Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
black

#2126 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by black »

@apoliticni poenta je u ? :oops:
apolitican

#2127 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by apolitican »

Kratkoročno pamćenje: čarobni broj 7 i robovski sustavi ponavljanja i naucis :) :) a osjetno pamćenje zadržava primljene informacije 1 do 4 sekunde
haqqlberry

#2128 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by haqqlberry »

black wrote:@apoliticni poenta je u ? :oops:

Zar ne vidiš da ga mogućnost prosvijećenosti razdvaja u beskraj od žudnje za misijom :D :-) :lol:
black

#2129 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by black »

haqqlberry wrote:
black wrote:@apoliticni poenta je u ? :oops:

Zar ne vidiš da ga mogućnost prosvijećenosti razdvaja u beskraj od žudnje za misijom :D :-) :lol:
ma vidim ja, gledajuci iz daljine konture na sceni, padaju mi na pamet vodene boje... :mrgreen:
apolitican

#2130 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by apolitican »

Ma pitam se kad bi ova cura ucila nes drugo napamet a ne da izgovara na arapskom i upotrebila tolko vrena za ucenje naprimjer slicno je pravo sad da li bi bila pravnik i kad bi tumacala zakon onako ko sto pise :) a jel moze covjek bez ovog ponavljana da radi neki sloeniji poso i da razmiljsa o tome il je to samo ponavljanje a to se pitam ja .
haqqlberry

#2131 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by haqqlberry »

apolitican wrote:Ma pitam se kad bi ova cura ucila nes drugo napamet a ne da izgovara na arapskom i upotrebila tolko vrena za ucenje naprimjer slicno je pravo sad da li bi bila pravnik i kad bi tumacala zakon onako ko sto pise :) a jel moze covjek bez ovog ponavljana da radi neki sloeniji poso i da razmiljsa o tome il je to samo ponavljanje a to se pitam ja .
A da ti malo gramatiku prvo savladaš? Ne možeš tek tako na lijepe oči među fazane :skoljka:
probitačan

#2132 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

.................................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:19, edited 1 time in total.
apolitican

#2133 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by apolitican »

Aha gramatika :) ma pitam se jel covjek koji je u stanju da nauci nesto napet u mogocnosti da razmislja o tome sta je napisano ,npr pravo i ak bi utroslili vremena na usaglasavanje tih zakona i pravila ponasanja koja nisu apstrakna neg konkretna i onda isapde da bi vam pravo vise lezalo a sta je problem da se covjek drzi tog necega i da samo ponavlja i pamti te recenice i da dozivljava mir euforiju :)
Irish

#2134 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

probitačan wrote:
apolitican wrote:Ma pitam se kad bi ova cura ucila nes drugo napamet a ne da izgovara na arapskom i upotrebila tolko vrena za ucenje naprimjer slicno je pravo sad da li bi bila pravnik i kad bi tumacala zakon onako ko sto pise :) a jel moze covjek bez ovog ponavljana da radi neki sloeniji poso i da razmiljsa o tome il je to samo ponavljanje a to se pitam ja .

Joj,što volim kad se takvi pitaju (sebe).
Pravo :arrow: zakon o obistvu npr.
zavisi:
ubistvo iz nehata
ubistvo sa predumisljajem
slucajno, namjerno, planirano, neplanirano,psiholosko stanje,dokazi,
prvog, drugog, treceg...stepena..itd..itd... :roll:
Last edited by Irish on 19/05/2010 14:09, edited 1 time in total.
haqqlberry

#2135 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by haqqlberry »

apolitican wrote:Aha gramatika :) ma pitam se jel covjek koji je u stanju da nauci nesto napet u mogocnosti da razmislja o tome sta je napisano ,npr pravo i ak bi utroslili vremena na usaglasavanje tih zakona i pravila ponasanja koja nisu apstrakna neg konkretna i onda isapde da bi vam pravo vise lezalo a sta je problem da se covjek drzi tog necega i da samo ponavlja i pamti te recenice i da dozivljava mir euforiju :)
Hajde budi malo konkretniji. O čemu zapravo govoriš?
probitačan

#2136 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by probitačan »

..................................
Last edited by probitačan on 26/05/2010 20:20, edited 1 time in total.
bijela

#2137 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bijela »

@kenCo - jel ti dosta odgovora? da i ja doprinesem :lol: :
jest, to bratstvo se odnosi na sve muslimane, bez obzira na spol.
(treba se podsjetiti da se muški rod koristi radi njegove pretežnosti kada se radi o rodno-miješanoj skupini; oni može označavati skup muškaraca i žena, ali one označava samo skup žena)
dakle, slobodno se smješkaj sestri muslimanki 8-)

a vezi rukovanja, već ste sve rekli, pogotovo drrr. mrrr., a meni naumpade jedna scena iz života mi.
naime, grupa nas studenata bila na jednom putovanju, sa nama je bilo i nekih muslim profesora. jedan od njih (većina vas je čula za nj) se posebno ističe po poštovanju šerijata, pogotovo u tom m-ž odnosu, tako da smo mi, studentice, gledale preda se kad smo pričale sa njim iz nekog stida...
helem, u jednom trenutku, kad se završila govorancija, dolaze gosti i pozdravljaju se.
stojimo prijateljica mi i ja kraj tog profesora i vidimo kako mu se približava jedna žena, hoće da se pozdravi sa njim.
a nas šejtan obuzeo, navijamo da mu pruži ruku, i on to skont'o pa se uzvrpoljio :lol:
:lol: i sad mi smiješno
i Boga mi, fino ona njemu ručicu pruži, a on joj uzvrati pa sve pogleda u nas dvije, a mi pihamo (ko ono: hajd se samo još jednom pravi važan),
kasnije nas je ružio što smo se smijale i uživale :D
kraj.
SundanceKid

#2138 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by SundanceKid »

Big Boy wrote:
Eborg wrote:Pa upravo zato i govorim. Uslovi nisu isti = različit je nivo brige o zdravlju.

Ne voli Bog više Japance od Afrikanaca. :-) Zato i pitam da li čovjek može utjecati na to, zašto Afrikanci žive kraće?

Uostalom, uporedi Belgijance i Japance. I jedni i drugi imaju OK uslove za život samo Japanci zdravijom ishranom žive duže.
Ako je ljudski zivot tek jedan iznimno mali trenutak u vjecnosti koliko je onda zaista bitno koliko taj trenutak stvarno traje !?

Evo jedna jednostavna analogija. Ides zubaru da ti popravi zub... u jednom trenutku on ti daje injekciju da ti ne bi osjetio dalju bol ali taj konkretan trenutak je isto jako bolan. Ali ga ti svjesno i stoicki istrpis jer vjerujes da ce ti kasnije biti lakse. I ne zamaras se kasnije pitanjima koliko je taj tvoj trenutak bola uopste trajao i koliko je trebalo da sve to djeluje.

Vjernici vjeruju da ce nacinom kojim zive svoje dunjalucke zivote zasluziti vjecni zivot u dzennetu pa ako je cijena toga zivot (ovakav ili onakav) onda se prilagode tome bez da groznicavo iscekuju svoj posljednji cas.

Nakon toga svako uporedjivanje sa onim ili ovim postaje jednostavno suvisno.
E divno si ovo objasnio. Analogija - zivot je patnja koju, poput boli kod zubara, istrpimo, da bi nam u nekom obecanom svijetu bilo bolje i ljepse. I sta god da nas snadje, i u kolikoj god mjeri, uredu je, divno je. Ne treba se zamarati tim, vec sutit i trpit, ili naprotiv, treba bit zadovoljan ako ti je lose, to je sve faza u prelasku na nesto bolje, dzennetsko... Pa nekim taj trenutak boli traje kratko, poput recimo u nasem primjeru Africkoj djecici, koja umiru nakon mjesec dva od rodjenja, a nekim ga uopste nema. Eh da, ali ne treba izgubit iz uma da je zato njima siguran dzennet jel de? :)

Hehe, kako ja volim tu religiju, i njen univerzalni nacin racionaliziranja stvari, uvijek me razveseli...
Irish

#2139 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Irish »

probitačan wrote:Znanje je ključ svakog dobra.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: ''Men juridillahu bihi hajren jufekkihhu fiddin'' (Kome Allah želi dobro, pouči ga vjeri).
Još je kazivao: "Allah me nije poslao da prisiljavam i otežavam, već me poslao da poučavam i olakšavam." (Muslim. Sahih: Kitabu-t-Talaq, br. 1478)

pa je jednom prilikom pitao:
- Sta mislite kada bi neko od vas imao rijeku, pa se u njoj svaki dan po pet puta kupao, da li bi na njemu bilo necistoce?

Prisutni odgovorise:
- Ne bi, Boziji poslanice.

A on tom prilikom rece:
- Takodje i onaj koji svaki dan pet puta dnevno klanja namaz ne moze imati grijeha.
(Buhari, Muslim, Ebu Davud)
Eborg

#2140 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Eborg »

Opet dajete metafizičke odgovore no dobro. Ja sam pitao nešto sasvim drugo.
SundanceKid

#2141 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by SundanceKid »

Eborg wrote:Opet dajete metafizičke odgovore no dobro. Ja sam pitao nešto sasvim drugo.
Dobar komentar. Problem je sto vjernici uzimaju citate iz vjerskih knjiga kao 100% istinite i relevantne. Pa se nihova argumentacija obicno zasniva na stvarima poput - ovaj ili onaj je rekao to ili to, ili na ukaz na neki dio ili zapis neke vjerske knige. Sto ja razumijem i ima mi smisla, jer su oni vjernici. Ali isto tako imaju jako malo razumjevanja da isti ti citati drugacijim osobama nisu neki validan argument, niti im sta znace previse sa neke naucne strane. Zato bi meni bilo draze da se ovdje ljudi ipak malo vise bave dijalogom i razgovorom, iznosenjem vlastitih stavova, nego da stavljaju citate kao da nekoga zele necemu pouciti. Citate dakle, mozemo citati i na drugim mjestima...
apolitican

#2142 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by apolitican »

haqqlberry wrote:
apolitican wrote:Aha gramatika :) ma pitam se jel covjek koji je u stanju da nauci nesto napet u mogocnosti da razmislja o tome sta je napisano ,npr pravo i ak bi utroslili vremena na usaglasavanje tih zakona i pravila ponasanja koja nisu apstrakna neg konkretna i onda isapde da bi vam pravo vise lezalo a sta je problem da se covjek drzi tog necega i da samo ponavlja i pamti te recenice i da dozivljava mir euforiju :)
zna
A gramatika a i kad sam kratak sa vremenom gutam slova tj prebace se ova crtica na pola recenice a tegoba :)
A pitam se recimo jel bi bili sretniji da vam cura je pravnica il da zna kuran napamet tj ako neko zna kuran napamet jel moze isto zavrsit pravni fakultet ...
apolitican

#2143 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by apolitican »

Sad ja sam malo nes upucen u ovisnosti,sad jel vam prikladno uporedzivati jednog kockara i jednog strasnog vijernika al otrpilike mozak radi na isti nacin .Npr pušenje, droge, alkohola i droge, ali i hrana i slastice poput bombona, iznimno ponašanje, fizičke aktivnosti, uzbuđenja i želje povećava dopamin i mogu stvoriti ovisnost. Nakon nekog vremena, tijelo može postati toliko ovisni o tim dopamina udaracima kojste ste dobili preko ovih aktivnosti koje postaje tesko zaustaviti, a reci NE!
strongwoman

#2144 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by strongwoman »

apolitican wrote:
haqqlberry wrote:
zna
A gramatika a i kad sam kratak sa vremenom gutam slova tj prebace se ova crtica na pola recenice a tegoba :)
A pitam se recimo jel bi bili sretniji da vam cura je pravnica il da zna kuran napamet tj ako neko zna kuran napamet jel moze isto zavrsit pravni fakultet ...
Jok' eto ne moze... :lol:
apolitican

#2145 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by apolitican »

Jedan kockar u trenutu ovisnosti nemoze reci svom poroku ne i potrosice zadnju paru u dzepu ,pozajmicenovac ikako je on svijestan da ce izgubiti ali ce ostati bez zadnje pare.U tom trenutku dopamin je tri puta veci neg je normanlo takva je paralela kod jednog strasnog vijernika i kodnje je cesto to ide to krajnosti jer i jedna i drugi ocekuju tu naradu.A mozak radi na principu kazne i nagradzivanja , ako ucimo radimo volimo bicemo nagradzeni ako uradimo nesto lose bicemo kaznjeni a ima tu od pocetka mozak od postanka uci i ak nema te spoljne informacije je neupotreljen , on naci sta je zvuk govor , kako oko prepoznaje ili prenosi te signale do mozga kako da znamo sta je to koje je boje , kako mislmo pamtimo, spolnost itd..
apolitican

#2146 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by apolitican »

Dopamin provizvodi se u Nadbubrežna žlijezda i nernim celijama.
On je neurotransmit, hormon nagrađivanja vezan za euforiju i osjećaj gubitka, mozga sustava nagrađivanja. Utjecati na vaše raspoloženje kao što ste sretni, umirujuće, analgetik, potiče motoriku, koncentraciju i povećavaju mogućnost učenja, aktivnost stimulira. Vezan za hranu i kulturnim iskustvima kao i iskustvima uživanje tijekom seksa, itd.
Odsutvo dopmina može dovesti do problema s koncentracijom, depresija, nedostataka sna, mentalnu tupost, tuga, melankolija, nedostatak interesa i da je općenito nemaran. Veliki nedostatak dopamina može dovesti do mentalne bolesti, depresija, Parkinsonova bolest, RLS (nemirne noge) MF. Također veza između neravnoteže dopamina i ADHD, niske razine amfetamina povećava prisustvo dopmin i stoga se ponekad koristi u ADHD. Shizofrenija, je povezana s povišenim razinama dopamina, isto vrijedi i za psihoze.
Mrs.Zurbrigen

#2147 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Mrs.Zurbrigen »

Irish wrote:
SenQ wrote:Upravo tako, sada da ne mlatimo onu pricu ne smijes ni pogled baciti a kamoli rukovati samo odmazemo i nama i svima oko nas.

Stoga na hajr..
Na hajr vala :|

Kakvo je vrijeme doslo da i cafiri ulaze u nase nijjete :(
ali neka...da ih ne daj Boze ne uvrijedimo :roll:

Hvala Allahu dz.s., Svevisnjem Sudiji..pravednom, koji zna sta nosimo u srcima i koji nam je blizi od zile kukavice, kojeg se bojimo i kojeg molimo...kojem se utjecemo od nepravde i ciji Sud jedino priznajemo :!:
mogu li dobiti prijevod boldiranog?

hvala
strongwoman

#2148 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by strongwoman »

hajr - dobro
na hajr - na dobro
nijet je namjera

a mozemo li mi dobiti prevod (u hrv. jeziku prijevod) tvog nika???
SenQ

#2149 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by SenQ »

Citam ovu zadnju citavu stranicu i uopste ne mogu da skontam o cemu se ovdje uopste razgovara. Jesam hanit ili =?

apolitican objasni sta zelis rec, pitat ?

@Mrs.Zurbrigen:

hajr - dobro

njet - namjera
Mrs.Zurbrigen

#2150 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Mrs.Zurbrigen »

SenQ wrote: @Mrs.Zurbrigen:

hajr - dobro

njet - namjera
hvala na odgovoru. :)
Locked