Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
beni-bu-man

#21376 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

eh pa kad bezbjedno i udobno spucas nevinog saucesnika u sabracaju :thumbup:
seoBIH

#21377 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

kakaljin wrote:
seoBIH wrote:Mozes li navesti relaciju, odnosno krivinu gdje istu sječeš radi svoje sigurnosti?

Da odmah i upitam, šta je sa mojom sigurnošću? Jebo mene?
Ako mi dolazis u susret onda necu sasjecati krivinu, a ako te nema onda te i ne mogu ugroziti

Svaka krivina koja je pregledna i nema nikoga iz suprotnog pravca
Šta ako jednom od tih 100 sječenja krivine ugroziš mene? Je li vrijedno? Je li postoji opravdanje za to što radite?

Ne, nismo cvjećke u saobraćaju, ali neke stvari se jednostavno ne mogu tolerisati, a sječenje krivine je upravo to.

Nisi napisao, koja je to krivina? Koje ograničenje?
kakaljin

#21378 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

seoBIH wrote:
kakaljin wrote:
seoBIH wrote:Mozes li navesti relaciju, odnosno krivinu gdje istu sječeš radi svoje sigurnosti?

Da odmah i upitam, šta je sa mojom sigurnošću? Jebo mene?
Ako mi dolazis u susret onda necu sasjecati krivinu, a ako te nema onda te i ne mogu ugroziti

Svaka krivina koja je pregledna i nema nikoga iz suprotnog pravca
Šta ako jednom od tih 100 sječenja krivine ugroziš mene? Je li vrijedno? Je li postoji opravdanje za to što radite?

Ne, nismo cvjećke u saobraćaju, ali neke stvari se jednostavno ne mogu tolerisati, a sječenje krivine je upravo to.

Nisi napisao, koja je to krivina? Koje ograničenje?
Jesi li ti procitao sta sam napisao :!: :!: :!: :!:
Travnički Noćni Šetač

#21379 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

kakaljin wrote: Posto spominjes uslove na cesti, ja koji se od moje registracije, akcize od goriva, i putarina odvaja pozamasan iznos za odrzavanje ceste, ocekujem da ona nema rupa i da je nagib krivine odgovarajuci i da je habajuci sloj asvalta dobar i nije "ko staklo" i da je ogranicenje na cesti takvo prilagodjeno modernim autima, a ne ficama iz 60-tih godina. Ali opet kazem ti vozi tako i prati doslovno krivinu, a ja cu ako mogu gdje sasjeci krivinu radi svoje bezbjednosti i udobnosti, a opet cu se drzati ogranicenja brzine na magistralnom putu od 80 km/h plus minus 10 km/h u zavisnosti od saobracaja.
Prilagođavanje vožnje uslovima puta nisam ja izmislio nego je ZOBS propisao...
...
I ja očekujem od moje registracije i ostalih dažbina isto kao i ti... ali kad se to kao i obično ne ostvari kako bih ja želio ne koristim to kao opravdanje zašto činim prekršaj...
...
Ako je put projektovan za fiću, kako ti kažeš, a istovremeno voziš po ograničenju, radi čega uopšte trebaš sjeći krivinu ako voziš puno modernije auto od fiće ? ... malo mi je to kontradiktorno...
...
...
Nego da ne bude nesporazuma ovdje možeš li mi reći: Da li je po tvom mišljenju "sječenje" krivine preko pune linije prekršaj ili nije ?
seoBIH

#21380 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

kakaljin wrote: Jesi li ti procitao sta sam napisao :!: :!: :!: :!:
Jesam, ali očigledno da ti nisi. Fino sam ti napisao šta ako se desi jedan slučaj u kojem ugroziš mene? Hoćeš reći da se taj jedan slučaj tebi ne može desiti?
JavierBosnia

#21381 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Prekrsaj naravno.
Mene zanima pravilo za znak STOP, konkrerno evo u Svrakinom kod Merkatora stoji znak i tu autoskole polazu i naravno zaustavljaju se na njega. Stoje neke 3 sekunde i pomjere se nekih 5-6 metara jos naprijed da izvire na cestu i opet stanu da procjene kad se mogu ukljuciti.

Za ove sto ne znaju gdje je to ukratko pitanje, da li se na znak stop obavezno mora stati i sacekati 2-3 sec? I racuna li se kao prekrsaj ako ne stanes na taj znak vec produzis 5m dalje i svakako stanes da osmotris?
kakaljin

#21382 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Travnički Noćni Šetač wrote:
kakaljin wrote: Posto spominjes uslove na cesti, ja koji se od moje registracije, akcize od goriva, i putarina odvaja pozamasan iznos za odrzavanje ceste, ocekujem da ona nema rupa i da je nagib krivine odgovarajuci i da je habajuci sloj asvalta dobar i nije "ko staklo" i da je ogranicenje na cesti takvo prilagodjeno modernim autima, a ne ficama iz 60-tih godina. Ali opet kazem ti vozi tako i prati doslovno krivinu, a ja cu ako mogu gdje sasjeci krivinu radi svoje bezbjednosti i udobnosti, a opet cu se drzati ogranicenja brzine na magistralnom putu od 80 km/h plus minus 10 km/h u zavisnosti od saobracaja.
Prilagođavanje vožnje uslovima puta nisam ja izmislio nego je ZOBS propisao...
...
I ja očekujem od moje registracije i ostalih dažbina isto kao i ti... ali kad se to kao i obično ne ostvari kako bih ja želio ne koristim to kao opravdanje zašto činim prekršaj...
...
Ako je put projektovan za fiću, kako ti kažeš, a istovremeno voziš po ograničenju, radi čega uopšte trebaš sjeći krivinu ako voziš puno modernije auto od fiće ? ... malo mi je to kontradiktorno...
...
...
Nego da ne bude nesporazuma ovdje možeš li mi reći: Da li je po tvom mišljenju "sječenje" krivine preko pune linije prekršaj ili nije ?
A znas li zasto je izmisljeno prilagodjavanje uslovima puta, pa da bi se ogradili od svog nerada oni koji su zaduzeni za odrzavanje i oni koji trebaju donositi odluke da se put sanira i bude sve po ps-u.

Ne cinim ja prekrsaj jer ne preticem nikada preko pune linije vec cekam prvu priliku sa isprekidanom linijom da mogu bezbjedno preticati.
Travnički Noćni Šetač

#21383 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

kakaljin wrote: A znas li zasto je izmisljeno prilagodjavanje uslovima puta, pa da bi se ogradili od svog nerada oni koji su zaduzeni za odrzavanje i oni koji trebaju donositi odluke da se put sanira i bude sve po ps-u.

Ne cinim ja prekrsaj jer ne preticem nikada preko pune linije vec cekam prvu priliku sa isprekidanom linijom da mogu bezbjedno preticati.
To o čemu pričaš u prvom dijelu je u najbolju ruku samo tvoje mišljenje, ali i dalje potpuno neosnovano...
...
A nisam te uopšte pitao za preticanje, već se držim teme o kojoj pričamo....
...
...
...
Znači ponovo pitam, možeš li molim te odgovoriti : Da li je po tvom mišljenju "sječenje" krivine preko pune linije prekršaj ili nije ?
kakaljin

#21384 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

seoBIH wrote:
kakaljin wrote: Jesi li ti procitao sta sam napisao :!: :!: :!: :!:
Jesam, ali očigledno da ti nisi. Fino sam ti napisao šta ako se desi jedan slučaj u kojem ugroziš mene? Hoćeš reći da se taj jedan slučaj tebi ne može desiti?

Ako razmisljam za volanom i pratim saobracaj oko sebe, tesko da mi se moze desiti da te ugrozim svojom krivicom, ali nikada ne mozes 100% siguran biti ali ne dovodim se u tu situaciju da ugrozavam druge ucesnike u saobracaju, a koliko puta sam ja doveden u takvu situaciju da sam se jedva izvukao radi hajvana koji ne gledaju ostale ucesnike u saobracaju vec samo sebe i mise da su sami na cesti i uvaljuju se i prave sranja za nepovjerovati da neko moze tako nesto uraditi a ima polozen vozacki ispit.
kakaljin

#21385 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kakaljin wrote: A znas li zasto je izmisljeno prilagodjavanje uslovima puta, pa da bi se ogradili od svog nerada oni koji su zaduzeni za odrzavanje i oni koji trebaju donositi odluke da se put sanira i bude sve po ps-u.

To o čemu pričaš u prvom dijelu je u najbolju ruku samo tvoje mišljenje, ali i dalje potpuno neosnovano...
...
A nisam te uopšte pitao za preticanje, već se držim teme o kojoj pričamo....
...
...
...
Znači ponovo pitam, možeš li molim te odgovoriti : Da li je po tvom mišljenju "sječenje" krivine preko pune linije prekršaj ili nije ?
Daj mi clan zakona koji mi govori to sto ti kazes jer do sada me nikada policija nije zaustavila za to iako sam dosta puta sasjecao krivinu pred njima i prije njih gdje su me mogli vidjeti da to radim.
JavierBosnia

#21386 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Image

Evo tu ima znak stop, ali ga svi profuraju tih 5-6 metara i stanu na pješački i onda gledaju da se uključe. Doduše i nije pregledno odozdo zbog drveća razmotriti situaciju. Zanima me da li svi oni (sem autoškola) čine prekršaj što se ne zaustave prvo dole, pa onda se pomjere do ceste gore?
kakaljin

#21387 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

JavierBosnia wrote:Image

Evo tu ima znak stop, ali ga svi profuraju tih 5-6 metara i stanu na pješački i onda gledaju da se uključe. Doduše i nije pregledno odozdo zbog drveća razmotriti situaciju. Zanima me da li svi oni (sem autoškola) čine prekršaj što se ne zaustave prvo dole, pa onda se pomjere do ceste gore?

Pa to rade radi ne preglednosti jer oni koji su zaduzeni za odrzavanje puteva nisu napravili da bude pregledno
Travnički Noćni Šetač

#21388 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

kakaljin wrote:
Daj mi clan zakona koji mi govori to sto ti kazes jer do sada me nikada policija nije zaustavila za to iako sam dosta puta sasjecao krivinu pred njima i prije njih gdje su me mogli vidjeti da to radim.
Dobićeš i član ZOBS-a ako već ne znaš o kojem se radi, ali mogu li dobiti prvo odgovor:

Da li je po tvom mišljenju "sječenje" krivine preko pune linije prekršaj ili nije ?
kakaljin

#21389 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kakaljin wrote:
Dobićeš i član ZOBS-a ako već ne znaš o kojem se radi, ali mogu li dobiti prvo odgovor:

Da li je po tvom mišljenju "sječenje" krivine preko pune linije prekršaj ili nije ?
Po mom misljenu nije jer ako nema nikoga onda ne dovodim druge ucesnike u nezgodnu situaciju, akoa sto sam rekao policija me nikada nije zaustavila radi toga iako su me dosta puta vidjeli da to radim.
JavierBosnia

#21390 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

kakaljin wrote:

Pa to rade radi ne preglednosti jer oni koji su zaduzeni za odrzavanje puteva nisu napravili da bude pregledno
Jasno to, ali moje je pitanje da li činim prekršaj ako ne stanem na znak stop, već stanem 5-6 metara poslije njega? Jer stajanje kod znaka stop nema smisla jer ništa ne mogu vidjeti.
Travnički Noćni Šetač

#21391 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

kakaljin wrote: Po mom misljenu nije jer ako nema nikoga onda ne dovodim druge ucesnike u nezgodnu situaciju, akoa sto sam rekao policija me nikada nije zaustavila radi toga iako su me dosta puta vidjeli da to radim.
Griješiš ... to je prekršaj po članu 38. ZOBS-a i po članu 39. stav 1 i 2 ZOBS-a ....
...
To što policija u predmetnom slučaju nije primijenila zakonsku odredbu ne znači da ista ne postoji...
Travnički Noćni Šetač

#21392 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

JavierBosnia wrote:
kakaljin wrote:

Jasno to, ali moje je pitanje da li činim prekršaj ako ne stanem na znak stop, već stanem 5-6 metara poslije njega? Jer stajanje kod znaka stop nema smisla jer ništa ne mogu vidjeti.
Greška organizacije koja se brine o stanju puta ( loše postavljeno mjesto znaka, neočišćeno granje i drugi objekti u pojasu puta ) ne opravdava vozača da čini prekršaj... STOP je obavezo zaustavljanje... koliko god to glupo zvučalo ( i meni zvuči glupo za tu opisanu situaciju) ali u opisanoj situaciji obaveza je dva puta stati ... jednom na znak a jednom da se uvjeriš da možeš izvršiti skretanje / uključivanje u promet bez opasnosti po druge učesnike...
seoBIH

#21393 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

JavierBosnia wrote:
kakaljin wrote:

Pa zar nije jasno? Znak stop znači da se moraš zaustaviti ispred one linije, odnosno ispred znaka. Stanes, kreneš dalje i opet staneš. U suprotnom, to je prekršaj.

Ako misliš da znak nije postavljen kako treba, piši nadležnim.
kakaljin

#21394 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kakaljin wrote: Po mom misljenu nije jer ako nema nikoga onda ne dovodim druge ucesnike u nezgodnu situaciju, akoa sto sam rekao policija me nikada nije zaustavila radi toga iako su me dosta puta vidjeli da to radim.
Griješiš ... to je prekršaj po članu 38. ZOBS-a i po članu 39. stav 1 i 2 ZOBS-a ....
...
To što policija u predmetnom slučaju nije primijenila zakonsku odredbu ne znači da ista ne postoji...
Tu nigdje ne pise da ne smijem presjeci punu ili isprekidanu liniju, vec samo ono sto ja govorim da pazim da ne ugrozim druge ucesnike u saobracaju koji mi idu u susret.

A sto se tice ovog clana zobsa isti u stavu 3 kaze da se vozac sa vozilom po tom stavu mora prestrojiti u desnu traku ako mu neko dolazi iza i da ga propusti, ali i to mnogi zloupotrebljavaju od vozaca pa nece da se sklone u desnu traku iako su po zakonu duzni to uraditi. A ovo po Sarajevu cesto vidimo i svjedoci smo spore voznje lijevom trakom
Travnički Noćni Šetač

#21395 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

kakaljin wrote:
...
Tu nigdje ne pise da ne smijem presjeci punu ili isprekidanu liniju, vec samo ono sto ja govorim da pazim da ne ugrozim druge ucesnike u saobracaju koji mi idu u susret.
Nisi dobro pročitao...
JavierBosnia

#21396 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

Onda na tom mjestu svaki dan cinim prekrsaj, ne samo ja nego i 99% ostalih ucesnika u saobracaju sem autoskola.

Ali mislim da treba razlikovati razinu prekrsaja, kao u fudbalu, nesto je za zuti, nesto za crveni karton.
Mislim i kazne su prema tezini prekrsaja odredjene, tako da nije isto ako prodjes kroz crveno i ako gazis liniju.

Naravno, nema opravdanja za prekrsaj i ne treba ga biti, ali sam misljenja da se saobracajni propisi ne mogu 100% postovati i treba ih nastojati postovati, a ako ce se vec neki krsiti, onda nek to bude tako da ne ugrozava nikoga.
seoBIH

#21397 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Ne mozes tako, onda bi bio subjektivno odlučivanje.

Ti imaš dva izbora. Da se zaustavljaš i kontaktiraš nadležne, ili da se ne zaustavljaš-
Optimus09

#21398 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimus09 »

.
Last edited by Optimus09 on 29/04/2019 15:46, edited 1 time in total.
selma 83

#21399 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by selma 83 »

JavierBosnia wrote:Onda na tom mjestu svaki dan cinim prekrsaj, ne samo ja nego i 99% ostalih ucesnika u saobracaju sem autoskola.

Ali mislim da treba razlikovati razinu prekrsaja, kao u fudbalu, nesto je za zuti, nesto za crveni karton.
Mislim i kazne su prema tezini prekrsaja odredjene, tako da nije isto ako prodjes kroz crveno i ako gazis liniju.

Naravno, nema opravdanja za prekrsaj i ne treba ga biti, ali sam misljenja da se saobracajni propisi ne mogu 100% postovati i treba ih nastojati postovati, a ako ce se vec neki krsiti, onda nek to bude tako da ne ugrozava nikoga.
ljudi, ne postoji kazna za nestajanje na Stop, nek neko pokaže suprotno. za crveno svjetlo imamo novčanu kaznu, sličan je smisao, ali nema sankcije osim ako se skrivi prekršaj/sudar itd, tad je druga priča. u Skandinaviji ima, USA, za Njemačku moguće da policija kažnjava...itd., itd :-D
JavierBosnia

#21400 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JavierBosnia »

seoBIH wrote:Ne mozes tako, onda bi bio subjektivno odlučivanje.

Ti imaš dva izbora. Da se zaustavljaš i kontaktiraš nadležne, ili da se ne zaustavljaš-
Pa bio bi debil bas kad bih se zaustavljao. Niko ziv ga ne postuje, policajac moze s tobom u autu biti nece ti prigovoriti. Bar za ovaj ovdje postavljeni
Last edited by JavierBosnia on 29/04/2019 16:03, edited 1 time in total.
Post Reply