Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BadBoy

#21251 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Jeste da je tema, šta vas nervira kod vozača i jest da guslaći nerviraju, ali reći da su oni krivi za nesreće je apsolutno netačno. 80% nesreća uzrokuje brza, tj. neprilagođena vožnja.
drug_profi

#21252 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

BadBoy wrote:Jeste da je tema, šta vas nervira kod vozača i jest da guslaći nerviraju, ali reći da su oni krivi za nesreće je apsolutno netačno. 80% nesreća uzrokuje brza, tj. neprilagođena vožnja.
A guslači provociraju inače normalne vozače na rizične radnje koji onda dovode do nesreća.
I to je također studijama dokazano.
kokuz_sa

#21253 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kokuz_sa »

Tuzla-Sarajevo za sat vremena?
Cime?
Helikopterom?

@badboy
100% upravu..

Evo kolega kod mene, izasao vani..nacugao se..dosao u 4h ujutro..
U firmu krenuo u 7h..zaspao na autoputu, sletio pri 130km/h
Auto totalna steta, njemu nista..u krvi 0.3 promila

Malo je reci da je idiot, jer da je nazvao i rekao ja ne mogu na posao..niko mu nista ne bi..jer imamo slobodu u firmi da odmaramo ako nam se ne radi..

I iskreno volio bi da ga u firmi skinu sa volana radi toga..
Da koga ne ugrozi
nepass1

#21254 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

mk ultra wrote:
Dope_Man wrote: Upravo, a jako rijetko se desi da neko vozi savjesno i, ako vec nema namjeru prestizati, ostavi prostor da mozes uzimati jednog po jednog. Jer jednog je lako preci, ali vec dvojica kad se nakace mnogo teze, trojica i stani, popij kafu, prosetaj.. pa nastavi kad oni odu dovoljno daleko.
i ovako za cca 400km mi treba 6-8h sigurno, tako bi bilo 9-11
pola sata stajanja na kafi, sat duže... uglavnom je tako ;-)
dosta raje ne konta da neko negdje ide sa ciljem, poslom, da mu se zuri. ne ide svak na izlet jbt
drug_profi

#21255 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Slow Drivers Trigger Aggressive Drivers

Slow driving actually presents a number of transportation issues and safety hazards. People who drive more than 10 mph under the speed limit force other drivers to pass them which can create a higher risk of accidents occurring for surrounding drivers. These types of traffic problems can result from a surprisingly small number of slow cars blocking traffic. Additionally, in more residential areas, slow driving can cause chain reactions of rapid braking which can lead to accidents and pile-ups. When drivers are traveling under the speed limit, it also significantly raises other drivers’ stress and can result in aggressive driving situations or even road rage.

Aggressive drivers will often tailgate a slow driver intentionally, out of anger or frustration. Tailgating creates increased risk of a rear-end collision, which is almost always most serious for the unsuspecting driver whose vehicle is rear-ended. And by the time a driver is intentionally tailgating another driver, we’ve likely crossed the line from aggressive driving into road rage territory. Road rage results in aggressive actions taken toward another driver, usually in anger and with the goal of frightening or intimidating the other person. In fact, AAA reports nearly 6 million drivers in the United States are likely to bump or ram your vehicle if angry on the road. Whether one is yelling at another driving, honking repeatedly to show frustration, gesturing angrily, or bumping other cars, it’s obvious that their attention is not focused on the road.
Sa stranice advokatske kancelarije specijalizovane za prometne nesreće
Dope_Man

#21256 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dope_Man »

Ma ne, sporaci su nase cvjecke, ni na koji nacin oni ne snose ni trun krivice za stvari koje se desavaju u saobracaju.
Travnički Noćni Šetač

#21257 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

drug_profi wrote: A guslači provociraju inače normalne vozače na rizične radnje koji onda dovode do nesreća.
Mislim da ovdje na temi imamo malo nesporazuma oko tog termina "guslaći"... ljudi koji voze 10 do 15 km/h manje od ograničenja nisu i ne mogu se nazvati guslaćima, već su "guslaći" oni koji usporavaju saobraćaj za 20 i više na sat od maksimalne dozvoljene brzine...
...
A generalno ne mogu podržati zamjenu teza da se normalni vozači odluče na rizična preticanja radi drugih... neka se odluče na normalna nerizična preticanja ili neka snose odgovornost toga što rizično urade...
...
P.S. Isprovociraju takvi često i mene... ali ne pravdam se policiji da me je taj neko drugi natjerao na glupost nego priznam šta sam uradio. Tačka....
postoje pravila i za spore vozače i postoji policija kojoj se takve stvari tipa formiranje kolone i izbjegavanje propuštanja iste il kretanje vozilom ispod minimalne ograničene brzine u normalnim uslovima i slično mogu i trebaju prijaviti, i nemamo se mi šta baviti time kako da ja ili neko drugi na cesti kaznim ili isprovociram takve "guslaće" ili učinim nešto jer me je on na to natjerao ...
il dottore

#21258 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by il dottore »

Ko god vozi ispod ogranicenja a uslovi to dozvoljavaju, je sporac. Ako nisi u stanju voziti dozvoljenom brzinom, opet kazem kada uslovi to dozvoljavaju, onda si sporac i ometas druge vozace. Kod nas je to bas izrazeno jer su putevi pretrpani i moras rizikovati i preticati
JoeyTribbiani

#21259 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by JoeyTribbiani »

Poseban krug pakla za one šupke što ti se uvale sa sporednog puta i onda se za 30 sekundi ili minut isključe ponovo.
drug_profi

#21260 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Travnički Noćni Šetač wrote:
drug_profi wrote: A guslači provociraju inače normalne vozače na rizične radnje koji onda dovode do nesreća.
Mislim da ovdje na temi imamo malo nesporazuma oko tog termina "guslaći"... ljudi koji voze 10 do 15 km/h manje od ograničenja nisu i ne mogu se nazvati guslaćima, već su "guslaći" oni koji usporavaju saobraćaj za 20 i više na sat od maksimalne dozvoljene brzine...
...
A generalno ne mogu podržati zamjenu teza da se normalni vozači odluče na rizična preticanja radi drugih... neka se odluče na normalna nerizična preticanja ili neka snose odgovornost toga što rizično urade...
...
P.S. Isprovociraju takvi često i mene... ali ne pravdam se policiji da me je taj neko drugi natjerao na glupost nego priznam šta sam uradio. Tačka....
postoje pravila i za spore vozače i postoji policija kojoj se takve stvari tipa formiranje kolone i izbjegavanje propuštanja iste il kretanje vozilom ispod minimalne ograničene brzine u normalnim uslovima i slično mogu i trebaju prijaviti, i nemamo se mi šta baviti time kako da ja ili neko drugi na cesti kaznim ili isprovociram takve "guslaće" ili učinim nešto jer me je on na to natjerao ...
Ovdje se ne slažem sa tobom.
A ne slaže se ni struka.
Vožnja do 10 km/h ispod je prihvatljiva. Sporije od toga je usporavanje saobracaja i kao sto studija kaze dovoljno je nevjerovatno mali broj takvih da stvori teška zagušenja saobraćaja.
Drugo što nisi shvatio je da nije nikakvo pravdanje navod da normalan vozac isprovociran sporom vožnjom bude prisiljen na rizične radnje. To je izrečeno kao fakt, a ne kao opravdanje za policiju. Znači ja bih volio da se lijepo vozim narrednih 200 kilometara sve unutar ogranicenja +/- 5-10 km/h. I onda naletim na nekog ko ne prelazi 50 nigdje, a iz suprotnog pravca također kolone koje se formiraju iza takvih istih. I sta se radi? Ceka se isprekidana. Imas saobracaj. Cekas sljedecu, imas ogranicenje. Eto sljedeca slobodna isprekidana, los pregled ceste, rastinje, parkiran kamion... ali ides pa sta bude. I onda ili bude ili "bude".
Već si isfrustriran i stizes sljedecg sporaca nakon par kilometara. prica se ponavlja a ti si sve frustriraniji i skloniji vecem riziku.

Da, naravno, kad dodjes kuci i ohladis se kontaces ja budale koji mi je kurac ono sve trebalo. Ali od toga nema koristi. Opet ces sljedeci put biti mozda malo duze sabran dok ti onaj ispred tebe bolikurac traći ono što ti se nikad ne može vratiti. Dok opet ne prekipi.
Da, brza i neoprezna voznja su krivci za udese, ali spori i samoživi vozači svojom vožnjom uveliko provociraju da normalan i sabran vozač postane neodgovoran hazarder.
Ned071

#21261 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ned071 »

Ne znam kad stignete voziti i kad se iznervirate kad po citav dan (neki od vas) naprdjujete po forumu i kucate 50 postova dnevno...
avijon

#21262 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by avijon »

JoeyTribbiani wrote:Poseban krug pakla za one šupke što ti se uvale sa sporednog puta i onda se za 30 sekundi ili minut isključe ponovo.
Od 10 sto se tako uvale samo 1 nastavi voziti duze od minute stvarno nevjerovatno.. lokalne baje seljacine
Travnički Noćni Šetač

#21263 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

drug_profi wrote: Ovdje se ne slažem sa tobom.
A ne slaže se ni struka.
Vožnja do 10 km/h ispod je prihvatljiva. Sporije od toga je usporavanje saobracaja i kao sto studija kaze dovoljno je nevjerovatno mali broj takvih da stvori teška zagušenja saobraćaja.
Drugo što nisi shvatio je da nije nikakvo pravdanje navod da normalan vozac isprovociran sporom vožnjom bude prisiljen na rizične radnje. To je izrečeno kao fakt, a ne kao opravdanje za policiju. Znači ja bih volio da se lijepo vozim narrednih 200 kilometara sve unutar ogranicenja +/- 5-10 km/h. I onda naletim na nekog ko ne prelazi 50 nigdje, a iz suprotnog pravca također kolone koje se formiraju iza takvih istih. I sta se radi? Ceka se isprekidana. Imas saobracaj. Cekas sljedecu, imas ogranicenje. Eto sljedeca slobodna isprekidana, los pregled ceste, rastinje, parkiran kamion... ali ides pa sta bude. I onda ili bude ili "bude".
Već si isfrustriran i stizes sljedecg sporaca nakon par kilometara. prica se ponavlja a ti si sve frustriraniji i skloniji vecem riziku.

Da, naravno, kad dodjes kuci i ohladis se kontaces ja budale koji mi je kurac ono sve trebalo. Ali od toga nema koristi. Opet ces sljedeci put biti mozda malo duze sabran dok ti onaj ispred tebe bolikurac traći ono što ti se nikad ne može vratiti. Dok opet ne prekipi.
Da, brza i neoprezna voznja su krivci za udese, ali spori i samoživi vozači svojom vožnjom uveliko provociraju da normalan i sabran vozač postane neodgovoran hazarder.
Ja tebe odlično razumijem... i dosta puta se osjećam tako frustrirano...
...
...
...
Kao što već rekoh ... Veoma često isprovociraju i mene... ali nema šansi da me oni natjeraju na rizičnu vožnju i meni to nije neoboriva činjenica... i nikad... ali baš nikad ne idem pa šta bude... ili "bude" ...
..
Što se tiče stručnih studija vjerujem da su rađene na nekim drugim putevima i u nekim drugim uslovima nego što su naši... jer poznajem domaće studije koje govore malo drugačije... ali uvijek postoji određena razlika između nauke i stvarnog života... i uvijek je u stvarnom životu malo gore nego u papirima... otkad ja ratujem sa strukom da budu malkice realniji... i poslušaju glas direktno sa ceste...
drug_profi

#21264 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ma ti si covjek koji je stigao u godine kad je mnogo sabraniji. I ja sam sada takav ili sličan.
Od početka sam poštovao sve propise. Znači žmigavci, parkiranje, puna linija, sve... osim ograničenja brzine. Tu sam malo varao.
Neću lagati da nisam bio i skloniji riziku. I svaki put kad su me vile pronosale ja sam postao bar malo pametniji.
Zato znam kako izgleda i ta mračna strana.

Spora vožnja nije sigurna vožnja.
Sigurna vožnja je ona koja najmanje utiče na druge učesnike u saobraćaju.
Travnički Noćni Šetač

#21265 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

I ja sam isto od početka sve pokušavao da propisno ganjam.... ali sam nekada u dosta "od vila pronosanih" trenutaka puno više rizikovao.... previše rekao bih sa ove distance... i na svojim greškama najviše naučio...
...
Sve se mi ustvari slažemo... samo napominjem da ne treba baš oštru crtu povlačiti da je neko sporać ako na ograničenju 80 vozi 68... sam malo manje oštro osuđivati privremeno ili slučajno usporene ljude od onih koji aktivno drže nos na šoferšajbi i znaju brojeve od 40 do 50 i ništa drugo...
...
:thumbup:
nepass1

#21266 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

zbog sporaca mi uze policija danas dvadeset KM, nisam dovrsio prestizanje dok je isprekidana bila. a jesam nego seru govna. 100KM kazne, 2 boda i mjesec vozacke.
i hqj se ti natezi u hajlovini sa njima
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#21267 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

JoeyTribbiani wrote:Poseban krug pakla za one šupke što ti se uvale sa sporednog puta i onda se za 30 sekundi ili minut isključe ponovo.
i ja im se sjetim koNplet famAlije
Laertes

#21268 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laertes »

kokuz_sa wrote:Tuzla-Sarajevo za sat vremena?
Cime?
Helikopterom?
Ne znaš Mirzeta? :mrgreen:
NediM17

#21269 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

nepass1 wrote:zbog sporaca mi uze policija danas dvadeset KM, nisam dovrsio prestizanje dok je isprekidana bila. a jesam nego seru govna. 100KM kazne, 2 boda i mjesec vozacke.
Pravi gusari
kokuz_sa

#21270 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kokuz_sa »

Laertes wrote:
kokuz_sa wrote:Tuzla-Sarajevo za sat vremena?
Cime?
Helikopterom?
Ne znaš Mirzeta? :mrgreen:
:roll:
Promasih ga
NediM17

#21271 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

nepass1 wrote:zbog sporaca mi uze policija danas dvadeset KM, nisam dovrsio prestizanje dok je isprekidana bila. a jesam nego seru govna. 100KM kazne, 2 boda i mjesec vozacke.
Pa prEtisni ga,zavrti ga, ne boli ga,taj se motor vrti preko 6 milja, na 4.400 najveci obrtni momenat. Ali jbg.onda nema 4,8 litra na BC, popelo bi se mozda i na 5,1. :cuga:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21272 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mk ultra »

Gdje to

Ja sam oguglao na to, idem 10km pune linije iza bagera ako treba ali nema preticanja... ne mogu sa policijom da se natezem nema sanse :mrgreen:
nepass1

#21273 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

NediM17 wrote:
Pa prEtisni ga,zavrti ga, ne boli ga,taj se motor vrti preko 6 milja, na 4.400 najveci obrtni momenat. Ali jbg.onda nema 4,8 litra na BC, popelo bi se mozda i na 5,1. :cuga:
zavrtim to je najmani problem, kombi vozi 40, prestigao ga drugom.
ali cim kaze pravim ti problem ovom kaznom haj prodji vamo iza auta znas koliko je sati.
nepass1

#21274 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

mk ultra wrote:
Gdje to

Ja sam oguglao na to, idem 10km pune linije iza bagera ako treba ali nema preticanja... ne mogu sa policijom da se natezem nema sanse :mrgreen:
kovanj, znak dozvoljeno preticanje, isprekidana, nije to sad prestizanje on vozi 80 a ja ko sivonja upirem. teretni kombi oni sto imaju nazad cetiri gume. vozi 40. ma samo da uzmu cvaju.
zdruzdjo

#21275 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

nepass1 wrote:...........ali cim kaze pravim ti problem ovom kaznom haj prodji vamo iza auta znas koliko je sati.
sjoooo
Tacno mi dodje da upalim snimanje na mobitelu svaki put kad pricam sa policijom.
Srecom nemam puno zajeee sa njima ali ovo neko navlacenje vode na vodenicu kao nehajno mi bas pocinje ici na zivac.
Vec pocinju biti I iritantni sa tim "nevinim" iskanjem.
Post Reply