Vlada FBiH (2011 - .........?)
- CaCO3
#2126 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
To nije garantovano ni sada , a u buducnosti nece pogotovo, a kolike su kamate na ta sredstva koja stoje u bankama? manje od 3 % nisu sigurno ..
- madner
#2127 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Trt mrt, kako nije garantovano.
Prodaju se obaveznice i sa manjom stopom, sve dok je iznad stope inflacije to se smatra sigurnim ulaganjem, ali CaCO3 zna bolje
Prodaju se obaveznice i sa manjom stopom, sve dok je iznad stope inflacije to se smatra sigurnim ulaganjem, ali CaCO3 zna bolje
- CaCO3
#2128 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
pa znamo da si ti majstor teoretisanja koje najcesce na kraju u praksi ispadne potpuno suprotno i da si ti sve znas od svakoga bolje
kod nasi nema inflacije i ako je ima ona je zanemarljiva, ali je ona vjestacki odrzavana, jer kad bi se "otisnula" uuuuu.... nije garantovano jer postoji mogucnost da federacija ne bude imala para da isplati kamatu na te obveznice i zato prodaje drzavnim preduzecima koja to neceni traziti da im se isplati,bas jedva cekam da ta preduzeca naplate kamatu od federacije na ime tih obveznica i da vidim hoce li biti veca od kamata koje dobijaju od banaka
kod nasi nema inflacije i ako je ima ona je zanemarljiva, ali je ona vjestacki odrzavana, jer kad bi se "otisnula" uuuuu.... nije garantovano jer postoji mogucnost da federacija ne bude imala para da isplati kamatu na te obveznice i zato prodaje drzavnim preduzecima koja to neceni traziti da im se isplati,bas jedva cekam da ta preduzeca naplate kamatu od federacije na ime tih obveznica i da vidim hoce li biti veca od kamata koje dobijaju od banaka
- Alfons Kauders
#2129 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
failCaCO3 wrote:pa znamo da si ti majstor teoretisanja koje najcesce na kraju u praksi ispadne potpuno suprotno i da si ti sve znas od svakoga bolje![]()
- madner
#2130 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Tema nisam ja, obaveznice su nesto sasvim normalno a vladi treba cestitat sto je nasla nacin da prosiri budzet po takvim uslovima. RS se hvalio kako je uspjeo doci do 8%
Moja nadmocna i nadasve superiorna inteligencija nije tema, mada moram reci da je tajna uspjeha u citanju.
Moja nadmocna i nadasve superiorna inteligencija nije tema, mada moram reci da je tajna uspjeha u citanju.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2131 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
i apstinenciji.madner wrote:Tema nisam ja, obaveznice su nesto sasvim normalno a vladi treba cestitat sto je nasla nacin da prosiri budzet po takvim uslovima. RS se hvalio kako je uspjeo doci do 8%![]()
- Chmoljo
- madner
#2133 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Kao grom iz vedra neba, pravo u rebra.
Neka vratit cu se ja, ali sad je kraj radnog vremena
- Alfons Kauders
#2134 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
vratice se valter...madner wrote:Kao grom iz vedra neba, pravo u rebra.
- Chmoljo
#2135 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
biću i ja... sa sedmoricom havera
i znaš koliko će nas biti? 
- ultima_palabra
#2136 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Javna preduzeća su kupila i one trezorske zapise... uz pokoju banku.
Žalosno je da smo u prethodnim vladama imali takve stručnjake, da ova jednostavna operacija sad izgleda kao nešto revolucionarno
A možda su namjerno htjeli da naguze svoje nasljednike uzimajući kredite od MMF-a...
Žalosno je da smo u prethodnim vladama imali takve stručnjake, da ova jednostavna operacija sad izgleda kao nešto revolucionarno
- madner
#2137 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ljudi ili clanova stranke?Chmoljo wrote:biću i ja... sa sedmoricom haverai znaš koliko će nas biti?
- Alfons Kauders
#2138 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Samo ti zajebavaj... Vidis da ce ti doves cijelu NS i sve njene glasacemadner wrote:Ljudi ili clanova stranke?Chmoljo wrote:biću i ja... sa sedmoricom haverai znaš koliko će nas biti?
- nosara
#2139 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Kad ih se nabra 7...?Alfons Kauders wrote:Samo ti zajebavaj... Vidis da ce ti doves cijelu NS i sve njene glasacemadner wrote:Ljudi ili clanova stranke?Chmoljo wrote:biću i ja... sa sedmoricom haverai znaš koliko će nas biti?
- madner
#2140 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Opet si brojao moderatore duplo 
-
cindrlimindrli
#2141 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Cek malomadner wrote:Tema nisam ja, obaveznice su nesto sasvim normalno a vladi treba cestitat sto je nasla nacin da prosiri budzet po takvim uslovima. RS se hvalio kako je uspjeo doci do 8%
- madner
#2142 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ne, novac ce iskoristiti za nabavku velikih tenkova. Ali dok tender ne prodje obaveznice su dio budzeta.cindrlimindrli wrote:Cek malomadner wrote:Tema nisam ja, obaveznice su nesto sasvim normalno a vladi treba cestitat sto je nasla nacin da prosiri budzet po takvim uslovima. RS se hvalio kako je uspjeo doci do 8%, ti ustvari hoces reci da ce oni novcem od ovih obaveznica krpiti budzet?
- Alfons Kauders
#2143 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Reisa mi, moram bacit alkohol... 
- Alfons Kauders
#2144 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Da, godinu dana.cindrlimindrli wrote:Cek malomadner wrote:Tema nisam ja, obaveznice su nesto sasvim normalno a vladi treba cestitat sto je nasla nacin da prosiri budzet po takvim uslovima. RS se hvalio kako je uspjeo doci do 8%, ti ustvari hoces reci da ce oni novcem od ovih obaveznica krpiti budzet?
Poslije nije bitno, svakako ce se zaratit 2013.
- nosara
#2145 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Alfons Kauders wrote:Da, godinu dana.cindrlimindrli wrote:Cek malomadner wrote:Tema nisam ja, obaveznice su nesto sasvim normalno a vladi treba cestitat sto je nasla nacin da prosiri budzet po takvim uslovima. RS se hvalio kako je uspjeo doci do 8%, ti ustvari hoces reci da ce oni novcem od ovih obaveznica krpiti budzet?
Poslije nije bitno, svakako ce se zaratit 2013.
Pa ti nesto povjeri u povjerenju...
- madner
#2146 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Mogu svake godine do pocetka vracanja izdati nove obaveznice pod istim uslovima i trajenjem. Time su povecali budzet za masu istih do pocetka odplate, a poslje su na 0.
-
cindrlimindrli
#2147 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Smijesno, zemlja socijalni slucaj stampa obaveznici i garantuje dobit od 3%. Razumijem kad neko nastancamadner wrote:Ne, novac ce iskoristiti za nabavku velikih tenkova. Ali dok tender ne prodje obaveznice su dio budzeta.
US BOND i garantuje dobit, ima se zlata, nosaci aviona... a kakve su garancije Vlade FBiH? Ako sve propadne
isplatice raju u onim crnim trenerkama sa zutim linijama?
- madner
#2148 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Obavznicu se prvo isplacuju, tako da ako sve propadne i zadnji budzetlija crkne od gladi opet ce se te pare prvo vratiti. A niko ih ne tjera da uzmu. 3%-inflacija je zapravo procjena rizika, sto ce reci da ljudi misle da je ta lova sigurna.cindrlimindrli wrote:Smijesno, zemlja socijalni slucaj stampa obaveznici i garantuje dobit od 3%. Razumijem kad neko nastancamadner wrote:Ne, novac ce iskoristiti za nabavku velikih tenkova. Ali dok tender ne prodje obaveznice su dio budzeta.
US BOND i garantuje dobit, ima se zlata, nosaci aviona... a kakve su garancije Vlade FBiH? Ako sve propadne
isplatice raju u onim crnim trenerkama sa zutim linijama?
-
sanaman
#2149 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Da li bi ti kupio obveznice Federalne vlade, onako iskreno...ne moras odogovriti jer je hipoteticko pitanje. Ali ja cu ti reci da ja nebi, jos ako je samo 3%... a ovo ti je copy sa http://www.bhas.ba/index.php?option=com ... Itemid=999madner wrote:Mogu svake godine do pocetka vracanja izdati nove obaveznice pod istim uslovima i trajenjem. Time su povecali budzet za masu istih do pocetka odplate, a poslje su na 0.
"Godišnja inflacija u martu 2011. godine u Bosni i Hercegovini bila je 3,9%.
Na godišnjem nivou najveći opšti rast cijena u BiH u martu 2011. godine u odnosu na mart 2010. godine zabilježili su odjeljci Prijevoz za 7,9%, Hrana i bezalkoholna pića 7,5%, Alkoholna pića i duhan za 7,5%, Komunikacije za 5,3% i Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,4%."
Sto bi se reklo ni za kifle nebi imao, a potrosacki index cijena je u zadnjih 5 godina porastao za 17% ( namirnice i neke druge stvari su jos vise poskupjele) i kako sada da ja kupim obveznice koji mi garantuju neku dobit a ja time ne mogu nakon isplate ni osnovne troskove da pokrijem?
Znaci vec minus, a ako ponude jos veci procenat onda ni to nije dobro jer moraju uciniti obveznice atraktivnijim jer ih niko nece, zacarani krug
Nego zanima me da li ce firme koje us u vecinskom vlasnistvu Federacije imati pravo da kupuju te obveznice?
- madner
#2150 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Naravno da smiju, glavni akcionar se nece buniti.
To je prosjecna inflacija od 3.1%, s tim da je uvedeno dosta novih akciza i da je cijana nafte jako skakala.
Dakle obaveznice su investicije niskog rizika ali velike sigurnosti. Ako bi se zelio obogatiti ne bih ih kupovao (osim ovih od RS-a), ali mozda bih ih kupio umjesto neko sredorocno stednje.
I da ne zaboravimo da dok imamo fiksni kurs zamjene sa eurima tih 3% je znatno atraktivnije.
To je prosjecna inflacija od 3.1%, s tim da je uvedeno dosta novih akciza i da je cijana nafte jako skakala.
Dakle obaveznice su investicije niskog rizika ali velike sigurnosti. Ako bi se zelio obogatiti ne bih ih kupovao (osim ovih od RS-a), ali mozda bih ih kupio umjesto neko sredorocno stednje.
I da ne zaboravimo da dok imamo fiksni kurs zamjene sa eurima tih 3% je znatno atraktivnije.