ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#2126 Re: ZOBS
Razumijemo se, ali mislim da imamo i instrumenata...samo nema političke volje. Jer da vratiš 50% sada registrovanih auta, koja to objektivno i zaslužuju izbili bi ozbiljni nemiri. Posebno je "vesela" situacija sa autobusima koji ne idu u "roaming"...
- O'zone
- Globalni moderator
#2127 Re: ZOBS
Ma nema ovdje nemira mi smo stručnjaci u adaptiranju. Nego realno ni državi ne godi da izabci iz prometa veći broj vozila jer se automatski smanjuje broj registracija/poreza, količina potrošenog goriva/akciza.
- Bakir1
#2128 Re: ZOBS
otpadaju stara vozila, polako ali sigurno, ali se zamjenjuju sa isto starim, sto ce reci prosjek trenutni u FBiH je 2000 godiste, mlado jelte a ono 15 godina, nema niko da natjera stanice da budu rigorozne a tome u prilog ide mnogo faktora kao npr masovnost istih pa dalje.
autobusi i teretna vozila se pregledaju i kontrolisu veoma strogo, zbog namjene tih vozila ne pada na pamet nikome da se igra i lazira ispitne rezultate, a inspekcije svoju paznju usmjeravaju upravo na ta vozila.
putnicka vozila ne kontrolise niko do obicnih policajaca a to uglavnom se zavrsava na "janje moje".
stara vozila nisu problem, problem su neispravna vozila, a takvih ima i mladjih od 10 godina
autobusi i teretna vozila se pregledaju i kontrolisu veoma strogo, zbog namjene tih vozila ne pada na pamet nikome da se igra i lazira ispitne rezultate, a inspekcije svoju paznju usmjeravaju upravo na ta vozila.
putnicka vozila ne kontrolise niko do obicnih policajaca a to uglavnom se zavrsava na "janje moje".
stara vozila nisu problem, problem su neispravna vozila, a takvih ima i mladjih od 10 godina
-
530i
#2129 Re: ZOBS
Idemo malo široko, ali svakako vozila, tj. njihovi vlasnici nisu "mušterije" za mužnjavu para, nego nešto drugo (smanjenje ogromne administracije), a valjda država uvođenjem novijih auta ima koristi od više kubika i konja, više se i putuje (goriva troši), a ovako baš i ne.
Bakire, nisam valjda ja jedini koji viđa neispravne autobuse? Ispadaju im točkovi malo-malo
A o manjim mjestima busevi koji voze te lokalne linije, truljavi, šajbe napukle, gume potrošene, iskrivljeni na jednu stranu, dime kao kakva željezara...nije sad da je sve idealno i sa njima.
Bakire, nisam valjda ja jedini koji viđa neispravne autobuse? Ispadaju im točkovi malo-malo
- Bakir1
#2130 Re: ZOBS
da li je normalno po tvome misljenju da jedan prevoznik kojem otpadaju tockovi ima svoju stanicu tehnickog pregleda????
evo ja ti garantujem da u firmi u kojoj ja radim niko nece pustiti autobus ili minibus onako na tehnickom pregledu
evo ja ti garantujem da u firmi u kojoj ja radim niko nece pustiti autobus ili minibus onako na tehnickom pregledu
-
530i
#2131 Re: ZOBS
Naravno da nije, ali ni ja ni ti nemamo moći da odlučujemo o tome. Znači puštaju se vozila i bez pregleda de facto, samo nek vozi i otvara i zatvara vrata. I nisu oni jedini, nažalost.
- Bakir1
#2132 Re: ZOBS
e sada stavi u jednacinu interese osiguranja koji za policu osiguranja od 1600 KM stavlja na kocku kaznu od 10.000 + 3.000 KM.
svaka koja je dosla, slucajnim ili namjernim propustom osoblja stanice, ne na temu tehnicke ispravnosti nego na temu zaboravnosti u dokumentaciji bila je prefakturisana istim i to na beskamatni kredit ako treba
svaka koja je dosla, slucajnim ili namjernim propustom osoblja stanice, ne na temu tehnicke ispravnosti nego na temu zaboravnosti u dokumentaciji bila je prefakturisana istim i to na beskamatni kredit ako treba
-
direstraits0078
#2133 Re: ZOBS
Hrdja povrsinska nije problem, problem je prohrdjalost nosivih dijelova, kao i rupe u nosivim dijelovima. To ne prolazi u EU. Po pravilima, da se razumijemo. Kad se zazmiri, zna biti i rupa velicine sake koje niko nije vidio...Bakir1 wrote:vjerovao ili ne hrdja nije nigdje kriterij ispravnosti vozila, eto ni u toj njemackoj na tehnickom pregledu sto sam se osvjedocio prije par dana
- Bakir1
#2134 Re: ZOBS
Jasno, samo fantaziranje o njemackim idealima paralela bih tesko probavljivo.
Svabo mijenja auto ne sto ima para nego sto mu uzme dusu cime postaje skup za odrzavanje...
Svabo mijenja auto ne sto ima para nego sto mu uzme dusu cime postaje skup za odrzavanje...
-
kakavdanakneiskustvu
#2135 Re: ZOBS
tempuser wrote:Samo po dzepu, nema druge mjere da se uvede disciplina!
slazem se,jos da se nadje nacin da oni koji imaju hiljade maraka neplacenih kazni to i plate,a ne da cekaju da te kazne zastare
- KB9
#2136 Re: ZOBS
nacin je jednostavan, ne platis nakon nekog vremena i odes svirat klavir, volja je samo bitnakakavdanakneiskustvu wrote:tempuser wrote:Samo po dzepu, nema druge mjere da se uvede disciplina!
slazem se,jos da se nadje nacin da oni koji imaju hiljade maraka neplacenih kazni to i plate,a ne da cekaju da te kazne zastare
-
kakavdanakneiskustvu
#2137 Re: ZOBS
KB9 wrote:nacin je jednostavan, ne platis nakon nekog vremena i odes svirat klavir, volja je samo bitnakakavdanakneiskustvu wrote:tempuser wrote:Samo po dzepu, nema druge mjere da se uvede disciplina!
mislis na zatvor?
- sheilak
#2138 Re: ZOBS
nemoj vaditi rijeci iz konteksta jer gore pise za otkrivanje i dokumentovanjeO'zone wrote:Imaš li molim te igdje link za verziju koja je usvojena?Bakir1 wrote:ne vidite dobro, odnosi se na radar detektore i jamere i sve ostalo sto ometa rad uredjaja koji detektuje prekrsaje, kamera nije to...
dalje to je prijedlog za javne rasprave iz 2.2014, precisceni tekst nema, nema ni nacrt koji je otisao u proceduru, ovo su samo komadici sa kojima se skrece paznja sa stvarne problematike sto uvijek pise izmedju redova, ovako kazne drakonske bub zviz fljas oko toga igranka a ostalo sakriveno
I kad piše "uredjaj za dokumentovanje prekršaja" meni je to kamera e sad šta je zakonodavac mislio....
pod ovo prije spada navigacija nego kamera (r)
- KB9
#2139 Re: ZOBS
logicno, nek gospoda prespava bar koji dan i nek im se upise da su bili u zatvoru zbog toga ako ih nije sramotakakavdanakneiskustvu wrote:mislis na zatvor?
-
kakavdanakneiskustvu
#2140 Re: ZOBS
KB9 wrote:logicno, nek gospoda prespava bar koji dan i nek im se upise da su bili u zatvoru zbog toga ako ih nije sramotakakavdanakneiskustvu wrote:mislis na zatvor?
ne znam da je bilo ko zbog neplacenih kazni zbog toga morao u zatvor,postoji opcija rad za opce dobro,postoji opcija prisudna naplata,nisam cuo jos ni za jedan slucaj rada za opce dobro ni prisudne naplate zbog neplacenih kazni
- O'zone
- Globalni moderator
#2141 Re: ZOBS
Još bolje. Hoćeš platiti kaznu za navigaciju u vozilu u iznosu od 50 do 250 KM?sheilak wrote: nemoj vaditi rijeci iz konteksta jer gore pise za otkrivanje i dokumentovanje
Kad nešto dokumentujes onda to nesto i zapisujes u pisanoj ili digitalnoj formi.
Pod tim mogu kazniti i radio stanicu Antena Sarajevo jer oni imaju "najbrži saobraćajno servis u Sarajevu gdje možete dojaviti položaje radara, zastoje i guzve na cesti"
Razumio bi rečenicu u smisli "uredjaja koji onemogućavaju otkrivanja i dokumentovanje prekršaja" pa tu spadaju radar detektori, jameri cak i radio stanice ali u ovoj postavci rečenica nema smisla i kao što sam rekao prije nadam se da su ovi iskristlizirali ovaj stav a ne da ostane ovakav.
- sheilak
#2142 Re: ZOBS
u francuskoj je zabranjeno na navigaciji imati speedcams to bi ti mogao potvrditi insomniaO'zone wrote:Još bolje. Hoćeš platiti kaznu za navigaciju u vozilu u iznosu od 50 do 250 KM?sheilak wrote: nemoj vaditi rijeci iz konteksta jer gore pise za otkrivanje i dokumentovanje
Kad nešto dokumentujes onda to nesto i zapisujes u pisanoj ili digitalnoj formi.
Pod tim mogu kazniti i radio stanicu Antena Sarajevo jer oni imaju "najbrži saobraćajno servis u Sarajevu gdje možete dojaviti položaje radara, zastoje i guzve na cesti"
Razumio bi rečenicu u smisli "uredjaja koji onemogućavaju otkrivanja i dokumentovanje prekršaja" pa tu spadaju radar detektori, jameri cak i radio stanice ali u ovoj postavci rečenica nema smisla i kao što sam rekao prije nadam se da su ovi iskristlizirali ovaj stav a ne da ostane ovakav.
znaci moze navigacija al ne moze na njoj speedcams zbog kojih vecina i uzima navigaciju ili i kad uzmu za navigaciju kaze odmah stavi mi kamere
radio sarajevo to objavljuje jer je policija duzna reci gdje su radari kao sto imas i na bihamk stranici i to je svuda u svijetu normalno (r)
-
tempuser
#2143 Re: ZOBS
Normalno je da ce policija najaviti gdje su radari (i po zakonu su duzni oznaciti) jer je koncept radara prevencija tj da se se smanji brzina, a ne da se kazne oni koji je prekoraci. Ako na nekoj dionici od 500-1000 m usporis jer znas da ima radar to je pozitivak ucinak radara u odnosu da tu dionicu prodjes u prekoracenju i da te zaustave, pa cak i da te ne zaustave i drzava ostane uskracena za kaznu
- undefined007
#2144 Re: ZOBS
100 do 300 KM ako nisu SVI vezani u autu

- mayab
#2145 Re: ZOBS
To je čista utopija, da vidim ko će ikada platiti tu kaznu!undefined007 wrote:100 do 300 KM ako nisu SVI vezani u autu![]()
Nije vam ovo Slovenija, ja se jos sjećam iščuđavanja jednog našeg bošnje kad su ga Slovenci opalili po džepu, jer nisu bili vezani za zadnjim sjedištima...
-
tempuser
#2146 Re: ZOBS
Utopija je bila i to da neces moci reg auto ako ne platis kaznu pa vidi sad!
- mayab
#2147 Re: ZOBS
Ma to je jasno, to odradjuje kompjuterizovani sistem, ali problem nastupa kad to nesto treba da odradi korumpirani "drumski razbojnik", koji će sve uraditi kad mu pacijenti ponude cvaju.....tempuser wrote:Utopija je bila i to da neces moci reg auto ako ne platis kaznu pa vidi sad!
-
kakavdanakneiskustvu
#2148 Re: ZOBS
tempuser wrote:Utopija je bila i to da neces moci reg auto ako ne platis kaznu pa vidi sad!
bilo je puno slucajeva gdje su registrovana vozila osobama koja imaju neplačene kazne
- mayab
#2149 Re: ZOBS
Tačno, to zaboravih napisati ; dakle kako rekoh, KORUPCIJA nas jebe svaki dan i na svakom mjestu........kakavdanakneiskustvu wrote:tempuser wrote:Utopija je bila i to da neces moci reg auto ako ne platis kaznu pa vidi sad!
bilo je puno slucajeva gdje su registrovana vozila osobama koja imaju neplačene kazne
-
tempuser
#2150 Re: ZOBS
Ne ispisuje kompjuterizovani sistem kazne po trotoaru.mayab wrote:Ma to je jasno, to odradjuje kompjuterizovani sistem, ali problem nastupa kad to nesto treba da odradi korumpirani "drumski razbojnik", koji će sve uraditi kad mu pacijenti ponude cvaju.....tempuser wrote:Utopija je bila i to da neces moci reg auto ako ne platis kaznu pa vidi sad!