Selam mummy2008
Vrtlar ima malo drugačiji način pravljenja sosa koliko se sjećam a evo mog načina pa ti izaberi koji ti je bolji. Neš pogriješiti ni jednom primjeru.
Mu'min salsa
recept
Vrlo bitno u ovom receptu jeste pasirka (to je moje mišljenje) jer ona najbolje automatsko razdvoji kožicu i sjeme od "mesa".
Recept za posudu od:
7 litara
Priprema ide ovako:
1. Paradajz (može svih sorti i ne samo pelati) operemo i isiječemo na 2 ili 4 komada, ovisno od veličine kako bi se lakše kuhalo
2. Sve stavimo u šerpu (mi od 7l) i bez ikakvog dodavanja vodemo kuhamo da
omekša. Svrha je da omekša kako bi lakše kroz pasirku proćerali, ništa više.
3. Nakon što paradajz postane mehak, bljuhav, ostavimo da se ohladi. Nemojte previše odlijevati vodu koja se formira kod kuhanja, jer ćete i onako ukuhavati.
4. Protjeramo kroz pasirku, da se razdvoji sjeme i koža od mesa. Ja lično 3 ili čak 4 puta protjeram istu masu kroz pasirku, jer uvijek ima mesa koje se odvoji od ostatka.
5. Nakon toga dobijenu masu stavim u tu 7l posudu (govorim veličinu šerpe da se znate količinski oritentirati) i dodamo slijedeće:
- crveni luk na kocke izrezan (4-5x srednje velikih glavica)
- bijeli luk (1-2 glavice, oguljenih čehnadi)
- bosiljak
- peršun
- luk vlasac (ukoliko želite)
- origano (ukoliko želite, pizza verziju )
- par ljutača paprika (ukoliko želite ljutu verziju)
- 1 ravnu kašiku tuzlanske soli
- 1 ravnu kašiku šećera
Kod začina je bolje da je svjež no ukoliko nemate možete kupiti i u trgovini tako da nema da nema (ako ništa sušene). Al znajte da je ogromna razlika ako su svježi začini, zato bolje kupite svježe začine ako nema svojih.
6. Sve to izmiješamo i stavimo da se ukuhava dok ne ispari jedan dio vode toliko da se zgusti (počnu izlaziti balončići kod kuhanja kao kod vulkana).

7. U prehodno zagrijane galone sipamo vrelu smjesu, nalijevo na vrh flaše ili galona tanak sloj
ulja i zavaramo. Mi koristimo (kad imamo)
maslinovo ulje.
8. Sve to stavimo u npr. manje karito ili zamotano u deku. Znači važno je da se zamota u deku i da se polahko hladi.
U nas se i po 3 dana hladi.
Ako je sve OK rok upotrebe najmanje godinu dana (mi još imamo 2,5 galona iz 2011).
Miris neopisiv, okus neusporediv, osjećaj nepojmljiv.
Kolik god izledalo puno posla, vjerujte isplati se!

1 od ovogodišnjih količina.

Pasirka sa kojom sve to radim.
Svi oni koji napravte po ovom receptu dužni su mi ćevape u Sarajevu na
Baščaršiji.