Da se malo osvrnem na ovaj blog pa da kazem da je za kvalitetnu i argumentima potkrijepljenu kritiku religije potrebno zavidno znanje iz oblasti koje se bave porijeklom same religije i ljudske sprititualnosti (antropologija, etnografija/logija, npr.). Tog znanja na ovom blogu, koliko se meni dalo vidjeti, zaista nedostaje sto ga stavlja u istu ravan sa blogovima tipa cuda iz Kurana. Iz tog razloga preporucujem i tebi i blogerima da ako vec hocete da se vas blog shvati ozbiljno i da zaista ispitate religiju kao socijalni fenomen onda se morate malo bolje informirati u vezi porijekla religioznosti kod covjeka. Konkretno, za pocetak i kao nesto esencijalno, ako se vec zeli naprdjivati oko religije, onda se MORA biti upoznat sa radovima na ovu temu od gospode:Ateista wrote: Posto nemam volje ponovo da ulazim u sve te rasprave, mogu ti samo dati link na jedan blog u kojem i ja ucestvujem, ima jako dobrih postova, neki su univerzalni i odnose se na sve religije dok se neki odnose na konkretno islam ili hirscanstvo.
http://nemaboga.blogger.ba/
• Edward Burnett Tylora
• James Frazera
• Emile Durkheima
• Max Webera
• Sigmund Freuda
...za pocetak.
P.S. Prvu dvojicu pod OBAVEZNO! Postoji prijevod Frazerove Zlatne grane na nase jezike (jeftinija varijanta je srbijanski izdavac). Recimo, bez ove knjige je besmisleno uopste i pricati o religiji sa ovog aspekta i nadam se da ces prenijeti ove moje kritike svom drustvu.