Ukrajina

Post Reply
dječak sa šibicama

#21301 Re: Ukrajina

Post by dječak sa šibicama »

muzicar_iz_parka wrote:Ovim izvještajem ništa konrektno nije rečeno niti bilo šta važno šta se do sad nije znalo.
Izvjestaj je "more bit bidne, a more bit ne bidne".

Zataskavaju slucaj lagano, dok ga ne proguta zaborav.

Da imaju ista protiv Rusa, vec bi se klempo nacrtao pred kamerama u Bijeloj kuci.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#21302 Re: Ukrajina

Post by pici »

evo liliputanaca i njiHova velika bela zavera...ma ko puca jebemli mu :mrgreen:
radostan dan

#21303 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

Renta wrote:Ti radosni, komentari su ti promašeni i infantilni.
Furaš se kao na "normalnog" srbina ali sve dok negiraš pravu prirodu Jugoslavije kao poligona za srpski ekspanzionizam i hegemonizam u naravi si ništa drugo nego njegov zagovornik i advokat.

Srećom, prošlo svršeno vrijeme...plači.
dragi moj renta...
u cilju boljeg razumjevanja, osjećam obavezu da ti odgovorim. ne mislim da je to off topic, jer ću se dotaći i ukrajine.
dakle, da počMemo -

stav a) ne furam se na srbina, nego se furam na p.čku. da imam 100.000 milona funti kao elton džon, i da sam iz.ebo komplet postavu viktorija sikretsa, možda bi mi dosadilo, pa bih skakao na muške ili životinje, kao što rade svi bogati zapadni europejci. ovako, ostaje mi seljačka varijanta i zabava, da trčim za suknjom.

stav b) tu jugoslaviju ste VI, baš takvi kao TI uvalili svima ostalima (uz pomoć par slovenaca)...neka ste, hvala bogu kad ste pametni. PRODALI ste nam muda za bubrege. i srbima, i bošnjacima i ostalima...nije ono seljače iz gruže ili neke popizdine iz bosne imalo pojma ni šta je jugoslavija, niti mu je bilo do ikakve expanzije, nakon rata sa turcima i balkanskih ratova, nego eto...ko te pita.
nek ste VI našli sagovornike u vidu majmuna pašića i kralja aleksandra ili koji se već pitao...pa ste se prilijepili uz pobjednike I sv. rata, da vas ne bi strane sile pobjednice eliminisale, u geografskom smislu.

pa ste se zajebali i 41. glede biranja strana...golog partizana niste imali prve dvije godine...više partizana je bilo u prve tri epizode -kapelskih kresova-, nego u čitavoj hrvatskoj od 41. do početka 43. i ti dobro znaš nacionalni sastav hrvatskih brigada tog perioda (čast dalmatincima).

pa ste opet 45 prodali muda za bubrege srbima, bošnjacima (koje ste uvjek rabili/raubovali - bošnjake) TI i takvi kao ti. Ne hrvatski narod, nego baš ti i oni koji dijele takvo mišljenje o jugoslaviji. raubovali ste i 14. i 41. i 92.
dokaz za ovo što pišem su tvoji stavovi o nop-u, nob-i, sfrj, bošnjacima, itd, zbog kojih si već prozivan.
i kad je čerčil predlagao da se hrvatska rasformira- ugasi (a ti znaš zašto), kako ste s lijepo sjetili divne i krasne fnrj, pa onda sfrj, sa još ljepšim ustavom iz 1974.

vi ste u svaku jugoslaviju ulazili da se spasite. vama je svaka jugoslavija imala rok trajanja. i u svakoj ste tražili majmune sa druge, treće, četvrte strane, da je zajednički srušite (prvenstveno kod srba i bošnjaka). ti i takvi kao što ste ti.

sa obzirom na navedeno, a čime dolazimo do stavke c), ja nikako ne mogu biti zagovornik jugoslavije. dosta je bilo. ako te kad nužda natjera da je opet praviš, ne računaj na mene...znam, znam, preskoči ono - ja, nikad, ni u ludilu...pričali ste takvi kao ti i 14-te, i 15., i 16., i 1941., 42., 43., pa ste je opet pravili.

e, ali ti moram dati za pravo u jednom... jesam njen advokat i biću. juče, danas i sutra. to što MI nismo dorasli takvoj ideji, to je druga priča. ali je činjenica da je to bila DRŽAVA.

eto, sad ćeš me bolje razumjeti...i pošto što sam ovdje, u više navrata, nekim -svojima- (a ideološki bliski tvojima) rekao - idi majke ti, ne brukaj me, ne vidim razlog što i tebi ne bi rekao da si blajburška narikača.

dakle, moj stav prema ukrajinskoj krizi nije takav kao što jeste jer bi po defaultu treba biti proruski...to je smiješno...pravoslavna identifikacija? :-) pravoslavci su i ukrajinci...

ne...vrlo je jednostavno - ovaj svijet, baš ovakak kakav jeste, nikada u svojoj istoriji nije zao da funkcioniše a da nije bio podjeljen da dva, nekad i više blokova. samo tad, u tim uslovima, on je išao naprijed.
a naprijed je išao zbog konkurencije među suprotstavljenim blokovima ili ideologijama. slobodE i demokratija koju je amerika dostigla i ostvarila, i unaprijedila civilizaciju, ne bi bile ostvarene bez nekog protivnika, antipoda, negacije tog istog za šta se amerika borila.

no, kada je ostala sama, i kada nije više imala sa kim da se takmiči ili bori, i ona se srušila, kao što su se srušila i mnoga
ranija carstva, države, ideologije...
ne, nije se srušila amerika, srušila se ona ideja demokratije i slobodA koje su ameriku i dovele (zasluženo) na prvo mjesto.
pojeo ih kapital druže...goli kapital.

i da se ne bi desilo da u krajnjoj liniji SVI budemo robovi kredita, da radimo za 10 dolara dnevnicu i četvrt hljeba, što je i stvarni cilj kapitala, neko mora izaći na crtu, pa makar to bila i rusija, ovakva kakva je, i koja malo toga šta ima zajedničko sa sssr-om, lenjinom, komunizmom, radničkim pravima i slično...
kontrateg mora postojati, inače ćeš imati jednu ideologiju koja će ti govoriti - to što mi radimo je ok, a to što ti radiš nije ok, iako se tebi čini da su to dvije iste stvari. nemoj da ti se čini, jer mi smo tu da odredimo kome se čini, šta se čini, i da to činjenje tumačimo.

o tome se radi dragi renta.
pici

#21304 Re: Ukrajina

Post by pici »

utorak 9.09.2014. | 13:00
Medvedev: Ne brinite, pomoći ćemo
Izvor: Tanjug

Moskva -- Rusija je pomogla i nastaviće da pruža podršku domaćim kompanijama koje su pogođene zapadnim sankcijama bez obzira na njihovu vlasničku strukturu, kaže Medvedev

"Obaveza vlade je da zaštiti ruske kompanije koje su suočene sa nepravednim i nezakonitim akcijama stranih država ili stranih kompanija", izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev pred izvršnim direktorom i suvlasnikom ruskog proizvođača gasa Novateka, Leonidom Miheljsonom, a prenosi agencija Rojters.

Sjedinjene Države nedavno su uvele sankcije protiv Novateka i njenog drugog suvlasnika, Genadija Timšenka.
Image
pici

#21305 Re: Ukrajina

Post by pici »

e jebote radosni ti ko krkokabiĆ kad poćnešH besjedit nidje kraja... :mrgreen: uglavnom jugoslavija je bila ono što bi rekli hrvatCko-srBska alijansa...ovi ostali(ne sejdić-finci) su bili tu radi parade ponosa...uglavnom brez Tileta je bila i prije a i poslije mudo od ovce...jebajga tako je kako je, de da mi ove ruje odjebemo pa da s mirom se uključimo u EU...pa da se Ćeramo po EUropskim gradovima i parlamentima a ne po vukojebinama... :mrgreen:
5 0 5

#21306 Re: Ukrajina

Post by 5 0 5 »

@radostan dan: zasto ne kina? oni (za razliku od amerikanaca i rusa) nisu nijedan svoj medjunarodni spor rijesili okupacijom. koliko znam.
Mister Yes

#21307 Re: Ukrajina

Post by Mister Yes »

radostan dan wrote:tu jugoslaviju ste VI, baš takvi kao TI uvalili svima ostalima (uz pomoć par slovenaca)...neka ste, hvala bogu kad ste pametni. PRODALI ste nam muda za bubrege. i srbima, i bošnjacima i ostalima..................pa ste opet 45 prodali muda za bubrege srbima, bošnjacima (koje ste uvjek rabili/raubovali - bošnjake) ...........vi ste u svaku jugoslaviju ulazili da se spasite. vama je svaka jugoslavija imala rok trajanja. i u svakoj ste tražili majmune sa druge, treće, četvrte strane, da je zajednički srušite (prvenstveno kod srba i bošnjaka).
Slažem se sa 99% tvog posta ali mi nekako djeluje da i Bošnjake svrstavaš u žrtve ili barem instrument hrvatske (zaista izrazito mudre) politike. Ako je tako sa tim se ne slažem. Bošnjaci su podjednako dobro profitirali od Jugoslavije bar ako govorimo o titovoj Jugoslaviji. Makedonci su na trećem mjestu a Crnogorci na četvrtom. Srbi pak od Jugoslavije nisu imali ništa i samo su izrazito izgubili u cijeloj toj priči.
daddy-kool

#21308 Re: Ukrajina

Post by daddy-kool »

@radosni dan
Zar postoji alternativa kapitalističkoj demokratiji kao ubjedljivo najefikasnijem društveno-ekonomskom uređenju?
Cyrax

#21309 Re: Ukrajina

Post by Cyrax »

Radosni dan opra tuđmanovca na ruke. Svaka cast.
Kikibombona

#21310 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Mister Yes wrote:Srbi u BiH:
popis 1971---37,2%
popis 1991---31,2%

Srbi u Hrvatskoj:
popis 1971---14,2%
popis 1991---12,1%

Srbi u Sloveniji 1991-e 2,5%

Srbi u Makedoniji 1981-e 2,3%
Jugoslavija je bila tako napravljena da Srbi vladaju i da za 100 godina budu većina u svim republikama. Da je potrajala to bi se i dogodilo
:lol:
Jedno su cinjenice, nesto drugo nacionalisticke cinjenice.

Ne znam ko je i kakav je Renta, ali se evidentno primio na ustasku mitologiju.
Challenger__

#21311 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

radostan dan wrote:ne...vrlo je jednostavno - ovaj svijet, baš ovakak kakav jeste, nikada u svojoj istoriji nije zao da funkcioniše a da nije bio podjeljen da dva, nekad i više blokova. samo tad, u tim uslovima, on je išao naprijed.
a naprijed je išao zbog konkurencije među suprotstavljenim blokovima ili ideologijama.

Aplauz za kvalitetan pledoaje (smajli koji aplaudira)... Međutim, ovo može razumjeti samo slobodan čovjek, istinski slobodan čovjek a ne kmet, rajetin, generički rob kome je sloboda apstrakcija koja ga frustrira i baca u duboki nespokoj. Rob traži patrona, makroa. Rob neće slobodu koja donosi neizvjesnost, rob hoće siguran komad hljeda od jakog gospodara koji mu imponuje. Robove ne interesuje "ravnoteža", "balans", "konkurancija"... jer robove to asocira na tako strašnu slobodu.

________

Svjetski balans kao elementarni preduslov napretka.

:thumbup:
pici

#21312 Re: Ukrajina

Post by pici »

vala usraska i cetaljska mitologija je u pet deka ako cemo pravo... :oops:
celava_dlaka

#21313 Re: Ukrajina

Post by celava_dlaka »

Challenger__ wrote:
radostan dan wrote:ne...vrlo je jednostavno - ovaj svijet, baš ovakak kakav jeste, nikada u svojoj istoriji nije zao da funkcioniše a da nije bio podjeljen da dva, nekad i više blokova. samo tad, u tim uslovima, on je išao naprijed.
a naprijed je išao zbog konkurencije među suprotstavljenim blokovima ili ideologijama.

Aplauz za kvalitetan pledoaje (smajli koji aplaudira)... Međutim, ovo može razumjeti samo slobodan čovjek, istinski slobodan čovjek a ne kmet, rajetin, generički rob kome je sloboda apstrakcija koja ga frustrira i baca u duboki nespokoj. Rob traži patrona, makroa. Rob neće slobodu koja donosi neizvjesnost, rob hoće siguran komad hljeda od jakog gospodara koji mu imponuje. Robove ne interesuje "ravnoteža", "balans", "konkurancija"... jer robove to asocira na tako strašnu slobodu.

________

Svjetski balans kao elementarni preduslov napretka.

:thumbup:
Mozel odg. na ovakvu pobjedu putina na izborima

http://gawker.com/5864945/putin-clings- ... xceeds-146
5 0 5

#21314 Re: Ukrajina

Post by 5 0 5 »

celava_dlaka wrote: Mozel odg. na ovakvu pobjedu putina na izborima

http://gawker.com/5864945/putin-clings- ... xceeds-146
radostan dan

#21315 Re: Ukrajina

Post by radostan dan »

pici wrote:e jebote radosni ti ko krkokabiĆ kad poćnešH besjedit nidje kraja... :mrgreen:
vala baš...

Postao/la 5 0 5 dana 09/09/2014 14:06

@radostan dan: zasto ne kina? oni (za razliku od amerikanaca i rusa) nisu nijedan svoj medjunarodni spor rijesili okupacijom. koliko znam.
sve jedno...kina -ok. eu - ok. bitno je da postoji kontra teg.
pazi, ovakav je moj stav - ovom svjetu, društvu, ne treba pobjednik, taman posla,samo kontra teg i ništa više.
pa možeš li zamisliti svijet sa jednom vladajućom ideologijom i državnim uređenjem?
rimsko carstvo ili egipat, drže sve komplet...pa šta bi se ja i ti puteva i piramida nagradili...ali tucajući kamen.
ne daj bože da spartanci nisu imali atinjane protiv sebe...pa bacali bi nas ko mačiće. ili atinjani spartance - to bi otišlo u takvu anarhiju, sve bi pomrlo od sifilisa, pedofilije, i ostalih veselih radnji.
da su osmanlije poklopile sve, bio bi raja i bijednik...da su hrišćani sami na svijetu, još bi se kuvali u loncu i gorili na lomači.
dakle - ne pobjednik (sve jedno koji), već kontra teg, razlog, motiv, koji te tjera naprijed, da budeš bolji i od onog protiv kog se boriš, i od samog sebe.
Mister Yes dana 09/09/2014 14:10

Slažem se sa 99% tvog posta ali...
lafe, to je posebna tema (u stvari, nazirem dvije teme u tvom postu)...rado bih nastavio ćakuljanje o tom, ali čovjek s pravom primjeti da sam -razvezO- kO šef br. 1 iz alan forda :wink: :mrgreen: ...ima vremena, pričaćemo.

daddy-kool dana 09/09/2014 14:20

@radosni dan
Zar postoji alternativa kapitalističkoj demokratiji kao ubjedljivo najefikasnijem društveno-ekonomskom uređenju?
buraz, moj glas i dalje ide m.l. kingu, pa i kenedijima, američkim grafitima, rokenrolu, oliveru stounu, društvu mrtvih pjesnika, i još stotinama stvari.
to je ono što volim,to je ono što biram i sa čim se identifikujem ja -kao ja, individua.
mđt, ovo što živim ja kao glava porodice, član familije, dio kolektiva (radnog, gradskog, regionalnog, itd) je - strašno. a strašno je jer živim upravo u mutaciji te kapitalističke demokratije, dakle u bih, na balkanu.
najcrnje od svega je što ja živim dobro, šta više...ali ocjenjujući svjetske tendencije, nisam slijep da ne vidim kuda ovo vodi i da moje dijete - neće živjeti dobro.
Renta

#21316 Re: Ukrajina

Post by Renta »

@ radosni..

Ne slažemo se oko problematike bivše države i nikada se nećemo složiti jer polazimo od različitih pogleda na njen postanak, tijek i početak kraja. Možemo na dugačko i široko u nekoj drugoj temi ovoj ne.

Što se Ukrajine tiče, poznati su moji stavovi o poštivanju međunarodnog prava, nepovredivosti državnih granica i poštivanju manjinskih prava ruske manjine.

Mogu se složiti da u svijetu treba postojati teža i protuteža, jednak odnos dvaju "blokova", ravnoteža straha, ali ne preko Ukrajine, po cijenu njene suverenosti i teritorijalnog integriteta.
Stava sam da Ukrajina ima pravo birati kojim će putem krenuti (danas je očito zapad većinski izbor ukrajinaca).
Otkud pravo Rusiji da to spriječi? Zarad geopolitike i odmjeravanja snaga s NATO paktom?
Ne pijem tu retoriku i ovu agresiju na Ukrajinu ničim ne mogu opravdati.

Dali si ti rusofil ili samo neutralan promatrač manje je važno, sve dok ti i tebi slični dopuštate drugačije mišljenje. Ja dopuštam i ne tvrdim nužno da sam u pravu jer, sve je u konačnici stvar perspektive. I ne napadam ljude zbog drugačijeg stava.
U tome je radosni, suštinska razlika između mene i tebi sličnih.
Last edited by Renta on 09/09/2014 18:10, edited 1 time in total.
The 51st State

#21317 Re: Ukrajina

Post by The 51st State »

neka tegova, sve dok je americki najtezi, ova fukara rusija, kina i indija neka se kofrce i daju materijala raznoraznim glupanima za fantaziranje i kurcenje.
amoninan

#21318 Re: Ukrajina

Post by amoninan »

Kina bogme nije fukara.
The 51st State

#21319 Re: Ukrajina

Post by The 51st State »

amoninan wrote:Kina bogme nije fukara.
ma tu je stistakavac za jaja obostrani, ne petljaju se previse...
amoninan

#21320 Re: Ukrajina

Post by amoninan »

The 51st State wrote:
ma tu je stistakavac za jaja obostrani, ne petljaju se previse...
a, što bi se petljali? Mudro čekaju rasplet...
Captain Ahab

#21321 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

U 'slobodarskoj' Rusiji ima i ljudi koji protestuju protiv akcija Rusije u Ukrajini (mada su neki i hapseni)

Zanimljivi profili protestanata:
http://www.rferl.org/content/russia-pro ... 72815.html
daxon

#21322 Re: Ukrajina

Post by daxon »

Renta wrote: ovu agresiju na Ukrajinu ničim ne mogu opravdati.
Agresija je samo u tvom mozgu i nigdje više :roll:
Renta

#21323 Re: Ukrajina

Post by Renta »

daxon wrote:
Renta wrote: ovu agresiju na Ukrajinu ničim ne mogu opravdati.
Agresija je samo u tvom mozgu i nigdje više :roll:

Radosni, get my point?
General War

#21324 Re: Ukrajina

Post by General War »

Mister Yes wrote:
radostan dan wrote:tu jugoslaviju ste VI, baš takvi kao TI uvalili svima ostalima (uz pomoć par slovenaca)...neka ste, hvala bogu kad ste pametni. PRODALI ste nam muda za bubrege. i srbima, i bošnjacima i ostalima..................pa ste opet 45 prodali muda za bubrege srbima, bošnjacima (koje ste uvjek rabili/raubovali - bošnjake) ...........vi ste u svaku jugoslaviju ulazili da se spasite. vama je svaka jugoslavija imala rok trajanja. i u svakoj ste tražili majmune sa druge, treće, četvrte strane, da je zajednički srušite (prvenstveno kod srba i bošnjaka).
Slažem se sa 99% tvog posta ali mi nekako djeluje da i Bošnjake svrstavaš u žrtve ili barem instrument hrvatske (zaista izrazito mudre) politike. Ako je tako sa tim se ne slažem. Bošnjaci su podjednako dobro profitirali od Jugoslavije bar ako govorimo o titovoj Jugoslaviji. Makedonci su na trećem mjestu a Crnogorci na četvrtom. Srbi pak od Jugoslavije nisu imali ništa i samo su izrazito izgubili u cijeloj toj priči.
S obzirom da je samo Srbija ispala manja kad je postala suverena drzava upravo se daje suprotno zakljuciti.
General War

#21325 Re: Ukrajina

Post by General War »

...Zahvaljujuci ulaganjima koja su dolazila sa zapada (bas kao i rusija)...ali nista stratesko ne posjeduju.
DA ovako nesto napravi Kina...brzo bi finansijski zazalila.
Ali Kina radi pametno...npr. prelazak Hong Konga pod kinesku ingerenciju je skolski primjer kako treba nesto uraditi.
Last edited by General War on 09/09/2014 18:27, edited 1 time in total.
Post Reply