Zemljotres maloprije..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
crnoplavo

#2126 Re: Zemljotres maloprije..

Post by crnoplavo »

dalmaciju ovdje spominjati u kontekstu aktuelne rasprave ima smisla kao spominjati Cile-daleku, ali svima nama vrlo dragu zemlju u kojoj se desavaju zemljotresi svako malo, druga drzava, drugi narod, druga (ne)kultura ponasanja u slucaju zemljotresa
Mi smo Zenica, Zenica to smo mi
poznanik

#2127 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

coggnac wrote:je li moguce da u nasoj drzavi nema strucnjaka za seizmologiju da ovom neupucenom narodu objasni neke stvari ili su nasi mediji skloni senzacionalizmu pa nemaju dovoljno medijskog prostora da govore o istom?
BiH ima kvalitetne seizmologe, ali ih rijetko ko pita, i još rjeđe objavljuje. Njihovo znanje ne prodaje medijski prostor :-)
Alfons Kauders

#2128 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:... Meni niko nije ni pomenuo zemljotres, a neku noc se sjedilo kod mene, svi se smijali Zenicanima. ...
Šta reći o ljudima koji se naslađuju tuđoj muci... :( :(
Treba li maramica?

A za tu "muku" se zahvali medijima, ne majci prirodi.

I sad sam ja negativac sto prozivam ljude koji sire paniku. Jesam, zaboli me ako ti smeta.
Alfons Kauders

#2129 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Alfons Kauders »

plain vanilla wrote:
Alfons Kauders wrote:
plain vanilla wrote:
kako bolan nisu? protreslo pravo, narocito onaj neku noc
Ne znam na kojem si spratu, ali ja nisam nista osjetio, ni jutros ni neki dan. :D
jesam visoko, ali ako nastave potresi sletit ce mi stan u prizemlje :skoljka:
Onda makar nece vise treseti. Problem rijesen.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2130 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

coggnac wrote:je li moguce da u nasoj drzavi nema strucnjaka za seizmologiju da ovom neupucenom narodu objasni neke stvari ili su nasi mediji skloni senzacionalizmu pa nemaju dovoljno medijskog prostora da govore o istom?
sta ce objasniti narodu? da nas veceras nece neki potres sravniti? ko to moze garantovati?
Jokericious

#2131 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Jokericious »

plain vanilla wrote: sta ce objasniti narodu? da nas veceras nece neki potres sravniti? ko to moze garantovati?
Mogli bi bar reci koliko su nam zgrade "cvrste". :D
ExNihilo

#2132 Re: Zemljotres maloprije..

Post by ExNihilo »

Pa nisu ih seizmolozi projektovali XD
coggnac

#2133 Re: Zemljotres maloprije..

Post by coggnac »

poznanik wrote:
BiH ima kvalitetne seizmologe, ali ih rijetko ko pita, i još rjeđe objavljuje. Njihovo znanje ne prodaje medijski prostor :-)
sve za rad profita...sto znaci ako se desi neki potres sa stetom da ce neko debelo profitirat kao i za snijeg(trgovci),kao i u ratu kao i mnogo puta do sada a narod ko narod nikako da se opameti ... a nije tesko samo treba ukljuciti mozak!
Alfons Kauders

#2134 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Alfons Kauders »

CollegeGunner wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nisu - samo su pocistili razbijene case u kuhinji i kraj price... Otisli pospremat apartmane.

A kod nas ne moze proci nijedna vijest da histericni mediji i kojekakvi degenerici s malog ekrana ne naprave masovnu histeriju. Prije ce neko nastradati ako skoci iz kreveta i pocne trcati ispred zgrade zato jer je procitao glupost na netu ili slusao senzacionalisticke voditelje dnevnika.

Sjeti se u februaru, pao metar snijega raja u roku od par sati doslovno opuhala radnje, nestalo brasna, ulja, jaja - kao da je pao metar radioaktivnog otpada.
Idi, zivi tamo, sta ces ovdje? Niko te ne tjera da budes u BiH ako vise volis Hrvatsku. :-)
Ako cemo govoriti gdje ko da ide, i ja bi tebi stosta mogao reci... :D
plain vanilla

#2135 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

CollegeGunner wrote:
plain vanilla wrote: sta ce objasniti narodu? da nas veceras nece neki potres sravniti? ko to moze garantovati?
Mogli bi bar reci koliko su nam zgrade "cvrste". :D
tek bi onda nastala panika :lol:
poznanik

#2136 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:
poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:... Meni niko nije ni pomenuo zemljotres, a neku noc se sjedilo kod mene, svi se smijali Zenicanima. ...
Šta reći o ljudima koji se naslađuju tuđoj muci... :( :(
Treba li maramica?
A za tu "muku" se zahvali medijima, ne majci prirodi.
I sad sam ja negativac sto prozivam ljude koji sire paniku. Jesam, zaboli me ako ti smeta.

"Paničare" i treba prozivati, pa čak i krivično goniti, ali je ružno rugati se ljudima koji se nalaze u nevolji, a Zenmičani jesu u nevolji. Što zbog blizine epicentra i neiskustva u drmanju tla, što zbog raznoraznih idiota novinara, koji u senzacionalističkoj težnji za prometom svojih medija dižu tenzije i dodatno uznemiravaju građane, ne samo zenice.
elmirčo

#2137 Re: Zemljotres maloprije..

Post by elmirčo »

plain vanilla wrote:sta ce objasniti narodu? da nas veceras nece neki potres sravniti? ko to moze garantovati?
realno, ko moze garantovati da ce biti?
misljenja sam da je suludo davati bilo kakvu prognozu, mozda bude katastrofe ne daj boze, a mozda je gotovo
sarajevomd

#2138 Re: Zemljotres maloprije..

Post by sarajevomd »

A ko ti je mogao garantovati da PRIJE PRVOG zemljotresa u 01:12 ? Da li je tada bilo panike ? SITUACIJA JE ISTA BILA PRIJE ZEMLJOTRESA a i sada, poslije svih podrthtavanja!

Samo se stvorila nepotrena panika.
Alfons Kauders

#2139 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote: "Paničare" i treba prozivati, pa čak i krivično goniti, ali je ružno rugati se ljudima koji se nalaze u nevolji, a Zenmičani jesu u nevolji. Što zbog blizine epicentra i neiskustva u drmanju tla, što zbog raznoraznih idiota novinara, koji u senzacionalističkoj težnji za prometom svojih medija dižu tenzije i dodatno uznemiravaju građane, ne samo zenice.
Ok, znaci ne treba prozivati nikog ko nasjedne na neku glupost?

Otkud onda one kilometarske teme o piramidama u Visokom i Torabiju?
Jokericious

#2140 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Jokericious »

sarajevomd wrote:
A ko ti je mogao garantovati da PRIJE PRVOG zemljotresa u 01:12 ? Da li je tada bilo panike ? SITUACIJA JE ISTA BILA PRIJE ZEMLJOTRESA a i sada, poslije svih podrthtavanja!

Nije ista. Sad su sanse puno vece. Neko je postavljao onu stranicu sa procentima. :D
Henry Chinaski

#2141 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Henry Chinaski »

sarajevomd wrote:

Čiji si ti mali, tako pametan i hrabar?
poznanik

#2142 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:
poznanik wrote: "Paničare" i treba prozivati, pa čak i krivično goniti, ali je ružno rugati se ljudima koji se nalaze u nevolji, a Zenmičani jesu u nevolji. Što zbog blizine epicentra i neiskustva u drmanju tla, što zbog raznoraznih idiota novinara, koji u senzacionalističkoj težnji za prometom svojih medija dižu tenzije i dodatno uznemiravaju građane, ne samo zenice.
Možda nisam dovoljno jasno napisao; "paničarima" smatram kreatore panike, ne osobe koje podliježu panici.

A strah i panika su posebna stanja ljudskog ponašanja, osobe paničare ne treba prozivati, već na njih djelovati umirujuće, na sasvim drugačiji način od ruganja i ismijavanja.
plain vanilla

#2143 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

elmirčo wrote:
plain vanilla wrote:sta ce objasniti narodu? da nas veceras nece neki potres sravniti? ko to moze garantovati?
realno, ko moze garantovati da ce biti?
misljenja sam da je suludo davati bilo kakvu prognozu, mozda bude katastrofe ne daj boze, a mozda je gotovo
ne moze niko, naravno
ali za dva dana 9 zemljotresa, pa ne mogu se ljudi ponasati kao da se to svaki dan desava jer se ne desava
sasvim je normalno uplasiti se

ako ce neko pripremiti tranzistor, i razmisljati gdje je najsigurnije u kuci, sta fali?
naravno da ne treba siriti paniku, ali cemu iscudjavanje ljudskom strahu
crnoplavo

#2144 Re: Zemljotres maloprije..

Post by crnoplavo »

Alfons Kauders wrote:

Otkud onda one kilometarske teme o piramidama u Visokom
samo nek je po redu, kazu stariji (pametniji?) ljudi,krenuti od gospe one, neam pojma kako se zvase ona mjesna zajednica gdje se sanćim ukaza
Alfons Kauders

#2145 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:
Možda nisam dovoljno jasno napisao; "paničarima" smatram kreatore panike, ne osobe koje podliježu panici.

A strah i panika su posebna stanja ljudskog ponašanja, osobe paničare ne treba prozivati, već na njih djelovati umirujuće, na sasvim drugačiji način od ruganja i ismijavanja.
Imao si i prije par godina situaciju... Kada se na netu prosirila glasina da ce u toliko i toliko sati biti sljedeci zemljotres. Masa raje povjerovala, pobjegli na ulicu.

Ti mozda mislis da takve ljude ne treba prozivati i ismijavati, vec im pruziti strucnu pomoc ili nesto. Ja mislim da su glupani kojim se treba smijati.
Nudzejma

#2146 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Nudzejma »

Daj Boze da ovo izidje na dobro,ali ko nije osjetio strah nad bozijim i ne zna kako je,sehuris i legnes do sabaha,kad samo 'munja'ispod tebe oo Allahu!
plain vanilla

#2147 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

Nudzejma wrote:Daj Boze da ovo izidje na dobro,ali ko nije osjetio strah nad bozijim i ne zna kako je,sehuris i legnes do sabaha,kad samo 'munja'ispod tebe oo Allahu!
bgm, haman tebi sabah do podne :mrgreen:
Čika Rade

#2148 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Čika Rade »

Nudzejma wrote:Daj Boze da ovo izidje na dobro,ali ko nije osjetio strah nad bozijim i ne zna kako je,sehuris i legnes do sabaha,kad samo 'munja'ispod tebe oo Allahu!
Moderatoru, hoćeš li i ovaj post obrisati???
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#2149 Re: Zemljotres maloprije..

Post by I am Happy »

Ko ga je osjetio :D :D
plain vanilla

#2150 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

Yahel wrote:Ko ga je osjetio :D :D
sad bih ti rekla da sam samo ove vece osjetila, ali moze ko shvatiti pogresno :mrgreen:
Post Reply