Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ned071

#2126 Re: Raiffeisen banka

Post by Ned071 »

ja.ja... nikad do njih nije.

meni umjesto na debitnu, novac uplatili na soping karticu. zovu nakon 15 dana ljuti sto rata nije placena. hajd reko pogledaj ti to malo bolje... a da, kaze, uplaceno je na drugu karticu. reko, ko je kriv? paaaa sluzbenik nas. i sta cemo sad. nista dođite na salter da prebacimo. nakon par dana odem na salter, kaze gospodja moze to, ali morate platiti osam maraka troskova... ma mrs u pm... neces sad nista. kad iduci mjesec stize pismo, izvod, na njemu zaracunato 10 maraka zbog neplacanja na vrijeme... banda lihvarska, za reagensa im trebalo
O'zone
Globalni moderator

#2127 Re: Raiffeisen banka

Post by O'zone »

Ned071 wrote:ja.ja... nikad do njih nije.

meni umjesto na debitnu, novac uplatili na soping karticu. zovu nakon 15 dana ljuti sto rata nije placena. hajd reko pogledaj ti to malo bolje... a da, kaze, uplaceno je na drugu karticu. reko, ko je kriv? paaaa sluzbenik nas. i sta cemo sad. nista dođite na salter da prebacimo. nakon par dana odem na salter, kaze gospodja moze to, ali morate platiti osam maraka troskova... ma mrs u pm... neces sad nista. kad iduci mjesec stize pismo, izvod, na njemu zaracunato 10 maraka zbog neplacanja na vrijeme... banda lihvarska, za reagensa im trebalo
Za te se stvari traži šef službe a šalteraši se preskaču...oni rade ko roboti što im je rečeno..
Ned071

#2128 Re: Raiffeisen banka

Post by Ned071 »

trazeno... nista od svega toga na kraju... samo sam se osjecao posrano sto su izvukli sve najgore iz mene
Raigor Stonehoof

#2129 Re: Raiffeisen banka

Post by Raigor Stonehoof »

Ned071 wrote:ja.ja... nikad do njih nije.

Zatvorim karticu kod njih, nakon nekoliko mjeseci dolazi upozorenje, dug 20-ak maraka. Odem da vidim sta je, nemam apsolutno nista vise kod njih, pa kaze zatvorili ste karticu, ali niste usluge koje idu uz karticu. . Znaci obracunavali su mi one sms dojave, internet bankarstvo itd na karticu/racun koji ne postoji. Samo sam joj boga krhno slatko i poslo je u picku materinu nesposobnu. I platio, jer mi se nije dalo zajebavat i pisat zalbe :run:
Saka

#2130 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Hakiz wrote:
Saka wrote:Ja sam ih odjebo ima i 5-6 godina, puno lakše se diše. Nije ni konkurencija nešto drastično bolja, ipak je ovo Bosna, ali jeste bolja, a to je dovoljno da se kod smetljara ugase svi računi.
Sve zavisi. Ja u RB imam račun na koji primam platu i drugu karticu koju koristim za plaćanje preko interneta (da ne šaljem broj glavne kartice bespućima interneta, sigurnost). I to je sve ya šta mi banka služi.

I nemam nikakvih problema.

Ko traži više, uazi u kredite itd, sigurno da ima više šanse da naiđe na problem.
Nisam nikad imao kredit kod njih, jednostavno su bezobrazni a usluga katastrofa. Elektronsko bankarstvo posaljes nalog na svoj racun u petak u podne, prodje u ponedjeljak. Kad im kazes oni ti odgovore: "Eto mi samo sjedimo i cekamo vas nalog". Onda ti vraca 5 feninga manje i svadja se s tobom kako je u pravu. Onda nemaju osnovne usluge tipa debitne kartice za pravna lica. I da ne nabrajam dalje, milion stvari koje su se u kratkom roku nakupile. I kad sam odlucio da zatvorim 4 racuna (2 poslovna i 2 privatna) i 2 kartice, 2 el. bankarstva oni i dalje tvrde mi smo najbolja banka. A nemaju pojma sta se preko puta desava, da ne govorim u istoimenoj bancu u Austriji ili nekoj drugoj na zapadu.
Hakiz

#2131 Re: Raiffeisen banka

Post by Hakiz »

Saka wrote:
Hakiz wrote:
Saka wrote:Ja sam ih odjebo ima i 5-6 godina, puno lakše se diše. Nije ni konkurencija nešto drastično bolja, ipak je ovo Bosna, ali jeste bolja, a to je dovoljno da se kod smetljara ugase svi računi.
Sve zavisi. Ja u RB imam račun na koji primam platu i drugu karticu koju koristim za plaćanje preko interneta (da ne šaljem broj glavne kartice bespućima interneta, sigurnost). I to je sve ya šta mi banka služi.

I nemam nikakvih problema.

Ko traži više, uazi u kredite itd, sigurno da ima više šanse da naiđe na problem.
Nisam nikad imao kredit kod njih, jednostavno su bezobrazni a usluga katastrofa. Elektronsko bankarstvo posaljes nalog na svoj racun u petak u podne, prodje u ponedjeljak. Kad im kazes oni ti odgovore: "Eto mi samo sjedimo i cekamo vas nalog". Onda ti vraca 5 feninga manje i svadja se s tobom kako je u pravu. Onda nemaju osnovne usluge tipa debitne kartice za pravna lica. I da ne nabrajam dalje, milion stvari koje su se u kratkom roku nakupile. I kad sam odlucio da zatvorim 4 racuna (2 poslovna i 2 privatna) i 2 kartice, 2 el. bankarstva oni i dalje tvrde mi smo najbolja banka. A nemaju pojma sta se preko puta desava, da ne govorim u istoimenoj bancu u Austriji ili nekoj drugoj na zapadu.
Ma sve OK. Ne valjaju, zatvoriš račune i odeš konkurenciji. Barem banaka ima za birati.

Mene kada su pitali za elektronsko bankarstvo, ja im rekao da ne vjerujem u sigurnost kompjutera. Djevojka na šalteru mi rekla "Ali, naši kompjuteri su sigurni". Ja joj odgovorio "Možda vaši i jesu sigurni, ali moj nije". Više mi ne nude elektronsko bankarstvo :)

Drugi put mi ponude drugu uslugu. Ja odgovorim da mi ta usluga ne treba ali mi treba Verified by Visa usluga za Visa karticu. Sva nagovaranja tada prestanu, sami ušute.

Jedna banka na web stranici za elektronsko bankarstvo sve, od login forme do popunjavanja računa itd ima urađeno u Flashu. Flash, najnesigurniji plugin, i tamo treba ukucavati lozinku i upisivati brojeve kartica, iznose, itd. Tako da ima i drugih banaka koje prave gluposti, RB ima svoje, druge imaju druge gluposti.
Saka

#2132 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Jest, u ono doba kad sam ja bio, a to nije bilo tako davno, im je elektronsko bankarstvo radilo samo sa Internet Explorerom. :) Hermes im radio, katastrofa. A token za fizička lica nije imao nikakvu šifru, ko god ga uzme može ga iskoristiti.

Ma i druge banke nisu cvjećke, ali ovi su vrhunac bahatosti i bezobrazluka.
Raigor Stonehoof

#2133 Re: Raiffeisen banka

Saka wrote:Jest, u ono doba kad sam ja bio, a to nije bilo tako davno, im je elektronsko bankarstvo radilo samo sa Internet Explorerom. :) Hermes im radio, katastrofa. A token za fizička lica nije imao nikakvu šifru, ko god ga uzme može ga iskoristiti.

Unicredit i sad iskljucivo radi sa Internet Explorerom :-) horror. Od ovih sto sam probao, BBI ima najbolje elektronsko bankarstvo.
saa

#2134 Re: Raiffeisen banka

Post by saa »

Raigor Stonehoof wrote:
Saka wrote:Jest, u ono doba kad sam ja bio, a to nije bilo tako davno, im je elektronsko bankarstvo radilo samo sa Internet Explorerom. :) Hermes im radio, katastrofa. A token za fizička lica nije imao nikakvu šifru, ko god ga uzme može ga iskoristiti.

Unicredit i sad iskljucivo radi sa Internet Explorerom :-) horror. Od ovih sto sam probao, BBI ima najbolje elektronsko bankarstvo.
Ne znam kad si zadnji put koristio, ali ti to za IE nije tacno.
Saka

#2135 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

saa wrote:
Raigor Stonehoof wrote:

Jest za pravna lica. Identifikacija sa USB stickom samo za Windows i samo IE. A za fizička je puno bolje, radi na svim platformama, imaju aplikacije za telefone, virtuelni token u njemu itd. Inače je fascinantno kako banke u BiH generalno daju modernije usluge fizičkim licima nego pravnim, kao da oni treba da posluju a ne firme, sve nam je naopako.
saa

#2136 Re: Raiffeisen banka

Post by saa »

Saka wrote:
saa wrote:
Saka wrote:
Jest za pravna lica. Identifikacija sa USB stickom samo za Windows i samo IE. A za fizička je puno bolje, radi na svim platformama, imaju aplikacije za telefone, virtuelni token u njemu itd. Inače je fascinantno kako banke u BiH generalno daju modernije usluge fizičkim licima nego pravnim, kao da oni treba da posluju a ne firme, sve nam je naopako.
Aham, nisam znao to za pravna lica, znam da ja mogu sa bilo kojeg browsera da se prijavim.
Raigor Stonehoof

#2137 Re: Raiffeisen banka

koristim haman svaki dan, a jest, pravno lice je u pitanju
Hakiz

#2138 Re: Raiffeisen banka

Post by Hakiz »

Saka wrote: Jest za pravna lica. Identifikacija sa USB stickom samo za Windows i samo IE. A za fizička je puno bolje, radi na svim platformama, imaju aplikacije za telefone, virtuelni token u njemu itd. Inače je fascinantno kako banke u BiH generalno daju modernije usluge fizičkim licima nego pravnim, kao da oni treba da posluju a ne firme, sve nam je naopako.
Dakle, ako firma hoće da posluje sa RB ne može biti na MAC ili Linux-u, mora biti na Windowsu i IE?

Ako nema drugog načina identifikacije osim samo sa USB stickom, to bi trebalo razmatrati Konkurencijsko vijeće, a i tužilaštvo, meni to liči na tajni dogovor RB i Microsofta i stvaranje monoposke pozicije Microsofta.

Ako se može identifikovati bez USB sticka i tada koristiti druge platforme, ali neko hoće USB stick jer je lakši za identifikaciju, onda nije do RB, udobnost se plaća
Dzontra_Volta

#2139 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

Hakiz wrote:
Dakle, ako firma hoće da posluje sa RB ne može biti na MAC ili Linux-u, mora biti na Windowsu i IE?

Ako nema drugog načina identifikacije osim samo sa USB stickom, to bi trebalo razmatrati Konkurencijsko vijeće, a i tužilaštvo, meni to liči na tajni dogovor RB i Microsofta i stvaranje monoposke pozicije Microsofta.
:lol:

De ljudi opustite se malo. Čuj konkurencijsko vijeće! i tužilaštvo? Gdje to ti živiš?
Pa k'o da oni ne bi voljeli da može raditi na svim platformama. Ali im žao dati pare da to neko napravi.
Eno telemach D3GO radi samo na IE i Safari browseru, pa nije sigurno što su potpisali neki ekskluzivni ugovor sa 2 najbezveznija browsera, nego neće da daju pare da naprave da radi i na ostalim. Trošak jbg.
Del_Boy1

#2140 Re: Raiffeisen banka

Post by Del_Boy1 »

Hakiz wrote:
Saka wrote: Jest za pravna lica. Identifikacija sa USB stickom samo za Windows i samo IE. A za fizička je puno bolje, radi na svim platformama, imaju aplikacije za telefone, virtuelni token u njemu itd. Inače je fascinantno kako banke u BiH generalno daju modernije usluge fizičkim licima nego pravnim, kao da oni treba da posluju a ne firme, sve nam je naopako.

Ako se može identifikovati bez USB sticka i tada koristiti druge platforme, ali neko hoće USB stick jer je lakši za identifikaciju, onda nije do RB, udobnost se plaća
Mislim da je on govorio o Unikredit Banci a ne o RB.
Saka

#2141 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Del_Boy1 wrote:
Hakiz wrote:

Unicredit, da. Neko je nju spomenuo pa se nadovezah. Tema je ovdje RB, što se njih tiče oni su dosta popravili internet bankarstvo za pravna lica (kasnije i za fizička) i identifikacija je tokenom što je puno bolje. Ali i dalje ne daju VISA kartice vezane za račun firme što je dealbreaker za mene (ne možeš primati pare s PayPal-a).
Hakiz

#2142 Re: Raiffeisen banka

Post by Hakiz »

Saka wrote:
Del_Boy1 wrote:
Unicredit, da. Neko je nju spomenuo pa se nadovezah. Tema je ovdje RB, što se njih tiče oni su dosta popravili internet bankarstvo za pravna lica (kasnije i za fizička) i identifikacija je tokenom što je puno bolje. Ali i dalje ne daju VISA kartice vezane za račun firme što je dealbreaker za mene (ne možeš primati pare s PayPal-a).
Izvinjavam se.
tusk

#2143 Re: Raiffeisen banka

Post by tusk »

Koja je najbolja kartica da ima mogućnost kupovine online / PayPal ili sve imaju? I da li se razlikuju što se tiče cijena mjesečnih naknada ili se samo na godišnjem nivou obračunavaju?
Dzontra_Volta

#2144 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

tusk wrote:Koja je najbolja kartica da ima mogućnost kupovine online / PayPal ili sve imaju? I da li se razlikuju što se tiče cijena mjesečnih naknada ili se samo na godišnjem nivou obračunavaju?
Za plaćanje na PayPal možeš koristiti MasterCard i Visa debitne i kreditne kartice, s tim da primati novac možeš samo na Visa kartice.
Naknada za debitne kartice je 1,99 KM mjesečno plus članarina 8 KM godišnje.
tusk

#2145 Re: Raiffeisen banka

Post by tusk »

Dzontra_Volta wrote:
Za plaćanje na PayPal možeš koristiti MasterCard i Visa debitne i kreditne kartice, s tim da primati novac možeš samo na Visa kartice.
Ima li neke velike razlike između Visa classic i Visa electron?
Dzontra_Volta

#2146 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

tusk wrote:
Dzontra_Volta wrote:
Koliko znam, Visa Classic može biti i kreditna i debitna kartica, a Visa electron samo debitna.
tusk

#2147 Re: Raiffeisen banka

Post by tusk »

Dzontra_Volta wrote:
tusk wrote:
Dzontra_Volta wrote:
Koliko znam, Visa Classic može biti i kreditna i debitna kartica, a Visa electron samo debitna.
Zahvaljujem.
merkato

#2148 Re: Raiffeisen banka

Post by merkato »

Jel' dizao netko stambeni kod njih? Iskustva
victom

#2149 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

dizo sam ja, al davno. ne znam kako je sad.
pazi da u govoru stoji fiksna kamatna stopa i pazi na definicju fiksnog.
Nekad pokusavaju da ti podvale fiskno "prva godina ili dvije fiksni" a ostatak promjenjivo.
Last edited by victom on 01/03/2021 06:02, edited 2 times in total.
Dzontra_Volta

#2150 Re: Raiffeisen banka

Post by Dzontra_Volta »

victom wrote:dizo sam ja, al davno. ne znam kako je sad.
pazi da u govoru stoji fiksna kamatna stopa i pazi na definicju fiksnog.
Nekad pokusavaju da ti podvale fiskno "prva godina ili dvije fiksni" a ostatak promjenjivo.
Nema u Raiffeisen banci stambenih kredita sa fiksnom kamatnom stopom.
Post Reply