Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
Škobo Habu

#21401 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

Project Ashe wrote: 25/05/2021 14:50
1. Ponavljam najveći problem Palestine je upravo taj jebeni Hamas, ja ti garantujem da bez hamasa i bez nekih novih "hamasa" palestinci bi svoj problem mnogo brže riješili.
Danas je to Hamas, jučer je to bio Islamski džihad, prekjučer PLO - prije sedamdeset godina palestinsko stanovništvo.

Toliko si samouvjeren da bi čovjek pomislio kako si nekakav analitičar po pitanju Bliskog Istoka. Nisi. Mnogo je to kompleksine pitanje od onoga na što ga ti svodiš.
2. Za tvoju informaciju Bošnjaci su iz zadnjeg rata izašli moralno najsuperiorniji u odnosu na druga dva naroda, što ne znači da nije bilo nekih problema, međutim sve što je na Bošnjačkoj strani učinjeno, učinjeno je od strane pojedinaca za neki interes pojedinaca. S druge strane imamo generala vojske RS, trenutno očekuje drugostepenu presudu u Hagu, koji javno pred kamerama govori da ono što će usljediti je osveta zbog nekakvih dahija, bla, bla, bla. Prije toga je na skupštini tzv RS razgovrano o konačnom rješenju za sve nesrbe, itd. nije tema i neću dalje.
Pusti Bošnjake više na miru. Zašto konstantno povlačiš paralelu sa nečim što je u historijskom kontekstu dosta starije od onoga što se dešavalo devedesetih godina na prostorima ex-YU.

To što ti navodiš to je stvar međunarodnog prava koje funkcioniše, u slučaju Palestine, sasvim odvojeno od realnosti, jer niti jedan izraelski oficir, niti jedan vojnik, do sada nisu odgovarali niti za jedan počinjen ratni zločin nad Palesticima.

Uzmi samo u obzir zadnju izraelsku kampanju u pojasu Gaze. Omjer mrtvih civila i pripadnika Hamasa. Uzmi omjer srušenih civilnih ciljeva i bolnica?
Izrael je ciljao postrojenja "Coca Cole" u Gazi? I to je Hamasova baza?

Ili je to samo faza odmazde da se Palestincima ubija konstantno volja za životom. Ubijanje volje za životom palestinskog stanovništva je agenda izraelske države, ma koliko se tebi kao ljubitelju Natanjahua i sličnih zlikovaca, ne sviđa.
3. jel ti vidiš da sam ja nekome zabranio da govori da je izrael teroristička država? Tj mogu li ja to ikako zabraniti na ovom forumu? To da ja mogu nekome nešto na ovom forumu zabraniti je totalno glupa konstatacija.
Ne možeš. Glupa je konstatacija da je za sve kriv Hamas.
Project Ashe

#21402 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

Škobo Habu wrote: 25/05/2021 15:19
Project Ashe wrote: 25/05/2021 14:50
1. Ponavljam najveći problem Palestine je upravo taj jebeni Hamas, ja ti garantujem da bez hamasa i bez nekih novih "hamasa" palestinci bi svoj problem mnogo brže riješili.
Danas je to Hamas, jučer je to bio Islamski džihad, prekjučer PLO - prije sedamdeset godina palestinsko stanovništvo.

Toliko si samouvjeren da bi čovjek pomislio kako si nekakav analitičar po pitanju Bliskog Istoka. Nisi. Mnogo je to kompleksine pitanje od onoga na što ga ti svodiš.
2. Za tvoju informaciju Bošnjaci su iz zadnjeg rata izašli moralno najsuperiorniji u odnosu na druga dva naroda, što ne znači da nije bilo nekih problema, međutim sve što je na Bošnjačkoj strani učinjeno, učinjeno je od strane pojedinaca za neki interes pojedinaca. S druge strane imamo generala vojske RS, trenutno očekuje drugostepenu presudu u Hagu, koji javno pred kamerama govori da ono što će usljediti je osveta zbog nekakvih dahija, bla, bla, bla. Prije toga je na skupštini tzv RS razgovrano o konačnom rješenju za sve nesrbe, itd. nije tema i neću dalje.
Pusti Bošnjake više na miru. Zašto konstantno povlačiš paralelu sa nečim što je u historijskom kontekstu dosta starije od onoga što se dešavalo devedesetih godina na prostorima ex-YU.

To što ti navodiš to je stvar međunarodnog prava koje funkcioniše, u slučaju Palestine, sasvim odvojeno od realnosti, jer niti jedan izraelski oficir, niti jedan vojnik, do sada nisu odgovarali niti za jedan počinjen ratni zločin nad Palesticima.

Uzmi samo u obzir zadnju izraelsku kampanju u pojasu Gaze. Omjer mrtvih civila i pripadnika Hamasa. Uzmi omjer srušenih civilnih ciljeva i bolnica?
Izrael je ciljao postrojenja "Coca Cole" u Gazi? I to je Hamasova baza?

Ili je to samo faza odmazde da se Palestincima ubija konstantno volja za životom. Ubijanje volje za životom palestinskog stanovništva je agenda izraelske države, ma koliko se tebi kao ljubitelju Natanjahua i sličnih zlikovaca, ne sviđa.
3. jel ti vidiš da sam ja nekome zabranio da govori da je izrael teroristička država? Tj mogu li ja to ikako zabraniti na ovom forumu? To da ja mogu nekome nešto na ovom forumu zabraniti je totalno glupa konstatacija.
Ne možeš. Glupa je konstatacija da je za sve kriv Hamas.
Ti čitavo vrijeme pokušavaš ispasti pametan a u stvari si .... De da te nešto naučim, ne postoji nešto što se zove međunarodno pravo, tj ne postoji pravni sistem na nivou planete koji je iole sličan pravnom sistemu jedne države. Nisu nikako u istom rangu, što prije to skontaš, možda ćeš skontati i zašto ja tvrdim da je hamas najveći problem palestine a ne izrael i njihove politike.
Škobo Habu

#21403 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

Project Ashe wrote: 25/05/2021 15:24
Ti čitavo vrijeme pokušavaš ispasti pametan a u stvari si .... De da te nešto naučim, ne postoji nešto što se zove međunarodno pravo, tj ne postoji pravni sistem na nivou planete koji je iole sličan pravnom sistemu jedne države. Nisu nikako u istom rangu, što prije to skontaš, možda ćeš skontati i zašto ja tvrdim da je hamas najveći problem palestine a ne izrael i njihove politike.
I to je sve što želiš kazati?

Smiješno. :lol:
seln

#21404 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

Kako to nisi vaktile javio nacistima u Nürnbergu, svi bi se izvukli sa usmenom opomenom.
Project Ashe

#21405 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

seln wrote: 25/05/2021 15:31
Kako to nisi vaktile javio nacistima u Nürnbergu, svi bi se izvukli sa usmenom opomenom.
The amount of your ignorance is astounding.
Project Ashe

#21406 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

Škobo Habu wrote: 25/05/2021 15:27
I to je sve što želiš kazati?

Smiješno. :lol:
Ako budemo živi i doživjeli da se palestinci riješe terorističkih organizacija, možda ćeš se sjetiti ovih mojih postova, i možda ćeš, ali samo u sebi, da niko ne zna, reći, ipak je onaj lik bio u pravu. Ali vjerovatnije je da nećemo doživjeti ni ja ni ti da se palestinci riješe te pošasti.
seln

#21407 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

Project Ashe wrote: 25/05/2021 15:33
I kolicina demagogije u tvojim postovima je za ibreta.
Zasto fino ne napises "navijam za Jevreje (razlog nevazan) i zelim da oni pobijede, sa pravom ili bez prava"?
Ovako, ti bi da ispadnes objektivan, a u ovoj situaciji ne mozes. Zato polemises.
Project Ashe

#21408 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

seln wrote: 25/05/2021 15:38

Zasto fino ne napises "navijam za Jevreje (razlog nevazan) i zelim da oni pobijede, sa pravom ili bez prava"?
Ovako, ti bi da ispadnes objektivan, a u ovoj situaciji ne mozes. Zato polemises.
Kolega, živimo u doba informacionih tehnologija, ne škodi pokadkad da se pročita neki naučni rad ili revizija istog, da si prije ovog svog zadnjeg odgovora barem na googlu ukucao bilo šta vezano za "međunarodno pravo" pa iščitao pokoji paper ili studiju ili nešto slično, ovaj tvoj komentar sada ne bi bio glup.

S obzirom na tvoj komentar ja pretpostavljam da si ti od onih ljudi koji odgovorno tvrde da postoje muslimanska imena, šta upućuje na činjenicu da nisi pročitao ni uvod knjige koja se "ironično" tako zove.

Da te naučim još nešto, prave informacije se ne nalaze u opskurnim vijestima sa raznih portala i novinarskih kuća, prave informacije su skrivene i moraš se malo potruditi da ih pronađeš, ali nije nemoguće.
seln

#21409 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

Project Ashe wrote: 25/05/2021 15:46
Kolega, živimo u doba informacionih tehnologija, ne škodi pokadkad da se pročita neki naučni rad ili revizija istog, da si prije ovog svog zadnjeg odgovora barem na googlu ukucao bilo šta vezano za "međunarodno pravo" pa iščitao pokoji paper ili studiju ili nešto slično, ovaj tvoj komentar sada ne bi bio glup.

S obzirom na tvoj komentar ja pretpostavljam da si ti od onih ljudi koji odgovorno tvrde da postoje muslimanska imena, šta upućuje na činjenicu da nisi pročitao ni uvod knjige koja se "ironično" tako zove.

Da te naučim još nešto, prave informacije se ne nalaze u opskurnim vijestima sa raznih portala i novinarskih kuća, prave informacije su skrivene i moraš se malo potruditi da ih pronađeš, ali nije nemoguće.
Za nekoga ko zeli da ispadne pametan, previse pretpostavljas. A onda meni u istom pasusu reklamiras nedostatak znanja.
Project Ashe

#21410 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

seln wrote: 25/05/2021 15:55

Za nekoga ko zeli da ispadne pametan, previse pretpostavljas. A onda meni u istom pasusu reklamiras nedostatak znanja.
Jelde da sam bio u pravu za muslimanska imena?
seln

#21411 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

Project Ashe wrote: 25/05/2021 17:14
seln wrote: 25/05/2021 15:55

Jelde da sam bio u pravu za muslimanska imena?
Ma ti si uvijeku pravu. A ko je u pravu...
jeza u ledja

#21412 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Otprilike je situacija takva da ko god se ne zalaze za unistenje Izraela on je "na njihovoj strani". A cak i neki koji jesu, a koji se usude kritikovati poteze Palestinaca, i oni se optuzuju da su na strani Izraelaca.
Palmalma

#21413 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Palmalma »

jeza u ledja wrote: 25/05/2021 17:47 Otprilike je situacija takva da ko god se ne zalaze za unistenje Izraela on je "na njihovoj strani". A cak i neki koji jesu, a koji se usude kritikovati poteze Palestinaca, i oni se optuzuju da su na strani Izraelaca.
Situacija je takva, već nekih 70 i kusur godina, da Palestinci plaćaju cijenu holokausta nad jevrejima, a još se i bune.

Mjesto da to dostojanstveno podnesu i halale progonstva, oduzimanje imovine, zločine i državni terorizam i aparthejd Izraela koji se nad njima sprovodi.
Last edited by Palmalma on 25/05/2021 18:13, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#21414 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

Ja čak nisam ni htio komentarisati jednu takvu nebulozu.
Škobo Habu

#21415 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

Sve je laž, naravno, osim onoga što ti misliš da nije. Čak i ovo, zar ne?
On February 26, 1988, 17-year-old Wael Joudeh and his cousin Osamah were returning home from grazing their sheep when they noticed a group of Israeli soldiers following them back to their village, east of Nablus.

As the soldiers caught up with them, they began beating them and for a period of 30 minutes, Israeli forces used stones to break their bones.

The incident was caught on video, and was the first documented incident that brought to light Israel’s “breaking the bones” policy.

Today, Wael sits on the same rock he was pushed down on before he was beaten. As he sits there silently, he recalls the painful moments he thought were his last.

“At first, one of the soldiers took off his military hard-hat and started pounding it on my head until I fell to the ground. He then proceeded to beat me uncontrollably,” Wael told Al Jazeera.

“Then he lifted me up, and shoved his helmet towards my face and shouted out what was written on it,” he recalled.

“I was born to kill Palestinians,” the soldier screamed at Wael.

“One of them twisted my arm against my back, while another started pounding my wrist with a stone, attempting to break my hand completely,” he said.

Meanwhile, Osamah was attempting to escape, but was immediately dragged down by three Israeli soldiers and beaten on the ground.

“They were beating us with every ounce of their energy. They not only wanted to break our bones and to inflict physical pain on us, they also wanted to humiliate us and shatter our spirit,” said Wael.

“The stones of Palestine were merciful,” he recalled. “That’s why we survived.”

The pair were unaware, at the time, that a man in a building 200 metres away was documenting every moment of their painful ordeal.

Though women from the nearby village attempted to stop the attack, Israeli soldiers dragged Wael and Osamah to the vehicle that eventually transported them to Tubas’ al-Faraa detention centre, in the occupied West Bank.

That night, an Israeli officer stormed into Wael’s cell and asked, “Are you the one whose bones were smashed by the soldier?”

“Now the whole world thinks you’re dead,” he told Wael.

The pair were then taken to a room in the detention centre, where they were surprised to see a crowd of journalists rushing towards them. Cameras were pointed at their faces while questions were being yelled out about the incident that had been caught on tape.

“We didn’t know it was documented, we were in shock,” said Wael, who spoke up about what happened to him.

Shortly after, the two were released because of the media pressure.

“We expected them to detain us again after the journalists left, but they didn’t.”

This was not the first time Wael survived an abduction. On December 31, 1985, a group of Israeli settlers kidnapped him while he was on his way to school.

When Israeli forces intervened, they were quick to detain and interrogate him. At just 17, Wael was sentenced to seven months imprisonment.

Over a span of six years during the Intifada, Wael was arrested five times and spent varying periods in Israeli prisons and detention centres.

Now 46 years old, Wael works as an employee of the Palestinian Ministry of Finance. He got married in 1996 and has four children, two of whom are currently university students.

“I always tell my children what happened to me. I do not ever try to hide it,” he said. “They always tell my story to their colleagues and friends.”

Wael and Osamah are considered prominent icons of the first Intifada. What they went through sparked demonstrations and a grassroots uprising, that forced the Arab League into holding an emergency meeting regarding the fate of the people in the occupied Palestinian territories.

But Wael believes he and Osamah never got the respect they deserve.

“The people’s respect is the most important thing, but unfortunately, the Palestinian Authority has not shown us any respect or appreciation,” he said.
https://www.aljazeera.com/news/2017/12/ ... e-my-bones
Project Ashe

#21416 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Project Ashe »

Škobo Habu wrote: 25/05/2021 18:05
Ja čak nisam ni htio komentarisati jednu takvu nebulozu.
Eee djeco, djeco, još se vi hljeba morate najest definitivno.
Škobo Habu

#21417 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

Project Ashe wrote: 25/05/2021 18:19
Eee djeco, djeco, još se vi hljeba morate najest definitivno.
Osoba, čiji avatar krasi opskurna video igrica, nekome ko je ima deset godina kada je gledao na ondašnjem jugoslovenskom Dnevniku snimke cionističkog barbarstva sa datog linka, obraća se sa "djeco":

Mazlume, živiš u virtualnoj stvarnosti, i kao takav želiš da neko uzme u obzir tvoje kliničke brljotine.
seln

#21418 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

jeza u ledja wrote: 25/05/2021 17:47 Otprilike je situacija takva da ko god se ne zalaze za unistenje Izraela on je "na njihovoj strani". A cak i neki koji jesu, a koji se usude kritikovati poteze Palestinaca, i oni se optuzuju da su na strani Izraelaca.
Polemika. Od tebe stvarno nisam ocekivao.
smijesni_ste

#21419 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by smijesni_ste »

Pojedinci su i dalje bijesni zbog KurCeve odluke o izraelskim zastavama na institucijama pa budući da tamo ne smiju pisnuti, dolaze ovdje liječiti frustracije :lol:
seln

#21420 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

smijesni_ste wrote: 25/05/2021 19:24 Pojedinci su i dalje bijesni zbog KurCeve odluke o izraelskim zastavama na institucijama pa budući da tamo ne smiju pisnuti, dolaze ovdje liječiti frustracije :lol:
Sta imam piskati? Tudja drzava, ja stranac. Kad i ako mi ne bude pasalo, zarozam torbe i nazad u Bosnu. Jednostavno, zar ne?
A gdje ces ti?
Tvoja drzava, a ti stranac.
I tako, posto si ispusio, onda delegiras svoju mrznju: eto, Kurz ce prcati Palestince, a i to su neke balije.
jeza u ledja

#21421 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by jeza u ledja »

Palmalma wrote: 25/05/2021 17:56
Situacija je takva, već nekih 70 i kusur godina, da Palestinci plaćaju cijenu holokausta nad jevrejima, a još se i bune.

Mjesto da to dostojanstveno podnesu i halale progonstva, oduzimanje imovine, zločine i državni terorizam i aparthejd Izraela koji se nad njima sprovodi.
Govorim o situaciji na ovoj temi.
seln wrote: 25/05/2021 18:33
Polemika. Od tebe stvarno nisam ocekivao.
Pa nisam ja taj koji deklarise druge kao za i protiv. Izgleda da je svrha rasprave posramljavanje onih koji se ne slazu s drugima.

A ispod svega toga se krije binarni narativ ishod cega malo ko zeli da kaze naglas. Jednostavno recite bez okolisanja - ko ne zeli unistenje Izraela on je prijatelj Izraelaca, a neprijatelj Palestinaca. Mozes jedino biti prijatelj ili neprijatelj. Nema nista izmedju. A prijatelj mozes biti jedino ako zelis gasenje komplet drzave. (Bez da uopste ulazimo u sta bi to prakticno znacilo.)

Racionalna diskusija o izraelsko-palestinskom problemu se moze jedino voditi sa iskrenom namjerom pravljenja dvije odvojene drzave kao konacnim ciljem. Ja takvu namjeru ovdje vidim samo u rijetkim komentarima (i obicno onih koji se optuzuju za podrsku Izraelcima).

Stvarnost je naravno da ni Izraelci ni Palestinci ne zele dvije drzave, i zbog toga i dalje i traje sukob. Isto vazi za vecinu forumasa na ovoj temi. Jedini koji to ne zele su oni koji razmisljaju racionalno, a oni su ovdje izgleda "na strani Izraela".

Mislim, sve je to ok, razlicita misljenja, ali se ovdje ubi sa karakterizacijama podrske fasistima od ljudi koji ne zele da priznaju da su upravo oni ti koji ciljano ili ne propagiraju dalja stradanja i etnicka ciscenja.

Hamas i Izrael nisu dvije strane iste medalje, uopste se ne mogu porediti. To su kruske i jabuke. No to znaci da su Hamas "good gays" sto neko rece ranije. Ja nikad necu podrzati nikakve islamiste, niti skupinu koja zrtvuje svoj narod radi visih ciljeva. A bogami ni skupinu koja nasumicno raketira naselja, kao da je to sasvim normalno. Znate oni tako moraju. Ne moraju. I milion opravdanja i potpitanja nece promjeniti taj fakat da ne moraju.
Slicno vazi za cilj unistenja izraelske drzave. Postoji otprilike 1% sanse da bi se to desilo mirnim putem i bez masovnih stradanja. I ovdje se mescini pola ljudi prave da se to ne bi desilo, a druga polovica potajno izgleda prizeljkuje.
Stradanja Palestinaca se ne mogu izbrisati stradanjem Izraelaca. Izraelci se moraju primorati na dvije drzave i neku vrstu novcanih reparacija. To je to. Sve ostalo je navijanje da Izraelci nastave sa istrjebljivanjem Palestinaca, ili da nekim cudom Palestinci/Arapi istrijebe jevreje.

Podrzavanje bilo koje strane je podrska daljem istrjebljavanju.
smijesni_ste

#21422 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by smijesni_ste »

seln wrote: 25/05/2021 19:31
smijesni_ste wrote: 25/05/2021 19:24 Pojedinci su i dalje bijesni zbog KurCeve odluke o izraelskim zastavama na institucijama pa budući da tamo ne smiju pisnuti, dolaze ovdje liječiti frustracije :lol:
Sta imam piskati? Tudja drzava, ja stranac. Kad i ako mi ne bude pasalo, zarozam torbe i nazad u Bosnu. Jednostavno, zar ne?
A gdje ces ti?
I tako, posto si ispusio, onda delegiras svoju mrznju: eto, Kurz ce prcati Palestince, a i to su neke balije.
Neko je zaboravio terapiju uzeti.

Trčiš nazad u BiH, samo što nisi...
vatrogasac

#21423 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by vatrogasac »

Project Ashe wrote: 25/05/2021 14:50 1. Ponavljam najveći problem Palestine je upravo taj jebeni Hamas, ja ti garantujem da bez hamasa i bez nekih novih "hamasa" palestinci bi svoj problem mnogo brže riješili.
Ova konstatacija ima dvije rupe. Prva je u Povelji Hamasa 1988.Vođe Hamasa su objavile da su spremne prihvatiti desetogodišnju primirje ako se Izrael povuče unutar granica iz 1967. i omogući Palestincima da se vrate na teritorij Izraela izbjeglim 1948., a druga je da ako je Hamas postao nekakav faktor tek 2007. što se onda problem Palestine nije riješio prije njih.
Škobo Habu

#21424 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Škobo Habu »

jeza u ledja wrote: 25/05/2021 19:34

A ispod svega toga se krije binarni narativ ishod cega malo ko zeli da kaze naglas. Jednostavno recite bez okolisanja - ko ne zeli unistenje Izraela on je prijatelj Izraelaca, a neprijatelj Palestinaca. Mozes jedino biti prijatelj ili neprijatelj. Nema nista izmedju. A prijatelj mozes biti jedino ako zelis gasenje komplet drzave. (Bez da uopste ulazimo u sta bi to prakticno znacilo.)

Oh, kako prefinjen način da se svaka kvalifikacija cionizma kao oblika fašizma okarakteriše kao anti-semitizam, svaki anti-cionista kao antisemit.

Žao mi je što ne znaš bolje.
seln

#21425 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

smijesni_ste wrote: 25/05/2021 19:36
seln wrote: 25/05/2021 19:31
A gdje ces ti?
Neko je zaboravio terapiju uzeti.

Trčiš nazad u BiH, samo što nisi...
Idi kuci, pa tako pricaj.
Danas-sutra, novi kancelar, nova politika.
A sta ces ti?
Locked