A sta je bio razlog, lose gorivo, los materijal, konstrukcija.... desava li se to i sada jer imam DCI 85 KS iz 2011/2012. godine.johntra wrote:Koliko znam, na starim varijantama ovog motora do 2005 godine, pumpa se znala raspadati, a dijelovi pumpe ulazili u motor...navodno je poslije te godine to ispravljeno...
Renault Megane all about
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
milojicabrzi
#2126 Re: Renault Megane all about
- johntra
#2127 Re: Renault Megane all about
Vjeratno od svega pomalo, što si nabrojao...mislim da na novim motorima nema tih problema, pogotovo posljednje generacije, kao što je tvoj...ima ovdje dosta rasprava oko toga i postova, pa pretraži malo ovu temu...
-
milojicabrzi
#2128 Re: Renault Megane all about
Johntra, hvala puno,
Pratim ja forum i vidio sam tu raspravu, medjutim tu se sve svelo na dva tabora:
-one koji tvrde da je taj problem riješen u drugoj polovini prošle decenije (nakon 2005. godine) i da noviji motori nemaju tih problema
-one koji tvrde da nije riješen nikako i da postoji i dan-danas
Volio bih znati da li se to nekome desilo u većoj mjeri na novijim autima (tipa da je kao MAF senzor kod TDI, na 80% auta nakon 100 000 km mijenjan senzor protoka zraka, kao po pravilu), ili su to neki izolirani incidenti.
Takodjer pitah na forumu, a nazalost mi niko ne znade odgovoriti, sto mi ovlasteni servisi ne promijenise filter goriva na 4 servisa (ukupno 40 000... i nesto km) jesu li to neki dugotrajni filteri kod ovih motora, jer ovaj jedan ovlasteni servis bi promjenio i zastitnike za sunce u kabini iznad sajbe, ako je to navedeno u programu servisa
Pratim ja forum i vidio sam tu raspravu, medjutim tu se sve svelo na dva tabora:
-one koji tvrde da je taj problem riješen u drugoj polovini prošle decenije (nakon 2005. godine) i da noviji motori nemaju tih problema
-one koji tvrde da nije riješen nikako i da postoji i dan-danas
Volio bih znati da li se to nekome desilo u većoj mjeri na novijim autima (tipa da je kao MAF senzor kod TDI, na 80% auta nakon 100 000 km mijenjan senzor protoka zraka, kao po pravilu), ili su to neki izolirani incidenti.
Takodjer pitah na forumu, a nazalost mi niko ne znade odgovoriti, sto mi ovlasteni servisi ne promijenise filter goriva na 4 servisa (ukupno 40 000... i nesto km) jesu li to neki dugotrajni filteri kod ovih motora, jer ovaj jedan ovlasteni servis bi promjenio i zastitnike za sunce u kabini iznad sajbe, ako je to navedeno u programu servisa
-
530i
#2129 Re: Renault Megane all about
Loš materijal pumpe pa se raspadne i napravi havariju da moraš mijenjati sve od rezervoara do dizni. Niko od ovih što tvrde da je to popravljeno nikad nigdje nije naveo od koje oznake pumpe, od kog broja pumpe, od bilo čega da bi se znalo...i dok god se to negdje zvanično ne objavi ja se ne bih kockao sa delphijem.
- shlauf
#2130 Re: Renault Megane all about
Eh dase ja nebih kockao ja sebi kupio onaj ods 81 KW/110 KS a tu je ili Simens Ili Bosch i pumpa i dizne.530i wrote:Loš materijal pumpe pa se raspadne i napravi havariju da moraš mijenjati sve od rezervoara do dizni. Niko od ovih što tvrde da je to popravljeno nikad nigdje nije naveo od koje oznake pumpe, od kog broja pumpe, od bilo čega da bi se znalo...i dok god se to negdje zvanično ne objavi ja se ne bih kockao sa delphijem.
-
direstraits0078
#2131 Re: Renault Megane all about
Nije Bosch.
Bosch je na Euro 6 i na Euro6 ready, ali s manje kW. 
-
Registarska oznaka
#2132 Re: Renault Megane all about
Drugovi moze mala pomoc?
Imam Renault Megana karaqvan 1.9 dci 120 hs
Desava mi se, ponekad, da kad dam gas auto dobro povuce, medjutim odjednom mi auto trzne i to bas dobro trzne, i kada drzim gas na papucici, naglo opadaju obrtaji.. podignem nogu s papucice i opet dam gas ono se na normalu vrati? hmm, nadam se da me je neko shvatio, pa ako jese neka mi pomogne
I imam problem s klimom, nakon mjesec dana nakon sto sam napunio istu, vise ne puse hladno.. dakle negdje pusta, da li neko ima iskustva sta bi moglo biti? otprilike kakav kvar je u pitanju..
I savjet kod koga je najbolji servis klime za renaulta?
Desava mi se, ponekad, da kad dam gas auto dobro povuce, medjutim odjednom mi auto trzne i to bas dobro trzne, i kada drzim gas na papucici, naglo opadaju obrtaji.. podignem nogu s papucice i opet dam gas ono se na normalu vrati? hmm, nadam se da me je neko shvatio, pa ako jese neka mi pomogne
I imam problem s klimom, nakon mjesec dana nakon sto sam napunio istu, vise ne puse hladno.. dakle negdje pusta, da li neko ima iskustva sta bi moglo biti? otprilike kakav kvar je u pitanju..
- shlauf
#2133 Re: Renault Megane all about
Najćešće se dogadja da pušta na crijevu/cijevi na kojoj se nalazi presostat. To je donja cijev koja ulazi u hladnjak klime. Da se zamjeni potrebno je skinuti desni točak, unutrašnju zaštitu blatobrana, lim preko remenice radilice ...... i naravni prednju karambolku da se što lakše izvadi i vrati druga cijev. Pušta na gumici na ulazu u hladnjak.Registarska oznaka wrote:Drugovi moze mala pomoc?
-
senci-071
#2134 Re: Renault Megane all about
Megan 1,5 prilikom kocenja, osjetim neko trzanje na paucici,kao da se nesto otkacilo imam takav osjecaj.
Sta bi moglo biti u pitanju.
-
Dzontra_Volta
#2135 Re: Renault Megane all about
ABS?senci-071 wrote:Megan 1,5 prilikom kocenja, osjetim neko trzanje na paucici,kao da se nesto otkacilo imam takav osjecaj.![]()
- Ned071
#2136 Re: Renault Megane all about
Ili losi diskovi...
- Ned071
#2137 Re: Renault Megane all about
Za klimu sve sto ti je slauf rekao te hladnjak u najgorem slucaju. Ili mozda kvacilo. Po meni klima centar butmir. Al najavi se. Dole je u svakom trenutku 50 auta...Registarska oznaka wrote:Drugovi moze mala pomoc?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2138 Re: Renault Megane all about
ako podrhtava pedala moguce da je kriv neki disksenci-071 wrote:Megan 1,5 prilikom kocenja, osjetim neko trzanje na paucici,kao da se nesto otkacilo imam takav osjecaj.![]()
-
Registarska oznaka
#2139 Re: Renault Megane all about
@slauf Hvala vamNed071 wrote:Za klimu sve sto ti je slauf rekao te hladnjak u najgorem slucaju. Ili mozda kvacilo. Po meni klima centar butmir. Al najavi se. Dole je u svakom trenutku 50 auta...Registarska oznaka wrote:Drugovi moze mala pomoc?
Jos jedno pitanje, otprilike koliko bi to moglo kostati?
- Ned071
#2140 Re: Renault Megane all about
Od 60 do 500 km...
- shlauf
#2141 Re: Renault Megane all about
Polovna cijev od 60-70,oo KM + ugradnja tj. zamjena + punjenje klime ....Ned071 wrote:Od 60 do 500 km...
- Ned071
#2142 Re: Renault Megane all about
Nova cijev 80... Zavisi sta je kvar...
- shlauf
#2143 Re: Renault Megane all about
Cijev može puštati plin na 2 mjesta. Prvo na šelni (na desnom kraku) jer je unutrašnjost obložena gumom pa se tu najviše zadržava prljavština i voda a druga je gumica na kraju cijevi što ulazi u hladnjak.Ned071 wrote:Nova cijev 80... Zavisi sta je kvar...
- Ned071
#2144 Re: Renault Megane all about
Meni je puklo ono duplo crijevo sa alu racvom... Ima posla za promijenit... 90 km racun
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2145 Re: Renault Megane all about
Pase pomagjte
Prviput nalijem do vrha
I predjem 200 km kad ono ibdalje pun
Sad moram racunati otprilike koliko ima jos jer sam u nedodjiji
Plovak goriva???
Prviput nalijem do vrha
Plovak goriva???
- Warashii
#2146 Re: Renault Megane all about
hmmmBlack swan wrote:Pase pomagjte
Prviput nalijem do vrha
Plovak goriva???
Kada si sipao gorivo jesi izvadio karticu iz onog utora?
- Truba
#2147 Re: Renault Megane all about
Mislim da jesam ali nisam siguran
Pistalo bi da nisam...
Poslije sam prao auto u samousluznoj
Te parkirao iapred zgrade
Ujutro krenuo na put
Pistalo bi da nisam...
Poslije sam prao auto u samousluznoj
Te parkirao iapred zgrade
Ujutro krenuo na put
- Optimist
#2148 Re: Renault Megane all about
Ako si nalio do vrha sta se imas brinuti. Imas jos 500-600 km goriva.
P.S. Ako je pumpadzija nacijedio bas do vrha onda ce ti tek sada poceti padati kazaljka jer je dosad trosio iz crijeva i oduska a ne iz rezervoara.
P.S. Ako je pumpadzija nacijedio bas do vrha onda ce ti tek sada poceti padati kazaljka jer je dosad trosio iz crijeva i oduska a ne iz rezervoara.
- Truba
#2149 Re: Renault Megane all about
I to sam konto ali ne moze valjda 12 litara u crijevo stati
Sjecam se da ste o tome pricali...
Vjerojarno ce pasti odjednom na pola...
Usuo 80 dva dana ranije 30 a bilo na.prvoj crt kad sam.usuo
-
kakaljin
#2150 Re: Renault Megane all about
Ja sam u auto nasuo gorivo skroz do cepa i pocelo preljevati, kada sam isao na put. I kazaljka mi je tek pocela padati u Metkovicu, a isao sam iz Sarajeva, tako da moze podosta stati u crijeva kada se naspe do vrha. Ov se odnosi na auto koje je imalo analogni pokazivac stanja goriva.Black swan wrote:I to sam konto ali ne moze valjda 12 litara u crijevo stati