Dere uskurac.
*Bez ikakvih dokaza na ratištu.
- Materijalna situacija vojske bila je teška. Država je tek 1999. počela isplaćivati časničke plaće. Do tada, moja je obitelj (Zalužni je u to doba poručnik) jedva spajala kraj s krajem i preživljavala od časničkog obroka.
- Intenziviranje destruktivnih procesa usmjerenih na potpuno uništenje Oružanih snaga Ukrajine opaža se 2011. godine, za vrijeme predsjedništva Viktora Janukoviča. Tijekom dvije godine mojeg zapovijedanja 51. brigadom, njezin je sastav gotovo prepolovljen. Brigadi je izdavano 20 litara dizela mjesečno, unatoč činjenici da je bila smještena u dva grada i imala poligon za obuku.
- Godine 2013. prolazio sam pokraj stožera 51. brigade pa sam došao u posjet. Na stolu za kojim sam nekoć radio, nalazila se borbena bilješka. Uz dopuštenje tadašnjeg zapovjednika, pogledao sam je i kosa mi se digla na glavi. Osoblje brigade smanjeno je tri puta.
- S početkom rata s Rusijom 2014. Oružane snage počele su postupno izlaziti iz postsovjetskog mraka. Obuka s bojevim gađanjem postala je uobičajena. Učinkovita obuka zapovjednih i nadzornih tijela održavana je godišnje - to je pomoglo vojsci da se kreće u dobrom smjeru. Ali to je bio tek početak restrukturiranja vojske. Suluda birokracija iz vojske nije nigdje nestala.
- Sredinom 2015. zapovijedao sam „Sektorom B“ (teritorij oko Donjecka). Situacija je bila izuzetno teška. Neprijatelj je granatirao naše položaje, dok je nama, kao rezultat drugog sporazuma iz Minska, naređeno da ne odgovaramo. To je razdoblje rata onih koji su bili u rovovima protiv onih koji su iz skupih ureda vodili politiku.
- Već u prvom mjesecu obnašanja dužnosti zapovjednika Oružanih snaga, u kolovozu 2021, pogodila me je nespremnost sustava Oružanih snaga Ukrajine za upravljanje operacijama i cjelokupnom oružanom borbom u slučaju invazije neprijatelja iz više smjerova, kako se na kraju i dogodilo. Vježbe u jesen 2021. samo su potvrdile moje zaključke. Uložio sam sve napore u stvaranje sustava koji bi bio što učinkovitiji za vođenje operacija istovremeno u dva smjera.
- Uoči ruske invazije nije bilo dovoljno borbenih jedinica za suprotstavljanje neprijatelju, oružja i opreme. Ali glavna tragedija bila je slabost proturaketne obrane, koja je bila blizu apsolutne nule.
- Ofenzivna operacija u tri glavna smjera, koju smo isplanirali, gotovo je izazvala duboku krizu u odnosima s partnerima. Opskrbljenost vojske u tom trenu iznosila je 50–60%, u inženjerijskim sredstvima 10–15%.
- Ustrajno guranje naprijed i koncentriranje napora u jednom smjeru znači pogibiju vojnika, gubitak tehnike i neispunjavanje operativne zadaće. Trebalo je pod svaku cijenu ugušiti sumnje naših partnera i uvjeriti naše. Paradoks je bio da nas ni general Milley ni naše vodstvo, nažalost, nisu htjeli saslušati u osobnim razgovorima.
Pa neki dan Ameri rekose da su spremali ukrajinsku odbranu, obukom i oruzjem prije napada. A ovo je samo sta je trenutno receno, nije ovo bio projekat preko noci.zigzag wrote: ↑21/01/2025 11:04 Mi znamo kako to sve izgleda čak i da zalužni nije detaljno objasnio. Baštinimo isti istočnoevropski mentalitet. Više je tu zanimljivo "čudo ukrajinskog otpora" jer niko od nas nije očekivao da pometu ruse u prvih par mjeseci.
Ovo sad što putin zahtijeva kapitulaciju je standardno rusko. Bilo šta drugo bi bio znak slabosti.
Pa evo ja prenio šta sam našao po portalima koji se bave vojskom i oružjem.drndalo wrote: ↑21/01/2025 14:24Neka malo. Neka razmisle imaju li sta novo...
Nesto sigurno rade, kada ce biti operativno saznacemo. I za ove BUBadzijske dronove smo saznavali post-festum, pa se nismo bunili.
Bar ja nisam.
7-8 km do granice. Pa vjerovatno to i jeste udaljenost na kojoj su Rusi i Ukrajinci radili fortifikacije kad je rat već počeo.
potrošiće ih do 1. majaPresident Zelensky estimates North Korean losses in Kursk region at 4000 KIA
https://liveuamap.com/en/2025/21-januar ... of-ukraineGeneralštab Oružanih snaga Ukrajine preuzeo je odgovornost za napade na naftno skladište u Liski, koje se nalazi u regionu Voronjež, na postrojenje vojne avijacije u Smolensku i na štab 29. armije u Volnovahi, koji se nalazi u okupiranom delu region Donjeck u Ukrajini
Nadam se da je svjestan da mir ne može biti pod Ruskim uslovima i da će Putin drugačiju priču odbiti."Zelenski bi volio mir, ali za tango je potrebno dvoje. Vidjet ćemo šta će se desiti", zaključio je Trump.
Zapovjednik snaga NATO-a u Europi general Christopher Cavoli smatra da država agresor Rusija sada nema vojni potencijal za veliki proboj na frontu u Ukrajini.
„Ne brinem se da bi Ukrajina odjednom mogla izgubiti. Ne vidim potencijal za masovni prodor (Rusa – ur.). I to nije politička, već vojna ocjena. To je i zbog učinkovite obrane koju čine Ukrajinci, ali i zbog poteškoće za rusku stranu da stvori značajne ofenzivne snage. Ove godine bit će više manjih ofenzivnih akcija na fronti. Mislim da ćemo i dalje gledati ovu napetost između želje za napredovanjem i nedostatka ljudstva od strane Rusa. Ovo će uvelike odrediti sukob i prisiliti Ruse da koriste više oružja za odvraćanje", rekao je Cavoli.
Zapovjednik je također ocijenio kako bi se situacija na bojištu mogla promijeniti ako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa smanji vojnu pomoć Ukrajini. Cavoli smatra da Kijev nije dobio posljednji veliki paket potpore iz Sjedinjenih Država.
"Prvo, ovo je hipotetski, s tim treba biti oprezan. Drugo, skrenuo bih pozornost na vrlo značajan porast europske pomoći upućene Ukrajini, posebno u pitanju streljiva, primjetan je porast proizvodnje granata i projektila naših europskih saveznika", dodao je general.