Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
HM 2011

#21351 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

XXS wrote:
seln wrote:U zivotu nisam vidio ljigavijeg telala od ovog HM 2011.
No sikiriki, njegovo pisanje vrijedi samo pola komentara, bas kao sto i SDA glasac vrijedi samo pola u odnosu na sve ostale.
U jedinstvu je snaga, pola po pola i mogu biti ravnopravni sa HDZ-om i DF-om.
svaki glas ne donosi iste rezultate - to je uzrok spora u BiH...... svaki glas ne vrijedi isto..... posebno ne ako je glasac po vjerosipovjedi musliman - bosnjak...

bit ce zanimljiva situacija kad iz Hercegovine krene navala Bosanaca i Hercegovaca prevashodno sa svojim vidjenjem BiH.... ili posebno iz RS sa svojim vidjenjem BiH....

Srpska i Hrvatska BiH.....
pumica

#21352 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pumica »

zagor 19 wrote:
Koja zamjena teza. Df se ponaša populistički, baca se parolama! Zašto? Pa prošla je predizborna kampanja? Zašto bi to radili? Je li tačno da su na državnom nivou pristali na svega jedno minstarstvo? Je li tačno da im po nac. kvotama ostaje tj pripadaju srpske pozicije i od "ostalih", ako se uvaži da su Čović I Bakir apsolutni reprezenti konstitutivnih naroda ( a evo uvažava se, pa možemo komotno ukinuti domove naroda, što će nam i bilo bi jeftinije). Jeli pravo da Df dobija malo prednosti pri odabiru ministarstava na Fed. nivou, nakon što je napravio velikih ustupaka na državnom nivou? Da npr, "uzme" ministarstvo finansija? A ne ovaj put DF nije "bad guy", a moja je jedina zamjerka sve dosada bila zasnovana na tome, što sam ovaj scenarij otprilke od početka vidio, ako već ne raspad a ono stalne krize i trzavice koalicije SDA-HDZ-DF i gubljenje vremena kojeg BiH objektivno nema. Ja bih govna pustio da vladaju. SDA HDZ SBB i ko god , izvolite, pa valjda če se narod uskoro otrijezniti od teških droga ili hipnoze koje su mu dali. A ako, ne pa neka ide sve u tri pizde materine ni ovako život ne valja ništa!
:thumbup: osim boldiranog...gluuuuho bilo :roll:
Dovoljno smo ojadjeni da nam ova kombinacija ne treba.
Fahri i ne treba vise od ovog mandata da odradi kriminal koji je zamislio...dalje ga ni ne zanima.
pumica

#21353 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pumica »

Član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić reagirao je na izjavu Denisa Zvizdića, mandatara za sastav Vijeća ministara BiH koji je danas kazao kako 11. mart nije rok za formiranje Vijeća ministara, piše novinska agencija Patria

Zvizdić je predvodnik klijentelističke struje u SDA kojoj je jedini cilj da dobije što više za sebe unutar organa uprave.

Djetinjasto vjerovanje da pravila važe samo onda kada njima odgovaraju dovest će do toga da će zahvaljujući činjenici da su postali hizmećari Dragana Čovića, snositi odgovornost za grešku istorijskih razmjera. poručuje Suljagić.
:thumbup:
Koalicioni partneri su ispali izuzetno nekorektni prema DFu i zasluzuju ovakav odnos.

Smori ova forumska logika popljuj DF u svakoj situaciji a pedvodnici su glasaci DFa :roll:
pametolog

#21354 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pametolog »

HM 2011 wrote:
pametolog wrote:
HM 2011 wrote: Neka mu daju glasovima zasluzena ministarstva i neka bude bos ili hadzija na narednim izborima.
Vrlo jednostavno.
Mene ne interesuje puno ko je na vlasti, mene interesuje da ta vlast radi I poboljsa mi zivot. Nije mi bitno ko ce dobiti koji glas vise ili manje na narednim izborima (kako god okrenuli, uvijek ce rezultati biti vrlo slicni, ljudi su manje/vise isti, procenti slicni, malo se mijenjaju imena stranaka, ali u sustini nikad necemo imati apsolutnog pobjednika koji moze 100% preuzeti odgovornost). Sta ja imam od toga da mi g. Komsic I svi njegovi glasaci dvije/cetiri godine pricaju "eto, jesam vam rekao...". Hocu da se uradi nesto sada, ne na narednim izborima.

Stvarno se trebamo vise osloboditi te price da ce kao na narednim izborima da se pojavi neki supermen I pomesce sve I zivjecemo tako u sreci I veselju hiljadu godina. Princa na bijelom konju ima samo u bajkama, a nas je zivot sve samo ne bajka. Necu da cekam naredne I naredne I naredne izbore.
Ograđujem da sam ja napisao ovo što je quotano... :mrgreen:
Pardon, moja nenamjerna greska u smanjivanju posta, ne zamjeri.
HM 2011

#21355 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

Bome prema Komšićevom istupu na FTV - SDA je inzistirala da ADZ dobije 5 mandata.... ma jeli to moguće..... ne interesuju nas hrvatske pozicije - izjava čelništva DF-a...
duminjo

#21356 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by duminjo »

Sto se Komšić otvorio
pumica

#21357 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pumica »

Vlada masovna osuda DFa na forumu ... a zasto ... zato sto nisu kao njihovi koalcioni partneri :? Nisu ugladjeni, sa rukavicama na rukama, nemaju odmjerene lijepe i kulturne izjave ... sve to imaju predstavnici svake druge stranke.
Evo gledam Komsica na ftv ... zaista je njegov nastup otvorenih karata i pun emocija pravo osvjezenje na politickoj sceni i svako kome smeta bilo sta sto radi DF zasluzuje vlast kakvu smo imali prethodnih 20 god.
de balzac

#21358 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by de balzac »

kakva praznina...
volta dzontra

#21359 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by volta dzontra »

de balzac wrote:kakva praznina...
Ko plehani tanjir
pumica

#21360 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pumica »

palermo wrote:
Banksy wrote:
pametolog wrote:
Ja sam razocaran ponasanjem ekipe DF - g. Komsic, g. Suljagic, g. Podzic, jedva cekaju da izadju pred novinare I da kratkorocno zarade par poena kod malog dijela glasaca (koji su svakako njihovi glasaci, sta god manje/vise uradili). Time nece steci nove simpatizere (par stotina gore/dole ne mijenja nista), nece napravit nista pozitivno sto su predstavljali u kampanji, nece steci povjerenje partnera ko god im to bio, nece steci ni reputaciju kredibline opozicije, nego uplakane djecice. Rano za predizbornu kampanju, vrijeme je da se pokazu na djelu, a to nije mahalanje sa sastanaka, nekoordinirano izjavljivanje raznih ljudi. Ja licno ne znam sta oni sada tacno hoce, a iznose to u javnost. Sta hoce treba da kazu SDA I HDZ, a ne svakodnevno svima nama. Time samo sebi otezavaju posao, a nama gradjanima otezavaju zivot.
Suljagiceva agresivnost definitivno ne moze u konacnici donijeti nista pozitivno, to se vec pokazalo kroz godine njegovog politickog rada.
Tačno.
A šta misliš da obrnemo logiku, pa kažemo da SDA I HDZ trebaju NAMA da kažu šta hoće, a ne između četiri oka.
Mislim, ova je jedna od najboljih dosada, optužuju se političari što transparentno iznose svoje stavove.

Mene bi recimo jako zanimalo šta SDA hoće, koji je njihov minimum ispod kojeg neće ići, do koje će se granice HDZ-u popuštati i slično. I bilo bi lijepo da Bakir to kaže NAMA, a ne HDZ-u(tj. Draganici) u četiri oka.
Ma narod i forumasi ne vole kad si otvoren jer onda si nikakav POLITICAR i naprosto si zeljko komsic i ne valjas...

Nisam cula vecu nebulozu - "dobar je i posten ali nije za politicara" - pa ljudi presaberite se ... STA HOCETE I ZASTO SE ZALITE NA DOSADASNJU 20-GODISNJU POLITIKU I NEDOSTATAK PROMJENA ... :roll:
HM 2011

#21361 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/do ... u-vlasti-3

Ima i datum 19.11.2014. godine

Evo ga:

Potpisan dogovor SDA, HDZ-a i DF-a o formiranju vlasti
19 novembar 2014 Izmijenjeno 16:51 CET
Tri stranke postigle dogovor o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima nakon oktobarskih općih izbora.

Predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini i ciljevima buduće vlasti, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Potpisivanje je uslijedilo nakon usaglašavanja programskih načela u utorak.

Načela se odnose na Ustav i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, euroatlanske integracije, vladavinu prava, ekonomsko-socijalne reforme, infrastrukturne projekte, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana, prava vetereana, održivi povratak te prevenciju i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda.

U potpisanom sporazumu navodi se da treba osigurati punu ustavnu institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba zajedno s Ostalima.

Dodaje se da ''u prihvatljivom'' roku treba uskladiti Ustav Bosne i Hercegovine s presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", kojom se Bosni i Hercegovini nalaže da omogući biranje pripadnika Ostalih u izvršnu vlast.

Navodi se da treba u najkraćem roku izvršiti knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine.

Dogovoreno je da će biti osigurana nezavisnost i kompetentnost institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta.

Ekonomske reforme

Između ostalog, bit će izvršena provjera poslovanja javnih preduzeća i preduzeća s udjelom državnog kapitala.

Navodi se da je nužno provesti ekonomske reforme s ciljem izlaska iz privredne krize i stvaranje ambijenta za garantiranje ekonomske stabilnosti.

Prema ovom dogovoru, sve hrvatske pozicije pripast će HDZ-u BiH, navele su vođe stranaka u utorak.

Predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je u utorak kako DF neće tražiti "niti jednu hrvatsku ili bošnjačku ministarsku poziciju" na bilo kojem nivou vlasti i kako je jasno da u novoj koaliciji niko nikoga neće pokušati prevariti.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je kako postoji spremnost da se brzo rješavaju ključna pitanja poput mehanizma koordinacije odnosa s Evropskom unijom, knjiženja nepokretne vojne imovine kao preduvjeta daljeg približavanja NATO-u te smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost kako bi se olakšalo poslovanje u državi.

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u novom sazivu bit će održana 2. decembra, odlučeno je u srijedu na sjednici pripremnog kolegija tog doma.

Prema utvrđenom prijedlogu dnevnog reda na sjednici, zakazanoj za 2. decembar, pristupit će se izboru radnih tijela, verifikaciji mandata i izboru rukovodstva Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.

SBB BiH će biti u opoziciji

Kako je nakon sjednice u Sarajevu novinarima kazao generalni sekretar SDA Amir Zukić, konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma zakazana je u okviru zakonskog roka od 20 dana od objavljivanja potvrđenih rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini, kako je to definirano Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

"Pripremna sjednica održana je u konstruktivnoj atmosferi i mišljenja sam da ćemo do 2. decembra završiti sve potrebne radnje koje prethode konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta", istaknuo je Zukić, prenosi Fena.

Na pitanje u vezi s formiranjem Doma naroda Parlamenta Federacije i dinamikom na tom planu, dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara je odgovorio da je tokom razgovora u vezi s formiranjem parlamentarne većine dogovoreno da se moraju poštivati ustavni zakonski rokovi, uključujući i zakazivanje konstituirajućih sjednica kantonalnih skupština, na čemu će se i nadalje istrajavati.

Dodao je da je neophodno pristupiti odgovarajućim aktivnostima da bi se ispoštovali zakonski rokovi i što brže formirali parlamenti na svim nivoima od Federacije do države Bosne i Hercegovine.

Nasir Beganović iz Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine kazao je novinarima da će ova stranka biti opozicija u novom sazivu.

------------------------------------------------------------------------------------------

Otvoren nastup - otvoreno slaga ? :lol:
casica

#21362 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by casica »

pumica wrote:
Nisam cula vecu nebulozu - "dobar je i posten ali nije za politicara" - pa ljudi presaberite se ... STA HOCETE I ZASTO SE ZALITE NA DOSADASNJU 20-GODISNJU POLITIKU I NEDOSTATAK PROMJENA ... :roll:
ko se žali, pogledaj rezultate izbora
rahmanjin

#21363 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by rahmanjin »

HM 2011 wrote:http://balkans.aljazeera.net/vijesti/do ... u-vlasti-3

Evo ga:

Tri stranke postigle dogovor o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima nakon oktobarskih općih izbora.

Predstavnici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Demokratske fronte potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini i ciljevima buduće vlasti, javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Načela se odnose na Ustav i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, euroatlanske integracije, vladavinu prava, ekonomsko-socijalne reforme, infrastrukturne projekte, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana, prava vetereana, održivi povratak te prevenciju i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda.

U potpisanom sporazumu navodi se da treba osigurati punu ustavnu institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba zajedno s Ostalima.

Dodaje se da ''u prihvatljivom'' roku treba uskladiti Ustav Bosne i Hercegovine s presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", kojom se Bosni i Hercegovini nalaže da omogući biranje pripadnika Ostalih u izvršnu vlast.

Navodi se da treba u najkraćem roku izvršiti knjiženje 63 lokacije perspektivne vojne imovine.

Dogovoreno je da će biti osigurana nezavisnost i kompetentnost institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta.

Ekonomske reforme

Između ostalog, bit će izvršena provjera poslovanja javnih preduzeća i preduzeća s udjelom državnog kapitala.

Navodi se da je nužno provesti ekonomske reforme s ciljem izlaska iz privredne krize i stvaranje ambijenta za garantiranje ekonomske stabilnosti.

Prema ovom dogovoru, sve hrvatske pozicije pripast će HDZ-u BiH, navele su vođe stranaka u utorak.

Predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je u utorak kako DF neće tražiti "niti jednu hrvatsku ili bošnjačku ministarsku poziciju" na bilo kojem nivou vlasti i kako je jasno da u novoj koaliciji niko nikoga neće pokušati prevariti.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je kako postoji spremnost da se brzo rješavaju ključna pitanja poput mehanizma koordinacije odnosa s Evropskom unijom, knjiženja nepokretne vojne imovine kao preduvjeta daljeg približavanja NATO-u te smanjenja stope poreza na dodanu vrijednost kako bi se olakšalo poslovanje u državi.

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u novom sazivu bit će održana 2. decembra, odlučeno je u srijedu na sjednici pripremnog kolegija tog doma.

Prema utvrđenom prijedlogu dnevnog reda na sjednici, zakazanoj za 2. decembar, pristupit će se izboru radnih tijela, verifikaciji mandata i izboru rukovodstva Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.

Kako je nakon sjednice u Sarajevu novinarima kazao generalni sekretar SDA Amir Zukić, konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma zakazana je u okviru zakonskog roka od 20 dana od objavljivanja potvrđenih rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini, kako je to definirano Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine.

"Pripremna sjednica održana je u konstruktivnoj atmosferi i mišljenja sam da ćemo do 2. decembra završiti sve potrebne radnje koje prethode konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta", istaknuo je Zukić, prenosi Fena.

Na pitanje u vezi s formiranjem Doma naroda Parlamenta Federacije i dinamikom na tom planu, dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara je odgovorio da je tokom razgovora u vezi s formiranjem parlamentarne većine dogovoreno da se moraju poštivati ustavni zakonski rokovi, uključujući i zakazivanje konstituirajućih sjednica kantonalnih skupština, na čemu će se i nadalje istrajavati.

Dodao je da je neophodno pristupiti odgovarajućim aktivnostima da bi se ispoštovali zakonski rokovi i što brže formirali parlamenti na svim nivoima od Federacije do države Bosne i Hercegovine.

Nasir Beganović iz Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine kazao je novinarima da će ova stranka biti opozicija u novom sazivu.

------------------------------------------------------------------------------------------

i onda na to HDZ jos trazi srpsko mjesto u Vladi FBiH
travnik

#21364 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by travnik »

Ne znam što je smješnije. Ovo što HDZ inzistira na jednom ministru Srbinu, ili ovo veličanje DF-a što je eto kao odustao od H ministara. Po kojem osnovu HDZ treba dobiti S ministra, nije mi jasno, jer to nije ni biračko tijelo HDZ-a, a ni značajna pozicija za proces odlučivanja (opet su manjina). Jednako tako, ne znam po kojem osnovu bi DF trebao imati H mjesto kada se njihova podrška među H mjeri u promilima, pa da je H i 20 članova, DF nema osnove da dobije ministra.
tandmand

#21365 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by tandmand »

Image
pumica

#21366 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pumica »

casica wrote:
pumica wrote:
ko se žali, pogledaj rezultate izbora
Ne "prigovaram" ja onima koji nisu glasali "za promjene" nego upravo onima koji su htjeli promjene.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#21367 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by hrasno38 »

Evo ga:

Ekonomske reforme

E vidis u ovim velikim slovima je problem a ti skontaj ko je koga slagao!!!! I zivota ti dzaba pises slova i slova protiv Zeljka...nemali broj puta je pokazao da ima muda medju bezmudima pa tako i sad, s tim da sad ima dvojicu od kojiih je jedan dokazani razgraditelj BiH u pokusaju a drugi mu jedva viri iz supka i dao bi mu sve pa ako treba i svoje nemlado "telo"!!!! Meni Zeljka ne mozes zgaditi jer da sam na njegovom mjestu bio bi i gori od njega jer tako se protiv bandita jedino i moze odbraniti BiH a ne slinjenjem u diplomatskom zargonu!
HM 2011

#21368 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by HM 2011 »

hrasno38 wrote:

Evo ga:

Ekonomske reforme

E vidis u ovim velikim slovima je problem a ti skontaj ko je koga slagao!!!! I zivota ti dzaba pises slova i slova protiv Zeljka...nemali broj puta je pokazao da ima muda medju bezmudima pa tako i sad, s tim da sad ima dvojicu od kojiih je jedan dokazani razgraditelj BiH u pokusaju a drugi mu jedva viri iz supka i dao bi mu sve pa ako treba i svoje nemlado "telo"!!!! Meni Zeljka ne mozes zgaditi jer da sam na njegovom mjestu bio bi i gori od njega jer tako se protiv bandita jedino i moze odbraniti BiH a ne slinjenjem u diplomatskom zargonu!
Da ponovimo ....

Ustav FBiH kaže bošnjacima pripada mjesto premijera i 8 ministarstava, hrvatima 5, srbima tri a jednog iz reda ostalih imenuje premijer FBiH...... Komšić dobio 4 i nije zadovoljan.... kaže u interviju-u : SDA me nagovorila da to to prihvatim ???? :mrgreen: al bez da je trepno par puta....
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#21369 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by -LIBERO- »

pametolog wrote:
Ja sam razocaran ponasanjem ekipe DF - g. Komsic, g. Suljagic, g. Podzic, jedva cekaju da izadju pred novinare I da kratkorocno zarade par poena kod malog dijela glasaca (koji su svakako njihovi glasaci, sta god manje/vise uradili). Time nece steci nove simpatizere (par stotina gore/dole ne mijenja nista), nece napravit nista pozitivno sto su predstavljali u kampanji, nece steci povjerenje partnera ko god im to bio, nece steci ni reputaciju kredibline opozicije, nego uplakane djecice. Rano za predizbornu kampanju, vrijeme je da se pokazu na djelu, a to nije mahalanje sa sastanaka, nekoordinirano izjavljivanje raznih ljudi. Ja licno ne znam sta oni sada tacno hoce, a iznose to u javnost. Sta hoce treba da kazu SDA I HDZ, a ne svakodnevno svima nama. Time samo sebi otezavaju posao, a nama gradjanima otezavaju zivot.
Suljagiceva agresivnost definitivno ne moze u konacnici donijeti nista pozitivno, to se vec pokazalo kroz godine njegovog politickog rada:
Bas mislim kontra. Otvorenih karata, i pred drugim strankama, ali i pred svojim glasacima...a vala i pred svim drugim gradjanima.
Uvijek sam prije za ovu varijantu odnosa i rezona, nego mutnih talova, trgovine ispod hastala...i iskljucivo i samo pregovora po kafanama i restoranima.

Apsolutno ne da nije minus, nego je plus, otvoreno pricati o dogovorima, pregovorima...a ocito i pokusaju prevare i manipulacije.

A druga je stvar sto je vecini naroda sada to jako neobicno, jer su ih dosadasnje stranke i poregovaraci, nauvili, da je muk i tisina, i da samo osvanu novi ufoteljeni kadrovi....da veze nemamo ni sta ni kako su dosli do tih pozicija.

Transparentnost, narocito prema narodu, ne da nije minus, nego je veliki plus. :thumbup:
It_is_a_Leclerc

#21370 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Kaže Željko da nije istina da svaki viđeniji član DF-a ima svoje zahtjeve i ideje. To je takva neistina. Šteta što Aida nije hrabra i ambiciozna da mu odmah pročita naslove sa portala u kojima Suljagić nabraja šta hoće, Bećirović govori ispod čega neće ići, itd...
StupskaBitanga

#21371 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by StupskaBitanga »

It_is_a_Leclerc wrote:Kaže Željko da nije istina da svaki viđeniji član DF-a ima svoje zahtjeve i ideje. To je takva neistina. Šteta što Aida nije hrabra i ambiciozna da mu odmah pročita naslove sa portala u kojima Suljagić nabraja šta hoće, Bećirović govori ispod čega neće ići, itd...
ona je tu da čita šta joj napišu i da kaže šta joj šapnu u bubicu
dustaban

#21372 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Dok jos traje ova federalna teravija oko formiranja vlade... mislim da smo konacno sasvim ogolili problem ove drzave: rijec je o negradjanskoj drzavi gdje se uvazavaju samo konstitutivni narodi. U Federaciji na sve to imamo i princip ravnopravnosti "manje komponente" sto se prakticno manifestuje tako sto glasovi manjinskog naroda vrijede vise!

Ali cirkus tek nastaje kad se u toj prici pojavi treci.
Taj treci sam sebi tepa da je nenacionalna opcija, mozda i jeste, ali sve se i kod njega svodi na nekakav miks nacionalnih cestica. Koliki je procenatt koga u tom miksu je zato jako bitan podatak mada se to kod nas zanemaruje, naravno znamo i zasto - ponajvise zato sto i u tom miksu jedan narod zauzima nadmocnu vecinu.

Ali kako god vise je nego jasno da i toj CETVRTOJ BH opciji treba dati sva prava kao i drugima, pogotovo kada dobiju respektabilan broj glasova. To je ovo za sto se Komsic zalaze.

I tu sad imamo dva konfliktna principa koje nekako valja izmiriti:
A) princip da glas manjeg konstitutivnog naroda "vrijedi vise" od vecinskog;
B) princip da nenacionalno artikulisana skupina zasluzuje takodje svoje mjesto propocionalno svome nacionalnom miksu.

Ovu situaciju treba rijesiti cisto matematski. Evo kako ja to vidim:

Ova ekipa sto pravi vladu je osvojila sljedeci broj glasova:
SDA - 280,000
DF - 150,000
HDZ - 120,000

Princip (A) - izjednacavanje manjine na stetu vecine
Bosnjak = 0,5 H (S i ostalih)

Princip (B) - stranka nacionalnog miksa
recimo da je odnos u DF trenutno sljedeci: 70% B + 20%S + 10%H

Po ovoj formuli dobije se "ekvivalent" osvojenih glasova

SDA = 140,000 B
DF = 60,000 B + 20,000 S + 10,000 H
HDZ = 120,000 H

Na osnovu ovoga dobijemo i rjesenje za diobu ministarskih mandata
SDA 40% - 6,5 ministara (plus premijer)
DF 26% - 5 ministara
HDZ 34% - 5,5 ministara

(SDA i HDZ odrede zajednicki jednu poziciju)
Last edited by dustaban on 05/03/2015 23:14, edited 1 time in total.
tandmand

#21373 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by tandmand »

It_is_a_Leclerc wrote:Kaže Željko da nije istina da svaki viđeniji član DF-a ima svoje zahtjeve i ideje. To je takva neistina. Šteta što Aida nije hrabra i ambiciozna da mu odmah pročita naslove sa portala u kojima Suljagić nabraja šta hoće, Bećirović govori ispod čega neće ići, itd...
Zato su stavovi HDZa jednoglasni i cvrsti, beton - armirani. Nisu vise ni upitni, postali su standard dok svi prstom upiru u DF.
zagor 19

#21374 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

tandmand wrote:
Zato su stavovi HDZa jednoglasni i cvrsti, beton - armirani. Nisu vise ni upitni, postali su standard dok svi prstom upiru u DF.

Da, ali Željko je demantovao sve te navode, tvrdeći da su medijske konstrukcije. laži?? Dakle ko je gledao Dnevnik d " Sifete evo ti slušalica sad reci novinarima pravi stav DF-a"!! A da li je moguće da je rađeno Željku iza leđa, kad su davali izjve ovih dana Suljgaić, Podžić? Raskol oko prihvatanja mrvica od SDA? Kakva je uticaj onog hohštaplera BAjrovića? Samo nagađam :roll:
kamen spoticanja

#21375 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kamen spoticanja »

-LIBERO- wrote:
pametolog wrote:
Suljagiceva agresivnost definitivno ne moze u konacnici donijeti nista pozitivno, to se vec pokazalo kroz godine njegovog politickog rada:
Bas mislim kontra. Otvorenih karata, i pred drugim strankama, ali i pred svojim glasacima...a vala i pred svim drugim gradjanima.
Uvijek sam prije za ovu varijantu odnosa i rezona, nego mutnih talova, trgovine ispod hastala...i iskljucivo i samo pregovora po kafanama i restoranima.

Apsolutno ne da nije minus, nego je plus, otvoreno pricati o dogovorima, pregovorima...a ocito i pokusaju prevare i manipulacije.

A druga je stvar sto je vecini naroda sada to jako neobicno, jer su ih dosadasnje stranke i poregovaraci, nauvili, da je muk i tisina, i da samo osvanu novi ufoteljeni kadrovi....da veze nemamo ni sta ni kako su dosli do tih pozicija.

Transparentnost, narocito prema narodu, ne da nije minus, nego je veliki plus. :thumbup:
Vidi ako df udje u vlast , a hoce naravno, mandat ce im proci u nadrkavanju s koalicionim partnerima i prodavanju patriotskih priča ( a moras priznati da je zeljko tu oberstrucan, hebes ga za 8 godina predsjednikovanja porodio je naku hanumu uz medijske fanfare i odskijao sva skijalista zapadne europe)
I tu nastaje problem ovog tzv otvorenog pregovaranja. ..u sustini to.postaje zvanicna politika df-a i daju se primijetiti konture kako ce im proći mandat (znas onu mantru crvenih kmera u zadnje 4 godine kako su zatekli lose stanje koje se ne.moze promijeniti preko noci dok su klepali načinom kojeg bi se i zeleni.postidjeli)
Crveni a i njihovi klonovi su patentirali demagogiju
Post Reply