karljos wrote:zasto nasa stranka ne udje u koaliciju sa narodnom strankom radom za boljitak? jedine nenacionalisticke stranke su nsrzb, ns i nova socijalisticka stranka. prije nego sto glasam za vas volio bih obecanje da necete ulaziti u koaliciju sa nacionalistima, pogotovo sa sdp-om.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Alfons Kauders
#2126 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#2127 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
karijos
Pregovori sa NSZB traju vec neko vrijeme.
Nasa koalicija sa NSP-om Zdravka Krsmanovica je bazirana na principima i ugovoru koji je otvoren i za druge nenacionalisticke partnere. Sasvim je sigurno da necemo ici u koalicije niti podrzati kandidate nacionalnih stranaka.
Postizborna koalicija sa SDP-om ce biti uzeta u obzir samo ukoliko budemo u stanju proizvesti zajednicku platformu o projektima koje zelimo realizovati u te cetiri godine i jasna podjela nadleznosti i odgovornosti.
p.k.
Pregovori sa NSZB traju vec neko vrijeme.
Nasa koalicija sa NSP-om Zdravka Krsmanovica je bazirana na principima i ugovoru koji je otvoren i za druge nenacionalisticke partnere. Sasvim je sigurno da necemo ici u koalicije niti podrzati kandidate nacionalnih stranaka.
Postizborna koalicija sa SDP-om ce biti uzeta u obzir samo ukoliko budemo u stanju proizvesti zajednicku platformu o projektima koje zelimo realizovati u te cetiri godine i jasna podjela nadleznosti i odgovornosti.
p.k.
-
Abacija
#2128 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hoce li NS glasati za ukidanje svih nacionalnih, religioznih prefiksa i simbola u svim drustvenim institucijama? Na primjer, ukidanje Srpska u Republika Srpska?Pedja Kojovic wrote:abacija
Promjena naziva entiteta zahtijeva identicnu proceduru kao i promjena Ustava.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#2129 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
abacija
Nece, jer na primjer....
Muslimansko dobrotvorno drustvo ili Hrvatsko kulturno drustvo ili srpsko folklorno drustvo su drustvene zajednice.
Pravo je gradjana da se udruzuju u udruzenja gradjana ili organizacije i djeluju po svim osnovama svog identiteta.
Uklanjanje svih nacionalnih i vjerskih simbola iz institucija drzave ili onih koje su finansirane poreskim novcem svih gradjana je sasvim druga stvar i mi cemo kao sto smo jasno rekli u nasem Manifestu za to zalagati.
p.k.
Nece, jer na primjer....
Muslimansko dobrotvorno drustvo ili Hrvatsko kulturno drustvo ili srpsko folklorno drustvo su drustvene zajednice.
Pravo je gradjana da se udruzuju u udruzenja gradjana ili organizacije i djeluju po svim osnovama svog identiteta.
Uklanjanje svih nacionalnih i vjerskih simbola iz institucija drzave ili onih koje su finansirane poreskim novcem svih gradjana je sasvim druga stvar i mi cemo kao sto smo jasno rekli u nasem Manifestu za to zalagati.
p.k.
-
Abacija
#2130 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dobro, preskocimo kulturna drustva i slicne organizacije jer ne vjerujem da bi bh gradjani srpske nacionalnosti bili clanovi hrvatskog kulturnog drustva. Ali posebni me interesuje ime entiteta, i to onog boljeg, kao i ime obdanista i skola. Zato bih Vas zamolio da sa jasnim DA ili NE odgovorite na moje pitanje o uklanjanju Srpska iz naziva entiteta.Pedja Kojovic wrote:abacija
Nece, jer na primjer....
p.k.
-
karljos
#2131 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
abacija
jesi li ti za to da se sve vjerske organizacije oporezuju, na primjer, da se placa porez na imovinu po povrsini vjerskog objekta. pustimo se imena. ja bih svakome ko ide na dzumu ili na misu opalio porez po ulasku u vjerski objekat i te pare stavio u razvojni fond za investicije u infrastrukturu i privredu. zabraniti u drzavnim institucijama izostanke s posla radi vjerskih praznika i sl.
pusti mi se imena, to je smijesna formalnost. evo ja cu osnovati teroristicku organizaciju pod nazivom "udruzenje moralnih gradjana". sovinizam se uci u dzamiji i crkvi.
jesi li ti za to da se sve vjerske organizacije oporezuju, na primjer, da se placa porez na imovinu po povrsini vjerskog objekta. pustimo se imena. ja bih svakome ko ide na dzumu ili na misu opalio porez po ulasku u vjerski objekat i te pare stavio u razvojni fond za investicije u infrastrukturu i privredu. zabraniti u drzavnim institucijama izostanke s posla radi vjerskih praznika i sl.
pusti mi se imena, to je smijesna formalnost. evo ja cu osnovati teroristicku organizaciju pod nazivom "udruzenje moralnih gradjana". sovinizam se uci u dzamiji i crkvi.
- ultima_palabra
#2132 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
@Pedja, ovo su upravo stvari koje ja očekujem od Naše Stranke, kao nove i još neiskvarene stranke. Da li će NS biti posvećena razvaljivanju ovakvih i sličnih talova na svim nivoima diljem naše domovine?Pedja Kojovic wrote:Vlada KS krši sopstveni zakon o koncesijama
Friday, 21 May 2010
Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, opozicija je uspjela oboriti prijedlog vladajuće koalicije SBiH i SDA o dodjeli koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na period od 20 godina za pet firmi. Ni jedna ni druga strana nisu ponudile smislenu argumentaciju u čemu je problem sa dodjelom koncesija na području kantona.
Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, opozicija je uspjela oboriti prijedlog vladajuće koalicije SBiH i SDA o dodjeli koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na period od 20 godina za pet firmi. Ni jedna ni druga strana nisu ponudile smislenu argumentaciju u čemu je problem sa dodjelom koncesija na području kantona.
Ono što javnost možda ne vidi je činjenica da Vlada krši sopstveni Zakon o koncesijama iz 2003. godine kojim je utvrđeno da će svim firmama koje legalno vrše ekploataciju mineralnih sirovina Vlada KS u roku od tri mjeseca ponuditi ugovor o koncesiji na pet godina. Treba li naglasiti da Kanton nikada nije ponudio ugovore o koncesijama i da Vlada krši sopstveni zakon već sedam godina? Sa druge strane, ostaje nejasno zašto je Zakon predvidio koncesije na pet godina kada je praksa u cijelom svijetu da ovisno o rezervama sirovine ovaj period treba biti od 15 do 35 godina.
Opozicija očigledno opstruira dodjelu koncesija tražeći da se prvo polože računi koliko koja firma duguje novca Kantonu. Ujedno, onemogućuje vladajuću koaliciju da ubere poene uoči izbora. S’ druge strane, firmama se ne dozvoljava da po zakonu obavljaju svoju djelatnost, tako što im se prvo donese zakon koji nije u skladu sa praksom u ostatku svijeta, a zatim se i takav zakon prekrši od strane organa vlasti koji ga je izglasao.
Cijela farsa se dešava kao i obično bez javne rasprave, a polje koncesija koje će u budućnosti biti jedan od glavnih javnih prihoda ostaje u potpunom haosu. Pojedini privatnici tu situaciju koriste tako što ne plaćaju nikakve naknade, a nesposobna vlast ta potrživanja ne naplaćuje i gura ih u zastaru, što je već bio slučaj sa stotinama hiljada maraka. Na taj način nekoliko privatnika prisvaja javne prihode, ono malo firmi koje redovno plaćaju se osjećaju prevarenim, a kantonalni vijećnici pokazuju neodgovornost i bahatost na koju je dobar dio javnosti već navikao.
Stoga zahtijevamo da:
1. Vlada hitno objavi koliko je koji privredni subjekt dužan po pitanju naknada za eksploataciju, te da se očituju o sankcijama koje slijede neplatišama, uključujući stanje pokrenutih sudskih sporova
2. Vlada objavi podatak o izgubljenim prihodima zbog zastare za koju jedina snosi odgovornost
3. Nakon utvrđivanja ovih činjenica izmijeni zakon i prilagodi ga pravilima struke
4. Firmama koje posluju legalno i redovno izmiruju obaveze dodijeli koncesije i napokon reguliše ovo polje kantonalne privrede.
Kantonalni odbor Naše Stranke Sarajevo
BTW, mislio sam da ste marginalna stranka, ali kad vidim zagriženost pojedinih likova na forumu da vas svuku u blato, možda i bude od vas nešto
-
Pedja Kojovic
#2133 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
abacija
Mi smatramo da vjerske trebaju bit oslobodjene poreza za one vjerske objekte koje koriste u svom radu.
Za one objekte koje izdaju pod zakup i komercijalnim uslovima trebaju placati ne samo porez na poslovni prostor nego i porez na prihod.
Sto se tice vjerskih praznika....
Broj radnih sata i dana u sedmici za sve sluzbenike mora biti isti.
Broj slobodnih placenih praznika mora za sve drzavne sluzbenike biti jednak.
Svaki drzavni sluzbenik u okviru tog broja ima pravo izabrati vjerski praznik koji zeli da slavi.
Kada se drzavni sluzbenik na pocetku svog drzavnog angazmana izjasni po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi to se vise ne moze mjenjati odnosno iz tog promjenjenog iskaza se ne mogu izvlaciti nikakva prava-kao sto je na primjer pravo na adekvatnu nacionalnu zastupljenost u drzavnim organima.
p.k.
Mi smatramo da vjerske trebaju bit oslobodjene poreza za one vjerske objekte koje koriste u svom radu.
Za one objekte koje izdaju pod zakup i komercijalnim uslovima trebaju placati ne samo porez na poslovni prostor nego i porez na prihod.
Sto se tice vjerskih praznika....
Broj radnih sata i dana u sedmici za sve sluzbenike mora biti isti.
Broj slobodnih placenih praznika mora za sve drzavne sluzbenike biti jednak.
Svaki drzavni sluzbenik u okviru tog broja ima pravo izabrati vjerski praznik koji zeli da slavi.
Kada se drzavni sluzbenik na pocetku svog drzavnog angazmana izjasni po nacionalnoj ili vjerskoj osnovi to se vise ne moze mjenjati odnosno iz tog promjenjenog iskaza se ne mogu izvlaciti nikakva prava-kao sto je na primjer pravo na adekvatnu nacionalnu zastupljenost u drzavnim organima.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#2134 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Abacija
Obdanista i skole, kao sto sam vam vec rekao, ako finansirane iz budzeta ne mogu u imenu imati nacionalne ili vjerske odrednice.
Ime entiteta odnosno njegova promjena zahtijeva isti legalni postupak kao i promjena dejtonskog sporazuma.
p.k.
Obdanista i skole, kao sto sam vam vec rekao, ako finansirane iz budzeta ne mogu u imenu imati nacionalne ili vjerske odrednice.
Ime entiteta odnosno njegova promjena zahtijeva isti legalni postupak kao i promjena dejtonskog sporazuma.
p.k.
- Alfons Kauders
#2135 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da li to znaci da ce se NS zalagati za ukiranje kojekakvih krsnih slava, svetaca i sl, kako u RS, tako i u FBiH?Pedja Kojovic wrote:Abacija
p.k.
Kakav je stav o drugim pogodnostima koje uzivaju vjerske zajednice? Npr. uplacivanju zdravstvenog i penzionog, raznoraznim transferima i donacijama na svim nivoima vlasti?
Sto se tice koristenja nacionalnih prefiksa, to je dosta osjetljivije pitanje. U normalnoj drzavi nijedna javna institucija ili organizaciona jedinica koja se direktno finansira iz budzeta ne bi smjela nositi ime neke etnicke grupe ili vjerske zajednice... (ostavimo na stranu humanitarce i kulturne radnike)
-
Pedja Kojovic
#2136 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
alfons kauders
Upravo tako.
Drzava u vjerskim pitanjima mora zadrzati potpunu neutralnost.
Vjerske zajednice treba da imaju odredjene pogodnosti od kojih sam najvazniju naveo u prethodnom postu - da budu oslobodjenje placanja poreza na one svoje nekretnine koje koriste u vjerske svrhe.
p.k.
Upravo tako.
Vjerske zajednice treba da imaju odredjene pogodnosti od kojih sam najvazniju naveo u prethodnom postu - da budu oslobodjenje placanja poreza na one svoje nekretnine koje koriste u vjerske svrhe.
p.k.
- Alfons Kauders
#2137 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Samo se bojim da bi vas to moglo kostati dijela glasova u RS. Doduse oni koji su u tom folu vjerovatno ni u ludilu nece glasati za NS.Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
Upravo tako.
p.k.
Ruku na srce, kada govorimo o RS dovoljno je pogledati neku nedjeljnu informativnu emisiju ili procitati novine pa da se primjeti kako vjera u politici RS igra puno, puno vecu ulogu nego u FBiH. Politicari vodaju vladike i popove po raznim skupovima, godisnjicama i opstenarodnim veseljima kao folk muzicare.
Ovo vazi neovisno od politicke opcije koja je na vlasti - nekad su se slikali iza Cavica, sad iza Dodika, ali ne fulaju nijedan bitan dogadjaj. Zamisli situaciju da u FBiH pri svakoj posjeti Mujezinovica ili Bevande nekoj opstini stoje Pulja i Reis, nidje veze...
- ahuseino
#2138 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Pa ako je broj glasova vladajucih faca ikakva indikacija zelje, volje i motivacije vecine naroda (da ne kazem inteligencije), onda - sto da ne? samo dovest i onog vladiku - i da skup ideoloske podrske bude potpun (uz duzno paznju razgranicenju od politike).Alfons Kauders wrote:Samo se bojim da bi vas to moglo kostati dijela glasova u RS. Doduse oni koji su u tom folu vjerovatno ni u ludilu nece glasati za NS.Pedja Kojovic wrote:alfons kauders
Upravo tako.
p.k.
Ruku na srce, kada govorimo o RS dovoljno je pogledati neku nedjeljnu informativnu emisiju ili procitati novine pa da se primjeti kako vjera u politici RS igra puno, puno vecu ulogu nego u FBiH. Politicari vodaju vladike i popove po raznim skupovima, godisnjicama i opstenarodnim veseljima kao folk muzicare.
Ovo vazi neovisno od politicke opcije koja je na vlasti - nekad su se slikali iza Cavica, sad iza Dodika, ali ne fulaju nijedan bitan dogadjaj. Zamisli situaciju da u FBiH pri svakoj posjeti Mujezinovica ili Bevande nekoj opstini stoje Pulja i Reis, nidje veze...
Daj im sta hoce, kad vec hoce, a ne navijati ili kuditi sa klupe. Maskote su maskote... samo...
- no_pasaran
#2139 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ovaj novi broj vašeg stranačkog biltena je odličan
Moram priznati da sam uživao čitajući (naravno mislim na ono 20% teksta a ne na 80% reklama za NS)
Iščitavajući nekoliko posljednjih brojeva tog vašeg biltena ne mogu a da ne pitam da li je neko iz SBiH u nadzornom odboru biltena ili planirate koalirati sa njima?
Samo naprijed! I veliki pozdrav za vašeg PR-a Senada Pećanina!
Moram priznati da sam uživao čitajući (naravno mislim na ono 20% teksta a ne na 80% reklama za NS)
Iščitavajući nekoliko posljednjih brojeva tog vašeg biltena ne mogu a da ne pitam da li je neko iz SBiH u nadzornom odboru biltena ili planirate koalirati sa njima?
Samo naprijed! I veliki pozdrav za vašeg PR-a Senada Pećanina!
- cyprus
#2140 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Peđa, podstaknut diskusijom na jednoj drugoj temi, odlučio sam da pitam kakvo je stajalište Naše Stranke o administrativnoj reorganizaciji Federacije BiH, tačnije o smanjenju broja kantona. Po mom prijedlogu to bi izgledalo ovako nekako:

Kada bi se slična ideja našla u opticaju, kakav bi bio stav Naše Stranke i njenih predstavnika i poslanika?

Kada bi se slična ideja našla u opticaju, kakav bi bio stav Naše Stranke i njenih predstavnika i poslanika?
-
Alfa_Ze
#2141 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
16:57 | 23/05/2010
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=21630
У селу Јошаница код Фоче данас је служен парастос за 56 српских цивила и војника, које су 19. децембра 1992. године на крсну славу Никољдан убили припадници такозване Армије БиХ из Горажда, под командом Заима Имамовића.
Шеф Кординационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина и тражење несталих Сташа Кошарац ….. блa, блa, блa, блa
Предсједник Борачке организације Републике Српске (РС) Пантелија Ћургуз….. блa, блa, блa, блa
Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић подсјетио је да је, упркос великим жртвама, а храброшћу свих српских бораца и народа, Фоча храбро одбрањена од непријатеља на Никољдан 1992. године.
Da se ne zaboravi :
FOCA JE GRAD SA NAJVECIM brojem optuzenih za ratne zlocine. U ovom mjestu, za koji njegovi danasnji stanovnici insistiraju da se zove Srbinje, na monstruozne nacine pobijeno je oko 1.400 Bosnjaka, 400 ljudi se vode kao nestali, stotine zena i maloljetnih djevojcica je silovano, a na hiljade je protjeranih. Sve je pocelo sestog aprila 1992. godine, dolaskom Arkanovih i drugih paravojnih formacija, koje su lokalnim ekstremistima pomogli u "oslobadanju" grada i okolnih mjesta. U njihovim pohodima na podrucju opcine Foca, sva muslimanska sela i gradska naselja u kojima su zivjeli uglavnom Bosnjaci su spaljena gotovo do temelja. Kad su se krajem maja 1992. godine paravojske iz Srbije i Crne Gore povukle prema Tjentistu, na scenu su stupili lokalni srpski patrioti. Bosnjaci koji nisu uspjeli pobjeci u Gorazde ili Sarajevo, odvedeni su u logore: KP Dom, Srednjoskolski centar, Partizan i sve druge objekte koji su mogli posluziti za tu namjenu, i tamo svakodnevno maltretirani……
-
StupskaBitanga
#2142 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић подсјетио је да је, упркос великим жртвама, а храброшћу свих српских бораца и народа, Фоча храбро одбрањена од непријатеља на Никољдан 1992. године.
i vi sa ovim koalirate
ako ko ne zna ćirilicu piše da partner naše stranke Zdravko K. izjavio da je hrrabrošću svih SRPSKIH boracai naroda Foča hrabro odbranjena odd neprijatelja na nikoljdan
Sramite se
i vi sa ovim koalirate
ako ko ne zna ćirilicu piše da partner naše stranke Zdravko K. izjavio da je hrrabrošću svih SRPSKIH boracai naroda Foča hrabro odbranjena odd neprijatelja na nikoljdan
Sramite se
- Ahmmed
#2143 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
A što bi se sramili? Ta jel bio građanski rat il nije???StupskaBitanga wrote:Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић подсјетио је да је, упркос великим жртвама, а храброшћу свих српских бораца и народа, Фоча храбро одбрањена од непријатеља на Никољдан 1992. године.
i vi sa ovim koalirate
Sramite se
A naći se već i neko da pojasni da je Zdravko MORO, MORO....Ne bi on, ali eto....Ponijelo ga na Nikoljdan
-
stari grad Visegrad
#2144 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Kolko napisanih strana o ovoj stranci!
A sta je dobro ova stanka uradila za Bosnu i Hercegovinu? Nista.
A sta je dobro ova stanka uradila za Bosnu i Hercegovinu? Nista.
-
StupskaBitanga
#2145 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
jedva čekam odgovor iz n.sAhmmed wrote:A što bi se sramili? Ta jel bio građanski rat il nije???StupskaBitanga wrote:Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић подсјетио је да је, упркос великим жртвама, а храброшћу свих српских бораца и народа, Фоча храбро одбрањена од непријатеља на Никољдан 1992. године.
i vi sa ovim koalirate
Sramite se
A naći se već i neko da pojasni da je Zdravko MORO, MORO....Ne bi on, ali eto....Ponijelo ga na Nikoljdan
ovo je živa sramota
-
klixober
#2146 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ne znam,mediji znaju i da izvrnu neciju izjavu.Ali ako je stvarno tako rekao,onda...StupskaBitanga wrote:Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић подсјетио је да је, упркос великим жртвама, а храброшћу свих српских бораца и народа, Фоча храбро одбрањена од непријатеља на Никољдан 1992. године.
i vi sa ovim koalirate
Sramite se
-
StupskaBitanga
#2147 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
nastavak izjave preuzet sa srpskaCafe
On se založio da opština Foča, zajedno sa resornim ministarstvom, asfaltira put do Jošanice, što bi stvorilo pretpostavke za vraćanje stanovništva u sela i zaseoke Jošanice.
On se založio da opština Foča, zajedno sa resornim ministarstvom, asfaltira put do Jošanice, što bi stvorilo pretpostavke za vraćanje stanovništva u sela i zaseoke Jošanice.
-
red label
#2148 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sam rat ne ali bi se mogli i morali više i glasnije osuđivati zločini počinjeni u ratu.inhibitor wrote:Sta je na kraju s tim Krsmanovicem, jel osudio zlocine protiv Bosnjaka u Foci ili nije?StupskaBitanga wrote: da da mnogi ljudi iz drugih stranaka su mi rekli da su neozbiljni a vidim i kakve partnere biraju
Sad će reci pa sve 3 strane us činile zločine ali gospodo znate li vi šta je VRS učinila u Foči a ako već Z.K već obavlja funkciju načelnika trebao bi biti neutralan i osuditi svaki zločin a ne govoriti kako je srpskim herjsvom odbranjeno parafraziram
Sama ta VRS je postala dio OS BiH, a RS dijelom BiH, ako je vec to tesko da prihvatit, ne bi trebalo bit tesko za skontat. Nije valjda da ocekujemo da neki politicar iz RS pocne na tzv "Odbrambeno otadzbinski" rat gledati neutralno. RS je bila jedna od strana, nikako ne moze bit neutralna u odnosu na taj rat.
-
Pedja Kojovic
#2149 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
ЈОШАНИЦА- СЈЕЋАЊЕ НА 56 УБИЈЕНИХ СРБА
У селу Јошаница код Фоче данас је служен парастос за 56 српских цивила и војника, које су 19. децембра 1992. године на крсну славу Никољдан убили припадници такозване Армије БиХ из Горажда, под командом Заима Имамовића.
Инфо
Видео
Извор: СРНА
Фото: СРНА
Тада је на свиреп начин побијено 37 цивила, међу којима и троје дјеце узраста од двије и по до 12 година,
силовано је и више жена и дјевојака и потпуно разорено 68 српских кућа.
Најмлађа жртва Данка Тановић имала је само двије и по године, а убијени су и малољетни брат и сестра Дражен и Драгана Вишњић, док је најстарија жртва деведесетосмогодишњи Раде Пљеваљчић, који је убијен на кућном прагу, а затим запаљен.
За почињене злочине у Јошаници још нико није одговарао, иако је Хашки трибунал прослиједио Тужилаштву БиХ овај предмет.
Шеф Кординационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина и тражење несталих Сташа Кошарац рекао је да ћутање Суда и Тужилаштва БиХ о масакру у Јошаници срамотно и недопуство.
"Из Хага је случај Јошаница враћен Суду и Тужилаштву са ознаком А, требало га је допунити новим доказима. То је Центар јавне безбједности Фоча урадио 2001. године, али се злочинци не процесуирају", рекао је након парастоса Кошарац, који је као одговорне прозвао и дио међународне заједнице.
Предсједник Борачке организације Републике Српске (РС) Пантелија Ћургуз рекао је да је документована кривична пријава против бошњачких зликоваца за масакр у Јошаници "заборављена у Суду и Тужилаштву БиХ", због чега ће ускоро затражити да се јавно одреде према овом злочину.
Он се заложио да општина Фоча, заједно са ресорним министарством, асфалтира пут до Јошанице, што би створило претпоставке за враћање становништва у села и засеоке Јошанице.
"Сјећање на уморене Србе у јошаничким селима најбоље ћемо ми живи сачувати ако будемо водили рачуна о њиховој дјеци и родитељима и ако код највиших судских органа будемо инсистирали на кажњавању злочинаца, који у фочанској Јошаници у свом болесном походу нису поштедјели ни дјецу", изјавио је Мило Томовић, ратни комадант српске бригаде која је међу првима кренула у помоћ нападнутим српским положајима прије 18 година.
Данашњем парастосу су, осим чланова породица убијених, присуствовали и званичници из сусједних општина, те предсједник Предсједништва БОРС-а Михајло Парађина.
Инфо
Видео
Тада је на свиреп начин побијено 37 цивила, међу којима и троје дјеце узраста од двије и по до 12 година,
Најмлађа жртва Данка Тановић имала је само двије и по године, а убијени су и малољетни брат и сестра Дражен и Драгана Вишњић, док је најстарија жртва деведесетосмогодишњи Раде Пљеваљчић, који је убијен на кућном прагу, а затим запаљен.
За почињене злочине у Јошаници још нико није одговарао, иако је Хашки трибунал прослиједио Тужилаштву БиХ овај предмет.
Шеф Кординационог тима Владе РС за истраживање ратних злочина и тражење несталих Сташа Кошарац рекао је да ћутање Суда и Тужилаштва БиХ о масакру у Јошаници срамотно и недопуство.
"Из Хага је случај Јошаница враћен Суду и Тужилаштву са ознаком А, требало га је допунити новим доказима. То је Центар јавне безбједности Фоча урадио 2001. године, али се злочинци не процесуирају", рекао је након парастоса Кошарац, који је као одговорне прозвао и дио међународне заједнице.
Предсједник Борачке организације Републике Српске (РС) Пантелија Ћургуз рекао је да је документована кривична пријава против бошњачких зликоваца за масакр у Јошаници "заборављена у Суду и Тужилаштву БиХ", због чега ће ускоро затражити да се јавно одреде према овом злочину.
Он се заложио да општина Фоча, заједно са ресорним министарством, асфалтира пут до Јошанице, што би створило претпоставке за враћање становништва у села и засеоке Јошанице.
"Сјећање на уморене Србе у јошаничким селима најбоље ћемо ми живи сачувати ако будемо водили рачуна о њиховој дјеци и родитељима и ако код највиших судских органа будемо инсистирали на кажњавању злочинаца, који у фочанској Јошаници у свом болесном походу нису поштедјели ни дјецу", изјавио је Мило Томовић, ратни комадант српске бригаде која је међу првима кренула у помоћ нападнутим српским положајима прије 18 година.
Данашњем парастосу су, осим чланова породица убијених, присуствовали и званичници из сусједних општина, те предсједник Предсједништва БОРС-а Михајло Парађина.
- Real Khan
#2150 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Volio bih pročitati i riječ-dvije komentara p.k. a ne samo članak SRNE...mislim, i sam čitam vijesti i znam gdje se trebam informirati.Pedja Kojovic wrote:ЈОШАНИЦА- СЈЕЋАЊЕ НА 56 УБИЈЕНИХ СРБА
Инфо
Видео
A ako želite, dat ću ja svoj komentar na gorenavedenu informaciju:
Naravno da se treba osuditi svaki zločin, pogotovo ratni zločin, i to je nepotrebno diskutirati. Međutim, imajući u vidu da sam lično učestvovao u odbrani Bosne i Hercegovine kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, legalne a ne "takozvane" vojne formacije koja je branila integritet države od pobunjenih frakcija unutar i vojne agresije iz Srbije i Crne Gore, osjećam obavezu da posebno komentiram ovaj navod:
Čitajući ovakav navod stiče se dojam kako je ARBiH bila vojna velesila koja je imala dovoljno oružja, municije, ljudskih resursa i VREMENA da upadnu u "nebranjena sela", "siluju i pale civile" (bez straha od eventualnog protivnapada srpskih specijalaca i interventnih jedinica koje sam UVIJEK sretao u toku akcija u kojima sam učestvovao. Ko nije bio u redovima ARBiH, ovakva izjava SRNE djeluje savim logična i na fonu je priče kako su "svi činili zločine, na jednako svirep način, itd.", ali povjerovati u priču kako je šaka loše naoružanih pripadnika ARBiH u decembru 1992. godine "upala u srpsko selo" i tamo rahat "SILOVALI djevojke i žene" je ravno vjerovanju u istinitost priče "Snježana i 7 patuljaka"...Тада је на свиреп начин побијено 37 цивила, међу којима и троје дјеце узраста од двије и по до 12 година, силовано је и више жена и дјевојака и потпуно разорено 68 српских кућа.
@p.k. molim vaš komentar na ovu priču iz SRNE.