Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
-
didgeridoo
#2126 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
@dozer ima istine u tome sto pises (u stvari bilo je prije) za neki pausal od 100 kubika, samo u drugacijem obliku... u stvari situacija je bila sljedeca (to mi je potvrdilo dvoje prijatelja iz razlicitih zgrada): ViK je, iako imas vodomjer, potred stvarne potrosnje zaracunavao i gubitke od neke tacke koja se nalazi ispred zgrade (pumpa ili neko cvoriste nisam siguran) pa sve do satova u zgradi i taj se gubitak dijelio na sve stanare... i nakon intervencije i prijetnji tuzbom ViK je sa racuna ukinuo tu stavku... pare nisu refundirane iako su oni te racune placali dosta vremena...
- Dozer
#2127 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nazalost, nisi u pravu, sto mozes vidjeti na mom zadnjem racunu. Pausal od 100 kubika je uredno uracunat, dok je stvarna potrosnja 57 kubika. U zbiru je to 157 kubika, sto znaci da su nam uredno zaracunali 100 nepostojecih i nepotrosenih kubika., odnosno naplatili su nam skoro 200% vise. Mislim, nisu naplatili jer mi ne pada na pamet da im ovo platim.
Sad cu u excellu napraviti obracun kao i njihov, i onda imap lacati na osnovu toga. MiJ lopovsku.

Sad cu u excellu napraviti obracun kao i njihov, i onda imap lacati na osnovu toga. MiJ lopovsku.

- perfect_guy
#2128 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
100 nije paušal, već % očitanja... bar pogledaj rubrike na računuDozer wrote:Nazalost, nisi u pravu, sto mozes vidjeti na mom zadnjem racunu. Pausal od 100 kubika je uredno uracunat, dok je stvarna potrosnja 57 kubika. U zbiru je to 157 kubika, sto znaci da su nam uredno zaracunali 100 nepostojecih i nepotrosenih kubika., odnosno naplatili su nam skoro 200% vise. Mislim, nisu naplatili jer mi ne pada na pamet da im ovo platim.
- Dozer
#2129 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ko je ovdje corav...ti ili ja...?
Fino pise u prvom crvenom krugu "Paušal m3", onda u srednjem polju "% očitanja" (sta god ovo znacilo), i u zadnjem "100".
Ja znam sta je pausal, znam i sta je postotak ocitanja, ali kada su te stavke zasebne. E, hajde mi objasni sta bi trebalo da znace zajedno, u istoj ravni?
U medjuvremenu, evo vam svima forma za izracun potrosnje vode u zgradama. Dovoljno je samo da mijenjate vrijednosti u zutim poljima na vrhu i dobicete u pfening potrosnju vode za svoj stan.
FORMULAR ZA IZRACUN POTROSNJE VODE U ZGRADAMA, PO DOMACINSTVU
Prije nego kliknete "download", destrihirajte ono ispod "Use our download manager and get recommended downloads"
Fino pise u prvom crvenom krugu "Paušal m3", onda u srednjem polju "% očitanja" (sta god ovo znacilo), i u zadnjem "100".
Ja znam sta je pausal, znam i sta je postotak ocitanja, ali kada su te stavke zasebne. E, hajde mi objasni sta bi trebalo da znace zajedno, u istoj ravni?
U medjuvremenu, evo vam svima forma za izracun potrosnje vode u zgradama. Dovoljno je samo da mijenjate vrijednosti u zutim poljima na vrhu i dobicete u pfening potrosnju vode za svoj stan.
Prije nego kliknete "download", destrihirajte ono ispod "Use our download manager and get recommended downloads"
Last edited by Dozer on 10/09/2013 13:08, edited 2 times in total.
-
udrch
#2130 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Dozer ako si potrošio 157 kubika onda bi ti račun bio preko 300 maraka..po starom sistemu je kubik bio 1KM plus PDV..
svejedno, opet je više nego mnogo-mnogo..za vodu je nenormalno platiti iznad 20 KM, bez obzira kolika porodica bila..
svejedno, opet je više nego mnogo-mnogo..za vodu je nenormalno platiti iznad 20 KM, bez obzira kolika porodica bila..
- Dozer
#2131 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma ne, ulaz je navodno potrosio 157 kubika. Kad se podijeli na 22 stanara, ispadne da je svaki stanar potrosio 7100 L vode. A od ta 22 stanara 9 su penzioneri.
- lerdi
#2132 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Paušala nema jer da ima bio bi upisan u desno prazno polje do polja gdje piše "Paušal". Desno od "% očitanja" piše 100 i odnosi se samo na polje "% očitanja" ne na polja u istom redu. Ne znaš čitati račun drugDozer wrote:Ko je ovdje corav...ti ili ja...?
- Dozer
#2133 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ali znam citati sat u zgradi, a po njemu - zgrada jeste potrosila 57, a ne 157 kubika.
Hajde, evo, ne znam citati, racunati, sabirati i nemam logike u glavi. Pojasnite mi sta znaci "100% ocitanja"? Postoji i 20% ili 46,3% ocitanja?
Po mojoj logici, ta dva polja, Pausal i Ocitanje, odnose se na Ocitanje od 100m3 pausalno.
Hajde, evo, ne znam citati, racunati, sabirati i nemam logike u glavi. Pojasnite mi sta znaci "100% ocitanja"? Postoji i 20% ili 46,3% ocitanja?
Po mojoj logici, ta dva polja, Pausal i Ocitanje, odnose se na Ocitanje od 100m3 pausalno.
Last edited by Dozer on 10/09/2013 13:33, edited 1 time in total.
- lerdi
#2134 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Meni lično nema logike da zgrada od 22 stanara potroši 57 kubika za 26 dana. To je ipak premalo. Ipak na računu ti lijepo piše da je 26.08 zateknuto stanje na vodomjeru 997, a da je 31.07 bilo 840. 997-840=157 jednostavna matematika. Ukoliko ipak stanje na satu nije ovo koje su oni očitali 997 trebali ste odma da odreagujete i zovnete ViK da pošalju kontrolu te da se utvrdi tačno stanje. Ukoliko si ti upravu i tvrdiš da je zgrada potrošila 57 kubika onda bi brojilo 26.08 trebalo biti na vrijednosti 897, a s obzirom na tako malo potrošnju zgrade ni danas da odeš pročitati stanje ne bi smijelo biti veće od 920-930 što je opet značajno manje od onih 997 koje su oni zabilježili. Zato pravac podrum i pročitaj. Ako je stanje manje od 997 koje su oni pročitali zovi ViK i nek suspenduju tog što je pogrešno očitao. Ipak ako ti je stanje veće od 997 (a siugran sam da ste od 26.08 potrošili dodatnih 50-tak kubika) onda prihvati to da griješiš i da su ljudi očitali stanje onako kakvo jeste.Dozer wrote:Ali znam citati sat u zgradi, a po njemu - zgrada jeste potrosila 57, a ne 157 kubika.
Još jedna stvar. Dobro provjeri da li zaista u zgradi ima samo 22 stanara. Ne bi bio prvi slučaj da ih 3-4 živi u stanu a samo jedan bude prijavljen. Takođe u zgradi u kojoj živim čovjeku je curila mjesecima česma i plačali smo 60-70 kubika više nego što sada dolazi. Vodokotlići i pipe, posebno kod pomenutih penzionera, mogu biti neispravne pa da vam dolaze veći računi nego što bi normalno trebalo da bude.
Što se tiče ovog procenta nemam pojma drug šta znači, ali znam pročitati koje se na koje polje odnosi.
- Dozer
#2135 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma sad su se svi zadali u pracenje vodomjera. Posebno jer se vodomjer nalazi u podrumu koji je zasticen metalnim vratima i onome ko ocitava sat uvijek neko treba da otvori da bi ga ocitao. A niko nikome nije otvorio podrum u tu svrhu mjesecima.
Sad se stanje prati i 25/26 ce biti ponovo pregledano kako bi se utvrdilo gdje smo i sta smo, i uporedilo s racunom za ovaj mjesec.
Stanari su sasvim OK, penzioneri pogotovo. Nema nadobudnih cangrizavaca i svi se odmah obracaju za pomoc cim imaju i najmanji problem na bilo kojoj instalaciji, tako da sto se toga tice zaista nema problema.
Nazalost, stanje vodomjera kada su stigli ovi nadobudni racuni bilo je malo vece od 997, tako da nismo mogli sa sigurnoscu znati sta je i kako je bilo prije toga. Ali, kako je potrosnja u zgradama manje-vise slicna na mjesecnom nivou jer tu nema basta, pranja auta, cilima i sl., a nemamo ni curenja iza vodomjera, vrlo je moguce da je taj vodomjer na neki nacin zglajz'o. U to se vec ne razumijem kako moze zglajzati, ali i to cemo vidjeti i znati vrlo brzo.
U medjuvremenu, ipak je potrosnja od 7100 L po osobi na mjesecnom nivou enormna i totalno nerealna.
Sad se stanje prati i 25/26 ce biti ponovo pregledano kako bi se utvrdilo gdje smo i sta smo, i uporedilo s racunom za ovaj mjesec.
Stanari su sasvim OK, penzioneri pogotovo. Nema nadobudnih cangrizavaca i svi se odmah obracaju za pomoc cim imaju i najmanji problem na bilo kojoj instalaciji, tako da sto se toga tice zaista nema problema.
Nazalost, stanje vodomjera kada su stigli ovi nadobudni racuni bilo je malo vece od 997, tako da nismo mogli sa sigurnoscu znati sta je i kako je bilo prije toga. Ali, kako je potrosnja u zgradama manje-vise slicna na mjesecnom nivou jer tu nema basta, pranja auta, cilima i sl., a nemamo ni curenja iza vodomjera, vrlo je moguce da je taj vodomjer na neki nacin zglajz'o. U to se vec ne razumijem kako moze zglajzati, ali i to cemo vidjeti i znati vrlo brzo.
U medjuvremenu, ipak je potrosnja od 7100 L po osobi na mjesecnom nivou enormna i totalno nerealna.
-
neki
#2136 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ne odnose, jer i kod mene na racunu isto pise pausal 100% od ocitanja a opet je obracunato i naplaceno za cijelu zgradu ukupno 48 kubika. Dakle tvoja logika da dodaju 100 kubika jednostavno nije tacnaDozer wrote:Ali znam citati sat u zgradi, a po njemu - zgrada jeste potrosila 57, a ne 157 kubika.
- Dozer
#2137 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Upravo ti o tome i pricam...
Tvoja zgrada 48 kubika (ne znam koliko je stanova i stanara), a moja 157 na 8 stanova i 22 stanara...
Nije li ova razlika malo...khm...?
Ja ne vidim trecu opciju osim da nas ili zavrcu momacki ili da nam je vodomjer rikn'o...
Tvoja zgrada 48 kubika (ne znam koliko je stanova i stanara), a moja 157 na 8 stanova i 22 stanara...
Ja ne vidim trecu opciju osim da nas ili zavrcu momacki ili da nam je vodomjer rikn'o...
-
neki
#2138 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Pa naravno da nesto nije uredu, to sam i govorio. 7 kubika po stanovniku je previse. Ali nije problem u obracunu i ocitanju, jer kazem ti kod mene je potrosnja oko 2,2 kubika po stanaru u zgradi sa 22 stanara. Sumnjam da vodovod selektivno zakida odredjene zgrade. Pregledajte detaljno vodomjer, sve zajednicke instalacije i posebno vodokotlice po stanovimaDozer wrote:Upravo ti o tome i pricam...
-
sumirprimus
#2139 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
auf u vas je to jos dobro,sta dobro odlicno,meni su pausalno napisalii da sam potrosio 29 kubika...
hebte zivot...
hebte zivot...
- P308
#2140 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Dosao racun za vodu....33 KM - dvoje nas je u stanu, racun je uvijek izmedju 12 i 15KM
Kad se sokirah....u zgradi je ukupno 24 stanara
- relativno84
#2141 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Jbte placas 25km za dva clana ko da bazen punimo probudis se i ooop vode nema
sjetim li im se uze i sire zenske rodbine svima 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2142 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
žene više troše od muških zašto njima nije skuplje 
- vješalica
#2143 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Kod mene je 44 stanara,isto nas dvoje,ali došlo oko 13 i nešto.P308 wrote:Dosao racun za vodu....33 KM - dvoje nas je u stanu, racun je uvijek izmedju 12 i 15KM![]()
Otprilike mi je uvijek tako od 10 do 14KM max.
I pored komšijskog pranja tepiha,štirkaja svaki dan,pranja,zaljevanja bašte ispred zgrade itd itd.
Vjerovatno im cure cijevi,trebali bi kontaktirati povjerenika da provjeri o čemu se radi,da li ima neprijavljenih itd itd.
-
Chiefukan
#2144 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Opet zavrću nakon više od mjesec dana? Vani pljušti, ima li iko normalan u ovom kantonu

- newlevel
#2145 Re: AW: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Nisu normalni, sta zavrcu.
Sent from my Sony Xperia using Tapatalk
Sent from my Sony Xperia using Tapatalk
- moranadruga
#2146 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ide novo poskupljenjeChiefukan wrote:Opet zavrću nakon više od mjesec dana? Vani pljušti, ima li iko normalan u ovom kantonu![]()
- Dozer
#2147 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Sto znaci da kod mene nema apsolutno nikakve logike... Dok je vas 44 potrosilo oko 160 kubika, nas tacno duplo manje, tj. 22 smo potrosili 157 kubika. Samo 3 kubika manje...vješalica wrote:Kod mene je 44 stanara,isto nas dvoje,ali došlo oko 13 i nešto.P308 wrote:Dosao racun za vodu....33 KM - dvoje nas je u stanu, racun je uvijek izmedju 12 i 15KM![]()
Otprilike mi je uvijek tako od 10 do 14KM max.
I pored komšijskog pranja tepiha,štirkaja svaki dan,pranja,zaljevanja bašte ispred zgrade itd itd.
Vjerovatno im cure cijevi,trebali bi kontaktirati povjerenika da provjeri o čemu se radi,da li ima neprijavljenih itd itd.
-
Ublehas
#2148 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Fol je sto je ViK napravio paklenu racunicu u obracunu vode, do 5m3 obracunava po jednoj cijenu, pa od 5-10m3 skuplje i preko 10m3 najskuplje, pa na to isti takav obracun kanalizacije, pa neka fiksna stopa sad ima, pa uvecani pvn i sve se to sabere i doda PDV i na kraju imamo poskupljenje vode doslovno 100%, pa nek prica sta ko hoće. A skoro pa niko ne trosi ispod 10m3. Racuni su duplo veci u konacnom zbiru. Zvao vodovod da vidim o cemu se radi, kazu tako ti je to sad, vlada kantona tako odobrila. Drsko, bezobrazno, kriminalno. Nek nam je sad Bog na pomoci, bice ko ratu, hajmo karnistere i po vodu na izvore.
- Dozer
#2149 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne, nego skinuti dvoedecenijsku pljackasku bagru s vlasti. To je rjesenje, a ne pognuti glavi i saviti ledja, pa u kanisterijadu.
Ja im jednostavno ne dam ove cifre. Nek' me tuze, @ebe mi se.
Ja im jednostavno ne dam ove cifre. Nek' me tuze, @ebe mi se.
- perfect_guy
#2150 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
PVN su bile i ostale 5 feninga po kubiku. I dosad je bilo na računima prikazano distribucija i kanalizacija 70:30, samo što sad obje stavke spadaju pod različite cijeneUblehas wrote:Fol je sto je ViK napravio paklenu racunicu u obracunu vode, do 5m3 obracunava po jednoj cijenu, pa od 5-10m3 skuplje i preko 10m3 najskuplje, pa na to isti takav obracun kanalizacije, pa neka fiksna stopa sad ima, pa uvecani pvn i sve se to sabere i doda PDV i na kraju imamo poskupljenje vode doslovno 100%, pa nek prica sta ko hoće. A skoro pa niko ne trosi ispod 10m3. Racuni su duplo veci u konacnom zbiru. Zvao vodovod da vidim o cemu se radi, kazu tako ti je to sad, vlada kantona tako odobrila. Drsko, bezobrazno, kriminalno. Nek nam je sad Bog na pomoci, bice ko ratu, hajmo karnistere i po vodu na izvore.