Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#2126 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by UltrasNaBaterije »

e svasta, mogli smo opucat jednu liniju od Sarajeva do Goražda, nek bude prava ko Milvoki-Čikago, da se vozači ne pate sa krivinama hahahah. Čuj Maglaj-Tuzla po obroncima Ozrena. :lol: :lol:
tec

#2127 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drugi_profil wrote:
tec wrote:[
Ovaj komentar ti je totalna glupost. Šta su trebali dati avansna plaćanja od tih sredstava za ne urađene poslove. :-) :?:

Ljudi hoćete li shvatiti da ta dobit nije profit kao u telekomu u ove dvije godine postoji dobit jer je tek počela otplata prvih kredita. Ta sredstva služe za otkup zemljišta, projektiranje, uplata pdv-a, dalje izgradnje (manje dionice) i pokrivanje razlike između kredita i stvarne cijene izgradnje. Neće to ništa ostati da leži niti će se dijeliti ta dobit u budžetu fbih.

Ovi prihodi od akciza na gorivo nisu za popravku putne mreže nego za izgradnju autocesti. Sredstva iz GSM licenci su za popravku i izgradnju postojeće mreže puteva.
Ok arogancija na nivou. Ne zelis da shvatis da sam rekao isti sto i ti tvrdis. To ne moze biti profit i onda se ne bi smjela tako ni predstavljati, jer ce svako da se zapita, jbt. sto mi povecavaju troskove transporta samo da bi tamo neko drzavno preduzece imalo profit i ceskalo jaja?
Vidim da imas nekog pojma, ali ne bi ti skodilo da malo vjezbas i komunikaciju.
Čitajući komentare na ovom forumu mi prođe želja za komunikacijom.
Novinari su predstavili kao profit a ne JP autoceste. Nesposobnost (ili politički motiviranost) BiH novinarstva je dobro poznata i tu ne možeš ništa uraditi. Dovoljno je pročitati financijski izvještaj i izvještaj rada za 2012 da bi se znalo da to nisu profiti nego pare za dalju izgradnju. Sve je jako detaljno objašnjeno koliko se pokriva sa kreditom koliko nedostaje i kako se to treba pokriti. Tako isto je bilo sa optužbama za malverzaciju oko Lepenice-Vlakovo ali kad im je jp autoceste ispostavila sve komunikacije, razgovore, dopise, i priloge odmah su se kritičari ušutili, zašto zato što je im sve bukvalno predstavljena i dokazana zašto je odluka napravljena i šta su talijani stvarno ponudili. Dovoljno ti govori da nisu se tužili (sudski) ni u BiH ni kod EiB koji ih je zvanično kaznio, dobro su znali pravila ali su mislili da u BiH ih neće uhvatiti.
madner

#2128 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

Tako je, Autoceste rade zaista solidan posao, ali u ovoj zemlji je to izuzetak.

To sto neko silji firme za odrzavanje mozemo oprostiti. :D
Alfons Kauders

#2129 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Golf forever wrote:
Alfons Kauders wrote:
Image

da nemas mozda rodbine u bocinji pa ti taj pravac godi? :D

to su druze obronci ozrena 500-700 metara - to bi "malo" vijugalo kao karaula... trasa zepce tuzla je planirana juznije, preko vozuce i banovica, gdje je davno uradjen lokalni put (95 se uzimala vozuca upravo da se oslobodi ta komunikacija)
JP uopšte nije planirala taj pravac, ustvari oni vide petlju na Žepču...radi čega duža trasa to samo oni (i možda ti znate), jer tako postavljena ona produžava put do Doboja, što bi čovjek i otišao na taj krak kad ide na Zapada, ovako zaobilazi prema jugu i čini to bezveznom misijom, da je na Maglaju sasvim opravdano krenuti tim krakom kad se želi na Doboj
obronci planina se rješavaju vijaduktima, šta onda reći za Prenj
ići na Banoviće je čista glupost, tu su tek planine i tuneli....što prije izlazak na ravnicu uz Spreču treba biti prioritet, mislim da je moja putanja najkraća i najekonomičnija za gradnju
čuj '95 se Vozuća uzimala radi auto-bana...provala decenije...ko je tada mislio o auto-banovima bolan ti ne bio
išlo se na povezivanje tuzlanskog i zeničkog korpusa i da se uzme Ozren, pa Doboj...Holbruk i Dejton ih spasi
jesi ti normalan druze? kakav autoput '95?! :shock:

vozuca se uzela da se povezu tuzla i zenica, jer tu jos od sedamdesetih pici put - to sam i napisao.... a priblizno istom trasom treba proci TZ - Zepce, ako se ikad nadje para...
Alfons Kauders

#2130 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
drugi_profil wrote:
tec wrote:[
Ovaj komentar ti je totalna glupost. Šta su trebali dati avansna plaćanja od tih sredstava za ne urađene poslove. :-) :?:

Ljudi hoćete li shvatiti da ta dobit nije profit kao u telekomu u ove dvije godine postoji dobit jer je tek počela otplata prvih kredita. Ta sredstva služe za otkup zemljišta, projektiranje, uplata pdv-a, dalje izgradnje (manje dionice) i pokrivanje razlike između kredita i stvarne cijene izgradnje. Neće to ništa ostati da leži niti će se dijeliti ta dobit u budžetu fbih.

Ovi prihodi od akciza na gorivo nisu za popravku putne mreže nego za izgradnju autocesti. Sredstva iz GSM licenci su za popravku i izgradnju postojeće mreže puteva.
Ok arogancija na nivou. Ne zelis da shvatis da sam rekao isti sto i ti tvrdis. To ne moze biti profit i onda se ne bi smjela tako ni predstavljati, jer ce svako da se zapita, jbt. sto mi povecavaju troskove transporta samo da bi tamo neko drzavno preduzece imalo profit i ceskalo jaja?
Vidim da imas nekog pojma, ali ne bi ti skodilo da malo vjezbas i komunikaciju.
Čitajući komentare na ovom forumu mi prođe želja za komunikacijom.
Novinari su predstavili kao profit a ne JP autoceste. Nesposobnost (ili politički motiviranost) BiH novinarstva je dobro poznata i tu ne možeš ništa uraditi. Dovoljno je pročitati financijski izvještaj i izvještaj rada za 2012 da bi se znalo da to nisu profiti nego pare za dalju izgradnju. Sve je jako detaljno objašnjeno koliko se pokriva sa kreditom koliko nedostaje i kako se to treba pokriti. Tako isto je bilo sa optužbama za malverzaciju oko Lepenice-Vlakovo ali kad im je jp autoceste ispostavila sve komunikacije, razgovore, dopise, i priloge odmah su se kritičari ušutili, zašto zato što je im sve bukvalno predstavljena i dokazana zašto je odluka napravljena i šta su talijani stvarno ponudili. Dovoljno ti govori da nisu se tužili (sudski) ni u BiH ni kod EiB koji ih je zvanično kaznio, dobro su znali pravila ali su mislili da u BiH ih neće uhvatiti.
A to za Italijane ste dzaba objavljivali - novinari i dio naroda koji se zamjerio SDP-u radi ko zna cega uopste ne zanimaju cinjenice. :D Garantujem ti da ce se ta prica vuci godinama, sta god da se objavi :D

Samo ti se cini da su se usutili, vjeruj mi da ce se isto papagajski ponavljati samo dok se malo zaboravi, i dok izbori budu malo blize :wink:
Golf forever

#2131 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

Alfons Kauders wrote:
Golf forever wrote:
Alfons Kauders wrote:
Image

da nemas mozda rodbine u bocinji pa ti taj pravac godi? :D

to su druze obronci ozrena 500-700 metara - to bi "malo" vijugalo kao karaula... trasa zepce tuzla je planirana juznije, preko vozuce i banovica, gdje je davno uradjen lokalni put (95 se uzimala vozuca upravo da se oslobodi ta komunikacija)
JP uopšte nije planirala taj pravac, ustvari oni vide petlju na Žepču...radi čega duža trasa to samo oni (i možda ti znate), jer tako postavljena ona produžava put do Doboja, što bi čovjek i otišao na taj krak kad ide na Zapada, ovako zaobilazi prema jugu i čini to bezveznom misijom, da je na Maglaju sasvim opravdano krenuti tim krakom kad se želi na Doboj
obronci planina se rješavaju vijaduktima, šta onda reći za Prenj
ići na Banoviće je čista glupost, tu su tek planine i tuneli....što prije izlazak na ravnicu uz Spreču treba biti prioritet, mislim da je moja putanja najkraća i najekonomičnija za gradnju
čuj '95 se Vozuća uzimala radi auto-bana...provala decenije...ko je tada mislio o auto-banovima bolan ti ne bio
išlo se na povezivanje tuzlanskog i zeničkog korpusa i da se uzme Ozren, pa Doboj...Holbruk i Dejton ih spasi
jesi ti normalan druze? kakav autoput '95?! :shock:

vozuca se uzela da se povezu tuzla i zenica, jer tu jos od sedamdesetih pici put - to sam i napisao.... a priblizno istom trasom treba proci TZ - Zepce, ako se ikad nadje para...
pa ti si jadan bio napisao da se Vozuća uzela da bi se ta komunikacija oslobodila radi lokalnog puta koji bi kao sada trebao biti auto-ban
uopšte nije iste dužine pravac sa Žepčem karta
i opet ponavljam, posebno je bitan momenat da je izlazom na Maglaj svakom ko ide na Doboj i dalje na zapad sasvim logična relacija da ide tim krakom auto-bana, ako je izlaz na Žepču, onda je to zaobilaženje i teško će se ko odlučit da njime ide, rađe će starom magistralom do Doboja
a ovo je ključni momenat za iskoristivost i promet tim krakom
Alfons Kauders

#2132 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Golf forever wrote: pa ti si jadan bio napisao da se Vozuća uzela da bi se ta komunikacija oslobodila radi lokalnog puta koji bi kao sada trebao biti auto-ban
i opet ponavljam, posebno je bitan momenat da je izlazom na Maglaj svakom ko ide na Doboj i dalje na zapad sasvim logična relacija da ide tim krakom auto-bana, ako je izlaz na Žepču, onda je to zaobilaženje i teško će se ko odlučit da njime ide, rađe će starom magistralom do Doboja
naravno da nisam, stoga ne izmisljaj i ne blamiraj se bezze... drzi se ti Painta i crtanja :D

ja sam napisao da je oslobodjena radi komunikacije izmedju tuzle i zenice, tj radi postojeceg puta... nisam mislio na zicaru, autoput ili metro, vec na jebeni put... kojim ocito nikad u zivotu nisi prosao, da i ne pricamo o ostatku ozrena - zato i crtas pravolinijski put kroz vukojebine
drugi_profil

#2133 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

tec wrote: Novinari su predstavili kao profit a ne JP autoceste. Nesposobnost (ili politički motiviranost) BiH novinarstva je dobro poznata i tu ne možeš ništa uraditi. Dovoljno je pročitati financijski izvještaj i izvještaj rada za 2012 da bi se znalo da to nisu profiti nego pare za dalju izgradnju. Sve je jako detaljno objašnjeno koliko se pokriva sa kreditom koliko nedostaje i kako se to treba pokriti. Tako isto je bilo sa optužbama za malverzaciju oko Lepenice-Vlakovo ali kad im je jp autoceste ispostavila sve komunikacije, razgovore, dopise, i priloge odmah su se kritičari ušutili, zašto zato što je im sve bukvalno predstavljena i dokazana zašto je odluka napravljena i šta su talijani stvarno ponudili. Dovoljno ti govori da nisu se tužili (sudski) ni u BiH ni kod EiB koji ih je zvanično kaznio, dobro su znali pravila ali su mislili da u BiH ih neće uhvatiti.
Rekao sam da nisam nasao nikakve podatke za 2012, na njihovoj strani koja se btw uzasno sporo otvara. Pretpostavio sam da je novinar prenio nesto sto je cuo na nekoj press konferenciji. Nadam se da se razumijemo da je potpuno pogresno u javnosti predstaviti prihod iz akciza za gorivo kao profit JP, kad je jasno da su to "pare za obrt", a ne kajmak.
Otud i moje cudjenje velikom profitu, kad sam uporedno pomenuo Telecom. Naknadno sam shvatio da je taj izvjestaj netacan i da C5 moze biti profitabilan, ali ne bas toliko.
Golf forever

#2134 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

Alfons Kauders wrote:
Golf forever wrote: pa ti si jadan bio napisao da se Vozuća uzela da bi se ta komunikacija oslobodila radi lokalnog puta koji bi kao sada trebao biti auto-ban
naravno da nisam, stoga ne izmisljaj i ne blamiraj se bezze... drzi se ti Painta i crtanja :D

ja sam napisao da je oslobodjena radi komunikacije izmedju tuzle i zenice, tj radi postojeceg puta... nisam mislio na zicaru, autoput ili metro, vec na jebeni put... kojim ocito nikad u zivotu nisi prosao, da i ne pricamo o ostatku ozrena - zato i crtas pravolinijski put kroz vukojebine
eto ti si prošo
vukojebine i jesu najbolje za auto-put, nema naselja, nema eksporijacija i plaćanja zvekanima za bespravne kuće koje su napenalili kraj puteva, državna zemlja kroz koju ti preostaje samo da pičiš
hvala bogu, svakom, pa i tebi, je dostupan satelitski snimak pa raspali i gledaj te "vukojebine" pa vidi da su idealne baš za auto-bana...uostalom da si ikad prošao Austrijom auto-banom, što očigledno nisi, ne bi ti palo na pamet da izvališ sličnu glupost
Alfons Kauders

#2135 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Golf forever wrote:
Alfons Kauders wrote:

eto ti si prošo
vukojebine i jesu najbolje za auto-put, nema naselja, nema eksporijacija i plaćanja zvekanima za bespravne kuće koje su napenalili kraj puteva, državna zemlja kroz koju ti preostaje samo da pičiš
hvala bogu svakom, pa i tebi, je dostupan satelistski snimak pa raspali i gledaj te "vukojebine" pa vidi da su idealne baš za auto-bana...usotalom da si ikad prošao Austrijom auto-banom, što očigledno nisi, ne bi ti palo na pamet da izvališ sličnu glupost
tebi fakat treba strucna pomoc
Golf forever

#2136 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

Alfons Kauders wrote:
tebi fakat treba strucna pomoc
ti je već dobijaš
Golf forever

#2137 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

tako bi to trebalo da izgleda,
pa kad izađeš na petlju kod Maglaja, razguliš volj ti na Savu sjeverno, volj na Jadran južno

Image
tec

#2138 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drugi_profil wrote:
Rekao sam da nisam nasao nikakve podatke za 2012, na njihovoj strani koja se btw uzasno sporo otvara.
Meni se normalno otvara.
Financijski: http://www.jpautoceste.ba/web/izvjestaji.php
Dinamika rad 2012: http://www.jpautoceste.ba/web/acvc.php
Odgovor policiji:http://www.jpautoceste.ba/web/sj108.php
udrch

#2139 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

Golf forever wrote:tako bi to trebalo da izgleda,
pa kad izađeš na petlju kod Maglaja, razguliš volj ti na Savu sjeverno, volj na Jadran južno

Image
kada bi se izgradio ovaj tvoj autoput, ja nikad iz Tuzle ne bih njime išao..
čak i ova relacija gdje je izlaz na Žepču je upitna da se izabere kada ideš za Sarajevo..ne postoji ušteda na vremenu, samo je sigurnost veća..finansijski skuplje nego da koristim magistralnu cestu Tuzla-Sarajevo..kreneš iz Tuzle za Sarajevo koje je udaljeno 120 km, voziš se sahat i dođeš u Maglaj koji je dalji od Sarajeva nego Tuzla..
ovaj drugi razlog koji navodiš da bi se time brže i lakše putovalo za Zapad je debilizam..zašto bi neko u Lukavcu skrenuo na autoput i izašao u Maglaj, kad može duplo brže stići do Doboja vrlo dobrom magistralnom cestom..
Golf forever

#2140 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

udrch wrote:

Image
čak i ova relacija gdje je izlaz na Žepču je upitna da se izabere kada ideš za Sarajevo..ne postoji ušteda na vremenu, samo je sigurnost veća..finansijski skuplje nego da koristim magistralnu cestu Tuzla-Sarajevo..kreneš iz Tuzle za Sarajevo koje je udaljeno 120 km, voziš se sahat i dođeš u Maglaj koji je dalji od Sarajeva nego Tuzla..
:lol:
čuj ne postoji ušteda na vremenu
da li si se ti ikad vozio sadašnjim putem SA-TZ, nema goreg puta na planeti...smori te više nego da spičiš auto-banovima za Njemačku..tako da svako upoređivanje vožnje auto-banom makar ta relacija bila i duža do SA sa sadašnjim smorom-putem je upravo debilizam
udrch wrote: ovaj drugi razlog koji navodiš da bi se time brže i lakše putovalo za Zapad je debilizam..zašto bi neko u Lukavcu skrenuo na autoput i izašao u Maglaj, kad može duplo brže stići do Doboja vrlo dobrom magistralnom cestom..
očigledno ti pojma nemaš
još jedan pravac koji je pun naselja i ograničenja na 50
ako stigenš od Doboja do TZ za manje od sat ja ti kapu skidam, a pazi samoje 54 km dužina dionice
dakle, veze s vezom nemaš..nećeš biti ni u Gračanici a ja bi eventulanim auto-banom bio u Doboju
Alfons Kauders

#2141 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

udrch wrote:

Image
ovaj drugi razlog koji navodiš da bi se time brže i lakše putovalo za Zapad je debilizam..zašto bi neko u Lukavcu skrenuo na autoput i izašao u Maglaj, kad može duplo brže stići do Doboja vrlo dobrom magistralnom cestom..
Mislim da trenutno idejno rjesenje predvidja Zepce - Zavidovici - dolina Krivaje - Turija - Lukavac (istok)... Pristup iz TZ bi bio vjerovatno samo produzetak novog zapadnog prilaza, pa bi se moralo graditi dalje prema Lukavcu u istom profilu, a onda ili do Zepca ili do Orasja onom fantomskom brzom cestom o kojoj pricaju 15 godina.

Problem jeste isplativost. Kad bi se radio puni profil, uz naplatu i sve, onda bi putarine do Sarajeva bilo skoro 20 maraka po danasnjim cijenama. Vise kilometara i vjerovatno vise goriva... Malo ko bi se odlucivao na taj pravac, osim ako nekad u buducnosti ne budemo imali npr. godisnje vinjete da se amortizuje dodatni trosak, a tu ne bi bilo prometa kao na trasi ZE-SA, ni blizu. To je i najveci problem ove dionice i koliko god bi mi bilo drago da se izradi fakat ne vidim da ce se raditi u skorijoj buducnosti, jednostavno ce biti pravo tesko skontati neku finansijsku konstrukciju... Meni se cini da je jedini nacin da fakat bude isplativa i da ide u gradnju nekad u narednih 5-10 godina je ako se odluci da Vc ne ide preko RS, sto je malo vjerovatno (pogotovo imajuci u vidu da se vec pocinje raditi u Posavini)... E onda bi itekako imala smisla, al do toga nece doci.

A cisto radi Sarajeva... Tesko da se isplati - da je neka brza cesta bez naplate pa hajde, ali autoput tesko. I jos jedna stvar - ti navodis da ne ne isplati trenutno, a stvari ce biti jos gore kad se uradi Karaula. Ne znam sta dalje planiraju raditi na M-18, ali ako se nastavi svako malo raditi poneka nova trasa, ako sarajevska zaobilaznica rastereti onaj potez od Semizovca... Onda ce se hladno skinuti jos pola sata voznje s tog puta, sto ce uciniti Zepce - Tuzla jos manje zanimljivom trasom.
melac

#2142 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by melac »

kurty wrote:
Alfons Kauders wrote:
Dobro, ne ocekujem ni ja da svakih 10 kilometara radimo benzinske i odmorista, ali sad cemo biti u situaciji da od Zenice do Tracina nema nista, sto je ultra debilno... 70tak kilometara ceste bez WC-a je fakat glupost, ljudi maju malu djecu, probleme s urinarnim traktom i sl. :D valja malo misliti i na te stvari. Imati komad autoputa na kojem neki neupuceni putnik moze komotno ostati bez goriva, ili na kojem se ne moze odvesti dijete u WC za nekih 45 minuta voznje jednostavno nije opcija.

Za kreditnu sposobnost se apsolutno slazem... Ovim tempom, za dvije godine JP Autoceste bi moglo na kraju godine imati 100 miliona dobiti... Onda nije nikakav problem traziti nekoliko stotina miliona love za nove trase.
od zenice do tarcina vec ima BP
Ima Petrolova kod Visokog, a ima i odmorište u Čatićima. Je li tako kolega inženjeru?
udrch

#2143 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

prema gruboj računici, put preko Karaule sam prešao preko 500 puta..sedmično sam išao skoro deset godina..
i kad bi se uradio autoput preko Žepča, ja nikad ne bih išao..trenutno se gradi najznačajniji dio Karaule, odmah se ide nakon toga na tunel..vjerujem da za otprilike dvije godine da ćemo se voziti novom trasom..
kao što si spomenuo, kad ulaz u Sarajevo bude jednostavniji, TZ-Sa će biti puno lakši..
poslije Karaule će vjerovatno raditi onaj dio od Kaldnja do Stupara..kad se i to uredi, izlaz TZ - izlaz Sa će se prelaziti za 90 minuta..
Postao/la Golf forever
da li si se ti ikad vozio sadašnjim putem SA-TZ, nema goreg puta na planeti..
jesam, najmanje 500 puta, odnosno 1000 ako računamo obadva pravca..
ne poznajem čovjeka koji bolje poznaje tu dionicu od mene..mogu da ti pričam gdje su bile rupe na putu prije prije 5, prije 7 i prije 12 godina..zadnje 3,4 godine ne putujem više svake sedmice..
očigledno ti pojma nemaš
još jedan pravac koji je pun naselja i ograničenja na 50
ako stigenš od Doboja do TZ za manje od sat ja ti kapu skidam, a pazi samoje 54 km dužina dionice
dakle, veze s vezom nemaš..nećeš biti ni u Gračanici a ja bi eventulanim auto-banom bio u Doboju
mogu stići sa Šičkog do Doboja za oko 35 minuta..osim ulaza u Lukavac i Gračanicu, ograničenje 50 imaš još kroz Orahovicu i Klokotnicu..
Alfons Kauders

#2144 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

udrch wrote:prema gruboj računici, put preko Karaule sam prešao preko 500 puta..sedmično sam išao skoro deset godina..
i kad bi se uradio autoput preko Žepča, ja nikad ne bih išao..trenutno se gradi najznačajniji dio Karaule, odmah se ide nakon toga na tunel..vjerujem da za otprilike dvije godine da ćemo se voziti novom trasom..
kao što si spomenuo, kad ulaz u Sarajevo bude jednostavniji, TZ-Sa će biti puno lakši..
poslije Karaule će vjerovatno raditi onaj dio od Kaldnja do Stupara..kad se i to uredi, izlaz TZ - izlaz Sa će se prelaziti za 90 minuta..
Da, nakon Karaule Kladanj - Stupari ostaju definitivno najveci krs. Problem je i Djurdjevik - Tuzla... jer se fakticki vozi kroz naselje 20 kilometara, a to se ne moze lako rijesiti. Olovske Luke - Olovo - Nisici se takodjer ne mogu lako rijesiti, dakle to je to... Samo Kladanj - Stupari bi se mogli osjetno ubrzati, ovo ostalo jbg tesko, osim ako se ne budu radile neke obilaznice, npr. da se zaobidje cijelo Olovo, Kladanj, ili da se od Djurdjevika/Ciljuga radi potpuno nova trasa do Tuzle, mimo svih naselja. Sumnjam da je to opcija.
kurty

#2145 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

melac wrote:
kurty wrote:
Alfons Kauders wrote:
Dobro, ne ocekujem ni ja da svakih 10 kilometara radimo benzinske i odmorista, ali sad cemo biti u situaciji da od Zenice do Tracina nema nista, sto je ultra debilno... 70tak kilometara ceste bez WC-a je fakat glupost, ljudi maju malu djecu, probleme s urinarnim traktom i sl. :D valja malo misliti i na te stvari. Imati komad autoputa na kojem neki neupuceni putnik moze komotno ostati bez goriva, ili na kojem se ne moze odvesti dijete u WC za nekih 45 minuta voznje jednostavno nije opcija.

Za kreditnu sposobnost se apsolutno slazem... Ovim tempom, za dvije godine JP Autoceste bi moglo na kraju godine imati 100 miliona dobiti... Onda nije nikakav problem traziti nekoliko stotina miliona love za nove trase.
od zenice do tarcina vec ima BP
Ima Petrolova kod Visokog, a ima i odmorište u Čatićima. Je li tako kolega inženjeru?
tako je druze
jos nismo kolege, ali ipak hvala :D :D :D
Golf forever

#2146 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

udrch wrote:prema gruboj računici, put preko Karaule sam prešao preko 500 puta..sedmično sam išao skoro deset godina..
Postao/la Golf forever
da li si se ti ikad vozio sadašnjim putem SA-TZ, nema goreg puta na planeti..
jesam, najmanje 500 puta, odnosno 1000 ako računamo obadva pravca..
ne poznajem čovjeka koji bolje poznaje tu dionicu od mene..mogu da ti pričam gdje su bile rupe na putu prije prije 5, prije 7 i prije 12 godina..zadnje 3,4 godine ne putujem više svake sedmice..
pusti šta će se eventulano gradit, govorim o sadašnjoj dionici,
i nije po tebi najgori put na planeti, jel ??
udrch wrote: mogu stići sa Šičkog do Doboja za oko 35 minuta..osim ulaza u Lukavac i Gračanicu, ograničenje 50 imaš još kroz Orahovicu i Klokotnicu..
:lol:
veliš za 35 minuta, pa ti si neki fantom
de Tita ti izračunaj kolika ti prosječna brzina mora biti da bi dionicu od 55 km prešao za 35 minuta
de hljeba ti
Last edited by Golf forever on 28/05/2013 14:03, edited 1 time in total.
drugi_profil

#2147 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

tec wrote:
drugi_profil wrote:
Rekao sam da nisam nasao nikakve podatke za 2012, na njihovoj strani koja se btw uzasno sporo otvara.
Meni se normalno otvara.
Financijski: http://www.jpautoceste.ba/web/izvjestaji.php
Dinamika rad 2012: http://www.jpautoceste.ba/web/acvc.php
Odgovor policiji:http://www.jpautoceste.ba/web/sj108.php
Bice da je do mog browsera. Skoro minutu je otvarao prvi link.
Hvala.
Golf forever

#2148 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Golf forever »

Alfons Kauders wrote:
Da, nakon Karaule Kladanj - Stupari ostaju definitivno najveci krs. Problem je i Djurdjevik - Tuzla... jer se fakticki vozi kroz naselje 20 kilometara, a to se ne moze lako rijesiti. Olovske Luke - Olovo - Nisici se takodjer ne mogu lako rijesiti, dakle to je to... Samo Kladanj - Stupari bi se mogli osjetno ubrzati, ovo ostalo jbg tesko, osim ako se ne budu radile neke obilaznice, npr. da se zaobidje cijelo Olovo, Kladanj, ili da se od Djurdjevika/Ciljuga radi potpuno nova trasa do Tuzle, mimo svih naselja. Sumnjam da je to opcija.
po onome šta su oni predvidjeli (možda mi ne bude mrsko pa skeniram kartu iz auto-magazina u kojem se o tome priča) pravi se potpuno nova dionica Olovo-kladanj, maltene po pravoj liniji, koja znači zaobilazi sve one okuke (sa kamaru tunela i mostova) i skraćuje samu dionicu...da li će to ikad uradit ?....čisto sumnjam
ostale dionice nisu predviđene da se išta mijenjaju, kao ići će samo ne rekonstrukciju
malo mi stručnjaci pojasnite šta ćete dobiti sa peTljom na Semizovcu I ulaskom na obilaznicu prema Butilama umjesto na Vogošću i Ciglane, ?? Tita vam :oops:
čeka vas gradska gužva od Butila do Centra SA (uzimamo da se hoće ići u centar) jednaka kao i oD Vogošće do Ciglana...dobitak NULA
nineinchnails

#2149 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

Golf forever wrote: malo mi stručnjaci pojasnite šta ćete dobiti sa peTljom na Semizovcu I ulaskom na obilaznicu prema Butilama umjesto na Vogošću i Ciglane, ?? Tita vam :oops:
čeka vas gradska gužva od Butila do Centra SA (uzimamo da se hoće ići u centar) jednaka kao i oD Vogošće do Ciglana...dobitak NULA
Pa valjda, nekada u buducnosti, kada Sarajevo bude imalo 2 miliona stanovnika, ta dionica ce imati smisla. Ali eto, neka je sada, cisto fazona radi :-D
Libyano

#2150 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Libyano »

Radovi na Karauli su već počeli, po projektu treba biti gotovo naredne godine.
U planu je i presvlačenje ceste od Kladnja do Šićkog kod Tuzle i čak i tu se vide radovi, pripremaju ivičnjake, dosta toga je urađeno.
Već su preko Karaule kompletnu trasu prosjekli, sada nasipaju teren, biće tu i četiri mosta tunel.
Evo link pa izvoli :)
http://www.rtvtk.ba/index.php?option=co ... Itemid=197
Last edited by Libyano on 28/05/2013 15:17, edited 1 time in total.
Post Reply