Kod mene cep k'o nov, a motor mi i nije zdrav.corolla02 wrote:Greskakonektovan wrote:
I ja sam cuo da japanci hoce popiti ulja.sva auta trise ulje, i to monogi vse ova nova nego stara, kažu progress pa eto ti!
Inače mlado auto pa ne valja, ili staro auto pa ko apoteka; sve je to do vlasnika
Cepovi sa zdravog motora
Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2126 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
-
NediM17
#2127 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
@Jefferson,
pitanje za tebe druze. Da li na Suzukiju SX4 4x4 treba mijenjati ulja u diferencijalima, i ako treba, koja i kada?
Auto ima nepune 3 godine i presao je 65.000km.
pitanje za tebe druze. Da li na Suzukiju SX4 4x4 treba mijenjati ulja u diferencijalima, i ako treba, koja i kada?
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#2128 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Prvo riješiš se cepa, ubrzo i auta; to uvijek mozes učiniti i Bog te veseliokonektovan wrote:Kod mene cep k'o nov, a motor mi i nije zdrav.corolla02 wrote:Greskakonektovan wrote:
I ja sam cuo da japanci hoce popiti ulja.sva auta trise ulje, i to monogi vse ova nova nego stara, kažu progress pa eto ti!
Inače mlado auto pa ne valja, ili staro auto pa ko apoteka; sve je to do vlasnika
Cepovi sa zdravog motora
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#2129 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Prvo gdje piše da ja vozim turbo, drugo ako ti hoćeš da ponovo pronalazis točak koji već postoji to je tvoja stvar; meni je dovoljno se držati specifikacija koje auto kuca nalaze; ne treba tu visa matematika na koji ti pretenduješ ali je bitan kontiunitet, svakakojefferson wrote: To je apsolutno netacno. Nova auta koja trose ulje su svojstvena americkom trzistu i to su benzinci usljed relativno male kompleksnosti motora, osim ako se ne radi o evropskim proizvodjacima.
Razlog zbog cega npr. nove Honde ili recimo GM trose ulje u V6 ili V8 ili 4 cilindricnim motorima je sto su sama ulja relativno prosta, i poredeci sa evropskim specifikacijama i nekvalitetna.
ILSAC-GF5 ulja koje recimo ti koristis, taj Mobil1 koji kupujes u 0W20 ili 5W20 gradacije je daleko od kvalitete Mobil1 0W40 FS ili Mobil1 5W30 ESP koji su predvidjeni za evropska auta. Ta ILSAC GF-5 ulja imaju vrlo visok procenat isparavanja a Mobil1 ne nosi niti jednu ACEA specifikaciju.
Razlog je sto su motori za americka trzista relativno rasterecena i prosta. Medjutim, CAFE standardi tjeraju i u SAD proizvodjace da idu ka kompleksnijim, turbo motorima i tu vec ima svakakvih problema jer proizvodjaci pokusavaju da uproste odrzavanje za prosjecnog amerikanca a pri tom da ponude stedljiv motor. Tako Honda recimo sa 1.5 TGDI motorom ima brdo problema u SAD sa benzinom u ulju, i kako stvari stoje najvjerovatnije ce ici na tezu gradaciju. Na tome se opekao Ford prije 5-6 godina sa prvom generacijom Ecoboost motora u SAD, a VW prije 15 godina u prvim EA888 motorima kao i 3.2 V6 i V8 FSI motorima.
Potrosnja ulja u evropskim autima, pogotovo dizelima je problematicna zbog kompleksnosti eko sistema i zato su ulja daleko, daleko kvalitetnija od ILSAC-GF5 ulja.
Ako vec ganjas najbolje za auta, kupi BMW 0W20 TPT ulje u lokalnom BMW servisu. Mislim da je oko $7.85 po litri. Ili mozes uzeti Redline 0W20 ono ti je oko $11-13 po litri.
No, ako si kupio auto ili vlasnik si istog, to auto traži redovno održavanje; nije tajna da auto koje se ne održava mnogo ranije ima problema za razliku od nekog ciji vlasnik vodi računa; svejedno je gdje je auto proizvedeno ili se nalazi ili koju vrstu ulja troši, svako ulje degradira u uslovima exproatacije i vremenom; meni je auto poput kucnog ljubimca i preventivno sve radim, opet sebi a po sebi tako da moja oba ne troše ulje
Slažem se, turbine su komplexne i trpe mnogo više od regularnih atmosferaca, ali upravo je to razlog zašto bi vlasnici trebalo preventivno se više posvetiti, svejedno gdje se nalazili, vamo il tamo, junk je junk nije važno gdje taj nešto obitava
Još nešto, kako si zaboravio Mazdine DI turbo motore spomenuti kad vec dotičes cijelu auto industriju; pa nema auto industrije da egzistira sama po sebi kako ti to predstavljas; i da, taj BMW Motorno Ulje, koliko znam BMW pravi auta a ne ulja; iz koje je to rafinerije izaslo, da mi je samo znati
-
ja71
#2130 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
evo sad bas nesto citam na jednom forumu, kao ovaj novi trend 0W20 i 0W16 je smisljencorolla02 wrote: ... pa nema auto industrije da egzistira sama po sebi kako ti to predstavljas; ...
samo da bi motori ranije crkavali. Navodno su ulja toliko dobra da motori preguraju garanciju
a posle ako se sta desi, kupac placa zamjenu motora. sve se to naravno moze ekoloski opravdati sa 2% manjom potrosnjom. navodno ta ulja slabo trpe ljeti veliki broj obrtaja.
zagovornci tih ulja opet tvrde da ta ulja nakon paljena brze podmazu cijeli motor
a najvece trosenje motora je upravo pri paljenju na hladno.
ko je u pravu pokazece vrijeme
-
Revolver
#2131 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Onima za koga se projektuju ti motori to je sasvim dovoljno.ja71 wrote:evo sad bas nesto citam na jednom forumu, kao ovaj novi trend 0W20 i 0W16 je smisljencorolla02 wrote: ... pa nema auto industrije da egzistira sama po sebi kako ti to predstavljas; ...
samo da bi motori ranije crkavali. Navodno su ulja toliko dobra da motori preguraju garanciju
a posle ako se sta desi, kupac placa zamjenu motora. sve se to naravno moze ekoloski opravdati sa 2% manjom potrosnjom. navodno ta ulja slabo trpe ljeti veliki broj obrtaja.
zagovornci tih ulja opet tvrde da ta ulja nakon paljena brze podmazu cijeli motor
Realno, to šta će se desiti poslije garancije brine najviše balkance koji ta vozila dobiju poslije nekoliko stotina hiljada pređenih kilometara...
- B6Redhell
#2132 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jefferson wrote: To je apsolutno netacno. Nova auta koja trose ulje su svojstvena americkom trzistu i to su benzinci usljed relativno male kompleksnosti motora, osim ako se ne radi o evropskim proizvodjacima.
Razlog zbog cega npr. nove Honde ili recimo GM trose ulje u V6 ili V8 ili 4 cilindricnim motorima je sto su sama ulja relativno prosta, i poredeci sa evropskim specifikacijama i nekvalitetna.
ILSAC-GF5 ulja koje recimo ti koristis, taj Mobil1 koji kupujes u 0W20 ili 5W20 gradacije je daleko od kvalitete Mobil1 0W40 FS ili Mobil1 5W30 ESP koji su predvidjeni za evropska auta. Ta ILSAC GF-5 ulja imaju vrlo visok procenat isparavanja a Mobil1 ne nosi niti jednu ACEA specifikaciju.
Razlog je sto su motori za americka trzista relativno rasterecena i prosta. Medjutim, CAFE standardi tjeraju i u SAD proizvodjace da idu ka kompleksnijim, turbo motorima i tu vec ima svakakvih problema jer proizvodjaci pokusavaju da uproste odrzavanje za prosjecnog amerikanca a pri tom da ponude stedljiv motor. Tako Honda recimo sa 1.5 TGDI motorom ima brdo problema u SAD sa benzinom u ulju, i kako stvari stoje najvjerovatnije ce ici na tezu gradaciju. Na tome se opekao Ford prije 5-6 godina sa prvom generacijom Ecoboost motora u SAD, a VW prije 15 godina u prvim EA888 motorima kao i 3.2 V6 i V8 FSI motorima.
Potrosnja ulja u evropskim autima, pogotovo dizelima je problematicna zbog kompleksnosti eko sistema i zato su ulja daleko, daleko kvalitetnija od ILSAC-GF5 ulja.
Ako vec ganjas najbolje za auta, kupi BMW 0W20 TPT ulje u lokalnom BMW servisu. Mislim da je oko $7.85 po litri. Ili mozes uzeti Redline 0W20 ono ti je oko $11-13 po litri.
tacno tako, jefrey objasnio..
jos da se nadovezem, na ovo u vezi ovih novijih benzinaca sa jednostavnim motorom za bilo koje trziste a posebno japanci...
da bi se iscrpio koji decilitar manje potorsnje iz motora, mnogi proizvodjaci u zadnje vrjeme koriste manje frikcione klipove
sa prstenovima, koji sagore nakon desetak hiljada km.. stubine klipova naprave mehke da je to istroseno brzo I nije strano da ta auta trose nekad I litar na hiljadu km ulja.. sto ce ti proizvodjac reci da je to normala..
- amar1994
#2133 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jest , karine japanske
vidi usisne ba na tfsi gutaČu ulja

eto 200t milja na 0w20 ulju , natakarim na neku stvar supljatore
BTW. Svaka cast jeffu na objasnjenju i corolli na odrzavanju , budite pozdravljeni
vidi usisne ba na tfsi gutaČu ulja

eto 200t milja na 0w20 ulju , natakarim na neku stvar supljatore
BTW. Svaka cast jeffu na objasnjenju i corolli na odrzavanju , budite pozdravljeni
-
NediM17
#2134 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Toyota 2.2D4D mi je trosila ulje do izmjene karika. Od tada mogla je izgurati servisni interval bez dosipanja.konektovan wrote: I ja sam cuo da japanci hoce popiti ulja.
Suzuki 1.6VVT ne trosi kapi, ne pomakne se nivo na sipki za 15k.
- B6Redhell
#2135 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Amar. i ljubavna afera sa mazdama handre te postenoamar1994 wrote:jest , karine japanske
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
vidi usisne ba na tfsi gutaČu ulja![]()
eto 200t milja na 0w20 ulju , natakarim na neku stvar supljatore![]()
To sa tfsi motorima nema veze puno sa uljem. To je dizajn sa direktinim ubrzgavanjem goriva i PCV ventil koji je ko klinac napravljen u prvim generacijama.
Last edited by B6Redhell on 22/03/2018 16:21, edited 1 time in total.
-
jefferson
#2136 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
1. Ja nigdje nisam rekao da ti vozis turbo motor. Davao sam primjer.corolla02 wrote:Prvo gdje piše da ja vozim turbo, drugo ako ti hoćeš da ponovo pronalazis točak koji već postoji to je tvoja stvar; meni je dovoljno se držati specifikacija koje auto kuca nalaze; ne treba tu visa matematika na koji ti pretenduješ ali je bitan kontiunitet, svakakojefferson wrote: To je apsolutno netacno. Nova auta koja trose ulje su svojstvena americkom trzistu i to su benzinci usljed relativno male kompleksnosti motora, osim ako se ne radi o evropskim proizvodjacima.
No, ako si kupio auto ili vlasnik si istog, to auto traži redovno održavanje; nije tajna da auto koje se ne održava mnogo ranije ima problema za razliku od nekog ciji vlasnik vodi računa; svejedno je gdje je auto proizvedeno ili se nalazi ili koju vrstu ulja troši, svako ulje degradira u uslovima exproatacije i vremenom; meni je auto poput kucnog ljubimca i preventivno sve radim, opet sebi a po sebi tako da moja oba ne troše ulje
Slažem se, turbine su komplexne i trpe mnogo više od regularnih atmosferaca, ali upravo je to razlog zašto bi vlasnici trebalo preventivno se više posvetiti, svejedno gdje se nalazili, vamo il tamo, junk je junk nije važno gdje taj nešto obitava
Još nešto, kako si zaboravio Mazdine DI turbo motore spomenuti kad vec dotičes cijelu auto industriju; pa nema auto industrije da egzistira sama po sebi kako ti to predstavljas; i da, taj BMW Motorno Ulje, koliko znam BMW pravi auta a ne ulja; iz koje je to rafinerije izaslo, da mi je samo znati
2. Mazdini DI motori su ok, ovi Skyactive. DISI motori su bili totalni promasaj.
3. Preventivno odrzavanje je naravno najbitnije za dugovjecnost motora.
4. BMW TPT ulja? Ja sam to spomenuo u kontekstu kvalitete ulja i tvog argumenta kako nova auta trose ulja. Nikad auta nisu imala manje tolerancije nego danas. Potrosnja ulja koja se desava recimo u hondinom 2.4 motoru, ako je motor mehanicki ok, je posljedica kvalitete ulja. Kako si ti rekao da odrzavas cakum pakum svoja auta samo sam rekao da ako hoces nesto extra, danas u svijetu W20 ulja BMW LL-14 i MB229.71 specifikacije su deset kopalja iznad bilo kojeg W20 ulja. Shell pravi BMW TPT ulje ali je to daleko od Mobila1 ili Pennzoila (Shella) kojeg mozes kupiti u Wal Martu.
To sta tvornice preporucuju uvijek uzmi sa rezervom. W20 ulja su popularna medju japancima zbog CAFE standarda a ne zbog zastite motora. Subaru WRX kupci u 95% slucajeva koriste daleko teza ulja u WRX i STi modelima jer se ILSAC-GF5 ulja koje Subaru preporucuje u 5W30 gradaciji pokazala katastrofalnim za turbine. Naravno, Subaru i dalje preporucuje 5W30 jer prelazak na ACEA A3 5W30 ili W40 ulja znaci gubitak na CAFE zahtjevima nekih 1-3% kada je potrosnja u pitanju.
Last edited by jefferson on 22/03/2018 16:35, edited 1 time in total.
-
jefferson
#2137 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
0W20 ulja se koriste odavno. Problem su Euro norme u EU i CAFE zahtjevi u SAD. 0W20 ulje nije problem ako je baza ulja dobra. Problem je sto ima puno, a posebno na trzistu SAD, 0W20 ilja koja se vode kao puna sinteticka a najobicnije su smece. Razlog je sto do ulaska u taj segment proizvodjaca kao sto su BMW i Mercedes, nije niko postavljao visoke standarde.ja71 wrote:evo sad bas nesto citam na jednom forumu, kao ovaj novi trend 0W20 i 0W16 je smisljencorolla02 wrote: ... pa nema auto industrije da egzistira sama po sebi kako ti to predstavljas; ...
Argument kako ta ulja brze podmazu i bolja su za gradsku voznju je na mjestu. U gradskom rezimu ulje ne prelazi 70-80 stepeni, a na toj temperaturi W20 vise nije W20, nego W30.
Zato proizvodjaci kao sto je BMW daju opciju na novim motorima da se koristi LL-01 ili LL-14, zavisnonod rezima eksploatacije.
Last edited by jefferson on 22/03/2018 16:31, edited 1 time in total.
-
jefferson
#2138 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Mjenjaj na 100,000 osim ako nema taj Suzuki neki poznat problem.NediM17 wrote:@Jefferson,
-
jefferson
#2139 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma nije bas tako. Ali istina je da ni evropska auta nisu tako nepouzdana a i da japanci nisu bas tako pouzdani.B6Redhell wrote:jefferson wrote: To je apsolutno netacno. Nova auta koja trose ulje su svojstvena americkom trzistu i to su benzinci usljed relativno male kompleksnosti motora, osim ako se ne radi o evropskim proizvodjacima.
jos da se nadovezem, na ovo u vezi ovih novijih benzinaca sa jednostavnim motorom za bilo koje trziste a posebno japanci...
da bi se iscrpio koji decilitar manje potorsnje iz motora, mnogi proizvodjaci u zadnje vrjeme koriste manje frikcione klipove
sa prstenovima, koji sagore nakon desetak hiljada km.. stubine klipova naprave mehke da je to istroseno brzo I nije strano da ta auta trose nekad I litar na hiljadu km ulja.. sto ce ti proizvodjac reci da je to normala..
Japanci prave jednostavna auta, i ne komplikuju gdje ne treba. Ali nekada fakat znaju napraviti sranje koje su evropljani prevazisli prije 40 godina.
-
NediM17
#2140 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Koliko je meni poznato sa tim pogonom nema nikakvih problema.jefferson wrote:Mjenjaj na 100,000 osim ako nema taj Suzuki neki poznat problem.NediM17 wrote:@Jefferson,
U AutoDati sam nasao da ide 80w/90 GL5. Moze preporuka za proizvodjaca, i sta znaci ova GL5 specifikacija, kad dodje vrijeme ako ne mognem naci moze li sta drugo ili mora iskljucivo GL5?
- B6Redhell
#2141 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ne znam pogresno me shvatate nisam ja napiso da su neka pouzdana a neka ne pouzdana. Nema veze s tim. Niti sam kateriziro.jefferson wrote:Ma nije bas tako. Ali istina je da ni evropska auta nisu tako nepouzdana a i da japanci nisu bas tako pouzdani.B6Redhell wrote:jefferson wrote: To je apsolutno netacno. Nova auta koja trose ulje su svojstvena americkom trzistu i to su benzinci usljed relativno male kompleksnosti motora, osim ako se ne radi o evropskim proizvodjacima.
Japanci prave jednostavna auta, i ne komplikuju gdje ne treba. Ali nekada fakat znaju napraviti sranje koje su evropljani prevazisli prije 40 godina.
Znam da znas i ti o toyotinim 2.4 motorim koji su se stavljali u sve i svasta. I da je taj motor benziske izvedbe imo klipove sa malom frikcijom da bih manje otpora bilo i potorosnja manja. Doslo je i do toga da im sudska tuzba protiv toga u americi.
Pa vw je u onim obicnim 2.0 motorima sto su se pravili u meksiku za golfova 4. Bora i buba pogresno stavljo one O rings prstenje oko klipova ne znam kako je to moguce Ali motori trosili ulje ko gorivo..
- B6Redhell
#2142 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
B6Redhell wrote:Amar. i ljubavna afera sa mazdama handre te posteno upališ se ko pokvaren zub cim neko spomene bilo sta u vezi japanaca..amar1994 wrote:jest , karine japanske
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To sa tfsi motorima nema veze puno sa uljem. To je loš dizajn sa direktinim ubrzgavanjem goriva i PCV ventil koji je ko klinac napravljen u prvim generacijama.
Nema potrebe da iskačes .
-
Livorno
#2143 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Ima li neko iskustva sa Elf 5w40?
Namjeravam sipati u rednog šestaka, 98 % otvorena voznja, oko 5 hiljada mjesečno.
-
jefferson
#2144 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma ELF je uvijek klasa bio.Livorno wrote:
Namjeravam sipati u rednog šestaka, 98 % otvorena voznja, oko 5 hiljada mjesečno.
-
jefferson
#2145 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Kakav je samo promasaj bila Mazda sa 2.3 DISI turbo motorom.B6Redhell wrote:B6Redhell wrote:Amar. i ljubavna afera sa mazdama handre te posteno upališ se ko pokvaren zub cim neko spomene bilo sta u vezi japanaca..amar1994 wrote:jest , karine japanske
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To sa tfsi motorima nema veze puno sa uljem. To je loš dizajn sa direktinim ubrzgavanjem goriva i PCV ventil koji je ko klinac napravljen u prvim generacijama.
Nema potrebe da iskačes .
- corolla02
#2146 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
nista strasno, danas se motori radi sa manjim zazorima a tehnologija ulja je sve bolja i bolja, pa time 0w-20 sasvim dovoljan; ali ako si skeptic povodom ulja ili motora (sebe ubrajam u ove), ili auto je podmaklom vijeku, ono uvijek mozes ici gradijent navise, ako tako osjecas ili ulje cesce mijenjati; dok obratno je rijetko dobar savjet...Revolver wrote:Onima za koga se projektuju ti motori to je sasvim dovoljno.ja71 wrote:evo sad bas nesto citam na jednom forumu, kao ovaj novi trend 0W20 i 0W16 je smisljencorolla02 wrote: ... pa nema auto industrije da egzistira sama po sebi kako ti to predstavljas; ...
Realno, to šta će se desiti poslije garancije brine najviše balkance koji ta vozila dobiju poslije nekoliko stotina hiljada pređenih kilometara...
-
Livorno
#2147 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Na ovu kilometrazu ne isplati mi se sipati neka premium ulja, a ovaj elf na akciji 15€ / 4 litjefferson wrote:Ma ELF je uvijek klasa bio.Livorno wrote:
- B6Redhell
#2148 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Takav promasaj da u modernoj autoindustriji od skora nece niko prevazič.
Ovdje se šprdaju za alfe dacie daewoo itd. vozila I izdrzljivost
Ona mazda cx7 im je jebala nanu svima. Pogotovo 2.3 turbo.
Ovdje se šprdaju za alfe dacie daewoo itd. vozila I izdrzljivost
Ona mazda cx7 im je jebala nanu svima. Pogotovo 2.3 turbo.
-
Seawolf
#2149 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ima kupiti na Gazprom pumpama, G-Truck GL-5 80W-90:NediM17 wrote:Koliko je meni poznato sa tim pogonom nema nikakvih problema.jefferson wrote:Mjenjaj na 100,000 osim ako nema taj Suzuki neki poznat problem.NediM17 wrote:@Jefferson,
U AutoDati sam nasao da ide 80w/90 GL5. Moze preporuka za proizvodjaca, i sta znaci ova GL5 specifikacija, kad dodje vrijeme ako ne mognem naci moze li sta drugo ili mora iskljucivo GL5?

Ima odobrenje od Mercedes-Benz-a da je u skladu sa specifikacijom MB 235.0 i od ZF-a da je u skladu sa specifikacijama ZF TE-ML 16B, ZF TE-ML 17B, ZF TE-ML 19B i ZF TE-ML 21A.
-
NediM17
#2150 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
@Morski, hvala ti! Korisna informacija kada dodje vrijeme.