Hajmo malo o religijama..
- nasa
#2126 Re: Hajmo malo o religijama..
E pretjera ga sad malo, nije ga se imalo po cemu spomenuti pa ga zato spominju danas ali hajde...Nije bio obicaj da se pise o drugim detaljno I da se prati u historijskom smislu osim kad si u direktnom kontaktu, a to su cesto bili ratovi iz tog razloga su izvori dostopniji nakon Muhamedove smrti kada krece terirorijalno sirenje odnosno pisace oni koji su u interesnoj zoni.
-
Aharon
#2127 Re: Hajmo malo o religijama..
OK, primljeno k znanju. Ovo nije za ljude od malo riječi, više za ljude koji se žele informirati a potrebno im je znati reference, za manje riječi idi čitati nešto gdje se ne moraš referirati ni na šta, nego je dovoljno komunicirati smajlijima i sl., znati da si uvijek u pravu i tako...pussysmoke wrote:@Aharon ili ti ga Great Cornholio
Taj izraz kliberenje, ako već nije, sada ide na temu Najseljačkije riječi.
Što se tiče smijeha koji je izazvao tvoj post, to se vrlo lako može objasniti. Da si ti i u pola inteligentan kao što se na forumu predstavljaš, možda bi pokušao da saznaš o čemu se radi, bez da objašnjavaš i ako ne znaš. Nakon što sam pročitao tvoj referat nisam mogao a da ne pomislim da se radi o hodži u pokušaju. Nije bitno, pa da ne idemo u "dubinu". Samo zapamti da kvantitet ne znači kvalitet. Pokušaj biti "pametan" u manje redova.
Hodža je vjerovatno derogirajuća riječ u tvom vokabularu, i ja bih trebao ostati posramljen ili slično; u redu je ako ti to tako misliš, ali nije konstruktivno niti u redu da vrijeđaš ljude koristeći termine koji nisu po svojoj esenciji derogirajući na bilo koji način i koji oslikavaju dubinu tvojih predrasuda i malograđanštine, ako smijem primjetiti.
Da si iole inteligentan, znao bi da se ja ne predstavljam inteligentnim, jer je to nemoguće - ili jesi ili nisi inteligentan - ja, naime, samo navodim razne informacije koje sam prikupio i koje eventualno mogu oslikavati moje znanje ili neznanje (kako mi ko, uspješno ili ne, sučeli kontra-argumente), a ne inteligenciju.
Ne poznajem dotičnog Cornholia, zabunio si se.
Kliberiti se nije seljački izraz, to je samo izraz; tvoj nastup je seljački da na temi o religiji ne koristiš argumente, nego ljude nazivaš hodžama i seljacima, sram da te bude.
- zlokruhovic
#2128 Re: Hajmo malo o religijama..
Izvini ali radiš nesvesno versku propagandu na suptilan način da svi vernici od čitanja imaju preranu ejakulaciju od divljenja društveno-evolucijskim dometima islama.Aharon wrote:@dobrokruhovic
OK, drug, shvatam tvoju poziciju. No, zarad određene filozofije ja neću izvrtati činjenice niti praviti uravnilovke, mene interesiraju stvari kakve jesu, i ja ne pravim balans između judaizma-kršćanstva-islama.
Ja se zarad svojih starih (što Jevreja što drugih) ne mogu gnušati Semita kao da su sotone i pljuvati po semitskoj filozofiji samo zato jer ju je preuzeo Zapad i izopačio i pretvorio u instrumente strahovlade crkve i kralja. Ja tu filozofiju posmatram u svjetlu onoga što ona objektivno jeste - korak u ljudskoj evoluciji. Jako je mnogo tu zanimljivih ideja i koncepata, i ja ne mogu zarad "mira" reći hajdemo sada sve popljuvati, sve je isto. Nerazumijevanje stvari vodi u razne zablude, a iskustva ljudi su važna u izgradnji budućeg društva ili makar promjene paradigme u razmišljanju. Ja nisam antiteista niti antiateista, mada je smiješno to i reći, ja sam isključivo humanista i anti - sve što ljudski rod vodi ka samouništenju, a svaki oblik isključivosti je upravo to. Ja sam protiv nerazumijevanja i zablude, protiv neznanja.
Mnogo umnih ljudi kaže da je pivotalan moment u razvoju ljudskog roda etabliranje naučnog metoda, kojeg je utemeljio abrahamanac, musliman, Ibnul-Hejsem (Alhacen) u Abasijskoj državi, pod patronatom abasijskih halifa, i kojim je definirao kako treba da se ljudi postavljaju spram prirode i pojava u njoj. Nije mu smetalo to što je vjernik, i to baš abrahamanac. Profesor Tyson, čuveni astrofizičar, u jednom predivnom dokumentarcu kojeg je ranije vodio Sagan (Cosmos: A Space Time Odyssey) kaže, parafraziram: - Kada bi Alhacen ustao iz groba poslije 1200 godina i vidio šta smo postigli, mnoge bi stvari smatrao čarolijom, ali mi smo ih postigli isključivo zato jer smo slijedili put, kojeg je on trasirao.
Dakle, ljudski rod se počeo razvijati davno, ima svoje uspone i padove, i danas, na žalost, Evropa je i dalje rasistička, antisemitska i islamofobna, ljudi oko nas, konkretno, kao da su iz vremena kosovskog boja, manje su tolerantni od Abasija, recimo... Ljudi tek trebaju odskočiti od starog, zalijeću se pa ne uspiju zbog ovoga i onoga, ali sada moraju što prije to napraviti , jer ratovi i uništenja nisu više mačevima nego nuklearkama. To nikada neće postići dok ne shvate i ne spoznaju srž i suštinu onoga za što im se čini da ih najviše razdvaja - nacionalizmi, religije, drugi izmi, ideologije i sl.
Nisam rekao da se gnušam semita već semitske ideje o dogmatičnom bogu i religiji , a to je vrlo različito zato ne podmeći.
Koga briga što je Ibnul-Hejsem (Alhacen) bio musliman,abrahamac i što je živeo u islamskoj Španiji?? , kao sad trebamo kroz evoluitivni civilizaicjski primer zahvaliti islamu i monoteizmu na svakom pamentom čoveku koji je nešto INDIVIDUALNO uradio za ljudski rod???
Ajmo onda brate da proučimo kako je klanje bika i pentranje po stenama grčkih ostrva zarad Apolona i njegove milosti uticalo na velike grčke filozofe?? , pa onda da u tome ime zahvalimo Apolonu,grčkim polisima na filozofiju i onda svi na porciju goveđeg pečenja(grčka ambasada časti)??
p.s
Ne postoji semitska filozofija n aosnovu njihovog monoteizma , to je apsurd jer dogmatika prosto takvo nešto ne dozvoljava.
- Kikibombona
#2129 Re: Hajmo malo o religijama..
Jako lijepi i edukativni komentari Aharon. Nakon njih na Arape gledam nesto drugacije. Pozitivnije u svakom slucaju.
Kakvo je tvoje misljenje o poslanikovoj zeni Aisi? I o njoj se dosta pisalo.
Odnos sa drugim Muhamedovim zenama?
Alijom?
Valjda se kolege Nurudin i Asur nece ljutiti sto im 'seljakam' komentare.
Kakvo je tvoje misljenje o poslanikovoj zeni Aisi? I o njoj se dosta pisalo.
Odnos sa drugim Muhamedovim zenama?
Alijom?
Valjda se kolege Nurudin i Asur nece ljutiti sto im 'seljakam' komentare.
Sta misilis o napisanom?asurbanipal wrote:Nurudin wrote: 3. Ti hadisi su neispravni iako ih prenose Muslim i buharija jer u istim zbirkama stoji tuce drugih hadisa koji isti hadis o Aišinim r.a. godinama čisto matematički opovrgavaju.
Šitski muslimani kažu da je ona to izmislila , a ja kao suni tradicije sam sklon vjerovati da je to maslo dinastije Umejada koji su je nagovorili na tako nešto, da bi ponizili pleme Muhameda a.s. i porodicu , koju je ista dinastija kasniej i ubila na Kerbeli. Dakle ako si mogao ubiti zašto nebi mogao i to uraditi sa hadisima?
Ti baš misliš da su je Emevije nagovorile ?![]()
Možda ih je ona i sama mogla izmisliti ? Ili je npr. dobila nešto za to zauzvrat od Emevija ? Muavija i Aiša su se dobro slagali. Ovaj joj slao poklone, odjeću, a otplatio je i njene dugove. Poznato je da Aiši porodična politika nije bila strana, te je običavala žrtvovati istinu i čast svojoj ambiciji. Opštepoznata je bila i njena mržnja prema Imamu Aliji, pa je bila jedan od vođa u "Bici kod deve". Mrzila je i Alijevog sina Imama Hasana, pa je nakon što je ovaj ubijen (otrovan) zabranila da ga pokopaju pored njegovog djeda Božijeg Poslanika, s.a.w.s. Ima toga još, ali nećemo dalje...
- pussysmoke
#2130 Re: Hajmo malo o religijama..
Pitaš zato što imaš roba?harač wrote:@Aharon - prvo hvala na intervencijama, čini se kao jedini konstruktivni sagovornik ovdje. nego, na famoznoj temi "Ateizam" dugo je bilo rasprave o odnosu ropkinja i njihovih vlasnika i tome da li islam dopušta vlasniku ropkinje da s njom ima seksualni odnos, ili je pak prethodno mora oženiti. tumačilo se tu svašta, ali ništa se nije zaključilo. imaš li koju pametnu na tu temu
-
Aharon
#2131 Re: Hajmo malo o religijama..
Robinja je vlasništvo njenog vlasnika po islamu - izlišni su pokušaju da su tu bilo šta tumači - i ima pravo s njom općiti kada god mu se prohtije. Ne mora je ženiti, jer Kur'an izričito navodi sljedeće:harač wrote:@Aharon - prvo hvala na intervencijama, čini se kao jedini konstruktivni sagovornik ovdje. nego, na famoznoj temi "Ateizam" dugo je bilo rasprave o odnosu ropkinja i njihovih vlasnika i tome da li islam dopušta vlasniku ropkinje da s njom ima seksualni odnos, ili je pak prethodno mora oženiti. tumačilo se tu svašta, ali ništa se nije zaključilo. imaš li koju pametnu na tu temu
"... i koji stidna mjesta svoja čuvaju – (5) osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju (6)" (El-Mu'minun, 5-6)
Ovdje se koristi sintagma "ve ma meleket ejmanukum" ono što desnice vaše posjeduju, "memluk" je rob "memluka" robinja.
Dakle, vjernici ne smiju spolno općiti ni sa kim osim sa ženama svojim i sa onim ženama koje su u njihovom posjedu - robinje. 1000 je primjera kako su ashabi spavali sa svojim robinjama, štaviše Muhamed je imao jevrejsku robinju Rejhanu i sl. Dakle, nema nikakve ženidbe, one kao takve su posjed.
- pussysmoke
#2132 Re: Hajmo malo o religijama..
Nije govno, već se pas posro, da izvine ovo malo kulturnog naroda na forumu.Aharon wrote:OK, primljeno k znanju. Ovo nije za ljude od malo riječi, više za ljude koji se žele informirati a potrebno im je znati reference, za manje riječi idi čitati nešto gdje se ne moraš referirati ni na šta, nego je dovoljno komunicirati smajlijima i sl., znati da si uvijek u pravu i tako...pussysmoke wrote:@Aharon ili ti ga Great Cornholio
Taj izraz kliberenje, ako već nije, sada ide na temu Najseljačkije riječi.
Što se tiče smijeha koji je izazvao tvoj post, to se vrlo lako može objasniti. Da si ti i u pola inteligentan kao što se na forumu predstavljaš, možda bi pokušao da saznaš o čemu se radi, bez da objašnjavaš i ako ne znaš. Nakon što sam pročitao tvoj referat nisam mogao a da ne pomislim da se radi o hodži u pokušaju. Nije bitno, pa da ne idemo u "dubinu". Samo zapamti da kvantitet ne znači kvalitet. Pokušaj biti "pametan" u manje redova.
Hodža je vjerovatno derogirajuća riječ u tvom vokabularu, i ja bih trebao ostati posramljen ili slično; u redu je ako ti to tako misliš, ali nije konstruktivno niti u redu da vrijeđaš ljude koristeći termine koji nisu po svojoj esenciji derogirajući na bilo koji način i koji oslikavaju dubinu tvojih predrasuda i malograđanštine, ako smijem primjetiti.
Da si iole inteligentan, znao bi da se ja ne predstavljam inteligentnim, jer je to nemoguće - ili jesi ili nisi inteligentan - ja, naime, samo navodim razne informacije koje sam prikupio i koje eventualno mogu oslikavati moje znanje ili neznanje (kako mi ko, uspješno ili ne, sučeli kontra-argumente), a ne inteligenciju.
Ne poznajem dotičnog Cornholia, zabunio si se.
Kliberiti se nije seljački izraz, to je samo izraz; tvoj nastup je seljački da na temi o religiji ne koristiš argumente, nego ljude nazivaš hodžama i seljacima, sram da te bude.
-
Aharon
#2133 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne griješim i ne propagiram nikakvu dogmu ako spomenem činjenice. Činjenica da je Aristotel bio ksenofob ne umanjuje činjenicu da je bio veliki filozof. Aristotel je živio u vremenu u kojem je takvo ponašanje jednostavno bilo preovladavajuće.Izvini ali radiš nesvesno versku propagandu na suptilan način da svi vernici od čitanja imaju preranu ejakulaciju od divljenja društveno-evolucijskim dometima islama.
Nisam rekao da se gnušam semita već semitske ideje o dogmatičnom bogu i religiji , a to je vrlo različito zato ne podmeći.
Koga briga što je Ibnul-Hejsem (Alhacen) bio musliman,abrahamac i što je živeo u islamskoj Španiji?? , kao sad trebamo kroz evoluitivni civilizaicjski primer zahvaliti islamu i monoteizmu na svakom pamentom čoveku koji je nešto INDIVIDUALNO uradio za ljudski rod???
Ajmo onda brate da proučimo kako je klanje bika i pentranje po stenama grčkih ostrva zarad Apolona i njegove milosti uticalo na velike grčke filozofe?? , pa onda da u tome ime zahvalimo Apolonu,grčkim polisima na filozofiju i onda svi na porciju goveđeg pečenja(grčka ambasada časti)??
p.s
Ne postoji semitska filozofija n aosnovu njihovog monoteizma , to je apsurd jer dogmatika prosto takvo nešto ne dozvoljava.
Činjenica da je Newton bio alhemičar, da je pokušavao alhemijskim metodama doći do zlata, i predan vjernik ne umanjuje činjenicu da je bio jedan od najvećih i najzaslužnijih naučnika koje je ljudski rod imao.
Činjenica da je Faraday bio duboko religiozan kršćanin ne umanjuje činjenicu da bez njega ne bi bilo ni Maxwella i da bi se ljudi još dugo smijali na priče o magnetnim poljima.
Činjenica da su se abrahamanske religije formirale prije milenija i milenija tako kako jesu ne umanjuje činjenicu da su upravo one imale presudnu ulogu u određenim etapama ljudske historije na ljudski razvoj, niti njihova dogmatska ljuštura nastala na interesima crkvi može naštetiti činjenici da su se sjajne duhovnosti i filozofije rađale u krilima njenih tradicija.
Nema potrebe za cenzurom, i baš me briga ko svršava na šta sve dok stvari stavljam na pravo mjesto. Nemam potrebe antagonizirati bilo koga, jer se ne slažem sa njim.
Dakle ja ne vjerujem u abrahamanskog Boga, u Avinu Melkejnu niti išta slično, ali zbog toga neću niti izvrtati činjenice niti antagonizirati druge ljude, jednostavno - jedini pravi put, iz moje perspektive, jeste ogoliti činjenice onakve kakve jesu. Religije - abrahamanske posebnu - nešto su o čemu ja volim čitati, poznajem jezike i ljude, i evo, tu sam na portalu, kome se sviđa, kome ne, imaju argumenti i kontraargumenti...
Ali vrijeđati i nalagati nekome kako da se ponaša je krajnje ružno i neuvjerljivo - iz ravni rasprave kao takve.
-
Aharon
#2134 Re: Hajmo malo o religijama..
Kratko i autobiografski.Nije govno, već se pas posro, da izvine ovo malo kulturnog naroda na forumu.
-
Aharon
#2135 Re: Hajmo malo o religijama..
Zapravo ja pokušavam objasniti da su sve ideje međusobno prožimajuće, i da je potrebno shvatiti kako razlozi za sukob nisu tako uvjerljivi - na bilo kojoj relaciji - ako se shvati zašto se nešto, i kako se nešto dogodilo.
Eh, ako se takvi principi usvoje, ako neki ljudi, pa malo više pa na kraju većina tako počne razmišljati, lakše će se napraviti sljedeći iskorak.
Stare dogme i stare podjele su bezvrijedne - bilo kakve podjele među ljudima su nelogične i glupe, i treba sve demistificirati.
Eh, ako se takvi principi usvoje, ako neki ljudi, pa malo više pa na kraju većina tako počne razmišljati, lakše će se napraviti sljedeći iskorak.
Stare dogme i stare podjele su bezvrijedne - bilo kakve podjele među ljudima su nelogične i glupe, i treba sve demistificirati.
- pussysmoke
#2136 Re: Hajmo malo o religijama..
Pravila foruma su davno postavljena i ti nemaš šta o tome da polemišeš. Forum je za sve ljude, koji sa malo riječi kažu puno i obrnuto. Te reference o kojima ti govoriš sigurno nisu razlog zbog kojeg 99% forumaša posjećuje forum.Aharon wrote:OK, primljeno k znanju. Ovo nije za ljude od malo riječi, više za ljude koji se žele informirati a potrebno im je znati reference, za manje riječi idi čitati nešto gdje se ne moraš referirati ni na šta, nego je dovoljno komunicirati smajlijima i sl., znati da si uvijek u pravu i tako...
Ja ne komuniciram smajlijima, niti sam uvijek u pravu, taj zaključak zadrži za sebe.
Naravno da je hodža degradirajuća riječ. Zato što danas svaki ološ može postati hodža ili uposlenik IZBIH. Zato i imamo slučajeve pedofilije i sl.Aharon wrote:Hodža je vjerovatno derogirajuća riječ u tvom vokabularu, i ja bih trebao ostati posramljen ili slično; u redu je ako ti to tako misliš, ali nije konstruktivno niti u redu da vrijeđaš ljude koristeći termine koji nisu po svojoj esenciji derogirajući na bilo koji način i koji oslikavaju dubinu tvojih predrasuda i malograđanštine, ako smijem primjetiti.
Što se tiče ovog pokušaja vrijeđanja između redova, to dovoljno govori o tebi. Samo nastavi.
Moguće je predstaviti se u bilo kojem svjetlu. Velika je razlika između razgovora koji se vodi licem u lice i na ovaj način.Aharon wrote:Da si iole inteligentan, znao bi da se ja ne predstavljam inteligentnim, jer je to nemoguće - ili jesi ili nisi inteligentan - ja, naime, samo navodim razne informacije koje sam prikupio i koje eventualno mogu oslikavati moje znanje ili neznanje (kako mi ko, uspješno ili ne, sučeli kontra-argumente), a ne inteligenciju.
Ako ti tako kažeš.Aharon wrote:Ne poznajem dotičnog Cornholia, zabunio si se.
Kliberiti je samo dno seljačkih izraza. Seljakluk neviđeni, bukvalno.Aharon wrote:Kliberiti se nije seljački izraz, to je samo izraz; tvoj nastup je seljački da na temi o religiji ne koristiš argumente, nego ljude nazivaš hodžama i seljacima, sram da te bude.
Što se tiče religije i argumenata, ti mora da se šališ. Religija i argumenti nemaju ništa zajedničko. Mit, basna, bajka...
Last edited by pussysmoke on 03/06/2014 22:24, edited 1 time in total.
- Kroksica
#2137 Re: Hajmo malo o religijama..
Kad vec prevodis, koja jos znacenja, u kontekstu Kur'ana ima rijec daraba? Druga stvar, koja to zena, nakon degeneka, postaje poslusna? Sto je jos crnje, ovdje nije ni degenek upitanju, nego neko lagano udaranje, kako ga pod moderno prevode.Aharon wrote: Ja ne odgovaram tako, ja odmah prevodim, pa onda idemo na tefsir, ovaj put ću koristiti Ibn-Kesira, i on koristi Taberija u redukcionističkom smislu, odabere sunijske stavove.
Sura En-Nisa - Poglavlje Žene (i sura i nisa su aramejske riječis tim da je nisa modifikovano od niše iz aramejskog, i riječ je arabizirana prije Kur'ana. Jednina je "imra'atun" a množina bi trebala biti imraatun, ali su Arapi usvojili nisa, od aramejskog niše; ajet je 34.
Glasi:
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!
Dakle, nema govora o rastavi braka, radi se o neposluhu (nušuz u Kur'anu) iza kojeg slijedi: 1 - upozorenje; 2 - spavanje zasebno; 3 - krajnja mjera udaranje.
Kaže Ibn-Kesir o ovom ajetu:
- "...one čijih se neposlušnosti pribojavate" to su: žene od kojih strahujete da bi se mogle uzdići iznad svojih muževa, jer imenica "nušuz" sinonim je za "irtifa'" uzdizanje, dakle ohola i umišljena žena - "našiza" je ona koja se oholi nad svojim mužem, koja ga ne sluša, koja se ne obazire na njega, koja mu iskazuje mržnju ili odvratnost. Ako se pojavi bilo koja od ovih osobina, koje spadaju u karakteristike "nušuza" neposluha, kod neke žene, neka je njen muž upozori da se Boga i njegove kazne boji, jer je Bog propisao ženama da muževljevo pravo poštuju i da mu se pokoravaju, a zabranio im neposluh (ma'sijjet), zbog prednosti i prvenstva koje je Bog dao muškarcima. Božiji poslanik, neka je mir i blagoslov na njega, rekao je: - Da sam ikome naredio da ničice pred nekim padne mimo Boga, naredio bih ženama da se poklone svojim muževima, zbog veličine njihovog prava nad njima. Bilježi Buhari da je Božiji poslanik rekao: - Kada muž pozove ženu u postelju, pa ova to odbije, proklinju je meleki do svitanja.
Dio u kojem se navodi: "... a onda se od njih u postelji rastavite", objasnio je Ali ibn Ebi-Talha od Ibn-Abasa: "Napuštanje u postelji je da ne opći sa njom, nego da joj okrene leđa. Ovo mišljenje dijele Es-Suddi, Ed-Dahak i Ikrime.
(Ide spominjanje još par tumača, koji se svi slažu da se pod rastavljenjem u postelji misli na suzdržavanje od seksa sa dotičnom.)
Dio u kojem se kaže:"... pa ih i udarite", misli se da ako vam i dalje oponiraju i pored toga što ste ih posavjetovali i odvojili se od njih u posteljama, smijete ih udariti ali ne jako, jer se bilježi u Muslimovom Sahihu (Zbirci ispravnih hadisa) od Džabira da je Vjerovjesnik, mir i blagoslov s njim, rekao na oprosnom hadžu (hodočašću): " Bojte se Boga u svom odnosu prema ženama, one su poput krhkog posuđa kod vas. Vi imate pravo da one ne uvode u kuću nikoga koga vi ne volite, a ako to urade, udarite ih, ali lagano. Dužni ste ih hraniti i oblačiti najbolje kako umijete i znate."
Ibn-Kesir navodi mišljenje pravnika kakv udarac zapravo treba biti: - Kažu fekihi to je takva vrsta udarca koji ništa ne lomi i ne ostavlja nikakvog traga niti posljedice.
Ibn-Kesir navodi od Hasana el-Basrija da je jedna žena došla poslaniku i požalila se da ju je muž izmlatio. Poslanik je podviknuo: "Zahtijevam odmazdu!", no tada je objavljen ovaj ajet, te joj on nije mogao dati odmazdu - "kisas" - ali je zato izgrdio nasilnike i muškarce koji tuku žene.
To je to, ajet o udaranju žena nema veze sa razvodom braka.
Moj osobni stav je da je Muhamed mrzio zlostavljače, ali su njegova rješenja u dughu vremena, jer je preovladavalo mišljenje da su muškarci ipak vrjedniji od žena. Zato je on insistirao da iako je žena bogata, ona nema obavezu da dadne svom mužu niti dinar svog bogatstva, ali muž je dužan - ma kako siromašan bio - izdržavati (hraniti i oblačiti) svoju suprugu. Ima priča o Ibn-Mesu'udu i njegovoj supruzi. Ona je bila bogata i došla poslaniku da ga pita može li mu dati "sadaku" (tsedakah, što bi Jevreji rekli), a on se naljutio i rekao: "NE! Samo poklon."
Posto govorimo o osobnim stavovima... moj stav je da muz neposlusnu zenu posavjetuje, ako ona nastavi biti neposlusna onda muz ima pravo da prestane dijeliti postelju sa njom jedan period a ako ni tako ne uspije da je shaviza onda je lijepo otpremi ocu. Neposlusna zena ne mora nuzno biti preljubnica, preljuba je druga stvar i rijesava se na drugi nacin, ovdje moze biti u pitanju zena koja je jednostavno izgubila interesovanje za svoga muza i ne zeli vise da bude sa njim.
- zlokruhovic
#2138 Re: Hajmo malo o religijama..
Pa kreni burazeru tako što nećeš pisati stvari tipa "Ja sam uveren da je Muhamed mrzeo zlostavljače žena".Aharon wrote:Zapravo ja pokušavam objasniti da su sve ideje međusobno prožimajuće, i da je potrebno shvatiti kako razlozi za sukob nisu tako uvjerljivi - na bilo kojoj relaciji - ako se shvati zašto se nešto, i kako se nešto dogodilo.
Znači udri po njima a ne naučnim putem kroz istorijsko-evolucijski pristup civilizaciji da daješ vetar u leđa modernim dogmatama , jer upamti religije su mnogo jake i danas i one se transformišu i čuče čekajući svoj vakat da ponovo kamenuju i spaljuju , a ti bogami im ne daješ opširan materijal da budu stameno ponosni na "svoje civilizacijske domete" kroz neke astronome koje su eto bili abrahamovci i muslimani.
- nasa
#2139 Re: Hajmo malo o religijama..
A za druga zanimanje je nesto drugacija situacijaNaravno da je hodža degradirajuća riječ. Zato što danas svaki ološ može postati hodža ili uposlenik IZBIH. Zato i imamo slučajeve pedofilije i sl.
Što se tiče ovog pokušaja vrijeđanja između redova, to dovoljno govori o tebi. Samo nastavi.
I cuj zato imamo slucajeve pedofilije, zasto, zbog hodza....salis se
-
Aharon
#2140 Re: Hajmo malo o religijama..
Blijedo, dime, čak me i nasa može isprovocirati da kopam po argumentima, a ti se pališ bez razloga i bezmalo si nemušt i impotentan u izlaganju. Dvije-tri fraze i krc..
Ako ti religijske teme ne odgovaraju, tvoja stvar što dolaziš, nemoj se ljutiti na mene, ljuti se na sebe.
Naravno da su religije nastale na mitovima i pričama, ali okolnosti i historija njihovih sljedbi je stvarnost i treba ih sagledati kao zajedničko iskustvo cijele ljudske rase. Sve pojave treba primjetiti i objasniti. Neki ljudi to vole pa učestvuju u tome, zanima ih, formiraju svoje mišljenje, vole se obrazovati; a drugi, čini se, ne vole pa dođu tamo gdje im nije lijepo, i još ruže i vrijeđaju...
Pravila foruma važe, ali ja ne vjerujem u zapovijedi, ponašam se odmjereno i tolerantno, u Rimu sam Rimljanin, da me ne bi ko kaznio, ali ja sam i dalje nevjernik, mislim da trebamo težiti još boljim zapovijedima - gnušam se dogmi, pa makar i ovih malih i prostih.
Ako ti religijske teme ne odgovaraju, tvoja stvar što dolaziš, nemoj se ljutiti na mene, ljuti se na sebe.
Naravno da su religije nastale na mitovima i pričama, ali okolnosti i historija njihovih sljedbi je stvarnost i treba ih sagledati kao zajedničko iskustvo cijele ljudske rase. Sve pojave treba primjetiti i objasniti. Neki ljudi to vole pa učestvuju u tome, zanima ih, formiraju svoje mišljenje, vole se obrazovati; a drugi, čini se, ne vole pa dođu tamo gdje im nije lijepo, i još ruže i vrijeđaju...
Pravila foruma važe, ali ja ne vjerujem u zapovijedi, ponašam se odmjereno i tolerantno, u Rimu sam Rimljanin, da me ne bi ko kaznio, ali ja sam i dalje nevjernik, mislim da trebamo težiti još boljim zapovijedima - gnušam se dogmi, pa makar i ovih malih i prostih.
- nasa
#2141 Re: Hajmo malo o religijama..
Dobro, onda hajd prestanite
- zlokruhovic
#2142 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharon@
Znači ništa od pečenog bika i velike terevenke na liticama obale Kipra za zahvalnost Apolonu na grčkoj filozofiji i demokratiji??
Eee jbt , izgleda da samo ovi bogovi i religije iz pustinje imaju svu prevenstvo za zahvalu modernog ljudskog društva za napredak.
A ja naivan mislio da su više Grci dali nego Isus,Muhamed,Mojsije,...zajedno u svakom smislu?! , kad ono šipak ,izgleda da su dogmatski pustinjaci pravi zaslužnici.
A šta ćeš , takva sudbina izgleda.
Znači ništa od pečenog bika i velike terevenke na liticama obale Kipra za zahvalnost Apolonu na grčkoj filozofiji i demokratiji??
Eee jbt , izgleda da samo ovi bogovi i religije iz pustinje imaju svu prevenstvo za zahvalu modernog ljudskog društva za napredak.
A ja naivan mislio da su više Grci dali nego Isus,Muhamed,Mojsije,...zajedno u svakom smislu?! , kad ono šipak ,izgleda da su dogmatski pustinjaci pravi zaslužnici.
Last edited by zlokruhovic on 03/06/2014 22:40, edited 1 time in total.
- pussysmoke
#2143 Re: Hajmo malo o religijama..
Nekako bi da uvrijediš, al' ti ne ide. A ako si zaboravio, ti si taj koji je ovo započeo i koji se "upalio". Valjda je red da ja završim. Ostatak priče je presipanje iz šupljeg u prazno.Aharon wrote:Blijedo, dime, čak me i nasa može isprovocirati da kopam po argumentima, a ti se pališ bez razloga i bezmalo si nemušt i impotentan u izlaganju. Dvije-tri fraze i krc..
Ajd' sad tišu, da nas NASA ne pošalje u Banoviće.
-
kerima1
#2144 Re: Hajmo malo o religijama..
Strasna sudbina robinjaAharon wrote:Robinja je vlasništvo njenog vlasnika po islamu - izlišni su pokušaju da su tu bilo šta tumači - i ima pravo s njom općiti kada god mu se prohtije. Ne mora je ženiti, jer Kur'an izričito navodi sljedeće:harač wrote:@Aharon - prvo hvala na intervencijama, čini se kao jedini konstruktivni sagovornik ovdje. nego, na famoznoj temi "Ateizam" dugo je bilo rasprave o odnosu ropkinja i njihovih vlasnika i tome da li islam dopušta vlasniku ropkinje da s njom ima seksualni odnos, ili je pak prethodno mora oženiti. tumačilo se tu svašta, ali ništa se nije zaključilo. imaš li koju pametnu na tu temu
"... i koji stidna mjesta svoja čuvaju – (5) osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju (6)" (El-Mu'minun, 5-6)
Ovdje se koristi sintagma "ve ma meleket ejmanukum" ono što desnice vaše posjeduju, "memluk" je rob "memluka" robinja.
Dakle, vjernici ne smiju spolno općiti ni sa kim osim sa ženama svojim i sa onim ženama koje su u njihovom posjedu - robinje. 1000 je primjera kako su ashabi spavali sa svojim robinjama, štaviše Muhamed je imao jevrejsku robinju Rejhanu i sl. Dakle, nema nikakve ženidbe, one kao takve su posjed.
-
Aharon
#2145 Re: Hajmo malo o religijama..
Vidi, ja shvatam tvoju poziciju, ali se ne slažem sa tobom. Ja ovdje dijelim sa ljudima, jer volim, jer mogu, jer je ovo vrsta medija koji mi to omogućava, sve što znam u vezi sa religijama ili prije toga vjerama. Vjere su stadij u razvoju ljudi - ja shvatam da su za tebe vjere samo tamni srednji vijek, ali to, jednostavno, nije tako - a zašto nije, naveo sam mnogo puta.zlokruhovic wrote:Pa kreni burazeru tako što nećeš pisati stvari tipa "Ja sam uveren da je Muhamed mrzeo zlostavljače žena".Aharon wrote:Zapravo ja pokušavam objasniti da su sve ideje međusobno prožimajuće, i da je potrebno shvatiti kako razlozi za sukob nisu tako uvjerljivi - na bilo kojoj relaciji - ako se shvati zašto se nešto, i kako se nešto dogodilo.
Stare dogme i stare podjele su bezvrijedne - bilo kakve podjele među ljudima su nelogične i glupe, i treba sve demistificirati.![]()
Znači udri po njima a ne naučnim putem kroz istorijsko-evolucijski pristup civilizaciji da daješ vetar u leđa modernim dogmatama , jer upamti religije su mnogo jake i danas i one se transformišu i čuče čekajući svoj vakat da ponovo kamenuju i spaljuju , a ti bogami im ne daješ opširan materijal da budu stameno ponosni na "svoje civilizacijske domete" kroz neke astronome koje su eto bili abrahamovci i muslimani.
I dalje, ja smatram da su religije kao takve prevaziđene, gotovo je njihovo, ali iz ovog stadija, ovog prelaznog stadija gdje ljudski rod traži novu paradigmu vode tri putića - samo mi se jedan sviđa. Nemoj ti mene ružiti i naređivati šta treba da mi se sviđa, to su radili ljudima crkvenjaci stotinama godina.
Prvi put je obeznanjeni redukcionizam teističke naravi, kroz poluinformacije, laži, raspirivanje sumnji i starih nepriajteljstava i sl. Evo, Evropa nam lagano klizi u taj scenarij, nadam se da neće skroz skliznuti.
Drugi put je isto tako obeznanjeni redukcionizam ateističke naravi sa prostim i negativnim narativom, koji također podastire poluinformacije i neistine, i upravo te očigledne poluinformacije i neistine daju tradicionalnim religijskim sljedbama još malo elana i vjetra u lađa, drže ih u uvjerenju da stare dogme na neki način imaju smisla, jer ova alternativa u kojoj su očigledne poluinformacije i derogirajuće neistine ne može nadomjestiti religijski šanac.
Treći put je apsolutna demistifikacija svega i jasno objašnjavanje svih pojava u vezi sa ljudskom filozofijom i vjerskom misli - uzroci, detalji, kako i na koji način su se desile devijacije, zašto su se desile devijacije, u kojem vremenu su te vjerske misli nastale, okolnosti, interpretacije, reinterpretacije; kako su koristile, kako su štetile, šta su izazvale i sijaset drugih stvari... Ljudi se lakše pomire sa istinom kad im je pokažeš neobojenu, takvu kakva jeste. I onda kažeš - OK, i dalje imamo neke misterije koje nas okružuju, i dalje sebi postavljamo pitanja, ako ćete odgovarati slično svojim precima, u onom najkrucijalnijem smislu, molim vas poštedite me njihovih idiotluka o kojima smo sve rekli, i hajdemo se dogovoriti da ćemo ići naprijed, i da se radi lažnih podjela nećemo svađati; pa da izguramo do "samog vrha". Ako se neko želi moliti i tješiti - izvolite, tješite se, meni je drago da ste utješeni, ali nemojte druge ljude mlatiti zbog dogmi koje smo objasnili. Ako neko mrzi molitvu, izvoli, mrzi, nemoj druge ljude tući i vrijeđati jer im treba utjeha. Čekaj da ti dođe da umreš, pa mi reci ja, evo, prkosim, ničeg se ne bojim, ja sve znam, nema tajni kod mene.
Dakle, hajdemo shvatiti srž onoga što imamo sada, hajdemo shvatiti da nemamo definitivnih zaključaka o prirodi svega što postoji, ali hajdemo otvoreno reći koje su to gluposti koje imamo u dosadašnjim dogmama i filozofijama, i hajde da se više ne svađamo zbog njih. Ko ima potrebe, neka ih ispunjava, neka je ciničan, neka je duhovan i pun nade - meni je sve to drago - ali pravi put je naučiti iz ranijih iskustava i ići dalje, a ne se vrtiti u krug i zahtijevati da se poluinformacije i poluistine uzimaju za činjenice.
-
Aharon
#2146 Re: Hajmo malo o religijama..
A zašto idealiziraš Grke, pa i oni su preuzeli većinu svojih filozofija od starih Arijevaca iz Irana...zlokruhovic wrote:Aharon@
Sve je međusobno povezano. Niko nema monopol na svu istinu i sva dostignuća... Zapravo na sva dostignuća ima monopol ljudska rasa, koja je jedna cjelina, a istina joj još uvijek nije poznata, bar ne u definitivnom smislu.
- nasa
#2147 Re: Hajmo malo o religijama..
Kroksica wrote:Kad vec prevodis, koja jos znacenja, u kontekstu Kur'ana ima rijec daraba? Druga stvar, koja to zena, nakon degeneka, postaje poslusna? Sto je jos crnje, ovdje nije ni degenek upitanju, nego neko lagano udaranje, kako ga pod moderno prevode.Aharon wrote: Ja ne odgovaram tako, ja odmah prevodim, pa onda idemo na tefsir, ovaj put ću koristiti Ibn-Kesira, i on koristi Taberija u redukcionističkom smislu, odabere sunijske stavove.
Sura En-Nisa - Poglavlje Žene (i sura i nisa su aramejske riječis tim da je nisa modifikovano od niše iz aramejskog, i riječ je arabizirana prije Kur'ana. Jednina je "imra'atun" a množina bi trebala biti imraatun, ali su Arapi usvojili nisa, od aramejskog niše; ajet je 34.
Glasi:
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!
Dakle, nema govora o rastavi braka, radi se o neposluhu (nušuz u Kur'anu) iza kojeg slijedi: 1 - upozorenje; 2 - spavanje zasebno; 3 - krajnja mjera udaranje.
Kaže Ibn-Kesir o ovom ajetu:
- "...one čijih se neposlušnosti pribojavate" to su: žene od kojih strahujete da bi se mogle uzdići iznad svojih muževa, jer imenica "nušuz" sinonim je za "irtifa'" uzdizanje, dakle ohola i umišljena žena - "našiza" je ona koja se oholi nad svojim mužem, koja ga ne sluša, koja se ne obazire na njega, koja mu iskazuje mržnju ili odvratnost. Ako se pojavi bilo koja od ovih osobina, koje spadaju u karakteristike "nušuza" neposluha, kod neke žene, neka je njen muž upozori da se Boga i njegove kazne boji, jer je Bog propisao ženama da muževljevo pravo poštuju i da mu se pokoravaju, a zabranio im neposluh (ma'sijjet), zbog prednosti i prvenstva koje je Bog dao muškarcima. Božiji poslanik, neka je mir i blagoslov na njega, rekao je: - Da sam ikome naredio da ničice pred nekim padne mimo Boga, naredio bih ženama da se poklone svojim muževima, zbog veličine njihovog prava nad njima. Bilježi Buhari da je Božiji poslanik rekao: - Kada muž pozove ženu u postelju, pa ova to odbije, proklinju je meleki do svitanja.
Dio u kojem se navodi: "... a onda se od njih u postelji rastavite", objasnio je Ali ibn Ebi-Talha od Ibn-Abasa: "Napuštanje u postelji je da ne opći sa njom, nego da joj okrene leđa. Ovo mišljenje dijele Es-Suddi, Ed-Dahak i Ikrime.
(Ide spominjanje još par tumača, koji se svi slažu da se pod rastavljenjem u postelji misli na suzdržavanje od seksa sa dotičnom.)
Dio u kojem se kaže:"... pa ih i udarite", misli se da ako vam i dalje oponiraju i pored toga što ste ih posavjetovali i odvojili se od njih u posteljama, smijete ih udariti ali ne jako, jer se bilježi u Muslimovom Sahihu (Zbirci ispravnih hadisa) od Džabira da je Vjerovjesnik, mir i blagoslov s njim, rekao na oprosnom hadžu (hodočašću): " Bojte se Boga u svom odnosu prema ženama, one su poput krhkog posuđa kod vas. Vi imate pravo da one ne uvode u kuću nikoga koga vi ne volite, a ako to urade, udarite ih, ali lagano. Dužni ste ih hraniti i oblačiti najbolje kako umijete i znate."
Ibn-Kesir navodi mišljenje pravnika kakv udarac zapravo treba biti: - Kažu fekihi to je takva vrsta udarca koji ništa ne lomi i ne ostavlja nikakvog traga niti posljedice.
Ibn-Kesir navodi od Hasana el-Basrija da je jedna žena došla poslaniku i požalila se da ju je muž izmlatio. Poslanik je podviknuo: "Zahtijevam odmazdu!", no tada je objavljen ovaj ajet, te joj on nije mogao dati odmazdu - "kisas" - ali je zato izgrdio nasilnike i muškarce koji tuku žene.
To je to, ajet o udaranju žena nema veze sa razvodom braka.
Moj osobni stav je da je Muhamed mrzio zlostavljače, ali su njegova rješenja u dughu vremena, jer je preovladavalo mišljenje da su muškarci ipak vrjedniji od žena. Zato je on insistirao da iako je žena bogata, ona nema obavezu da dadne svom mužu niti dinar svog bogatstva, ali muž je dužan - ma kako siromašan bio - izdržavati (hraniti i oblačiti) svoju suprugu. Ima priča o Ibn-Mesu'udu i njegovoj supruzi. Ona je bila bogata i došla poslaniku da ga pita može li mu dati "sadaku" (tsedakah, što bi Jevreji rekli), a on se naljutio i rekao: "NE! Samo poklon."
Posto govorimo o osobnim stavovima... moj stav je da muz neposlusnu zenu posavjetuje, ako ona nastavi biti neposlusna onda muz ima pravo da prestane dijeliti postelju sa njom jedan period a ako ni tako ne uspije da je shaviza onda je lijepo otpremi ocu. Neposlusna zena ne mora nuzno biti preljubnica, preljuba je druga stvar i rijesava se na drugi nacin, ovdje moze biti u pitanju zena koja je jednostavno izgubila interesovanje za svoga muza i ne zeli vise da bude sa njim.
Selam alejkum
ili moze biti u pitanju svadja, recimo to je najcesci razlog potezanja saka ali slijedeci ove ajete svadja se ne rjesava na taj nacin jer prije se pretpostavljaju neke druge radnje tako da bi prostora za udaranje ostalo jako malo u svakoj situaciji ali evo zanimljivo je I to oko prevoda, citala sam nesto ranije o tome
- pussysmoke
#2148 Re: Hajmo malo o religijama..
Monopol nad istinom su uvijek držali i držaće oni koji su pobjeđivali u ratovima. Osvajači. Oni su pisali "istinu". Naravno da su, pišući "istinu", o sebi govorili u najboljem kontekstu. Onaj koji vlada određuje pravila. Ali je pitanje kako se postaje vladar? Sigurno ne glasanjem, već odrubljivanjem glava i sl. Danas je drugačije. Ili možda nije?Aharon wrote:Sve je međusobno povezano. Niko nema monopol na svu istinu i sva dostignuća... Zapravo na sva dostignuća ima monopol ljudska rasa, koja je jedna cjelina, a istina joj još uvijek nije poznata, bar ne u definitivnom smislu.
- zlokruhovic
#2149 Re: Hajmo malo o religijama..
Ne idealiziram Grke nego sam ironičan zbog tvoga insistiranja na veličanju i značaju religija sa bliskog istoka u napretku civilizacije.Aharon wrote:A zašto idealiziraš Grke, pa i oni su preuzeli većinu svojih filozofija od starih Arijevaca iz Irana...zlokruhovic wrote:Aharon@
Sve je međusobno povezano. Niko nema monopol na svu istinu i sva dostignuća... Zapravo na sva dostignuća ima monopol ljudska rasa, koja je jedna cjelina, a istina joj još uvijek nije poznata, bar ne u definitivnom smislu.
Pa ako je tako onda hajmo da pečemo bika u čast Apolona jer bez njegaeto ne bi iblo filozofije i demokratije , ili ako hoćeš hajmo tu iransku teologiju da iskopamo i damo joj isti značaj kao što ti hoćeš za islam i monoteizam uopšte.
Jel to pošteno?? , ili da se pomirimo sa time da su te religije same od sebe isparile ili su ih zapravo uništili i opanjakali upravo oni kojma ti jedino hoćeš dati neke zasluge.
Nijedna religija ne može biti zaslužna za bilo šta , i kako to da se uvek treba zahvaliti postojećim religijama ,a onim starim reći ko vas hebe kad ste "sponatno" isparili.
-
kerima1
#2150 Re: Hajmo malo o religijama..
Aharon kazes da ne vjerujes u abrahamskog Boga,a isto kazes da nisi antiteista,mozes li napisati u kakvog Boga vjerujes?