@mba wrote:ja nisam bio kad su potpisivali 1923 sta su potpisali i na koliko ne znam, samo znam da je za TR 2023 bitan datum, da li je samo 100 godina TR republike vidjet ce mo, sta su javno i tajno potpisali ne bih ti mogao reci, sta znam je da su mnoga ostrva „morali“ ustupiti grcima!
Samo pročitaj. Postavio sam ti Sporazum. Ne moraš prisustvovati da bi znao šta piše. Šta su javno potpisali piše. Samo pročitaš. Da li je nešta tajno potpisano je nebitno. Jer, ako je tajno - toga nema. Možeš samo spekulisati. A, i ne funkcionišu baš međunarodni ugovori sa više strana sa nekim tajnim protokolima tako jednostavno. Jer da postoji takav nekakav tajni protokol - postojala bi ovjerena kopija u Beogradu. Saznalo bi se to dosada.
Teško mi je zamisliti da bi TUrska 1923 pristala na neki tajni međunarodni sporazum. Jednostavno okolnosti nisu bile takve da bi Turska mogla jednostavno biti natjerana na nešta što ne bi htjeli.
Piše i u Sporazumu to za ostrva, mada više ko spominjanje na bilaterasni sporazum sa Grčkom.
Za one kojima se ne čita - nigdje ne piše da ugovor ističe za 100 godina. Nigdje ne piše da Turska ne može istraživati naftu. Nigdje ne piše da će doći do prestanka važenja priznanja granica....