Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Ramzess Veliki

#2126 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Dobro. Ta logika primjene je ok, s tim da i taj strijelac mora biti dobra stela da bi znao gdje mu je nisanska tacka na razlicitim daljinama :)
Naravno, nacin nisanjenja koji opisujes, na crni krug, je klasicni skolski streljacki nacin nisanjenja standardnim blok mehanickim nisanom.
Moja preferenca je uvijek bila nauciti ljude da koriste ono sto imaju u rukama ispravno, ali i precizno.
Ovdje je bila u pitanju obuka diverzanata, jurišna obuka za blisku borbu. Znači cilj obuke je naučiti polaznika da utegne remen u laktu lijeve ruke i da ukruti AP na taj način kako bi iz ramena okretom tijela mogao tačno gađati kratkim rafalom u pravcu svog pogleda. To je jedan dio obuke. Pucati kratkim rafalom bez treptanja očima u pokretu kako bi svo vrijeme imao kontrolu terena, te što brže uočavanje i eliminisanje ciljeva.
Dozer

#2127 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

300 - 800 je elevacija zadnjeg nisana kod nje, s tim da je optimizam preko 300 slican kao i kod AP. Ali - ona ima i po podiocima podesiv prednji nisan, AP nema :) Zato se M16A2 moze svesti i na 25m, AP ne moze :)

Nisanska tacka u struku je, naravno, osnova. To je najsiri dio tijela, pa samim tim i najbolja meta.
Ali, koristenje i jedne i druge na daljinama preko 200m je raritet, pogotovo s nisanjenjem. Obe su jurisne puske, a to su u realnim uslovima borbe do 100m, a do 200 ili 300 su samo pokrivanja, tj. razbacivanje municije :)
S druge strane, nulta tacka ovih zrna je oko 100m, pa je logicno pitanje - zasto ne sve s 0?
Slazemo li se u ovome? :)
Pusti prirucnike, pricamo o realnim situacijama.
Ramzess Veliki

#2128 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:300 - 800 je elevacija zadnjeg nisana kod nje, s tim da je optimizam preko 300 slican kao i kod AP. Ali - ona ima i po podiocima podesiv prednji nisan, AP nema :) Zato se M16A2 moze svesti i na 25m, AP ne moze :)

Nisanska tacka u struku je, naravno, osnova. To je najsiri dio tijela, pa samim tim i najbolja meta.
Ali, koristenje i jedne i druge na daljinama preko 200m je raritet, pogotovo s nisanjenjem. Obe su jurisne puske, a to su u realnim uslovima borbe do 100m, a do 200 ili 300 su samo pokrivanja, tj. razbacivanje municije :)
S druge strane, nulta tacka ovih zrna je oko 100m, pa je logicno pitanje - zasto ne sve s 0?
Ne slažemo se. Sa AP sam pogađao 'ticu u letu u birani testis na 100, a na 300 bih mački u trku izbio miša iz usta. :D
O PAP neću ni da pričam. :D
Dalje, sa AP - za opkladu sa tim tzv. Irancima sam demonstrirao:
Čučeći položaj u rovu, okrenut leđima, metu postavljaju bilo gdje da ne vidim na daljinu 100 metara, princip pucanja bez nišanjenja - AP utegnut u remenu i blokiran od pomjeranja - štopanje za pronalaženje i pogodak mete dvije sekunde. Složio sam metu za manje vremena. :novine: Ha jesam bio zajeban ... 8-) Iskočiti iz rova, uočiti metu i pogoditi je. Meta je bila tanja daska. :thumbup: Nemojte to pokušavati kod kuće i bez prisustva roditelja. :lol: :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2129 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Osnovni podiok je za pješadinca i komandosa 300. Na toj daljini elevacija je ... koliko ??? 12-13 cm? Zaboravio sam, davno je bilo ... ali vrlo mala. Odnosno - gore-dolje po 5-6 cm. Gađaš u trup jer je bitno onesposobiti, ne trošiš vrijeme na čiste pogotke, ima ko se sa tim bavi. Pucanjem u konzerve, tarabe i cigle se upoznaješ sa svojim naoružanjem i stičeš osjećaj za daljinu, znači bitna je vježba. Ako znaš koliko ti zrno pada na 500 nemaš potrebe u borbi da mijenjaš podiok, to je gubljenje vremena, neće niko čekati na livadi da ti uštimaš daljinu, nego samo preneseš i opucaš.
Gojeni H

#2130 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Seawolf wrote:
Gojeni H wrote:
Dozer wrote:@Kosava

Svako zrno, a ne samo 7,62x39, ima luk, tj. parabolu, a parabola zaivisi od tezine zrna, duzine cijevi, pocetne brzine i dajline mete.
AP, ciganka, ima mehanicki nisan bazdaren upravo za svoje zrno (7,62x39), pa je onda sasvim nelogicno stimanje nisana na 300 i pucanje na 100 radi pada zrna, jer se puska bez problema upucava u tacne daljine. Odnosno, upuca se na 100 nisaneci u podnozje crnog kruga, a onda se s povecanjem daljine samo podize zadnji nisan na odgovarajuci podiok, a nisanska tacka ostaje uvijek podnozje crnog kruga.
:thumbup:
Nije :thumbup:

Instruktor koji je obučavao vojnike da se gajka nišana na automatskoj pušci M70, postavi na podiok "3" je uradio ispravno i upravo onako kako je obučavano u JNA. Naime, dalijina brisanog prostora za ovo oružje za grudnu metu (visine 40 do 50 cm) je oko 300 m, tako da se u borbi na daljinama na kojima se ova puška koristi, gajka nišana uvijek postavlja na podiok "3", a ne na podioke "1" ili "2".

Visina stražjeg nišana sa gajkom postavljenom na podiok "3" i na podiok označen sa "0" je identična. Ispravna upotreba stražnjeg nišana na automatskoj pušci M70 je slijedeća: u transportnom položaju, gajka nišana treba da je na podioku označenom sa "1", jer je tada stražnji nišan najniži i najmanje izložen oštećenjima. Prije ulaska u borbu na daljinama do 300 m, gajka nišana se gura prema naprijed na podiok "3", ili još brže i jednostavnije, gurne skroz unatrag na podiok "0", što daje istu visinu stražnjeg nišana (i samim tim istu elevaciju putanje zrna).

Podioci "1" i "2" se koriste samo za precizna gađanja nepokretnih meta na poznatim daljinama od 100 m, odnosno 200 m, dakle prilikom obuke u gađanju grudne i stojeće mete na tim daljinama.

Podiok označen sa "3" ili sa "0" se koristi u borbi.

Ostali podioci označeni brojevima od "4" do "10" su samo za nepopravljive optimiste.
Ja za ovakvo nesto evo prvi put cujem od tebe. Odnosno od Ramzessa da budem precizniji.
Ipak se drzim svoje obuke. ;-)
kosava

#2131 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Dozer wrote:Na ovo? :D
Image

Moze. A ovim i .308 mozes ici i do 1100 s ovom optikom :)
Odakle ti ovo, a ,a, priznaj :)
Iz prodavnice :lol: sva u kompletu samo bez optike , nogice Harris i kompenzator dosle vec montirane fabricki
kosava

#2132 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Gojeni covjek uci dok je ziv. :lol: Mene su naucili da prvi dan na liniji ispalim par obiljezavajucih ono do bijelog kamena 50m , do oborenog hrasta 100 itd. i onda da prebacim nisan na 3-cu i nevodi brige
kosava

#2133 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Seawolf wrote: Uostalom, koji je najniži podiok na stražnjem mehaničkom nišanu jurišne puške M16A2?
0-2 ili od nula do 200 m.
kosava

#2134 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Dozer wrote:300 - 800 je elevacija zadnjeg nisana kod nje, s tim da je optimizam preko 300 slican kao i kod AP. Ali - ona ima i po podiocima podesiv prednji nisan, AP nema :) Zato se M16A2 moze svesti i na 25m, AP ne moze :)

Dozer sa 62gr. municijom i sa A3 sa fiksnim kundakom i cijevi od 20" ( 50 cm) iz sjedeceg stava mozes normalno pogoditi siluetu na 400 metara .
AR se upucava na 25 metara jer svaka dodje upucana iz fabrike ali se upucava za svakog strijelca jer nismo svi iste visine tezine , duzine ruku itd. Meta za upucavanje je ko sahovska tabla i npr ako je grupa tri kockice lijevo dvije dole onda okrenes tri klika zadnji nisan a prednji prema up i tako dok je neupucas poslie toga ako gadjas na daljinam preko 300 metara koristis neobiljezenu musicu zadnjeg nisana ovo ja ono narodski . Ja sa svojom m-4 mogu razbijati iz sijedeceg polozaja sa laktom oslonjenim na koljeno glinene golubove na daljinama od 25 do 150 metara bez problema i to sa mehanickim nisanima a sa AR od moga sina na koju je montiran ACOG bez problema i do 500 metara grupu od 4-5 glinenih golubova nisam probao na vece daljine jer samo jedna streljana u komsiluku ima linje do 800 metara.

A ja sam samo malo iznad prosjecnog strelca
Dozer

#2135 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma znam ja sve to. Ovdje pricamo o prosjecnim, ili ispodprosjecnim strijelcima. Ako ti kazem da sam sa Pytonom .357 na 300m pogadjao 5-10cm od sipke gromobrana na zgradi, hoces li mi vjerovati? :D
Last edited by Dozer on 10/12/2013 22:28, edited 1 time in total.
Repetitor

#2136 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

I ja sam sa M-48 sa optikom pogadjao sa pancirke (zgrada u Dobrinji) cijelu kuću u Nedžarićima(Močevića kuća,nekad ''anamo njihova'' osmatračnica) :D Ehheeeejjj,znate li vi šta znači kuću pogoditi?
A nekad sam znao i tromblonom zapapriti tamo gdje ne bih ni sanjao :lol:

Šale malo nije na odmet,ali ljudima koji su jedva znali pušku u rukama držati,ovo sve izgleda ko špansko selo :D

Kod nas je bilo,nauči da repetiraš,puniš i drži pušku u ruci dok ga ne vidiš.Kad ga vidiš pokušaj nešto...i to max 2-3metka :D

Kod srba je bilo,samo da naučiš pritisnuti obarač.Imali su municije na izvoz...
Seawolf

#2137 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Gojeni H wrote:
Seawolf wrote: Nije :thumbup:

Instruktor koji je obučavao vojnike da se gajka nišana na automatskoj pušci M70, postavi na podiok "3" je uradio ispravno i upravo onako kako je obučavano u JNA. Naime, dalijina brisanog prostora za ovo oružje za grudnu metu (visine 40 do 50 cm) je oko 300 m, tako da se u borbi na daljinama na kojima se ova puška koristi, gajka nišana uvijek postavlja na podiok "3", a ne na podioke "1" ili "2".

Visina stražjeg nišana sa gajkom postavljenom na podiok "3" i na podiok označen sa "0" je identična. Ispravna upotreba stražnjeg nišana na automatskoj pušci M70 je slijedeća: u transportnom položaju, gajka nišana treba da je na podioku označenom sa "1", jer je tada stražnji nišan najniži i najmanje izložen oštećenjima. Prije ulaska u borbu na daljinama do 300 m, gajka nišana se gura prema naprijed na podiok "3", ili još brže i jednostavnije, gurne skroz unatrag na podiok "0", što daje istu visinu stražnjeg nišana (i samim tim istu elevaciju putanje zrna).

Podioci "1" i "2" se koriste samo za precizna gađanja nepokretnih meta na poznatim daljinama od 100 m, odnosno 200 m, dakle prilikom obuke u gađanju grudne i stojeće mete na tim daljinama.

Podiok označen sa "3" ili sa "0" se koristi u borbi.

Ostali podioci označeni brojevima od "4" do "10" su samo za nepopravljive optimiste.
Ja za ovakvo nesto evo prvi put cujem od tebe. Odnosno od Ramzessa da budem precizniji.
Ipak se drzim svoje obuke. ;-)
A jesi li se ikada zapitao čemu služi podiok "0" na stražnjem mehaničkom nišanu jurišne puške M70? I kojoj visini stražnjeg nišana (i odgovarajućoj elevaciji putanje zrna), odgovara postavljanje gajke nišana na taj podiok?
AR15

#2138 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by AR15 »

kosava wrote:

Pusti prirucnike, pricamo o

a sa AR od moga sina na koju je montiran ACOG bez problema i do 500 metara grupu od 4-5 glinenih golubova nisam probao na vece daljine jer samo jedna streljana u komsiluku ima linje do 800 metara.

A gdje se to smije AR imati,SAD? :D
Seawolf

#2139 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

kosava wrote:
Seawolf wrote: Uostalom, koji je najniži podiok na stražnjem mehaničkom nišanu jurišne puške M16A2?
Greška. Najniži podiok na skali daljine stražnjeg nišana na jurišnoj pušci M16A2 je "3" (300 m). Najviši je, kao što je @Dozer naveo "8" (800 m).

Za precizno gađanje na kraćim rastojanjima se preklapa poseban okvir stražnjeg nišana koji pokriva daljine od 0 do 200 m i koji se u borbenoj praksi, uglavnom ne koristi.
Seawolf

#2140 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Ako pod "nultom tačkom" podrazumijevaš prednju tačku (od ukupno dvije) gdje se presjecaju nišanska linija i trajektorija zrna, onda je ta tačka (čiji položaj zavisi od postavke gajke stražnjeg mehaničkog nišana, odnosno visine končanice optičkog nišana) puno bliže ustima cijevi od 100 m (bez obzira na kalibar i elevaciju trajektorije).

p.s. Koje si oružje dužio na odsluženju vojnog roka u JNA?
kosava

#2141 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

Seawolf wrote:
kosava wrote:
Greška. Najniži podiok na skali daljine stražnjeg nišana na jurišnoj pušci M16A2 je "3" (300 m). Najviši je, kao što je @Dozer naveo "8" (800 m).

Za precizno gađanje na kraćim rastojanjima se preklapa poseban okvir stražnjeg nišana koji pokriva daljine od 0 do 200 m i koji se u borbenoj praksi, uglavnom ne koristi.
E jebem ga da je nemam 0-2 je velika rupa Imagea bez oznake je mala rupa 300 do 800 Image

Image

Image

Image

Sta se nekoristi mozda ne u vojne svrhe ali sigurno se koristi u policijske , sad sa svim namontiranim eotech, acog , aimpoint nisanima na vecinu niko ni nekoristi zadnji preklopni nisan to je vise za nedaj boze i sto nekako sakato puska izgleda bez zadnjeg nisana.
Last edited by kosava on 10/12/2013 23:56, edited 1 time in total.
kosava

#2142 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kosava »

AR15 wrote:
kosava wrote:

Pusti prirucnike, pricamo o

a sa AR od moga sina na koju je montiran ACOG bez problema i do 500 metara grupu od 4-5 glinenih golubova nisam probao na vece daljine jer samo jedna streljana u komsiluku ima linje do 800 metara.

A gdje se to smije AR imati,SAD? :D
:wink:
Dozer

#2143 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Smije i ovdje. Vjerov'o ili ne, postoji civilna verzija za kupiti :)
AR15

#2144 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by AR15 »

Dozer wrote:Smije i ovdje. Vjerov'o ili ne, postoji civilna verzija za kupiti :)
Znam da postoji civilna verzija tj. samo sa semi načinom pucanja,samo sumnjam da je dozvoljeno posjedovati tako nešto,a ida jeste,maloljetan sam pa do tada airsoft CAR-15 i tako ;)
Dozer

#2145 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@Seawolf
Ako pod "nultom tačkom" podrazumijevaš prednju tačku (od ukupno dvije) gdje se presjecaju nišanska linija i trajektorija zrna, onda je ta tačka (čiji položaj zavisi od postavke gajke stražnjeg mehaničkog nišana, odnosno visine končanice optičkog nišana) puno bliže ustima cijevi od 100 m (bez obzira na kalibar i elevaciju trajektorije).

U JNA nisam stig'o, ali je zato stigla ona mene :lol: :lol: Ali, par godina prije toga sam, tacnije 7, proveo po strelistima sirom Juge ;)

A nulta tacka se zna sta je, jebo ga ti - krajnja tacka do koje zrno leti pravolinijski i prije nego pocne parabolicno kretanje, a ta pravolinijska putanja je uvijek uspinjuca ukoliko odnos gornjih tacaka prednjeg i zadnjeg nisana nije u identicnoj ravni s polozajem cijevi. Tada je ta putanja do nulte tacke identicna pravcu/uglu pod kojim se nalazi cijev u momentu ispaljenja. Naravno, osnovni faktori koji uticu na nultu tacku bilo kojeg zrna su duzina cijevi, tezina zrna, punjenje, pocetna brzina i ugao ispucavanja. Nulta tacka nije uvijek ista s istim zrnom i oruzjem ukoliko se mijenja ugao ispucavanja, za sta su direktno odgovorna 2 faktora - atmosferski uslovi i G.
Seawolf

#2146 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Dozer wrote:@Seawolf

U JNA nisam stig'o, ali je zato stigla ona mene :lol: :lol: Ali, par godina prije toga sam, tacnije 7, proveo po strelistima sirom Juge ;)

A nulta tacka se zna sta je, jebo ga ti - krajnja tacka do koje zrno leti pravolinijski i prije nego pocne parabolicno kretanje, a ta pravolinijska putanja je uvijek uspinjuca ukoliko odnos gornjih tacaka prednjeg i zadnjeg nisana nije u identicnoj ravni s polozajem cijevi. Tada je ta putanja do nulte tacke identicna pravcu/uglu pod kojim se nalazi cijev u momentu ispaljenja. Naravno, osnovni faktori koji uticu na nultu tacku bilo kojeg zrna su duzina cijevi, tezina zrna, punjenje, pocetna brzina i ugao ispucavanja. Nulta tacka nije uvijek ista s istim zrnom i oruzjem ukoliko se mijenja ugao ispucavanja, za sta su direktno odgovorna 2 faktora - atmosferski uslovi i G.
Jebo ga ti, zrno se kreće pravolinijski samo kroz cijev oružja. Onoga momenta kada napusti cijev, počne da se kreće po asimetričnoj paraboli (osim ako si ga ispucao u beztežinskom stanju).
Ramzess Veliki

#2147 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Nulta tačka je ustvari osovina cijevi, na najvećoj vidljivoj daljini na koju se upucava optika nasuho.
Gojeni H

#2148 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:Smije i ovdje. Vjerov'o ili ne, postoji civilna verzija za kupiti :)
Jel' se to ima negdje kod nas za kupiti?
BlackPool

#2149 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by BlackPool »

Dozer wrote:Na ovo? :D
Image

Moze. A ovim i .308 mozes ici i do 1100 s ovom optikom :)
Odakle ti ovo, a ,a, priznaj :)

Prelijep kucni ljubimac :lol:
Dozer

#2150 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Gojeni H wrote:
Jel' se to ima negdje kod nas za kupiti?
Kupiti ne, ali uvesti da. I posjedovati. Haver mi nedavno to kupio u Austriji i uredno uvezao, civilnu verziju M16A2 :-)
Ramzess Veliki wrote:Nulta tačka je ustvari osovina cijevi, na najvećoj vidljivoj daljini na koju se upucava optika nasuho.
Ovo bas i nisam shvatio....

@Seawolf
;-) Gravitacija pocinje djelovati na zrno cim ono napusti cijev, to je tacno, ali usljed velike pocetne brzine i zadatog pravca koji diriguje cijev svako zrno ima odredjenu pocetnu pravolinijsku i uzlaznu putanju leta, nakon cega pocinje parabolicni pad koji se povecava sa daljinom.
Pogledaj bilo koji chart parabole za bilo koje zrno, vidjeces da je prvih 100-200 y ili m pravolinijska putanja i poklapa se sa osom cijevi. To je nulta tacka zrna, tj. tacka do koje ono leti pravolinijski i nakon cega pocinje parabolicni pad.
Post Reply