CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
channel10

#2126 Re: CARINA U BiH

Post by channel10 »

Bice jos desetak KM na uplatnice i otvaranje.
aless

#2127 Re: CARINA U BiH

Post by aless »

Meni od 7-og na carini stoji paket. Pise evidentiranje carinskih podataka - uvoz, jos nema ono otprema posiljke prema. U cemu je fol? Slucajno nesto ili?
seoBIH

#2128 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

aless wrote:Meni od 7-og na carini stoji paket. Pise evidentiranje carinskih podataka - uvoz, jos nema ono otprema posiljke prema. U cemu je fol? Slucajno nesto ili?
Zovi ih! Vratit ce ti se posiljka!
LilBoom

#2129 Re: CARINA U BiH

Post by LilBoom »

Na koji nacin se daje punomoc drugoj osobi da mi preuzme paket?
Eniac

#2130 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

LilBoom wrote:Na koji nacin se daje punomoc drugoj osobi da mi preuzme paket?
Punomoc se ovjerava ili u opstini ili u sudu ili kod notara. Ali najcesce je dovoljno da osoba dodje sa svojom licnom kartom, licnom kartom onoga ciji paket podize i onim papirima koje primalac dobije kada paket dodje (obavjestenje o prispjecu paketa i slicno).

Zavisi od radnika koji izdaju paket da li ce izdati paket samo ako se donese licna karta ili ce traziti ovjerenu punomoc.
LilBoom

#2131 Re: CARINA U BiH

Post by LilBoom »

Eniac wrote:
LilBoom wrote:Na koji nacin se daje punomoc drugoj osobi da mi preuzme paket?
Punomoc se ovjerava ili u opstini ili u sudu ili kod notara. Ali najcesce je dovoljno da osoba dodje sa svojom licnom kartom, licnom kartom onoga ciji paket podize i onim papirima koje primalac dobije kada paket dodje (obavjestenje o prispjecu paketa i slicno).

Zavisi od radnika koji izdaju paket da li ce izdati paket samo ako se donese licna karta ili ce traziti ovjerenu punomoc.
Hvala puno na odgovoru :)
kucniljubimac

#2132 Re: CARINA U BiH

Post by kucniljubimac »

Zujim po forumu, mislim da je ovo prava tema za pitanje.
Na koji način (legalan) se može veću unos novca u državu unijeti preko carine, ako za iste te pare nemam račune nikakve, a legalne su? Postoji li ikakav drugi način(legalan) da se iste prebace u BiH?
Mehemed
Vozim: automobil

#2133 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

Mislim da je 15000 KM ili 15000€ maximalna cifra koju jedno fizičko lice može da unese u državu odjednom, za sve preko bi moglo biti problema... Meni je pričao jedan momak da je unosio tu cifru i da je imao siće u malom pretincu kod mjenjača u autu, i da su ga zbog te dodatne siće peglali, samo zato što prelazi tu maximalnu cifru (iako su to pretežno bili feninzi u pitanju)
BJB

#2134 Re: CARINA U BiH

Post by BJB »

Kako ide procedura kad odbijete carinjenje?
Dosao mi je paket koji sam narucila 5.12.2013., ali je carinjen zato sto mi je u ponedjeljak stigao paket sa Asos-a narucen 2.januara..Trebam platiti 49 KM, a ne vidim zasto..Nisam ja kriva sto su letovi kasnili, sto je Amerika bila okovana ledom i snijegom pa su se paketi poklopili u jednoj sedmici.
Mogu li uopste odbiti carinjenje?
Paket vrijedi 81$= 116 KM. Ne bi mi ga sigurno carinili da se nije poklopilo pristizanje ovog paketa sa onim sa Asosa. Postarina je bila besplatna.
Melo15

#2135 Re: CARINA U BiH

Post by Melo15 »

BJB wrote:Kako ide procedura kad odbijete carinjenje?
Dosao mi je paket koji sam narucila 5.12.2013., ali je carinjen zato sto mi je u ponedjeljak stigao paket sa Asos-a narucen 2.januara..Trebam platiti 49 KM, a ne vidim zasto..Nisam ja kriva sto su letovi kasnili, sto je Amerika bila okovana ledom i snijegom pa su se paketi poklopili u jednoj sedmici.
Mogu li uopste odbiti carinjenje?
Paket vrijedi 81$= 116 KM. Ne bi mi ga sigurno carinili da se nije poklopilo pristizanje ovog paketa sa onim sa Asosa. Postarina je bila besplatna.
Da je manja cijena, ispod 50km, mislim da bi se mogla zaliti, ovako mozes samo odbiti te da se vrati narudzba dobavljacu...
seoBIH

#2136 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Paket vrijedi 81$= 116 KM.
Ovo je odgovor na tvoje pitanje zasto su carinili. Nema veze sto su stigla dva artikla, cak i ako to osporis opet moras platiti carinu jer je vrijednost paketa veca od 50KM.
Elaol

#2137 Re: CARINA U BiH

Post by Elaol »

Cuo sam informaciju da se ne carini ukoliko paket dolazi iz Evropske unije. Da li je to tacno?
seoBIH

#2138 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Nije tacno.
dinooh

#2139 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Elaol wrote:Cuo sam informaciju da se ne carini ukoliko paket dolazi iz Evropske unije. Da li je to tacno?
e da je bar tako. Nisam upoznat da BiH ima potpisan kakav carinski sporazum sa EU sto se toga tice.
Elaol

#2140 Re: CARINA U BiH

Post by Elaol »

dinooh wrote:e da je bar tako. Nisam upoznat da BiH ima potpisan kakav carinski sporazum sa EU sto se toga tice.
A i zvucalo je predobro da bi bilo istinito.....
seoBIH

#2141 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Zato ako imas koga u HR neka ti naruce :mrgreen:
Indigont

#2142 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

Racunam da mi je neki limit za ubuduce ako zelim izbjeci carinu 30 dolara. Jer 30 puta kurs dolara 1,437 je 43 marke (da budemo sigurni).

ALI, da li se tu mozda racuna i PDV koji oni nabiju? Ili je sigurno narucivati stvari koje zajedno sa postarinom izadju ispod 50KM?
dinooh

#2143 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

ako mozes dokazat da je ispod 50KM, ne moze ti niko nista
kucniljubimac

#2144 Re: CARINA U BiH

Post by kucniljubimac »

Mehemed wrote:Mislim da je 15000 KM ili 15000€ maximalna cifra koju jedno fizičko lice može da unese u državu odjednom, za sve preko bi moglo biti problema... Meni je pričao jedan momak da je unosio tu cifru i da je imao siće u malom pretincu kod mjenjača u autu, i da su ga zbog te dodatne siće peglali, samo zato što prelazi tu maximalnu cifru (iako su to pretežno bili feninzi u pitanju)
Prijatelju, možeš li doći do informacije jel' 15kKM ili eura, bitno mi je pravo.
Indigont

#2145 Re: CARINA U BiH

Post by Indigont »

dinooh wrote:ako mozes dokazat da je ispod 50KM, ne moze ti niko nista
Čime bi to dokazao?

Narudzbenica koja mi stigne preko maila je vjerovatno bezvrijedna za to. Jedino onaj papir na paketu na kojem pise koliko je artikal, a koliko je postarina.

Ali kad bi oni meni nepravedno naplatili carinu mislis da bi ja to mogao nekako odbiti platiti i da dobijem svoj paket? Ja mislim da bi mi oni u posti rekli ko svaki put da ih ne interesuje nista. A poziv na carinu isto sumnjam da bi imao fajde.
dinooh

#2146 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Indigont wrote:
dinooh wrote:ako mozes dokazat da je ispod 50KM, ne moze ti niko nista
Čime bi to dokazao?

Narudzbenica koja mi stigne preko maila je vjerovatno bezvrijedna za to. Jedino onaj papir na paketu na kojem pise koliko je artikal, a koliko je postarina.

Ali kad bi oni meni nepravedno naplatili carinu mislis da bi ja to mogao nekako odbiti platiti i da dobijem svoj paket? Ja mislim da bi mi oni u posti rekli ko svaki put da ih ne interesuje nista. A poziv na carinu isto sumnjam da bi imao fajde.
imas izvod iz banke, paypal izvod, stranica sa koje je kupljeno.
Mozes odbiti paket i reci postaru da trazis ponovo carinjenje i dokazujes da je manje od 50KM
seoBIH

#2147 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Mozes ti pokusat dokazat da je 50KM, ali ako zaista postoji sunja da nije 50KM oni ce odbit. Npr, kupujes s3 za 50KM, naravno da ti nece proci niti pomocu bankarskog izvoda, cak i da si ga platio na nekom ultra snizenju naplatit ce po katalogu.
Eniac

#2148 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

123456789 wrote:Mozes ti pokusat dokazat da je 50KM, ali ako zaista postoji sunja da nije 50KM oni ce odbit. Npr, kupujes s3 za 50KM, naravno da ti nece proci niti pomocu bankarskog izvoda, cak i da si ga platio na nekom ultra snizenju naplatit ce po katalogu.
Kad imas racun, imas osnovu da ih tuzis za prevaru. Onda ti na sudu pokazes racun na kojem pise da je taj S3 50KM, a na njima je tada da dokazu da je taj racun lazan. Ako mogu. A tesko da ce moci. Dobar advokat to moze naparaviti. Samo je prolem sto su uglavnom u pitanju narudzbe (sume) koje se ne vrijede finansijski ganjati na sudu, a niko nema toliko novca da trosi na advkata zbog tuzbe iz principa.

Ako nemas ispravan racun, nego samo napisanu vrijednost na paketu, onda je to druga prica.
seoBIH

#2149 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Racun nije dokaz vrijednosti atikla. Njihovo je pravo da izvrše kataloško carinjenje ukoliko smatraju da cijena nijje uredna. PO ZAKONU!

Isto ti je i s autom. Ti možeš napraviti račun na 1.000€, a ostatak dati na ruke prodavaču. Dođeš ovde i sav sretan pokažeš račun od 1.000€ a oni ti kažu neće moći junače, samo oprema vrijedi toliko i onda izvrše carinjenje po katalogu gdje taj automobil vrijedi 2.000€.
Eniac

#2150 Re: CARINA U BiH

Post by Eniac »

123456789 wrote:Racun nije dokaz vrijednosti atikla. Njihovo je pravo da izvrše kataloško carinjenje ukoliko smatraju da cijena nijje uredna. PO ZAKONU!

Isto ti je i s autom. Ti možeš napraviti račun na 1.000€, a ostatak dati na ruke prodavaču. Dođeš ovde i sav sretan pokažeš račun od 1.000€ a oni ti kažu neće moći junače, samo oprema vrijedi toliko i onda izvrše carinjenje po katalogu gdje taj automobil vrijedi 2.000€.
Mogu oni to. I ja ih mogu tuziti a t ost opokusavaju da me prevare i da carine vise nego sto treba. A onda na sudu i ja i oni dokazujemo ko je u pravu. Pa sta bude. Ja imam racun, oni imaju samo t oda misla da je racun neispravan. Ok, ako je tako, neka dokazu da je racun neispravan.
Post Reply