Sposobni al hin ne daju
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
detroit-mercy
-
mistek
#21377 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa ne mora sve biti autocesta
Recimo, taj spoj Tuzla-Doboj je puno lakše odraditi kao brzu cestu. Od Šićkog do Puračića je trasa jednostavna, samo širenje postojeće ceste. Nakon toga je potrebno iskočiti iz okvira postojeće ceste i držati se desne obale rijeke Spreče, sjeverno od Puračića, južno od Dobošnice i tako do Miričine. Najveći problem bi bio zaobići Miričinu, jer bi se put morao malo dići. Iza toga samo pičiti entitetskom granicom, pored postojeće ceste, južno. Eh sad, fazon je što bi nakon Klokotnice trebalo put opaliti ka sjeveru da ide na petlju Johovac, a Bog zna kakav je tu teren
Kad RS provuče put BL-Bijeljina, to će biti 55km od petlje na Šićkom. I tu samo da je izravnati pokoji pravac i bilo bi sasvim ok vala.
Jednostavno, sa Šićkog je dobro početi radove u bilo kojem pravcu
Nažalost, imam osjećaj da će u narednih 10 godina početi samo prema Đurđeviku onu obilaznicu i to je sve.
Kad RS provuče put BL-Bijeljina, to će biti 55km od petlje na Šićkom. I tu samo da je izravnati pokoji pravac i bilo bi sasvim ok vala.
Jednostavno, sa Šićkog je dobro početi radove u bilo kojem pravcu
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#21378 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Autoput nije lokalni, regionalni, kantonalni, entitetski. Autoput je državni.
Kakvo je to opravdanje da se neki autoput ne gradi zato što ide kroz ove gore "organizacione jedinice"? Ide kroz istu državu ljudi moji. Čuj prelazi sa jedne na drugu stranu rijeke. O jebemti...
Od kako se grade naši autoputevi čitam da se ne miješamo u nešto što nije naša struka. Na kraju gledam jad i bijedu. Od ove korone i pandemije, nemam više tolerancije na "de šuti, nije tvoja struka"!
Zašto onda koridor WC ne ide Orašje - Tuzla - Žepče... kad već tako struka kaže?!
Izabrani primaju platu da ovo gore što sam napisao riješe i odrade. Ako to nisu odradili, imaju izbori i izaberu se drugi da to odrade. Ako ni oni ne odrade izaberu se treći... i tako dok ne izaberemo sposobne, ne podobne i uhljebe koji su nam lagali u'či izbora.
Na kraju se sve svodi na pojedinca koji glasa - on/ja sam kriv za ovo stanje.
Kakvo je to opravdanje da se neki autoput ne gradi zato što ide kroz ove gore "organizacione jedinice"? Ide kroz istu državu ljudi moji. Čuj prelazi sa jedne na drugu stranu rijeke. O jebemti...
Od kako se grade naši autoputevi čitam da se ne miješamo u nešto što nije naša struka. Na kraju gledam jad i bijedu. Od ove korone i pandemije, nemam više tolerancije na "de šuti, nije tvoja struka"!
Zašto onda koridor WC ne ide Orašje - Tuzla - Žepče... kad već tako struka kaže?!
Izabrani primaju platu da ovo gore što sam napisao riješe i odrade. Ako to nisu odradili, imaju izbori i izaberu se drugi da to odrade. Ako ni oni ne odrade izaberu se treći... i tako dok ne izaberemo sposobne, ne podobne i uhljebe koji su nam lagali u'či izbora.
-
BadBoy
#21379 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ni Srbija ni Hrvatska apsolutno ne trebaju prstom mrdnuti na tom planu. Samo trebaju čekati, a Bošnjaci i njihovi predstavnici sami rade na svojoj propasti.Nacionalniid_BOSANCI wrote: ↑28/03/2021 20:39To je zato sto nas Bosnjake (muslimane) Srbija i Hrvatska od 1992 god do danas sabotiraju najcesce preko nekih nasih takozvanih bosnjackih politicara koji rade za njihove interese. Cilj Srbije i Hrvatske je pokazati cijelom svijetu da drzava Bosna i Hercegovina i njen najveci narod Bosnjaci nisu u stanju imati drzavu, upravljati sa njom i graditi je. Cilj Srbije i Hrvatske je da drzava BiH propadne a onda je Srbija i Hrvatska podjele kao lesinari izmedju sebe. Cilj im je isto da sav Bosnjacki narod izgubi potpuno povjerenje u sposobnost Bosnjackih politicara, Bosnjackih sudija, bosnjacke policije, Bosnjackog dijela vojske i Bosnjacke Islamske zajednice, te da se kao takvo razocarano Bosnjacko stanovnistvo iseli po cijelom svijetu.drug_profi wrote: ↑25/03/2021 08:17 Svuda osim u BiH ljudi kad nesto zapocnu onda i rade da sto prije zavrse.
Samo kod nas je sve, od jebene rupe u zemlji pa na dalje, atomska fizika....
-
foxlife
#21380 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
pa eto pitaju se ovi sto je njihova "struka" terzic i sl pa gdje smo?Hame_ wrote: ↑29/03/2021 17:36 Autoput nije lokalni, regionalni, kantonalni, entitetski. Autoput je državni.
imam osjecaj da mi na forumu od kojih je jedan mozda vezan strukom za ovu oblast bolje odradili posao oko autoputeva nego oni sto se sada pitaju
-
mistek
#21381 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma autoput je entitetski. Nema tu države ni 2%. Evo ti sutra napravi autoput Tuzla-Klokotnica, ja ti garantujem da neće biti jednostavno uganjati se sa RS da se on prikači kod Johovca, da se izgradi tih 5km. Zapravo, trebalo bi praviti ustupke.
- Haris.ba
#21382 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za spoj autoputa RS i FBiH Evropa je morala pogurati sa dzabnim parama, kredotom i dati se RSu da izgrade oko 100 metara tunela na teritoriji FBiH.
Ali, to i nema veze sa izgradnjom ceste prema Doboju. Mogla se zavrsiti dokle se mogla, blizu entiteske granice. Barem do Lukavca niko ne sprecava. O do Gracanice da ne pricam. Ali, nece da moze.
Ali, to i nema veze sa izgradnjom ceste prema Doboju. Mogla se zavrsiti dokle se mogla, blizu entiteske granice. Barem do Lukavca niko ne sprecava. O do Gracanice da ne pricam. Ali, nece da moze.
-
almirkoba
#21383 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tu ne treba izmišljati toplu vodušto se tiče TK ponuditi turcima da izgradi tkz Y krak od žepče-tuzle-brčko-orašije, već postoji neka dokumentacija istraživanja i sl,dosta trase je državna zemlja, uklapa se u ovu priču bg-sa, uraditi exproprijaciju pripremiti dokumentaciju i da to bude gotovo za 5-7god.
Ja opet mislim da nama u fbih,našoj operativi nije u interesu ova verzija već da nam daju turske kredite a da se mi igramo 15-20g na ovoj dionici, i sad ide klasika postavi sposobnog da to što više odugovlači bar što se tiče naše fbih strane.
U biti to je jedino što mi treba da uradio da kažemo gdje hoćemo put, a ljudi će nam dati pare i majstore
Ja opet mislim da nama u fbih,našoj operativi nije u interesu ova verzija već da nam daju turske kredite a da se mi igramo 15-20g na ovoj dionici, i sad ide klasika postavi sposobnog da to što više odugovlači bar što se tiče naše fbih strane.
U biti to je jedino što mi treba da uradio da kažemo gdje hoćemo put, a ljudi će nam dati pare i majstore
- So What!
#21384 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Brza cesta Tuzla - Lukavac ili produzetak Zapadnog prilaza do Lukavca nije nikakva naucna fantastika, a niko ga nikada i ne spominje.
Ja da sam Tuzlak i da mi je neka budala ostavila onaj polukruzni tok i onakav prekid na Sickom, pa nema sanse da bih glasao za nekoga ko ne bi na glavu skocio nekome samo da se to popravi.
A sta se desava, to u Tuzli od politicara haman niko ne spominje, jednostavno tamosnji politicari nikakav pritisak ne znaju izvrsiti, a gradjani glasaju za jedne te iste, manje - vise, svi se vadeci da im je neko u Sarajevu ili negdje drugo kriv i da cekaju da se sami sjete da to rijese.
Ja da sam Tuzlak i da mi je neka budala ostavila onaj polukruzni tok i onakav prekid na Sickom, pa nema sanse da bih glasao za nekoga ko ne bi na glavu skocio nekome samo da se to popravi.
A sta se desava, to u Tuzli od politicara haman niko ne spominje, jednostavno tamosnji politicari nikakav pritisak ne znaju izvrsiti, a gradjani glasaju za jedne te iste, manje - vise, svi se vadeci da im je neko u Sarajevu ili negdje drugo kriv i da cekaju da se sami sjete da to rijese.
- Laertes
#21385 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! wrote: ↑30/03/2021 09:39 Brza cesta Tuzla - Lukavac ili produzetak Zapadnog prilaza do Lukavca nije nikakva naucna fantastika, a niko ga nikada i ne spominje.
Spominjao saj to jednom, čak se i ponadao kad su krenuli uređivati korito Jale prema Lukavcu. Samo jedan nadvožnjak preko pruge bi tu bio. A sad je cesta tu dobra za izbiti kamen iz bubrega.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#21386 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa hajde eto ti sto kao hoce da grade, neka izgrade autoput do klokotnice pa neka onda rs bude kriva sto kao nece da gradi dalje.
Nasjedate na te price kao da imate 5 godina...
- So What!
#21387 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nije vezano za izgradnju u BiH, ali mislim da je vrlo vazna lekcija za raju koja misli ovdje da se siromasna zemlja moze tek tako zaduziti kod bjelosvjetskih zelenasa i priustiti sebi neki megaprojekat.
Crna Gora traži pomoć EU za otplatu kredita
Crna Gora traži pomoć EU za otplatu kredita
B92Podgorica - Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović zatražio je od EU pomoć za otplatu kredita koji je Crna Gora uzela od kineske Eksim banke.
Kredit je uzet za izgradnju prvog dela deonice autoputa Bar-Boljari.
On je pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) rekao da je veliki problem dug prema Kini, prenose podgorički mediji.
"Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj", rekao je Abazović.
Prva deonica autoputa u Crnoj Gori, koji treba da vodi od Jadranskog mora (Bara) do granice sa Srbijom (Boljare), trebalo je da bude završena u maju 2019. godine, ali je zbog probijenog roka potpisan aneks ugovora za novim rokom 30. septembar 2020. godine.
Ni taj rok, međutim, nije poštovan. Kako je saopštila Vlada, novo probijanje roka za završetak izgradnje prve deonice autoputa u Crnoj Gori od Podgorice do Kolašina zahteva potpisivanje novog aneksa ugovora između Vlade Crne Gore i kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation) koja je glavni izvođač radova.
Ugovorena cena je prvobitno bila 809 miliona dolara, a zatim je povećana za još oko 90 miliona za naknadnu izgradnju pristupnih puteva ka Podgorici i komunalne infrastrukture uz autoput.
-
foxlife
#21388 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
da nema korupcije to bi bila skroz druga prica ne samo oko autoputeva nego generalno za sve u drzavi sto direktno utice i na samu izgradnju planiranje i sve sto uz to ide oko autoputeva
-
mistek
#21389 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam na kakvu priču nasjedamizvrsni direktor wrote: ↑30/03/2021 09:49Pa hajde eto ti sto kao hoce da grade, neka izgrade autoput do klokotnice pa neka onda rs bude kriva sto kao nece da gradi dalje.
Nasjedate na te price kao da imate 5 godina...
- geralt
#21390 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam koliko je Crna Gora reprezentativan primjer. Ekonomija im ovisi od turizma, a proslo ljeto su najgore prosli od svih mediteranskih zemalja - Evropljani im nisu dosli jer su van EU, a Srbi radi crkvenog zakona. Vjerujem da im je sad u budzetu propuh i panika, ali isto tako vjerujem da im je originalna procjena bila da im kredit nece biti problem vratiti.
-
tec
#21391 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Doduše sve financijske institucije su im rekle da je početna procjena projekta bila preniska (cijena je porasla za oko 45% i naravno još nije gotova) i da su uslovi kredita neizvodivi za Crnu Goru pogotovo jer sva odgovornost za povećanje cijene je na Crnoj Gori a imaju jako malo kontrole koliko raste. I to Naravno i pored najviših akciza u ex-yu, novoj vladi ide na živac jer kod njih akcize idu prvo u budžet pa se onda izdvaja za otplatu, to je jedan od razloga zašto prije nisu prihvatali EU i mmf ponude i preporuke.geralt wrote: ↑30/03/2021 14:16Ne znam koliko je Crna Gora reprezentativan primjer. Ekonomija im ovisi od turizma, a proslo ljeto su najgore prosli od svih mediteranskih zemalja - Evropljani im nisu dosli jer su van EU, a Srbi radi crkvenog zakona. Vjerujem da im je sad u budzetu propuh i panika, ali isto tako vjerujem da im je originalna procjena bila da im kredit nece biti problem vratiti.
Ista situacija kao Albanija sa Behtelom, ustvari još gora
- Bumerang
#21392 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija

EFENDIĆ OTKRIO DETALJE: Ovako bi trebao izgledati kružni vijadukt u naselju Boljakov Potok (FOTO)
Radovi u okviru treće faze IX transverzale, odnosno veze IX transverzale s ulicom Safeta Zajke, gdje će biti izgrađen kružni vijadukt, a čija je izgradnja ugovorena, počeli su prije mjesec.
Ekonomija
Prije 5h Prije 36 min

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, objavio je na Facebooku fotografije na kojima se vidi transformacija prostora u Boljakovom Potoku, odnosno kako će izgledati kružni vijadukt na spoju Devete transverzale i ulice Safeta Zajke.
https://www.facebook.com/EfendicSemir/? ... E-5CQ-_Tpk
Radovi u okviru treće faze IX transverzale, odnosno veze IX transverzale s ulicom Safeta Zajke, gdje će biti izgrađen kružni vijadukt, a čija je izgradnja ugovorena, počeli su prije mjesec.
Kompletan objekt kružnog toka nalazit će se na stubovima, cijeli prostor platoa od oko 2.000 kvadrata ispod njega bit će u funkciji naselja. Jedan dio tog prostora će biti namijenjen za parkiranje vozila, ali i za poslovne i druge sadržaje, kao i za pješačku zonu.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/19 ... _foto.html
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobro, ova kratica ce rasteretiti malo izlazak/ulazak od Cengic Vile do Autoputa A1 ali nece uopste rijesiti saobracajne guzve u sarajevu i kroz Sarajevo. Medjutim kompletno rasterecenje saobracaja i rjesavanje saobracajnih guzvi nece se rijesiti sve dok se ne izgradi zaobilazni Gradski Autoput, duzine samo nekoliko kilometara, od Buljakovog potoka i duz Drinske ulice preko Pofalica do Zeljeznicke stanice i dalje do Darive na jednu stranu i Vogoscu na drugu stranu.
Last edited by Bumerang on 22/03/2023 18:14, edited 1 time in total.
- So What!
#21393 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bosna i Hercegovina je kao medjunarodni protektorat (htjeli mi to priznati ili ne) je poprilicno zasticena u smislu da ne srlja u zaduzivanje i monetarnom politikom uglavnom upravljaju stranci, koji su izmedju ostalog nas natjerali i na povecanje akciza.
Jos da su stranci preuzeli obnovu i izgradnju infrastrukture na sebe, do sada bi imali koridor Vc izgradjen, ali nazalost to je ostavljeno ovim nasim parmacima, pa imamo to sto imamo.
Jos da su stranci preuzeli obnovu i izgradnju infrastrukture na sebe, do sada bi imali koridor Vc izgradjen, ali nazalost to je ostavljeno ovim nasim parmacima, pa imamo to sto imamo.
- So What!
#21394 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Brza cesta Sarajevo – Beograd: “Mirovni projekat” koji stagnira na bh. strani
N1
Članovi Predsjedništva BiH, te ministar saobraćaja i komunikacija, Vojin Mitrović, sastaju se naredne sedmice u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Jedna od ključnih tema je finaliziranje dogovora za izgradnju autoceste Sarajevo - Beograd. Ovaj projekat je godinama u fokusu lidera tri zemlje. Srbija je na tom planu napredovala u odnosu na BiH, da li će nakon sastanka u Turskoj krenuti i realizacija s bh. strane?
Priča je krenula još 2017. godine. Ideja o brzoj cesti, koja bi značajno skratila vrijeme putovanja između dva glavna grada, Sarajeva i Beograda, svima je zvučala odlično. Mirovni projekat, kako su ga mnogi nazvali, do danas nije zaživio. No, od njega se nije odustalo. U kojoj je fazi, nedavno je pojašnjavao ministar prometa i komunikacija BiH.
“Jedan dio tog sporazuma je počeo već da se realizuje, a to je dio autoputa od Kuzmina do Rače i Mosta na Rači. Sljedeći dio autoputa od Rače do Bijeljine sigurno je jedan od prvih projekata, odnosno jedna od prvih dionica koja će početi da se radi jer su u ovom trenutku praktično stvoreni svi preduslovi da se može početi s gradnjom. Ostaje pitanje izbora izvođača i pomoći koju je gospodin Vučić obećao za izgradnju ovog autoputa, ali ti detalji će biti na sastanku u Turskoj i riješeni”,
kazao je Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH.
Tokom 2018. autoput Sarajevo – Beograd bila je neizostavna tema svih susreta srbijanskih i bh. delegacija. Ali i posjeta najviših turskih zvaničnika, poput tadašnjeg premijera Binalia Yildirima, u martu. A krajem 2018. Srbija potpisuje ugovor za izgradnju oko 20 kilometara sa turskom kompanijom Tašjapi (Tasypi), vrijednosti 250 miliona eura. Prisutan i tadašnji resorni bh. ministar, Ismir Jusko.
“Više sam puta istakao da ovo nije samo projekat, da je ovo projekat života za obje zemlje”, poručio je Jusko tada.
“Puteve gradimo da bi ljudi ovdje ostali, da bi ovdje dolazili, a ne da bi ljudi odavde odlazili”, bila je poruka tadašnje ministrice za saobraćaj Srbije, Zorane Mihajlović.
No, bh. strana je zakazala. Politika je, rekao je tada ministar Jusko, imala utjecaj. Gotovo nemoguće je bilo dogovoriti trasu putu kroz Bosnu i Hercegovinu. U jednom trenutku na stolu je bilo više od 20 različitih zahtjeva. Na koncu – dogovoreno je da se grade dva puta. Jedan od Sarajeva, prema Rogatici, Goraždu, Višegradu. Drugi pak, od Sarajeva prema Tuzli, Brčkom, do Bijeljine. Dogovoreno je na sastanku federalnih i republičkih predstavnika.
“Još ćemo vidjeti, još ne znači da će biti zaduženje, najbolje bi bilo da dobijemo grant, ali može jedan dio, ali onaj ostali dio kakav god on bude mora biti prihvatljiv za finansijsku situaciju u BiH”, kazao je Milorad Dodik 26.2.2019.
Zbog sporenja oko trasa, teško je bilo odrediti jasnu cijenu bh. strane. Turska je ranije ponudila i da finansira, no, svi su se pitali na koji način? Kredit, grant, ili nešto treće? I danas je mnogo nepoznanica. No, Turska je uz sve prepreke i dalje podržavala projekat. Jasno je to poručio u februaru 2019. predsjednik Erdogan, tokom posjete BiH.
“Imamo za cilj da ovaj projekt mira kako smo ga mi nazvali povežemo ova dva centra jugoistočne Evrope, u vezi projekta autoputa, potpisali smo potrebne memorandume, i sa bosanskom i srbijanskom stranom i planiramo da u najskorije vrijeme započnemo s izgradnjom ovog autoputa.”
Mijenjali su se ministri, prolazilo vrijeme, no od 2017. do danas, Bosna i Hercegovina osim deklarativno, nije krenula u konkretnu realizaciju onoga što je dogovoreno na brojnim sastancima. Srbija pak priču, mnogo ozbiljnije shvatila. U oktobru 2019. članovi Predsjedništva, turski predsjednik Erdogan i predsjednik Vučić, na Sremskoj Rači, ozvaničili početak gradnje autoputa.
Nakon skoro pet godina praznih obećanja političara o skorom početku gradnje na bh. strani, građani gotovo da su, na ovaj projekat, zaboravili. Nadu budi predstojeći sastanak najviših delegacija u Turskoj. Ranije procjene su bile kako bi cjelokupna autocesta u obje država mogla koštati oko osam milijardi maraka.
- So What!
#21395 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Velika očekivanja od dionice autoputa kroz Brčko, nova vlast shvatila projekat ozbiljno
Akta
U Brčkom donedavno ništa nije urađeno na realizaciji projekta dionice autoputa koji će iz Banjaluke prolaziti ka Beogradu i Sarajevu. Nova Vlada distrikta formirala je radnu grupu koja će svake sedmice dogovarati i pratiti kako poslovi odmiču, jer je svima u interesu da, ovaj najveći kapitalni projekat u 10 godina, bude urađen na vrijeme, kažu u Vladi, javlja RTRS.
Brčko će se naći na raskrisnici dva autoputa, koji će prema zacrtanoj trasi prolaziti iz Banjaluke prema Beogradu, i od Tuzle ka Orašju. To je šansa koju nema nijedan grad u BiH.
"To je i te kako dobro za razvoj Brčkog i za samu privredu. Sigurno bi imali daleko brži pristup destinacijama na koje sada odlazimo i na koje ćemo odlaziti sve više, što bi nam omogućilo jeftiniju bržu uslugu transporta, koja je sada otežana", smatra privrednik Јelenko Ilić.
I neka javna preduzeća, među kojima je i jedina međunarodna luka u BiH, očekuju koristi od budućeg auto-puta. Јeftiniji prevoz i više poslovnih aranžmana.
"Smanjiće i cijene transporta i promet u Luci, odnosno pojaviće se novi komitenti koji će imati interes da robu dovoze preko Luke Brčko", naveo je Alija Osmanbašić, v.d. direktora ЈP Luka.
U Vladi distrikta - zatečeni. Prethodni šef Vladinog odjeljenja nije ništa radio na ovim poslovima. Nova Vlada je ovih dana formirala Radnu grupu, čija je obaveza da što brže sačini dinamiku odvijanja poslova. Počeće, kažu, od planske dokumentacije i utvrđivanja trase koja će biti uklopljena sa pristupnim tačkama koje su dobili od Republike Srpske i koje očekuju od Federacije BiH.
"Izradićemo plan eksproprijacije, praktično da dođemo do trase autoputa koja je u vlasništvu Brčko distrikta i za koju se onda mogu raditi neophodna projektovanja, odabir i uvođenje izvođača u rad", pojasnio je Ratko Stjepanović, šef resornog odjeljenja.
Trasa autoputa kroz Brčko je, kažu, najznačajniji kapitalni projekat u posljednjih deset godina i to mora biti na vrijeme urađeno. Ova saobraćajnica sa čišćenjem korita rijeke Save, stvoriće od Brčkog jedno od najpovoljnijih putnih čvorišta u regionu.
Da je nova vlast shvatila ovo ozbiljno, potvrđuje, kažu, to što će Radna grupa sa gradonačelnikom na čelu, planirati i provjeravati realizaciju poslova svake sedmice.
- So What!
#21396 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mandatna pisma za financiranje izgradnje dvije dionice autoceste
JP Autoceste FBiH
Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici dala suglasnost na finanlne tekstove mandatnih pisama za financiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc za dionice Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug. Davanjem suglasnosti na finalne tekstove utvrđene su osnove na kojima će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) surađivati s partnerima s ciljem podrške i mobilizacije kreditnih i grant sredstava za pripremu i provođenje projekta izgradnje za navedene dionice.
JP Autoceste FBiH je kroz suradnju sa financijskim institucijama za financiranje izgradnje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever osiguralo ponudu za zajedničko financiranje Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 600 milijuna eura. Također, za dionicu Mostar sjever – Mostar jug osigurana je ponuda za zajedničko
financiranje od strane konzorcija domaćih banaka i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 240 milijuna eura,
Izgradnjom dionica Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug bit će okončana izgradnja Koridora Vc kroz FBiH, a bit će omogućeno i prometno povezivanje sjevera i juga zemlje. Na cijeloj dionici od Ovčara do petlje Mostar jug će se graditi 10 mostova, 12 tunela i dvije petlje.
Najsloženiji građevinski poduhvat na ovoj dionici je tunel Prenj. Dužina tunela po Idejnom projektu iznosi 10,165 kilometar, što ga čini najdužim tunelom u regiji. Zbog velike dužine prilikom projektovanja i izgradnje, te kasnije eksploatacije tunela bit će nužno primjeniti posebne mjere sigurnosti u tunelima u skladu sa Direktivom 2004/54/EC.
- So What!
#21397 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgradnja dionice Ponirak - Vranduk [Tunel Vranduk] - 10. 03. 2021. @ Namibija (Skyscrapercity forum)

- So What!
#21398 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Most Raštelica II - urađeni su svi šipovi, ukupna dužina šipova je cca. 4,3 km
Plan je da se poddionica Tarčin - Ivan pusti u promet na početku ljeta 2022. godine

JP Autoceste FBiH
Plan je da se poddionica Tarčin - Ivan pusti u promet na početku ljeta 2022. godine
JP Autoceste FBiH
- So What!
#21399 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Iz Mostara do granice s Hrvatskom za oko pola sata
Akta
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Miroslav Ramljak izjavio je u ponedjeljak za Fenu kako će do kraja godine biti gotova projektna dokumentacija za izgradnju brze ceste Mostar - Široki Brijeg - Grude - granica RH.
Podsjetio je kako je ta cesta uvrštena na popis prioriteta FBiH. - Znamo što znači svaka cesta kroz Hercegovinu koja će nas prometno povezati s Mostarom, kao sveučilišnim, kulturnim i gospodarskim središtem Hercegovine te Republikom Hrvatskom i autocestom prema Splitu.
Izgradnja bi krenula od Pologa prema Grudama, a detaljnije će se znati ovisno o financijskim mogućnostima - kazao je ministar Ramljak.
Spomenuta cesta bit će duga 64 kilometra, a omogućit će da se iz Mostara do granice s Republikom Hrvatskom stigne za oko pola sata. - Naše magistralne ceste su dijelom preopterećene, a dijelom ugrožene prevelikom izgradnjom objekata u samom koridoru tih cesta, zbog čega je izgradnja ove brze ceste od velike važnosti za Županiju Zapadnohercegovačku, kao i za cijelu Hercegovinu. Do kraja godine će biti gotova projektna dokumentacija za izgradnju ove brze ceste - naglasio je županijski ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša.
- So What!