Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#2126 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Dobro nisam mislio da nosiš kesice za sebom, ko da se drogiraš :D
Pitao sam iz razloga jer da znamo kako koji proizvod ima efekta za buduća pitanja.
Da možemo reći, ef.Flag je probo i svtvarno pomoglo.

Vidi Flaga hajde sto je cvije ups bastovan poceo se i sa kalcijumom drogirati. :mrgreen: :razz:
flag

#2127 Re: Bášča

Post by flag »

vrtlar wrote: Vidi Flaga hajde sto je cvije ups bastovan poceo se i sa kalcijumom drogirati. :mrgreen: :razz:
:D
Vidim ja da je ona tvoja traktorska komšinica imala još nekih sumnjivih supstanci u prskalici .... A vjetar nanio na... tvoje cvijeće. A jel' to može uspijevati u Švici onaj mak (afghan) :lol:
Mu'min

#2128 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Flag

jes vidio šta biva kad se komšinica osveti.
Haman komšija vrtlar zijan uradio, zadirkivo. :D

Nego da se vratimo temi: spremate li sjemena i od čega sve?
Ja sam sve paradajze koje sam trebao fermentirao kao i paprike ostavio.
Drugo sjeme koje skupljam je još: grah, žito, dinje, krastavice, bunde i još šta bi se našlo al ove godine nisam jer imam starog sjemena.
vrtlar

#2129 Re: Bášča

Post by vrtlar »

flag wrote:
vrtlar wrote: Vidi Flaga hajde sto je cvije ups bastovan poceo se i sa kalcijumom drogirati. :mrgreen: :razz:
:D
Vidim ja da je ona tvoja traktorska komšinica imala još nekih sumnjivih supstanci u prskalici .... A vjetar nanio na... tvoje cvijeće. A jel' to može uspijevati u Švici onaj mak (afghan) :lol:

Cuj mak to je za amatere ja se sad drogiram sa liscem od paradajza zato i imam bastu. :mrgreen: ;-)
Oticon

#2130 Re: Bášča

Post by Oticon »

Majko mila sa kim se ja družim :?: ...sve drogeraš do drogeraša...neko na kalciju, neko na maku, nako na listu paradajza :run: sve se to navuklo...
:lol: :lol: :lol:
Mu'min

#2131 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Neko na maku a drugi na laku, jel Oticon? :lol:
Mu'min

#2132 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Back to the topic. :)

Čitav grad jedna bašča:

Vrt u mom stanu:

Internet stranica projekta: Vrt u mom stanu:
http://www.rndiy.org

Zeleni učitelj
vrtlar

#2133 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Neko na maku a drugi na laku, jel Oticon? :lol:
Mumine za ovo sto napisa svaka ti dala :mrgreen: ;-) :razz: :D :thumbup:
Oticon

#2134 Re: Bášča

Post by Oticon »

:thumbup: :lol: :lol: :lol: Ma ja...Sa kim si, takav si!
Mu'min

#2135 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Nego da ne bi ovo prešlo e-kahvenisanje a tema Bašča, šta velite na ove video snimke (kad naravno pogledate)?
Da li bi se moglo šta izvesti šta takov u našem okruženju?
Npr. u školi gdje su moji komandosi imaju "Baštovanske aktivnosti".
1x na heftu dođe tetka i ona sa tim mališanima sije, sadi, ...

Treba razvijati svijest kod mladih ljudi.
Ja osto bez komentara kad sam vidio u J.Oliver emisiji da prvačići ne znaju kako izgleda kompir, patlidžan itd.
Mu'min

#2136 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Danas bio u njivi. Žalostno pogledati koliko je izgorilo.
Ubrao 1.2kg dinja, 3.6 kg paradajza.
Paprika nema. Ostalo nisam ni gledo.

ms
Mu'min
senty

#2137 Re: Bášča

Post by senty »

Možda je nevezano uz vašu temu, tj. nemam volje baš čitati 100 stranica da vidim pričate li samo o voću i povrću, samo me zanima ako netko zna koje bi biljke mogle uspjeti na kosom, suhom terenu s malo zemlje? Nemam više ideja, a ostalo mi 500 kvadrata brda, do sada je uspio gore samo lješnjak, kupine i dva borića. Jednu maslinu posadih isto, ide dobro sad dok je ljeta, ne znam hoće preživjeti baš zimu na 700 metara nadmorske visine.
vrtlar

#2138 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Mu'min wrote:Danas bio u njivi. Žalostno pogledati koliko je izgorilo.
Ubrao 1.2kg dinja, 3.6 kg paradajza.
Paprika nema. Ostalo nisam ni gledo.

ms
Mu'min

Ima li najave kad ce kisa kod tebe cime ti zalijevas imas li bunar ili vodu iz vodovoda.
vrtlar

#2139 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
:thumbup: :lol: :lol: :lol: Ma ja...Sa kim si, takav si!
Zato sto smo svi pozitivni na droge :mrgreen: ;-) :thumbup: ovo i jeste najveselija tema .
armin_jocker

#2140 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Odavno me nije bilo, halalite, nema se vremena, 28 mi je godina, a sve bi da stignem, porodica, zena, malac, odmor, more, plastenik, basca .... ko ce to sve pohvatati :D

Evo nekoliko slicica

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by armin_jocker on 14/08/2012 23:04, edited 10 times in total.
Mu'min

#2141 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar

haman pa jos 14 dana nema kise. :(
kerima1

#2142 Re: Bášča

Post by kerima1 »

posto je ova godina strasno zasushila mjesecima,nesto kontam mozda kad pocnu padati kise se mogne posijati mahune,luk mladi,salata,mozda sve to i rodi ako jesen oduzi :lol:
samo gdje mi je sjeme sad svega toga :-)
mummy2008

#2143 Re: Bášča

Post by mummy2008 »

Poštovani/poštovane:)
cesto svratim na ovu temu i citam vas.

Ima svasta korisnog i lijepog za procitati i nauciti od vas, a tek slike :) sve super, i kod mene paradaiz ove godine rodio sto nije u zadnjih nekoliko godina, pa se ne moze potrositi ni podijeliti, pa sam vidjela da su mu'min i vrtlar na 76 strani pisali nesto o tome da prave paradaiz sos, zamolila bih ovom prilikom ako moze da malo detaljnije opisete kako to radite interesuje me npr da li ima neka kolicina kolko cega ide ili to otprilike, ja nemam pasirku, pa bih i ja paradiz prokuhala pa mozda procijedila kroz cijediljku da ostanu sjemenke, koji se zacini jos stavljaju, ja nemam bosiljka, persun imam, luk bijeli i crni imam, moze li se staviti malo origana, koliko se stavi ulja,????? :(
Eto ako moze neko da opise cijeli taj proces,

i nadam se da necu dogo cekati na odgovor jer paradaiz je skoro prezrio i nece moci jos dugo ostati na grani:)

Unaprijed se zahvaljujem na "receptu" i sve vas od srca pozdravljam i selamim :-D :)
kerima1

#2144 Re: Bášča

Post by kerima1 »

smilovat cu ti se ja kad ovi nece :D
ne mora biti neka posebna mjera ja cu nesto amaterski kako ja radim,a kad se ostali smiluju nek pisu svoje profesije :)
tako kako si rekla uradis sa plodovima i procijedis od kozice i sjemenki,inace i sjeme se protjera krupne one rupice na cjediljkama.posolis odprilike isprobavaj (ako ne postis :D ) ulja stavis pola litre na deset kg smjese,bijelog luka po zelji mozes na tu smejsu pola sake oguljenig cehna.persun ne stavljam pa ne znam koliko treba. :) ukuhavaj da nestane vode od paradajza da ostane samo gusta smjesa.po meni dovoljno sat vremena na jacoj vatri mijesati i gotovo.sipas u vrele tegle vreo sos.
Mu'min

#2145 Re: Bášča

Post by Mu'min »

armin_jocker wrote:Odavno me nije bilo, halalite, nema se vremena, 28 mi je godina, a sve bi da stignem, porodica, zena, malac, odmor, more, plastenik, basca .... ko ce to sve pohvatati :D

Evo nekoliko slicica
Selam Armine

svaka čast ljudino. Ako ti je vako krenulo kao početniku gdje ti je kraj. :)
Samo naprijed. :thumbup:

Vidim da se koristi Plantella. :)
armin_jocker

#2146 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Mu'min wrote:
armin_jocker wrote:Odavno me nije bilo, halalite, nema se vremena, 28 mi je godina, a sve bi da stignem, porodica, zena, malac, odmor, more, plastenik, basca .... ko ce to sve pohvatati :D

Evo nekoliko slicica
Selam Armine

svaka čast ljudino. Ako ti je vako krenulo kao početniku gdje ti je kraj. :)
Samo naprijed. :thumbup:

Vidim da se koristi Plantella. :)
Alejkumuselam Mumine, hvala na cestitkama, kad se trudis oko biljke, mora nesto biti, sve je u Bozijim rukama, ali dobro je. Ova godina je i dosta slabija, bar sto se tice nekih vrsta povrca, ja sam recimo nezadovoljan paprikama, mislim ima ih, ali dosta je ploda otpalo, znam i razlog, one traze puno vode, koje ja nazalost nisam imao dovoljno. imam ja sistem kap po kap, bure od 1000 litara, al u ovim susama vode nemam ni za napiti se, a ne za plastenik, tako da sam potrosio sve zalihe iz bureta, sad pomalo zalijevam ....
Paradajz okitio pravo, od cherija, pa do ostalog, bez problema sam prodao nesto, po finoj cijeni, nesto podijelio, i ima ga jos masalah.
Plantelu korisitio nekoliko puta, jer mi je nestalo stajskog djubriva koje sam mjesao sa vodom i zaljevao, mada izgleda mi dobra ova plantela
Mu'min

#2147 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Selam mummy2008
Vrtlar ima malo drugačiji način pravljenja sosa koliko se sjećam a evo mog načina pa ti izaberi koji ti je bolji. Neš pogriješiti ni jednom primjeru. :)

Mu'min salsa
recept
Image

Vrlo bitno u ovom receptu jeste pasirka (to je moje mišljenje) jer ona najbolje automatsko razdvoji kožicu i sjeme od "mesa".

Recept za posudu od: 7 litara

Priprema ide ovako:
1. Paradajz (može svih sorti i ne samo pelati) operemo i isiječemo na 2 ili 4 komada, ovisno od veličine kako bi se lakše kuhalo
2. Sve stavimo u šerpu (mi od 7l) i bez ikakvog dodavanja vodemo kuhamo da omekša. Svrha je da omekša kako bi lakše kroz pasirku proćerali, ništa više.
3. Nakon što paradajz postane mehak, bljuhav, ostavimo da se ohladi. Nemojte previše odlijevati vodu koja se formira kod kuhanja, jer ćete i onako ukuhavati.
4. Protjeramo kroz pasirku, da se razdvoji sjeme i koža od mesa. Ja lično 3 ili čak 4 puta protjeram istu masu kroz pasirku, jer uvijek ima mesa koje se odvoji od ostatka.
5. Nakon toga dobijenu masu stavim u tu 7l posudu (govorim veličinu šerpe da se znate količinski oritentirati) i dodamo slijedeće:
- crveni luk na kocke izrezan (4-5x srednje velikih glavica)
- bijeli luk (1-2 glavice, oguljenih čehnadi)
- bosiljak
- peršun
- luk vlasac (ukoliko želite)
- origano (ukoliko želite, pizza verziju )
- par ljutača paprika (ukoliko želite ljutu verziju)
- 1 ravnu kašiku tuzlanske soli
- 1 ravnu kašiku šećera

Kod začina je bolje da je svjež no ukoliko nemate možete kupiti i u trgovini tako da nema da nema (ako ništa sušene). Al znajte da je ogromna razlika ako su svježi začini, zato bolje kupite svježe začine ako nema svojih.

6. Sve to izmiješamo i stavimo da se ukuhava dok ne ispari jedan dio vode toliko da se zgusti (počnu izlaziti balončići kod kuhanja kao kod vulkana).
Image
7. U prehodno zagrijane galone sipamo vrelu smjesu, nalijevo na vrh flaše ili galona tanak sloj ulja i zavaramo. Mi koristimo (kad imamo) maslinovo ulje.
8. Sve to stavimo u npr. manje karito ili zamotano u deku. Znači važno je da se zamota u deku i da se polahko hladi.
U nas se i po 3 dana hladi.

Ako je sve OK rok upotrebe najmanje godinu dana (mi još imamo 2,5 galona iz 2011).
Miris neopisiv, okus neusporediv, osjećaj nepojmljiv.
Kolik god izledalo puno posla, vjerujte isplati se!

Image
1 od ovogodišnjih količina.

Image
Pasirka sa kojom sve to radim.

Svi oni koji napravte po ovom receptu dužni su mi ćevape u Sarajevu na Baščaršiji. :D :lol:
Last edited by Mu'min on 24/07/2013 05:55, edited 3 times in total.
Mu'min

#2148 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Da li je kad ko ovo vidio da se može kupiti?
Aqua spikes
Image
Last edited by Mu'min on 15/08/2012 17:37, edited 1 time in total.
kerima1

#2149 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Svi oni koji napravte po ovom receptu dužni su mi ćevape u Sarajevu na Baščaršiji.

bas cemo ti rec da smo pravili :lol:
sta ti je to na slici na flasama ?
safran

#2150 Re: Bášča

Post by safran »

mummy2008 dok nisam imala pasirku (a kupila sam je tek prošle godine) radila sam na sljedeći način:
- očistim paradajz, izrežem ga na četvrtine ili na više dijelova ako je baš veliki i stavljam u veći lonac, dodam malo soli - ne previše - na lonac od 10 L oko 2 vrhom pune kašike ali u slojevima,
- stavim da provri i kuha se 10-ak minuta - nešto kao Mummin - samo da omekša,
- pasiram na cjediljku - npr. onu za pranje riže, prođe poneka sjemenka ali ne previše,
- ukuhavam i skidam pjenu, ja ne dodajem ništa osim soli pa ukuhavam dok ne dobijem rjeđu kašu. Ovisno od kvalitete paradajza ispari oko 1/3 a nekad i više volumena.
- vruć sok sipam i zagrijane flaše (zagrijem ih u rerni na 100 C) i zatvorim kruna čepom.
Alternativno, možeš koristiti i tegle ali samo one na koje ide metalni poklopac. Također ih zagriješ u rerni
i zatvoriš - ako je formiran vakum kad se ohlade to je to.

Ovako skladištim sav paradajz i postojan je više godina. Po potrebi otvaram flaše i pravim šta mi treba - kečap, salsu, koristim ga za kuhana jela i td.

Ako redovno vrtlariš i često praviš sokove (npr. mi nastojimo svake godine napraviti i sok od jabuke) investiraj u čepirku - zaista je osnovno sredstvo za rad i olakšava skladištenje svega i svačega.
Post Reply