Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HALO.BA

#2126 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

Bellica wrote:Zato kod mene sve funkcionise, hvala sto si me pohvalio druze Pipi :)
Jesu li iz OKIja liftadzije kod tebe? Jesu li radili modernizaciju lift(a)ova?
Zemicka

#2127 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Zemicka »

Par stvari mi je nejasno pa ako neko zna vise da pojasni, plss :)

Redovno placam upravitelja (Tip-Top). Zeljela bih da mi se popravi sanduce (koje je skroz razvaljeno, pa stoga i nefunkcionalno) kako bih u njega mogla dobijati vazniju postu koju ovako ne mogu. Jesu li sanducad njihova nadleznost?

Dalje, u zgradi imamo ona predulazna vrata na svakom spratu. Na mojima nema brave (dok na nekim spratovima ima) a zeljela bih istu. Jesu li oni nadlezni i za to ili ta brava ide u privatnoj reziji?

Ima jos nekih sitnica...ali nas PEV nije bas zainteresovan plaho..pa nisam nacisto sta je uopce "duzan" da uradi u ulazu.. :?
Garden of illusion

#2128 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Garden of illusion »

Poštanski sandučići kao i brava na vratima zajedničkog hodnika, spadaju pod zajedničko održavanje te se sa zahtjevom obrati PEV-u, ukoliko on ništa ne poduzme, slobodno nazovi upravitelja, ukoliko plaćaš i ukoliko ulaz ima sredstva na računu obavezni su ti izvršiti traženu popravku, jedino u slučaju da PEV odbija odobriti radni nalog neće reagovati ali u tom slučaju nije do upravitelja nego do predstavnika etažnih vlasnika.
Zemicka

#2129 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Zemicka »

Garden of illusion wrote:Poštanski sandučići kao i brava na vratima zajedničkog hodnika, spadaju pod zajedničko održavanje te se sa zahtjevom obrati PEV-u, ukoliko on ništa ne poduzme, slobodno nazovi upravitelja, ukoliko plaćaš i ukoliko ulaz ima sredstva na računu obavezni su ti izvršiti traženu popravku, jedino u slučaju da PEV odbija odobriti radni nalog neće reagovati ali u tom slučaju nije do upravitelja nego do predstavnika etažnih vlasnika.
Jel ovo obuhvata samo glavna ulazna vrata ili i vrata (tj.brave) na predulaznim vratima (oni boksovi na spratovima sa vise stanara) ?

Btw, hvala na objasnjenju :)
Innovation

#2130 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Ta vrata se po zakonu ne zakljucavaju, pogotovo ako su tu liftovi. Neki stanari to rade pa dolazi do problema.Mislim na te "boksove". :)
Bellica

#2131 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Zemicka wrote:Par stvari mi je nejasno pa ako neko zna vise da pojasni, plss :)

Redovno placam upravitelja (Tip-Top). Zeljela bih da mi se popravi sanduce (koje je skroz razvaljeno, pa stoga i nefunkcionalno) kako bih u njega mogla dobijati vazniju postu koju ovako ne mogu. Jesu li sanducad njihova nadleznost?

Dalje, u zgradi imamo ona predulazna vrata na svakom spratu. Na mojima nema brave (dok na nekim spratovima ima) a zeljela bih istu. Jesu li oni nadlezni i za to ili ta brava ide u privatnoj reziji?

Ima jos nekih sitnica...ali nas PEV nije bas zainteresovan plaho..pa nisam nacisto sta je uopce "duzan" da uradi u ulazu.. :?
Oba ova slucaja su u nadleznosti upravitelja. Samo preko PEV, bez obzira sto placas, PEV mora pozvati majstore da to odrade, odnosno mora otvoriti radni nalog. Mi isto imamo pred-ulaze, iza njih su po dva stana pa spada pod zajednicko odrzavanje, osim ako se ova dva stanara sloze pa plate sami. Npr. dva EV u mom ulazu su o svom trosku napravili blindirana vrata, dok npr. kad se pokvari brava na obicnim vratima koja su svima postavljena, onda ja pozivam majstore odnosno upravitelje.
A obaveze PEV po Zakonu su sljedece:
Ako međuvlasničkim ugovorom nije drugačije regulisano, obaveze predstavnika etažnih vlasnika su:
a) da kontrohše stanje na računu zgrade, redovno i namjensko trošenje sredstava,
b) da prati promjene etažnog vlasništva i o tome obavještava upravitelja,
c) dogovara sa upraviteljem poslove održavanja u skladu sa podzakonskim propisima,
d) da potpisuje saglasnost na radni nalog upravitelja i kontrohše njegovo izvršenje,
e) na kraju svakog mjeseca podnosi izvještaj o svom radu etažnim vlasnicima, oglašavanjem istog na vidnom mjestu u zgradi,
f) vrši kontrolu provođenja godišnjeg plana održavanja zajedničkih dijelova zgrade,
g) vrši usluge komunalnim preduzećima u vezi naplate komunalne usluge čija se potrošnja očitava na zajedničkom mjerilu ih se plaća paušalno, ukoliko je zaključen ugovor sa komunalnim preduzećem,
h) saziva skup etažnih vlasnika,
i) zaključuje ugovor ih predlaže upravitelju zgrade da u ime i za račun zgrade kao zakupodavac zaključi ugovor na osnovu prethodno donesene odluke na skupu etažnih vlasnika,
j) obavještava upravitelja o izdavanju u zakup zajedničkih
dijelova zgrade, k) dostavlja upravitelju kopije dokaza o vlasništvu svih
etažnih vlasnika radi uvođenja istih u evidenciju, 1) u slučaju planiranog odsustva dužeg od pet dana određuje
svog zamjenika, o čemu obavještava etažne vlasnike
putem oglasne ploče u zgradi, a najduže na period od 15
dana,
m) izvršava i druge obaveze u skladu sa ovim Zakonom i međuvlasničkim ugovorom.
(6) Predstavnik etažnih vlasnika je dužan izvršavati obaveze iz stava (5) ovog člana s pažnjom dobrog domaćina.
Bellica

#2132 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

HALO.BA wrote:
Bellica wrote:Zato kod mene sve funkcionise, hvala sto si me pohvalio druze Pipi :)
Jesu li iz OKIja liftadzije kod tebe? Jesu li radili modernizaciju lift(a)ova?
Jesu, liftadzije su iz OKI-ja (najbolji su). Nisu radili modernizaciju. Je li treba? Kakva je procedura? Nisam znala ni da to moze kod nas uopste.
Zemicka

#2133 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Zemicka »

Hvala Bellice, na iscrpnom objasnjenju :) Znaci da bi pred-ulazna vrata (sa 3 stana u njima) ipak trebala spadati pod "zajednicko" odrzavanje..

Liftovi nisu u sklopu njih, btw.

A sta radim ako moj PEV odbije da uradi bilo sta od ovoga?
Innovation

#2134 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Postavljanje brave na pred ulazna vrata gdje se nalaze tri stana nije dozvoljeno i upravitelj nije duzan da postavlja tu bravu, niti PEV da da nalog i plati sa racuna ulaza..
Zemicka

#2135 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Zemicka »

Innovation wrote:Postavljanje brave na pred ulazna vrata gdje se nalaze tri stana nije dozvoljeno i upravitelj nije duzan da postavlja tu bravu, niti PEV da da nalog i plati sa racuna ulaza..

Ali, moj PEV je istu sebi postavio :) Ako nije dozvoljeno meni, nije ni njemu, ne? :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2136 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Brave su tu postavljene da vrata budu zaključana, a ne kao u mom komšijskom susjedstvu da ženi pozvoni neka djevojka, te kada je žena otvorila, ta djevojka je stavljanjem svoje noge blokirala vrata. Odmah potom još dvoje mladjih navališe u ženin stan, opljačkaše je uključujući posljednje novce, zlatninu,...itd, te žena završi u hitnoj pomoći i bolnici.

Trebam li napominjati da su ulazna vrata od haustora bila sa pokvarenom bravom koju niko nije zaključavao.

Živio sam u vrijeme kada sam mogao otputovati na more 15 dana bez da brinem da će neko provaliti u stan. Sada je nastupio turbulentan vakat i zeman. Nesigurnost opšta, sve se zaključava sa trostrukim bravama, a prodaja blindiranih vrata se ustostručila.

Sve se promijenilo, pa i taj neki propis da se vrata na spratovima ne zaključavaju, ne valja i mora se mijenjati. Upravitelji neka ugrađuju još novih interfona po spratovima, ali bezbjednost je na prvom mjestu.
Bellica

#2137 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Innovation wrote:Postavljanje brave na pred ulazna vrata gdje se nalaze tri stana nije dozvoljeno i upravitelj nije duzan da postavlja tu bravu, niti PEV da da nalog i plati sa racuna ulaza..
Kod mene se ove brave vec uredno skoro 4 godine popravljaju sa zajednickog racuna i svi su poprilicno zadovoljni. Jer iako su samo dva EV iza ovih vrata ne mogu se dogovoriti oko popravke. Uvjet pod kojim im otvorim nalog da se ova vrata poprave je da oba EV placaju odrzavanje.
Ako cemo po ovoj logici, kako se onda moglo uvesti da ako nekome u zgradi pregori osigurac u strujnom ormaru koji se nalazi na stubistu, ne mijenja ga EP, nego upravitelji i naplate sa zajednickog racuna? Pa smo onda mi, zato sto je komsinica ugradila nekakve konverktore (ne znam jesam li ispravno napisala), pa upalila bojler, protocni bojler, ves masinu i pekla je nesto u rerni, pa joj pregorio taj osigurac, iz EP nisu htjeli doci, upravitelji dosli, naplatili preko zajednickog racuna jer su EP rekli da to nije njihova nadleznost. Iako je to iznos od 10-tak KM + PDV, mislim da nije posteno da se ovo regulise na ovaj nacin. Evo molim za misljenja sve ucesnike diskusije :) jer koliko god je neko PEV moze se desiti nesto neocekivano, poput ovog gore navedenog.
Bellica

#2138 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Brave su tu postavljene da vrata budu zaključana, a ne kao u mom komšijskom susjedstvu da ženi pozvoni neka djevojka, te kada je žena otvorila, ta djevojka je stavljanjem svoje noge blokirala vrata. Odmah potom još dvoje mladjih navališe u ženin stan, opljačkaše je uključujući posljednje novce, zlatninu,...itd, te žena završi u hitnoj pomoći i bolnici.

Trebam li napominjati da su ulazna vrata od haustora bila sa pokvarenom bravom koju niko nije zaključavao.

Živio sam u vrijeme kada sam mogao otputovati na more 15 dana bez da brinem da će neko provaliti u stan. Sada je nastupio turbulentan vakat i zeman. Nesigurnost opšta, sve se zaključava sa trostrukim bravama, a prodaja blindiranih vrata se ustostručila.

Sve se promijenilo, pa i taj neki propis da se vrata na spratovima ne zaključavaju, ne valja i mora se mijenjati. Upravitelji neka ugrađuju još novih interfona po spratovima, ali bezbjednost je na prvom mjestu.
Ja znam da mi trebaju tri kljuca da bih usla u stan. Sve zivo se zakljucava, samo problem pravi jedan jedini komsija koji ne pita ko je, a otvori vrata interfonom. Iako, nase naselje nije tako opasno kao neka druga, ali ipak treba biti oprezan. Desavale su se neke sumnjive stvari, a vremena postaju sve teza, pa sve treba zakljucavati, cak i ulazna vrata, bez obzira na elektricnu bravu. Kad setam cuku, vidim na vecini zgrada ove natpise "Molimo zakljucavajte vrata zbog ucestalih provala" i sl.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2139 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Ja znam da mi trebaju tri kljuca da bih usla u stan. Sve zivo se zakljucava, samo problem pravi jedan jedini komsija koji ne pita ko je, a otvori vrata interfonom. Iako, nase naselje nije tako opasno kao neka druga, ali ipak treba biti oprezan. Desavale su se neke sumnjive stvari, a vremena postaju sve teza, pa sve treba zakljucavati, cak i ulazna vrata, bez obzira na elektricnu bravu. Kad setam cuku, vidim na vecini zgrada ove natpise "Molimo zakljucavajte vrata zbog ucestalih provala" i sl.
Ista stvar sa mojim komšijama, uglavnom hojratima bez kulture bezbjednosti, ne samo da otvaraju nepoznatim ljudima, nego ima na automatu elektrozaključavajuće brave jedan hepek koji kada se spusti, vrata ostaju otključana ''nop-stop'' :D . Teško joj ustajati da na zvonjavu interfona ustane i otključa vrata svojoj djeci, pa djeci dozvolila da spuštaju onaj hepek i tako drži stalno otključana vrata.

Pošto ima priličan broj stanova, koji su duže vremena prazni od ljudi, baš bih volio da narkomani bolesni ili lopovi ''odrade'' neki od praznih stanova.

Meni je narkoman Rovac (valjda Rovčanin) upao preko gromobrana i balkona u spavaću sobu dok je sestra u kuhinji radila. Usred ljetnjeg dana. Ja bio u pečalbi, u inostranstvu.
rhez

#2140 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rhez »

Jedan super lik, šteta što su ga u mutne svrhe iskoristili zli ljudi.
Bellica

#2141 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: Ja znam da mi trebaju tri kljuca da bih usla u stan. Sve zivo se zakljucava, samo problem pravi jedan jedini komsija koji ne pita ko je, a otvori vrata interfonom. Iako, nase naselje nije tako opasno kao neka druga, ali ipak treba biti oprezan. Desavale su se neke sumnjive stvari, a vremena postaju sve teza, pa sve treba zakljucavati, cak i ulazna vrata, bez obzira na elektricnu bravu. Kad setam cuku, vidim na vecini zgrada ove natpise "Molimo zakljucavajte vrata zbog ucestalih provala" i sl.
Ista stvar sa mojim komšijama, uglavnom hojratima bez kulture bezbjednosti, ne samo da otvaraju nepoznatim ljudima, nego ima na automatu elektrozaključavajuće brave jedan hepek koji kada se spusti, vrata ostaju otključana ''nop-stop'' :D . Teško joj ustajati da na zvonjavu interfona ustane i otključa vrata svojoj djeci, pa djeci dozvolila da spuštaju onaj hepek i tako drži stalno otključana vrata.

Pošto ima priličan broj stanova, koji su duže vremena prazni od ljudi, baš bih volio da narkomani bolesni ili lopovi ''odrade'' neki od praznih stanova.

Meni je narkoman Rovac (valjda Rovčanin) upao preko gromobrana i balkona u spavaću sobu dok je sestra u kuhinji radila. Usred ljetnjeg dana. Ja bio u pečalbi, u inostranstvu.
Taj "hepek" se lijepo slomi i taj sistem vise ne radi, tako je kod mene rijesen problem s ostavljanjem otvorenih ulaznih vrata.
PipiDugaDevetka

#2142 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Taj "hepek" se lijepo slomi i taj sistem vise ne radi, tako je kod mene rijesen problem s ostavljanjem otvorenih ulaznih vrata.
Davno sam rekao da su svi genijalni izumi, ustvari, jednostavne stvari.

@Bellice, G-E-N-I-J-A-L-Č-I-N-O!

Odoh sad, u pola dva noću, da polomim onaj hepek.
:thumbup:
Blagodarim na savjetu.
Bellica

#2143 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: Taj "hepek" se lijepo slomi i taj sistem vise ne radi, tako je kod mene rijesen problem s ostavljanjem otvorenih ulaznih vrata.
Davno sam rekao da su svi genijalni izumi, ustvari, jednostavne stvari.

:thumbup:
Blagodarim na savjetu.
Nema na cemu. Samo sto, kod mene nisam ja nista slomila nego dosao bravar i sve kulturno zavrsio. Dobro je zbog ljudi koji koriste ovaj mehanizam pa ostavljaju otvorena vrata, ali je lose kad npr. nema struje i ne radi interfon, pa ako su vrata zatvorena mozes uci samo ako imas kljuc ili ako ti neko otvori s druge strane.
Nadam se da si uspio da se rijesis ovog problema.
novi.dan.nova.nafaka

#2144 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by novi.dan.nova.nafaka »

PipiDugaDevetka wrote:Davno sam rekao da su svi genijalni izumi, ustvari, jednostavne stvari.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kod nas se često dešava ista stvar - ne možeš pojedincima objasniti, bez obzira na molbu napisanu velikim slovima, da je domaćinski zatvoriti vrata od ulaza...
rajvosa1

#2145 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rajvosa1 »

Sad Fahrini dolaze u MSP, baš bih volio nazočiti ulasku istih u leglo SDA. U kojem li su sada stadiju panike SDa experti za pljačkanje naroda? Fahro i SBB mi počeli postajati pravo simpa :)
am0niman

#2146 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by am0niman »

"Lares" je kod mene. Imao sam lose iskustvo snjima.
Za Bajram se zacepi odvod u zgradi, od kuhinje vod glavni. Posto sam u suterenu meni je sve izlazilo kroz sudoperu. Zvao ih na razne brojeve nisam nikog mogao dobiti, valjda ljudi festali za Bajram.
Ma da je bila moja krivica, trebao sam cekati poplavu za vrijeme radnih dana. :D
PipiDugaDevetka

#2147 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

rajvosa1 wrote:Sad Fahrini dolaze u MSP, baš bih volio nazočiti ulasku istih u leglo SDA. U kojem li su sada stadiju panike SDa experti za pljačkanje naroda? Fahro i SBB mi počeli postajati pravo simpa :)
Nema tu razlike, taman da je došao SDP kadar, prvo sebe namiri, a onda misli na narod/EV. Čudo božje je ta alavost i egoizam ljudski.

Čim plin poskupi 40% kako su najavili, a i grijanje će isto tako poskupiti, trebaju svi iz kantonali Vlade da se zabrinu za postojanje Vlade i postojanje njihovih radnih mjesta. Daj bože, pa da se MMF smiluje i malo uživamo na račun naše buduće djece.
rajvosa1

#2148 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by rajvosa1 »

pa ako su ovi SDA experti došli u MSP samo zato što su SDA , onda neka lete odmah
PipiDugaDevetka

#2149 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

rajvosa1 wrote:pa ako su ovi SDA experti došli u MSP samo zato što su SDA , onda neka lete odmah
Sve što leti i treba da leti!

100 000 građana se obratilo zbog raznih upita i žalbi SDA ministru, solidnom. Ako računamo da su to sve ''glave porodica'' sa po, recimo 3 člana, to je 300 000 građana je trpilo SDA torturu. Ako oduzmemo nekih 100 000 da su se neki obraćali po više puta beznadežno očekujući rješenje ''svog problema''.
SDA KATASTROFA!
PipiDugaDevetka

#2150 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

....
Pogledaj malo unazad temu, pa ćeš vidjeti kako su napravili Pravilnik o PEV-ovima. Sad mogu sve one upraviteljske firme (uglavnom šalabajzeri - čast izuzecima) da se dogovre i po principu ''ti PEV-uj meni, ja ću tebi PEV-ovati'' da od građana uzimaju plus nekih 15% na svaku mjesečnu uplatu, samo ne može biti PEV onim EV kod kojih su upravitelji.

Zato se isplati otvarati upraviteljsku firmu! Lahka i brza lova-do krova+zaštita SDA ministra. Od uvođenja upraviteljstva 2002.g. nisu podizali cijene. Imaju svoje udruženje i nikada se nisu pobunili. Zašto?
Sve nadoknade ''levateći'' građane, t.j. (tobe jarrabi) etažne vlasnike!

Svakom ko živi u neboderu od 20 spratova, a nema mjesečnog izvještaja o uplatama na pogodnom mjestu u ulazu ja zovem LEVATOM. LEVATE ga upravitelj u sprezi sa PEV-om!
Last edited by Anonymous on 12/06/2012 14:31, edited 1 time in total.
Reason: .
Post Reply