Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#21327 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

franjo kluz

Izvinjavam se svima koji su postavili pitanja a nisu odmah dobili odgovore.
Obaveze.

1. Zašto u punih 5 godina skupštinskog učešća u Skupštini KS niste podnijeli NIJEDAN nacrt/prijedlog zakona u skupštinsku proceduru?

Pitanje je "u sridu" kako se kaze u Sinju. Mi jesmo djelovali amandmanski na mnoge zakone, pa na kraju krajeva i na Ustav KS (Sejdic-FInci), ali nismo podnosili znacajnije prijedloga za izmjene i dopune zakona u SKS.( U Domu naroda FBiH smo imali prijedloge znacajnih izmjena i dopuna zakona, ali to ovdje nije tema Razlozi su, po meni, sljedeci. U prethodnom mandati nismo imali klub poslanika i samim tim nismo imali prisustvo u tijelima koja odlucuju o tom procesu (procesu izmjena i dopuna zakon kao npr. Kolegij) i drugi, po meni jos vazniji, nismo imali kapacitet (Nas kapacitet je bio iscprljen na analize ponasanja izvrsne vlasti i reakcije na prijedloge koje je Vlada iznosila pred Skupstinu).
Sada imamo klub. A problem kapacitiranosti rjesavamo na nacin o kojem sam govorio i na samom Kongresu i nekoliko puta javno nakon toga.
Naime, vec odavno radimo na projektu koji smo nazvali "fabrika propisa". Radi se o osnivanju pravnog instituta ciji ce osnovni zadatak biti, najkrace receno, da nase stavove i ideje "prevodi" u konkretne zakonske prijedloge. Finansiranje i organizacija takvog projekta se pokazala...kao vrlo tezak projekat ali se nadam da smo u posljednjih mjesec ili dva prevazisli prepreke i da smo blizu pocetka rada takvog instituta.

2. Šta je sa onim "prioritetnim" nacrtom zakona o prijavljivanju imovine dužnosnika u KS?

Zakon smo radili Konakovic i ja uz pomoc Centra za javno pravo prof. Sarcevica. Zakon je prosao javnu raspravu u proslom mandatu ali nikad se, iako sam se ja nadao da ce docekati novi sastav, u obliku prijedloga nije nasao pred Skupstinom. Svo vrijeme sam pratio sta se dogadja s tim zakonom i kad sam primjetio da se nije nasao u planu rada SKS za ovu godinu reagovao sam i nacrt je stavljan u plan. Posljednje infomacije, od prosle sedmice, kazu da je bio na sjedinci Vlade i da ga vrlo brzo mozemo ocekivati u Skupstini. Mislim da ga, zbog proteka vremena i promjene vlasti, treba ponovo razmatrati u obliku nacrta.

3. Kako ocjenjujete DELANJE Premijera KS u kontekstu riješavanja problematike Toplane-SarajevoGAS-BH Gas?

Mislim da u toj oblasti nije napravljen nikakav pomak ka trajnijem rjesenju.

4. Na skali od 1-10 (1=totalni promašaj, 10=super, vodi nas u bolju budućnost!) kako generalno ocjenjujete rad Premijera KS? (za Vašu napomenu, isti je bio šef poslaničke grupe prije toga).

Ono sto se za sada moze reci je da pocetni entuzijazam nije rezultirao promjenama koje su najavljene u ekspozeu.Istina, ukinuta su savjetnicka mjesta, (po nama trebalo je ostaviti premijeru pravo na dva), pokusava se staviti pod kontrolu placanje drzavnih sluzbenika i namjestenika za poslove za koje su vec placeni, itd.. Sasvim je izvjesno da je potrebno neko vrijeme da se "iznutra" (Vi ste u pravu kada naglasavate da je Konakovic u proslom mandatu bio blize vlasti od nas ostalih poslanika, odnosno imao bolji uvid) sagledaju problemi i da postoji jedan aktivnosti koje zahtijevaju vrijeme a nisu vidljive. U svakom slucaju, jasno je da tim, a Vlada je tim, vrlo neujednacenog kvaliteta, da postoje mnoge katastrofalne tacke i da ponasanje DF-a - u poziciji je a ponasa se kao opozicija - ne pomaze stvaranju reformske atmosfere. Zapravo, cini se da se sve vise uklapaju u nacin rada dosadasnjih vlada(podrzavanje gubitasa iz politickih razloga, imenovanja upravljackih struktura u javnim preduzecima, itd.)
Mnogo toga je uradjeno lose, nepotpuno i naopako u ova tri mjeseca. Predlozeni rebalans, kojim je Vlada kupila nesto vremena je katastrofalan i u price da nisu znali za potrebe Tuzlistva i inspekcija su neuvjerljive.
Sve u svemu, nije dobro.

5. Na istoj skali od 1 - 10 koju ocjenu dajete Vašim zastupnicima u SKS?

Sabina Cudic se, po meni, jako dobro snasla u ulozi u kojoj je prvi put. (Mislim da je moj period prilagodjavanja bio duzi).
Preuzela je inicijativu po nekim pitanjima(obrazovanje, porodilje, ljudska prava) o kojima dosta zna i koja je zanimaju i mislim da je dobro da se poslanici "specijalizuju" za odredjene oblasti.
Edin Forto se nije toliko isticao nastupima ali je dosta radio na pripremama za sjednicu.
Ocekujemo da ce uskoro biti u mogucnosti da se poslanickom poslu posveti u punom kapacitetu i neopterecen problemima izvan SKS.
Sto se mene tice, ne mislim da je mjerodavno da ocjenjujem sam sebe.
Nadam se da sam manje vise odgovorio na sva pitanja, a ako nisam, vi cete mi, nadam se, to i reci.

p.k.
kox

#21328 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kox »

Danas pročitah saopštenje NS-a kao i mišljenja Pedje Kojovića i Sabine Ćudić o slučaju otkazivanja poziva Hasanu Nuhanoviću za učešće na konferenciji o genocidu u Srebrenici. Naravno, slažem se sa njihovim stavovima o ovom slučaju ali mi nije baš najjasniji princip po kojem su suzdržani prilikom glasanja o rezoluciji o Naseru Oriću u parlamentu KS (što je meni takodje OK obzirom na razloge koje su naveli) a onda se kao stranka bave nečim na šta nemaju nikakvog uticaja kao što je izbor gostiju na naučnoj konferenciji u Haagu.
artime

#21329 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by artime »

Nasa stranka je u mojim ocima imala vise pozitivnih izjava i zakljucaka da ne nabrajam, za svaki fasisticki incident prvi reaguju i osude, koliko god taj gest bio neprimjetan, meni puno znaci, bez ikakvog kalkulisanja i to je nesto pohvalno sa moje strane.
Ono sto bih ja voljela da se konacno stane u kraj, jesu ti CLANOVI UPRAVNIH ODBORA? Ko su ti ljudi? Koliko godina rade na tim pozicijama? Kako rade svoj posao? Ne samo stranacki, mene zanima KOJI JE PROFIL TIH LJUDI.
Kada se vec doticemo te teme u prethodnim postovima.
Direktno pitam clanove Nase stranke, da li je razvijala neki plan za borbu protiv korupcije u upravnim odborima i na koji nacin mogu obrazovani ljudi hladne glave da odlucuju, a njihov udio moci nije mali.
Albin Zuhric

#21330 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Albin Zuhric »

kox,

Mi vidimo razliku izmedju stranke i drzave. Jasno mi je da pojedinci iz drugih stranaka, u skladu sa svojim odnosom prema drzavi, izjednacavaju ovo dvoje. Nama je potpuno normalno i legitimno da se oglasavamo o mnogim pitanjima, dok god to radimo u skladu sa nasim opredjeljenjima. Mi na taj nacin nekada skrecemo paznju na neki problem, nekada vrsimo pritisak da se problemi poput ovog rjesavaju ili ne ponavaljaju, nekada jednostavno zelimo staviti nasim simpatizerima i potencijalnim glasacima do znanja kakav je nas stav po nekim pitanjima (ne uspijemo uvijek i na sve reagovati, ali to ne znaci da su nam nebitne stvari o kojima se nekada ne oglasimo).

Lijep pozdrav
Innovation

#21331 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

Potpisnici inicijative za smjenu, koju je u ime svih njih saopćio delegat Slaviša Šućur (Socijaldemokratska partija BiH), pripadnici su svih konstitutivnih naroda i ostalih, a osim delegata SDP.a, inicijativu su potpisali delegati Demokratske fronte, Saveza za bolju budućnost BiH, Saveza nezavisnih socilajdemokrata i Naše stranke.
ZA :mrgreen:
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" upozorava javnost da je danas na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, glasovima delegata iz klubova hrvatskog i srpskog naroda, izglasan Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine
ZA :mrgreen:
Usvojena odluka o raspisivanju referenduma u RS-u
Koji je Vas stav? :?:
Pedja Kojovic

#21332 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Innovation

Jos 14. jula...
Na najave o referendumu u RS-u, te političkoj kampanji koju ovih dana provodi vladajuća većina na čelu sa SNSD-om, s ciljem stavljanja ekonomskih i socijalnih problema u drugi plan, reagirao predsjednik Glavnog odbora Naše stranke Dennis Gratz.

“Pravni okvir pravosudnih institucija potvrđen je od strane Parlamentarne skupštine BiH. Isti je donesen uz entitetsko glasanje, te je prošao oba doma, samim tim se ne može dovoditi u pitanje u entitetskoj skupštini. To je nedvosmisleno poručeno i iz Američke ambasade, te Vijeća za provedbu mira (PIC), a, nakon što vjerovatno referendum bude osporen na Vijeću naroda RS-a i Ustavnom sudu, pokazat će se da je ovo bila samo još jedna u nizu Dodikovih praznih priča “, kazao je Gratz.

“Vlada RS-a nije usvojila Strategiju za reformu sektora pravde za period 2014-2018, što je veći udar na pravosuđe, nego bilo kakav referendum, budući da dovodi u pitanje pristup fondovima Evropske unije iz kojih se finansiraju dodatni kadrovi u tužilaštvima i sudovima. Upozoravali smo na to i ranije, međutim, osjetan je potpuni izostanak međunarodnog pritiska da se ovo riješi. Politička suština priče o referendumu je kanalisanje socijalnog bijesa u etnički, nakon što je entitet RS upravo Dodikova vladavina dovela na rub ekonomskog kolapsa. Tako je, naprimjer, na današnjoj sjednici većina odbila da raspravlja o poskupljenju struje, što je, za razliku od referendumske demagogije, stvar koja će sigurno imati konkretne posljedice za novčanike građana,” zaključio je Gratz.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#21333 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Sve pohvale za NS,pvi ste reagirali :thumbup:
Odbori Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu zatražili su hitno očitovanje Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH o Odluci o davanju saglasnosti za davanje koncesije za izgradnju hidroelektrane u Martin Brodu koje je donijelo Gradsko vijeće Bihać.
„Nacionalni park Una je područje pod posebnom zaštitom, te njime upravlja javno preduzeće putem nadležnog ministarstva. Također, jasno je propisano ko može izdati koncesije na tom području, te istovremeno sa traženjem odgovora od vijećnika, nužno je insisitrati na odgovornosti na višim razinama vlasti“, kazao je Nurudin Osmanović, predsjednik GO Naša stranka Bihać.
„Peticiju protiv izgradnje hidroelektrane je potpisalo preko šest hiljada građana u posljednjih 48 sati, a gradske vlasti su spremni djelovati na rubu zakona, protiv dugoročnih interesa regije, nauštrb zaštite okoliša, te pogodovati stranim investitorima. Umjesto da rješavaju goruća socijalna pitanja zdravstva, obrazovanja, uprave, saniranja budžeta, vladajuće strukture krše zakone i odluke Parlamenta Federacije radi sitnih interesa ruskih investitora ne uvažavajući opći stav javnosti o rijeci Uni i Nacionalnom parku“, zaključili su odbori Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu.
Samo sa ćerajte do kraja...
zippoo87

#21334 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

ovi u USK nisu normalni...pa to bi na Uni pravilo hidroelektrane...pa svaki dan novi primjer da je ljudska glupost beskonacna

Dodik maze oci narodu,ovi bi na najljepsoj i najciscoj nasoj rijeci pravili akumulacije...niko normalan
KatarinaKosaca

#21335 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

zippoo87 wrote:ovi u USK nisu normalni...pa to bi na Uni pravilo hidroelektrane...pa svaki dan novi primjer da je ljudska glupost beskonacna

Dodik maze oci narodu,ovi bi na najljepsoj i najciscoj nasoj rijeci pravili akumulacije...niko normalan
Ljudi koji nisu normalni su bolesnici i trebaju liječenje, ovi su jednostavno lopovi bez skurpula, morala, bez ljubavi prema domovini i osjećaju za išta sem materijalnog u privatnom džepu...
Banksy

#21336 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote:Sve pohvale za NS,pvi ste reagirali :thumbup:
Odbori Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu zatražili su hitno očitovanje Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH o Odluci o davanju saglasnosti za davanje koncesije za izgradnju hidroelektrane u Martin Brodu koje je donijelo Gradsko vijeće Bihać.
„Nacionalni park Una je područje pod posebnom zaštitom, te njime upravlja javno preduzeće putem nadležnog ministarstva. Također, jasno je propisano ko može izdati koncesije na tom području, te istovremeno sa traženjem odgovora od vijećnika, nužno je insisitrati na odgovornosti na višim razinama vlasti“, kazao je Nurudin Osmanović, predsjednik GO Naša stranka Bihać.
„Peticiju protiv izgradnje hidroelektrane je potpisalo preko šest hiljada građana u posljednjih 48 sati, a gradske vlasti su spremni djelovati na rubu zakona, protiv dugoročnih interesa regije, nauštrb zaštite okoliša, te pogodovati stranim investitorima. Umjesto da rješavaju goruća socijalna pitanja zdravstva, obrazovanja, uprave, saniranja budžeta, vladajuće strukture krše zakone i odluke Parlamenta Federacije radi sitnih interesa ruskih investitora ne uvažavajući opći stav javnosti o rijeci Uni i Nacionalnom parku“, zaključili su odbori Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu.
Samo sa ćerajte do kraja...
:thumbup:
Henry Chinaski

#21337 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Henry Chinaski »

Eto prilike za NS. Aktiviste i od vrata do vrata. Informirajte ljude koje su im opcije i kako se mogu boriti protiv ovoga, a usput skupljajte potpise.
Recite im koga mogu tužiti, gdje i kako. Recite im koji su zakoni eventualno prekršeni i ko je to tačno uradio. Objasnite im koje su posljedice toga i zašto je donesena takva odluka. Naučite ljude šta je demokratija, na konkretnom primjeru.

Spriječite stoku da nadvlada ljude. Da ne postanemo Planeta Majmuna.
KatarinaKosaca

#21338 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Henry Chinaski wrote:Eto prilike za NS. Aktiviste i od vrata do vrata. Informirajte ljude koje su im opcije i kako se mogu boriti protiv ovoga, a usput skupljajte potpise.
Recite im koga mogu tužiti, gdje i kako. Recite im koji su zakoni eventualno prekršeni i ko je to tačno uradio. Objasnite im koje su posljedice toga i zašto je donesena takva odluka. Naučite ljude šta je demokratija, na konkretnom primjeru.

Glavna greša NS-a i ono što ima, kao glasač i simpatizer, zamjeram je taj Križajevski (Bojan Križaj, za mlađe, uvijek padao pri kraju trke nakon najboljeg prolaznog vremena), nedostatak finiša, zaokruženja, kraja, uspjeha u minimalnom nečem makar.
Oni detektiraju problem, iznesu ga i nestanu kao da ih nije ni bilo. Zato nisam bez razloga u svom postu napisala "Sad ćerajte do kraja", niti bez veze stavila klip "Ti si, vidim, momak na svom mestu, ali si nekako neodlučan, svi te biju", jer je to moja prva asocijacija na NS. Iako rijetko šta Peđi zamjeram, nego najčešće Forti i Sabini, mislim da ovdje i u ovakvim situacijama i on ima dio odgovornosti... u tom nedovršavanju stvari. Pa, i ako propadne stvar, na sva usta i medije razglastiti zašto i kako je propala.
bluesjunior

#21339 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bluesjunior »

KatarinaKosaca wrote:
Henry Chinaski wrote:Eto prilike za NS. Aktiviste i od vrata do vrata. Informirajte ljude koje su im opcije i kako se mogu boriti protiv ovoga, a usput skupljajte potpise.

Glavna greša NS-a i ono što ima, kao glasač i simpatizer, zamjeram je taj Križajevski (Bojan Križaj, za mlađe, uvijek padao pri kraju trke nakon najboljeg prolaznog vremena), nedostatak finiša, zaokruženja, kraja, uspjeha u minimalnom nečem makar.
Oni detektiraju problem, iznesu ga i nestanu kao da ih nije ni bilo. Zato nisam bez razloga u svom postu napisala "Sad ćerajte do kraja", niti bez veze stavila klip "Ti si, vidim, momak na svom mestu, ali si nekako neodlučan, svi te biju", jer je to moja prva asocijacija na NS. Iako rijetko šta Peđi zamjeram, nego najčešće Forti i Sabini, mislim da ovdje i u ovakvim situacijama i on ima dio odgovornosti... u tom nedovršavanju stvari. Pa, i ako propadne stvar, na sva usta i medije razglastiti zašto i kako je propala.
Ima tu istine, al mi se cini da je to vise uzrokovano "sporim" rastom (uvjetno) manjih stranaka - sto je za stranku gradjansko-liberalne orijentacije u nasim okolnostima prirodan problem nazalost. "Velike" stranke pored izbornih rezultata takodje imaju i veci uticaj na drustvo. Nekako mi se cini da je NS suvise avangardna za danasnje stanje i zrelost BH drustva. Kakvih "likova" i ucesnika politicke scene mozemo gledati maltene od prvih izbora pa do danas nekad mi se cini da je stvarno cudo sto uopce postojimo. Licno sam zahvalan sto postoji opcija koju nudi i propagira NS. Ova forumska komunikacija g. Kojovica je jedan izuzetan gest prema gradjanima/glasacima/simpatizerima a u najmanju ruku je vrlo posten i prema onima koji to nisu. Peđa svaka čast! Nemojte odustati.
Innovation

#21340 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

bluesjunior wrote: Ova forumska komunikacija g. Kojovica je jedan izuzetan gest prema gradjanima/glasacima/simpatizerima a u najmanju ruku je vrlo posten i prema onima koji to nisu. Peđa svaka čast! Nemojte odustati.
Pedja Kojovic

#21341 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

katarinakosaca

Potpuno se slazem sa vasom konstatacijom i prihvatam odgovornost.
Nasi odbori u tom dijelu zemlju su reaktivirani tek nedavno i ako sve bude islo po planu nakon lokalnih izbora cemo imati uticaja na desavanja u tim krajevima. Priliku da nesto, poput ovoga slucaja, konkretno uradimo mi imamo samo ukoliko je nadlezan nivo vlasti na kojem imamo svoje predstavnike, dakle u Parlamentu FBiH. Nazalost, to zakonodavno tijelo se u ovom mandatu skoro pa ne sastaje, pogotovo nakon sto parlamentarna vecina bez DF-a na prosloj sjednici nije uspjela usvojiti ni dnevni red.
Izmenadjen sam da ministri DF-a u toj , koji jos uvijek zvanicno rade, nisu nista pokrenuli po tom pitanju.
Nas Dennis Gratz i Edin Forto i ja u Domu naroda cemo sasvim sigurno postaviti to pitanje na sljedecoj sjednici, kad god se i ako se zakaze.

p.k.
Innovation

#21342 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

Pedja Kojovic wrote:Izmenadjen sam da ministri DF-a u toj , koji jos uvijek zvanicno rade, nisu nista pokrenuli po tom pitanju.
Sta Vi mislite, mogu li uraditi isto ono sto je uradio i g. Damir Marjanovic, naravno ako im je bas stalo da ne budu ministri ?
KatarinaKosaca

#21343 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

@pk,. hvala na odgovoru, mada nije bilo direktno pitanje, bolje reći, hvala na objašnjenju..
Pedja Kojovic

#21344 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Innovation

Naravno da mogu.
Ili
Kao sto svi koji znaju citati izmedju redova znaju; Cavara ce prihvatiti ostavke svih DF ministara kada na stolu bude i ostavka g. Dunovica - koji je po funkciji jedan od sefova izvrsne vlasti u FBiH.

p.k.
Innovation

#21345 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

Hvala na odgovoru. Dunovica sam zaboravila. :)

Odmorite se za sutra. :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#21346 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by JoseMujica »

Kako za Klix.ba kaže Peđa Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, sporna je činjenica da je Enver Čolaković bio kulturni ataše Nezavisne države Hrvatske (NDH) u Mađarskoj u periodu od 1944. do kraja Drugog svjetskog rata.

bravo Peđa
KatarinaKosaca

#21347 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

@pk, svi sem tebe, pa čak i Sabina (Forto ionako samo šuti) prvo pozdrave i sellame jedni druge, klimaju glavama (pri obračanju) i onda se možda netko sjeti da pozdravi i građane Kantona.... kao da vam pare sa neba padaju i ničim zarađene plaće, a ne od građana Kantona... Imate li tamo nekog ko uči protokol, kodeks išta?
Ovo je loše, pauza za ručak od 13 do 14h, prije toga smo slušali ko je kriv za sauobračajni udes prije 20 godina, počinje u 14.15, onda opet pauza od 10 minuta koja traje 20 itd... katastrofa odnosa prema poreskim obveznicima, odnosno građanima. Ponižavajuće i poražavajuće
Najmanje se odnosi na NS, mada ni Forto nije primjer lijepog ponašanja glede ovog što sam napisala, a ni Sabina nije uzor. Jedino Peđa od cijele Skupštine :thumbup: i donekle Zvonko Marić.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#21348 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by -LIBERO- »

JoseMujica wrote:
Kako za Klix.ba kaže Peđa Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, sporna je činjenica da je Enver Čolaković bio kulturni ataše Nezavisne države Hrvatske (NDH) u Mađarskoj u periodu od 1944. do kraja Drugog svjetskog rata.

bravo Peđa
I od mene. :thumbup:
KatarinaKosaca

#21349 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by KatarinaKosaca »

Forto je opet šutio i šutio. Sabina je u neko doba nestala. Večeras očekujte refleksije na blogu :-) :-) :-)
sunceKOtepsija

#21350 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sunceKOtepsija »

Pedja Kojovic wrote:katarinakosaca

Potpuno se slazem sa vasom konstatacijom i prihvatam odgovornost.
Nasi odbori u tom dijelu zemlju su reaktivirani tek nedavno i ako sve bude islo po planu nakon lokalnih izbora cemo imati uticaja na desavanja u tim krajevima. Priliku da nesto, poput ovoga slucaja, konkretno uradimo mi imamo samo ukoliko je nadlezan nivo vlasti na kojem imamo svoje predstavnike, dakle u Parlamentu FBiH. Nazalost, to zakonodavno tijelo se u ovom mandatu skoro pa ne sastaje, pogotovo nakon sto parlamentarna vecina bez DF-a na prosloj sjednici nije uspjela usvojiti ni dnevni red.
Izmenadjen sam da ministri DF-a u toj , koji jos uvijek zvanicno rade, nisu nista pokrenuli po tom pitanju.
Nas Dennis Gratz i Edin Forto i ja u Domu naroda cemo sasvim sigurno postaviti to pitanje na sljedecoj sjednici, kad god se i ako se zakaze.

p.k.
pa zar nema neka zakonska osnova da se kaze "parlament (razgranicit domove, da to zvuci ustavno pismeno) se sastaje svakih 11 dana, ukoliko dva put zaredom ne usvoji dnevni red on se automatski usvaja treci put i duzni su se izjasnit po tackama?
ukoliko nema inicirajte promjenu zakona koji je nadlezan za to, hvala
Locked