VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#2126 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

S4mpion wrote:
DaffyDuck wrote: BSG, dvije nuspojave u razlicitim vremenskim intervalima. Prvo pazusna jama, poslije podrucje kljucne kosti/vrata. Poslije toga hirursko rezanje i ciscenje vise puta.
Slike slicnog slucaja kako to izgleda poslije, a kako na pocetku:
http://www.e-ijd.org/articles/2018/63/1 ... 310_f1.jpg
http://www.e-ijd.org/articles/2018/63/1 ... 310_f2.jpg
https://banjalucanke.com/wp-content/upl ... ezitis.jpg
Da napomenem, strasan sok za dijete, kao i rizik hirurskim rezanjem (praksa na zivo) mlade djecije koze koja je onda podlozna infekcijama. Zapaljenje/zagnojenje limfnih cvorova uzrokovano virusom iz vakcine. Recimo, ultrazvuk pokazuje jos zapaljenih limfnih cvorova koje organizam jos uvijek nije izbacio na povrsinu.
I sad da vakcinisem dijete zbog toga sto mi neko kaze da moram? Ili sto se nadje budala od doktora i nakon 15 dijagnoza da je besegitis dere se na mene zbog upotrebe tog termina uz opasku "da dokazem da je od BSG vakcine?"
Da se razumijemo- nisam protiv vakcina (jedno dijete mi je vakcinisano), ali budala na obje suprostavljene strane definitivno ima.
To je to.

Bez obzira koliko vakcine bile dobre za čovječanstvo, moramo se pozabaviti i ovakvim slučajevima, koji su zbog javnosti, koja je sklonija osudi i linču, potpuno zanemareni.
Zanemareni nisu.
Šta misliš odakle podaci o indikacijama?
Neko ih izmisli?
Sanjarko

#2127 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

Ovo za penicilin. Nije se znalo. Izgleda da smo porodicno, genetski na njega alergicni iako tvrde moji da nismo. A posto su unistili moj djeciji karton u knjizici mi stoji KV penicilin ali pod upitnikom.

Kolabrirali smo i ja i stari. Njega ozivljavali a meni srecom brzo reagovali pa nisam ozivljavan iako jesam imao reanimaciju ako sam dobro shvatio. Kisik mi davali na to mislim pod reanimaciju. Laik sam pa ne znam kako to zovu.

Nadovezao sam se na post @trikonje da ko zna sta kod koga moze biti uzrok autizma.
polacijela

#2128 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

@S4mpion Niko ne tvrdi da se to ne može desiti, ni proizvođač to ne tvrdi. To nije čaša vode.
Ali je korist od vakcine veća od štete.
Korist od upotrebe paracetamola veća je od štete.

@DaffyDuck Tebi procenti ništa ne znače, statističkih 0.01% tebi je nažalost bilo 100%. Žao mi je što ste to doživjeli.
Prema procjeni proizvođača 1 od 10.000 djece doživjeće ovakvu posljedicu vakcine i ta učestalost ničim se ne može smanjiti.
U 2015. godini od TBCa u svijetu je umrlo 239.000 hiljada djece, od toga 191.000 djece mlađe od 5 godina.

A mi u BiH sigurno nismo na nivou Norveške i Danske, prije na nivou Indije po učestalosti TBC u općoj populaciji.
S4mpion

#2129 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
S4mpion wrote:
To je to.

Bez obzira koliko vakcine bile dobre za čovječanstvo, moramo se pozabaviti i ovakvim slučajevima, koji su zbog javnosti, koja je sklonija osudi i linču, potpuno zanemareni.
Zanemareni nisu.
Neko ih izmisli?
Jesu zanemareni. Možda se proizvođač lijekova pobrinuo za podatke o indikacijama, ali kad se lijek upotrijebi pogrešno i uništi nečiji život, ideš na marginu, na ovoj temi haman ne smiješ ni spomenuti da je neko nastradao neposredno nakon primljene vakcine, odmah ti ide linčovanje i ti si ubica djece i sl. Evo, nekolicina ljudi se javi da lično posvjedoče kako su loše prošli u našem zdravstvenom sistemu, prešlo se preko njihovih postova kao da ih nema.

I umjesto da ljudi pritisnu državu zbog lošeg zdravstvenog sistema, oni se okreću protiv onih koji jedva i malo povjerenja imaju u naš zdravstveni sistem.
julisiz es grant

#2130 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by julisiz es grant »

Bloo wrote:
DaffyDuck wrote: BSG, dvije nuspojave u razlicitim vremenskim intervalima. Prvo pazusna jama, poslije podrucje kljucne kosti/vrata. Poslije toga hirursko rezanje i ciscenje vise puta.
Da napomenem, strasan sok za dijete, kao i rizik hirurskim rezanjem (praksa na zivo) mlade djecije koze koja je onda podlozna infekcijama. Zapaljenje/zagnojenje limfnih cvorova uzrokovano virusom iz vakcine. Recimo, ultrazvuk pokazuje jos zapaljenih limfnih cvorova koje organizam jos uvijek nije izbacio na povrsinu.
I sad da vakcinisem dijete zbog toga sto mi neko kaze da moram? Ili sto se nadje budala od doktora i nakon 15 dijagnoza da je besegitis dere se na mene zbog upotrebe tog termina uz opasku "da dokazem da je od BSG vakcine?"
Da se razumijemo- nisam protiv vakcina (jedno dijete mi je vakcinisano), ali budala na obje suprostavljene strane definitivno ima.
Razumijem.
Besežitis je nuspojava u koliko slučajeva odnosno kategorizacija prema učestalosti?
Članak sa kojeg su preuzete slike kaže da je bilo 20 (dvadeset) komplikacija od BCG vakcine u toj bolnici u Tunisu u periodu od 10 (deset) godina. Od tih slučajeva 16 (ili 80%) su bile lokalne reakcije u vidu limfadenitisa, kao ove sa slike, koje su u potpunosti izliječene.
Bloo
Globalna šefica

#2131 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

S4mpion wrote:
Bloo wrote:
S4mpion wrote:
To je to.

Zanemareni nisu.
Neko ih izmisli?
Jesu zanemareni. Možda se proizvođač lijekova pobrinuo za podatke o indikacijama, ali kad se lijek upotrijebi pogrešno i uništi nečiji život, ideš na marginu, na ovoj temi haman ne smiješ ni spomenuti da je neko nastradao neposredno nakon primljene vakcine, odmah ti ide linčovanje i ti si ubica djece i sl. Evo, nekolicina ljudi se javi da lično posvjedoče kako su loše prošli u našem zdravstvenom sistemu, prešlo se preko njihovih postova kao da ih nema.

I umjesto da ljudi pritisnu državu zbog lošeg zdravstvenog sistema, oni se okreću protiv onih koji jedva i malo povjerenja imaju u naš zdravstveni sistem.
Razluči tačno šta ti je problem - indikacije na lijek/vakcine, loš zdravstveni sistem, greška doktora, upotreba lijeka (od strane pacijenta/samoincijativno) ili pak kao prepisani pretpostavljeno najbolji lijek za trenutno stanje...

Prešlo se i preko komentara jedine osobe u ovoj diskusiji za koju znam da je medicinar. Za ostale ne znam pozadinu njihovog znanja i interesovanja, osim ako sami se ne izjasne.
S4mpion

#2132 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

polacijela wrote:@S4mpion Niko ne tvrdi da se to ne može desiti, ni proizvođač to ne tvrdi. To nije čaša vode.
Ali je korist od vakcine veća od štete.
Korist od upotrebe paracetamola veća je od štete.
Slažem se, ali postupak vakcinacije se ne smije dovesti na tako niske grane da se vakcine dijele k'o bombone, onako odokativno. To je proces koji zahtijeva ozbiljan pristup, a živimo u državi u kojoj ti 5 doktora uspostavi 5 različitih dijagnoza i onda se Englezi ibrete zašto ljudi sumnjaju u zdravstveni sistem.

Problem zdravstvenog sistema je bitan i potpuno zanemaren, niko se ovdje ne pokušava baviti istim, a vakcinacija se odvija u okrilju zdravstvenog sistema i na tome bi trebao biti fokus, a ne na nekoj hemijskoj formuli.
DaffyDuck

#2133 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

Bloo wrote:
Razumijem.
Besežitis je nuspojava u koliko slučajeva odnosno kategorizacija prema učestalosti?
Ne znam, nisam istrazivala. Nisam fanatik ni pobornik. Nikad nikome nisam rekla da ne vakcinise svoje dijete zbog mog licnog iskustva, jedini savjet da budu sigurni da je dijete dovoljno jako i zdravo za injekciju virusa u organizam. Pobornik sam kalendara po svaku cijenu. Kao laik, smatram ga prenatrpanim vakcinama za bebe do godinu dana. Kokteli hemije i virusa u vrlo kratkom periodu za tako mali i nerazvijen organizam. Uz kombinaciju fanatika doktora (vakcinacija po svaku cijenu) i pristupa k'o na traci. (cast izuzecima) Posteno?
julisiz es grant wrote:
DaffyDuck wrote:Bolan, koliko vas je odbolovalo krzamak? Zausnjake? Pitajte roditelje, iznenaditi cete se.
Idete iz krajnosti u krajnost, i jedni i drugi. Nije vakcina garant da nece dijete pa i odrasli oboliti i prezivjeti ili umrijeti. Vise je tu faktora u igri...
Nije garant. U medicini i u životu ne postoje garancije.
Ali je sigurno da će šanse da se oboli dovesti do minimalnih, a i ako dođe do bolesti manje su mogućnosti komplikacija.
I što je najvažnije, stvara se kolektivni imunitet. Kada virus/bakterija nema prijemčivog organizma da u njega useli, umire.
Zato su mnoge strrašne bolesti (naveo u mom prethodnom postu) kod nas praktično iskorijenjene.
Ili mutiraju i bakterije i virusi...
Kao dijete prebolovala krzamak. Uredno vakcinisana. U dvadesetim dobijem zausnjake, al nikakav blazi oblik- vec glava k'o balon, temperatura, malaksalost, iscrpljenost, bolovi- krevet mjesec dana.
Sam pristup naseg zdravstva- da ne zeli da prijavi nus pojave, da ti da podatke o vakcini, proizvođaču, roku trajanja, sastavu, i odgovori na postavljena pitanja, objasni ako sta treba, vec se prema pacijentu- roditelju pacijenta postavi uz nivo "ja sam doktor, sta ti znas" odvraca jako puno ljudi od vakcinacije.
S4mpion

#2134 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Bloo wrote: Razluči tačno šta ti je problem - indikacije na lijek/vakcine, loš zdravstveni sistem, greška doktora, upotreba lijeka (od strane pacijenta/samoincijativno) ili pak kao prepisani pretpostavljeno najbolji lijek za trenutno stanje...

Prešlo se i preko komentara jedine osobe u ovoj diskusiji za koju znam da je medicinar. Za ostale ne znam pozadinu njihovog znanja i interesovanja, osim ako sami se ne izjasne.
U lošem zdravstvenom sistemu možemo naći sve te probleme, zato sam ga i stavio u fokus.
DaffyDuck

#2135 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

julisiz es grant wrote:
Bloo wrote:
Razumijem.
Članak sa kojeg su preuzete slike kaže da je bilo 20 (dvadeset) komplikacija od BCG vakcine u toj bolnici u Tunisu u periodu od 10 (deset) godina. Od tih slučajeva 16 (ili 80%) su bile lokalne reakcije u vidu limfadenitisa, kao ove sa slike, koje su u potpunosti izliječene.
Zato sto slika NEMA. Jel ti mislis da je slucaj mog djeteta negdje prikazan i prijavljen? Jest šipak.
Statistika je manipulacija podatcima. Malo off topic- snas sta kaze doktor Divanović E. - U zimskim mjesecima za vrijeme perioda jakog zagađenja zraka u nasem gradu iz svoje ordinacije zna dnevno ispratiti po 3-4 pacijentice dnevno sa prestankom srcane akcije ploda u ranoj trudnoci i da je samim tim taj broj visestruko uvećan u odnosu na ostatak godina, a pogotovo ljetni period. A kaze, zvanicno oni nama kazu, nema to nekog uticaja, cak objavljena studija kako to nije slucaj te da je za uzorak uzeta Italija, jos jedna evropska zemlja (zab sam koja) i ni manje ni vise nego Mongolija da popravi statisticki prosjek, jelde.
polacijela

#2136 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

DaffyDuck wrote: Kao dijete prebolovala krzamak. Uredno vakcinisana. U dvadesetim dobijem zausnjake, al nikakav blazi oblik- vec glava k'o balon, temperatura, malaksalost, iscrpljenost, bolovi- krevet mjesec dana.
Sam pristup naseg zdravstva- da ne zeli da prijavi nus pojave, da ti da podatke o vakcini, proizvođaču, roku trajanja, sastavu, i odgovori na postavljena pitanja, objasni ako sta treba, vec se prema pacijentu- roditelju pacijenta postavi uz nivo "ja sam doktor, sta ti znas" odvraca jako puno ljudi od vakcinacije.
Do 98. godine vakcinisalo se samo jednom protiv mmr. Nakon što se uvidjelo da ne pruža dovoljnu zaštitu, uvedena je revakcinacija. Otuda krzamak i parotitis kod osoba vakcinisanih po starom programu.
polacijela

#2137 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

DaffyDuck wrote: Članak sa kojeg su preuzete slike kaže da je bilo 20 (dvadeset) komplikacija od BCG vakcine u toj bolnici u Tunisu u periodu od 10 (deset) godina. Od tih slučajeva 16 (ili 80%) su bile lokalne reakcije u vidu limfadenitisa, kao ove sa slike, koje su u potpunosti izliječene.
Zato sto slika NEMA. Jel ti mislis da je slucaj mog djeteta negdje prikazan i prijavljen? Jest šipak.
Statistika je manipulacija podatcima. Malo off topic- snas sta kaze doktor Divanović E. - U zimskim mjesecima za vrijeme perioda jakog zagađenja zraka u nasem gradu iz svoje ordinacije zna dnevno ispratiti po 3-4 pacijentice dnevno sa prestankom srcane akcije ploda u ranoj trudnoci i da je samim tim taj broj visestruko uvećan u odnosu na ostatak godina, a pogotovo ljetni period. A kaze, zvanicno oni nama kazu, nema to nekog uticaja, cak objavljena studija kako to nije slucaj te da je za uzorak uzeta Italija, jos jedna evropska zemlja (zab sam koja) i ni manje ni vise nego Mongolija da popravi statisticki prosjek, jelde.
Svaka čast dr Divanoviću, ali zagađenje zraka zvanično je priznato kao uzrok spontanih pobačaja, prijevremenog poroda i smrti na porodu.
Bloo
Globalna šefica

#2138 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

S4mpion wrote:
Bloo wrote: Razluči tačno šta ti je problem - indikacije na lijek/vakcine, loš zdravstveni sistem, greška doktora, upotreba lijeka (od strane pacijenta/samoincijativno) ili pak kao prepisani pretpostavljeno najbolji lijek za trenutno stanje...

U lošem zdravstvenom sistemu možemo naći sve te probleme, zato sam ga i stavio u fokus.
Indikacije? Zajeb uslijed samoinicijativnog korištenja lijeka? - loš zdravstveni sistem.
Odstrani se iz diskusije :)
Uostalom, zaboravih s kim pokušavam da komuniciram.
S4mpion

#2139 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
S4mpion wrote:
Indikacije? Zajeb uslijed samoinicijativnog korištenja lijeka? - loš zdravstveni sistem.
Odstrani se iz diskusije :)
Uostalom, zaboravih s kim pokušavam da komuniciram.
Prečesto zaboravljaš.
Bloo
Globalna šefica

#2140 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

DaffyDuck wrote: Ne znam, nisam istrazivala. Nisam fanatik ni pobornik. Nikad nikome nisam rekla da ne vakcinise svoje dijete zbog mog licnog iskustva, jedini savjet da budu sigurni da je dijete dovoljno jako i zdravo za injekciju virusa u organizam. Pobornik sam kalendara po svaku cijenu. Kao laik, smatram ga prenatrpanim vakcinama za bebe do godinu dana. Kokteli hemije i virusa u vrlo kratkom periodu za tako mali i nerazvijen organizam. Uz kombinaciju fanatika doktora (vakcinacija po svaku cijenu) i pristupa k'o na traci. (cast izuzecima) Posteno?
Nakon moje reakcije na Bactrim (indikacija -1 reakcija na 5000 ekspozicija), da su moji roditelji odlučili da mi više nikada ne daju nikakvu vrstu antibiotika koje je liječnik propisao (nakon što je upoznat sa činjenicom o reakciji), šta misliš koji bi moj očekivani životni vijek bio (uzevši u obzir razne infekcije, operacije itd.)?
Sanjarko

#2141 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Sanjarko »

Ja gledam + i -. Cega ima vise. I vise ima + nego -. Desi se zjb od strane doktora, pacijenata, genetike itd. Ali opet ima daleko vise + nego -.
DaffyDuck

#2142 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

polacijela wrote:
DaffyDuck wrote: Članak sa kojeg su preuzete slike kaže da je bilo 20 (dvadeset) komplikacija od BCG vakcine u toj bolnici u Tunisu u periodu od 10 (deset) godina. Od tih slučajeva 16 (ili 80%) su bile lokalne reakcije u vidu limfadenitisa, kao ove sa slike, koje su u potpunosti izliječene.
Svaka čast dr Divanoviću, ali zagađenje zraka zvanično je priznato kao uzrok spontanih pobačaja, prijevremenog poroda i smrti na porodu.
Nisi me shvatio/la. To sto ti sad boldiras- nije se odnosilo na to da doktor kaže da struka nije priznala. Tako da, nije ti komentar na mjestu.
S druge strane, objavljuju se upravo suprotna "naucna istrazivanja", odnosno frizirani statisticku podaci sa politikom - izaberi uzorak koji ti se svidja :wink:
DaffyDuck

#2143 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

Bloo wrote:
DaffyDuck wrote: Ne znam, nisam istrazivala. Nisam fanatik ni pobornik. Nikad nikome nisam rekla da ne vakcinise svoje dijete zbog mog licnog iskustva, jedini savjet da budu sigurni da je dijete dovoljno jako i zdravo za injekciju virusa u organizam. Pobornik sam kalendara po svaku cijenu. Kao laik, smatram ga prenatrpanim vakcinama za bebe do godinu dana. Kokteli hemije i virusa u vrlo kratkom periodu za tako mali i nerazvijen organizam. Uz kombinaciju fanatika doktora (vakcinacija po svaku cijenu) i pristupa k'o na traci. (cast izuzecima) Posteno?
Nakon moje reakcije na Bactrim (indikacija -1 reakcija na 5000 ekspozicija), da su moji roditelji odlučili da mi više nikada ne daju nikakvu vrstu antibiotika koje je liječnik propisao (nakon što je upoznat sa činjenicom o reakciji), šta misliš koji bi moj očekivani životni vijek bio (uzevši u obzir razne infekcije, operacije itd.)?
Mijesas babe i zabe. Reakciju na sastojak baktrima, bas kao reakciju na npr. kikiriki a ne neki drugi orasasti plod i reakciju limfnih cvorova na injekciju virusa u organizam :?
Bloo
Globalna šefica

#2144 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

DaffyDuck wrote:
Bloo wrote:
Mijesas babe i zabe. Reakciju na sastojak baktrima, bas kao reakciju na npr. kikiriki a ne neki drugi orasasti plod i reakciju limfnih cvorova na injekciju virusa u organizam :?
Bactrim je antibiotik. Antibiotici se prepisuju od strane liječnika za razna oboljenja.
Kikiriki ne moraš jesti. Antibiotike moraš uzimati u određenim slučajevima.

Reakcija limfnih čvorova koja jednog djeteta kao reakcija na vakcinu - rezultat: nevakcinisanje drugog djeteta svim prepisanim vakcinama?
Zato ti i povukog paralelu...
Mislim da ti miješaš babe i žabe u ovom slučaju. :)
polacijela

#2145 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

@DaffyDuck Postoji nekoliko desetina pouzdanih medicinskih časopisa i desetak vjerodostojnih baza podataka, sve izvan toga je upitno. Kao da se poredi Anderson Cooper s onim Vučićevićem iz Informera - gledaš ko ti kaže i gdje ti kaže.
S4mpion

#2146 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by S4mpion »

polacijela wrote:@DaffyDuck Postoji nekoliko desetina pouzdanih medicinskih časopisa i desetak vjerodostojnih baza podataka, sve izvan toga je upitno. Kao da se poredi Anderson Cooper s onim Vučićevićem iz Informera - gledaš ko ti kaže i gdje ti kaže.
Postoji, uvjeren sam, ali friziranje statistike se vrši kako bi se priča prodala masama, nema veze što je istina nešto sasvim drugo.
DaffyDuck

#2147 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

Bloo wrote: Bactrim je antibiotik. Antibiotici se prepisuju od strane liječnika za razna oboljenja.

Reakcija limfnih čvorova koja jednog djeteta kao reakcija na vakcinu - rezultat: nevakcinisanje drugog djeteta svim prepisanim vakcinama?
Hajd sad fino se vrati i procitaj moje postove. Cekam izvinjenje.
DaffyDuck

#2148 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by DaffyDuck »

polacijela wrote:@DaffyDuck Postoji nekoliko desetina pouzdanih medicinskih časopisa i desetak vjerodostojnih baza podataka, sve izvan toga je upitno. Kao da se poredi Anderson Cooper s onim Vučićevićem iz Informera - gledaš ko ti kaže i gdje ti kaže.
A izdaje ih se koliko? I ne pisu ih i ne izdaju doktori?
Bloo
Globalna šefica

#2149 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by Bloo »

DaffyDuck wrote:
Bloo wrote: Bactrim je antibiotik. Antibiotici se prepisuju od strane liječnika za razna oboljenja.

Hajd sad fino se vrati i procitaj moje postove. Cekam izvinjenje.
Mogla bi se načekati.
S obzirom da te niko ovdje nije napao zbog tvoje odluke, dapače prva si krenula ofanzivno, već ti je postavljeno pitanje (ja), prezentovano par drugačijih mišljenja (osoba stručnija od nas obje)...tako da...nastavi sa teorijama zavjere. :)
polacijela

#2150 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?

Post by polacijela »

DaffyDuck wrote:
A izdaje ih se koliko? I ne pisu ih i ne izdaju doktori?
Izdaje ih se hiljade i pišu ih doktori i friziraju ih na ovaj ili onaj način.

Ali nemaju nikakvu težinu u naučnoj javnosti i imaju minimalan impact factor. Kao što i Informer neko piše, pa opet znam šta mislim kad pročitam šta tvrde o tuzlanskoj Kapiji. Tj. po.erem im se na mišljenje.

Za svaku dilemu tu je Cochrane baza podataka, da ne lutamo, ono što oni zaključe analizom dostupnih studija na svaku moguću temu iz oblasti medicine je validno, naučno utemeljeno i neoborivo. Tj. pažljivo odaberimo izvore informacija, kojih na sreću još uvijek ima.
Post Reply