Sarajevska zicara?
- BordoSarajevo
#2126 Re: Sarajevska zicara?
Da li se danas moglo izlaziti na gornjoj stanici? Hvala.
- dječak sa šibicama
#2127 Re: Sarajevska zicara?
cuj ne daju izaci na gornjoj stanici
to nije lose, kupis kartu u jednom pravcu i samo produzis nazad
- Edin H.
#2128 Re: Sarajevska zicara?
Sta ces izlaziti koji klinac? 
- oldtajmer
#2129 Re: Sarajevska zicara?
zahvaljujemmade_in_sarajevo wrote:Otvara se u 8:30,a pocinje voziti u 9, prestaje voziti u 18h, zatvara se u 18:30h.oldtajmer wrote:do kada navece vozi zicara
-
made_in_sarajevo
#2130 Re: Sarajevska zicara?
Moze se izaci i mora se izaci. Juce vjerovatno radi puno ljudi nisu dali ili su pustali bez izlaska. Jutros ja sa hanunom sjedim kontamo krug samo i nazad, kad kazu moramo izaci i samo kroz stanicu krug da napravimo radi procedure i opet mozemo uci u sljedecu ili taban fijaker po trebevicu pa se onda vratiti
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#2131 Re: Sarajevska zicara?
Samo se prvi dan nije moglo izlaziti, vrtila u krug.
Od danas ide normalno, ulaz-izlaz.
Od danas ide normalno, ulaz-izlaz.
- Zejnep
#2132 Re: Sarajevska zicara?
Može li se ispasti iz uspinjače? 
- spreca
#2133 Re: Sarajevska zicara?
Ovo sa skupljim kartama za strance me podsjeca na posleratni ulazak u srbiju gdje smo mi iz fedeeracije placali 10km turisticku taksu a iz rs nisu placali nista i isto tako autoput samo placali 10 km dok ovi iz rs su placali marku....to je svjetska sramota da je za strance skuplje nego za rezidente.....zmislite da kroz hrvatsku placate cestninu skuplje od hrvata......navijem Skaku i ekipu koja je odlucivala o tome
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2134 Re: Sarajevska zicara?
autoput i žičara, dvije identične stvari 
- Edin H.
#2135 Re: Sarajevska zicara?
Sto ne moze?Zejnep wrote:Može li se ispasti iz uspinjače?
- trambusek88
#2136 Re: Sarajevska zicara?
One gondole su iz 1984. Danas bi imale 34 godine, a Trebevićka žičara je za 33 godine promijenila 2 generacije kabina.karanana wrote:Ne kontam, ali ako moze turski tramvaj star 40 godina, zasto onda ne bi mogla i svicarska gondola stara 10-15 godina.
Nije to tramvaj.
Stručnjaci iz Skopja i Dubrovnika i drugih mjesta koje imaju žičaru savjetovali su da se ipak ide u izgradnju nove.
Kad bi išli na daj šta daš, mogle su i te stare kabine poslužiti možda 10-tak godina, ali mislim da je mnogo bolje i dugotrajnije rješenje što imamo novu žičaru.
Nisu Švicarci bezveze odlužili rashodovati staru žičaru i napraviti novu Leinterovu, samo su kod njih GD8 kabine, kapaciteta 8 putnika.
Stare kabine bi i oni poslali u staro gvožđe da nije Oferman čuo da je planiraju demontirati, i tražio da je poklone Sarajevu.
Inače Zagrepčani nam zavide, oni isto već 11 godina čekaju obnovu Sljemenske žičare. Stara je bila sestra bliznakinja stare Trebevićke žičare. (identične kabine, čak se slika Sljemenske na par portala pojavila s opisom da se radi o trebevićkoj žičari)

- Zejnep
#2137 Re: Sarajevska zicara?
Pa možda se vrata ne mogu otvoriti tokom vožnje?Edin H. wrote:Sto ne moze?Zejnep wrote:Može li se ispasti iz uspinjače?
- Edin H.
#2138 Re: Sarajevska zicara?
Otvoris pod, ako je moglo u staroj, ne vidim zasto ne bi moglo u novoj.Zejnep wrote:Pa možda se vrata ne mogu otvoriti tokom vožnje?Edin H. wrote:Sto ne moze?Zejnep wrote:Može li se ispasti iz uspinjače?
A za vrata deres se: "Ima izac' majstore!"
- insomnia78
#2139 Re: Sarajevska zicara?
Hocel lica romske nacionalnosti prodavati suvenire ko u Parizu?
Otaj rad

Otaj rad

- spreca
#2140 Re: Sarajevska zicara?
napisah gore u postu ko je imao dvojne cijene ,pa ako je to po ugledu na komsiluk onda masallahVelkoski wrote:autoput i žičara, dvije identične stvari
- trambusek88
#2141 Re: Sarajevska zicara?
Nek zarade ljudi, možda nije lijepa slika, ali bolje nego da prose i kradu.insomnia78 wrote:Hocel lica romske nacionalnosti prodavati suvenire ko u Parizu?
Otaj rad
- trambusek88
#2142 Re: Sarajevska zicara?
Mislim da nema otvaranja poda u ovoj.Edin H. wrote:Otvoris pod, ako je moglo u staroj, ne vidim zasto ne bi moglo u novoj.Zejnep wrote:
Pa možda se vrata ne mogu otvoriti tokom vožnje?
A za vrata deres se: "Ima izac' majstore!"
Ovdje u slučajevima potrebe evakuacije, spasilac nasilu otvara vrata, i kroz vrata evakuiše putnike.
-
sandzokan
#2143 Re: Sarajevska zicara?
Promaseno poredjenje. U slucaju srpsko-crnogorske granice diskriminacija je bila nad jednim narodom. U slucaju zicare radi se o zastiti sopstvenih gradjana. A ti izvadi srpsku licnu i plati 20 maraka ili stani ispred ulaza i strancima nadomiruj tih 14 maraka razlike. Ono iz solidarnosti i altruizma.spreca wrote:Ovo sa skupljim kartama za strance me podsjeca na posleratni ulazak u srbiju gdje smo mi iz fedeeracije placali 10km turisticku taksu a iz rs nisu placali nista i isto tako autoput samo placali 10 km dok ovi iz rs su placali marku....to je svjetska sramota da je za strance skuplje nego za rezidente.....zmislite da kroz hrvatsku placate cestninu skuplje od hrvata......navijem Skaku i ekipu koja je odlucivala o tome
-
bumerangss
#2145 Re: Sarajevska zicara?
Dubrovacka žicara za lokalce je 15 kuna a za strance je 150 kuna!spreca wrote:Ovo sa skupljim kartama za strance me podsjeca na posleratni ulazak u srbiju gdje smo mi iz fedeeracije placali 10km turisticku taksu a iz rs nisu placali nista i isto tako autoput samo placali 10 km dok ovi iz rs su placali marku....to je svjetska sramota da je za strance skuplje nego za rezidente.....zmislite da kroz hrvatsku placate cestninu skuplje od hrvata......navijem Skaku i ekipu koja je odlucivala o tome
Dakle 10 puta skuplje a kod nas 3 puta skuplje za strance!
Trebala je koštati 60 KM
-
bumerangss
#2146 Re: Sarajevska zicara?
Hvala za ovaj posttrambusek88 wrote:One gondole su iz 1984. Danas bi imale 34 godine, a Trebevićka žičara je za 33 godine promijenila 2 generacije kabina.karanana wrote:Ne kontam, ali ako moze turski tramvaj star 40 godina, zasto onda ne bi mogla i svicarska gondola stara 10-15 godina.
Nije to tramvaj.
Stručnjaci iz Skopja i Dubrovnika i drugih mjesta koje imaju žičaru savjetovali su da se ipak ide u izgradnju nove.
Kad bi išli na daj šta daš, mogle su i te stare kabine poslužiti možda 10-tak godina, ali mislim da je mnogo bolje i dugotrajnije rješenje što imamo novu žičaru.
Nisu Švicarci bezveze odlužili rashodovati staru žičaru i napraviti novu Leinterovu, samo su kod njih GD8 kabine, kapaciteta 8 putnika.
Stare kabine bi i oni poslali u staro gvožđe da nije Oferman čuo da je planiraju demontirati, i tražio da je poklone Sarajevu.
Inače Zagrepčani nam zavide, oni isto već 11 godina čekaju obnovu Sljemenske žičare. Stara je bila sestra bliznakinja stare Trebevićke žičare. (identične kabine, čak se slika Sljemenske na par portala pojavila s opisom da se radi o trebevićkoj žičari)
-
dresdener78
#2147 Re: Sarajevska zicara?
Ovo je samo primjer one balkanske zavisti tipa "e džepove imaju pune para oni zapadnjački za*ebani turisti pa ajmo da ih ogulimo maksimalno!"
Ja kao autor knjige o sarajevskom javnom prevozu izdate na četiri jezika ću da bojkotiram ovo "čudo" zbog nevjerovatne bahatosti sarajevske vrhuške. I da ljudima oko mene preporučim isto.
Sarajevske vlasti ovim putem pokazuju da njima valjaju SAMO turisti kojima je 10 € nebitan "kusur".
Samo napeto očekujem kako dugo još će Sarajevo ostati popularno kod baš ove vrste posjetioca jer ne smije se ni sa egzotičnošću pretjerivati - i Sarajevo postaje sve egzotičnije: Turista stiže na aerodrom, odmah će ga oguliti vozači taxi sa standardom i oko 40 € do centra grada. Tokom vožnje može turista da razgleda pse lutalice, haotično i bespravno izgrađene objekte bez ikakvog sistema dakle ne baš mali dio Sarajeva izgleda kao slum i favella, sveprisutno smeće na zelenim površinama.
Na Baščaršiji može turista uživati u prisutstvu bezbroja prosjaka i džeparoša dok drotovi ispijaju kafu ili kažnjavaju turiste zbog slušalica u ušima. Na bijeloj tabiji može turista uživati u slojevima smeća oko tvrđave te u idiotskim grafitima kojima je ista cijela išarana. U hotelu biće turista iznenađen višekratnom redukcijom vode ako hotel nije iskopao poseban bunar, tako da se čovjek nakog vrućeg dana ne može niti istuširati kamoli koristiti normalno WC.
Grad je non stop preplavljen automobilima i prekriven slojem smoga, prašine i smrada, jer gradski prevoz je sramota na nivou Bangladeša. Turista koji rizikuje individualan izlet na Ilidžu tramvajem doživjeće šok dok stiže prljava, išarana, neuređena i 50 godina stara kanta na devastiranim šinama koje 40 godina niko nije mijenjao, te će putovanje trajati otprilike isto dugo kao let avionom za Beč.
Turista koji će izaći iz grada recimo na vodopad Skakavac ili u druga mjesta - opet će vidjeti SMEĆE, SMEĆE, SMEĆE svugdje pored puta u sredini šume.
Dakle, JESTE LI BAŠ SIGURNI DA SE GRAD OVAKVIH PARAMETARA MOŽE UPOREDITI SA BARCELONOM? Bio sam u oba gradova. Barcelona prednjači u infrastrukturi i u čistoči. Sarajevo prednjači trenutno samo u bahatosti.
Ja kao autor knjige o sarajevskom javnom prevozu izdate na četiri jezika ću da bojkotiram ovo "čudo" zbog nevjerovatne bahatosti sarajevske vrhuške. I da ljudima oko mene preporučim isto.
Sarajevske vlasti ovim putem pokazuju da njima valjaju SAMO turisti kojima je 10 € nebitan "kusur".
Samo napeto očekujem kako dugo još će Sarajevo ostati popularno kod baš ove vrste posjetioca jer ne smije se ni sa egzotičnošću pretjerivati - i Sarajevo postaje sve egzotičnije: Turista stiže na aerodrom, odmah će ga oguliti vozači taxi sa standardom i oko 40 € do centra grada. Tokom vožnje može turista da razgleda pse lutalice, haotično i bespravno izgrađene objekte bez ikakvog sistema dakle ne baš mali dio Sarajeva izgleda kao slum i favella, sveprisutno smeće na zelenim površinama.
Na Baščaršiji može turista uživati u prisutstvu bezbroja prosjaka i džeparoša dok drotovi ispijaju kafu ili kažnjavaju turiste zbog slušalica u ušima. Na bijeloj tabiji može turista uživati u slojevima smeća oko tvrđave te u idiotskim grafitima kojima je ista cijela išarana. U hotelu biće turista iznenađen višekratnom redukcijom vode ako hotel nije iskopao poseban bunar, tako da se čovjek nakog vrućeg dana ne može niti istuširati kamoli koristiti normalno WC.
Grad je non stop preplavljen automobilima i prekriven slojem smoga, prašine i smrada, jer gradski prevoz je sramota na nivou Bangladeša. Turista koji rizikuje individualan izlet na Ilidžu tramvajem doživjeće šok dok stiže prljava, išarana, neuređena i 50 godina stara kanta na devastiranim šinama koje 40 godina niko nije mijenjao, te će putovanje trajati otprilike isto dugo kao let avionom za Beč.
Turista koji će izaći iz grada recimo na vodopad Skakavac ili u druga mjesta - opet će vidjeti SMEĆE, SMEĆE, SMEĆE svugdje pored puta u sredini šume.
Dakle, JESTE LI BAŠ SIGURNI DA SE GRAD OVAKVIH PARAMETARA MOŽE UPOREDITI SA BARCELONOM? Bio sam u oba gradova. Barcelona prednjači u infrastrukturi i u čistoči. Sarajevo prednjači trenutno samo u bahatosti.
-
made_in_sarajevo
#2148 Re: Sarajevska zicara?
Joj vise kukanja za kartu. Pa ljudi 10 primjera stavili gdje je razlika u cijeni za domace i strance.
Karta za zicaru povratna je 20KM, ako ZELITE mozete pokazati bilo koji dokument iz BIH i onda dobijete popust i karta kosta 6KM. Mogu i ja doci i reci necu da pokazem nista i platim 20KM kartu.
Sto se tice varanja, ona teta na kompjuteru kad klikne odma izadje racun,a ona uzme da stampa karte, tako da cisto sumnjam da ce stalno biti daj 20KM ali evo ti od 6KM. Ima se dovoljno vremena do voznje, pa i do gornje stanice pogledati karta i uloziti zalbu. Ne kazem da nece biti pokusaja zavrtanja, ali kazem da 99% nece uspijeti.
Karta za zicaru povratna je 20KM, ako ZELITE mozete pokazati bilo koji dokument iz BIH i onda dobijete popust i karta kosta 6KM. Mogu i ja doci i reci necu da pokazem nista i platim 20KM kartu.
Sto se tice varanja, ona teta na kompjuteru kad klikne odma izadje racun,a ona uzme da stampa karte, tako da cisto sumnjam da ce stalno biti daj 20KM ali evo ti od 6KM. Ima se dovoljno vremena do voznje, pa i do gornje stanice pogledati karta i uloziti zalbu. Ne kazem da nece biti pokusaja zavrtanja, ali kazem da 99% nece uspijeti.
-
tr_ba
#2149 Re: Sarajevska zicara?
Jami bolan bolan...
- spreca
#2150 Re: Sarajevska zicara?
Mora da si zaposlen oko zicare kad tako branis gluposti...jel to stranci treba i kafu i cevape i sve ostalo da placaju skuplje od domaihsandzokan wrote:Promaseno poredjenje. U slucaju srpsko-crnogorske granice diskriminacija je bila nad jednim narodom. U slucaju zicare radi se o zastiti sopstvenih gradjana. A ti izvadi srpsku licnu i plati 20 maraka ili stani ispred ulaza i strancima nadomiruj tih 14 maraka razlike. Ono iz solidarnosti i altruizma.spreca wrote:Ovo sa skupljim kartama za strance me podsjeca na posleratni ulazak u srbiju gdje smo mi iz fedeeracije placali 10km turisticku taksu a iz rs nisu placali nista i isto tako autoput samo placali 10 km dok ovi iz rs su placali marku....to je svjetska sramota da je za strance skuplje nego za rezidente.....zmislite da kroz hrvatsku placate cestninu skuplje od hrvata......navijem Skaku i ekipu koja je odlucivala o tome