Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
enisss

#2126 Re: Teretana

Post by enisss »

Industrialyzer wrote:Adi , ja sam naturalac , bez suplemenata :)

Enise , dobro ti to ide fakat , puno ti je jos 10 da nabacis majke mi , valja onda to stesati. A dobro si se izgradio , jos ako stomak imas , to je vrh :thumbup:
sad na 110 kg nemam plocice...imam samo ova dva reda odozgo...no...na 100 kg imam :).....ma nece biti puno..vjeruj mi..znas kako ja to lako spustim dole..ishrana se redukuje..tj...vise proteina...manje UH...cardio se radi svaki dan :)
Industrialyzer

#2127 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

medoIL wrote:
Industrialyzer wrote:Adi , ja sam naturalac , bez suplemenata :)

Enise , dobro ti to ide fakat , puno ti je jos 10 da nabacis majke mi , valja onda to stesati. A dobro si se izgradio , jos ako stomak imas , to je vrh :thumbup:
edit : mislio sam da je ono gore tvoja slika :D ... Naturalac si i sa suplementima :-)

Necemo biti bukvalci , znas na sta sam mislio :)

Enise , samo naprijed , jos dva reda su ti ostala :D
vox-populi

#2128 Re: Teretana

Post by vox-populi »

Sta je dobro za performance boost? Skontao sam da mi treba vise energije, krepam nakon sat vremena treninga a htio bih odraditi malo duze.
sitna.buranija

#2129 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

vox-populi wrote:Sta je dobro za performance boost? Skontao sam da mi treba vise energije, krepam nakon sat vremena treninga a htio bih odraditi malo duze.
1. Rijesi na psiholoskoj bazi - ovo ne mogu dovoljno naglasiti. Osim toga, sumnjam da cijepas toliko volumena da bi trebao raditi trening duzi od sat vremena, 5-day splitovi i upper/lower moraju biti odradjeni u sat vremena, sve preko je protraceno vrijeme za naturalca. Za daljnju evaluaciju, opisi trening.

2. Pojacaj UH u obroku pred trening (zob, raz > krompir > riza > hljeb), i tokom treninga mozes piti napitak sa UH (mozes razmutiti secer ili kupiti neki izotonicni napitak, oni obicno sadrze stvari tipa palantoze)
3. Jaka kafa pred trening
4. Kofein u tabletama
5. Nesto tipa Jack3d ili White Flood (kljucni sastojak je 1,3-DMAA) / efedrin
6. Brzina / bijelo
vox-populi

#2130 Re: Teretana

Post by vox-populi »

sitna.buranija wrote: 1. Rijesi na psiholoskoj bazi - ovo ne mogu dovoljno naglasiti. Osim toga, sumnjam da cijepas toliko volumena da bi trebao raditi trening duzi od sat vremena, 5-day splitovi i upper/lower moraju biti odradjeni u sat vremena, sve preko je protraceno vrijeme za naturalca. Za daljnju evaluaciju, opisi trening.

2. Pojacaj UH u obroku pred trening (zob, raz > krompir > riza > hljeb), i tokom treninga mozes piti napitak sa UH (mozes razmutiti secer ili kupiti neki izotonicni napitak, oni obicno sadrze stvari tipa palantoze)
3. Jaka kafa pred trening
4. Kofein u tabletama
5. Nesto tipa Jack3d ili White Flood (kljucni sastojak je 1,3-DMAA) / efedrin
6. Brzina / bijelo

Hvala na savjetima.
Ovako, trenirao sam nekada davno, intenzivno skoro tri godine. Onda sam prestao i dugi niz godina nisam zakoracio u teretanu. Razloga je mnogo, ne bih ulazio u tu pricu.

Uglavnom, prije sedam dana sam se odlucio vratiti teretani i napravio sam ovakav raspored:

Subota: Noge/Abs
Nedelja: Grudi
Ponedeljak: Ledja/Abs
Utorak: slobodan
Srijeda: Ramena/Abs
Cetvrtak: Ruke
Petak: slobodan

Fazon je sto radnim danima sam po cijeli dan na poslu i treniram tek navecer. Zbog toga na trening dodjem umorniji nego sto bih trebao.
Za pocetak ne radim nikakav power trening, znaci ne guram maximum koji bih mogao nego radim duze serije sa manjom kilazom da malo dodjem u formu. I radim malo duze jer dobar dio vremena je ustvari cardio, kao sto rekoh, paralelno sa treningom zelim doci i u formu.

E sad, zanima me konkretno ovaj produkt:

http://www.bbgenics-shop.de/Kohlenhydra ... ::364.html

Opis kaze da je namjenjen kao energy booster. Da li je neko imao iskustva?

Jos jednom, hvala na savjetima.
sitna.buranija

#2131 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Trbusne je dovoljno raditi jednom sedmicno ciljano, jer su misic kao i svaki drugi. Dalje, moje misljenje je da nepotpomognuti sportas (a to su vecina rekreativaca) u teretani bolje rezultate ostvaruje sa upper/lower body splitom ili push/pull raspodjelom, nego programom koji radi svaku grupu drugi dan - razlozi su brojni, bolji hormonski odgovor od tijela, bolji prijenos snage u realnim situacijama, kao i manje tegobnih upala i bacanja vremena. Razmisli o prelasku na takav program :wink:

Mislim da ce ti dovoljno biti pojacati UH u obroku prije treninga, i imat ces vise energije. Nemoj samo neki prosti secer, jer nakon povisenja secera u krvi, veci je crash nakon sto ga inzulin pospremi. Predji na power trening sto se tice velikih pokreta (cucanj, bench, deadlift, press) - tj. serije sa do 5 ponavljanja. Nadam se da cardio radis poslije treninga, jer kardio pred trening te umara bezveze, a ubrzan rad srca nakon rada sa tegovima poboljsava uslove sagorijevanja masti. 30-45 min poslije treninga je dovoljno, ali smatram da je po tom pitanju puno vaznije regulisati ishranu.

Nadalje, taj proizvod je karina, cisti secer. Moze se koristiti sa wheyom u PWM-u, zbog visokog GI maltodekstrina, ali definitivno ne vrijedi ovih para. Pola kile glukoze je u DM-u manje od 3 marke.
Stvari od suplemenata koje vrijedi uzimati su, ovim redoslijedom:

Riblje ulje (ili omega-3 sa EPA/DHA masnim kiselinama u dozama od 2.5-3g dnevno)
Whey
Kreatin

Ostalo je manje-vise bacanje para, NO boosteri i slicne budalastine. Sto se tice stimulansa - dobar kofein je dovoljan :)
vox-populi

#2132 Re: Teretana

Post by vox-populi »

Sa_dy wrote:Ta je booster? :? :cry:
Substanca koja ti daje malo vise izdrzljivosti.
vox-populi

#2133 Re: Teretana

Post by vox-populi »

sitna.buranija wrote:Trbusne je dovoljno raditi jednom sedmicno ciljano, jer su misic kao i svaki drugi. Dalje, moje misljenje je da nepotpomognuti sportas (a to su vecina rekreativaca) u teretani bolje rezultate ostvaruje sa upper/lower body splitom ili push/pull raspodjelom, nego programom koji radi svaku grupu drugi dan - razlozi su brojni, bolji hormonski odgovor od tijela, bolji prijenos snage u realnim situacijama, kao i manje tegobnih upala i bacanja vremena. Razmisli o prelasku na takav program :wink:
Ma trbusni su meni generalno problem, zato sam malo pojacao. Nije samo da mi treba misic, nego trebam malo i salo smanjiti :), jbg, kancelarijski i programerski zivot je uzeo svoj danak.

Sto se programa tice, svakako da cu ga mijenjati cim predjem na neki ozbiljniji trening. Za sada, i u prvih mjesec-dva, radim ovako cisto da aktiviram misice i da se malo naviknem na treninge. Kasnije cemo vidjeti sta i kako.
sitna.buranija wrote: Mislim da ce ti dovoljno biti pojacati UH u obroku prije treninga, i imat ces vise energije. Nemoj samo neki prosti secer, jer nakon povisenja secera u krvi, veci je crash nakon sto ga inzulin pospremi. Predji na power trening sto se tice velikih pokreta (cucanj, bench, deadlift, press) - tj. serije sa do 5 ponavljanja. Nadam se da cardio radis poslije treninga, jer kardio pred trening te umara bezveze, a ubrzan rad srca nakon rada sa tegovima poboljsava uslove sagorijevanja masti. 30-45 min poslije treninga je dovoljno, ali smatram da je po tom pitanju puno vaznije regulisati ishranu.
Da, cardio radim nakon treninga. Uradim 5 minuta bicikla prije treninga, cisto da se zagrijem, plus rastezanje. Onda poslije treninga odradim 25-30 minuta programiranog bicikla ili 15 minuta treadmill.
sitna.buranija wrote: Nadalje, taj proizvod je karina, cisti secer. Moze se koristiti sa wheyom u PWM-u, zbog visokog GI maltodekstrina, ali definitivno ne vrijedi ovih para. Pola kile glukoze je u DM-u manje od 3 marke.
Stvari od suplemenata koje vrijedi uzimati su, ovim redoslijedom:

Riblje ulje (ili omega-3 sa EPA/DHA masnim kiselinama u dozama od 2.5-3g dnevno)
Whey
Kreatin

Ostalo je manje-vise bacanje para, NO boosteri i slicne budalastine. Sto se tice stimulansa - dobar kofein je dovoljan :)
Ok, onda necu uzimati ovaj preparat. Vidjecu u teretani sta mi oni mogu preporuciti.

Hvala velika na savjetima.
sitna.buranija

#2134 Re: Teretana

Post by sitna.buranija »

Trbusni ne mogu puno hipertrofirati (narasti), tu igras sa kartama koje si dobio genetikom. Salo se ne moze selektivno skidati, nego sa citavog tijela - a raspored skidanja sala je genetski determiniran, i hormonalna slika se moze dosta dobro ocitati ovisno o rasporedu sala. Six-pack se definise u kuhinji, ne u teretani. Sto se tice kancelarijskog zivota i mnogo kompjuteranja, provjeri imas li lordozu, kifozu ili ramena rotirana unutra, ako da - to je problem koji se mora adresirati pravilno i na vrijeme.

Mjesec-dva je velik period za privikavanje, sto prije krenes probijati granice sa intenzitetom, prije ces se privici.
Zajebi savjete iz teretane, 98% ljudi baziraju svoje znanje na rekla-kazala. Ako si u Njemackoj, nemoj misliti da je drugacije - profil ljudi u teretani je sa razlogom ogranicen stereotipom da su krkani i neznalice.

Zbog dobrog uvodnog posta nisam ocekivao da si toliki noob, zato obavezno preporucujem citanje ovog clanka, kako tebi, tako i ostalim forumasima, u svrhu povecavanja znanja i razbijanja mitova...

http://www.acaloriecounter.com/building-muscle.php
Na bosanskom, solidan prijevod: http://body.ba/bodybuilding/savjeti/naj ... ne-mase/74

I ovo: http://www.liamrosen.com/fitness.html

Live long and stay strong :)
BackInBlack

#2135 Re: Teretana

Post by BackInBlack »

eo i ja nakon deset dana se vracam na trening ... posto sam potrosio proteine, kupio sam sad whey proteine ... nadam se da ce biti sad josh vishe fajde od njih ... xD
btw mnoge sam u Bosni iznenadi sa svojim novim sexy body :D sad idemo dalje :)
vox-populi

#2136 Re: Teretana

Post by vox-populi »

sitna.buranija wrote:Trbusni ne mogu puno hipertrofirati (narasti), tu igras sa kartama koje si dobio genetikom. Salo se ne moze selektivno skidati, nego sa citavog tijela - a raspored skidanja sala je genetski determiniran, i hormonalna slika se moze dosta dobro ocitati ovisno o rasporedu sala. Six-pack se definise u kuhinji, ne u teretani. Sto se tice kancelarijskog zivota i mnogo kompjuteranja, provjeri imas li lordozu, kifozu ili ramena rotirana unutra, ako da - to je problem koji se mora adresirati pravilno i na vrijeme.
Stoji to sve, nisam ni mislio drugacije. Ne radim trbusne da bih nabacio neki six-pack preko noci nego da uporedo sa treningom skinem salo. Naravno, uz to ide i adekvatna ishrana.

Nisam provjerio da li imam kakvih problema sa ramenima ili kicmom, vidis, nije losa ideja, mogao bih skoknuti do hecima po uputnicu.
sitna.buranija wrote: Mjesec-dva je velik period za privikavanje, sto prije krenes probijati granice sa intenzitetom, prije ces se privici.
Zajebi savjete iz teretane, 98% ljudi baziraju svoje znanje na rekla-kazala. Ako si u Njemackoj, nemoj misliti da je drugacije - profil ljudi u teretani je sa razlogom ogranicen stereotipom da su krkani i neznalice.
Pa dobro, dva mjeseca zaista jeste puno, ali eto, mjesec dana je ok cini mi se. Uglavnom, polako povecavam teznu ali i dalje radim duze serije (12-15) i tako cu nastaviti jos jedno vrijeme.

A sto se teretane tice, neces vjerovati ali dosta su dobro upuceni, otprilike su mi rekli ono sto si i ti. 5-6 trenera je uvijek tu da pomogne na razne nacine. Btw, teretana je dosta poznata, otvorio je Vladimir Klichko i kako kazu treneri, kada god je u Minhenu, navrati obavezno na trening :).
sitna.buranija wrote: Zbog dobrog uvodnog posta nisam ocekivao da si toliki noob, zato obavezno preporucujem citanje ovog clanka, kako tebi, tako i ostalim forumasima, u svrhu povecavanja znanja i razbijanja mitova...

http://www.acaloriecounter.com/building-muscle.php
Na bosanskom, solidan prijevod: http://body.ba/bodybuilding/savjeti/naj ... ne-mase/74

I ovo: http://www.liamrosen.com/fitness.html
Dobri clanci skroz. U principu nista novo, bar ne za mene, jer sam te neke mitove o samom treniranju davno razbio. Ali s obzirom da nikada nisam koristio apsolutno nikakve supplements, u tom polju sam dosta slab, ne znam ni sta treba ni kako.
sitna.buranija wrote: Live long and stay strong :)
:thumbup:
BackInBlack

#2137 Re: Teretana

Post by BackInBlack »

dajte kakav kvalitetan clanak sto se tice ishrane ...
ja se hranim sam ... i nisam neki kuhar ... cesto jedem gotova jela ... il nekad skocim u cak i u fast food i ako znam da to nije dobro ...
SaPnA

#2138 Re: Teretana

Post by SaPnA »

Moze neko napisat ili ako je napisano citirati, kakvim vjezbama da se oblikuju grudni misici.
hvala
SaPnA

#2139 Re: Teretana

Post by SaPnA »

Sa_dy wrote:
SaPnA wrote:Moze neko napisat ili ako je napisano citirati, kakvim vjezbama da se oblikuju grudni misici.
hvala
E oJo i mene interesuje praaavo. :skoljka:
:skoljka: sve mi 'vako radi
vox-populi

#2140 Re: Teretana

Post by vox-populi »

@SaPnA & @Sa_dy

http://www.bodybuilding.com/exercises/f ... scle/chest

Eto, pa istrazujte, ima dosta.

Inace, vjerujem da je vec neko postavio link, odlicna stranica: http://www.bodybuilding.com/
SaPnA

#2141 Re: Teretana

Post by SaPnA »

Sa_dy wrote:
SaPnA wrote: :skoljka: sve mi 'vako radi
neTu dok se ne zaTegnes i ocvrsnes.
:skoljka: :skoljka: :skoljka: :skoljka:
neosuđuj ljude na osnovu izgleda
the beauty is inside you :P :P
SaPnA

#2142 Re: Teretana

Post by SaPnA »

Sa_dy wrote:
SaPnA wrote:neosuđuj ljude na osnovu izgleda
the beauty is inside you :P :P
:shock: Jest o bibav fkt? :cry: :cry: :skoljka:
ma nisam ba :lol: :lol: :lol:
ja sam frajer 8-)
vox-populi

#2143 Re: Teretana

Post by vox-populi »

Sa_dy wrote: Ihhh ovdje puno ima da se istrazuje, ima grudni misici da se oTalace dok ja ovo iscitam. :cry: :cry: :lol: :lol:
Samo zbog tvojih grudnih misica, da se ne oTalace, evo ti ukratko:

Bez opreme:
http://www.bodybuilding.com/exercises/d ... st-stretch
http://www.bodybuilding.com/exercises/f ... scle/chest

Ako te zanimaju vjezbe i sa nekom opremom, javi.
SaPnA

#2144 Re: Teretana

Post by SaPnA »

Sa_dy wrote:MomKovi ja malo ode se zaHebajem, ne smeta vam zar ne? :zoka: :cry:
samo ti, uredu je
sve dok nas ne pocnes zajebavat :)
SaPnA

#2145 Re: Teretana

Post by SaPnA »

Sa_dy wrote:
SaPnA wrote:ma nisam ba :lol: :lol: :lol:
ja sam frajer 8-)
Ma nisi...cim hoces gruDi da zatezes..znaci biBo. :skoljka:
aa tebe, pa mozda samo zelim povecati obim, nemora znacit biBo :x :x
SaPnA

#2146 Re: Teretana

Post by SaPnA »

Sa_dy wrote:
SaPnA wrote:aa tebe, pa mozda samo zelim povecati obim, nemora znacit biBo :x :x
Pa ta ce ti tolke shishe? :shock: :skoljka:
et nako , imam viska energije pa bolje ulozit u sise :P
Industrialyzer

#2147 Re: Teretana

Post by Industrialyzer »

I onda se cudimo sto je ljudima mrsko citati ovolike stranice i traziti potrebne informacije. Sady se mora raspiricati pa makar se na glavu prevrnula :mrgreen:
lara b.

#2148 Re: Teretana

Post by lara b. »

Bubalo1 wrote:
lara b. wrote:hej narode...i ja sam skonatla da skinem nekih 7 kg... :)
zadnji mjesec idem na aerobik i nije lose... pa koja je razlika aerobik i teretana... jel bih trebala i teretanu ukljuciti... inace mi ovamo radimo sa malim tegovima nekih vjezbica :D
meni je problem i to sto me sve boli...stomak...ramena... nakon zadnjih treninga gdje smo radili nesto kao box... boli me i vrat i osjecam neki tupi pritisak u glavi... pa jel to normalno... postalo me strah da nesto nije uredu... instruktorica kaze da je sve ok i da smao nastavim vjezbati :-) jeste li vi imali ovakvih problema...
Pa jbg mora .. Ali ne boli te previse da bas stalno osjecas bol ? Da ne mozes raditi nesto zbog boli ? Ako se bojis mozes prestati koji dan ali ako nije bas jaka bol nemas sta brinuti jbg mora .. Kad boli znak je da djeluje :D Ne bi valjalo da ne boli ..al ne bi ni valjalo da previse boli osim na pocetku
e vidis napravila sam malu pauzu i sada je ok...a imala sam zaista cudne bolove :-D
mislim da sam bila pretjerala...ono totalno van kondicije i pocela vjezbati kao Velika :x
sada vjezbam malo manje, pa cu vremenom valjda nadoci :D
iiii jel ima ovdje zena ili neko strucan... sta vi jedete u toku dana, na poslu itd... neki primjer normalnog jelovnika :dance:
SaPnA

#2149 Re: Teretana

Post by SaPnA »

lara b. wrote:
Bubalo1 wrote:
lara b. wrote:hej narode...i ja sam skonatla da skinem nekih 7 kg... :)
zadnji mjesec idem na aerobik i nije lose... pa koja je razlika aerobik i teretana... jel bih trebala i teretanu ukljuciti... inace mi ovamo radimo sa malim tegovima nekih vjezbica :D
meni je problem i to sto me sve boli...stomak...ramena... nakon zadnjih treninga gdje smo radili nesto kao box... boli me i vrat i osjecam neki tupi pritisak u glavi... pa jel to normalno... postalo me strah da nesto nije uredu... instruktorica kaze da je sve ok i da smao nastavim vjezbati :-) jeste li vi imali ovakvih problema...
Pa jbg mora .. Ali ne boli te previse da bas stalno osjecas bol ? Da ne mozes raditi nesto zbog boli ? Ako se bojis mozes prestati koji dan ali ako nije bas jaka bol nemas sta brinuti jbg mora .. Kad boli znak je da djeluje :D Ne bi valjalo da ne boli ..al ne bi ni valjalo da previse boli osim na pocetku
e vidis napravila sam malu pauzu i sada je ok...a imala sam zaista cudne bolove :-D
mislim da sam bila pretjerala...ono totalno van kondicije i pocela vjezbati kao Velika :x
sada vjezbam malo manje, pa cu vremenom valjda nadoci :D
iiii jel ima ovdje zena ili neko strucan... sta vi jedete u toku dana, na poslu itd... neki primjer normalnog jelovnika :dance:
eto imas sa_dy ona se konta u sve
vinnie_jones

#2150 Re: Teretana

Post by vinnie_jones »

nisu supLJementi ali jesu tegovi u pitanju :mrgreen:
Riza je dobio nasljednika, 214 kg u trzaju :shock: :thumbup:

Post Reply