Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
otorinolaringorolog
#2126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-naravno da ima veze,hladnjak skuplja zrak spolja i grije ti sobu,sve sto se vise zakloni hladnjak smanjuje se kapacitet.
-zato ljudi preporucuju da se vanjska ne stiti ni sa cim,i ne skriva se u terase
-zato ljudi preporucuju da se vanjska ne stiti ni sa cim,i ne skriva se u terase
-
motorola01
#2127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imam i ja jedno pitanje, pa ako neko zna odgovor da odgovori. Da li je uredu da ova FH kod Dade potrosi 7kWh za 9 sati rada? Nesto mi to puno izgleda.
-
dado123
#2128 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I ja mislim da je puno potrosila i to je samo grijala 19 m2.motorola01 wrote:Imam i ja jedno pitanje, pa ako neko zna odgovor da odgovori. Da li je uredu da ova FH kod Dade potrosi 7kWh za 9 sati rada? Nesto mi to puno izgleda.
Noc prije toga zajedno su potrosile 13 kwh za devet sati rada, grijale 67m2.
Temperatura u Hrasnici ni jednom nije pala ispod -6,2 stepena, pa koliko ce trositi kad bas bude hladno.
Ovih dana ce i racun za struju, pa cemo vidjeti koliko su potrosile struje u 11 mjesecu.
-
motorola01
#2129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako ti nije problem da ovdje napises koliki ti je racun za struju dosao(ako su klime grijale puni mjesec) jer mnogi ovdje prate situaciju u vezi ovih klima, potrosnje itd. Ja pratim temu jer ni sam ne znam sta da uradim za sljedecu sezonu grijanja. Zato sad sve snimam
i hvala Bogu pa imam jos puno vremena za odluku.
- Hajlac
#2130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Moja SKVP u protekla 24h po Voltcraft mjeraču potrošila je oko 6kWh, a grije 38m2 na vrlo ugodnih 24C i malom brzinom ventilatora. Okolni stanovi grijani su Toplanama.motorola01 wrote:Ako ti nije problem da ovdje napises koliki ti je racun za struju dosao(ako su klime grijale puni mjesec) jer mnogi ovdje prate situaciju u vezi ovih klima, potrosnje itd. Ja pratim temu jer ni sam ne znam sta da uradim za sljedecu sezonu grijanja. Zato sad sve snimami hvala Bogu pa imam jos puno vremena za odluku.
Ne možeš njegov slučaj uzimati kao referentni orijentir jer je očito da nešto ne radi kako treba(ili je do date klime, ili do izolacije odnosno toplotnih gubitaka).
Do sad se na temi dovoljan broj ljudi javio s iskustvima u smislu računa još od prošle zime da je jasno koliko otprilike klime troše.
Ne znam sve činjenice ali prema ovome do sad što je @dado123 ispričao, ovo nije normalno stanje/performanse za trenutno vrh ponude među tzv. split toplotnim pumpama - FHVEHZ klimu.
-
dado123
#2131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma ova kod mene nesto nije uredu, tako da cu za potrosnju vidjeti tek kad dodju iz servisa pa rijese problem.Hajlac wrote:Moja SKVP u protekla 24h po Voltcraft mjeraču potrošila je oko 6kWh, a grije 38m2 na vrlo ugodnih 24C i malom brzinom ventilatora. Okolni stanovi grijani su Toplanama.motorola01 wrote:Ako ti nije problem da ovdje napises koliki ti je racun za struju dosao(ako su klime grijale puni mjesec) jer mnogi ovdje prate situaciju u vezi ovih klima, potrosnje itd. Ja pratim temu jer ni sam ne znam sta da uradim za sljedecu sezonu grijanja. Zato sad sve snimami hvala Bogu pa imam jos puno vremena za odluku.
Ne možeš njegov slučaj uzimati kao referentni orijentir jer je očito da nešto ne radi kako treba(ili je do date klime, ili do izolacije odnosno toplotnih gubitaka).
Do sad se na temi dovoljan broj ljudi javio s iskustvima u smislu računa još od prošle zime da je jasno koliko otprilike klime troše.
Ne znam sve činjenice ali prema ovome do sad što je @dado123 ispričao, ovo nije normalno stanje/performanse za trenutno vrh ponude među tzv. split toplotnim pumpama - FHVEHZ klimu.
Meni je racun u devetom mjesecu dosao 49KM, u desetom (radila samo FH35VEHZ) 51KM, a skoro da nikako je nisam gasio i stvarno je dobro radila, ali ovih par dana ja nikako nisam zadovoljan.
Evo danas sam stavio temperaturu u sobi na 24 stepena, i stavio termometar iz dnevnog na istu visinu, i trenutno u sobi pokazuje 24,3 stepena.
I sta sam jos primjetio kod FH, kad odradi defrost poslije toga grije bas vruce na 24 stepena i pocne podizati temperaturu u prostoriji, ali onda poslije malo vremena uspori ventilator i smanji se toplota na izlazu.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I jeste i nije, ovisi koliki prostor griješ s njom, ja grijem neki +40m2 i prosječna potrošnja je oko 330w, malo je skočila kako je zahladnilo.motorola01 wrote:Imam i ja jedno pitanje, pa ako neko zna odgovor da odgovori. Da li je uredu da ova FH kod Dade potrosi 7kWh za 9 sati rada? Nesto mi to puno izgleda.
I naravno koliki su gubitci, ako brzo pada temperatura ona povečava snagu da bi je nadoknadila, ali ako pričamo o 19m2, solidno izolovanih onda jeste puno.
- starii
#2133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
naravno da su ti performanse klime dobre i da je mala potrosnja jer imas okolo stanove koji se griju toplanama, ali ta ista klima ne bi se tako dobro pokazala da je npr. kod mene gdje je stan na cosku ugrade, ispod mene slabo griju a iznad mene nema nikoga i samo mi izvlace toplotu...Hajlac wrote:Moja SKVP u protekla 24h po Voltcraft mjeraču potrošila je oko 6kWh, a grije 38m2 na vrlo ugodnih 24C i malom brzinom ventilatora. Okolni stanovi grijani su Toplanama.motorola01 wrote:Ako ti nije problem da ovdje napises koliki ti je racun za struju dosao(ako su klime grijale puni mjesec) jer mnogi ovdje prate situaciju u vezi ovih klima, potrosnje itd. Ja pratim temu jer ni sam ne znam sta da uradim za sljedecu sezonu grijanja. Zato sad sve snimami hvala Bogu pa imam jos puno vremena za odluku.
mislim da je klima ipak dobro rjesenje ali svako licno treba procjecniti koliko se moze ugrijati sa klimom jer nemojte ocekivati da se bez dobre izolacije mozete ugrijati u sarajevu stan kad je minus 6 i vise...opet ponavljam meni se je klima isplatila kad je prelazni period a kad je jaci minus imam konvektore,na kraju kad sve zbrojim, jeftinije je opet od plina i cumura
- Hajlac
#2134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Drži ti njoj fiksno brzinu ventilatora na oniliko koliko vam nije bučno jer ispade kao da ti se odnekle nakuplja/navire hladan zrak pri podu u dnevnom boravku.dado123 wrote:Ma ova kod mene nesto nije uredu, tako da cu za potrosnju vidjeti tek kad dodju iz servisa pa rijese problem.Hajlac wrote:Moja SKVP u protekla 24h po Voltcraft mjeraču potrošila je oko 6kWh, a grije 38m2 na vrlo ugodnih 24C i malom brzinom ventilatora. Okolni stanovi grijani su Toplanama.motorola01 wrote:Ako ti nije problem da ovdje napises koliki ti je racun za struju dosao(ako su klime grijale puni mjesec) jer mnogi ovdje prate situaciju u vezi ovih klima, potrosnje itd. Ja pratim temu jer ni sam ne znam sta da uradim za sljedecu sezonu grijanja. Zato sad sve snimami hvala Bogu pa imam jos puno vremena za odluku.
Meni je racun u devetom mjesecu dosao 49KM, u desetom (radila samo FH35VEHZ) 51KM, a skoro da nikako je nisam gasio i stvarno je dobro radila, ali ovih par dana ja nikako nisam zadovoljan.
Evo danas sam stavio temperaturu u sobi na 24 stepena, i stavio termometar iz dnevnog na istu visinu, i trenutno u sobi pokazuje 24,3 stepena.
I sta sam jos primjetio kod FH, kad odradi defrost poslije toga grije bas vruce na 24 stepena i pocne podizati temperaturu u prostoriji, ali onda poslije malo vremena uspori ventilator i smanji se toplota na izlazu.
Ti čini mi se reče da su vam zidovi 2,7m a klima 10cm od plafona; dakle klima je postavljena na oko 2,5m ?
Već si govorio da ti SF u spavaćoj jače puše - u tome može biti sav problem tj. da ti ova FH preslabo puše pošto njen senzor očitava oko 4C veću temp. nego vam je pri podu.
Ja zimi često svoju držim na fiksnoj postavci ventilatora pa probajte i vi. Znam i ja za tu situaciju kad em stiša ventilator em se nekad i ugasi(kompresor) dok vamo realno pri podu ostane hladniji zrak. Sad kako sam malo zaptio rupe na stolariji, manje mi navire hladni zrak izvana a i razlika u temp. po visini je gotovo neprimjetna.
- Hajlac
#2135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
E pa tu je pitanje šta je bolje - krkanski grijati i naveliko rasipati toplotnu energiju jer je izolacija nikakva ili staviti pitanje izolacije na prvo mjesto.starii wrote:naravno da su ti performanse klime dobre i da je mala potrosnja jer imas okolo stanove koji se griju toplanama, ali ta ista klima ne bi se tako dobro pokazala da je npr. kod mene gdje je stan na cosku ugrade, ispod mene slabo griju a iznad mene nema nikoga i samo mi izvlace toplotu...Hajlac wrote:Moja SKVP u protekla 24h po Voltcraft mjeraču potrošila je oko 6kWh, a grije 38m2 na vrlo ugodnih 24C i malom brzinom ventilatora. Okolni stanovi grijani su Toplanama.motorola01 wrote:Ako ti nije problem da ovdje napises koliki ti je racun za struju dosao(ako su klime grijale puni mjesec) jer mnogi ovdje prate situaciju u vezi ovih klima, potrosnje itd. Ja pratim temu jer ni sam ne znam sta da uradim za sljedecu sezonu grijanja. Zato sad sve snimami hvala Bogu pa imam jos puno vremena za odluku.
mislim da je klima ipak dobro rjesenje ali svako licno treba procjecniti koliko se moze ugrijati sa klimom jer nemojte ocekivati da se bez dobre izolacije mozete ugrijati u sarajevu stan kad je minus 6 i vise...opet ponavljam meni se je klima isplatila kad je prelazni period a kad je jaci minus imam konvektore,na kraju kad sve zbrojim, jeftinije je opet od plina i cumura
Daleko smo mi od Evrope po mentalitetu. Imamo para na bacanje za grijanje vanjske have(toplotni gubici) a nemamo za poboljšavanje energetske efikasnosti svojih domova.
-
ketronsd1
#2136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Je li ti ukljucen I See????dado123 wrote:Ma ova kod mene nesto nije uredu, tako da cu za potrosnju vidjeti tek kad dodju iz servisa pa rijese problem.Hajlac wrote:Moja SKVP u protekla 24h po Voltcraft mjeraču potrošila je oko 6kWh, a grije 38m2 na vrlo ugodnih 24C i malom brzinom ventilatora. Okolni stanovi grijani su Toplanama.motorola01 wrote:Ako ti nije problem da ovdje napises koliki ti je racun za struju dosao(ako su klime grijale puni mjesec) jer mnogi ovdje prate situaciju u vezi ovih klima, potrosnje itd. Ja pratim temu jer ni sam ne znam sta da uradim za sljedecu sezonu grijanja. Zato sad sve snimami hvala Bogu pa imam jos puno vremena za odluku.
Probaj iskljuciti I See pa vidi sta ce se desiti
-
dado123
#2137 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije ukljucen.ketronsd1 wrote: Je li ti ukljucen I See????
Danas cim je malo ugrijalo preko nule, FH uspije postici zadanu temperaturu.
Vjerovatno nesto nije uredu, vidjet cemo kad dodju iz servisa sta ce reci.
- piplica
#2138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sve mi se čini da ti tu nekih gubitaka unutar prostorije imaš.dado123 wrote:Nije ukljucen.ketronsd1 wrote: Je li ti ukljucen I See????
-
ketronsd1
#2139 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Definitivno!dado123 wrote:Nije ukljucen.ketronsd1 wrote: Je li ti ukljucen I See????
Jer to je zvijer kolega.Ja sam toplotu dobivao na 25 minusa i da nisam nista drugo koristio za dogrijavanje
Reci mi samo jesi li mjerio temperaturu ispod unutarnjeg na jedno pola metra visine???
-
dado123
#2140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kad postavim termometar na pola metra, tacno temo gdje puse klima maksimalnom brzinom,ketronsd1 wrote:Definitivno!dado123 wrote:Nije ukljucen.ketronsd1 wrote: Je li ti ukljucen I See????
Jer to je zvijer kolega.Ja sam toplotu dobivao na 25 minusa i da nisam nista drugo koristio za dogrijavanje
Reci mi samo jesi li mjerio temperaturu ispod unutarnjeg na jedno pola metra visine???
postigne jedan stepen vecu od zadane.
Ma ona puse duplo toplije kako je vani 2 stepena, a mislim da ne bih smjela gubiti toliku snagu kad se promjeni vanjska temperatura za nekih 5-6 stepeni.
-
ketronsd1
#2141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na plusu bi ti trebala najmanje 3-4 stepena vise da pokazuje
Znaci servisere živi pa nek se oni bave time.
Pumpa isuviše dobra da joj se to dešava. Vrlo moguće da gas curi negdje
Jos sam i dalje sumnjiv da napon može utjecati na sve to. Ne svidja mi se nikako to sto su ti uradili
Jedino sto ti ostaje da probaš ugasiti onu drugu pa voziti samo nju
Da vidiš tada kako se ponasa
Pozzzz!
Jos sam i dalje sumnjiv da napon može utjecati na sve to. Ne svidja mi se nikako to sto su ti uradili
Pozzzz!
-
dado123
#2142 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na plusu uspije samo postici zadanu temperaturu, i nikad se ne ugasi dok je znala na 10 i vise stepeni da se povremeno gasi.ketronsd1 wrote:Na plusu bi ti trebala najmanje 3-4 stepena vise da pokazuje
Pozzzz!
Ma mislim da nije do struje, jer sam gasio ovu u spavacoj preko noci i nikakve razlike nije bilo.
Na sta da obratim paznju kad dodju iz servisa, i da li se ovo moze desavati ako su cijevi kratke.
- piplica
#2143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kod mene su cijevi nekih 130cm, pa nema problema.Na sta da obratim paznju kad dodju iz servisa, i da li se ovo moze desavati ako su cijevi kratke.
Dužina ti ne igra ulogu, kako kolega skandinavac reče.
- piplica
#2144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
One su mali potrošači da mogu izazvati pad napona.ketronsd1 wrote: Jos sam i dalje sumnjiv da napon može utjecati na sve to. Ne svidja mi se nikako to sto su ti uradili
Pozzzz!
Jedino ako ih ne "zbune" impulsi za komunikaciju.
- plucna mahramica
#2145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U temi je nastala zbrka, procitah desetke stranica, ali razne rasprave me nisu uputile na pravi odgovor. Naima, neka se nadje dobra dusa da mi objasni da li bi meni ista znacili konvektori naspram mog centralnog plinskog grijanja jer su racuni za plin nemoguci. Hvala.
- piplica
#2146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zašto konvektori?plucna mahramica wrote:U temi je nastala zbrka, procitah desetke stranica, ali razne rasprave me nisu uputile na pravi odgovor. Naima, neka se nadje dobra dusa da mi objasni da li bi meni ista znacili konvektori naspram mog centralnog plinskog grijanja jer su racuni za plin nemoguci. Hvala.
Žašto ne toplotna pumpa, ako ništa za početak zrak-zrak?
Ušteda je sigurno 40% i više u odnosu na ostale energente.
-
ketronsd1
#2147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Vidi kolegaplucna mahramica wrote:U temi je nastala zbrka, procitah desetke stranica, ali razne rasprave me nisu uputile na pravi odgovor. Naima, neka se nadje dobra dusa da mi objasni da li bi meni ista znacili konvektori naspram mog centralnog plinskog grijanja jer su racuni za plin nemoguci. Hvala.
Lako ti je to izracunati.Koliki je stan pa podijeli na 10 do 12 i dobijes koliko ti kw treba da zagrijes.Znaci 60 kvm i otprilike 6-7 kw energije.Nek recimo trosis 4kw på satu opet bi to trebao biti masan racun.
Sad ti skontaj kolio dajes na pliin a koliko bi te kostalo sa konv.
-
otorinolaringorolog
#2148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A sto ti nebi sam kupio jednu grijalicu konvektor,koja kosta do 50km,pa isprobao.plucna mahramica wrote:U temi je nastala zbrka, procitah desetke stranica, ali razne rasprave me nisu uputile na pravi odgovor. Naima, neka se nadje dobra dusa da mi objasni da li bi meni ista znacili konvektori naspram mog centralnog plinskog grijanja jer su racuni za plin nemoguci. Hvala.
Inace konvektor je grijac kao i grijalica i radijator itd,znaci isto trosi,samo konvektori su skupi mozda zbog dizajna termostata ili sta vec.
Kupis grijalicu pa vidis pasel potrosnja
- piplica
#2149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma potrošnja će mu opet biti bara-bara.
Bez neke alternative mu nema spasa, čemu onda silna rasprava?
Evo znam po sebi, imam centralno grijanje sa el. kotlom, el. kotao=konvektor=kvarcna grijalica....sve je to isto.
Inače, prošle sezone samo grijali 2/3 stana, malo ujutro, i poslije posla do 23h naveče.
Niti jedan račun, hladnim mjesecima nije bio ispod 250km.
Sada sa inverterom i ostalim potrošačima, danas računao, 83km, doduše bez PDV-a, ali to će do 5-tog, kada je očitanje biti sveukupno nekih 115KM, što je ušteda od 50%
Meni ne treba druga računica.
Bez neke alternative mu nema spasa, čemu onda silna rasprava?
Evo znam po sebi, imam centralno grijanje sa el. kotlom, el. kotao=konvektor=kvarcna grijalica....sve je to isto.
Inače, prošle sezone samo grijali 2/3 stana, malo ujutro, i poslije posla do 23h naveče.
Niti jedan račun, hladnim mjesecima nije bio ispod 250km.
Sada sa inverterom i ostalim potrošačima, danas računao, 83km, doduše bez PDV-a, ali to će do 5-tog, kada je očitanje biti sveukupno nekih 115KM, što je ušteda od 50%
Meni ne treba druga računica.
- starii
#2150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja sam prije tri godine presao sa plina na struju, prvo nesto kao konvektori a onda i inverter...meni se je isplatilo, ustedio sam i kad sam bio i na konvektorima a i sad kad sam na inverteru...poslusaj savjete prethodnih, kupi jedan konvektor isprobaj, sigurno se neces pokajati a opet ako mozes si priustiti klima uređaj uzmi ga...plucna mahramica wrote:U temi je nastala zbrka, procitah desetke stranica, ali razne rasprave me nisu uputile na pravi odgovor. Naima, neka se nadje dobra dusa da mi objasni da li bi meni ista znacili konvektori naspram mog centralnog plinskog grijanja jer su racuni za plin nemoguci. Hvala.