Republika Turska

Post Reply
Haris.ba

#21426 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

@mba wrote:bit ce svakako interesantno u narednih godina kad istecu tajni i javni ugovori, znaci 2023!
De nađi gdje piše da ugovor ističe 2023?

https://wwi.lib.byu.edu/index.php/Treaty_of_Lausanne

Samo nemoj molim te napisati glupost da međunarodni ugovori po međunarodnom pravu automatski ističu nakon 100 godina.

P.S.
Usput nađi i priču da Turska ne može tražiti naftu. To je najjača informacija koju sam čuo o ovome sporazumu.
@mba

#21427 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Haris.ba wrote:
@mba wrote:bit ce svakako interesantno u narednih godina kad istecu tajni i javni ugovori, znaci 2023!
De nađi gdje piše da ugovor ističe 2023?

https://wwi.lib.byu.edu/index.php/Treaty_of_Lausanne

Samo nemoj molim te napisati glupost da međunarodni ugovori po međunarodnom pravu automatski ističu nakon 100 godina.

P.S.
Usput nađi i priču da Turska ne može tražiti naftu. To je najjača informacija koju sam čuo o ovome sporazumu.

ja nisam bio kad su potpisivali 1923 :-D sta su potpisali i na koliko ne znam, samo znam da je za TR 2023 bitan datum, da li je samo 100 godina TR republike vidjet ce mo, sta su javno i tajno potpisali ne bih ti mogao reci, sta znam je da su mnoga ostrva „morali“ ustupiti grcima!
Haris.ba

#21428 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

@mba wrote:ja nisam bio kad su potpisivali 1923 sta su potpisali i na koliko ne znam, samo znam da je za TR 2023 bitan datum, da li je samo 100 godina TR republike vidjet ce mo, sta su javno i tajno potpisali ne bih ti mogao reci, sta znam je da su mnoga ostrva „morali“ ustupiti grcima!
Samo pročitaj. Postavio sam ti Sporazum. Ne moraš prisustvovati da bi znao šta piše. Šta su javno potpisali piše. Samo pročitaš. Da li je nešta tajno potpisano je nebitno. Jer, ako je tajno - toga nema. Možeš samo spekulisati. A, i ne funkcionišu baš međunarodni ugovori sa više strana sa nekim tajnim protokolima tako jednostavno. Jer da postoji takav nekakav tajni protokol - postojala bi ovjerena kopija u Beogradu. Saznalo bi se to dosada.
Teško mi je zamisliti da bi TUrska 1923 pristala na neki tajni međunarodni sporazum. Jednostavno okolnosti nisu bile takve da bi Turska mogla jednostavno biti natjerana na nešta što ne bi htjeli.

Piše i u Sporazumu to za ostrva, mada više ko spominjanje na bilaterasni sporazum sa Grčkom.

Za one kojima se ne čita - nigdje ne piše da ugovor ističe za 100 godina. Nigdje ne piše da Turska ne može istraživati naftu. Nigdje ne piše da će doći do prestanka važenja priznanja granica....
@mba

#21429 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Haris.ba wrote:
@mba wrote:ja nisam bio kad su potpisivali 1923 sta su potpisali i na koliko ne znam, samo znam da je za TR 2023 bitan datum, da li je samo 100 godina TR republike vidjet ce mo, sta su javno i tajno potpisali ne bih ti mogao reci, sta znam je da su mnoga ostrva „morali“ ustupiti grcima!
Samo pročitaj. Postavio sam ti Sporazum. Ne moraš prisustvovati da bi znao šta piše. Šta su javno potpisali piše. Samo pročitaš. Da li je nešta tajno potpisano je nebitno. Jer, ako je tajno - toga nema. Možeš samo spekulisati. A, i ne funkcionišu baš međunarodni ugovori sa više strana sa nekim tajnim protokolima tako jednostavno. Jer da postoji takav nekakav tajni protokol - postojala bi ovjerena kopija u Beogradu. Saznalo bi se to dosada.
Teško mi je zamisliti da bi TUrska 1923 pristala na neki tajni međunarodni sporazum. Jednostavno okolnosti nisu bile takve da bi Turska mogla jednostavno biti natjerana na nešta što ne bi htjeli.

Piše i u Sporazumu to za ostrva, mada više ko spominjanje na bilaterasni sporazum sa Grčkom.

Za one kojima se ne čita - nigdje ne piše da ugovor ističe za 100 godina. Nigdje ne piše da Turska ne može istraživati naftu. Nigdje ne piše da će doći do prestanka važenja priznanja granica....

naftu vec traze, a isto tako u mediteranu buse sa svojim brodovima, tako da u vezi nafte itd. ne mislim ni ja da je to nekom zabranjeno!

neke stvari su jednostavno morali potpisati jer nisu bili u stanju da biraju tada, kao sto je rahmetli predsjednik morao dayton da potpise, jer nije imao izbora, jaci zapovijeda!

na kolilo godina su TR nest potpisali to oni znaju!
Haris.ba

#21430 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

@mba wrote:naftu vec traze, a isto tako u mediteranu buse sa svojim brodovima, tako da u vezi nafte itd. ne mislim ni ja da je to nekom zabranjeno!

neke stvari su jednostavno morali potpisati jer nisu bili u stanju da biraju tada, kao sto je rahmetli predsjednik morao dayton da potpise, jer nije imao izbora, jaci zapovijeda!

Ama zna čitav svijet na koliko je šta potpisano. Nije to ništa tajno. Nema potrebe praviti teorije zavjere. Turci tada nisu bili u poziciji kakav je bio Alija kod Dejtona. Turci su bili pobjednici (gledano šta im je napisano da se desi prije 1923.). Nikome nije na pamet padalo da gine da sprovede sporazum raspodjele Male Azije. Ali, imali su vodstvo koje je shvatalo šta je nacionalna država i šta mora da se uradi. Nije to ista pozicija kakva je bila Njemačke ili Austrougarske 1918. Da je proveden ugovor iz Sevresa tako bi bilo. Ovako su imali više kuveta, izborili se na terenu, i napravili najbolji mogući sporazum.

Nije ni Turcima do igranja sa Sporazumom iz Lozane. To je između ostalog otvaranje i pitanja granica. Zašto im to nije u interesu ne treba valjda objašnjavati.
Point.

#21431 Re: Republika Turska

Post by Point. »

@mba wrote:
Point. wrote:
@mba wrote:

uh sad vas je bocnuo, kako se samo palite na pomen turske :D

TR vam je trn u oku, ali njihovo vrijeme tek dolazi, ruka ruci svi smo turci :D :thumbup:
Koga vas? Ko smo to mi?

pa da budemo iskreni, nije vama problem TR, vama je problem islam, kako se danas kaze islamofob i tacka!
Evo ga, odmah stara ofucana islamofo šuplja. De mi reci, ko smo to mi? Na koga tačno misliš kad kažeš vama? Ko smo mi?
@mba

#21432 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Haris.ba wrote:
@mba wrote:naftu vec traze, a isto tako u mediteranu buse sa svojim brodovima, tako da u vezi nafte itd. ne mislim ni ja da je to nekom zabranjeno!

Ama zna čitav svijet na koliko je šta potpisano. Nije to ništa tajno. Nema potrebe praviti teorije zavjere. Turci tada nisu bili u poziciji kakav je bio Alija kod Dejtona. Turci su bili pobjednici (gledano šta im je napisano da se desi prije 1923.). Nikome nije na pamet padalo da gine da sprovede sporazum raspodjele Male Azije. Ali, imali su vodstvo koje je shvatalo šta je nacionalna država i šta mora da se uradi. Nije to ista pozicija kakva je bila Njemačke ili Austrougarske 1918. Da je proveden ugovor iz Sevresa tako bi bilo. Ovako su imali više kuveta, izborili se na terenu, i napravili najbolji mogući sporazum.

Nije ni Turcima do igranja sa Sporazumom iz Lozane. To je između ostalog otvaranje i pitanja granica. Zašto im to nije u interesu ne treba valjda objašnjavati.

jedino da ga sami prekinu, sto se nece desiti!

slijedece zariste je mediteran!
Nadzornik

#21433 Re: Republika Turska

Post by Nadzornik »

Point. wrote: Ko smo mi?
Napacena dijaspora... :D
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#21434 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

@mba wrote:slijedece zariste je mediteran!
Ko će žariti i sa kim?
Point.

#21435 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Nadzornik wrote:
Evo čekam ga da objasni ko smo mi, al ušutio se.
@mba

#21436 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Nadzornik wrote:

eto reko ti je :D
@mba

#21437 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Challenger_ wrote:
Ko će žariti i sa kim?
ima i tu kandidata, googlaj malo! :-D
Challenger_

#21438 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

@mba wrote:
Challenger_ wrote:
Ko će žariti i sa kim?
ima i tu kandidata, googlaj malo! :-D
Nemam potrebe za guglanjem. Interesuje me ko će to zagužvati, po tebi, i kakav ishod očekuješ. Onda ti odgovaram ja, pa memoriši, sjetićeš me se.
Challenger_

#21439 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Inače, već sam o tome pisao, kako na temi Sirija, tako na ovoj temi koju sam ja otvorio. Interesuje me tvoje mišljenje/želje, imam momentalno vremena.
Challenger_

#21440 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Prespor si.
Hafis

#21441 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Na sjevernoj obali Mediterana kršćani, na južnoj muslimani, pretežno suni.

Nema se tko pošundrati osim Hrvatske i BiH zbog neriješene granice na moru.
Challenger_

#21442 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Hafis wrote:Nema se tko pošundrati osim Hrvatske i BiH zbog neriješene granice na moru.
Nije baš tako. Preciznije, nikako nije tako. Znam na šta on aludira ali nema predstavu kakve to rizike nosi.
Hafis

#21443 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Ma znam i ja, samo se malo zezam.
Pretpostavljam, pošto je lik očigledno turkofil, koji je hvala Bogu samim tim i uvjeren nekakvu nadolazeću globalnu supremaciju R Turske, vjerojatno aludira na neki budući tursko-grčki spor oko otočja i normalno dodatne turske aspiracije na moguća nalazišta nafte u ciparskim vodama.
@mba

#21444 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Nemam potrebe za guglanjem. Interesuje me ko će to zagužvati, po tebi, i kakav ishod očekuješ. Onda ti odgovaram ja, pa memoriši, sjetićeš me se.

evo na njemackom je, ako ne razumijes deutsch potrazi negdje na engleskom na tu temu 100%

https://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/ ... 29086.html
@mba

#21445 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hafis wrote:Ma znam i ja, samo se malo zezam.
Pretpostavljam, pošto je lik očigledno turkofil, koji je hvala Bogu samim tim i uvjeren nekakvu nadolazeću globalnu supremaciju R Turske, vjerojatno aludira na neki budući tursko-grčki spor oko otočja i normalno dodatne turske aspiracije na moguća nalazišta nafte u ciparskim vodama.

predpostavljam da mislis na mene!

ako meni kazes da sam turkofil, jer sam na strani TR, mogu li ja za tebe onda reci da si turkofob jer nisi na strani TR?

ako sam te skonto, ako neko postira nest u korist TR on je automatski turkofil, a u suprotnom si turkofob, sto se onda odnosi na tebe, jesam li u pravu?
Hafis

#21446 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

Rekoh li ja. Sreća nema nafte u Jadranu, inače bi i ovdje, u susjedstvu bilo gusto.
Hafis

#21447 Re: Republika Turska

Post by Hafis »

@mba wrote:
Hafis wrote:Ma znam i ja, samo se malo zezam.

predpostavljam da mislis na mene!

ako meni kazes da sam turkofil, jer sam na strani TR, mogu li ja za tebe onda reci da si turkofob jer nisi na strani TR?

ako sam te skonto, ako neko postira nest u korist TR on je automatski turkofil, a u suprotnom si turkofob, sto se onda odnosi na tebe, jesam li u pravu?
U potpunosti. Interesuje me Turska i sve vezano za nju, taman koliko i program vještačkog osjemenjavanja klokana u Južnom Welsu.
spreca

#21448 Re: Republika Turska

Post by spreca »

Naravno da te ne interesuje jer su juznjak...pitaj Kolindu G.K sta ona misli
spreca

#21449 Re: Republika Turska

Post by spreca »

Hafis wrote:Rekoh li ja. Sreća nema nafte u Jadranu, inače bi i ovdje, u susjedstvu bilo gusto.
Imali Aluminija..hoce braca istocni da kupe :lol:
Haris.ba

#21450 Re: Republika Turska

Post by Haris.ba »

Hafis wrote:Rekoh li ja. Sreća nema nafte u Jadranu, inače bi i ovdje, u susjedstvu bilo gusto.
Ima nafte i važnije gasa. :D
Post Reply