posjeduju "par" milijardi US dugaGeneral War wrote:...Zahvaljujuci ulaganjima koja su dolazila sa zapada (bas kao i rusija)...ali nista stratesko ne posjedujuamoninan wrote:Kina bogme nije fukara.
Ukrajina
- amoninan
#21326 Re: Ukrajina
-
Bodkin
#21327 Re: Ukrajina
Na stranu sto nikako nisam fan kine jer jebo najvecu ekonomiju svijeta i globalnu silu gdje velika vecina zivi od klikera, a jos veca vecina radi 14 sati na lijepljenju cipela ali nepobitno imaju daleko najbolju stratesku poziciju za iducih 30 godinaGeneral War wrote:...Zahvaljujuci ulaganjima koja su dolazila sa zapada (bas kao i rusija)...ali nista stratesko ne posjedujuamoninan wrote:Kina bogme nije fukara.
- General War
#21328 Re: Ukrajina
Dobro i sta ce s njim...usetati i reci od danas je Manhatn kineski i izvjesiti zastavu?amoninan wrote:posjeduju "par" milijardi US dugaGeneral War wrote:...Zahvaljujuci ulaganjima koja su dolazila sa zapada (bas kao i rusija)...ali nista stratesko ne posjedujuamoninan wrote:Kina bogme nije fukara.
Kinezi se mole za dug i i zdrav zivot amerike...jer samo tako profitiraju.
-
Bodkin
#21329 Re: Ukrajina
Zanimljivo je da je japan drugi po kolicini drzanja obveznicaamoninan wrote:posjeduju "par" milijardi US dugaGeneral War wrote:...Zahvaljujuci ulaganjima koja su dolazila sa zapada (bas kao i rusija)...ali nista stratesko ne posjedujuamoninan wrote:Kina bogme nije fukara.
-
jastuk1
#21330 Re: Ukrajina
Ono je ili najgluplja ili najperfidnija izjava...Mister Yes wrote: Srbi pak od Jugoslavije nisu imali ništa i samo su izrazito izgubili u cijeloj toj priči.
Šta je s tobom ba, a inače imaš dosta dobre upise. Srbi su imali i držali praktično sve u bivšoj smrdislaviji. Od vojske, preko obrazovanja do zdravstva - sve su živo držali i bili na vodećim funkcijama daleko iznad populacionog postotka kojeg su imali u bivšoj smrdislaviji.
Zašto opet moram da ponavljam da je od mojih 13 nastavnika u srednjoj skoli u Sarajevu bilo 11 Srba, 1 hrvat i 1 Jugosloven. O diskriminaciji sa čekovima koji su se keširali za platu da ni ne govorim. U mom haustoru 4, 5 mjeseci pred rat čekovi slati samo Srbima. O favorizovanom ocjenjivanju znanja u osnovnoj i srednjoj školi da ni ne govorim.
Srbi su imali najviše od bivše smrdislavije. To što je njihov natalitet bio nizak i što su procentualno opadali po republikama jer zbog toga što su u prosjeku u odnosu na ostale narode bili najempancipovaniji, najviše na položajima i samim tim su imali u prosjeku najmanje djece.
Opet ponavljam nemam ništa protiv Srba, naprotiv, ali se ništa ne postiže bježanjem od istine.
P.S.
A baš je dobra bila - prva pismena vježba na temu nepravda dala mi peticu i natjerala da čitam pred cijelim razredom. Druga pismena, ne znam šta je bila tema ali trojka i veliko "njeno" razočarenje jer sam podbacio. eh... srednja škola.
- General War
#21331 Re: Ukrajina
Zato sto viskovima kupuju dug, i time podrzavaju stabilnost amerike kao glavnog uvoznika a ne da joj zaceraju...jer odose i oni u cabar...Bodkin wrote:Zanimljivo je da je japan drugi po kolicini drzanja obveznicaamoninan wrote:posjeduju "par" milijardi US dugaGeneral War wrote:
...Zahvaljujuci ulaganjima koja su dolazila sa zapada (bas kao i rusija)...ali nista stratesko ne posjeduju
-
Kaligula I
#21332 Re: Ukrajina
radostan dan wrote:blajburska narikača skinula veo i razotkrila svoje što erotske fantazije, što seksualne frustracije...
-
Bodkin
#21333 Re: Ukrajina
nije samo to. visak moras uloziti negdje. danas je tesko i za firme da nadju prave prilike za investicije. za drzave pogotovo. zato su americke obveznice najbolja opcija. nema to toliko veze sa podrzavanjem amerikeGeneral War wrote:Zato sto viskovima kupuju dug, i time podrzavaju stabilnost amerike kao glavnog uvoznika a ne da joj zaceraju...jer odose i oni u cabar...Bodkin wrote:
Zanimljivo je da je japan drugi po kolicini drzanja obveznica
-
radostan dan
#21334 Re: Ukrajina
Renta wrote:@ radosni..
Ne slažemo se oko problematike bivše države... i
Što se Ukrajine tiče...
Mogu se složiti...
Ne pijem tu retoriku ...
Dali si ti rusofil...
U tome je radosni, suštinska razlika između mene i tebi sličnih.
da ti radosni ispriča jedan sarajevski, kažu istinit...
rano jutro, pola 6, svakog dana putuje, moja milena...znači zora, tramvaj krcat radnicima, studentima...u masi neispavanih, polubudnih, nezainteresovanih, izdvajaju se dvoje...napucana lijepa koka, šminka, parfem, garderoba...i on, sredovječni lik, blizi četrdesetim nego pedesetim, aktovka, mantil...za razliku od par napaljenih klinaca koji je šmekaju, gleda kroz prozor tramvaja, koji trucka dok se oni drže za gornju šipku...
jbg, i ona je samo čovjek, a priroda je priroda...uglavnom, prdne ta napucana koka, šta da se radi...nezgodno joj, frka joj zbog lika pored nje, mada on ni jedim svojim postupkom ne pokazuje da je primjetio šta se desilo...
no, ona ipak poče da okreće gornju šipku za koju se drži, a koja škripi, nastojeći da proizvede zvuk sličan prdežu, kako bi se opravdala...
ti njeni pokušaji su trajali par minuta, dok nisu stigli do stanice na kojoj je lik trebao da izađe...okrenuo se, koraknuo da izađe, pogledao djevojku i rekao - curo, ni nalik...
te tako i ti, nemoj se čupaT živ bio, nego daj po gasu.
pozz, nemoj šta zamjeriti...
-
Kaligula I
#21335 Re: Ukrajina
...eh, jebi ga @radosni, nemoj bit toliko sadist ...sad mi ga dođe pravo žaoradostan dan wrote:Renta wrote:@ radosni..
Ne slažemo se oko problematike bivše države... i
Što se Ukrajine tiče...
Mogu se složiti...
Ne pijem tu retoriku ...
Dali si ti rusofil...
U tome je radosni, suštinska razlika između mene i tebi sličnih.
da ti radosni ispriča jedan sarajevski, kažu istinit...
rano jutro, pola 6, svakog dana putuje, moja milena...znači zora, tramvaj krcat radnicima, studentima...u masi neispavanih, polubudnih, nezainteresovanih, izdvajaju se dvoje...napucana lijepa koka, šminka, parfem, garderoba...i on, sredovječni lik, blizi četrdesetim nego pedesetim, aktovka, mantil...za razliku od par napaljenih klinaca koji je šmekaju, gleda kroz prozor tramvaja, koji trucka dok se oni drže za gornju šipku...
jbg, i ona je samo čovjek, a priroda je priroda...uglavnom, prdne ta napucana koka, šta da se radi...nezgodno joj, frka joj zbog lika pored nje, mada on ni jedim svojim postupkom ne pokazuje da je primjetio šta se desilo...
no, ona ipak poče da okreće gornju šipku za koju se drži, a koja škripi, nastojeći da proizvede zvuk sličan prdežu, kako bi se opravdala...
ti njeni pokušaji su trajali par minuta, dok nisu stigli do stanice na kojoj je lik trebao da izađe...okrenuo se, koraknuo da izađe, pogledao djevojku i rekao - curo, ni nalik...
te tako i ti, nemoj se čupaT živ bio, nego daj po gasu.
pozz, nemoj šta zamjeriti...
- Challenger__
#21336 Re: Ukrajina
Nek' ga trpa, ko ga *ebe... 
- Co0l
#21337 Re: Ukrajina
I dalje se ovdje furaju price i lijece kompleksi koji veze nemaju sa temom.
-
radostan dan
#21338 Re: Ukrajina
poenta je - više ću te cijeniti prirodnog, pa se možda nađemo na pola puta, nego uštirkanog, nećemo ni otvoriti dijalog.Kaligula I wrote:
...eh, jebi ga @radosni, nemoj bit toliko sadist ...sad mi ga dođe pravo žao...koči malo da ne bi ostao bez inspiracije
...
glede ukrajine, stvari su proste, i sto puta ponovljene...ovo nisu 50-te, 70-te, 80-te. nema sukoba ideologija.
kapital, kapital, kapital...on mora dalje. i dalje. i dalje. kao karcinom.
ako stane, propada, nestaje. ako nestane, ruši se komplet zapadna civilizacija. da se ne bi srušila, jebi istok. isisavaj jug. preori sjever.
nemam ja ništa protiv skandinavskog poimanja kapitala, države, sistema, društva, demokratije.
ali ovo što rade u americi otuđeni centri moći, to je srljanje u propast...šta će obama, pita se taman kO sabit u mlinu.
i šta će kapital kad pokori istok, rusiju,kinu, indiju? on mora dalje, nakon što izvuče komplet profit...ko je sledeći? skandinavija?
zapadna evropa?
- tandmand
#21340 Re: Ukrajina
Uglavnom navedena je srz problema, gdje su Srbi bili jednakiji od drugih a narocito u organima vlasti, partiji, JNA i miliciji ... itd i tako dalje. Ovo je uzrok pocetka raspada YU a kasnije dolaze oni koji su stvari odradjivali na terenu, "Strelkovi i drugi". Ali tu treba dodati stav i aktivnosti takozvane medjunarodne zajednice, koja je bila sarolika.Renta wrote:jastuk1 wrote: Ma hajde bježi ba. Tu šuplju prodaji neupućenima i duducima, znaš!
Znamo svi vrlo dobro uzroke rata u bivšoj smrdislaviji - niko nikoga ne može natjerat da puca ako neće. Prije rata Srbi su držali sve u bivšoj smrdislaviji i svima ostalima je malo po malo puko film zbog srpskog hegemonizma. Kad su drugi počeli da dižu glas i traže veću zastupljenost, Srbi su vijdjeli da će biti ugroženi i izgubiti pozicije, pa su počeli kukom i motikom nahuškavat Srbe kako su ugroženi širom bivše smrdislavije.
U mojoj srednjoj školi u Sarajevu od 13 nastavnika, 11 Srba, 1 Hrvat i jedan 1 Jugoslaven. Čekovi prije rada od plata stizali iz Beograda samo Srbima komšijama u haustoru. MA BJEŽI BA VIŠE SA ŠUPLJOM.
Smrdislavija je bila zemlja sa kičmom i stavom za mali broj privilegovanih koji je živio vrlo dobro, dok se radnička klasa itekako patila. Znam vrlo dobro koliko su moja oba roditelja rintala, a koliko su imali male plate.
I naravno nemam ništa protiv Srba niti bilo koga, kroz život se desilo tako da sam imao više prijatelja Srba nego Bošnjaka ali treba biti REALAN I ISTINU GOVORITI !!!!!!
Ubode jastuk i drugi puta.![]()
Jugoslavija je bila tako napravljena da Srbi vladaju i da za 100 godina budu većina u svim republikama. Da je potrajala to bi se i dogodilo.
Zato Srbi najviše plaču za njom. Apsurdno, kad znamo da su ju upravo oni (Srbija) srušili.
Iz bosnjackog ugla gledanja to je kao prvo uloga Warren Zimmermanna. "Nakon sastanka s američkim ambasadorom u Jugoslaviji Warrenom Zimmermannom 28. marta 1992., u vrijeme kada su već trajale borbe u Bosanskoj Posavini, Alija Izetbegović će odbaciti taj plan (Kutiljerov), a tri dana kasnije Arkanovi tigrovi prelaze međurepubličku granicu i napadaju Bijeljinu, čime počinje opšti rat."
Zatim tu dolazi embargo na oruzje koji je pogadjao samo Bosnjake. Prvo te poguraju da trazis nezavisnost koja ne ide bez rata, pa ti onda svezu ruke.
Razumijem kada u bilo kojoj krizi pa i u Ukrajinskoj, Hrvati iz Hrvatske i Albanci sa Kosova daju bezuvjetnu podrsku USA i Njemackoj. Dobili su drzave 1/1 uz njihovu pomoc. Ali ne razumijem Bosnjake sa izrazitom rusofobijom, kada su sva medjunarodna diplomatska zla u toku rata dosla sa zapada.
Valjda su ovi likovi bili tajni agenti KGB pa su djelovali izrazito antibosnjacki.
Da neke nabrojimo: François Mitterrand,specijalni izaslanici Cyrus Vance i lord David Owen, Thorvald Stoltenberg, Carl Bildt ... Da ne zaboravimo sramni UN, Jasuši Akašija, holandsku vladu i njen bataljon.
Sve antibosnjacki "Rusi"
- General War
#21341 Re: Ukrajina
radostan dan wrote:poenta je - više ću te cijeniti prirodnog, pa se možda nađemo na pola puta, nego uštirkanog, nećemo ni otvoriti dijalog.Kaligula I wrote:
...eh, jebi ga @radosni, nemoj bit toliko sadist ...sad mi ga dođe pravo žao...koči malo da ne bi ostao bez inspiracije
...
glede ukrajine, stvari su proste, i sto puta ponovljene...ovo nisu 50-te, 70-te, 80-te. nema sukoba ideologija.
ako stane, propada, nestaje. ako nestane, ruši se komplet zapadna civilizacija. da se ne bi srušila, jebi istok. isisavaj jug. preori sjever.
nemam ja ništa protiv skandinavskog poimanja kapitala, države, sistema, društva, demokratije.
ali ovo što rade u americi otuđeni centri moći, to je srljanje u propast...šta će obama, pita se taman kO sabit u mlinu.
i šta će kapital kad pokori istok, rusiju,kinu, indiju? on mora dalje, nakon što izvuče komplet profit...ko je sledeći? skandinavija?
zapadna evropa?
Ovo i ono sto si Renti napisao nikako ne ide jedno sa drugim...opet taj pritajeni nacionalizam zapakovan u antiglobalizam. Istorija je puna primjera potraga za resursima neke imperije...bude i presahne od Rima do Austrougarske...ali makar se zna sta je cilj, ali nacionalizam ore i sjever i jug jebe i istok i zapad a radi cega?...srusenih gradova i napustenih imanja...
Ofiran si brate...bosanske doskocice ti nista ne pomazu.
btw...Sto se tice Rentinog stava oko ex Yu...velikim djelom se ne slazem...ali je dobro sto je ta epizoda okoncana...jos samo da Bosnci(abd) naplate i Renti i Tebi (pod uslovom da je on iz cro a ti iz srb)sto se se jebavali preko nasih ledja i onda moze poteci med i mlijeko...da ne ostane nedoreceno da kome cuvam stranu.
- Danguba
#21342 Re: Ukrajina
posto sam bio odsutan sa nastave samo da upitam. hoce li biti eresa u ukrajini?

-
Kaligula I
#21343 Re: Ukrajina
radostan dan wrote:poenta je - više ću te cijeniti prirodnog, pa se možda nađemo na pola puta, nego uštirkanog, nećemo ni otvoriti dijalog.Kaligula I wrote:
...
zapadna evropa?
...da, što se tiče zdrave konkurencije mislim da su neki zapadnjaci na čelu sa F.Fukuyamom 1991. g., dakle kada je pao Sovjetski Savez, a koji je bio posljednja konkurencija zapadnjačkom liberalizmu, proglasili kraj istorije...moglo bi se reći vrlo logičan stav, jer više nije bilo eksplicitnog neprijatelja otvorenog društva - pa tako navodno ni istorije koja je tokom moderne bila upravo bitka između triju političkih ideologija:liberalizma, komunizma i fašizma...u strahu od samouništenja neoliberalizam traga za konkurencijom koja će dati smisao njegovoj daljnjoj egzistenciji...pokušali su preko islama, ali pošto nije išlo, jer protivnik nije bio dovoljno jak, su se evo prešaltali na Rusiju...ako se i Rusija takvom pokaže, onda će ići na Kinu, a ako ni Kina ne položi taj ispit tada bi zbilja mogao doći kraj istorije...osim ako se u međuvremenu na Zemlju ne spuste 'mali zeleni'
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21344 Re: Ukrajina
preko krima do berlina
od donbasa do eresa
od donbasa do eresa
-
muzicar_iz_parka
#21345 Re: Ukrajina
Ja da sam moderator sve bi banovao koji idu svjetlosnim godinama od teme.
- tandmand
#21346 Re: Ukrajina
Sve sto su USA/EU radili sa BiH, neka Rusi isto rade sa Ukrajinom. Ako BiH uvedu treci entitet, neka i Rusi naprave na zapadu Ukrajine isti takav.Danguba wrote:posto sam bio odsutan sa nastave samo da upitam. hoce li biti eresa u ukrajini?
Prije tog ce vjerovatno u nekoj ruskoj vojnoj bazi potpisati mirovni sporazum po uzoru na Dejton.
-
sportman1
#21347 Re: Ukrajina
Kaligula I wrote:radostan dan wrote:poenta je - više ću te cijeniti prirodnog, pa se možda nađemo na pola puta, nego uštirkanog, nećemo ni otvoriti dijalog.Kaligula I wrote:
...
zapadna evropa?
...da, što se tiče zdrave konkurencije mislim da su neki zapadnjaci na čelu sa F.Fukuyamom 1991. g., dakle kada je pao Sovjetski Savez, a koji je bio posljednja konkurencija zapadnjačkom liberalizmu, proglasili kraj istorije...moglo bi se reći vrlo logičan stav, jer više nije bilo eksplicitnog neprijatelja otvorenog društva - pa tako navodno ni istorije koja je tokom moderne bila upravo bitka između triju političkih ideologija:liberalizma, komunizma i fašizma...u strahu od samouništenja neoliberalizam traga za konkurencijom koja će dati smisao njegovoj daljnjoj egzistenciji...pokušali su preko islama, ali pošto nije išlo, jer protivnik nije bio dovoljno jak, su se evo prešaltali na Rusiju...ako se i Rusija takvom pokaže, onda će ići na Kinu, a ako ni Kina ne položi taj ispit tada bi zbilja mogao doći kraj istorije...osim ako se u međuvremenu na Zemlju ne spuste 'mali zeleni'...
-ti to zoves kraj historije,a rece marks da ce tada kapitalizam postat besmislen.
samo je pitanje ocemo li mi to dozivit.
nadam se da hocemo.
- Challenger__
#21348 Re: Ukrajina
Kaligula I wrote:...da, što se tiče zdrave konkurencije mislim da su neki zapadnjaci na čelu sa F.Fukuyamom 1991. g., dakle kada je pao Sovjetski Savez, a koji je bio posljednja konkurencija zapadnjačkom liberalizmu, proglasili kraj istorije...moglo bi se reći vrlo logičan stav, jer više nije bilo eksplicitnog neprijatelja otvorenog društva - pa tako navodno ni istorije koja je tokom moderne bila upravo bitka između triju političkih ideologija:liberalizma, komunizma i fašizma...u strahu od samouništenja neoliberalizam traga za konkurencijom koja će dati smisao njegovoj daljnjoj egzistenciji...pokušali su preko islama, ali pošto nije išlo, jer protivnik nije bio dovoljno jak, su se evo prešaltali na Rusiju...ako se i Rusija takvom pokaže, onda će ići na Kinu, a ako ni Kina ne položi taj ispit tada bi zbilja mogao doći kraj istorije...osim ako se u međuvremenu na Zemlju ne spuste 'mali zeleni'...
Kada sam se susreo sa ovim štivom nisam mogao da vjerujem šta čovjek piše i kakav mu je dat publicitet. Jedna od najtupavijih teza ikad!"What we may be witnessing is not just the end of the Cold War, or the passing of a particular period of post-war history, but the end of history as such: that is, the end point of mankind's ideological evolution and the universalization of Western liberal democracy as the final form of human government."[1]
-
sportman1
#21349 Re: Ukrajina
...
zapadna evropa?
sushtina
-
radostan dan
#21350 Re: Ukrajina
o tome pričamo, i o njemu neophodnim resursima...Kaligula I wrote:
...da, što se tiče zdrave konkurencije mislim da su neki zapadnjaci na čelu sa F.Fukuyamom 1991. g., dakle kada je pao Sovjetski Savez, a koji je bio posljednja konkurencija zapadnjačkom liberalizmu, proglasili kraj istorije...moglo bi se reći vrlo logičan stav, jer više nije bilo eksplicitnog neprijatelja otvorenog društva - pa tako navodno ni istorije koja je tokom moderne bila upravo bitka između triju političkih ideologija:liberalizma, komunizma i fašizma...u strahu od samouništenja neoliberalizam traga za konkurencijom koja će dati smisao njegovoj daljnjoj egzistenciji...pokušali su preko islama, ali pošto nije išlo, jer protivnik nije bio dovoljno jak, su se evo prešaltali na Rusiju...ako se i Rusija takvom pokaže, onda će ići na Kinu, a ako ni Kina ne položi taj ispit tada bi zbilja mogao doći kraj istorije...osim ako se u međuvremenu na Zemlju ne spuste 'mali zeleni'...
@generale
sutra generale, dosta je bilo, a i bune se ljudi na temi, traže akciju a ne teoretisanje.opet taj pritajeni nacionalizam zapakovan u antiglobalizam. Istorija je puna primjera potraga za resursima neke imperije...bude i presahne od Rima do Austrougarske...ali makar se zna sta je cilj...
aha, ofiran, ofiran.Ofiran si brate...bosanske doskocice ti nista ne pomazu.
ja ti nisam problem, dođi da mi naplatiš (abd), ovdje sam. sa rentom se dogovori, pošto je on -spoljnopolitički.jos samo da Bosnci(abd) naplate i Renti i Tebi (pod uslovom da je on iz cro a ti iz srb)