Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2126 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

ja sam cuo da zgrada nakon 2 godine otvorenih prozora tek bi trebalo da je useljiva
psycho_niles

#2127 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by psycho_niles »

Tibra brzo gradi, zidovi ne stignu da se provjetre a izolacija dobro dihtuje, pa se lako javlja vlaga.
Upravo, ovo je strašno čest problem u "postratnoj" eri građevinarstva (ne samo u Sarajevu ili Bih , u Zagrebu sam bio na par lokacija, koje su zbog toga neuseljive, Srbija, Slovenija....)

Najveći problem je naravno nelikvidnost "investitora" - nemogu čekati 3 sata da se nešto suši, a ne 2 godine koliko je prosjek (Svaki materijal ima svoje pravilo sušenja, ovisno o vrsti materijala, debljini sloja , temperaturi zraka, relativnoj vlažnosti i sl.)
Također i kupci ne pomažu sa svojim - jel gotovo, jel gotovo, jel gotovo...
Ambrozija

#2128 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ambrozija »

Black swan wrote:ja sam cuo da zgrada nakon 2 godine otvorenih prozora tek bi trebalo da je useljiva
:D
febo_acm

#2129 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by febo_acm »

Ja stvarno ne kontam ovo:

Stanovi se nalaze u novoizgrađenom stambeno poslovnom kompleksu "TIBRA 2 – STUP NUKLEUS" u Ilidži, u ul. Stupska b.b. Stambeno poslovni kompleks ima jako dobru pristupnu komunikaciju . Od glavne saobraćajnice udaljen je cca 100 m. Kompleksu se pristupa sa sporedne saobraćajnice. U prizemlju izgrađenih objekata nalaze se poslovni prostori osposobljeni za različite namjene.

NA CIJENU OD 1650KM/m2 DAJEMO POPUST KOJI DOGOVARAMO UNUTAR NAŠIH KANCELARIJA.

Mislim meni je ovo malo neozbiljno, isto pijaca... Ili napiši po dogovoru ili napiši cijenu.

A gledam ove nove zgrade što se prave ne Stupu, isped Benisa do glavne ceste. Znači dole gdje ide temelj lokve po dva metra, a oni lijepo zidaju kao svi sretni. Muka mi je od naših građevinara...
psycho_niles

#2130 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by psycho_niles »

febo_acm wrote:Ja stvarno ne kontam ovo:

Stanovi se nalaze u novoizgrađenom stambeno poslovnom kompleksu "TIBRA 2 – STUP NUKLEUS" u Ilidži, u ul. Stupska b.b. Stambeno poslovni kompleks ima jako dobru pristupnu komunikaciju . Od glavne saobraćajnice udaljen je cca 100 m. Kompleksu se pristupa sa sporedne saobraćajnice. U prizemlju izgrađenih objekata nalaze se poslovni prostori osposobljeni za različite namjene.

NA CIJENU OD 1650KM/m2 DAJEMO POPUST KOJI DOGOVARAMO UNUTAR NAŠIH KANCELARIJA.

Mislim meni je ovo malo neozbiljno, isto pijaca... Ili napiši po dogovoru ili napiši cijenu.

A gledam ove nove zgrade što se prave ne Stupu, isped Benisa do glavne ceste. Znači dole gdje ide temelj lokve po dva metra, a oni lijepo zidaju kao svi sretni. Muka mi je od naših građevinara...
Barem po meni je krivica jednaka od strane i građevinara i investitora. Kada vidiš u kakvim uslovima gradi, zašto kupuješ? Zašto kupiti nešto , iako vjerovatno 20 - 30% jeftinije nego ostali, a znaš da nije odrađeno kako treba? Zašto potopiti pa i 50.000 KM u stan u kojem će ti šampinjoni iz zidova rasti, ili još gore otpasti malter (nadam se da stvarno na nosivoj konstrukciji ne štede, iako...), pa ćeš investirati još 20 - 30.000 na sanacije nakon 5 ili 10 godina?

Eh to je ključno pitanje.
a vis a vis Tibre - cijene su "fluidne", ako im nedostaje novca u datom trenutku, može to mnoooogo jeftinije.
febo_acm

#2131 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by febo_acm »

Kupiš stan u zgradi iz 1970 godine i on košta skuplje od ovoga iz 2013 ili 2014 i onda ti treba da uložiš još 10.000-30.000 KM(u zavisnosti šta želiš i kako da renoviraš) da ga komplet renoviraš u većini slučajeva... Jednostavno ova računica se ne uklapa raji nikako i ljudi su prinuđeni za novogradnje koju su malo "zbrzane"...
dabarizmabra

#2132 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dabarizmabra »

febo_acm wrote:Kupiš stan u zgradi iz 1970 godine i on košta skuplje od ovoga iz 2013 ili 2014 i onda ti treba da uložiš još 10.000-30.000 KM(u zavisnosti šta želiš i kako da renoviraš) da ga komplet renoviraš u većini slučajeva... Jednostavno ova računica se ne uklapa raji nikako i ljudi su prinuđeni za novogradnje koju su malo "zbrzane"...
:thumbup: Febo objasnio
maxell_sarajevo

#2133 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by maxell_sarajevo »

Ja sam uselio u tibrinu zgradu dva mjeseca nakon sto je stan zavrsen, evo vec dvije godine tu zivim i nema nikakvih problema sa vlagom iako je stan na posljednjem spratu.
Znao sam da se moze pojaviti vlaga i zato sam svaki dan dva puta dnevno otvarao sve prozore u stanu na 5min i svaku noc mi u dn.boravku bude otvoren prozor.
navedeni

#2134 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by navedeni »

maxell_sarajevo wrote:Ja sam uselio u tibrinu zgradu dva mjeseca nakon sto je stan zavrsen, evo vec dvije godine tu zivim i nema nikakvih problema sa vlagom iako je stan na posljednjem spratu.
Znao sam da se moze pojaviti vlaga i zato sam svaki dan dva puta dnevno otvarao sve prozore u stanu na 5min i svaku noc mi u dn.boravku bude otvoren prozor.
Samo u BiH ljudi mogu asocirati tibrine zgrade kao gradnja lose kvalitete i sranje, to su oni koji kod roditelja zive jos ili nikad nisu kupili ni biciklo, to su odlicno stanovi, i takva gradnja postoji u svakoj drzavi na svijetu, i vrijednost im moze samo rasti, jeftinije je radi lokacije, ali kao i svaki grad na svijetu i Sarajevo se siri, i da je bar vise tih zgrada i naselja
Pozitivna_geografija

#2135 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Pozitivna_geografija »

Ako to mozemo nazvati pod???
A sta je to onda pod de nam objasni eto molim te!

Sent from my Lumia 520 using Tapatalk
alphonse kauders

#2136 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alphonse kauders »

navedeni wrote:
maxell_sarajevo wrote:Ja sam uselio u tibrinu zgradu dva mjeseca nakon sto je stan zavrsen, evo vec dvije godine tu zivim i nema nikakvih problema sa vlagom iako je stan na posljednjem spratu.
Samo u BiH ljudi mogu asocirati tibrine zgrade kao gradnja lose kvalitete i sranje, to su oni koji kod roditelja zive jos ili nikad nisu kupili ni biciklo, to su odlicno stanovi, i takva gradnja postoji u svakoj drzavi na svijetu, i vrijednost im moze samo rasti, jeftinije je radi lokacije, ali kao i svaki grad na svijetu i Sarajevo se siri, i da je bar vise tih zgrada i naselja
Naselje Tibra je urbicid i sramota i za Opštinu Ilidža i za grad Sarajevo. Nedostatak parkinga, mjesta za školu/obdanište, zelene površine, supermarketa, igrališta, udaljenost od gradskog prijevoza, blizina zgrada, prenatrpanost, gradnja sumnjive kvalitete (ovo ćemo saznati tek kroz 5-10 godina), prekoračenje dopuštene visine gradnje (umjesto 7, izgrađeno je 13. spratova, načelnik Memić to nije spriječio, što je za zatvora), kršenje građevinskih standarda, nerijetki nedostatak kulture ponašanja stanovništva - sve su ovo razlozi i vjerovatni preduslovi za stvaranje geta, ma Švrakino iz najgorih vremena mu neće biti ni do koljena, pa o nekom rastu cijena nekretnina na tom mjestu teško da može biti govora.

Ovo je jednostavno humanitarno naselje, za one koji hoće pod svaku cijenu svoj stan, ali nemaju dovoljno para za neki normalan, pa se tješe tim što jeftino plaćaju novogradnju.

Slažem se - sve je tu novo, ne treba ulaganja, ponešto je čak i prihvatljivog kvaliteta - ali razgledajte malo oko sebe gdje i s kakvim (i koliko) komšija živite, u šta gledate i jeste li igdje vidjeli da se s čovjekom iz zgrade prekoputa može haman rukovati.

Sreća jedina što se uvijek nađe neko da i ovo kupi, pa će se vjerovatno moći izvući prodajom 60%-70% plaćene cijene, ali o nekom rastu cijena (osim možda nekom globalnom) ovih nekretnina teško da može biti govora.
StupskaBitanga

#2137 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Ne treba objašnjavati Tibru dovoljno je pogledati načelnika koji je to dozvolio. Pogledajte tu arhitektonsku cjelinu sa INA benzinske pumpe i biće vam jasno o kakvim razmjerama kokošinjca se radi. Još su na onu kuću do gazprom pumpe staviti reklamu pa to izgleda kičeraj prve klase
corsa

#2138 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by corsa »

alphonse kauders wrote:
navedeni wrote:
Naselje Tibra je urbicid i sramota i za Opštinu Ilidža i za grad Sarajevo. Nedostatak parkinga, mjesta za školu/obdanište, zelene površine, supermarketa, igrališta, udaljenost od gradskog prijevoza, blizina zgrada, prenatrpanost, gradnja sumnjive kvalitete (ovo ćemo saznati tek kroz 5-10 godina), prekoračenje dopuštene visine gradnje (umjesto 7, izgrađeno je 13. spratova, načelnik Memić to nije spriječio, što je za zatvora), kršenje građevinskih standarda, nerijetki nedostatak kulture ponašanja stanovništva - sve su ovo razlozi i vjerovatni preduslovi za stvaranje geta, ma Švrakino iz najgorih vremena mu neće biti ni do koljena, pa o nekom rastu cijena nekretnina na tom mjestu teško da može biti govora.

Ovo je jednostavno humanitarno naselje, za one koji hoće pod svaku cijenu svoj stan, ali nemaju dovoljno para za neki normalan, pa se tješe tim što jeftino plaćaju novogradnju.

Slažem se - sve je tu novo, ne treba ulaganja, ponešto je čak i prihvatljivog kvaliteta - ali razgledajte malo oko sebe gdje i s kakvim (i koliko) komšija živite, u šta gledate i jeste li igdje vidjeli da se s čovjekom iz zgrade prekoputa može haman rukovati.

Sreća jedina što se uvijek nađe neko da i ovo kupi, pa će se vjerovatno moći izvući prodajom 60%-70% plaćene cijene, ali o nekom rastu cijena (osim možda nekom globalnom) ovih nekretnina teško da može biti govora.
Ja zivim u Tibri i jesam htio svoj stan, a za bolji nisam imao para. Ne vidim u cemu je tu problem? Sto se tice kvalitete gradnje ja sam za sada zadovoljan, a zivim tu preko dvije godine. A za sve ostalo, mislim sto se geta i komsiluka tice, se u potpunosti slazem i toga me je najvise strah. Kada skontam gdje ce mi dijete odrastati... :-)
alphonse kauders

#2139 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alphonse kauders »

corsa wrote:

Ja zivim u Tibri i jesam htio svoj stan, a za bolji nisam imao para. Ne vidim u cemu je tu problem? Sto se tice kvalitete gradnje ja sam za sada zadovoljan, a zivim tu preko dvije godine. A za sve ostalo, mislim sto se geta i komsiluka tice, se u potpunosti slazem i toga me je najvise strah. Kada skontam gdje ce mi dijete odrastati... :-)
Nema nikakvih problema tu - meni je drago da si uspio riješiti stambeno pitanje, ali s druge strane vidim da si realan u pogledu okruženja (ponavljam, ne sumnjam da je kvalitet gradnje koliko-toliko prihvatljiv) pa respect :thumbup:

A, moj odgovor je više dat na nerealan prikaz stvari i veličanje onakvog načina građenja.

Pozdrav!
johntra

#2140 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

I ja ću možda skoro u geto i Memić će mi biti načelnik.. :D
corsa

#2141 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by corsa »

Jarane, vidjet ces New Alipasino! :mrgreen: Lijepa Malta i Hrasno, vjeruj mi. :wink:
johntra

#2142 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Ma sve znam, ali moranje ne pita, jbga...Tješim se da je blizu tramvajska stanica... :lol:
corsa

#2143 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by corsa »

E sto jes', jes'! :D
neki

#2144 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Alipasino je Beverly Hills za onaj golubarnik
ismb

#2145 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ismb »

alphonse kauders wrote: Nedostatak parkinga, mjesta za školu/obdanište, zelene površine, supermarketa, igrališta, udaljenost od gradskog prijevoza, blizina zgrada, prenatrpanost, gradnja sumnjive kvalitete (ovo ćemo saznati tek kroz 5-10 godina), prekoračenje dopuštene visine gradnje (umjesto 7, izgrađeno je 13. spratova, načelnik Memić to nije spriječio, što je za zatvora), kršenje građevinskih standarda, nerijetki nedostatak kulture ponašanja stanovništva - sve su ovo razlozi i vjerovatni preduslovi za stvaranje geta, ma Švrakino iz najgorih vremena mu neće biti ni do koljena, pa o nekom rastu cijena nekretnina na tom mjestu teško da može biti govora.
OK, idemo redom, ali hajde da uporedimo sa, recimo, gornjim Ciglanama, recimo ulica Avde Hume, gdje su cijene nekretnina više od 2500 KM.
Nedostatak parkinga - ako ga nađeš na gorenavedenoj adresi, osim na trotoaru, javi se (ako treba broj, obrati se na pp), inače ne laži;
Mjesta za školu/obdanište - navedi ga na gorenavedenoj lokaciji, a ako se misliš praviti pametan, navedi jedno dijete koje smije ići samo u najbližu školu na Gorici
Zelene površine - nema ih, a ja te molim da ne bude argument "pa šta želiš u epicentru (?!)" - naravno, ovo je priča ako si iz Sarajeva (valjda jesi, inače bi bilo idiotski pričati na temi novogradnja u Sarajevu)
Supermarketa - osim, znači "nekakvog" Binga (ne, nema šminke od Mercatora) i 4-5 granapa, mesnice Mujanić - nema baš ništa. S druge strane, u navedenom epicentru se nema gdje nedjeljom kupiti NIŠTA poslije 11 ujutro, osim ako se ne mislite verati stepenicama kao divokoze, ili koristiti lift (GRAS majka)
Igrališta - navedi ga na Ciglanama
Udaljenost od gradskog prijevoza - za razliku od ovog, kakvog-takvog, tramvajskog prijevoza s stanicom Stup (sve u ravnici) - molim te, ali zbilja te molim, da mi navedeš kako, osim osobnih vozila, idu ljudi do ulice Avde Hume (elitne Ciglane, 2500+ KM) - odgovor a) pa uz Odobašinu (Krajišku); b) uz Tepebašinu (srećom, tu je policija); c) uz brojne stepenice koje imaju više od 500 stuba
Blizina zgrada - o ovome barem se ne trebaju trošiti riječi, osobito u "užoj" gradskoj jezgri
Prenatrpanost - odgovor iznad, ili misliš da je sada ovaj "Dvor" ili tako to obogatio gradsku jezgru s novim parkom s hortenzijama
Gradnja sumnjive kvalitete - naravno, komentar si dao u zagradi. MOLIM TE, daj nam i predskazanje za 2015-tu (ova je već svakako loša) - vidi se da si verziran u predskazivanju, pa da mi budale barem neke koristi od toga imamo.
Prekoračenje... - Stojim iza ovoga, apsolutno si u pravu, treba krivično goniti one koji su dali dozvolu (ne sekiraj se, imaju ovi dozvolu - kako, heh...), a ako je imaju :run:
Kršenje građevinskih standarda - to, naravno i očigledno, možeš dokazati. Ako ne možeš - opet ona naša stara "j..o svoju mater, vidi jada kako pravi, a ja ništa"
Nerijetki nedostatak kulture ponašanja stanovništva - tokom nekoliko mjeseci života na prije navedenoj lokaciji su se mom mlađem djetetu od 11 godina desila 2 otimanja mobitela uz prijetnju oružjem (poznati počinioci - "susjedi" s Gorice - policija utvrdila). Niti jedan stan na istoj lokaciji nije ostao a da nije bio "poharan" - nikom ništa, to je "epicentar".
O ponašanju ovdje ću se tek uvjeriti (mada nije riječ o Tibri, iako smo ista lokacija - oni bez lifta :evil: ), mada moram naglasiti da uz izuzetan promet, nevjerojatan opseg radova koji se izvode u okolici, novopridošle stanare - od januara do danas niti najmanji incident nisam vidio. Znači, govoreći o kulturi, a osobito u ovom naselju - ipak se primijeti da su8 daaaleko najnekulturniji, može se reći čak i kompleksaši - oni koji na ovom forumu prezentiraju sebe, i to u najboljem svjetlu - jadove, smradove, paušalce.
O tome koliko neko ima ili nema novce, da li je neko pravio po svom ukusu ili ne, živi li u getu (još jednom baba Vanga - pa kako bezobrazan se treba biti i za to) ili ne - nekom drugom prilikom.
Molio bih navedenog forumaša da odgovori (ako ga je sram može i na pp) s dokazima o tome gdje živi, gdje se rodio (pošto očito pati od tih kompleksa), te da nam prikaže fotografijama svoju okolinu (dakle, ne svoja 4 zida).
U suprotnom,
O.....
johntra

#2146 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Sad mi je malo lakše... :D
Zezam se, sada će reći da te dvije lokacije nikako nisu usporedive...
ismb

#2147 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ismb »

johntra wrote:Sad mi je malo lakše... :D
Zezam se, sada će reći da te dvije lokacije nikako nisu usporedive...
:D
Ma, naravno da nisu usporedive lokacije. Ona tamo vrijedi 2500+ KM :zzzz:
Bez zezanja, ja sam dijete Grbavice (preciznije Kovačića - početak Lenjinove (Grbavičke)), i imam malo više para nego što misli onaj nadobudni, bahati, niko-kao-ja picopijevac, koji misli da je dovoljno paušalno nabacati neke ocjene, te da svi "klape ušima".
Glupan prepotentni
Hajvan

#2148 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hajvan »

ismb wrote:...
Supermarketa - osim, znači "nekakvog" Binga (ne, nema šminke od Mercatora) i 4-5 granapa, mesnice Mujanić - nema baš ništa. S druge strane, u navedenom epicentru se nema gdje nedjeljom kupiti NIŠTA poslije 11 ujutro, osim ako se ne mislite verati stepenicama kao divokoze, ili koristiti lift (GRAS majka)
Igrališta - navedi ga na Ciglanama

POZITIVA, MRTVA!

drago mi je da nema Serkatora i uzmimekonzume
pop_corn

#2149 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

Samo da potvrdim sve što je forumaš ismb napisao.
Tu smo od januara, i ma koliko teško "protiv tibrašima" bilo, apsolutno nikakvu zamjerku nemamo! Fkt mi ne bi teško bilo da napišem ej, raja zeznuli smo se.....
Rođena i odrasla u Starom Gradu, prethodnih 12 godina provela u Novom Sarajevu. Znam, friško je, tek smo par mjeseci tu, sad za sad sve 5.
P308

#2150 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

Aha, s tim da su Ciglane izgradjene proslog stoljeca a Tibra ovog, tj. nije jos uvijek ni zavrsena a nema nista :D
Post Reply