Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
mirsek

#21276 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirsek »

It_is_a_Leclerc wrote:HDZ je vrlo jasno stavio donji limit još na početku - šest ministarstava, uključujući finansije.
SDA - premijersko mjesto i šest ministarstava.
DF je počeo svako malo davati nove ideje i planove. Najnoviji u kojem traže četiri najjača ministarstva u Vladi FBIH je totalno nerealan i ne trebaju ga ni spominjati nigdje zvanično jer će biti odbijen. Ako im se ne da u Vladu, trebaju to reći javno, a ne ovako nervirati svoje birače, u koje se i ja ubrajam.
Pa dobro 4 najjaca ili 6 koliko trazi HDZ a da redoslijed biranja bude po broju osvojenih glasova s tim da bi eto kao cin dobre volje ja pustio HDZ-u da bira svoje ministarstvo prvi.
I to je maksimum sto bi im popustio AKO bih odlucio da im popustam.
Ako odbiju, povecat zahtjeve na realne okvire da DF zbog broja glasova bira prije HDZ-a. :oops:
NE zaboravite da je na drzavnom nivou DF vec popustio.
KO JEBE HDZ i SDA BEGOVAT i njihovo medjusobno milovanje.
Last edited by mirsek on 05/03/2015 15:18, edited 3 times in total.
madner

#21277 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Zato sto je SDA prihvatio HDZove zahtjeve kao opravdane, a DFove nije. :D
Rekao bih, really good point :thumbup: .

HDZ se nije pitao da li su im zahtjevi nerealni i hoće li ih neko odbiti. Valjda zato i dobiju što traže.
Naravno da se HDZ pitao, u ovom momentu Bakiru je to prihvatljiva cijena.

DF je tu samo dupiran.
It_is_a_Leclerc

#21278 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Zato što su ministarstvo finansija, poljoprivrede, industrije i unutrašnjih poslova četiri najjača ministarstva s najvećim brojem ovlasti i najvećim budžetom. Tražiti da jednoj stranci pripadnu tri od četiri je nerealano.

Realan i pošten dogovor bi bio da svi dobiju po jedno "jako", a za četvrto se dogovore.
Last edited by It_is_a_Leclerc on 05/03/2015 15:19, edited 1 time in total.
palermo

#21279 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

madner wrote:
Naravno da se HDZ pitao, u ovom momentu Bakiru je to prihvatljiva cijena.

DF je tu samo dupiran.
Ovo već nisam shvatio, izvan mog dosega, nema veze :D
madner

#21280 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Pa HDZ je procjenio da je Bakiru trenutno toliko klimava pozicija unutar SDA da je spreman platiti sa dva ministarstva pozitivne vijesti. Mogli su traziti i 8, no nisu.
mirsek

#21281 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirsek »

It_is_a_Leclerc wrote:Zato što su ministarstvo finansija, poljoprivrede, industrije i unutrašnjih poslova četiri najjača ministarstva s najvećim brojem ovlasti i najvećim budžetom. Tražiti da jednoj stranci pripadnu tri od četiri je nerealano.
Neralno je i ono sto Čova dobija na drzavnom a trazi i na federalnom nivou pa mu niko ne kaze HEJ medjede dodji sebi ne mozes toliko dobiti privilegija na racun drugih stranaka.
It_is_a_Leclerc

#21282 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Pa nisam ja dao Draganu Čoviću sve hrvatske pozicije u Vijeću ministara. Dali su mu ih Komšić i Izetbegović, pa njih pitajte je li realno...

Ono što ja govorim je da se ne može dogovor očekivati na maksimalističkim zahtjevima nijedne strane.
mirsek

#21283 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirsek »

It_is_a_Leclerc wrote:Pa nisam ja dao Draganu Čoviću sve hrvatske pozicije u Vijeću ministara. Dali su mu ih Komšić i Izetbegović, pa njih pitajte je li realno...

Ono što ja govorim je da se ne može dogovor očekivati na maksimalističkim zahtjevima nijedne strane.
Jeste, sa tim sto Čova gura svoj maksimalisticki zahtjev kao legitiman i kao neku polaznu osnovu a drugima se spocitava takav isti zahtjev kao pretjerivanje, antipatriotsko i djetinjasto ponasanje.
Realno je bilo i bice da HDZ podobro smanji zahtjeve i uvazi broj glasova koje je dobio DF na proteklim izborima jer je ustavnu hrvatsku kvotu na drzavnom nivou dobio bez problema.
Neka ne preserava i na federalnom nivou o nekoj neustavnoj legitimnosti.
Ne mogu da vjerujem da njegove ucjene postaju kao normalne i prihvatljive a branjenje od DF-a rezultata izbora postaje smetnja svemu.
Last edited by mirsek on 05/03/2015 15:29, edited 1 time in total.
Hafis

#21284 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Ove godine ništa od madžorizacije.
Zato idući put pamet u glavu :)
madner

#21285 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

SDA je i prosli put sprijecila majorizaciju po propisima sluzbe. :D
daddy-kool

#21286 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

palermo wrote:
Mene bi recimo jako zanimalo šta SDA hoće, koji je njihov minimum ispod kojeg neće ići, do koje će se granice HDZ-u popuštati i slično.
Po mom mišljenju, SDA je spremna potpuno izaći u susret HDZ na svim nivoima zbog kontrolnog paketa u domovima naroda. (što je opasno zato što bi se ucjene mogle/će protegnuti kroz cijeli mandat) Minimum u principu bi bio lapo-lapo. Sa DF su razmišljali da su to "naši", patriote, pa sa njima možemo podjeliti šta preostane ministarstava srazmjerno broju glasova. HDZ-u odgovara i manjinska vlada, SDA nikako ne odgovara manjinska vlada.
Last edited by daddy-kool on 05/03/2015 15:33, edited 1 time in total.
Danguba

#21287 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Danguba »

Je li se odljutio? :?
Hafis

#21288 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Hajd' neka. Nek' smo i mi konačno neki čimbenik :)
Samo, treba još malo poraditi na uklanjanju štetnih navika iz proteklog razdoblja.
Ispade lakše se odvojiti od djeteta ili bubrega nego od 6 ministarstava od mogućih 16, a još mjesto premijera kasparisano.
Last edited by Hafis on 05/03/2015 15:35, edited 1 time in total.
mirsek

#21289 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirsek »

Danguba wrote:Je li se odljutio? :?
Čova ?
Nije, jos uvijek je duboko povrijedjen nepostivanjem neprihvatanjem legitimiteta njegove stranke i prava da zastupa sve hrvate koji postoje u BIH bez obzira za koga glasali.
It_is_a_Leclerc

#21290 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

mirsek wrote:
Čova ?
Nije, jos uvijek je duboko povrijedjen nepostivanjem neprihvatanjem legitimiteta njegove stranke i prava da zastupa sve hrvate koji postoje u BIH bez obzira za koga glasali.
Ko to ne prihvata pravo Čoviću da predstavlja sve Hrvate, bez obzira za koga glasali ?! DF i SDA su to davno prihvatili, a spore se sad oko toga ima li Dragan pravo da predstavlja i pokojeg Srbina u FBiH.
mirsek

#21291 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirsek »

Hafis wrote:Hajd' neka. Nek' smo i mi konačno neki čimbenik :)
Samo, treba još malo poraditi na uklanjanju štetnih navika iz proteklog razdoblja.
Ispade lakše se odvojiti op djeteta ili bubrega nego od 6 ministarstava.... od mogućih 16, a mjesto premijera kasparisano.
Vala jest.
Ovaj Čova ce vas zbog sekiracije u grob ili u najboljem slucaju Hrvatsku otjerati svojim ponasanjem.
Hafis

#21292 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

mirsek wrote:
Čova ?
Ma proće ga...znam ga ko sebe.
Samo sabura....doći će on na kraju manji od makova zrna i uzeti tih šest ministarstava što mu nude.
mirsek

#21293 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirsek »

It_is_a_Leclerc wrote:
mirsek wrote:
Čova ?
Ko to ne prihvata pravo Čoviću da predstavlja sve Hrvate, bez obzira za koga glasali ?! DF i SDA su to davno prihvatili, a spore se sad oko toga ima li Dragan pravo da predstavlja i pokojeg Srbina u FBiH.
NIsam znao da je presao na naredni level.
Tek sam povrsno citao temu.
Sta ovi nasi smecari sve pustaju da bi Dodika istjerali sa drzavnog nivoa.
Onda je ocigledno da sad izmislja zahtjeve pa bi Incko trebao da ga malo prozove.
Hafis

#21294 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Inzko mu može samo reći: crni Dragane što ne zatraži sedam komaTa.....ta vidiš da ne znaju gdje udaraju :)
Ridjobrki

#21295 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ridjobrki »

It_is_a_Leclerc wrote:

Onda, u DF-u očito svi imaju pravo da govore za medije. Sifet, Bećirović, Suljagić, Komšić, svi drugo govore, i tako miniraju sami sebe pred početak razgovora, što nerealnim i neostvarim zahtjevima poput ovih gore citiranih, pa sve do personalnih uvreda na račun partnera.
Ovo je i meni zaparalo oči, jednostavno ljudi iznose stavove koji ne samo da nisu usaglašeni nego se ponekad doimaju kontradiktorno.
mirsek

#21296 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirsek »

Hafis wrote:Inzko mu može samo reći: crni Dragane što ne zatraži sedam komaTa.....ta vidiš da ne znaju gdje udaraju :)
UZP ce prvo trebati da dokaze kako se to negdje u FBIH ugrozavaju i zestoko krse prava Rvata da bi Incko ili bilo ko drugi njegovo prenemaganje u tom smislu shvatio za ozbiljno.
Mislim da je trenutna situVacija obrnuta a i sudski potvrdjena za proteklih 25 godina.( Pozdravi mi Antu Jelavica )
Hafis

#21297 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

mirsek wrote:
Hafis wrote:Inzko mu može samo reći: crni Dragane što ne zatraži sedam komaTa.....ta vidiš da ne znaju gdje udaraju :)
UZP ce prvo trebati da dokaze kako se to negdje u FBIH ugrozavaju i zestoko krse prava Rvata da bi Incko ili bilo ko drugi njegovo prenemaganje u tom smislu shvatio za ozbiljno.
Mislim da je trenutna situVacija obrnuta a i sudski potvrdjena za proteklih 25 godina.( Pozdravi mi Antu Jelavica )
Misliš na oba ministarstva..ili...ne kontam. Jel' može ponovo i malo sažetije :)
daddy-kool

#21298 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

Traženje maksimuma nakon čega bi Nikšićeva vlada ostala ipak nije bilo u igri, Čoviće je išao na sigurnu brojku - 6.
Hafis

#21299 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

daddy-kool wrote:
Traženje maksimuma nakon čega bi Nikšićeva vlada ostala ipak nije bilo u igri, Čoviće je išao na sigurnu brojku - 6.
Ne znam...ja da sam na njegovom mjestu tražio bih više, mnogo više. Jer da je situacija imalo drugačija, Želja i ona njegova šarena ekipa bi mu hladno ponudili jedno-dva mjesta po principu uzmi ili ostavi.
daddy-kool

#21300 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

3-4.
Post Reply