Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nigdje veze, ja neki dan komunicirala sa Agentur fur Arbeit, nista se ne zna
A i valjda prvo informacije potvrdi Bundestag i Ambasada...ccc na sta sve ljudi padaju, po FB masovno pisu od 1.1.2019. nema viza
I da, promijenila se lista deficitarnih zanimanja, jucer sam nasla na oficijelnoj stranici...i ovo sa BERUFLICHE FACHSCHULE nisu opet jasno definisali ...niti znaju objasniti sta se sve podrazumijeva pdo "kvalificarnom radnom snagom", da li strgo diploma srednje skole ili mogu i neke druge diplome, certifikati...
Nigdje veze, ja neki dan komunicirala sa Agentur fur Arbeit, nista se ne zna
A i valjda prvo informacije potvrdi Bundestag i Ambasada...ccc na sta sve ljudi padaju, po FB masovno pisu od 1.1.2019. nema viza
I da, promijenila se lista deficitarnih zanimanja, jucer sam nasla na oficijelnoj stranici...i ovo sa BERUFLICHE FACHSCHULE nisu opet jasno definisali ...niti znaju objasniti sta se sve podrazumijeva pdo "kvalificarnom radnom snagom", da li strgo diploma srednje skole ili mogu i neke druge diplome, certifikati...
Koliko sam ja skontao iz dokumenta sa linka ispod videa za deficitarna zanimanja sofver developer i programer traze iskljucivo ljude sa faksom koji su Anforderungsniveau 3 na listi, isjecak:
Dem Anforderungsniveau 3 – Spezialist - werden Berufe zugeordnet, deren Ausübung Spezialkenntnisse
und Spezialfertigkeiten erfordern, die üblicherweise eine Meister- oder Technikerausbildung
bzw. einen gleichwertigen Fachschul- oder Hochschulabschluss voraussetzen.
mirsek wrote:
Koliko sam ja skontao iz dokumenta sa linka ispod videa za deficitarna zanimanja sofver developer i programer traze iskljucivo ljude sa faksom koji su Anforderungsniveau 3 na listi, isjecak:
Dem Anforderungsniveau 3 – Spezialist - werden Berufe zugeordnet, deren Ausübung Spezialkenntnisse
und Spezialfertigkeiten erfordern, die üblicherweise eine Meister- oder Technikerausbildung
Ne traze, jako puno softver developera je otislo na osnovu iskustva,a nemaju nikakve fxove, diplome itd...a ako imas preko 5 godina iskustva u struci mozes dobiti BLUE CARD
mirsek wrote:
Ne traze, jako puno softver developera je otislo na osnovu iskustva,a nemaju nikakve fxove, diplome itd...a ako imas preko 5 godina iskustva u struci mozes dobiti BLUE CARD
I meni je to tvoje vise logicno ali me zbunio dokument sa deficitarnim zanimanjima ispod videa. Mozda nisam dobro prevod skontao.
Evo ako neko prati ZDF upravo na vijestima bila neka prica o tome kao da je njihova ekonomija i poslodavci dugo cekali na novi zakon kako sam ja razumio da se na tome radi i moglo bi i biti nesto od toga lp
haribesic wrote:Evo ako neko prati ZDF upravo na vijestima bila neka prica o tome kao da je njihova ekonomija i poslodavci dugo cekali na novi zakon kako sam ja razumio da se na tome radi i moglo bi i biti nesto od toga lp
Na Facebook stranici njemačke ambasade u Sarajevu stoji da nema ništa novo od 1.1.2019. tj.useljavanje ide kao i do sad.
haribesic wrote:Evo ako neko prati ZDF upravo na vijestima bila neka prica o tome kao da je njihova ekonomija i poslodavci dugo cekali na novi zakon kako sam ja razumio da se na tome radi i moglo bi i biti nesto od toga lp
Na Facebook stranici njemačke ambasade u Sarajevu stoji da nema ništa novo od 1.1.2019. tj.useljavanje ide kao i do sad.
Moglo bi se reći da je ZDF ipak ažurniji po tom pitanju...
Ma nisam ti ja od ovih što omalovažavaju ali stvarno na stranici njemačke ambasade stoji ovo što sam rekao.
I ja čekam termin tako da bi ja volio da od 2019 odčepi
Neko je nedavno pisao pojedinosti vezane za Blue Card i zajedničku aplikaciju supružnika, pa samo da i ja potvrdim isto i podijelim za one koji ubuduće budu aplicirali.
Jučer sam imao termin i direktno pitao o tim pojedinostima.
Potvrdili su da kada neko aplicira za Blue Card i supružnik može aplicirati na istom terminu uz dokumentaciju koju bi inače priložio prilikom aplikacije za spajanje porodice.
Također, nosioc plave karte može ubrzati proces spajanja porodice, treba da se javi mailom ambasadi sa zahtjevom za ubrzanje procesa po osnovu plave karte.
Što se tiče odgovora na mailove, pravilo je kako rekoše da svaki mail moraju odgovoriti u roku od dvije sedmice.
Ma nisam ti ja od ovih što omalovažavaju ali stvarno na stranici njemačke ambasade stoji ovo što sam rekao.
Ambasada mora demantovati neke natpise, jer na facebooku ljudi dijeli vijesti u kojima stoji da ce se moci bez vize ici i raditi, haman kao gradjani EU. Nevjerovatno je kako ljudi ne ulazu ni sekundu truda da provjere istinitost informacija, cak ni ne otvaraju link koji dijele.
Stvari koje se spominju na ZDF-u ne moraju biti u suprotnosti sa onim sto se pise na stranici ambasade.
mousstapha wrote:Ambasada mora demantovati neke natpise, jer na facebooku ljudi dijeli vijesti u kojima stoji da ce se moci bez vize ici i raditi, haman kao gradjani EU. Nevjerovatno je kako ljudi ne ulazu ni sekundu truda da provjere istinitost informacija, cak ni ne otvaraju link koji dijele.
Stvari koje se spominju na ZDF-u ne moraju biti u suprotnosti sa onim sto se pise na stranici ambasade.
Pa tako je ja ne razumijem ljude sto misle da ce se moci bez vize, to nema nikakve sanse, ovdje se prica o olaksicama do dobijanja vize znaci da se to ubrza samo je to cilj i vjerovatno ako ne odma poslije nove godine u toku 2019 trebalo bi nesto da bude od toga pa nece valjda ZDF RTL itd ... priicati uprazno ko nasi velenovinari
Tuzlatuzla12 wrote:Samo da kazem ljudima koji ganjaju plavu kartu a imaju supruznika, da se moze predati ISTOVREMENO. Prilikom rezervisanja svog termina, upisete broj posjetilaca:2. Sto se dokumentacije tice, supruzniku je potrebno sve iz regularnog procesa spajanja porodice, izuzev dokaza o poznavanju njemackog jezika. Ova informacija mi je dosla iz ambasade na mejl, nazalost prekasno. A nigdje nazalost nisam procitala da to moze pa ni na ovom forumu. Tako da znate.
Ja sam ovo u biti procitao na nekoj od stranica plave karte, i na ovaj nacin mislim i povesti zenu i dijete sa sobom na prvi razgovor u ambasadi.
skafiskafsnjak wrote:Ja mislim da to ne moze .
Ti sa Slovenskom i Hrvatskom vizom su vjerovatno radnici nekih Hr i Slo firmi koje rade poslove u NJemackoj -- nesto kao u nas detasirani radnici .
A u ovom slucaju u njega jos studentska viza , cisto sumnjam.
Ali ako zeli studentsku njemacku, ne ceka se previse...samo je problem sto je nastava pocela u septembru .
Ausländern, die in einem anderen EU-Mitgliedsstaat die Rechtsstellung eines langfristig Aufenthaltsberechtigten besitzen, wird eine Aufenthaltserlaubnis erteilt, wenn der Aufenthalt im Bundesgebiet länger als drei Monate dauern soll.
Langfristig Aufenthaltsberechtigte sind Ausländer, die einen Aufenthaltstitel nach der EU-Richtlinie 2003/109/EG vom 25.11.2003 besitzen, der mit der Bezeichnung „Daueraufenthalt-EG“ oder „Daueraufenthalt-EU“ in der jeweiligen Amtssprache des ausstellenden EU-Mitgliedstaates versehen ist.
Ausgenommen sind Inhaber eines von Großbritannien, Dänemark und Irland ausgestellten Aufenthaltstitels, da diese EU-Mitgliedsstaaten die EU-Richtlinie 2003/109/EG vom 25.11.2003 nicht anwenden.
Die allgemeinen Erteilungsvoraussetzungen für einen deutschen Aufenthaltstitel, wie z.B. ein gesicherter Lebensunterhalt, gelten uneingeschränkt.
Die Aufenthaltserlaubnis gestattet eine Erwerbstätigkeit. Der Umfang der gestatteten Erwerbstätigkeit hängt davon ab, welchem Zweck (z.B. Studium, Beschäftigung, selbstständige Tätigkeit) der Aufenthalt überwiegend dienen soll. Die §§ 16-21 Aufenthaltsgesetz werden analog angewendet.
Ko ima stalni boravak u Hr. ili Slo. i nadje Firmu u Njemackoj koja ce mu garantovati posao ( par rijeci na papiru) dobite ce u Njemackoj Landratsamt Radnoboravisnu vizu.
Ja ti pricam da znam masu ljudi koji su tako dosli - I ima masa ljudi koji planirau tako doci.... prvo predaju vizu za Sloveniju npr. vozac ... prodje neko vrijeme i presaltaju se u Njemacku.
Ljudi su to vec razradili I ti mislis da ne moze.... moze se dosta toga srediti u Njemackoj direktno.
Ljudi su expresno saznali kako da promjene poslodavca - sa onom vizom koju su skoro odobrili bosancima
sLLayer wrote:
Ako imam austrijsku studentsku vizu i hocu u Njemacku, da li moram ici preko ambasade u Sarajevu i cekati termin ili mogu to nekako izbjeci jer zivim u Austriji
Ponavljam , ako imas nekoga u Njemackoj dodji par dana popricaj sa nasima, dosta toga se da napraviti
Mozda za pocetak promjenis austrijsku studentsku , za njemacku studentsku .... pa poslije se opet presaltas .
Dosta toga se moze ovdje direktno , i ne daj da te pokolebaju
Zato sam ja vidjao bruku naroda svaki dan ondje kod one hrdjave zgrade kod SSC-a, u biti gdje se nalazi Slovenska ambasada.
Kontao sam koji vrag idu tu, bolje im je u Njemackoj, ali izgleda da su oni znali nesto sto ja nisam. To je upravo ta sema da ides za Njemacku preko Slovenije kod koje se puno lakse dobija viza.
Zna li neko da li je potrebna nostrifikacija diplome preko ZAB-a sto kosta oko 200€ i traje 3 sedmice (za plavu kartu) do 3 mjeseca (za ostale) u slucaju da mu na ANABIN sajtu pise H+/- za diplomu i fakultet? Mene zanima jer je to moja licna situacija, a ne daje mi se 200€ ako znam da ne moram.
Pitarrr82 wrote:Ne bi me cudilo da ima raje koja je otkazala termin nakon pojedinih objava na FB itd, niko nista ne cita osim da ce se moci bez viza, kakva ludost...
Mozda zato i prodjose kroz ovaj Juni ovako brzo...
Idem objavit jos koju vijest onda
Ma realno...ovaj sistem za zakazivanje termina je smijurija.
Treba lijepo uvesti da ti za zakazivanje termina treba ugovor ili bar garancija za posao.
Ovako, svaka budala se prijavi... i zbog budala mi cekamo i propadaju nam ugovori jer ljudi nece da cekaju.
Pitarrr82 wrote:Ne bi me cudilo da ima raje koja je otkazala termin nakon pojedinih objava na FB itd, niko nista ne cita osim da ce se moci bez viza, kakva ludost...
Mozda zato i prodjose kroz ovaj Juni ovako brzo...
Idem objavit jos koju vijest onda
Ma realno...ovaj sistem za zakazivanje termina je smijurija.
Treba lijepo uvesti da ti za zakazivanje termina treba ugovor ili bar garancija za posao.
Ovako, svaka budala se prijavi... i zbog budala mi cekamo i propadaju nam ugovori jer ljudi nece da cekaju.
Naravno da jeste, ima raje koja ne zna Njemacki pa ima termin, ne kazem da negdje nece dobiti posao ali da nema logike...
Drug mi ima ugovor vec preko mjesec ali je lik registrovan tek u februaru, koliko ce ga sad cekati ne znam...
Moj termin neka stoji, ovamo ako se sta desi, desi se... Ionako se otvaraju vrata prema svima, mislim da moze samo gore biti.
Meni je jedino nejasan dio obrazovanje vs. iskustvo ali eto i to cemo mozda ubrzo saznati...
Novi zakon jest u pripremi i bit ce izglasan sigurno. Ali za ljude sa balkana se nista nece promijeniti, jer mi vec imamo te povlastice. Glavna odlika tog zakona je da ce sada strucna lica imati pravo da dobiju vizu za njemacku u trajanju od 6 mjeseci za trazenje posla. I sam proces priznavanja stranih kvalifikacija bi trebao biti olaksan. Kako ce to ici u praksi, to je druga stvar. Ova prica o olaksicama kao da smo eu je cista laz.