da neisplacena kratkorocna obaveza moze nakon dvanaest mjeseci postati dugorocna, i samim tim imati dva rjesenja: da preraste u mogucnost da se prizna kao dionicki kapital ili da se od tog dana pocinje obracunavati zatezna kamata zbog neplacanja.
Ova mogucnost kod nas zakonski nije rijesena i ako je Medjunarodni racnovodstveni standardi predvidjaju kao mogucnost u rjesavanju neisplacenih plata i naknada plata."
I ako neko moze pitati predlagaca zakona zasto nisu definisani normalni i otezani uslovi rada u samom zakonu. Ipak je fer prema radnicima da se JASNO definise jer ako se prepusti poslodavcima onda zidanje na +55 i kopanje na -30 spadaju u normalne uslove rada. Ovdje bi trebalo konsultovati i doktore medicine rada kao i ostale strucnjake koji ce dati svoje misljenje o tome koliko jedna prosjecna osoba moze prenjeti u jendom danu, biti izlozena visokim i niskim temperaturama, koliko smije biti dozvoljeno izlaganje buke i sl. A onda jasno u zakonu definisati sta je to normalno, a sta otezano. Mozda je to sad kasno, ali u narednom periodu opozicija bi svakako mogla uloziti amandman koji se tice ove problematike.
Eto toliko. Sretno u radu.
-
The BEN10
#21442 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Malo smo zapjenili pod silnim frustracijama - ne znamo ni citirati nekog na forumu, a druge bi slali na prijemni. Voda u ušima!?Maystor wrote:Nego, dok na red nije došla reforma visokog obrazovanja, preporučio bih ti da se malo doškoluješ. Još uvijek može bez prijemnog na nekim fakultetima. Ćao
Vidi, žao mi je vas prosvjetnih radnika - zaposlenici rudnika (namjerno ne kažem rudari, jer je pravih rudara najmanje) su sa platama bolji od vas. Plus, da to ne bude sve, jadnici ste zakinuti za praksu - pa djecu možete tušiti samo bezveznim teoretisanjem. Šta se može, Bože na hajr i na dobro. Valjda se stanje popravi sa novim kolektivnim ugovorima.
@Leclerc - mislim da je čovjek objasnio da je u pitanju formalnost u vođenju sjednice: imaš na prethodnoj strani
-
Albin Zuhric
#21443 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
alphonse,
Rok od 120 dana za istek trenutnih kolektivnih je bila nasa intencija da sindikatu pomognemo, na nacin da kompenziramo sa dodatnih mjesec dana onaj period od 15-20 dana koji ce sindikati sada morati iskoristiti da pribave dokumente i dokazu da su legalni predstavnici radnika. To je uglavnom tehnicka stvar, ali ce na samom pocetku oduzeti vremena.
Postoji strah da ce Vlada, koja je sada u prednosti u pregovorima, otici na odmor, odbiti par poziva za sastanake i pregovore i otezati na druge nacine kako bi istekli kolektivni ugovori. Mi smo razgovarali o ovoj temi posebno na Predsjednistvu, i postoji konsenzus da bi Nasa stranka podrzala sindikate da izadju na proteste, ukoliko Vlada ne pokaze spremnost i dobru volju u tih 120 dana da razgovara sa sindikatima o novim kolektivnim ugovorima. Dogovoriti se odmah ne moraju, ali sjesti za stol da pregovaraju moraju.
Iako su trenutni kolektivni ugovori nekima u drzavi garantovali previse beneficija (ja ne bih rekao prava, ona su garantovana Zakonom svima), i iako novi zakon jos detaljnije propisuje prava uposlenika, mislimo da su kolektivni ugovori institucija koja se mora postovati, i nastaviti postojati. O sadrzaju tih ugovora, medjutim, se da raspravljati. Bitno je da se toj raspravi pristupi sa zeljom da se postigne kompromis.
Pozdrav.
P.S.
Ne treba isticanje nekog kolektivnog ugovora docekivati kao katastrofu. To samo znaci da ce radnici koje su kolektivni ugovori stitili, dok novi ne budu usvojeni, "pasti nazad" na Zakon o radu kao garantu njihovih prava. A tu su zasticeni u pogledu otkaza, diskriminacije, radnog vremena, godisnjeg, otpremnina, porodiljskog, bolovanja...
Rok od 120 dana za istek trenutnih kolektivnih je bila nasa intencija da sindikatu pomognemo, na nacin da kompenziramo sa dodatnih mjesec dana onaj period od 15-20 dana koji ce sindikati sada morati iskoristiti da pribave dokumente i dokazu da su legalni predstavnici radnika. To je uglavnom tehnicka stvar, ali ce na samom pocetku oduzeti vremena.
Postoji strah da ce Vlada, koja je sada u prednosti u pregovorima, otici na odmor, odbiti par poziva za sastanake i pregovore i otezati na druge nacine kako bi istekli kolektivni ugovori. Mi smo razgovarali o ovoj temi posebno na Predsjednistvu, i postoji konsenzus da bi Nasa stranka podrzala sindikate da izadju na proteste, ukoliko Vlada ne pokaze spremnost i dobru volju u tih 120 dana da razgovara sa sindikatima o novim kolektivnim ugovorima. Dogovoriti se odmah ne moraju, ali sjesti za stol da pregovaraju moraju.
Iako su trenutni kolektivni ugovori nekima u drzavi garantovali previse beneficija (ja ne bih rekao prava, ona su garantovana Zakonom svima), i iako novi zakon jos detaljnije propisuje prava uposlenika, mislimo da su kolektivni ugovori institucija koja se mora postovati, i nastaviti postojati. O sadrzaju tih ugovora, medjutim, se da raspravljati. Bitno je da se toj raspravi pristupi sa zeljom da se postigne kompromis.
Pozdrav.
P.S.
Ne treba isticanje nekog kolektivnog ugovora docekivati kao katastrofu. To samo znaci da ce radnici koje su kolektivni ugovori stitili, dok novi ne budu usvojeni, "pasti nazad" na Zakon o radu kao garantu njihovih prava. A tu su zasticeni u pogledu otkaza, diskriminacije, radnog vremena, godisnjeg, otpremnina, porodiljskog, bolovanja...
-
Albin Zuhric
#21444 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Libero,
Tacno je da o reprezentativnosti sindikata odlucuje poslodavac. Mislim da se radi o clanu 128 ili 129, u kojem se ovo spominje u prvom stavu. Naravno da je SSS zaboravio u svojih 26 tacaka da objasni kako poslodavac odlucuje u skladu sa drugim odredbama iz istog poglavlja, a koja jasno propisuju uvjete koje mora ispuniti sindikat da bi bio reprezentativan.
Takodjer, jasno je navedeno, mislim cak u istom clanu samo narednom stavu, da ukoliko poslodavac odluci negativno, a sindikat smatra da je ispunio sve uvjete, odluku moze donijeti kantonalno ili federalno ministarstvo koje je nadlezno.
Nisu stvari tako strasne kad se procita Prijedlog u cijelosti, ne dijelovma.
Lijep pozdrav.
Tacno je da o reprezentativnosti sindikata odlucuje poslodavac. Mislim da se radi o clanu 128 ili 129, u kojem se ovo spominje u prvom stavu. Naravno da je SSS zaboravio u svojih 26 tacaka da objasni kako poslodavac odlucuje u skladu sa drugim odredbama iz istog poglavlja, a koja jasno propisuju uvjete koje mora ispuniti sindikat da bi bio reprezentativan.
Takodjer, jasno je navedeno, mislim cak u istom clanu samo narednom stavu, da ukoliko poslodavac odluci negativno, a sindikat smatra da je ispunio sve uvjete, odluku moze donijeti kantonalno ili federalno ministarstvo koje je nadlezno.
Nisu stvari tako strasne kad se procita Prijedlog u cijelosti, ne dijelovma.
Lijep pozdrav.
- alphonse kauders
#21445 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Albin - hvala na pojašnjenju.Albin Zuhric wrote:alphonse,
Pozdrav.
P.S.
Ipak, Opšti kolektivni ugovor FBiH (koji se primjenjuje na sve zaposlenike) reguliše neke osnovne stvari koje mogu biti dovedene u pitanje isticanjem istih. Od najznačajnijih bih izdvojio:
- minimalna satnica;
- pravo na naknadu za prevoz na posao/sa posla;
- pravo na naknadu za ishranu u toku radnog vremena (topli obrok);
Ukidanje ovih prava, pa makar i privremeno, zaista može biti značiti veliki udar na zaposlenike (npr. topli obrok u mnogo firmi predstavlja dobar dio prihoda zaposlenika). Stoga je, po mom mišljenju, potrebno forsirati što hitnije usklađivanje OKU kako bi se osigurala barem minimalna radnička prava, a onda dalje vidjeti koliko se toga može dodatno osigurati granskim kolektivnim ugovorima.
Pozdrav!
- Better Man
#21446 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa napustio je, jer nisu prihvatili ključni 10 amandman, koji će danas predložiti u zastupničkom domu. Vidim da zdušno podržavaš Zakon i one koji su ga usvojili,a zaboravljaš da su upravo oni odgvorni za ovakvo stanje u državi. Očito si na njhovoj platnoj listi, jer kako komentarisati drugačije tvoje postove, od kojih su neki klasični fašizam i primitivizam. Ali šta očekivati od vas zadojenih nacionalizmom.It_is_a_Leclerc wrote:Može li meni Peđa Kojović odgovoriti zašto je odbio biti na radnom mjestu za vrijeme glasanja, unatoč činjenici da je Vlada FBiH prihvatila amandmane Naše stranke, i da li je zvanični stav Naše stranke da je ok napustiti radno mjesto ako ti se ne sviđa atmosfera ili radni zadatak ?
Hvala.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#21447 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Preneseno sa jedne druge teme....
Prosto je karikaturno da drzavna institucija, i to onaj dio koji direktno radi s strankama, na konkretnim slucajevima...uzme 'kolektivni godisnji odmor' od mjesec dana
, i kao, taj mjesec prestaje funkcionisati ta sluzba. Nepojmljivo.
Da li NS moze ista uraditi po ovom pitanju? Prozvati zaduzene-odgovorne, nesto slicno...?
Sabri wrote:
jasno mi je da i u Sudu rade ljudska bića (kakva god da su) i da trebaju na odmor, ali ovo znaci da u periodu od mjesec dana ne mozes dobiti ZK izvadak, odnosno ne mozes prodati niti kupiti nikakvu nekretninu na području Kantona Sarajevo za navedeno vrijeme, što je stvarno smiješno i žalosno u isto vrijeme.
Prosto je karikaturno da drzavna institucija, i to onaj dio koji direktno radi s strankama, na konkretnim slucajevima...uzme 'kolektivni godisnji odmor' od mjesec dana
Da li NS moze ista uraditi po ovom pitanju? Prozvati zaduzene-odgovorne, nesto slicno...?
-
Hakiz
#21448 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pedja,
Koji je razlog zbog kojeg se nije amandmanima pokusalo uraditi nesto u vezi clana 35, to jeste famozna pripravnost?
Zamisljam situaciju u kojoj radnik zavrsi sa poslom za taj dan i gazda mu kaze da bude spreman se vratiti na posao u roku 30 minuta ako ga pozove. Pita dijete roditelje da odu na izlet, u kino, bilo gdje i oni mu kazu da na mogu nigdje jer moraju biti sprtemni pojaviti se na poslu ako ih gazda pozove. I tako godinama.
U tom clanu nema uslova kada se radnik moze staviti u pripravnost, pise samo u slucaju potrebe. Pa, kao gazda odlucim da je u mojoj firmi potreba za pripravnost uvijek, 24/7/365, za sve radnike, sve dok postoji firma. Pa i dok su radnici na godisnjem odmoru.
Koji je razlog zbog kojeg se nije amandmanima pokusalo uraditi nesto u vezi clana 35, to jeste famozna pripravnost?
Zamisljam situaciju u kojoj radnik zavrsi sa poslom za taj dan i gazda mu kaze da bude spreman se vratiti na posao u roku 30 minuta ako ga pozove. Pita dijete roditelje da odu na izlet, u kino, bilo gdje i oni mu kazu da na mogu nigdje jer moraju biti sprtemni pojaviti se na poslu ako ih gazda pozove. I tako godinama.
U tom clanu nema uslova kada se radnik moze staviti u pripravnost, pise samo u slucaju potrebe. Pa, kao gazda odlucim da je u mojoj firmi potreba za pripravnost uvijek, 24/7/365, za sve radnike, sve dok postoji firma. Pa i dok su radnici na godisnjem odmoru.
- Maystor
#21449 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Alphonse, stavka topli obrok se ukida u ovakvoj formi. Premijer Dilfa je milion puta rekao da ce insistirati na oporezivanju toplog obroka, sto je predmet drugog zakona. Ja se nadam da ce na tome ustrajati. To treba tretirati kao dio plate i oporezovati. Iako se ne cini tako na prvu, to je u interesu radnika jer ce im time TO ulaziti u osnovicu za penziju. Naravno, ostaje pitanje ko ce platiti porez na TO, poslodavac ili radnik (indirektno).
-
palermo
#21450 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Jedno malo banalno pitanje, a jel predviđeno da se ta pripravnost plaća ??....Mislim, ako postoji obaveza da se ta pripravnost plati, onda ne vidim ja tu neki posebni problem. Te pripravnosti već negdje postoje, i ako postoji obaveza da se plati ne vidim ja da bi tu došlo do nekog masovne zloupotrebe pripravnosti.Hakiz wrote:Pedja,
Možda i griješim...