Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Innovation

#21401 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

VjecitiStudent wrote: Jah, pa na kraju glas za 'odgovornog' lika koji se ni na TV u predizborno vrijeme nije udostojio doći.
Kome je trebao doci?

Ovome
Image

ili ovome

Image

koji su ga dozivali i prozivali. :oops:

ps: Pedja izvinite. :)
VjecitiStudent

#21402 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Birači, Innovation, birači.
Cijelo demokratsko kino je zbog nas koji ko fol nešto biramo, zar ne?
palermo

#21403 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

VjecitiStudent wrote:
Ne sumnjam, u jedinstvu je snaga.

Začas se možemo vratiti temu:
Priča mahala ovih dana da je NS dobio i trećeg profesionalnog poslanika u Kantonu. Nekakva nesreća je bila razlog gubitka povjerenja dotičnom u bivšoj firmi, no za utjehu, tu su, uvijek na raspolaganju, raskalašne budžetske stavke.
Morebit da sad i počne redovno dolaziti na sjednice Skupštine.
da, izgleda sve su prilke postat ću HM sljedbenik :D

Glede ovog vraćanja na temu, ako ti imaš neke iluzije o tome da su ljudi koji se bave politikom nadnaravna bića....bogami sam ja to davno izgubio. Dakle, ne vidim šta je, ako je istina, u ovom činu toliko loše.
Samo je pitanje kako će raditi posao u parlamentu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#21404 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

Dok svi predstavnici opozicije govore u negativnom kontesktu o novom zakonu o radu, predsjedništvo Naše stranke je svoje zamjerke na Prijedlog Zakona o radu formulisalo u 10 amandmana.
:thumbup:
Innovation

#21405 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

Konkretan potez: Naša stranka uputila 10 amandmana na Zakon o radu

Jeste li morali napustiti sjednicu?
Last edited by Innovation on 30/07/2015 17:50, edited 1 time in total.
artime

#21406 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by artime »

Odlican potez sa amandmanima. :thumbup:
Mister Yes

#21407 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Mister Yes »

:thumbup: Svaka čast za ovaj potez sa amandmanima. Tako se to radi. :thumbup:
Maystor

#21408 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Maystor »

Je li istina da je vlada prihvatila 9 od 10 vaših amandmana?
Ako jeste, hoćete li glasati za zakon?
GoldenSpoon

#21409 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by GoldenSpoon »

Ljudi ovo je izigrano i dogovoreno unaprijed, je li neko procitao koji amandmani su prihvaćeni?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#21410 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Innovation wrote:
:thumbup: ????

Da li je ovo izbjegavanje izjašnjavanja ili neka druga politička odluka ?
Hvala.
pametolog

#21411 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pametolog »

Cestitke NS na pristupu Zakonu o radu. Moje dosadasnje simpatije prema NS (vjerujem i mnogih drugih izbornih nomada koji od izbora do izbora traze nekoga ko ce kvalitetno raditi a ne samo galamiti po parlamentima) postaju sve cvrsca veza. Izuzetno odgovoran i zreo pristup za jednu cistu opozicionu relativno malu stranku koja dio svoje izborne baze trazi i medju onim koji su "antiprotivni" svemu sto dolazi iz vladajucih stranaka (citaj SDP/DF). Puna podrska za promociju napustanja pristupa po kojem apsolutno sve sto dolazi iz SDA ne valja (odnosno za drugi dio populacije sve sto dolazi iz SDA valja), i obratno, sve sto dolazi iz SDP/ DF je ispravno ili ne . :bih:
Nisu stvari crno-bijele, i trba raditi na popravkjanju svega sto se moze, a ne dizati nos i neodgovorno i neinformisano supljirati, samo da bi se dodvorilo glasnijoj (a nekvalitetnijoj) grupi.
Od sada NS pratim jos detaljnije i ocekujem dalje poteze na ovom fonu.
Innovation

#21412 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

tvsabina wrote:
Innovation wrote:
:thumbup: ????

Da li je ovo izbjegavanje izjašnjavanja ili neka druga politička odluka ?
Hvala.
Zurba, ispravljeno /iskreno/. :kiss:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#21413 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Ako nekom nije plaho mrsko neka mi kratko objasni. Koliko sam upratila NS daje 10 amandamana na zakon i napušta sjednicu. Na šta se odnse amandamani? Vlada usvaja 9 amandamana (da li iti jedan od NS i čije i koje?), da li se NS vraća na glasanje, izgleda ne? Ako nekome nije teško samo ukratko, bila bih zahvalna, nisam to upratila..
Pedja Kojovic

#21414 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

tvsabina

Na samom pocetku sjednice, dok se jos vodila diskusija o krsenju Poslovnika ja sam iznio nas stav o radu; ovaj prijedlog je bolji od postojeceg zakonskog rjesenja i mi smo ukoliko se od nasih 10 amandmana usvoje oni koji smatramo krucijalnim mi cemo podrzati zakon.
Apelovao sam da se proces vrati u zakonske okvire jednostavnom intervencijom u skladu sa Poslovnikom; zavrsavam 4. vanrednu sjednicu Doma naroda i zakazujem nakon pauze od 30 minuta 5. vanrednu sjednicu sa tackom dnevnog reda; Prijedlog zakona o radu po hitnoj proceduri.
Time bi se otklonile skoro svi argumenti koji se ticu zakona i Poslovnika.
Medjutim, kada je rukovodstvo Doma naroda odbilo i taj i prijedlog da se sjednica zakaze kao redovna i da se zakon razmatra po redovnoj proceduri za deset dana jedino sto nam je preostalo - s obzirom da mi vjerujemo da je u demokratiju procedura podjednako vazna kao i sadrzaj i stalno na tome insistiramo - morali smo izaci.

Najveci dio nasih amandmana je usvojen jer se radilo o kvalitetnijim rjesenjima od onih u prijedlogu.
Amandman* do kojeg nam je izuzetno stalo ce Dennis sutra predloziti u zastupnickom domu i ako ga Vlada usvoji, a mislim da nema razloga da ga ne usvoji, Dennis ce glasati za Zakon o radu.

* Radi se o clanu koji govori o radnicima kod kojih je zbog invaliditeta doslo do promjene radne sposobnosti.
Sadasnje rjesenje kaze da je poslodavac takvom radniku duzan pokusati naci drugi posao koji radnik sa promjenjenom radnom sposobnoscu moze obavljati i da ga tek ukoliko takvog radnog mjesta nema moze otpustiti.

Nas prijedlog je da se to pitanje uredi na nacin da se uspostavi jos jedan jedan korak a to je da ga ne moze otpustiti ukoliko bi radnik nakon sto mu poslodavac omoguci prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogao obavljati posao na drugom radnom mjestu.
Mislim da ovakvu intervenciju u zemlji koja je nedavno prosla kroz rat i ima vise invalida nego sto je uobicajeno ne treba posebno objasnjavati.

p.k.
Pedja Kojovic

#21415 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Na ovom linku mozete pogledati amandmane koje smo ulozili na Prijedlog Zakona o radu.

[url]http://www.nasastranka.ba/amandmani-nas ... -radu//url]

p.k.
Pedja Kojovic

#21416 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Objasnjenja za neke od usvojenih amandmana...

Prijedlog je propisao da poslodavac ima pravo traziti deset sati prekovremenog rada sedmicno od radnika ali da povrh toga radnik moze dobrovoljno raditi jos 10 prekovremenih sati u sedmici. EU direktiva odredjuje maksimalni broj sedmicnih sati - 48. To smo predloizli i to je usvojeno, dakle niko ne moze raditi vise od 48 sati sedmicno.

Prijedlog je propisao da poslodavac koji zaposljava radnika na odredjeno vrijeme (maksimalno tri godine) mora prekinuti radni odnos na najmanje 15 dana. Smatrali smo da je to prilicno komforna varijanta za poslodavca i da ga ne stimulise da radnika koji mu je potreba na tri godine primi na neodredjeno s obzirom da je propisana "pauza" samo 15 dana. Analizom efekata koja su imala neka druga rjesenja o ovom istom problemu predlozili smo da obavezna "pauza" izmedju dva ugovora na odredjeno vrijeme mora bit 60 dana. To je predug period da bi se poslodavac odrekao tog radnog mjesta odnosno radnika i stimulise ga da tog radnika primi na neodredjeno vrijeme.

Prijedlog je zaposlene maloljetnike tretirao kao i sve druge radnike po pitanju godisnjeg odmora i odredio; najmanje 20 a na najvise 30 radnih dana odmora. Mi smatramo da maloljetni radnici spadaju u posebnu kategoriju i da minimalno trajanje odmora za njih mora biti 24 dana.

Prijedlog je takodje propisao da se kolektivi ugovori nakon isticanja trajanja primjenjuju jos 90 dana. Dakle, sindikat i poslodavac imaju 90 dana da postignu sporazum o novom a za to vrijeme (90 dana) vazi stari. (Vlada ima pravo da odlukom produzi trajanje jos 90 dana, ali sindikat to pravo nema).
Analizom procedura kao i analizom prosjecnog trajanja pregovora u proslosti dosli som perioda od 120 dana u kojem bi stari kolketivni ugovor jos vazio.
Prihvaceno.

Sutra, nadamo se, ce nas Dennis uspjeti izboriti amandman o radnicima kojima je zbog invaliditeta promjenjena radna sposobnost a koji sam objasnio u jednom od prethodnih postova na sljedeci nacin. Kopiram da ne pisem ponovo.

...
Radi se o clanu koji govori o radnicima kod kojih je zbog invaliditeta doslo do promjene radne sposobnosti.
Sadasnje rjesenje kaze da je poslodavac takvom radniku duzan pokusati naci drugi posao koji radnik sa promjenjenom radnom sposobnoscu moze obavljati i da ga tek ukoliko takvog radnog mjesta nema moze otpustiti.

Nas prijedlog je da se to pitanje uredi na nacin da se uspostavi jos jedan jedan korak a to je da ga ne moze otpustiti ukoliko bi radnik nakon sto mu poslodavac omoguci prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju mogao obavljati posao na drugom radnom mjestu.
Mislim da ovakvu intervenciju u zemlji koja je nedavno prosla kroz rat i ima vise invalida nego sto je uobicajeno ne treba posebno objasnjavati.
p.k.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#21417 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

Sve to fino djeluje. Dobre ste amandmane progurali.

Mene je samo strah da ce to biti 'mrtvo slovo na papiru', a da ce se opet, k'o i sa starim zakonom, prava radnika primjenjivati selektivno i u segmentima koje puno vise odgovaraju poslodavcima. Kako napraviti mehanizam, atmosferu u drustvu, sposoban sistem drzave, da zaista bez selektivnosti i nepotizma i stranacke pripadnosti, izjednaci prava za SVE....to je po meni puno veci problem, od zakona. Mi i sada imamo sasvim solidne zakone, u vecini oblasti, ali je probjen selektivnost njihove primjene, ili samosvjesne neprimjene.
Da usvojimo od A do Z Svedski zakon, recimo, opet bi se zaposljavali amidzici tetici...clanovi stranke..a otpustali, il uopste ne dobijali priliku, oni koje nema ko da 'gura'.

Dubioza u kojoj se nalazimo nije u najvecoj mjeri zbog zakona, nego zbog nedostatka pravde i morala, zakonski, ili samosvjesno, uspostavljeno. A sistem, ovakav kakav je, ustolicen na kontra vrijednostima, sam od sebe nece sve to mijenjati.
Kako to pokrenuti u pravom smijeru...ne znam. Ali duboko vjerujem da je u tome problem nase dubioze.

Pedja i NS, kako god, vi se barem konkretno i pragmaticno borite. Pa koliko god da je to, i koliko god uspjeli u tome, pohvalno je.
mudrac2

#21418 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by mudrac2 »

pk, konstruktivni kao i uvijek. Hvale vrijedno.
Reisova

#21420 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Reisova »

Anabella wrote:Odrzali ste lekciju DF-u, SBB-u i SDP-u danas, veoma zreli i drzavotvorni stavov, koliko god bili iskljucivi prema koaliciji sa SDA drago mi je vidjeti da ne odbijate sve sto ta ekipa predlozi
Slazem se i vrlo zrelo uradjeno. Mislim da ste ovim osvojili simpatije mnogih glasača, tako treba samo naprijed.
daddy-kool

#21421 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by daddy-kool »

Čestitam na današnjim potezima.

jefferson

#21422 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jefferson »

Nisam aktivan an ovoj temi, ali moram reci: Svaka cast Nasoj Stranci.
Konstruktivni prijedlozi, a najvaznije, prate ideju demokratije, tj. spremni su na konstruktivan razgovor i kompromis.
The BEN10

#21423 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The BEN10 »

Anabella wrote:Odrzali ste lekciju DF-u, SBB-u i SDP-u danas, veoma zreli i drzavotvorni stavov, koliko god bili iskljucivi prema koaliciji sa SDA drago mi je vidjeti da ne odbijate sve sto ta ekipa predlozi
Drugim riječima, DF, SDP i SBB na aparatima. ;-)
Mister Yes

#21424 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Mister Yes »

Pedja Kojovic wrote:Objasnjenja za neke od usvojenih amandmana...

Prijedlog je propisao da poslodavac ima pravo traziti deset sati prekovremenog rada sedmicno od radnika ali da povrh toga radnik moze dobrovoljno raditi jos 10 prekovremenih sati u sedmici. EU direktiva odredjuje maksimalni broj sedmicnih sati - 48. To smo predloizli i to je usvojeno, dakle niko ne moze raditi vise od 48 sati sedmicno.

Prijedlog je propisao da poslodavac koji zaposljava radnika na odredjeno vrijeme (maksimalno tri godine) mora prekinuti radni odnos na najmanje 15 dana. Smatrali smo da je to prilicno komforna varijanta za poslodavca i da ga ne stimulise da radnika koji mu je potreba na tri godine primi na neodredjeno s obzirom da je propisana "pauza" samo 15 dana. Analizom efekata koja su imala neka druga rjesenja o ovom istom problemu predlozili smo da obavezna "pauza" izmedju dva ugovora na odredjeno vrijeme mora bit 60 dana. To je predug period da bi se poslodavac odrekao tog radnog mjesta odnosno radnika i stimulise ga da tog radnika primi na neodredjeno vrijeme.
Ova dva amandmana su zaista konkretno poboljšanje zakona. Čestitke :thumbup:
Reisova wrote:
Slazem se i vrlo zrelo uradjeno. Mislim da ste ovim osvojili simpatije mnogih glasača, tako treba samo naprijed.
Apsolutno. Da su izbori sutra NS bi imala moj glas
Maystor

#21425 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Maystor »

The BEN10 wrote:
Drugim riječima, DF, SDP i SBB na aparatima. ;-)
To "na aparatima" je vjerovatno najgluplja konstrukcija koja se ove godine overloadira na forumu do besvijesti. Iskreno, od tebe nisam ni ocekivao nesto sofisticiranije.
Locked