funeral blues wrote:Stojanka majka KnežopoljkaSinjaD wrote:Koju poemu Mustafa SuĐuka ne uspjeva izgovoriti na audiciji jer umire od šege?
![]()
'' čuj ćapćala ''
Kviz "Književnost"
Moderator: Chloe
- SinjaD
#2126 Re: Kviz "Književnost"
-
funeral blues
#2127 Re: Kviz "Književnost"
A koja pjesma rastuži Marinka Ćutuka?
''Ja ovdje recitujem tužnu pjesmu,a neki mi se smiju''

''Ja ovdje recitujem tužnu pjesmu,a neki mi se smiju''
- sadmire
#2128 Re: Kviz "Književnost"
sedmoro je ostenila zutih!funeral blues wrote:A koja pjesma rastuži Marinka Ćutuka?![]()
''Ja ovdje recitujem tužnu pjesmu,a neki mi se smiju''![]()
![]()
- brzica
#2129 Re: Kviz "Književnost"
Keruša i sedam malih kućića 
-
funeral blues
#2130 Re: Kviz "Književnost"
sad se dogovorite ko će postavljati pitanje
- brzica
#2131 Re: Kviz "Književnost"
@ sadmire je prvi, ja svakako odoh raditi nešto 
- Sookie McSue
#2132 Re: Kviz "Književnost"
mene "Pjesma o keruši" i dan-danas izbezumljuje. Ne mogu ni pomisliti na nju, a da se ne rasplačem. Tek da je moram recitovati...
- sadmire
#2133 Re: Kviz "Književnost"
hajde, dobro, postedit cemo te recitovanja, al nam barem otkucaj tekst, ne mogu nikako da se sjetim cijelog, javlja mi se fragmentarno pa me to izbezumi!Sookie McSue wrote:mene "Pjesma o keruši" i dan-danas izbezumljuje. Ne mogu ni pomisliti na nju, a da se ne rasplačem. Tek da je moram recitovati...
A slazem se da je tuzna, i mene bas pogadja, pogotovo zato sto strasno volim pse!
- Sookie McSue
#2134 Re: Kviz "Književnost"
PESMA O KERUŠI
Jutros u košari, gde sja, šuška
niz rogoza žućkastih i krutih,
sedmoro je oštenila kučka,
oštenila sedmoro je žutih.
Do u sumrak grlila ih nježno,
i lizala niz dlaku što rudi,
i sliv'o se mlak sok neizbežno
iz tih toplih materinskih grudi.
A uveče kad živina juri,
da zauzme motke, il prut jak
izašao je tad domaćin tmuri
i svu štenad potrpao u džak
A ona je za tragom trčala,
stizala ga, kao kad uhode...
I dugo, je dugo drhtala
nezamrzla površina vode.
Pri povratku, vukuć' se po tmini,
i ližući znoj s bedara lenjih,
mesec joj se nad izbom učini
kao jedno od kučića njenih.
Zurila je u svod plavi, glatki,
zavijala bolno za svojima,
a mesec se kotrlj'o tanki
i skrio se za hum u poljima.
Nemo, ko od milosti il' sreće
kad joj bace kamičak niz breg,
pale su i njene oči pseće
kao zlatni sjaj zvezda u sneg.

A uveče kad živina juri,
I dugo, je dugo drhtala
nezamrzla površina vode.
- sadmire
#2135 Re: Kviz "Književnost"
prelijepo! I tuzno, cak i kad njega i njegovo recitovanje imas pred ocimaSookie McSue wrote:PESMA O KERUŠI
A uveče kad živina juri,
I dugo, je dugo drhtala
nezamrzla površina vode.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- sadmire
#2136 Re: Kviz "Književnost"
evo jedno lagano pitanjce, da nastavimo kad nas je danas vec tako dobro krenulo:
ko je isprva odbio da primi Nobelovu nagradu, pa se kasnije pokajao i trazio da mu se isplati financijski dio nagrade?
ko je isprva odbio da primi Nobelovu nagradu, pa se kasnije pokajao i trazio da mu se isplati financijski dio nagrade?
- Svejetorokenrol
#2137 Re: Kviz "Književnost"
Pasternak i Sartre su odbili Nobelovu nagradu za knjizevnost. Prvog je na to prisilio KGB, a pretpostavlja se da je i Nobel pogurala CIA... Dosta kontroverzna prica.
Sartre ga je odbio zbog licnih uvjerenja.
Za lovu nemam pojma, prije ce biti da je Pasternak trazio posto znam da je umro siromasan.
Za lovu nemam pojma, prije ce biti da je Pasternak trazio posto znam da je umro siromasan.
- Sookie McSue
#2138 Re: Kviz "Književnost"
koliko znam, odbili su je Sartre i Pasternak, ali ne znam da je iko od njih tražio novčani dio nagrade?
- sadmire
#2139 Re: Kviz "Književnost"
Sartre je bio taj licemjer! Principijelna licna uvjerenja, nema sta!?Svejetorokenrol wrote:Pasternak i Sartre su odbili Nobelovu nagradu za knjizevnost. Prvog je na to prisilio KGB, a pretpostavlja se da je i Nobel pogurala CIA... Dosta kontroverzna prica.
- Svejetorokenrol
#2140 Re: Kviz "Književnost"
Jes' vidio prevrtljivca.
Imas li kakav link za to, da procitam?
- sadmire
#2141 Re: Kviz "Književnost"
nemam, nazalost, citao negdje u novinama vezano za istorijat Nobelove nagrade pa naisao na tu informaciju.Svejetorokenrol wrote:Jes' vidio prevrtljivca.Imas li kakav link za to, da procitam?
Odmah mi je bilo muka od njega,a ni njegova Mucnina mi se uopce nije svidjela. Camus mi je u svakom pogledu bolji.
- Svejetorokenrol
#2142 Re: Kviz "Književnost"
Guglao sam ja malo i ima nekih glasina i traceva po internetu, ali nisam nasao nista konkretnije.
Pitanje:
Prvi puta sam procitao ovu knjigu u djecackim danima i sjecam se da sam bio odusevljen. Onda mi je ponovo naletjela pod ruke prije par godina i moram priznati da nije ispunila moja ocekivanja... Tako to cesto biva kad drugacijim ocima gledamo neki predmet obozavanja iz proslosti. Iz ovog razloga ne smijem ponovo citati nista od Branka Copica, koji mi je definitivno uljepsao djetinjstvo – plasim se da se necu razocarati.
Protagonist price je djecak palindromskog nadimka, koji cesto fasuje momacke batine.
Jedna zanimljivost: postoje 2 razlicita zavrsetka ove knjige.
Pitanje:
Prvi puta sam procitao ovu knjigu u djecackim danima i sjecam se da sam bio odusevljen. Onda mi je ponovo naletjela pod ruke prije par godina i moram priznati da nije ispunila moja ocekivanja... Tako to cesto biva kad drugacijim ocima gledamo neki predmet obozavanja iz proslosti. Iz ovog razloga ne smijem ponovo citati nista od Branka Copica, koji mi je definitivno uljepsao djetinjstvo – plasim se da se necu razocarati.
Protagonist price je djecak palindromskog nadimka, koji cesto fasuje momacke batine.
- SinjaD
#2143 Re: Kviz "Književnost"
Također. I mrzim i volim tu pjesmu...Sookie McSue wrote:mene "Pjesma o keruši" i dan-danas izbezumljuje. Ne mogu ni pomisliti na nju, a da se ne rasplačem. Tek da je moram recitovati...
- nacho_
#2144 Re: Kviz "Književnost"
Dozivljaji Nikoletine Bursaca?Svejetorokenrol wrote:Guglao sam ja malo i ima nekih glasina i traceva po internetu, ali nisam nasao nista konkretnije.
Pitanje:
- Svejetorokenrol
#2145 Re: Kviz "Književnost"
Jok, naveo sam Copica kao primjer svih primjera, posto je moj omiljeni pisac iz djetinjstva, pa ga se bojim ponovo citati, da ne bih pokvario idilicne utiske iz tog perioda (sto mi se vec desilo sa drugim piscima).
A spomenuo sam ga i da bih vam malo pomutio ideje, jer je pitanje previse jednostavno.
Uglavnom postoje odredjene slicnosti izmedju ova dva pisca: recimo da protagonisti njihovih djela cesto ne bi zadovoljili onaj “You must be this tall to enter” kriterij u Luna parkovima.
A spomenuo sam ga i da bih vam malo pomutio ideje, jer je pitanje previse jednostavno.
Uglavnom postoje odredjene slicnosti izmedju ova dva pisca: recimo da protagonisti njihovih djela cesto ne bi zadovoljili onaj “You must be this tall to enter” kriterij u Luna parkovima.
- nacho_
#2146 Re: Kviz "Književnost"
mozda si imao velika ocekivanjaSvejetorokenrol wrote:Jok, naveo sam Copica kao primjer svih primjera, posto je moj omiljeni pisac iz djetinjstva, pa ga se bojim ponovo citati, da ne bih pokvario idilicne utiske iz tog perioda (sto mi se vec desilo sa drugim piscima).
A spomenuo sam ga i da bih vam malo pomutio ideje, jer je pitanje previse jednostavno.![]()
- Sookie McSue
#2147 Re: Kviz "Književnost"
nacho_ wrote:mozda si imao velika ocekivanjaSvejetorokenrol wrote:Jok, naveo sam Copica kao primjer svih primjera, posto je moj omiljeni pisac iz djetinjstva, pa ga se bojim ponovo citati, da ne bih pokvario idilicne utiske iz tog perioda (sto mi se vec desilo sa drugim piscima).
A spomenuo sam ga i da bih vam malo pomutio ideje, jer je pitanje previse jednostavno.![]()
- Svejetorokenrol
#2148 Re: Kviz "Književnost"
Svejetorokenrol wrote: nije ispunila moja ocekivanja...
nacho_ wrote:mozda si imao velika ocekivanja
Hehe, cak sam prvobitno i napisao da sam imao veca ocekivanja glede knjige prilikom drugog citanja, ali ucini mi se prevelikacka pomoc za ucesnike kviza.
Uglavnom odgovor je tacan, ocekujemo uveliko novo pitanje od tebe.
- nacho_
#2149 Re: Kviz "Književnost"
naziv romana nosi ime jednog americkog grada i savezne drzave u kojoj je grad; iako se radnja desava u tom gradu, slicnosti sa stvarnim gradom osim imena nema; svako poglavlje je o drugoj osobi pa neki knjigu smatraju zbirkom kratkih prica; pisac i ime djela? 
- Svejetorokenrol
#2150 Re: Kviz "Književnost"
Prvo su mi pale na um Alaska i Texas od Michenera, ali nisu ispunjavale navedene kriterije.
Ali zato New York od Michenerovog ucenika Edwarda Rutherfurda prolazi?
Ali zato New York od Michenerovog ucenika Edwarda Rutherfurda prolazi?