Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21376 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

dadoka84 wrote:I ne voze u petoj 40kmh na 1139 obrtaja radi potrošnje.
pa rekoh koji normalno voze :-D
Yenna

#21377 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Yenna »

Naslovnica wrote:
nova_ja wrote:Sad me zbunjujete, prije 2 god sam radila reparaciju klime, dezinfekciju i punjenje.
Ne mogu reci da klima ne radi, al ne hladi kao tada, jer sad moram napuniti ili je kao rano?
Jel trebam totalno čekati da se isprazni ili šta?
Hvala :)
Da li si ikada mijenjala filter klime?!
8-)
Pretproslog ljeta sam uradila komplet sve za klimu u Butmiru, i klima radi, nije da NE radi, samo kažem da malo slabije radi nego prosle god npr.
Zato pitam jel moram puniti ili čekati da skroz prestane hladiti?
Zakomplikovala sam, jel de? :D
Naslovnica

#21378 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Naslovnica »

nova_ja wrote:
Naslovnica wrote:
nova_ja wrote:Sad me zbunjujete, prije 2 god sam radila reparaciju klime, dezinfekciju i punjenje.
Ne mogu reci da klima ne radi, al ne hladi kao tada, jer sad moram napuniti ili je kao rano?
Jel trebam totalno čekati da se isprazni ili šta?
Hvala :)
Da li si ikada mijenjala filter klime?!
8-)
Pretproslog ljeta sam uradila komplet sve za klimu u Butmiru, i klima radi, nije da NE radi, samo kažem da malo slabije radi nego prosle god npr.
Zato pitam jel moram puniti ili čekati da skroz prestane hladiti?
Zakomplikovala sam, jel de? :D
Ja ipak mislim da bi trebalo prvo da provjeriš filter klime, pogotovu ako nisi ništa radila od pretprošlog ljeta. :shock: :?
Ako ti filter nije mijenjan od tada onda je 100% do njega. :thumbup:
basicm

#21379 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Je li slabiji protok zraka ili je hladnoca slabija?
drug_profi

#21380 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

dadoka84 wrote:Kod mene nova vrsta plina za klimu 1234yf... gdje god nazoves 250-300km punjenje. Nisam jos skupio hrabrosti.
https://www.aa1car.com/library/hfo-1234yf.htm

Izgleda taj plin dobar zajeb. Treba i to pratiti u kojim modelima se nalazi da se moze izbjeci.
Ukratko Honeywell ima monopol na ovaj plin i drzi visoku cijenu. Mazivo koje ide u ovaj plin također je skupo.
Ima mnogo povoljniji index GWP (index potencijala globalnog zagrijavanja), čak 350 puta niži od R134a.
I jedan i drugi su bezopasni za ozon.
Ali je ovaj stari R134a efikasniji za oko 5% u funkciji hlađenja, tako da se čini da je ovaj 1234yf čista podvala i zavjera kapitalsitičko/masonska .

Uz to 1234yf je izgleda i blago zapaljiv u određenim okolnostima, a i djelomicno toksican za udisanje, pa je zajebano ako npr. curi u kabinu vozila.
Throttle

#21381 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Ma to je da ti od 30KM napravi 300KM troška
Vidim u kućne klime sad ide neki R32 plin umjesto ovog R134a, jel i on skuplji?
Yenna

#21382 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Yenna »

basicm wrote:Je li slabiji protok zraka ili je hladnoca slabija?
Čini mi se hladnoća :-)
dadoka84

#21383 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dadoka84 »

drug_profi wrote:
dadoka84 wrote:Kod mene nova vrsta plina za klimu 1234yf... gdje god nazoves 250-300km punjenje. Nisam jos skupio hrabrosti.
https://www.aa1car.com/library/hfo-1234yf.htm

Izgleda taj plin dobar zajeb. Treba i to pratiti u kojim modelima se nalazi da se moze izbjeci.
Ukratko Honeywell ima monopol na ovaj plin i drzi visoku cijenu. Mazivo koje ide u ovaj plin također je skupo.
Ima mnogo povoljniji index GWP (index potencijala globalnog zagrijavanja), čak 350 puta niži od R134a.
I jedan i drugi su bezopasni za ozon.
Ali je ovaj stari R134a efikasniji za oko 5% u funkciji hlađenja, tako da se čini da je ovaj 1234yf čista podvala i zavjera kapitalsitičko/masonska .

Uz to 1234yf je izgleda i blago zapaljiv u određenim okolnostima, a i djelomicno toksican za udisanje, pa je zajebano ako npr. curi u kabinu vozila.
I meni se tako čini... glupost teška. Doći će nam zeleni glave. Valjda je posebno problem ako se zapali pa to udahneš... Rado bi ja zamjenio sa r134 međutim strah me da nisu kakvu čarlamu napravili pa da ne izađe skuplja pita neg tepsija. Mada sam pročitao da neki proizvođači rade konverziju nazad na stari plin.
Optimist

#21384 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Bas htjedoh da pitam, zar se ne bi mogla uraditi zamjena vrste gasa? Ispustis jedan, i ubacis drugi. Ne vidim razlog zasto ne bi funksionisalo. Time ih ne bi pomijesao.
drug_profi

#21385 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Uz to je i servis komponenti problem jer su izmjenjivaci u kabini veci i robusniji jer je kapacitet hlađenja ovog plina niži, te da se spriječi curenje plina u kabinu. Zato ide i više plina u sistem nego sa R134. Uz to ako dođe do curenja na nekom izmjenjivaču, nema zamjene sa polovnim već se mora nov kupovati. Ma totalno "mećanje".
Proguglaj malo. Vidim da je kompresor drugačiji, i mazivo je vjerovatno zbog njega drugačije. E sad jel može na taj kompresor stari plin, a novo mazivo i ima li gdje da može ta kombinacija da se dobije, pitanje je veliko.

Vidim da su neki proizvođači, kao mercedes, odbili da nastave sa tim plinom i vracaju se na r134. Neki nisu ni počeli.
Dobro je znati za ovo prije odabira vozila, svakako.
Throttle

#21386 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Klima je svakako u autu relativno veliki trošak kad krene sa kvarovima, doduše hladnjake, ventilator, kompresor i ostalo krpimo polovnim pa je podnošljivo. Još sad kad počnu sa tim novim dijelovima i plinom zezat, ima da svi vozimo otvorenih prozora :lol:
UmaX

#21387 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by UmaX »

Polovno auto polako postaje sve losiji izbor.
Matrix89

#21388 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Matrix89 »

Matrix89 wrote:
NediM17 wrote:
Matrix89 wrote:Bmw e46 318d nece da vergla,znaci kad dam kontakt sve normalno,al kad okrenem da zavergla nista se ne desaje
Da li ti ostane goriti lampica od imobilizatora? Kao ključ nacrtan? Da li tabla zatreperi kada okreneš ključ da verglaš?
Upalio je malo prije normalno,ne znam do cega je bilo..
Nije nista zatreptalo..
Da se nadovezem na ovaj problem..
Opet mi se javio isti problem,al otkrio sam da je anlaser problem,kad ga udarim onda hoce verglat..
Znaci vjerovatno su cetkice otisle,koliko je skup to popravak otprilike ?
drug_profi

#21389 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Ne znam konkretno za tvoje auto,a li to je uvijek bilo u rangu cijena oko 50 maraka, pa malo gore.najviše zavisi koliko je komplikovano skinuti anlaser na pojedinom modelu, tj. koliko radnih sati treba za sve.
dadoka84

#21390 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dadoka84 »

Ja računam da ako zaživi ovaj plin da će i cijene pasti.
drug_profi

#21391 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

dadoka84 wrote:Ja računam da ako zaživi ovaj plin da će i cijene pasti.
Nesto mislim da ce se prije neki treci pojaviti, obzirom da ovog neki proizvodjaci ne zele koristiti.
Kako god cijene ce vremenom pasti.
amar1994

#21392 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

I would caution against getting a re-gas unless absolutely necessary (if you can't get any cooling or it doesn't cool enough). The reasoning behind this is that the wonderful EU, in its infinite wisdom, has decreed that all cars from now onwards shall be filled (new or regassed) with the refrigerant gas R1234a, which was supposed to be more resistant to leakages (less escaping into the atmosphere and polluting/causing global warming), but in reality is less resistant to leakages. Even though legal refrigerant gases such as R410a and R134a are available to replace the same in our cars, I think they aren't allowed, its only in the construction industry that they are. If you do go (at some point) for a re-gas, check with the dealership/garage what can be offered - if you can (legally) get the direct replacement using the original gas, my advice is to do so.

Sometimes the lack of usage of an A/C system, especially in winter months, can lead to the oils in the pipework drying up (they are circulated when the system operates to keep the components in good nick) which can lead to reductions in system performance and even failures. As other have said, if you have climate controlled A/C, leave it on all year and just adjust the desired temperature to suit the time of year for your comfort level, leaving it on auto mode as much as possible.

Also, in winter, once a month (preferably once a week) run the A/C on full cold (min. temp possible, e.g. 16degC) after the car internal temperature has reached its normal level (say 20-21degC) for about 5 mins, to circulate the oils when its in cooling mode; similarly in summer, do the same for the heating function on its highest temperature setting (29degC), which should kill off most of the bacteria that can grow on the inside of the air ducts in wamer, humid conditions and cause that damp, musty smell and is a contributory factory in respiratory problems. Doing so can be a bit of a phaff and uncomfortable, but is worth it if it means your car's A/C system lasts as long as the rest of the car.
pisao inzinjer Andy :D
dadoka84

#21393 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dadoka84 »

drug_profi wrote:
dadoka84 wrote:Ja računam da ako zaživi ovaj plin da će i cijene pasti.
Nesto mislim da ce se prije neki treci pojaviti, obzirom da ovog neki proizvodjaci ne zele koristiti.
Kako god cijene ce vremenom pasti.
Nje nemoguće. Vidjećemo :)
dadoka84

#21394 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dadoka84 »

Ja sam na meganu tako znao srediti klimu koja je malo damfala. Kad je baš toplo ostavim auto na suncu, grijanje stavim na najjače i uključim recirkulaciju. Ventilator na max i zatvorim vrata i prozore a ja popijem kaficu cca 10-15 min. Nije preporučljivo boraviti u autu, eventualno možete punicu ostaviti unutra. Poslije toga se više ništa nije osjetilo. Bakterije rahmetli :)
dadoka84

#21395 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dadoka84 »

Optimist wrote:Bas htjedoh da pitam, zar se ne bi mogla uraditi zamjena vrste gasa? Ispustis jedan, i ubacis drugi. Ne vidim razlog zasto ne bi funksionisalo. Time ih ne bi pomijesao.
Ne bi me čudilo da su stavljeni dijelovi koji traže drugačije lu brikante te da se zato ne preporučuje.
Bakir1

#21396 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Durex play i raditi ce na metan ako treba :lol:
basicm

#21397 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Gdje ima kupiti spojinica za kablove, onih plasticnih sto se samo stave na zice i zatvore?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21398 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

basicm wrote:Gdje ima kupiti spojinica za kablove, onih plasticnih sto se samo stave na zice i zatvore?
obi al nisu cemu ...isprobano :(
dadoka84

#21399 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dadoka84 »

Bakir1 wrote:Durex play i raditi ce na metan ako treba :lol:
Haha :)
basicm

#21400 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

bitanga_sa_otesa wrote:
basicm wrote:Gdje ima kupiti spojinica za kablove, onih plasticnih sto se samo stave na zice i zatvore?
obi al nisu cemu ...isprobano :(
Hvala, treba mi privremeno pa mozda i posluze, pogledacu cini mi se wurth da bi mogao imati.
Post Reply